ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΊΟ Γ.ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Το πρώτο οργανωμένο

καφεκοπτείο στην Κύπρο

ο Καφεκοπτείον Γ. Χαραλάμπους ιδρύθηκε το 1943 ως εταιρεία με την επωνυμία George Charalambous Ltd και είναι το πρώτο οργανωμένο καφεκοπτείο στην Κύπρο με παγκύπρια δραστηριότητα. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση, που ειδικεύεται στην παραγωγή και διάθεση του ομώνυμου καφέ Χαραλάμπους στην τοπική αγορά και το εξωτερικό, με μεγάλη και σημαντική ιστορία στην παραγωγή αυθεντικού κυπριακού καφέ. Η ιστορία όμως ξεκινά το 1940 σε ένα μικρό κατάστημα στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία.

Το πρώτο οργανωμένο καφεκοπτείο στην Κύπρο

Το Καφεκοπτείον Γ. Χαραλάμπους ιδρύθηκε το 1943 ως εταιρεία με την επωνυμία George Charalambous Ltd και είναι το πρώτο οργανωμένο καφεκοπτείο στην Κύπρο με παγκύπρια δραστηριότητα. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση, που ειδικεύεται στην παραγωγή και διάθεση του ομώνυμου καφέ Χαραλάμπους στην τοπική αγορά και το εξωτερικό, με μεγάλη και σημαντική ιστορία στην παραγωγή αυθεντικού κυπριακού καφέ. Η ιστορία όμως ξεκινά το 1940 σε ένα μικρό κατάστημα στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία.

Όλα ξεκίνησαν από το μικρό κατάστημα της οδού Λήδρας. Σήμερα λειτουργεί ως καφετέρια. Ήταν ο χώρος που στέγασε το πρώτο καφεκοπτείο Χαραλάμπους.

Ο κυπριακός καφές είναι απόλυτα ταυτισμένος με την παραδοσιακή ζωή της Κύπρου, την επαγγελματική και κοινωνική καθημερινότητα. Υπήρξε για δεκαετίες το βασικότερο σημείο επαφής και φιλοξενίας του λαού μας, ενώ εξακολουθεί και σήμερα να αντιπροσωπεύει την καλή διάθεση του κοινωνικού συνόλου και όλων των ηλικιών.

Ο καφές Γ. Χαραλάμπους διαθέτει μια διάρκεια παρουσίας 78 χρόνων και ταυτίζεται πλήρως με την παράδοση, την επαφή και τη φιλοξενία του λαού μας. Για το μεγαλύτερο μέρος των Κύπριων καταναλωτών, έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, της παρέας, της απόλαυσης και έχει ζήσει μαζί με 4 γενιές.

«Από το 1943 μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει, εκτός από τις γεύσεις και την ποιότητα του κυπριακού αυθεντικού καφέ Γ. Χαραλάμπους», σημειώνει η εταιρεία.

Ολοκληρωμένες προτάσεις καφέ

Η George Charalambous Ltd είχε θέσει ως στόχο να προσφέρει στους πελάτες της ολοκληρωμένες λύσεις καφέ. Εκτός από τον παραδοσιακό κυπριακό καφέ, η εταιρεία κυκλοφόρησε και άλλα χαρμάνια κυπριακού όπως, τον ‘Ασημένιο’ που είναι παραδοσιακός καφές από ποικιλίες καφέ Βραζιλίας, ένα χαρμάνι ελαφρύ σε ένταση, τον ‘Μόκα’, ένα δυνατό καφέ με πλούσιο άρωμα και έντονη γεύση με χαρμάνι από ποικιλίες καφέ Βραζιλίας και Αιθιοπίας, τον ‘El Primero’ που περιέχει, μεταξύ άλλων, ποικιλίες καφέ προέλευσης Κολομβίας και Αιθιοπίας που δεν χρησιμοποιούνται παραδοσιακά σε κυπριακού τύπου καφέδες, καθώς και τον καφέ Χαραλάμπους Ντεκαφεϊνέ, τον πρώτο παραδοσιακό κυπριακό καφέ χωρίς καφεΐνη. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό χαρμάνι βραζιλιάνικου καφέ από τον οποίο αφαιρείται η καφεΐνη μετά από ειδική επεξεργασία με νερό, χωρίς χημικές ουσίες.

Γαριδάκια από το 1980

Το Καφεκοπτείο Γ. Χαραλάμπους μένοντας προσηλωμένο στην παραγωγή προϊόντων της πιο ψηλής ποιότητας, παράγει από την αρχή της δεκαετίας του 1980 τα γνωστά σε όλους «Γαριδάκια Χαραλάμπους» που παραμένουν για δεκαετίες αγαπημένη επιλογή μικρών και μεγάλων. Τα γαριδάκια συνεχίζουν να παράγονται με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο, φτιαγμένα από αγνά υλικά που δεν τηγανίζονται αλλά ψήνονται στο φούρνο και προσφέρουν την ιδανική γευστική απόλαυση.

Το Καφεκοπτείο Γ. Χαραλάμπους παράγει από την αρχή της δεκαετίας του 1980 τα γνωστά σε όλους «Γαριδάκια Χαραλάμπους».

Η τρίτη γενιά και σημαντικοί σταθμοί

Σημαντικός σταθμός για την εταιρεία ήρθε το 1997 όταν ανέλαβε τη διοίκηση της επιχείρησης η τρίτη γενιά. Αυτό βοήθησε σημαντικά στον εκσυγχρονισμό της εταιρείας. Με τεχνολογικές αναβαθμίσεις που επιτρέπουν σήμερα να είναι όλες οι δραστηριότητες της εταιρείας πιστοποιημένες με ISO22000: 2018 (HACCP) και  σημαντικές επενδύσεις σε μηχανήματα, αυτοματισμό και λογισμικά, αλλά και αλλαγές στην οργάνωση και τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας που βοήθησαν ουσιαστικά στην ανάπτυξη, διατηρώντας ταυτόχρονα τις παραδοσιακές αξίες της.

Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε το 2000 όταν η εταιρεία εξαγόρασε τη βιομηχανία ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων
Λειβαδιώτη. Πολλαπλασιάζοντας τους όγκους που διοχετεύονταν τότε στην αγορά κατάφερε να πρωταγωνιστεί σήμερα και σε αυτή την κατηγορία.

Το 2000 η εταιρεία εξαγόρασε τη βιομηχανία ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων Λειβαδιώτη.

Προχωρώντας στη υλοποίηση του στρατηγικού στόχου το 2000 η εταιρεία εισάγει το αγγλικό τσάι Ahmad Tea of London.

Προχωρώντας στη υλοποίηση του στρατηγικού στόχου το 2000 η εταιρεία εισάγει το αγγλικό τσάι Ahmad Tea of London.

Το 2004 επιτυγχάνεται συμφωνία αποκλειστικής αντιπροσώπευσης της ιταλικής εταιρείας Lavazza
η οποία παράγει τον ομώνυμο καφέ espresso και φίλτρου. O καφές Lavazza είναι ο πρώτος σε πωλήσεις καφέ στην Ιταλία και είναι από τις μάρκες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις καφέ espresso παγκόσμια. H σειρά προϊόντων περιλαμβάνει καφέ αλεσμένο και σε κόκκους καθώς και συστήματα αυτόματων μηχανών με κάψουλες.

Το 2004 επιτεύχθηκε συμφωνία αποκλειστικής αντιπροσώπευσης της ιταλικής εταιρείας Lavazza η οποία παράγει τον ομώνυμο καφέ espresso και φίλτρου.

Η εξειδικευμένη γκάμα προϊόντων καφέ του Καφεκοπτείου Γ. Χαραλάμπους ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση στην αγορά του στιγμιαίου καφέ Celest το 2006, με πλεονεκτήματα τη γεύση, το άρωμα και την ιδανική σχέση τιμής και αξίας.

Διαχρονικό όραμα, αρχές και αξίες

Στόχος της εταιρείας είναι να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον καφέ, και αυθεντικά ποιοτικά προϊόντα σε τιμές προσιτές για όλους τους καταναλωτές, να διατηρεί την παραδοσιακή γεύση του κυπριακού καφέ αναλλοίωτη στον χρόνο και να καλύπτει ταυτόχρονα τις σύγχρονες ανάγκες του καταναλωτή με νέα προϊόντα και τύπους καφέ, καθώς και με άλλα είδη στις κατηγορίες που δραστηριοποιείται.

Ώρα παραγωγής καφέ.

Ο κυπριακόs καφές είναι μέρος της κουλτούρας μας και θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, είναι ταυτισμένος με τη φιλοξενία και τη συντροφιά της παρέας. Ο καφές καταναλώνεται σε πολλές και διαφορετικές στιγμές της ημέρας, όπως ο πρωινός καφές κατά το ξύπνημα, ο μεσημεριανός για τόνωση στη δουλειά, ο απογευματινός για συντροφιά με την παρέα, ο χωνευτικός μετά το φαγητό. «Ο κυπριακός καφές Χαραλάμπους αποτελεί μια αγνή απόλαυση,  ιδανική για κάθε στιγμή της ημέρας, ενώ το πλούσιο άρωμα του είναι χαρακτηριστικό – είναι απόλυτα συνυφασμένος με τις οικογενειακές συνάξεις και μας φέρνει πιο κοντά», σημειώνει η εταιρεία.

Παραδοσιακός με νέο «πρόσωπο»

To 2020 ο γνωστός, παραδοσιακός κυπριακός καφές Χαραλάμπους αποκτά νέο «πρόσωπο» αλλάζοντας συσκευασίες, «παντρεύοντας» τις αξίες της παράδοσης με τη σύγχρονη ζωή. Ο καφές Χαραλάμπους κυκλοφορεί σε 3 διαφορετικές επιλογές: Κλασικός σε πράσινη συσκευασία, ένα έντονα αρωματικό χαρμάνι από επιλεγμένες ποικιλίες καφέ Βραζιλίας με πλούσιο άρωμα, Ασημένιος σε ασημένια συσκευασία, ένας παραδοσιακός καφές από ποικιλίες καφέ Βραζιλίας, με ελαφρύ σε ένταση χαρμάνι και Μόκκα σε χρυσή συσκευασία, ένας δυνατός καφές με πλούσιο άρωμα και έντονη γεύση, με χαρμάνι από ποικιλίες καφέ Βραζιλίας και Αιθιοπίας.

Όπως σημειώνεται, «η εταιρεία προχώρησε σε αλλαγή του σχεδιασμού των συσκευασιών με σκοπό να φέρει την παράδοση κοντά στο σύγχρονο τρόπο ζωής και στους νέους ανθρώπους. Ο κυπριακός καφές Γ. Χαραλάμπους είναι ένα παραδοσιακό, κλασικό προϊόν με αντοχή στον χρόνο και σταθερές αξίες. Είναι διαχρονικό προϊόν και αποτελεί μέρος της καθημερινότητας και της νεότερης γενιάς», προστίθεται από την εταιρεία.

Τονίζεται ακόμα ότι «στις νέες συσκευασίες πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το παραδοσιακό φλιτζανάκι που είναι άμεσα συσχετισμένο με τη γεύση και το άρωμα του κυπριακού καφέ Χαραλάμπους. Ένα φλιτζανάκι που είναι αναγνωρίσιμο σε όλους και ξυπνά αναμνήσεις και συναισθήματα. Με προσήλωση στην παράδοση και τη λαϊκή τέχνη εμπνευστήκαμε από την Κυπριακή χειροτεχνία για το σχεδιαστικό στοιχείο της συσκευασίας. Μέσω της συσκευασίας μας η κυπριακή παράδοση έρχεται πιο κοντά, τόσο στους παραδοσιακούς πελάτες αλλά και σε νεαρότερους καταναλωτές που εκτιμούν και σέβονται την Κυπριακή κουλτούρα και παράδοση», αναφέρεται από την εταιρεία.

Αποκλειστικές αντιπροσωπείες

Η George Charalambous Ltd είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος των brands Lavazza και Ahmad Tea, τα προϊόντα των οποίων εισάγει και διανέμει.

Η σημερινή ηγεσία

Όταν απεβίωσε ο ιδρυτής της εταιρείας Γεώργιος Χαραλάμπους τον Απρίλιο του 1997, τη διαδοχή της εταιρείας ανέλαβε η οικογένεια Γιαννάκη Μάτση η οποία συμμετείχε στην εταιρεία μέσω της θυγατέρας του, Ρούλλας Χαραλάμπους Μάτση. Αυτή τη στιγμή τη διεύθυνση της εταιρείας έχει αναλάβει η τρίτη γενιά, τα εγγόνια του Γεώργιου Χαραλάμπους, Κυριάκος Μάτσης και Μελίνα Μάτση Αποστολίδου και ο σύζυγος της Άγγελος Αποστολίδης.

Γεώργιος Χαραλάμπους

Ο Ιδρυτής της εταιρείας Γ. Χαραλάμπους γεννήθηκε το 1910 στη Λάρνακα. Το 1929 αποφοίτησε από την Αμερικάνικη Ακαδημία στη Λάρνακα όπου είχε διαπρέψει για την εργατικότητα, τη φιλομάθεια και την επίδοσή του στη Φυσική και τα Μαθηματικά.

Μετά την αποφοίτησή του από την Ακαδημία εργάστηκε ως καθηγητής στην Σχολή Σαμουήλ για δύο χρόνια. Παράλληλα, ξεκίνησε σπουδές στην Ηλεκτρολογία μέσω αλληλογραφίας. Αργότερα το 1933 προσλήφθηκε στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακος όπου δίδασκε Αγγλικά, Μαθηματικά, Φυσική και Λογιστική. Ταυτόχρονα πήρε το Δίπλωμα του από τη Σχολή Ηλεκτρολογίας του Σικάγο και έπειτα πήγε στο Βασιλικό Τεχνικό Κολλέγιο της Γλασκώβης για την ολοκλήρωση των σπουδών του.

ο Καφεκοπτείον Γ. Χαραλάμπους ιδρύθηκε το 1943 από τον Γεώργιο Χαραλάμπους. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση συνώνυμη με τον κυπριακό καφέ.

Με την επιστροφή του στη Κύπρο, εργάστηκε στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου όταν περί τα τέλη της δεκαετίας του 1930 η αγάπη του για τις μηχανές, η κλίση του ως ηλεκτρολόγος και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο τον ώθησαν να γίνει εισαγωγέας ηλεκτρικών ειδών. Κατά την αρχική περίοδο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου η οικονομική ύφεση στην Κύπρο δημιούργησε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες για την εμπορία ηλεκτρικών ειδών.

Τότε επικρατούσαν ελλείψεις και στην εισαγωγή τροφίμων που αναπόφευκτα επηρέασαν και την εισαγωγή του καφέ στην Κύπρο. Ο Γεώργιος Χαραλάμπους διαβλέποντας τότε μια ευκαιρία, μετέτρεψε τους αλευρόμυλους που είχε στο ηλεκτρολογείο του με τέτοιο τρόπο ώστε να αλέθουν καφέ και αφού αγόρασε το πρώτο του καρβουδιστήρι ξεκίνησε το 1940 να παράγει και να πωλεί κυπριακό καφέ. Με αφετηρία το κατάστημά του στην οδό Λήδρας αρ.118, ασχολήθηκε με τη διανομή του καφέ στη Λευκωσία. Αρχικά, η διανομή καφέ γινόταν με ποδήλατο και αργότερα με άμαξα. Αυτά ήταν τα πρώτα βήματα της εταιρείας στον τομέα του καφέ.

Ώρα παραγωγής καφέ.

Δανάη Χαραλάμπους

Δίπλα στον Γ. Χαραλάμπους ήταν η σύζυγός του Δανάη. Η Δανάη Χαραλάμπους γεννήθηκε το 1911 στον Στρόβολο. Υπήρξε μια από τις πρώτες γυναίκες που αποφοίτησαν από το Παγκύπριο Διδασκαλείο και εργάστηκε στην αρχή της σταδιοδρομίας της ως δασκάλα. Κατά τη διάρκεια του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-1959 δραστηριοποιήθηκε έντονα.

Ο ιδρυτής του καφεκοπτείου Γιώργος Χαραλάμπους με τη σύζυγό του Δανάη που ήταν πάντα στο πλευρό του.

Ήταν γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο, διετέλεσε πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος του Στροβόλου από το 1950 μέχρι το 1996. Οι φιλανθρωπικές δραστηριότητές της συνεχίστηκαν παράλληλα με την ενεργό συμμετοχή και συμπαράσταση στη δημιουργία και καθιέρωση της οικογενειακής επιχείρησης.

Η ιστορία με το Μακάριο

H ιστορία του Ομίλου Γ. Χαραλάμπους συνδέεται όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις ιστορικών εταιρειών, με την ιστορία του τόπου. Στην περίπτωση του Καφεκοπτείου με τη διαφυγή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από το Προεδρικό Μέγαρο το πρωί της 15ης Ιουλίου μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος.

Ο Γεώργιος Χαραλάμπους ήταν o πρώτος πρόεδρος της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CYTA) από το 1960-63. Η φωτογραφία από ξενάγηση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου σε τηλεφωνικό κέντρο της CYTA.

Το τι ακριβώς είχε συμβεί εκείνη την ημέρα το έχει περιγράψει σε συνέντευξή του ο Γεώργιος Χαραλάμπους, το 1996. Το απόσπασμα της συνέντευξης έχει ως εξής:

«Με ένα πρόσωπο που ήμουν στενά συνδεδεμένος μαζί του ήταν ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και υπάρχει ένα περιστατικό συνδεδεμένο με το Καφεκοπτείο που παραλίγο να αποβεί μοιραίο για τη τύχη και τη ζωή του ιδίου του Αρχιεπισκόπου. Ήταν θυμάμαι, το πρωί της 15ης Ιουλίου του 1974 όταν ξέσπασε το πραξικόπημα στη Λευκωσία. Έφτασα στο Καφεκοπτείο και βρήκα τους υπαλλήλους φανερά αναστατωμένους.

Μόλις μου είπαν τι έγινε, κλείσαμε τις πόρτες για να μην έχουμε προβλήματα. Τότε πέρασε από το Καφεκοπτείο ο Αρχιεπίσκοπος με σκοπό να κάνει ορισμένα τηλεφωνήματα και να συνεχίσει για τη Δευτερά. Βρήκε όμως τις πόρτες κλειστές και αναγκάστηκε να φύγει. Τελικά αυτό βγήκε σε καλό, γιατί μετά από λίγο έφτασαν άτομα που είχαν σχέση με το πραξικόπημα και αν σταματούσε ο Αρχιεπίσκοπος θα τον συνελάμβαναν, για να μην πω ότι θα μπορούσαν να τον σκοτώσουν κιόλας».

Διεύθυνση.

Κυριάκου Μάτση 4,

2058, Στρόβολος, Λευκωσία.

Τηλέφωνο.

+357 22 422151