COCA-COLA HCB ΚΥΠΡΟΥ

Μια ιστορία γεμάτη πρωτοπορία και επιτυχία!

Η Coca-Cola HBC Κύπρου, η εταιρεία που σήμερα
παράγει και διανέμει το διασημότερο αναψυκτικό στον κόσμο, την Coca-Cola, αλλά και ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο μη αλκοολούχων ποτών, είναι μέλος του πολυεθνικού Ομίλου Coca-Cola HBC. Έχει διαδεχθεί μία άλλη ιστορική εταιρεία, την Αδελφοί Λανίτη Λτδ, μετρώντας ήδη μια επιτυχημένη ιστορία 78 χρόνων.

Μια ιστορία γεμάτη πρωτοπορία και επιτυχία!

Η Coca-Cola HBC Κύπρου, η εταιρεία που σήμερα
παράγει και διανέμει το διασημότερο αναψυκτικό στον κόσμο, την Coca-Cola, αλλά και ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο μη αλκοολούχων ποτών, είναι μέλος του πολυεθνικού Ομίλου Coca-Cola HBC. Έχει διαδεχθεί μία άλλη ιστορική εταιρεία, την Αδελφοί Λανίτη Λτδ, μετρώντας ήδη μια επιτυχημένη ιστορία 78 χρόνων.

Η εταιρεία Αδελφοί Λανίτη Λτδ ιδρύθηκε το 1943, από τον Νίκο Κ. Λανίτη. Αρχικά ήταν μια εταιρεία καλλυντικών, που ασχολείτο με την παραγωγή αιθέριων ελαίων και την επεξεργασία εσπεριδοειδών που καλλιεργούνταν σε οικογενειακές φυτείες.

Μέχρι το 1949, η Εταιρεία εμπλούτισε το χαρτοφυλάκιό της με την ομώνυμη σειρά φρουτοποτών με τις γεύσεις πορτοκαλιού και λεμονιού, ενώ οι πρώτες ετικέτες σχεδιάστηκαν από τον διάσημο Κύπριο ζωγράφο Τηλέμαχο Κάνθο.

Ένα τηλεφώνημα που τα άλλαξε όλα

Η μεγάλη στροφή έγινε το 1950 όταν ο Νίκος Κ. Λανίτης έλαβε τηλεφώνημα από τον υπεύθυνο εξαγωγών της Coca-Cola Export Corporation των ΗΠΑ και ρωτήθηκε αν ενδιαφερόταν για την εμφιάλωση του γνωστού αναψυκτικού στην Κύπρο.

Έτσι, στις 10 Ιουνίου 1950 η Εταιρεία έγινε ο επίσημος εμφιαλωτής και διανομέας της Coca-Cola στην Κύπρο, από τους πρώτους εμφιαλωτές του διάσημου προϊόντος στην Ευρώπη. Το πρώτο εμφιαλωτήριο ήταν στη Λεμεσό, ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 1952, κατασκευάστηκε το υφιστάμενο εργοστάσιο στη Λευκωσία όπου και μεταφέρθηκε η επίσημη έδρα της εταιρείας, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του λιανικού εμπορίου στη χώρα.

Ο Νίκος Κ. Λανίτης. Όλα άλαξαν όταν το 1950 έλαβε τηλεφώνημα από τον υπεύθυνο εξαγωγών της Coca-Cola Export Corporation για να αναλάβει την εμφιάλωση και διανομή της Coca-Cola στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα η Εταιρεία αξιοποιώντας περαιτέρω τις εύφορες φυτείες της και την καλοκαιρία του νησιού, ξεκίνησε την παραγωγή και εμφιάλωση 100% φυσικών χυμών (μακράς αλλά και μικρής διάρκειας) νέκταρ φρούτων και χυμών φρούτων σε ασηπτική συσκευασία που πωλούσε παγκοσμίως κάτω από την εμπορική επωνυμία “Lanitis”.

Περιήγηση μαθητών στο εργοστάσιο της Coca Cola.

Η παραγωγή αιθέριων ελαίων και συμπυκνωμένων χυμών εσπεριδοειδών συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για πολλές δεκαετίες στις δραστηριότητες της Εταιρείας. Τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και το γκρέιπφρουτ αγοράζονταν απευθείας από τους καλλιεργητές σε όλη την Κύπρο, υποβάλλονται σε επεξεργασία την ίδια μέρα για να διασφαλιστεί η φρεσκάδα και να φυλάγονταν σε βαθιά ψύξη. Ο ποιοτικός έλεγχος ήταν πάντα πρωταρχικής σημασίας σε όλα τα στάδια της παραγωγής, από την επιλογή των φρούτων έως την επεξεργασία του νερού, διασφαλίζοντας ότι διατηρούνται τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Αυτή η δέσμευση για αριστεία, που υποστηριζόταν από έμπειρο εργατικό δυναμικό και καθοδηγείτο από μια ενθουσιώδη και αφοσιωμένη διοικητική ομάδα έκανε το εμπορικό σήμα Lanitis συνώνυμο με την ποιότητα, τη φροντίδα και την αξιοπιστία.

Πρωτοπόρα και καινοτόμα

Συγκεκριμένα, η Εταιρεία από ιδρύσεως της ήταν και παραμένει πρωτοπόρα και καινοτόμα, συμβάλλοντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας και καινούργιων κλάδων στην οικονομία, με τους οποίους συνεχίζει μέχρι σήμερα την άριστη συνεργασία της.

Έχοντας, δημιουργήσει σημαντικούς δεσμούς με τους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, η Coca-Cola HBC Κύπρου συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλλει στη δημιουργία ενός βιώσιμου και παραγωγικού συστήματος στην αγροτική και διατροφική βιομηχανία, πραγματοποιώντας επενδύσεις δεκάδων εκατ. ευρώ.

Μέλος του Ομίλου Coca-Cola HBC

Το 2006, και με «όχημα» μία συμφωνία των €75,4 εκατ., η Α/φοί Λανίτη Λτδ έγινε μέλος του πολυεθνικού Ομίλου Coca-Cola HBC, κορυφαίου εμφιαλωτή της The Coca-Cola Company, o οποίος δραστηριοποιείται σε 28 χώρες. Επρόκειτο για μια απόφαση μέσα από την οποία συναντήθηκαν επιχειρηματικά τρεις ιστορικές οικογένειες: Λεβέντη, Δαυίδ, Λανίτη.

Ο πρωτεργάτης – ιδρυτής του πολυεθνικού Ομίλου Coca-Cola HBC Αναστάσιος Γ. Λεβέντης στη Νιγηρία (1923), απ’ όπου ανέπτυξε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Ήταν όμως πάντα διακαής πόθος η δραστηριοποίηση του Ομίλου επιχειρηματικά στην Κύπρο, κάτι που υλοποιήθηκε το 2006.

To 2020 η Α/φοί Λανίτη Λτδ μετονομάστηκε σε Coca-Cola HBC Κύπρου υιοθετώντας το όνομα του πολυεθνικού Ομίλου Coca-Cola HBC στον οποίο ανήκει.

Τα προϊόντα

Σήμερα, η Coca-Cola HBC Κύπρου, μέσω των εγκαταστάσεών της, οι οποίες περιλαμβάνουν τρεις γραμμές παραγωγής, δύο μονάδες διανομής και πέντε γραφεία πωλήσεων, διαθέτει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο, παρέχοντας στην κυπριακή αγορά 20 μάρκες, 32 συσκευασίες σε διαφορετικά μεγέθη και περισσότερα από 250 διαφορετικά προϊόντα, τα οποία είναι κορυφαία σε ποιότητα και αγαπημένα στους Κύπριους καταναλωτές.

Η εταιρεία διαθέτει ένα δυναμικό δίκτυο πωλήσεων που καλύπτει όλη την Κύπρο.

Είναι ο επίσημος εμφιαλωτής των προϊόντων της The Coca-Cola Company όπως τις μάρκες Coca-Cola, Coca-Cola Zero, Coca – Cola Light, Fanta, Sprite, FuzeTea, Powerade, τα mixers Schweppes και πρόσφατα τις κάψουλες espresso και Ready to Drink Costa Coffee συσκευασίες. Επιπλέον παράγει και διανέμει τα τοπικά brands της, που περιλαμβάνουν τους χυμούς, το φρέσκο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ΛΑΝΙΤΗΣ αλλά και το φυσικό μεταλλικό νερό ΚΥΚΚΟΣ. Επίσης, διανέμει το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ, τα ΤΣΑΚΙΡΗΣ chips και τα ενεργειακά ποτά Monster και Predator.

Το φυσικό μεταλλικό νερό ΚΥΚΚΟΣ είναι ανάμεσα στα προϊόντα της εταιρείας. Η φωτογραφία από το εργοστάσιο εμφιάλωσης του νερού.

Όραμα και στρατηγική

Στόχος της Coca-Cola HBC Κύπρου είναι η αφοσίωση στην ανάπτυξη κάθε πελάτη της και στην ικανοποίηση κάθε καταναλωτή, 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Αναπτύσσεται μαζί με τους πελάτες της, προσφέροντας το σωστό προϊόν για κάθε περίσταση κατανάλωσης. Η στρατηγική της Εταιρείας για να πετύχει το όραμά της βασίζεται σε πέντε βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, και υποστηρίζεται από τις αξίες της

Οι πέντε βασικοί πυλώνες της στρατηγικής της είναι:

  1. Aξιοποίηση του μοναδικού χαρτοφυλακίου της: η Εταιρεία διαθέτει ένα από τα πιο ισχυρά, τα πιο πλούσια και τα πιο ευέλικτα 24/7 χαρτοφυλάκια στη βιομηχανία ποτών με προϊόντα για κάθε περίσταση κατανάλωσης που της επιτρέπει να δραστηριοποιείται σε διαφορετικές κατηγορίες και να αξιοποιεί σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης.
  2. Να κερδίζει στην αγορά: Το χαρτοφυλάκιό της Coca-Cola HBC Κύπρου ενισχύεται από μια πελατοκεντρική προσέγγιση πωλήσεων. Η εταιρεία καινοτομεί και εξελίσσει διαρκώς τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ώστε η στρατηγική της να δημιουργεί αξία τόσο για την αγορά και τους πελάτες της, όσο και για την ίδια την εταιρεία.
  3. Επιταχύνει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα μέσω της καινοτομίας και των επενδύσεων: Αλλάζει, καινοτομεί και ψηφιοποιείται, αναζητώντας συνεχώς τρόπους που θα απλοποιήσουν τις διαδικασίες της, θα ενισχύσουν την απόδοσή της και θα προσφέρουν ταχύτερες λύσεις. Με αυτόν τον τρόπο επιταχύνει και τις επενδύσεις της σε τομείς όπως η εφοδιαστική αλυσίδα, ο εξοπλισμός, η εξυπηρέτηση των πελατών και η ανάπτυξη των ανθρώπων της.
  4. Επιταχύνει την ανάπτυξη των ανθρώπων της: Θέλει οι άνθρωποί της να εργάζονται όσο καλύτερα μπορούν, σε ένα περιβάλλον που τους εμπνέει και ενισχύει την ανάπτυξή τους. Μέσα από ένα μοναδικό και συναρπαστικό ταξίδι εργασιακής εμπειρίας, η Εταιρεία κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τους ανθρώπους της να πηγαίνουν μπροστά. Δημιουργεί τις καλύτερες ομάδες, για να προσφέρει μοναδικά προϊόντα στους καταναλωτές και άριστη εξυπηρέτηση στους πελάτες της.
  5. Χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία: Επιδίωξη της Εταιρείας είναι να εξελίσσεται με το σωστό και όχι με τον εύκολο τρόπο. Για τον λόγο αυτό, καταβάλλει προσπάθειες ελαχιστοποίησης του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, συνεισφέροντας, παράλληλα, στην κοινωνία, ενώ ενδυναμώνει και τη νέα γενιά, ενισχύοντας τις τοπικές κοινωνίες και υλοποιώντας πρωτοβουλίες για το περιβάλλον.

Διεθνείς Συνεργασίες

Σε επίπεδο Ομίλου, η Coca-Cola HBC Κύπρου συνεργάζεται με διάφορους διεθνείς οργανισμούς και ενώσεις επιχειρήσεων, όπως το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ (UN Global Compact) και την UNESDA. Ως οργανωτικοί φορείς του Global Reporting Initiative (GRI) ο Όμιλος μοιράζεται τις εμπειρίες και μαθαίνει από τους ανθρώπους άλλων εταιρειών και κλάδων.

Στρατηγικές συνεργασίες

Η Coca‑Cola HBC Κύπρου είναι ο στρατηγικός εταίρος εμφιάλωσης της The Coca‑Cola Company. Η The Coca Cola Company είναι η μεγαλύτερη εταιρεία αναψυκτικών στον κόσμο. Δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 200 χώρες, ενώ στα προϊόντα της συγκαταλέγονται τέσσερα από τα πέντε κορυφαία ανθρακούχα αναψυκτικά σε παγκόσμιο επίπεδο: Coca Cola, Coca Cola Light (diet Coke), Sprite και Fanta. Στην Κύπρο, εμφιαλωτής της The Coca Cola Company είναι η Coca Cola HBC Cyprus που μαζί με την Coca Cola Hellas, αποτελούν το Σύστημα της Coca Cola στην Κύπρο.

Η Coca-Cola HBC Κύπρου συνδυάζει την εμπειρία στην παραγωγή και τη διανομή προϊόντων και την εξειδίκευση στις πωλήσεις με τις ιδέες, τους πόρους και την εμπειρία της The Coca‑Cola Company παγκοσμίως. Η The Coca‑Cola Company έχει την ευθύνη του μάρκετινγκ και των εκστρατειών που απευθύνονται στους καταναλωτές καθώς και της ανάπτυξης και διαχείρισης των εμπορικών σημάτων Coca‑Cola, Fanta, Sprite κ.ά. που κυκλοφορούν στην Κύπρο. Η Coca-Cola Company είναι μία «Total Beverage Company», προσφέροντας πάνω από 500 προϊόντα σε περισσότερες από 200 χώρες.

Οι κυπριακές ρίζες

Η Coca-Cola HBC μέλος του οποίου είναι από το 2006 η Coca-Cola HBC Κύπρου, είναι ένας πολυεθνικός όμιλος με κυπριακές ρίζες. Βασικοί πρωταγωνιστές του Ομίλου είναι δύο πολύ γνωστές κυπριακές οικογένειες, η οικογένεια Λεβέντη και η οικογένεια Δαυίδ.

H εμβληματική προσωπικότητα του Aναστάσιου Γ. Λεβέντη έθεσε τα θεμέλια για τη δημιουργία του σημερινού Ομίλου Coca-ColaHBC, καθώς εκείνος σύναψε από πολύ νωρίς συνεργασία franchise με την αμερικανική πολυεθνική της Coca-Cola στην Γκάνα μετά το B’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν όμως, η εταιρεία εμφιάλωσής του εθνικοποιήθηκε, μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας, ο Αναστάσιος Λεβέντης μετέφερε την επιχείρησή του στη Νιγηρία. Τοn Νοέμβριο του 1951, συστάθηκε η Νιγηριανή Εταιρεία Εμφιάλωσης ως θυγατρική του ομίλου A.G. Leventis με το franchise να εμφιαλώνει και να πωλεί προϊόντα της εταιρείας Coca-Cola.

H επιχείρηση επεκτεινόταν στη μία χώρα μετά την άλλη και άλλα συγγενικά πρόσωπα όπως ο ανιψιός του Aναστάσιου, Γιώργος Δαυίδ, συμμετείχαν σε αυτή.

Ο Πρόεδρος της εταιρείας Γ. Δαυίδ, ανιψιός του Αναστασίου Γ. Λεβέντη, που σε ηλικία 18 ετών το 1920 έφυγε από την Κύπρο και αργότερα μεγαλούργησε επιχειρηματικά στα παράλια της Δυτικής Αφρικής, έθεσε στη Νιγηρία και στην Γκάνα τα θεμέλια για τη συγκρότηση του γιγαντιαίου σήμερα ομώνυμου ομίλου.
H «γιγάντωση» του ομίλου Λεβέντη πέρασε από διάφορα στάδια μέχρι να φτάσει στο σημείο να «χτίσει» μαζί με τους Δαυίδ τον σημερινό κολοσσό της Coca-Cola HBC η οποία δραστηριοποιείται σε 28 χώρες και είναι εισηγμένη και στο LSE.

Σήμερα, η Coca-Cola HBC Κύπρου, διαθέτει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο, παρέχοντας στην κυπριακή αγορά 20 μάρκες, 32 συσκευασίες σε διαφορετικά μεγέθη και περισσότερα από 250 διαφορετικά προϊόντα. Μεταξύ αυτών είναι και το φρέσκο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ΛΑΝΙΤΗΣ.

Mια από τις μεγάλες κινήσεις που έγραψαν ιστορία είναι η επιχειρηματική «επιστροφή» της οικογένειας στην Kύπρο. Tο 2006 ύστερα από συμφωνία με την εταιρεία Α/φοί Λανίτη, η Κύπρος έγινε η 27η χώρα στην οποία η Coca-Cola HBC θα κυριαρχούσε στην αγορά των αναψυκτικών.

Νίκος Κ. Λανίτης

Ο ιδρυτής της Αδελφοί Λανίτη Λτδ, Νίκος Κ. Λανίτης, υιός του Κώστα Λανίτη, σπούδασε στο Cambridge της Αγγλίας και ήταν υπότροφος του Trinity College του Cambridge. Είναι ο ιδρυτής της Αδελφοί Λανίτη Λτδ., η οποία αρχικά εξειδικευόταν στην παραγωγή αιθέριων ελαίων και φρουτοποτών. Η μεγάλη στροφή έγινε όταν έλαβε τηλεφώνημα από τον υπεύθυνο εξαγωγών της Coca-Cola Export Corporation των ΗΠΑ και ρωτήθηκε αν ενδιαφερόταν για την εμφιάλωση του γνωστού αναψυκτικού στην Κύπρο. Από το 1950 η Εταιρεία έγινε ο επίσημος εμφιαλωτής και διανομέας της Coca-Cola στην Κύπρο, από τους πρώτους εμφιαλωτές του διάσημου προϊόντος στην Ευρώπη. Ο Νίκος Λανίτης διοίκησε επίσης όμιλο εταιρειών που ασχολούνταν με επενδύσεις σε διάφορες χώρες. Ήταν ο ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου και ιδρυτής του Κυπριακού Κέντρου Παραγωγικότητας. Διετέλεσε Αναπληρωτής Ελεγκτής Προμηθευτών στην Κύπρο από το 1941 έως το 1942. Συγγραφικά έργα: Το Πεπρωμένο Μας (για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου), Aγροτικό Χρέος και Γεωργική συνεργασία στην Κύπρο. O Ν. Λανίτης ήταν επίσης συγγραφέας ορισμένων φυλλαδίων για συνδικαλιστικά και νομισματικά ζητήματα, ενώ αρθρογραφούσε συχνά σε εφημερίδες

Ο Νίκος Κ. Λανίτης. Όλα άλαξαν όταν το 1950 έλαβε τηλεφώνημα από τον υπεύθυνο εξαγωγών της Coca-Cola Export Corporation για να αναλάβει την εμφιάλωση και διανομή της Coca-Cola στην Κύπρο.

Αναστάσιος Λεβέντης

Γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1902 στο ορεινό χωριό Λεμύθου. Έπειτα από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ταξιδεύει στη Μασσαλία όπου εργάζεται και στη συνέχεια σπουδάζει σε εμπορική σχολή στο Bordeaux. Το 1920 προσλαμβάνεται σε διευθυντική θέση από μια αγγλοελληνική εταιρεία, αρχικά στη Νοτιοανατολική Νιγηρία και το 1922 στην Abeokuta. Το 1936 μπαίνει ο θεμέλιος λίθος της επιχείρησης του Αναστάσιου Λεβέντη στην Γκάνα, ενώ τα πρώτα του καταστήματα λειτουργούν το 1943. Η εμπορική του εταιρεία, με την επωνυμία A.G. Leventis & Co Ltd, επεκτείνεται γρήγορα στη Χρυσή Ακτή κι ακολούθως το 1942 στη Νιγηρία. Επενδύει έκτοτε τεχνογνωσία και κεφάλαιο σε μια μεγάλη γκάμα τομέων, στην οποία εντάσσονται, μεταξύ πολλών άλλων, πολυκαταστήματα και επιχειρηματικές δραστηριότητες σε κλάδους, όπως, η παρασκευή αναψυκτικών και μπύρας. Σήμερα, η τρίτη γενιά της οικογένειας Λεβέντη – Δαυίδ ελέγχει και διοικεί επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων η Coca-Cola HBC με παρουσία σε 28 χώρες.

Ο πρωτεργάτης – ιδρυτής του πολυεθνικού Ομίλου Coca-Cola HBC Αναστάσιος Γ. Λεβέντης στη Νιγηρία (1923), απ’ όπου ανέπτυξε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Ήταν όμως πάντα διακαής πόθος η δραστηριοποίηση του Ομίλου επιχειρηματικά στην Κύπρο, κάτι που υλοποιήθηκε το 2006.

Γιώργος Δαυίδ

Ο Γιώργος Δαυίδ, διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Coca-Cola HBC από το 1981 έως το 2016, έχει αναπτύξει πολυσχιδή επιχειρηματική δράση και σημαντική φιλανθρωπική δραστηριότητα, ενώ είναι πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντης. Εργάστηκε στις επιχειρήσεις Α.Γ. Λεβέντη στη Νιγηρία και έκτοτε διέγραψε αξιοσημείωτη πορεία στο διεθνές επιχειρείν. Σήμερα, είναι επίτιμος πρόεδρος της Coca-Cola HBC.

Αναστάσιος Δαυίδ

Ο Αναστάσιος Δαυίδ, γιος του Γιώργου Δαυίδ, είναι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Coca-Cola HBC. Aποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Tufts και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Coca-Cola Bottling System στις ΗΠΑ. Έχει εργαστεί σε διάφορες θέσεις στον Oργανισμό, έχοντας περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας ως επενδυτής και μη εκτελεστικός διευθυντής στη βιομηχανία ποτών, ενώ είναι επίσης πρώην Πρόεδρος της Navios Corporation. Είναι κάτοχος πτυχίου Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο Tufts. Ο Αναστάσης Δαυίδ δραστηριοποιείται στη διεθνή κοινότητα. Υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος της Aegean Airlines S.A., αντιπρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Εφοπλιστών και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Sea Trade Holdings Inc, μιας ναυπηγικής εταιρείας πλοίων ξηρού φορτίου. Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του College Year στην Αθήνα.

  • 1943: Ιδρύεται η Εταιρεία Αδελφοί Λανίτη Λτδ.
  • 1950: Η εταιρεία γίνεται ο επίσημος εμφιαλωτής και διανομέας της Coca-Cola στην Κύπρο, με το πρώτο εμφιαλωτήριο να βρίσκεται στη Λεμεσό.
  • 1952: Κατασκευάζεται το υφιστάμενο εργοστάσιο της Εταιρείας στη Λευκωσία με καινούργια μηχανήματα και δυναμικότητα 210 μπουκαλιών το λεπτό.
  • 1955: Με την εγκατάσταση 55 αυτόματων μηχανών πώλησης λειτούργησε πλέον ως μια από τις πρώτες επιχειρήσεις στην Ευρώπη με ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των πελατών της.
  • 1957: Εγκαθίσταται η πρώτη στην Ευρώπη αυτοματοποιημένη μηχανή ελέγχου των αναψυκτικών.
  • 1962: Πραγματοποιείται η συμφωνία με την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου για τη χορηγία του Κυπέλλου. H ξεχωριστή αυτή σχέση, μεταξύ του κυπριακού ποδοσφαίρου και του κατεξοχήν ποδοσφαιρικού αναψυκτικού, είναι η μακροβιότερη στη χώρα και πιθανότατα στην Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί πως ο θεσμός μετονομάστηκε σε Κύπελλο Coca-Cola από το 1998.
  • 1965-1969: Εισάγονται τα αγαπημένα ποτά με γεύση φρούτου, Fanta και Sprite.
  • 1996: Η Εταιρεία εισέρχεται στην αγορά γαλακτοκομικών με την εισαγωγή των προϊόντων ΦΑΓΕ.
  • 2001: Η Εταιρεία εισέρχεται στην αγορά του φρέσκου γάλακτος.
  • 2006: Στις 5 Απριλίου 2006, η Εταιρεία, εξαγοράζεται από την Coca-Cola Hellenic Corporation και γίνεται μέλος του πολυεθνικού Ομίλου Coca-Cola HBC.
  • 2011: Εξαγοράζεται το εργοστάσιο εμφιάλωσης του φυσικού νερού πηγής «ΚΥΚΚΟΣ».
  • 2012: Με επένδυση 7,2 εκατ. ευρώ, η Coca-Cola HBC Κύπρου κατασκευάζει τη νέα αποθήκη 5.800 τ.μ., σύμφωνα με τα αυστηρότερα τεχνολογικά πρότυπα του Ομίλου Coca-Cola HBC, για να επιτρέψει την αποτελεσματική διαχείριση αποθεμάτων προϊόντων και να εξασφαλίσει την καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών.
  • 2013: Η Coca-Cola HBC Κύπρου εντάσσει το Πρόγραμμα διαχείρισης Υδάτινων Πόρων “Αποστολή Νερό”.
  • 2017: Εγκαινιάζεται το “Youth Empowered”, ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με σκοπό να δώσει τη δυνατότητα σε νέους Κύπριους ηλικίας 18-30 ετών, να βρουν εργασία και να επιδιώξουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.
  • 2018: Ξεκινά το εμβληματικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα για την Κύπρο «ZeroWasteBeach».
  • 2020: Η Eταιρεία μετονομάζεται σε Coca-Cola HBC Κύπρου
  • 2021: Η Alliance for Water Stewardship (AWS) απονέμει στα τρία εργοστάσια παραγωγής της Coca-Cola HBC Κύπρου τις υψηλότερες πιστοποιήσεις για την υπεύθυνη διαχείριση των υδάτων.

Δίπλα στην κοινωνία

Η Coca-Cola HBC Κύπρου δεν περιορίζεται μόνο στις εμπορικές της δραστηριότητες. Ενδυναμώνει διαχρονικά τις ευπαθείς ομάδες στηρίζοντας πρωτοβουλίες ΜΚΟ και οργανωμένων φορέων. Συνεργάζεται εδώ και δεκαετίες με τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό, τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας, το Ίδρυμα Μαργαρίτας Λιασίδου και τον Σύνδεσμο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Βίας στην Οικογένεια αλλά και πολλών άλλων οργανώσεων που ζητάνε την αρωγή της Εταιρείας.

Κατά το 2020, λόγω της πρωτόγνωρης έκτακτης κατάστασης που δημιούργησε η πανδημία COVID-19, η Coca-Cola HBC Κύπρου ανέλαβε την τροφοδοσία με δωρεάν προϊόντα, για την κάλυψη των αναγκών τόσο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όσο και των ασθενών.

Ενδυνάμωσε επίσης το Γενικό Σύστημα Υγείας με αγορά μηχανημάτων για το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, στο πλαίσιο ενίσχυσης της εθνικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε κάθε κάλεσμα για βοήθεια, ανταποκρίνεται άμεσα, ειδικότερα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και κρίσης, όπως στην πρόσφατη φονική πυρκαγιά που ξεκίνησε από το χωριό Αρακαπάς. Προσέφερε τα προϊόντα της για ανακούφιση των πληγέντων και των πυροσβεστών, σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα και τον Ερυθρό Σταυρό.

Για τον Αθλητισμό

Αναπόσπαστο κομμάτι της ποδοσφαιρικής ιστορίας του Κυπριακού ποδοσφαίρου, αποτελεί η χορηγική συνεργασία της  Coca-Cola, η οποία συμπληρώνει 60 χρόνια στήριξης του Θεσμού του Κυπέλλου Κύπρου. Προβάλλοντας τη θετική πλευρά του ποδοσφαίρου, με μηνύματα που αφορούν το αθλητικό ιδεώδες, η χορηγία της Coca-Cola στο Κύπελλο Κύπρου αποτελεί τη μακροβιότερη χορηγική συνεργασία στον χώρο του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη. Μέσα από το πέρασμα των χρόνων, η Coca-Cola συνέδεσε το όνομα της και στήριξε με κάθε δυνατό τρόπο, το Κυπριακό ποδόσφαιρο. Αποτελώντας διεθνώς το κατεξοχήν ποδοσφαιρικό αναψυκτικό διαθέτει μια πλούσια κληρονομιά που έχει να υποδείξει μεγάλες ποδοσφαιρικές στιγμές σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Η εταιρεία υποστηρίζει τον αθλητισμό στην Κύπρο. Στο ποδόσφαιρο από το 1962 είναι χορηγός του θεσμού του Κυπέλλου, που από το 1998 μετονομάστηκε σε Κύπελλο Coca-Cola.

Για ένα βιώσιμο μέλλον

Στην Coca-Cola HBC Κύπρου η εταιρική ευθύνη και η βιωσιμότητα εντάσσονται με συνέπεια σε κάθε κομμάτι της δραστηριότητάς της.

Η Εταιρεία αναπτύσσει τις δραστηριότητές της με στόχο να έχει θετική συμβολή στην κοινωνία που δραστηριοποιείται και στο περιβάλλον που τη φιλοξενεί. Θέτει όλο και πιο αυστηρούς στόχους βελτίωσης, ενώ καταγράφει συνεχή πρόοδο ως προς τις Δεσμεύσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης για το Περιβάλλον που έχει θέσει ο Όμιλος Coca-Cola HBC με ορίζοντα το έτος 2025.

Σε τοπικό επίπεδο, τα προγράμματα κοινωνικής προσφοράς επιλέγονται με βάση μιας συνεπούς και εστιασμένης μακροχρόνιας στρατηγικής. Για την Κύπρο, οι τομείς εστίασης είναι η ανάπτυξη των νέων, η προστασία του περιβάλλοντος, η κοινωνική ανακούφιση ευάλωτων ομάδων και η βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

Πρόγραμμα #YouthEmpowered. Το πρωτοποριακό Πρόγραμμα #YouthEmpowered ξεκίνησε στην Κύπρο το 2017, με σκοπό την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των άνεργων νέων ηλικίας 18 έως 30 ετών. Το Πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Coca-Cola HBC Κύπρου, και μετρά ήδη τρία χρόνια επιτυχημένης εφαρμογής, στην διάρκεια των οποίων υλοποιήθηκαν δύο φυσικές εκπαιδεύσεις σε Λευκωσία και Λεμεσό, και μια ψηφιακή εκπαίδευση, προσαρμοσμένη στις συνθήκες της πανδημίας το 2021.

Μέχρι σήμερα, συμμετείχαν πέραν των 3.000 νέων οι οποίοι εφοδιάστηκαν με τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ευκαιρίες δικτύωσης για την ενίσχυση των επαγγελματικών τους στόχων, έτσι ώστε να ενταχθούν με επιτυχία στην αγορά εργασίας. Με το Πρόγραμμα, συμβλήθηκαν 20 στρατηγικοί εταίροι, ανάμεσά τους εταιρείες, φορείς και οργανισμοί, που προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα κλάδων της οικονομίας. Μέσω της συμβολής τους, χτίστηκε ένα δυναμικό και αποτελεσματικό δίκτυο ανθρώπων και επαφών που αποτελούν τους μέντορες της νέας γενιάς της Κύπρου. Τα αποτελέσματα του Προγράμματος είναι θεαματικά, καθώς έχει ήδη προσφέρει στους συμμετέχοντες ευκαιρίες εργοδότησης ή πρακτικής άσκησης σε μεγάλους οργανισμούς και εταιρείες της Κύπρου.

«Αποστολή Νερό». Eδώ και επτά χρόνια, συνεργάζεται με τον διεθνή οργανισμό Global Water  Partnership Mediterranean (GWP-Med) για την υλοποίηση του Προγράμματος «Αποστολή Νερό» από το οποίο η Κύπρος θα επωφελείται για πολλά χρόνια καθώς εξοικονομούνται 5.840.000 λίτρα νερού ετησίως. Το Πρόγραμμα, το οποίο xρηματοδοτείται από το Ίδρυμα της Coca-Cola, προωθεί την αποτελεσματικότερη διαχείριση του νερού, μέσα από την υιοθέτηση  εναλλακτικών μορφών νερού, όπως το βρόχινο ή το γκρίζο νερό, προκειμένου να καλύψουν δευτερεύουσες χρήσεις όπως η άρδευση πράσινων χώρων. Παράλληλα, το πρόγραμμα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, για την υπεύθυνη διαχείριση του νερού. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος υλοποιήθηκαν 19 έργα εθνικής σημασίας, εγκαταστάθηκαν και αποκαταστάθηκαν 16 συστήματα συλλογής «γκρίζου νερού» σε σχολεία και γήπεδα, εκπαιδεύτηκαν 30 τεχνικοί, επιμορφώθηκαν 280 εκπαιδευτικοί, ενώ επωφελήθηκαν 83.621 κάτοικοι της Κύπρου.

«ZeroWasteBeach». Σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, η Coca-Cola HBC Κύπρου υλοποιεί από το 2018, το πρωτοποριακό πρόγραμμα Zero Waste Beach, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα της Coca-Cola. Στόχος του Προγράμματος είναι η κινητοποίηση των πολιτών αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, στη μάχη κατά της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης. Με συγκεκριμένες δράσεις και δημιουργία υποδομών η Εταιρεία στοχεύει στη μείωση των σκουπιδιών που εισέρχονται ανεξέλεγκτα σε παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής της ευθύνης η Coca-Cola HBC Κύπρου υλοποιεί από το 2018, το πρωτοποριακό πρόγραμμα ZeroWasteBeach.

Τα αποτελέσματα του Προγράμματος είναι πραγματικά εντυπωσιακά, αποδεικνύοντας την αναγκαιότητα λήψης σοβαρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση αυτού του παγκόσμιου προβλήματος. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 1.608 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών που θα κατέληγαν σε χωματερές και πραγματοποιήθηκαν 33 καθαρισμοί ακτών, 13 καθαρισμοί βυθού και ενθαρρύνθηκαν τοπικές Αρχές ώστε να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες μεθόδους διαχείρισης αποβλήτων. Κινητοποιήθηκαν 1.229 εθελοντές, 18 τοπικές αρχές και 44 εμπλεκόμενοι φορείς ενώ δημιουργήθηκε ένα μοναδικό δίκτυο, πρότυπο και για άλλες χώρες, το δίκτυο «Υπεύθυνων Παράκτιων επιχειρήσεων» που σήμερα αριθμεί 204 μέλη.

Διεύθυνση.

Κυριάκου Μάτση 66
Λευκωσία – 2409

Τηλέφωνο.

+357 22 885000