CTC

Μια πορεία 9 δεκαετιών

που συνεχίζεται

Η Cyprus Trading Corporation Plc, γνωστή ως CTC, ιδρύθηκε από Άγγλους επί εποχής της αποικιοκρατίας και ενεγράφη εξ αρχής ως εμπορική εταιρεία με κύριο σκοπό να αναλάβει την αντιπροσωπεία και εισαγωγή των διεθνούς φήμης αμερικανικών μηχανημάτων Caterpillar, για τις ανάγκες του μεταλλείου Αμιάντου. Ενεγράφη στο Μητρώο Εταιρειών της αποικιοκρατικής κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας, φέροντας αριθμό εγγραφής το 18 και ημερομηνία 22 Απριλίου 1927.

Μια πορεία 9 δεκαετιών που συνεχίζεται

Η Cyprus Trading Corporation Plc, γνωστή ως CTC, ιδρύθηκε από Άγγλους επί εποχής της αποικιοκρατίας και ενεγράφη εξ αρχής ως εμπορική εταιρεία με κύριο σκοπό να αναλάβει την αντιπροσωπεία και εισαγωγή των διεθνούς φήμης αμερικανικών μηχανημάτων Caterpillar, για τις ανάγκες του μεταλλείου Αμιάντου. Ενεγράφη στο Μητρώο Εταιρειών της αποικιοκρατικής κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας, φέροντας αριθμό εγγραφής το 18 και ημερομηνία 22 Απριλίου 1927. Το πρώτο της γραφείο ήταν ένα σπίτι στον Κάτω Αμίαντο, το οποίο έχει προ πολλού κατεδαφιστεί. Πέραν του τομέα των εισαγωγών Caterpillar, ασχολήθηκε και με το εμπόριο και τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων. Η CTC παρέμεινε στα χέρια των Άγγλων ιδιοκτητών της ως εμπορική εταιρεία μέχρι το 1984, οπότε αγοράστηκε από τον Νίκο Σιακόλα, ιδρυτή, δημιουργό και πρώτο Εκτελεστικό Πρόεδρο των Ομίλων Σιακόλα και CTC.

Ο Νίκος Κ. Σιακόλας.

CTC και Νίκος Σιακόλας συνομήλικοι, σε μια παράλληλη πορεία

Το 1927, έτος ίδρυσης της CTC, γεννήθηκε στον κατεχόμενο σήμερα Καραβά ο Νίκος Σιακόλας, παιδί μιας πολυμελούς οικογένειας, με πατέρα εργολάβο οικοδομών και μητέρα νοικοκυρά. Από τα νεανικά του χρόνια έδειξε την κλίση του στο εμπόριο, αν και πρώτη επιλογή του ήταν να σπουδάσει δικηγόρος. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τον εμπόδισε να υλοποιήσει το όνειρό του κι έτσι άρχισε την επαγγελματική του δραστηριότητα αρχικά ως υπάλληλος σε εργοστάσιο παραγωγής πυρηνελαίου στην Κερύνεια και στη συνέχεια σε υπεύθυνη θέση στον Εμπορικό Οίκο Σεβέρη στη Λευκωσία.

Φαίνεται πως κάποιο κάρμα λειτούργησε ανάμεσα στον Νίκο Σιακόλα και στη CTC.

Το Πιστοποιητικό Εγγραφής της Cyprus Trading Corporation Ltd,
με αριθμό 18 και ημερομηνία 22 Απριλίου 1927.

Ο Νίκος Σιακόλας εν έτη 1953 άρχισε δειλά-δειλά την επιχειρηματική του δράση με την εμπορία γεωργικών προϊόντων. Στα χρόνια που πέρασαν, η μικρή εταιρεία «Νίκος Κ. Σιακόλας» μετατράπηκε στον «Όμιλο Εταιρειών Σιακόλα», με δραστηριότητες στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Αγγλία, στη Νιγηρία, στη Ρωσία και αλλού. Το 1984 οι δρόμοι των δύο συναντήθηκαν: Ο Όμιλος Σιακόλα απέκτησε από τους Άγγλους ιδρυτές της ολόκληρο το μετοχικό κεφάλαιο της CTC, η οποία έδωσε το όνομά της σε μία από τις θυγατρικές του εταιρείες, για να γίνει στη συνέχεια η ηγέτιδα του Ομίλου Σιακόλα. Την ίδια χρονιά, 1984, η CTC μετατρέπεται σε δημόσια και εντάσσεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου το 1989. Σήμερα, με την ονομασία Cyprus Trading Corporation Plc και κύριο μέτοχο, με ποσοστό 87%, την N. K. Shacolas (Holdings) Ltd, συνεχίζει δυναμικά τη δράση της, 94 χρόνια από την ίδρυσή της, ως μητρική όλων των εταιρειών που συνθέτουν τον Όμιλο.

Διαφήμιση του Οίκου Σιακόλα στην εφημερίδα «Ελευθερία», αρχές της δεκαετίας του 1960.

Αναγνώριση προσφοράς

Η συμβολή του Όμιλου CTC και του Ομίλου Σιακόλα στο κοινωνικό σύνολο, είτε μέσω επιχειρηματικής ανάπτυξης είτε κοινωνικής προσφοράς, εκτιμήθηκε από την κυπριακή κοινωνία, τους θεσμούς και από ξένες χώρες.  Είναι ενδεικτικό ότι ο ιδρυτής τους Νίκος Κ. Σιακόλας δέχθηκε σειρά τιμητικών διακρίσεων από επτά ξένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, όπως το παράσημο του Επίτιμου Μέλους του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας OBE, δύο ανώτατες διακρίσεις από την Ιταλική κυβέρνηση, το παράσημο του Αξιωματικού του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής από την κυβέρνηση της Γαλλίας, καθώς επίσης και το παράσημο του Βασιλικού Τάγματος του Πολικού Αστέρα από το Βασιλιά της Σουηδίας. Διετέλεσε Επίτιμος Πρόξενος του Μεξικού για 17 χρόνια και του απονεμήθηκε το μετάλλιο «Αετός Αζτέκα», από τα υψηλότερα του κράτους του Μεξικού. Του απονεμήθηκε επίσης το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας και τιμήθηκε από την ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ, την Εκκλησία της Κύπρου και άλλους φορείς.

Συσκευασία τσιμέντου πάνω στο πλωτό εργοστάσιο Bonny Carrier, στη Νιγηρία.

Αποκατάσταση φυσικού περιβάλλοντος του πρώην μεταλλείου Λίμνης

O Όμιλος CTC θεωρεί την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος του πρώην μεταλλείου στη Λίμνη ως ένα επίτευγμα, διότι αυτό αποτελεί μια σημαντική συμβολή στην ευρύτερη περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς και στην κοινωνία στο σύνολό της.

Από το 1937 μέχρι το 1979 η περιοχή της Λίμνης χρησιμοποιείτο ως μεταλλείο χαλκού και θείου, με αποτέλεσμα τη μεγάλη και σοβαρή αλλοίωση των φυσικών χαρακτηριστικών της περιοχής και τη διατάραξη του οικοσυστήματος. Τεράστιες ποσότητες μεταλλεύματος και εδάφους μετακινήθηκαν και εναποτέθηκαν στην περιοχή, ως στείρα υλικά και χώροι τελμάτων. Παράλληλα, δημιουργήθηκε ένας τεράστιος ανοικτός κρατήρας μήκους 900 μ., πλάτους 400 μ. και βάθους 100 περίπου μέτρων. Ανάλογες περιβαλλοντικές επιπτώσεις δημιουργήθηκαν και πάνω στην παραλία της Λίμνης.

Η πανέμορφη περιοχή της Λίμνης κοντά στην Πόλη Χρυσοχούς.

Ο Όμιλος Σιακόλα αγόρασε το 1983 την περιοχή της Λίμνης όπου δραστηριοποιείτο η Cyprus Sulphur & Copper Co. Ltd. Μέσα από την υλοποίηση του έργου “Limni Bay” για τη δημιουργία δύο γηπέδων γκολφ και άλλων συναφών αναπτύξεων, ήταν επιθυμητή η πλήρης αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και η αποτελεσματική προστασία της παραλίας φωλεοποίησης των χελωνών. Κατόπιν σχετικών αδειοδοτήσεων που δόθηκαν από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και με βάση ειδική μελέτη, μετακινήθηκαν 12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τελμάτων και μπαζών από την περιοχή και επανατοποθετήθηκαν στον κρατήρα, ο οποίος σφραγίστηκε. Η όλη εργασία αποκατάστασης κράτησε τρία χρόνια, 2008 – 2011. Έγινε επίσης από τον Όμιλο Σιακόλα ανακατασκευή της προβλήτας της Λίμνης, μήκους περίπου 150 μ., που αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής.

Διδάγματα μιας ζωής

Η δημοσίευση αυτή συμπίπτει με την έκδοση και κυκλοφορία του βιβλίου του Νίκου Σιακόλα με τίτλο «ΝΙΚΟΣ Κ. ΣΙΑΚΟΛΑΣ-Αφηγήσεις, Εμπειρίες, Διδάγματα». Ο γνωστός επιχειρηματίας συμπυκνώνει στο βιβλίο αυτό αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο για βιώματα, περιπέτειες και εμπειρίες ζωής και καταθέτει χρήσιμα διδάγματα για νέους επιχειρηματίες και όχι μόνο. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, θα πληροφορηθεί ο αναγνώστης πώς, με τις καλά σχεδιασμένες και τολμηρές κινήσεις, κατάφερε να δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς οργανισμούς στην Κύπρο.

Ο Νίκος Κ. Σιακόλας.

Αναφέρεται επίσης στα επαγγελματικά του βήματα και σε πράξεις  που αποτελούν πρωτοπορίες, όπως το πλωτό εργοστάσιο τσιμέντου Bonny Carrier, στη Νιγηρία, που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, τα πρώτα Mall στην Κύπρο και τη διεθνή κοινοπραξία Hermes Airports Ltd, την οποία ο  ίδιος δημιούργησε, για τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Καταθέτει διδάγματα όπως:

◗ Να επιμένεις και να διεκδικείς όταν έχεις δίκαιο

◗ Η βιασύνη στοιχίζει ακριβά, διότι οδηγεί σε σοβαρά λάθη

◗ Δεν μπορείς να σταθείς εμπόδιο στην εξέλιξη

◗ Μην αφήνεις ποτέ τα πράγματα στην τύχη

◗ Απαραίτητη η μόρφωση αλλά και η συνεχής, χωρίς διακοπή, επιμόρφωση

Ο Νίκος Σιακόλας συνοψίζει το πιστεύω του ως εξής: «Ο άνθρωπος πρέπει πάντοτε να προσπαθεί, να μαθαίνει, να διεκδικεί το ορθό και το δίκαιο, να επιμένει, να αγαπά, να αναγνωρίζει τα λάθη του, να κατανοεί, να συγχωρεί, πάντοτε με ευπρέπεια και αξιοπρέπεια, και να προσφέρει στην κοινωνία».

Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν από τα γραφεία του Ομίλου για όποιον ενδιαφέρεται.

Κοινωνική προσφορά

Σημαντική είναι η προσφορά του Ομίλου CTC στην κοινωνία. Κι αυτό γίνεται με πολλές δράσεις. «Πιστεύουμε ότι έχουμε υποχρέωση να προσφέρουμε στην κοινωνία και στους ανθρώπους, μέσω δωρεών, χορηγιών και φιλανθρωπίας, σε ανταπόδοση της υποστήριξής τους. Στο πλαίσιο αυτό, προσφέραμε διαχρονικά οικονομική στήριξη για εθνικούς, κοινωνικούς, φιλανθρωπικούς και πολιτιστικούς σκοπούς, όπως  για την ίδρυση και λειτουργία του μουσείου Μαρίου και Αρσινόης και του πολιτιστικού κέντρου στην Πόλη Χρυσοχούς, την ανέγερση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών και τη δημιουργία του «Ιδρύματος Υποτροφιών Καραβά Νίκος Κ. Σιακόλας», για άριστους μαθητές από τον κατεχόμενο Καραβά», αναφέρουν από τον Όμιλο.

«Είναι ιδιαίτερη η ευαισθησία μας σε ό,τι αφορά τα παιδιά και τους νέους. Μεταξύ άλλων, το 2012, όταν πολλές οικογένειες αδυνατούσαν να εξασφαλίσουν ακόμη και τη διατροφή των παιδιών τους, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας αρχίσαμε την καθημερινή προσφορά προγεύματος σε χιλιάδες άπορα παιδιά των δημοτικών σχολείων. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι το καλοκαίρι του 2016, με δαπάνη που ξεπέρασε το €1,5 εκατομμύριο. Μέσω του οργανισμού «Σοφία για τα Παιδιά» στηρίζουμε το πρόγραμμα «Μαγειρεύω και Προσφέρω», το οποίο εφαρμόζεται σε 16 ολοήμερα δημοτικά σχολεία προσφέροντας καθημερινό γεύμα σε όλα τα παιδιά. Διάφορα είδη διατροφής και ένδυσης προσφέρουν συστηματικά σε άπορες οικογένειες και οργανωμένους φορείς η CTC Argosy και η Ermes. Στηρίξαμε επίσης τους πυρόπληκτους συνανθρώπους μας στην Κύπρο και την Ελλάδα», προσθέτουν από τον Όμιλο.

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο του κτηρίου Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας «Νίκος Κ. Σιακόλας», του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ανάμεσα στις σημαντικότερες κοινωνικές δράσεις του Ομίλου CTC ξεχωρίζει η δωρεά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου €4,5 εκατ. για το «Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής» και €9 εκατ. για τη δημιουργία της Ιατρικής Σχολής. Στη φωτογραφία το αρχιτεκτονικό σχέδιο του κτηρίου Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας «Νίκος Κ. Σιακόλας», του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο πολυδιάστατος Όμιλος CTC σήμερα

Όμιλος Cyprus Trading Corporation Plc (CTC) είναι ένας από τους ηγετικούς και πλέον διαφοροποιημένους (diversified) επιχειρηματικούς ομίλους στην Κύπρο. Ελέγχει αριθμό εταιρειών, καθεμιά από τις οποίες ειδικεύεται σε ένα συγκεκριμένο κλάδο. Το εύρος των δραστηριοτήτων της CTC, σημαντικός παράγοντας της επιτυχίας της, επεκτείνεται στους πιο κάτω κύριους επιχειρηματικούς τομείς:

Προϊόντα ευρείας κατανάλωσης

Εισαγωγή, διανομή και διαχείριση προϊόντων ευρείας κατανάλωσης καλλυντικών και αρωμάτων πολυτελείας. Η εταιρεία Argosy Trading Co. Ltd κατέχει ηγετική θέση στη διανομή προϊόντων ευρείας κατανάλωσης F.M.C.G. στην Κύπρο, με απευθείας εξυπηρέτηση σε 2.000 καταστήματα, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% της συνολικής αγοράς. Διαχειρίζεται μια γκάμα προϊόντων με διεθνώς γνωστά εμπορικά σήματα, τα περισσότερα από τα οποία συγκαταλέγονται στις τρεις πρώτες θέσεις στην κατηγορία τους σε μερίδιο αγοράς, ικανοποιώντας καθημερινά μια μεγάλη ποικιλία καταναλωτικών αναγκών, όπως:

Activia, Airwick, Cillit, Colman’s, Dettol, Dodoni, Elite, Energizer, Findus, Galaxy, Hawaiian Tropic, Twix, Kellogg`s Special K, Jacobs, Libresse, Libero, Mars, Melissa, Oreo, Pedigree, Pringles, Philadelphia, Philips, Rickmers Bali, Tena, Vanish, Veet, Whiskas, Wilkinson, Zewa, 3M Scotch Brite, 7Days.

To Παγκύπριo Κέντρο Διανομής της CTC Argosy.

Η Argosy είναι επίσης ένας σημαντικός προμηθευτής στον τομέα Food Service/HORECA (ξενοδοχείων, εστιατορίων κ.λπ.), εξυπηρετώντας απευθείας 1.700 σημεία. Μέσω του δικού της τεχνολογικά άρτιου Παγκύπριου Κέντρου Διανομής τηρεί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις προδιαγραφές των προμηθευτών της για τη διασφάλιση της βέλτιστης ποιότητας για τον καταναλωτή.

Επιπρόσθετα, η Cassandra Trading Ltd κατέχει ηγετική θέση στη διανομή καπνικών στην Κύπρο, καλύπτοντας άμεσα περισσότερα από 1800 σημεία με τα προϊόντα της Philip Morris International, συμβατικά και θερμαινόμενα καπνικά προϊόντα. Διαχειρίζεται επίσης τα αυτόνομα καταστήματα IQOS.

Στον τομέα των καλλυντικών και αρωμάτων, η Artview Co. Ltd διαχειρίζεται τα πολυτελή προϊόντα Christian Dior στην κυπριακή αγορά καθώς και τις συσκευές περιποίησης προσώπου Foreo. H Argosy, στο πλαίσιο συμβατικής συμφωνίας, παρέχει υπηρεσίες όπως logistics και διανομής στις πιο πάνω μάρκες, καθώς και σε ένα ευρύ πορτφόλιο παγκοσμίου φήμης πολυτελών και premium καλλυντικών και αρωμάτων.

To πολυκατάστημα ERA, στο The Mall of Cyprus.

Λιανικό εμπόριο, Μόδα & DIY

Λιανικό εμπόριο – ειδών μόδας, ομορφιάς, F&B, αναβάθμισης σπιτιού και ιδιοκατασκευών (DIY). Στο χώρο αυτό, κύριος βραχίονας της CTC είναι το Συγκρότημα Ermes Department Stores Plc. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς λιανικού εμπορίου στην Κύπρο, με  62 καταστήματα, (πέντε στην Ελλάδα), με πάνω από 67.000 τ.μ. εμπορικών χώρων. Μεταξύ των καταστημάτων του συγκαταλέγονται  τα πολυκαταστήματα ERA, τα καταστήματα ΖΑΚΟ, δικά της και δικαιόχρησης  (franchise stores), και καταστήματα όπως Next, OVS, Navy & Green, Armani Exchange, Women’secret, Glow. Στον τομέα αναβάθμισης σπιτιού και ιδιοκατασκευών DIY, η Superhome Center (DIY) Ltd κατέχει ηγετική θέση, με  έξι μεγαλοκαταστήματα, σε όλη την Κύπρο.  Η Superhome αναδείχθηκε «Επιχείρηση της Χρονιάς 2020» στα In Business Awards.

Το νέο Superhome Center (DIY) στη Λακατάμια.

Οχήματα και μηχανήματα

Σε αυτό το χώρο ο Όμιλος δραστηριοποιείται με τις εταιρείες CTC Automotive και CTC Auto Leasing. Η CTC Automotive Ltd εμπορεύεται τα επιβατικά Volvo και Hyundai και τα εμπορικά Iveco και Scania, τα βαριά μηχανήματα και φωτοβολταϊκά Caterpillar, τα ελαστικά Michelin, BF Goodrich και Riken, τα λιπαντικά Total, τα επαγγελματικά εργαλεία Hilti και τα είδη φωτισμού Philips. Διαθέτει εκθεσιακούς χώρους σε όλες τις πόλεις και παρέχει 24ωρη τεχνική εξυπηρέτηση. Κάθε μάρκα λειτουργεί ως ξεχωριστή Επιχειρηματική Μονάδα (Business Unit), αφοσιωμένη στα υψηλά πρότυπα πωλήσεων και εξυπηρέτησης μετά την πώληση, του προμηθευτή της.

H CTC Auto Leasing απευθύνεται σε επιχειρήσεις και παρέχει επιβατικά και εμπορικά οχήματα μέχρι 3.5 τόνων.

Ο εκθεσιακός χώρος της Hyundai στη Λευκωσία.

Έργα υποδομής

Σημαντική είναι και η επένδυση σε έργα υποδομής. Αυτό γίνεται σήμερα με την επένδυση και συμβολή στην Hermes Airports Ltd για την ανάπτυξη και διαχείριση των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, μέχρι το έτος 2031.

Όραμα και αξίες

Όραμα του Ομίλου είναι «να είμαστε ηγέτες σε κάθε μας δραστηριότητα και, με πνεύμα αμοιβαιότητας, να πετυχαίνουμε συνεχή βιώσιμη ανάπτυξη, προσθέτοντας αξία για πελάτες, συνεργάτες, μετόχους, τους ανθρώπους μας και την κοινωνία», υπογραμμίζουν από τον Όμιλο.

Σε ό,τι αφορά στις αξίες σημειώνουν ότι αυτές διαμορφώνουν τον Κώδικα Επιχειρηματικής Συμπεριφοράς του Ομίλου, ώστε όλοι,

  • Να ενεργούν με ακεραιότητα και υπευθυνότητα
  • Να συμπεριφέρονται με σεβασμό
  • Να εργάζονται ως ομάδα
  • Να είναι αποτελεσματικοί
  • Να επιδιώκουν τη συνεχή βελτίωση.

«Ο Κώδικας Επιχειρηματικής Συμπεριφοράς του Ομίλου CTC θέτει υψηλά επίπεδα ηθικής και υπεύθυνης επιχειρηματικής συμπεριφοράς, κοινές αρχές και αξίες, και καθορίζει τον τρόπο που όλες οι θυγατρικές του Εταιρείες και όλα τα μέλη του προσωπικού διεξάγουν τις εργασίες τους», σημειώνουν από τον Όμιλο.

Η CTC στη νέα εποχή

Τι γίνεται όμως με τις προκλήσεις του αύριο; Από τον Όμιλο CTC αναφέρουν τα εξής:

«Έχουμε εισέλθει σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη εποχή με αυξημένες προκλήσεις. Οι νέες  καταναλωτικές συνήθειες και ανάγκες καθώς και η κλιματική αλλαγή, επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ως επιχείρηση, αλλά και συγχρόνως μας κατευθύνουν στη διαμόρφωση της στρατηγικής μας. Ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του Ομίλου CTC, η μεγάλη γκάμα των φημισμένων προϊόντων που διαχειρίζεται, η παρουσία του και η εξυπηρέτηση των πελατών του παγκύπρια, η δομή του και η διοίκησή του από ικανούς και εξειδικευμένους επαγγελματίες σε όλα τα επίπεδα, μας επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις νέες ευκαιρίες».

Ο ανθρώπινος παράγοντας

Στη συνέχεια υπογραμμίζουν τη μεγάλη σημασία των ανθρώπων του Ομίλου. Αναφέρουν σχετικά:

«Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στην πορεία και επιτυχία της CTC. Όντας ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Κύπρο, με 1.700 περίπου άτομα προσωπικό, μέλημά μας είναι να διασφαλίζουμε ένα εργασιακό περιβάλλον, όπου το κάθε άτομο απολαμβάνει σεβασμό, δίκαιη μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες, μέσα από διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στα θέματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και σε θέματα ασφάλειας και υγείας. Η CTC έχει πιστοποιηθεί ως «Εργοδότης Ισότητας» από τον αρμόδιο Εθνικό Φορέα».

Βιώσιμη ανάπτυξη

Ιδιαίτερη σημασία για τον Όμιλο είναι η διαμόρφωση μιας στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης. Από τον Όμιλο υπογραμμίζουν τα εξής:

«Για τη διαμόρφωση της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν τα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders), ανθρώπινο δυναμικό, πελάτες, συνεργάτες, μέτοχοι, διοικητικό συμβούλιο. Μέσω αμφίδρομης επικοινωνίας μαζί τους, αναπροσαρμόζουμε τους εταιρικούς μας στόχους και βελτιώνουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας, ανταποκρινόμενοι ταυτόχρονα στις ανάγκες και προσδοκίες της κοινωνίας. Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή / κρίση και οι συνέπειές της διαμορφώνουν ένα νέο περιβάλλον, το οποίο πέραν από τα αρνητικά στοιχεία, φέρνει νέες δυνατότητες για οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη, νέα επιχειρηματικά μοντέλα και αγορές. Θεωρούμε αναγκαία μια  σφαιρική, ολοκληρωμένη και σε συνεχή βάση εξέταση των νέων δεδομένων στο σύνολο των δραστηριοτήτων μας.

Οι διαφορετικοί επιχειρηματικοί τομείς στους οποίους δραστηριοποιούμαστε, ο ρόλος μας στην αγορά και το μέγεθός μας δίδουν στον Όμιλο CTC τη δυνατότητα να έχει μια δυναμική παρουσία στην κυπριακή αγορά. Τα προϊόντα που διαχειριζόμαστε φθάνουν σε χιλιάδες πελάτες και καταναλωτές, των οποίων την εμπιστοσύνη εκτιμούμε και σεβόμαστε. Αυτό αυξάνει την ευθύνη μας αναφορικά με τα επίπεδα επιχειρηματικής συμπεριφοράς, λειτουργικής αποτελεσματικότητας, ασφάλειας δεδομένων, διαχείρισης κινδύνων, διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας, ασφάλειας και υγείας, εξυπηρέτησης και ικανοποίησης πελατών.

Με βάση τις τάσεις της αγοράς και ανταποκρινόμενοι στο νέο τρόπο ζωής που διαμορφώνει τις διατροφικές μας συνήθειες, προσθέτουμε στην γκάμα μας προϊόντα όπως  τρόφιμα  χωρίς γλουτένη, μη γενετικά τροποποιημένα, πλούσια σε πρωτεΐνες, κατάλληλα για χορτοφάγους και άλλα.  Στον τομέα της μόδας, παρέχουμε είδη φτιαγμένα με υλικά με λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως ανακυκλώσιμες ή οργανικές ίνες βαμβακιού, λινού και μαλλιού που παράγονται  χωρίς τη χρήση επιβλαβών χημικών ουσιών. Οι δραστηριότητές μας στη CTC Automotive ευθυγραμμίζονται με τις νέες τάσεις για καθαρή ενέργεια και προωθούν πράσινα και βιώσιμα προϊόντα στην αγορά. Το νέο τμήμα CTC Smart Energy αποσκοπεί στην παροχή λύσεων υψηλής ποιότητας που σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση, όπως φωτισμός, φωτοβολταϊκά, σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας από μπαταρίες.

Παράλληλα, αναγνωρίζουμε τη σημασία μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των προϊόντων που διαθέτουμε στην κυπριακή αγορά και του συνόλου των δραστηριοτήτων μας. Προωθούμε περιβαλλοντικές δράσεις που στοχεύουν μια κοινωνία χωρίς τη χρήση του άνθρακα και άλλων ορυκτών καυσίμων, σε αρμονία με τη φύση, προσανατολισμένοι στην ανακύκλωση και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής εγρήγορσης των ανθρώπων μας».

Από το Μάρτιο 2021, η CTC διευθύνεται από Διευθυντική Επιτροπή (Management Board), εκτελεστικό όργανο του Διοικητικού Συμβουλίου, με Πρόεδρο τον Δημήτρη Δημητρίου.

Ιστορικοί σταθμοί Ομίλων Σιακόλα και CTC

1927 Ίδρυση της Cyprus Trading Corporation Ltd.

1953 O Νίκος Σιακόλας αρχίζει την επιχειρηματική του δράση με πρώτη εμπορική πράξη την εξαγωγή αποξηραμένων βερίκοκων (χρυσομήλων) στην Αγγλία.

1974 Ολοκληρωτικό σχεδόν πλήγμα από την τουρκική εισβολή, με απώλεια γραφείων, εγκαταστάσεων και οχημάτων στην Αμμόχωστο και μεγάλης κτηματικής περιουσίας στην επαρχία Κερύνειας. Επαναδραστηριοποίηση το Φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς με πώληση τσιμέντου στο Λίβανο.

1978 Εμπορική δραστηριότητα στη Νιγηρία, σε συνεργασία με τη βιομηχανία παραγωγής τσιμέντου «ΑΓΕΤ – Ηρακλής», μέσω του πλωτού εργοστασίου συσκευασίας τσιμέντου Bonny Carrier στις εκβολές του ποταμού Bonny, μια παγκόσμια πρωτοτυπία, η οποία επέφερε σημαντικά κέρδη.

1983 Αγορά της Cyprus Sulphur & Copper Co. Ltd στην περιοχή Λίμνης στην Πόλη Χρυσοχούς από τον μεγαλομέτοχό της Sir Jacob Rothschild. Ακολούθησαν σημαντικά έργα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και σχέδια ανάπτυξης του resort “Limni Bay” με δυο γήπεδα γκολφ. Η επένδυση διατέθηκε το 2018.

1984 Αγορά της εταιρείας Woolworth Κύπρου από τους Woolworth Αγγλίας και του πρώτου πολυκαταστήματος στη Λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία. Αυτό οδήγησε σε αλυσίδες πολυκαταστημάτων και καταστημάτων και στη μετέπειτα δημιουργία του Συγκροτήματος Ermes Department Stores Plc, βραχίονα του Ομίλου CTC στον τομέα του λιανικού εμπορίου.

1984 Αγορά της CTC, η οποία μετατράπηκε σε δημόσια και ενεγράφη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου το 1989.

1986 Αγορά της εταιρείας Argosy, με αντιπροσωπείες όπως η Mars και η Kellogg’s, και της εταιρείας Cassandra με τα καπνικά προϊόντα της Philip Morris International, που σηματοδότησαν την είσοδο του Ομίλου CTC στον τομέα εισαγωγής και διανομής προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.

1980-1999 Δραστηριοποίηση και ηγετική θέση στον τομέα των Ασφαλειών: Ίδρυση της Πανευρωπαϊκής Ασφαλιστικής και της Euroinvestment & Finance και εξαγορά Φιλικής Ασφαλιστικής και Interamerican. Η διάθεση της επένδυσης των ασφαλιστικών εταιρειών με σημαντικό όφελος στη Λαϊκή Τράπεζα στις 8 Ιανουαρίου 1999  θεωρήθηκε γεγονός της χρονιάς, επηρεάζοντας σημαντικά τη χρηματιστηριακή δραστηριότητα, καθότι απέφερε μεγάλα οικονομικά οφέλη στους κατόχους μετοχών στις εταιρείες αυτές.

1995-2007 Συμμετοχή του Ομίλου στη Γαλακτοβιομηχανία Κρίστης, με 50% του μετοχικού της κεφαλαίου.

1998 Επενδύσεις στην εντός των τειχών Λευκωσία που συνέτειναν στην αναζωογόνηση της περιοχής: Πύργος Σιακόλα, Στοά Λήδρα, σύγχρονος υπόγειος χώρος στάθμευσης, Μουσείο-Παρατηρητήριο Λήδρα.

1999 Δημιουργία του πρώτου Superhome Center (DIY) στο Στρόβολο.

2008-2013 Εμπλοκή στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, αρχικά με τη δημιουργία των καταστημάτων Γερμανός και στη συνέχεια με την εξαγορά του 50% στην ΜΤΝ  (σημερινή Epic).

Υπογραφή της τελικής συμφωνίας Hermes Airports Ltd και Κυπριακής κυβέρνησης για τα αεροδρόμια. Λονδίνο 11 προς 12 Μαΐου 2006.

2000 Ίδρυση της Hermes Airports Ltd με πρωτοβουλία του Νίκου Σιακόλα, μιας διεθνούς κοινοπραξίας με εξειδικευμένες εταιρείες στους τομείς κατασκευών, διοίκησης και λειτουργίας αεροδρομίων. Δημιουργία και διαχείριση μέχρι το Μάιο 2031 των δύο αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, με τη μέθοδο ΒΟΤ (Build, Operate, Transfer). Η υπογραφή της τελικής συμφωνίας (Concession Agreement) με την Κυπριακή Κυβέρνηση έγινε στο Λονδίνο την αυγή της 12ης Μαΐου 2006. Η CTC είναι ο μεγαλύτερος Κύπριος μέτοχος με ποσοστό 11,34%. Ο Νίκος Σιακόλας ήταν ο πρώτος Πρόεδρος και σήμερα Επίτιμος Ισόβιος Πρόεδρος, τιμής ένεκεν. Η CTC ήταν και 50% μέτοχος στη CTC-ARI Airports Ltd στη διαχείριση των καταστημάτων των αεροδρομίων, και 50+% μέτοχος στη Cyprus Airports (F&B) Ltd, μαζί με τη CTC-ARI.

2007 Δημιουργία των Mall of Cyprus και Mall of Engomi, των πρώτων Mall στην Κύπρο.

2013-2020 Διάθεση αριθμού ώριμων επενδύσεων με σημαντική μείωση των τραπεζικών υποχρεώσεων του Ομίλου.

Διεύθυνση.

Cyprus Trading Corporation Plc
Shacolas House, Athalassa
200, Lemesos Avenue
2025 Strovolos
P.O.Box 21744
1589 Nicosia,
Cyprus

Τηλέφωνο.

+357 22 740 300