ΟΜΙΛΟΣ CIC

Συνέπεια, ποιότητα,

επάρκεια, πρωτοπορία

O Όμιλος CiC έχει συμπληρώσει 70 χρόνια ζωής. Ιδρυτές του οι Μαρία και Χριστοφής Οικονομίδης. Σήμα κατατεθέν τους η αντιπροσώπευση στην Κύπρο των αυτοκινήτων Mercedes-Benz και μετά το 2010 και των αυτοκινήτων του ομίλου FCA. Σήμερα στο τιμόνι της εταιρείας είναι ο Αλέξης Άννινος, μέλος της τρίτης γενιάς. Μας μίλησε για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Μια μεγάλη επιτυχημένη πορεία

H Κυπριακή Εταιρία Εισαγωγών Λτδ, περισσότερο γνωστή ως CiC (Cyprus Import Corporation Ltd), που έχει συνδέσει το όνομά της με τα γνωστά αυτοκίνητα Mercedes και γενικότερα με την αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes-Benz, διανύει την έβδομη δεκαετία της ζωής της. Ιδρυτές της δύο πρωτοπόροι άνθρωποι για την εποχή τους, οραματιστές, με πνεύμα επιχειρηματικό αλλά και κοινωνική προσφορά και ευαισθησίες. Πρόκειται για τους Μαρία και Χριστοφή Οικονομίδη. Το 1951 ίδρυσαν την Cyprus Import Corporation Ltd και άνοιξαν στη δική τους ζωή ως ζευγάρι αλλά και ευρύτερα στα οικονομικά δρώμενα του τόπου, την πόρτα για μια μεγάλη επιχειρηματική πορεία.

Κεντρικά γραφεία της CiC στη Λευκωσία στο Καϊμακλί

Η ιστορία σε συντομία

Η ιστορία της εταιρείας περιλαμβάνει πολλούς σταθμούς. Συνοπτικά αφορούν στα εξής:

  • 1951 Ιδρύεται η εταιρεία Cyprus Import Corporation Ltd από τον Χριστοφή και Μαρία Οικονομίδου.

Μαρία και Χριστοφής Οικονομίδης

Η εταιρεία ξεκίνησε τις εμπορικές της δραστηριότητες με εξαγωγή εσπεριδοειδών στη Σοβιετική Ένωση. Επίσης ασχολήθηκε με την εισαγωγή σιταριού, την εισαγωγή και εμπορία των ραδιοφώνων Tesla, των ελαστικών οχημάτων Veith και των ραπτομηχανών Bernina από τη Ελβετία.

Το μεγάλο βήμα

  • 1953 Ξεκινά η συνεργασία με της Daimler-Benz, τον κατασκευαστή των αυτοκινήτων Mercedes-Benz
  • 1954 Φθάνουν τα πρώτα δύο αυτοκίνητα Mercedes-Benz 180 στην Κύπρο. Τα οδηγούν δύο κυρίες, η Αλίκη Χορδοβατζή και η Μαρία Οικονομίδου.

Γκαράζ αυτοκινήτων Mercedes (1954)

  • 1955 Υπογράφεται συμβόλαιο Γενικού Διανομέα για την Κύπρο με τη Daimler-Benz

Άλλες εποχές. Γραφείο πώλησης αυτοκινήτων Mercedes (1955)

Στο σπίτι της

  • 1963 Κατασκευάζονται ιδιόκτητα γραφεία, εκθεσιακός χώρος και συνεργείο στη Λεωφόρο Καντάρας στο Καϊμακλί. Το κτήριο επεκτείνεται το 1970 και ξανά το 1990 και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία, η κεντρική αποθήκη εξαρτημάτων και το μεγάλο συνεργείο της Εταιρείας.

Η αξιοπιστία των αυτοκινήτων Mercedes τα έχει καθιερώσει πρώτα στις επιλογές των επαγγελματιών. Ταξί τη δεκαετία του ’60

Στη συνέχεια ανοίγουν γραφεία στην Αμμόχωστο και στη Λεμεσό.

Το πρώτο πλήγμα

  • 1974 Στην τουρκική εισβολή η Εταιρεία χάνει το γραφείο της στην Αμμόχωστο και αριθμό καινούργιων οχημάτων τόσο στην Αμμόχωστο όσο και στην Κερύνεια.

Επίσης το κυρίως κτήριο και η κεντρική αποθήκη στο Καϊμακλί κινδύνευσαν να χαθούν καθώς βρίσκονται πολύ κοντά στην πράσινη γραμμή. Η εταιρεία αναγκάστηκε τότε να μεταφέρει προσωρινά τα γραφεία της στη οικία του Χριστοφή Οικονομίδη και τα αυτοκίνητα μεταφέρθηκαν στη Λεμεσό.

Νέες δραστηριότητες

  • 1976 Εισάγονται βιομηχανικά μηχανήματα από τις ΗΠΑ. Ιδρύεται ταυτόχρονα ειδικό τμήμα για πώληση και τεχνική εξυπηρέτηση, χωματουργικών μηχανημάτων, τρυπανιών, εξοπλισμού και εργαλείων αέρα, και μετέπειτα ανυψωτικών μηχανημάτων.
  • 1977 Ξεκινά η μηχανογράφηση των δραστηριοτήτων της Εταιρείας πρώτα με αγορά υπηρεσιών από τη Cyprus Computer Center και ένα χρόνο αργότερα με αγορά μηχανογραφικού εξοπλισμού από την NCR.
  • 1992 Εισάγονται από την Ταϊβάν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, από τις ΗΠΑ εξυπηρετητές (Servers) και από τη Γερμανία εκτυπωτές. Ιδρύεται τμήμα μηχανογράφησης για πώληση και τεχνική εξυπηρέτηση μηχανογραφικού εξοπλισμού.

Δεκαετία του ’80. Ταξί στο Αεροδρόμιο Λάρνακας

Λεωφορεία και εμπορικά

  • 1997 Ξεκινά τη λειτουργία του το εξειδικευμένο κέντρο πωλήσεων και τεχνικής εξυπηρέτησης εμπορικών αυτοκινήτων και λεωφορείων στη Λευκωσία, στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου παπουτσιών Bata στο Καϊμακλί.
  • 2008 Μια δεκαετία μετά o Όμιλος αναλαμβάνει τη γενική διανομή των ημιφορτηγών Mitsubishi FUSO (μετέπειτα FUSO).

Δεύτερο μεγάλο βήμα

  • 2010 Ιδρύεται η θυγατρική εταιρεία CiC Automasters Ltd η οποία αναλαμβάνει τη γενική διανομή των επιβατικών οχημάτων Fiat, Alfa-Romeo και εμπορικών οχημάτων Fiat Professional. Ένα χρόνο αργότερα προστίθενται στην γκάμα των οχημάτων η Abarth και η Jeep.

Ο Όμιλος CiC αντιπροσωπεύει επίσης στην Κύπρο τα οχήματα Fiat, Alfa-Romeo, Abarth και Jeep

Συνέπεια, ποιότητα, επάρκεια, πρωτοπορία

O Όμιλος CiC έχει συμπληρώσει 70 χρόνια ζωής. Ιδρυτές του οι Μαρία και Χριστοφής Οικονομίδης. Σήμα κατατεθέν τους η αντιπροσώπευση στην Κύπρο των αυτοκινήτων Mercedes-Benz και μετά το 2010 και των αυτοκινήτων του ομίλου FCA. Σήμερα στο τιμόνι της εταιρείας είναι ο Αλέξης Άννινος, μέλος της τρίτης γενιάς. Μας μίλησε για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Ο Αλέξης Άννινος είναι σήμερα επικεφαλής του Ομίλου CiC

Πώς είναι να βρίσκεται κάποιος επικεφαλής ενός ομίλου με μια ιστορία τόσο μεγάλη και με βαριά ονόματα όπως του ιδρυτή της Cyprus Import Corporation Χριστοφή Οικονομίδη και του θείου σας Φαίδρου Οικονομίδη; Ιδιαίτερα του παππού σας, ενός πολυμαθούς Κύπριου με συγγραφικό έργο και διεθνείς τιμητικές συμμετοχές και διακρίσεις. Πέστε μου λοιπόν πώς είναι να κάθεστε σε αυτή την καρέκλα;

Ο όμιλος της Cyprus Import Corporation είναι μια επιχείρηση με υποχρεώσεις. Με υποχρεώσεις προς τους συνεργάτες της, προς τους πελάτες της, υποχρεώσεις προς το προσωπικό της. Και η δική μου προσπάθεια και ευθύνη ή οποιουδήποτε άλλου θα ήταν στη θέση αυτή, είναι να εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να εξελίξει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως επίσης να προστατεύσει την επιχείρηση από τα απότομα σκαμπανεβάσματα, είτε της οικονομίας, είτε πολιτικά ή κλαδικά σαν αυτά που ζούμε πολύ έντονα τα τελευταία 12 χρόνια και να τη θωρακίσει ώστε μετά από αρκετά άλλα τόσα χρόνια, κάποιος άλλος από αυτή τη θέση, να μπορεί να κάνει την ίδια συζήτηση που κάνουμε εμείς σήμερα.

Από τη δική μου θέση, νιώθω ότι είμαι ένας υπάλληλος της επιχείρησης, που σε συνεργασία με τα υπόλοιπα ικανότατα στελέχη της Διεύθυνσης και το προσωπικό έχουμε να εκπληρώσουμε διάφορες αποστολές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε η εταιρεία να παραμείνει ισχυρή και να προχωρά σταθερά και με προοπτική στο μέλλον.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε με κολοσσούς στην αυτοκινητοβιομηχανία, με τα καλύτερα και πιο γνωστά brands στην αυτοκίνηση, με μία Mercedes-Benz, με μία Jeep, Alfa-Romeo, Fiat.

Αυτή την τεράστια ευθύνη λόγω της ιστορίας της εταιρείας, εσείς προσωπικά πώς τη νιώθετε, πώς τη βλέπετε;

Προσωπικά τη νιώθω ως ευθύνη να συνεχίσω και να εφαρμόζω τις αρχές πάνω στις οποίες κτίστηκε αυτή η εταιρεία και πάντα να εξελισσόμαστε. Θέλω να πω ότι ήμουν τυχερός σε κάποιο βαθμό να παρακολουθήσω την εφαρμογή αυτών των αρχών, όχι διότι κατ’ ανάγκη μου τις είπε κάποιος, αλλά τις έβλεπα, τις παρατηρούσα καθημερινά. Τις έβλεπα μέσα από το πώς συμπεριφέρονταν ο παππούς μου Χριστοφής Οικονομίδης και ο θείος μου Φαίδρος Οικονομίδης. Το πώς αυτά τα δύο μεγάλα ονόματα της εταιρείας σκέφτονταν, το πώς αντιμετώπιζαν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες, πώς συμπεριφέρονταν στο προσωπικό και γενικά πώς ενεργούσαν ως επιχειρηματίες αλλά και ως μέλη της κοινωνίας. Αυτά σε συνδυασμό με όσα διδάχτηκα από τους γονείς μου.

Μαρία και Χριστοφής Οικονομίδης

Ήταν άνθρωποι σοβαροί, εργατικοί, τυπικοί και συνεπείς. Δεν ένιωθαν ότι είχαν ανάγκη αλλά ούτε εξασκούσαν την αυτοπροβολή, όπως επίσης ήταν ειλικρινείς στις τοποθετήσεις τους. Ειλικρινείς και τολμηροί και στις πολιτικές τοποθετήσεις τους, κάτι που για μια μεγάλη περίοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις δικές τους μαρτυρίες και των γονιών μου, δεν θεωρείτο σοφό. Γι’ αυτό, 20 χρόνια μετά από το θάνατο του Φαίδρου, και 14 από του Χριστοφή, χαίρομαι που υπάρχουν πάρα πολλοί που θα τους θυμηθούν με τα καλύτερα λόγια για τον χαρακτήρα, τις ικανότητές τους και το έργο που επιτέλεσαν, ιδιαίτερα εκτός επιχείρησης.

Ο Φαίδρος Οικονομίδης. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Γλαύκου Κληρίδη και Υπουργός Οικονομικών στην πρώτη Κυβέρνηση Κληρίδη

Εννοείται πως η ευθύνη είναι μεγάλη. Μεγάλη προς όλους τους βασικούς συνεργάτες μας καθότι σήμερα μετρούμε 68 χρόνια συνεργασίας με τον όμιλο της Daimler, δηλαδή της  Mercedes-Benz. Και σήμερα εκπροσωπούμε τη Daimler σε όλο το φάσμα των προϊόντων τους, από τα επιβατικά αυτοκίνητα μέχρι τα πιο βαριά, φορτηγά και λεωφορεία. Σήμερα βέβαια τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα, πιο απαιτητικά σε σύγκριση με το τι ήταν τότε.

Ένα από τα πρώτα αυτοκίνητα Mercedes στην Κύπρο (1954)

Θεμελιώδεις εταιρικές αξίες

Στο μήνυμά σας στην ιστοσελίδα σας, λέτε τα εξής: «Η εταιρεία μας συνεχίζει το δυναμικό μονοπάτι που είχαν θέσει οι προηγούμενες γενιές με τις ίδιες θεμελιώδεις εταιρικές αξίες που ακολουθούνται από την πρώτη μέρα». Ποιες είναι αυτές οι εταιρικές αξίες;

Συνέπεια, ποιότητα, πρωτοπορία. Θέλουμε να είμαστε συνεπείς προς τους πελάτες μας, προς την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε. Προσπαθούμε να ικανοποιούμε τις ανάγκες των πελατών μας με τον καλύτερο τρόπο, πάντα βέβαια με επιχειρηματικούς όρους.

Είμαστε ένας εισαγωγέας αυτοκινήτων με ξεχωριστούς πελάτες τους οποίους θέλουμε να αφήνουμε ικανοποιημένους, να εξυπηρετούμε τόσο την ώρα της πώλησης, αλλά πιο σημαντικό και στη συνέχεια. Τούτη τη δουλειά θέλουμε να την κάνουμε όσο καλύτερα γίνεται. Και αυτό έχει σχέση με τη συνέπεια και τη σοβαρότητα που διακατέχει αυτή την εταιρεία από την ίδρυσή της.

Είμαστε μια εταιρεία με μεγάλο αριθμό πελατών και με αρκετές κατηγορίες πελατών. Εξυπηρετούμε όχι μόνο ιδιώτες, αλλά και πολλούς εμπορικούς πελάτες, εξυπηρετούμε κοινωνικές υπηρεσίες, είναι ένα πελατολόγιο αρκετά πλατύ και κάθε κατηγορία πελατών χρειάζεται τη δική της ξεχωριστή μεταχείριση και απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση και διαχείριση.

Μέσα από την ιστορία και την πορεία ενός οργανισμού κτίζεται το DNA του, η κουλτούρα του. Αν σας ρωτούσα να μου πείτε πιο είναι το DNA του ομίλου σας και τι είναι αυτό που το καθόρισε τι θα μου απαντούσατε;

Θα επαναλάβω αυτά που ανέφερα προηγουμένως. Με λίγα λόγια, συνέπεια, σοβαρότητα, ποιότητα, επάρκεια, εξυπηρέτηση.

Οικογενειακό μοντέλο

Κεντρικά γραφεία της CiC στη Λευκωσία στο Καϊμακλί

Ποια θεωρείτε ως την πιο σημαντική στιγμή – απόφαση σε αυτή την πολύχρονη πορεία του Ομίλου;

Είμαστε μία από τις Εταιρείες που στην πορεία, είχε για κάποια χρόνια μεταπηδήσει σε διαφορετικό από το οικογενειακό μοντέλο ιδιοκτησίας και πιστεύω από τις πολύ λίγες που έχει επιστρέψει πίσω στο οικογενειακό μοντέλο και την οικογένεια από την οποία προέρχεται.

Προσωπικά θεωρώ ότι δεν υπάρχει μία μόνο σημαντική στιγμή. Υπάρχουν πολλές σημαντικές στιγμές και μην ξεχνάτε ότι μιλούμε για μια πορεία 70 χρόνων. Θεωρώ τη σημαντικότερη το ξεκίνημα της συνεργασίας με την Mercedes-Benz, τις επιτυχίες που αφορούν πελάτες, μεγάλα συμβόλαια, νέες συνεργασίες για τις οποίες εργαστήκαμε, προσπαθήσαμε και κερδίσαμε, όπως επίσης βραβεία και επαίνους που πήραμε και παίρνουμε.

Μπήκαμε επίσης σε νέες κατηγορίες πελατών διευρύνοντας την γκάμα των πελατών μας μετά τη μεγάλη αλλαγή που έγινε το 2010 με την έναρξη συνεργασίας με τον όμιλο της FCA, δηλαδή της FIAT, ALFA-ROMEO, ABARTH και το 2011 της Jeep.

Ο Όμιλος CiC αντιπροσωπεύει επίσης στην Κύπρο τα οχήματα Fiat, Alfa-Romeo, Abarth και Jeep

Από μικρός στην εταιρεία

Ας πάμε και σε κάτι πιο προσωπικό. Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με την εταιρεία. Σε ποια ηλικία έγινε αυτό;

Από τεσσάρων χρονών. Είχα από μικρός μανία με τα αυτοκίνητα. Σε όλες μου τις σχολικές διακοπές και σε όλες τις αργίες του σχολείου, ήθελα να ήμουν στην εταιρεία. Έκαμνα «καυγά» για να με φέρουν στην εταιρεία. Ερχόμουν εδώ και γύριζα τα γραφεία και τα συνεργεία μόνος μου. Πήγαινα στις αποθήκες που ήταν οι κατάλογοι, γύριζα μέσα στα συνεργεία, στη αποθήκη, στις αυλές. Ένα από τα πράγματα που έκανα κάθε φορά ήταν να περάσω από το φανοποιείο, υπεύθυνος του οποίου ήταν ο Χριστής, ο σύζυγος της αδελφής του παππού μου, Σοφίας. Θυμάμαι που μου τραβούσε μια ψάθινη καρέκλα να κάτσω και μου έλεγε διάφορες ιστορίες για τις ζημιές και τα ατυχήματα των αυτοκινήτων που επισκεύαζαν. Στο γυμνάσιο, στις διακοπές με έβαζαν μαζί με έναν τεχνικό, τον Μάστρο Σταυρή και τον βοηθούσα.

Ένα καλοκαίρι, πάλι σε ηλικία γυμνασίου, ανέλαβα με την αδελφή μου και τον ξάδελφό μας την καντίνα της Εταιρείας, καθότι ο καντινιέρης είχε φύγει για τις αραβικές χώρες. Βασικά ήθελα να ασχολούμαι με τα αυτοκίνητα διότι ήταν κάτι που μου άρεσε. Όταν όμως άρχισα να εργάζομαι στην Εταιρεία, συνειδητά προσπάθησα να περιορίσω το ενδιαφέρον αυτό στην καθαρά επαγγελματική πτυχή, διότι δεν ήθελα να παρασυρθώ και να μοιάσω με μικρό παιδί σε κατάστημα παιχνιδιών.

Υπάρχει κάποιο περιστατικό που σας έμεινε αξέχαστο;

Σε προσωπικό επίπεδο υπήρξαν πολλά περιστατικά που δεν πρόκειται να ξεχάσω. Από τα θετικά τέτοια περιστατικά, για το οποίο είμαι περήφανος, ήταν η επιλογή που μου δόθηκε για καριέρα στη Daimler.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο είναι οι επιτυχίες που έχουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας μας και ευτυχώς δεν είναι λίγες.

Η σχέση με τον Κληρίδη

Ο παππούς σας είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τον ιστορικό ηγέτη Γλαύκο Κληρίδη, ο δε θείος σας Φαίδρος διετέλεσε Υπουργός του. Θυμάστε κάτι που έγινε ή που σας έχουν διηγηθεί είτε ο παππούς είτε ο θείος σας;

Ο Χριστοφής Οικονομίδης δεν εκφραζόταν εύκολα και συχνά. Τόσο ο Χριστοφής όσο και ο Φαίδρος ήταν άνθρωποι χαμηλών τόνων. Ο παππούς μου εκτιμούσε τον Γλαύκο Κληρίδη ως άνθρωπο και πολιτικό. Πάντα όμως προσπαθούσε να μιλά με όλους τους πολιτικούς ηγέτες και μετέφερε σε αυτούς τις θέσεις και τις ιδέες του, κυρίως μέσα από επιστολές, τις οποίες έχει δημοσιεύσει σε βιβλία, αλλά και με συναντήσεις. Ωστόσο, είχε μια ιδιαίτερη εκτίμηση στον Γλαύκο Κληρίδη για το ακέραιο του χαρακτήρα του και είχε μαζί του μια πιο στενή σχέση. Είχε βέβαια και διαφωνίες μαζί του. Κατά την προεδρία του την περίοδο 1993 – 2003 τον συναντούσε και ήταν αρκετές οι φορές, την πρώτη πενταετία, που διαφωνούσε έντονα μαζί του.

Χριστόφορος και Φαίδρος Οικονομίδης τέλη της δεκαετίας του ’60

Ο Φαίδρος Οικονομίδης, συνεργάστηκε στενά με τον Γλαύκο Κληρίδη ως στέλεχος του ΔΗΣΥ και Υπουργός Οικονομικών και του έτρεφε ιδιαίτερη εκτίμηση.

Προσφορά στην κοινωνία

Είστε ένας οργανισμός που προσφέρετε και στην κοινωνία. Ποια η φιλοσοφία του Ομίλου σας σε ό,τι αφορά την εταιρική κοινωνική ευθύνη;

Από την αρχή και για πολλές δεκαετίες το κάναμε αθόρυβα. Τα τελευταία λίγα χρόνια λόγω και των εισηγήσεων και πιέσεων του τμήματος μάρκετινγκ του Ομίλου, είμαστε λίγο πιο εξωστρεφείς. Αλλά ήταν μια πολιτική που ακολουθούσαμε για πάρα πολλά χρόνια και ήταν συνειδητή επιλογή μας πως, ό,τι βοήθεια δίνουμε να μη συνοδεύεται από δημοσιότητα, διότι δεν ήταν αυτός ο σκοπός. Για παράδειγμα από τις αρχές του ’90 δίνουμε κάθε χρόνο ένα μεγάλο ποσό μέσα από το Μορφωτικό Ίδρυμα Χριστοφή Οικονομίδη, το οποίο ξεκίνησε διότι εκείνος πίστευε ότι όλοι πρέπει να έχουν δυνατότητα για ακαδημαϊκή μόρφωση. Το Μορφωτικό Ίδρυμα δίνει υποτροφίες για τις σπουδές φοιτητών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν ή να τις ολοκληρώσουν. Πολλές εκατοντάδες νέοι, σίγουρα πέραν των χίλιων, έχουν σπουδάσει με τη βοήθεια του Μορφωτικού Ιδρύματος Χριστοφή Οικονομίδη κι αυτό ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε, πέραν μιας λιτής ανακοίνωσης για αιτήσεις. Επίσης έχουμε βοηθήσει οικονομικά πολλές οικογένειες. Το Μορφωτικό Ίδρυμα Χριστοφή Οικονομίδη είναι μια προσπάθεια που συνεχίζουμε και την οποία στηρίζουμε και με δικά μας λεφτά όχι μόνο μέσω της εταιρείας. Στηρίζουμε επίσης διάφορες πρωτοβουλίες και διάφορες οργανώσεις που προσφέρουν στην κοινωνία.

Πωλούσε αυτοκίνητα αλλά δεν οδηγούσε

Ο παππούς ή ο θείος σας έλεγαν κάτι, πώς να ενεργείτε, τι να προσέχετε, κάποιες συμβουλές, όταν θα έρθει η ώρα να αναλάβετε την εταιρεία;

Δεν ήταν αυτού του χαρακτήρα. Εξάλλου τη διεύθυνση της Εταιρείας την ανέλαβα κάποια χρόνια μετά που είχαν αποβιώσει και συγκεκριμένα, μόλις 4 μήνες πριν την οικονομική κατάρρευση του Μαρτίου 2013.

Επίσης δεν ήταν άτομα τα οποία θα σου πούνε τι θα κάνεις και πώς θα το κάνεις. Γι’ αυτό είχε σημασία να τους παρακολουθείς. Κι εγώ τους παρακολουθούσα από κοντά κι αυτό ήταν για μένα ένα σχολείο.

Η γιαγιά Μαρία που μαζί με τον άντρα της Χριστοφή Οικονομίδη ίδρυσαν την εταιρεία το 1951 πώς ήταν; Τι ρόλο διαδραμάτισε. Ήταν το ισχυρό πρόσωπο στην αθέατη πλευρά του «φεγγαριού»;

Κάθε άλλο. Δεν ήταν αθέατο πρόσωπο. Ήταν το δυναμικό κομμάτι της Cyprus Import Corporation. Χωρίς αυτήν, ο Χριστοφής Οικονομίδης δεν θα τολμούσε να ξεκινήσει αυτή την επιχείρηση, εξάλλου αυτό ήταν δική της πρωτοβουλία. Ήταν δυναμική, πολύ δραστήρια και ευφυέστατη γυναίκα. Στα εγγόνια της, προσπαθούσε να μεταδώσει μαθήματα ζωής στα οποία δεν πολύ-δίναμε σημασία, αλλά στην πορεία φάνηκαν ολόσωστα.

Ένα από τα πρώτα αυτοκίνητα Mercedes στην Κύπρο (1954)

Θα πω μάλιστα κάτι που θυμάμαι. Ήμουν εννιά χρονών. Κάτι της συνέβηκε και ήταν εκνευρισμένη, όχι με μένα ευτυχώς, και γύρισε και μου είπε πως «o αππωμένος και ο αλαζόνας είναι καταδικασμένοι να λένε και να κάνουν βλακείες». Αυτό μου έμεινε στο νου, όπως επίσης και το ύφος που μου το είπε, και ασφαλώς είχε δίκιο.

Επίσης να αναφέρω ότι ο Χριστοφής Οικονομίδης δεν είχε οποιοδήποτε ενδιαφέρον για το αυτοκίνητο, αλλά φρόντιζε να μελετά και να γνωρίζει τα βασικά. Πιο σημαντικό είναι ότι δεν οδηγούσε. Οδηγούσε πάντα η γιαγιά Μαρία.

Ιδρυτές και συνεχιστές

H Κυπριακή Εταιρία Εισαγωγών Λτδ διανύει την έβδομη δεκαετία της ζωής της. Ιδρυτές της δύο πρωτοπόροι άνθρωποι για την εποχή τους, οραματιστές, με πνεύμα επιχειρηματικό αλλά και κοινωνική προσφορά και ευαισθησίες. Πρόκειται για τους Μαρία και Χριστοφή Οικονομίδη. Το 1951 ίδρυσαν την Cyprus Import Corporation Ltd και άνοιξαν στη δική τους ζωή ως ζευγάρι αλλά και ευρύτερα στα οικονομικά δρώμενα του τόπου, την πόρτα για μια μεγάλη επιχειρηματική πορεία.

Μαρία Οικονομίδου

Η Μαρία Οικονομίδου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1915. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Φανερωμένης και κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εργάστηκε ως δασκάλα. Ασχολήθηκε με τα κοινά, πολιτιστικά και φιλανθρωπικά θέματα. Μαζί με τον σύζυγό της Χριστοφή Οικονομίδη ίδρυσαν την Cyprus Import Corporation Ltd, η οποία ανέλαβε, μεταξύ άλλων, την αποκλειστική αντιπροσωπεία και εισαγωγή στην Κύπρο των αυτοκινήτων Mercedes–Benz.

Μαρία και Χριστοφής Οικονομίδης

Η Μαρία και ο Χριστοφής Οικονομίδης απέκτησαν τρία παιδιά, την Έρση Ζαχαριάδη Οικονομίδη, τον Φαίδρο Οικονομίδη και την Λήδα Α. Άννινου. Όλοι μαζί, το 1992, ίδρυσαν το Μορφωτικό Ίδρυμα Οικογένειας Χριστοφή Οικονομίδη το οποίο, μεταξύ άλλων, προσφέρει υποτροφίες σε άπορους φοιτητές. Η Μαρία Οικονομίδου  απεβίωσε το 2008.

Χριστοφής Οικονομίδης

Η ζωή και η δράση του Χριστοφή Οικονομίδη αποτελούν από μόνα τους ένα τεράστιο κεφάλαιο. Πρόκειται για έναν άνθρωπο με πολύπλευρη προσφορά στον τόπο. Κοινωνική, συγγραφική, πολιτική και βεβαίως επιχειρηματική.

O Χριστοφής Οικονομίδης γεννήθηκε στο Λευκόνοικο το 1908. Ήταν γόνος παλαιάς οικογένειας του Λευκονοίκου από την οποία προήλθαν διαπρεπείς προσωπικότητες της Κύπρου, όπως ο μητροπολίτης Κιτίου Κυπριανός Οικονομίδης, ο Ιωάννης Χ. Οικονομίδης που ίδρυσε το πρώτο τραπεζικό ίδρυμα και την πρώτη συνεργατική εταιρεία της Κύπρου και ο εθνικός ποιητής της Κύπρου Βασίλης Μιχαηλίδης.

Χριστόφορος και Φαίδρος Οικονομίδης τέλη της δεκαετίας του ’60

Ο Χριστοφής Οικονομίδης ήταν πτυχιούχος οικονομικών και πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, διπλωματούχο μέλος του Ινστιτούτου Τραπεζιτών του Λονδίνου και εταίρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών του Λονδίνου.

Εργάστηκε ως αρχιλογιστής της Γεωργικής Τραπέζης Κύπρου (1929-1950) απ’ όπου απεχώρησε το 1951 και ίδρυσε την Cyprus Import Corporation Ltd, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος για μακρά σειρά ετών. Για μια δεκαπενταετία (1957-72) υπηρέτησε ως μέλος του κεντρικού συμβουλίου του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ). Μαζί με άλλους Κυπρίους οικονομολόγους ίδρυσε, το 1962, την Εταιρεία Κυπριακών Οικονομικών Μελετών (ΕΚΟΜ), της οποίας υπήρξε πρόεδρος από το 1962 ώς το 1979, οπότε ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος.

Από το 1968 ως το 1980 διετέλεσε μέλος του κεντρικού συμβουλίου του Διεθνούς Οικονομικού Συνδέσμου (International Economic Association). Με δική του, μάλιστα, εισήγηση ο Σύνδεσμος οργάνωσε ειδικό συνέδριο στο Μπλεντ της Γιουγκοσλαβίας με θέμα «Πώς μπορεί να γεφυρωθεί το οικονομικό χάσμα μεταξύ πλουσίων και πτωχών χωρών», η δε ομιλία του περιελήφθη στο βιβλίο The gap between rich and poor countries (Λονδίνο, 1972). To 1973 εξέδωσε στην Οξφόρδη το βιβλίο «Earned International reserve units: the catalyst of two complementary world problems – monetary and development», στο οποίο εισηγήθηκε έναν πρωτότυπο τρόπο μεταρρύθμισης του διεθνούς νομισματικού συστήματος και αντικατάστασης του χρυσού με ένα διεθνές νόμισμα που θα εκδιδόταν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και με το οποίο θα χρηματοδοτείτο η οικονομική ανάπτυξη του τρίτου κόσμου. Παρόλο που η εισήγησή του δεν υιοθετήθηκε, ωστόσο, τιμής ένεκεν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον προσκαλούσε και συμμετείχε στα ετήσια συνέδριά του ως ειδικός προσκεκλημένος (special guest) από το 1973 ώς το 1980. Το 1975 προσεκλήθη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και εργάστηκε για ένα χρόνο ως επισκέπτης ερευνητής-καθηγητής για οικονομικά και διεθνή νομισματικά θέματα.

Από το 1978 ίδρυσε στη Λευκωσία και διηύθυνε το Κέντρο Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών Οικονομίδη.

Πολυάριθμες μελέτες

Ο Χριστοφής Οικονομίδης δημοσίευσε πολυάριθμες μελέτες και άλλα κείμενα τόσο για οικονομικά όσο και για πολιτικά θέματα στον κυπριακό και τον ξένο Τύπο και εξέδωσε διάφορα βιβλία. Μεταξύ άλλων ο Χριστοφής Οικονομίδης είχε υποβάλει εμπιστευτική έκθεση στον Πρόεδρο Μακάριο για συμμετοχή του, τον Οκτώβριο του 1966, σε μυστικό διεθνές σεμινάριο στο Λονδίνο, που διοργανώθηκε από το Κέντρο για τη Λύση Διεθνών Διενέξεων για συζήτηση τρόπων επίλυσης του Κυπριακού. Στο σεμινάριο πήρε μέρος και ο Τουρκοκύπριος Ουμίτ Σουλεϊμάν Ονάν (αργότερα εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες). Το 1964 απέστειλε το υπόμνημα «The problem confronting Cyprus- Solution Compatible with the U.N. Charter and the Wellbeing of the People of Cyprus as a whole» στον μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Σακάρι Τουομιόγια και στον διάδοχό του Γκάλο Πλάζα.

Εξέδωσε επίσης τα βιβλία «Το Κυπριακό Πρόβλημα στην κρισιμότερή του φάση» (Λευκωσία, 1978), «Πώς μπορούσε και πώς μπορεί να λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα προτού είναι πολύ αργά» (Λευκωσία, 1985), καθώς και μελέτες οικονομικού, κυρίως, περιεχομένου. Τελευταία έκδοσή του, το βιβλίο «Απομυθοποιημένη Ιστορία του Κυπριακού τα τελευταία 129 χρόνια» (Λευκωσία, 2009), βιβλίο που εκδόθηκε 2 χρόνια μετά τον θάνατό του. Ο Χριστοφής Οικονομίδης απεβίωσε το 2007. (Πηγή: Polignosi)

Ο Φαίδρος Οικονομίδης

Ξεχωριστό κεφάλαιο στην Cyprus Import Corporation Ltd αποτελεί και ο Φαίδρος Οικονομίδης, γιος του Χριστοφή και της Μαρίας Οικονομίδη.

Ο Φαίδρος Οικονομίδης γεννήθηκε το 1945 στη Λευκωσία. Σπούδασε μηχανολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και ακολούθησε επιπρόσθετες σπουδές στα οικονομικά και στη διοίκηση επιχειρήσεων.

Ο Φαίδρος Οικονομίδης. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Γλαύκου Κληρίδη και Υπουργός Οικονομικών στην πρώτη Κυβέρνηση Κληρίδη

Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος στην CiC, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας και του διοικητικού συμβουλίου του Cyprus InternationaI Institute of Management. Διετέλεσε επίσης οικονομικός διαχειριστής και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Μελετών του Δημοκρατικού Συναγερμού. Επιπλέον, διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (1988-1992), µέλος του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής και της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας, µέλος του Συμβουλίου Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, του Συμβουλίου Ιδρύματος Τεχνολογίας και πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου και του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αυτοκινήτων.

Στις 28 Φεβρουαρίου 1993 διορίστηκε Υπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη από την οποία παραιτήθηκε στις 2 Απριλίου 1994 λόγω προβλημάτων στην υγεία του. Ο Φαίδρος Οικονομίδης απεβίωσε στις 14 Νοεμβρίου 2001.

Η σημερινή ηγεσία

Επικεφαλής του Ομίλου CiC είναι σήμερα ο κ. Αλέξης Άννινος. Αφού εργάστηκε σε όλες τις εμπορικές δραστηριότητες της εταιρείας, από τον Νοέμβριο του 2012 κατέχει τη θέση του Διευθύνοντος Συµβούλου.

Ο Αλέξης Άννινος είναι σήμερα επικεφαλής του Ομίλου CiC

Με απόλυτο σεβασμό στις αξίες

Σημαντικές δράσεις αναλαμβάνει η εταιρεία στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. «Αναπτύσσουμε διάφορους πυλώνες κοινωνικά υπεύθυνων δράσεων βάσει των οποίων λειτουργούμε, με σαφή αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πελάτες, τους συνεργάτες μας, την κοινωνία, καθώς και το κράτος και το προσωπικό μας.

Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που βασίζονται σε καθορισμένα πρότυπα, με απόλυτο σεβασμό στις αξίες που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό μας και τους ανθρώπους μας», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εταιρεία και προσθέτει:

«Η κύρια προτεραιότητά μας είναι ο σεβασμός των υπαλλήλων μας ανά πάσα στιγμή. Φροντίζουμε να τους παρέχουμε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον στο οποίο μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά.

Είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ενώ στοχεύουμε πάντα στην ανάπτυξη εποικοδομητικών, λειτουργικών και αποτελεσματικών συνεργασιών για όλα τα μέρη.
Καταλαβαίνουμε πλήρως την ευθύνη μας απέναντι στους πελάτες μας καθώς και στην κοινωνία στην οποία δραστηριοποιούμαστε και εργαζόμαστε σκληρά για την ανάπτυξη υποστηρικτικών και ενημερωτικών δράσεων συνείδησης.

Επενδύουμε στην ανάπτυξη και ενίσχυση συνεργασιών με ιδρύματα, οργανισμούς και κυβερνητικές υπηρεσίες, με στόχο τη δημιουργία στοχευμένων δράσεων που θα ωφελήσουν την κοινωνία στο σύνολό της», καταλήγει.

Διεύθυνση.

Καντάρας 65/67, Καϊμακλί,
Λευκωσία, 1027
Κύπρος
P.O. Box 21632 CY-1511

Τηλέφωνο.

+357 22 691 691