CYTA

Με το βλέμμα

στραμμένο στο μέλλον

Η Cyta γιορτάζει φέτος 60 χρόνια από την ίδρυσή της. Ξεκίνησε το 1955 ως Αρχή Εσωτερικών Τηλεπικοινωνιών Κύπρου  (Cyprus Inland Telecommunications Authority) ή C.I.T.A.

Μια ιστορία γεμάτη πρωτοπορίες

Η Cyta γιορτάζει φέτος 60 χρόνια από την ίδρυσή της. Στην πορεία της έχει αποτυπωθεί η νεότερη ιστορία του τόπου μας και των ανθρώπων του. Μέσα από τη διαδρομή της, έμαθε να βλέπει το μέλλον με ευελιξία και δυναμισμό, να αλλάζει και να προσαρμόζεται. Να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά στην τεχνολογία, να σχεδιάζει τα προϊόντα του μέλλοντος και να προδιαγράφει τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε.

Τα πρώτα βήματα

Ξεκίνησε το 1955 ως Αρχή Εσωτερικών Τηλεπικοινωνιών Κύπρου  (CyprusInlandTelecommunicationsAuthority) ή C.I.T.A. Με την ανεξαρτησία της Κύπρου, το 1961, την ευθύνη ολόκληρου του φάσματος των τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο ανέλαβε η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CyprusTelecommunicationsAuthority ή Cyta), ως ενιαίος οργανισμός δημοσίου δικαίου. Αυτό συνοδεύτηκε από ραγδαία ανάπτυξη του δικτύου και των προσφερόμενων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη χώρα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, σχεδόν κάθε χωριό είχε το δικό του τηλέφωνο, ενώ το 1968, η Cyta εφάρμοσε την τροποσφαιρική ζεύξη επικοινωνίας Κύπρου-Ελλάδας, ανοίγοντας ένα νέο πεδίο στη διεθνή τηλεφωνική υπηρεσία του νησιού. Το 1971 εγκαινίασε την αυτόματη υπεραστική τηλεφωνία ανοίγοντας τον δρόμο για την είσοδο του τηλεφώνου στο κάθε σπίτι.

Το 1974

Τα γεγονότα του 1974 έφεραν σοβαρό πλήγμα στις υποδομές της Cyta. Όμως, γρήγορα ο Οργανισμός αναδιπλώθηκε και κατάφερε να συμβάλει καθοριστικά στην ανάκαμψη του τόπου, που μέσα στην καταστροφή είχε χάσει και το διεθνές αεροδρόμιο Λευκωσίας. Λίγες μόνο βδομάδες μετά την εισβολή η Cyta κατάφερε να επαναφέρει τον Κυπριακό Εναέριο Χώρο υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δημιουργώντας με τα μέσα που είχε, ένα νέο κέντρο ελέγχου αεροσκαφών.

Τα γεγονότα του 1974 έφεραν σοβαρό πλήγμα στις υποδομές της Cyta. Το κτίριο του Οργανισμού στην Αμμόχωστο.

Έναν χρόνο μετά, το 1975 γίνεται η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή. Με την παράλληλη ανάπτυξη του σταθερού δικτύου πρόσβασης και την ολοκλήρωση του έργου, όλα τα σπίτια, σε πόλεις και χωριά, καλύπτονται πια από το νέο τηλεφωνικό δίκτυο.

Κινητή τηλεφωνία

Το 1988 η Cyta εγκαθιστά το πρώτο σύστημα κινητής τηλεφωνίας και το 1995 ξεκινά την παροχή υπηρεσιών ψηφιακής κινητής τηλεφωνίας με την ονομασία CYTAGSM. Το 1999 ξεκινά η παροχή της προπληρωμένης υπηρεσίας κινητής τηλεφωνίας  και το 2000 εισάγονται τα γραπτά μηνύματα (SMS).

Το 1995 η Cyta ξεκίνησε την παροχή υπηρεσιών ψηφιακής κινητής τηλεφωνίας με την ονομασία CYTAGSM.

Το 2004 η Cyta υπογράφει συμφωνία συνεργασίας με το διεθνή κολοσσό κινητής τηλεφωνίας Vodafone, γεγονός που οδηγεί στη Cytamobile-Vodafone, την πρώτη υπηρεσία κινητής που αξιοποιεί τις δυνατότητες του δικτύου 3G με υπηρεσίες φωνής, μηνυμάτων SMS/MMS, δεδομένων και βιντεοκλήσεων.

Το 2004 ήταν ένας σημαντικός σταθμός για τη Cyta. Υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το διεθνή κολοσσό κινητής τηλεφωνίας Vodafone.

Το 2015, η κινητή τηλεφωνία γίνεται 4G και καλύπτει ολόκληρο τον πληθυσμό της ελεύθερης Κύπρου. Η αναβάθμιση εξελίσσεται με την τεχνολογία 4.5G στα κύρια αστικά κέντρα και τις τουριστικές περιοχές.

Το 2015, η κινητή τηλεφωνία γίνεται 4G αργότερα 4.5G.

Το 2021 η Cytamobile-Vodafone ανακοινώνει τη λειτουργία του πρώτου δικτύου 5G στην Κύπρο, απαραίτητη υποδομήγια τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Το 2021 η Cytamobile-Vodafone λειτούργησε το πρώτο δίκτυο 5G στην Κύπρο. Πριν το τέλος του έτους θα παρέχει 100% κάλυψη 5G.

Υπηρεσίες διαδικτύου

Το 1999 η Cyta ανακοινώνει την υπηρεσία διαδικτύου Cytanet. Σύντομα, οι υπηρεσίες i-choice και NetRunner παρέχουν συνεχή σύνδεση στο διαδίκτυο επιτρέποντας στους πελάτες να σερφάρουν στο διαδίκτυο και την ίδια στιγμή να μιλούν στο τηλέφωνο.

Από το 1999 η Cyta παρέχει υπηρεσίες διαδικτύου μέσω της Cytanet.

Λίγο αργότερα, έρχεται η υπηρεσία ασύρματης σύνδεσης μέσω WiFi και δημιουργούνται WiFi hotspot, καθώς είναι η εποχή που ο κόσμος αναζητά παντού ένα σημείο WiFi.

Το 2018 εισάγεται το δίκτυο οπτικών ινών, Cyta Fiber, που σε συνδυασμό με την περαιτέρω αναβάθμιση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, προσφέρει ταχύτητες μέχρι και 1 Gigabit. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο αναβάθμισης των εθνικών τηλεπικοινωνιακών υποδομών μέχρι σήμερα.

Το 2018 η Cyta εισήγαγε το δίκτυο οπτικών ινών, Cyta Fiber. Σήμερα είναι σε θέση να προσφέρει ταχύτητες μέχρι και 1 Gigabit.

Ψηφιακή Τηλεόραση

To 2004, η Cyta εισάγει την υπηρεσία miVision, μετέπειτα Cytavision, που προσφέρει διαδραστική, ψηφιακή τηλεόραση μέσω τηλεφωνικής γραμμής.

Από το 2004 η Cyta προσφέρει υπηρεσίες διαδραστικής, ψηφιακής τηλεόρασης μέσω της Cytavision.

Η Cyta γίνεται ο πρώτος Οργανισμός στην Κύπρο που παρέχει ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων υπηρεσιών και λύσεων τηλεπληροφορικής, συμπεριλαμβανομένων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, διαδικτύου και τηλεόρασης (quadruple play).

Διεθνής τηλεπικοινωνιακός κόμβος

Μεγάλης στρατηγικής σημασίας για τη Cyta και την Κύπρο αποτελεί η ουσιαστική αναβάθμιση των διεθνών δορυφορικών και υποθαλάσσιων συνδέσεων. Η Κύπρος καθιερώνεται ως αξιόπιστος τηλεπικοινωνιακός κόμβος διεθνούς διασύνδεσης και παροχής υπηρεσιών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Η Cyta είναι ένας από τους βασικούς βραχίονες της Πολιτείας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου. Με τεχνολογίες αιχμής, όπως είναι το παγκύπριο δίκτυο οπτικών ινών και το δίκτυο κινητής 5G, δημιουργεί την επικοινωνία του μέλλοντος, προσφέροντας υπερυψηλές ταχύτητες και πρωτοποριακές ηλεκτρονικές εφαρμογές που ενισχύουν την εμπειρία του πελάτη, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων.

Από το 2004 η Cyta προσφέρει υπηρεσίες διαδραστικής, ψηφιακής τηλεόρασης μέσω της Cytavision.

Παγκύπριο Δίκτυο Οπτικών Ινών

Οι υπερυψηλές ταχύτητες που προσφέρει το παγκύπριο δίκτυο οπτικών ινών είναι προϋπόθεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου και τη δημιουργία νέων  προοπτικών σε βασικούς τομείς της κοινωνίας όπως οι Δημόσιες Υπηρεσίες, η Ιατρική, η Εκπαίδευση, ο Πολιτισμός, οι Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες, το Εμπόριο, η Ναυτιλία, η Γεωργία και η Ψυχαγωγία. Ταυτόχρονα, η Cyta ήδη προσφέρει «έξυπνες λύσεις» που βασίζονται στο δίκτυο και συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και της Πολιτείας.

Ευρυζωνικά Δίκτυα Κινητής Τηλεφωνίας

Παράλληλα με την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών σε εθνικό επίπεδο, η Cyta συνεχώς αναβαθμίζει και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας με τεχνολογίες αιχμής. Με την τεχνολογία 5G βρισκόμαστε πια στην εποχή όπου οι υπερυψηλές ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο, μέσω κινητού και συνδεδεμένων συσκευών, θα θεωρούνται πλέον δεδομένες.

Υποθαλάσσιες και δορυφορικές συνδέσεις

Πέραν του υψηλού επιπέδου υποδομών που διατηρεί στην επικράτεια της χώρας, η Cyta αναπτύσσει και διαχειρίζεται ένα διευρυμένο δίκτυο διεθνών διασυνδέσεων που καθιέρωσε την Κύπρο ως τηλεπικοινωνιακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, αυξάνοντας, ταυτόχρονα, τις επιχειρηματικές ευκαιρίες προσφέροντάς τους πρόσβαση σε νέες αγορές στον τηλεπικοινωνιακό διάδρομο μεταξύ Ασίας, Ανατολικής Αφρικής και Ευρώπης.

Κέντρα Φύλαξης Δεδομένων

Η Cyta ήδη διαθέτει δύο Κέντρα Φύλαξης Δεδομένων (Data Centres) για φιλοξενία εξοπλισμού και υποδομών που ανταποκρίνονται στα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα  ασφάλειας. Τα Κέντρα Δεδομένων δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την προσέλκυση νέων τοπικών και διεθνών επενδύσεων στην Κύπρο.

Βιώσιμη ανάπτυξη

Ως δημόσιος οργανισμός, η Cyta αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Κυπριακής κοινωνίας. Αναγνωρίζει ότι, μέσω της επιχειρηματικής της δραστηριότητας και των λειτουργιών της, την επηρεάζει και καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες ώστε οι δράσεις της, εμπορικές και εταιρικές, να εκφράζουν τον σεβασμό της απέναντι στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, έχοντας ως βασικό άξονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των μετόχων της (stakeholders).

Η προσήλωση της Cyta στη βιώσιμη ανάπτυξη έχει βαθιές ρίζες. Από την ίδρυσή της, συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρου με συνεχιζόμενες επενδύσεις σε υποδομές που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση και προσφέρουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην οικονομία. Συμβάλλουν ενεργά στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα, προωθούν τη χρήση ανανεώσιμων πόρων και ενέργειας, βοηθούν στη μείωση της σπατάλης και γίνονται μέρος της λύσης της κλιματικής κρίσης που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα. Ως βασικός συντελεστής του ψηφιακού μετασχηματισμού της Κύπρου, η Cyta εντατικοποιεί διαρκώς την προσπάθειά της να προσφέρει στον κάθε πολίτη ισότιμη πρόσβαση σε αξιόπιστες υπηρεσίες από κάθε σημείο της χώρας, ακόμα και τα πιο απομακρυσμένα.

Σεβασμός για το Περιβάλλον

Από το 2001, στο πλαίσιο της κατάρτισης της στρατηγικής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η Cyta δραστηριοποιήθηκε στον τομέα και διαμόρφωσε Περιβαλλοντική Πολιτική. Οι προσπάθειές της για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνουν τη χρήση ενεργειακά αποδοτικότερου εξοπλισμού και την ελάχιστη δυνατή χρήση χαρτιού. Από το 2016 διατηρεί το πιστοποιητικό περιβαλλοντικής ποιότητας «Green Offices» για όλα τα καταστήματα Cyta και από το 2018 για όλα τα στελεχωμένα κτήρια Παγκύπρια. Από το 2016 είναι ο πρώτος οργανισμός στην Κύπρο με «μηδενικά» απόβλητα στις χωματερές (Zero Waste to Landfill), με το ποσοστό ανακύκλωσης/επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων της να φτάνει το 97,55% (TUV Austria verified). Ως ο 1ος στρατηγικός συνεργάτης της πρωτοβουλίας «Πρασινίζουμε την Κύπρο», ανέλαβε να φυτεύει ένα δέντρο για κάθε δέκα νέες συνδέσεις Cytavision, με στόχο τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματός της. Έχει βραβευτεί επανειλημμένα ως «Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος» για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών θεμάτων ως αναπόσπαστο μέρος της επιχειρησιακής της πολιτικής.

Τεχνολογία που υπηρετεί τον άνθρωπο

Οι νέες τεχνολογίες που αναπτύσσει η Cyta και περιλαμβάνουν το παγκύπριο δίκτυο οπτικών ινών, το παγκύπριο δίκτυο 5G, τα Κέντρα Δεδομένων και οι διεθνείς διασυνδέσεις που ενώνουν την Κύπρο με τον υπόλοιπο κόσμο, ακόμα και οι ψηφιακές λύσεις που προκύπτουν από αυτές (πχ έξυπνες πόλεις), αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των υποδομών της ψηφιακής εποχής και μέρος της λύσης της κλιματικής κρίσης, λόγω της καλύτερης διαχείρισης πόρων, της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας που εξασφαλίζουν. Ταυτόχρονα, βοηθούν τις επιχειρήσεις να εξοικονομούν πόρους και να μειώνουν αισθητά το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Κυρίως, διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη και βελτιώνουν το βιοτικό του επίπεδο προσφέροντάς του τα εργαλεία επικοινωνίας που χρειάζεται για να εργαστεί, να εκπαιδευτεί και να ψυχαγωγηθεί. Δηλαδή σταθερή σύνδεση, γρήγορη ταχύτητα και ασφάλεια.

Η Cyta μέσω δορυφορικών και υποθαλάσσιων συνδέσεων έχει καταστήσει τη χώρα μας ένα αξιόπιστο τηλεπικοινωνιακό κόμβο. Στη φωτογραφία ο Δορυφορικός Σταθμός Αρχ. Μακάριος.

Σύστημα διαχείρισης απόδοσης προσωπικού

Προς διασφάλιση των αρχών της Εταιρικής Διακυβέρνησης, από το 2004 λειτουργεί η Επιτροπή Ελέγχου που αποτελείται αποκλειστικά από Μέλη του Συμβουλίου της Cyta. Με τη συμβολή και της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του Οργανισμού, η επάρκεια και αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων διαχείρισης των κινδύνων, των δικλείδων ασφαλείας και της εταιρικής διακυβέρνησης, που αποτελούν θεμελιώδεις αρχές της επιχειρηματικής αριστείας. Έχει, επίσης,  υιοθετήσει ένα ολιστικό πλαίσιο Εταιρικής Διαχείρισης Κινδύνων (ΕΔΚ).

Η Cyta είναι ο μοναδικός δημόσιος οργανισμός που αξιολογεί το προσωπικό του βάσει συμφωνημένης στοχοθέτησης.

Ο Οργανισμός θεωρεί δεδομένο ότι η ικανοποίηση από την εργασία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αύξηση της παραγωγικότητάς του προσωπικού, καθώς και με την αυξημένη εταιρική περηφάνια. Το θεσμικό του πλαίσιο διασφαλίζει την ισότητα στις προσλήψεις και την ισότητα αποδοχών (equal pay). Ταυτόχρονα, αναβαθμίζει διαρκώς τις Πολιτικές του με στόχο την ενδυνάμωση του ταλέντου και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού. Είναι ο μοναδικός δημόσιος οργανισμός που αξιολογεί το προσωπικό του βάσει συμφωνημένης στοχοθέτησης, μέσω του νέου Συστήματος Διαχείρισης Απόδοσης. Είναι, επίσης, ο πρώτος δημόσιος οργανισμός  που υιοθετεί σχέδιο εναλλακτικής ανέλιξης ειδικών. Την ίδια στιγμή, προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες εκπαίδευσης, ανάπτυξης και μάθησης στο προσωπικό, επιχορηγώντας τη συμμετοχή του σε εκπαιδευτικά προγράμματα και πιστοποιήσεις. Επίσης, έχει θεσμοθετήσει την τηλεργασία, γεγονός που συντείνει στην περαιτέρω εξισορρόπηση εργασίας και προσωπικής ζωής και βελτιώνει την ικανοποίηση των εργαζομένων.

Το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ευρώπη

Μια υψηλή τεχνολογική κορυφή κατέκτησε η Cyta, καθώς το δίκτυο της Cytamobile-Vodafone  βραβεύτηκε ως «Tο πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ευρώπη».

Η τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στο πλαίσιο των βραβείων Speedtest Awards™ της ανεξάρτητης εταιρείας Ookla®, κορυφαίας στον κόσμο στον έλεγχο και την ανάλυση του διαδικτύου. Η βράβευση βασίστηκε σε χιλιάδες μετρήσεις που έγιναν σε πραγματικές συνθήκες, μέσω της εφαρμογής Speedtest®, από τους καταναλωτές στην Κύπρο, κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο του 2021. Το Speed Score™ της Cyta ξεπέρασε δεκάδες δίκτυα κινητής σε ολόκληρη την Ευρώπη.

H Cyta κατέκτησε μια υψηλή τεχνολογική κορυφή με την ανάδειξή της ως «Tο πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ευρώπη».

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε o Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Cyta, κ. Αντρέας Νεοκλέους σε ομιλία του στο συνέδριο Digital Agenda, στις 19 Οκτωβρίου στη Λευκωσία. Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτή τη διάκριση. Επιβεβαιώνει ότι τα δίκτυα της Cyta αποτελούν διεθνές σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη. Αναγνωρίζει τον επαγγελματισμό, τη σκληρή δουλειά και κυρίως, τη θέλησή μας να βελτιωνόμαστε συνεχώς, ώστε να προσφέρουμε στους πελάτες μας προηγμένες υπηρεσίες και προϊόντα που κάνουν τη ζωή τους καλύτερη. Η διάκριση αυτή αποτελεί ταυτόχρονα μια σημαντική τεχνολογική εξέλιξη για τη χώρα μας. Αποδεικνύει ότι όταν η Κύπρος θέλει, μπορεί να βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης».

Σταθερά, δίπλα στην κοινωνία

Οι πελάτες της Cyta και η ευρύτερη κυπριακή κοινωνία, βρίσκονται στον πυρήνα της επιχειρηματικής στρατηγικής της και η ικανοποίησή τους, μέσω μιας ειλικρινούς σχέσης εμπιστοσύνης, αποτελεί σημαντικό δείκτη επιτυχίας του Οργανισμού. Όπως σημειώνουν από τη Cyta, «ο Οργανισμός αναπτύσσει με υπευθυνότητα νέα προϊόντα και υπηρεσίες, μεριμνώντας για την προώθηση της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου και ιδιαίτερα ανάμεσα στα παιδιά, του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση και την ανακύκλωση των τηλεφωνικών συσκευών. Εδώ και είκοσι χρόνια διοργανώνει δωρεάν διαλέξεις σε σχολεία Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, με θέμα το Διαδίκτυο. Προσφέρει, επίσης, στους πελάτες της τις υπηρεσίες «Safe Internet for Ηome», Cleanfeed και SafeWeb για ενισχυμένη προστασία από ανεπιθύμητο περιεχόμενο».

Προσθέτουν πως, «στη διάρκεια των 60 χρόνων του, η δράση της Cyta τροφοδοτεί κάθε πνεύμονα της κοινωνίας: από τον Κυπριακό Αθλητισμό μέσω της διαχρονικής στήριξης προς την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και τη χορηγία διαφόρων αθλητικών ομοσπονδιών, τον Πολιτισμό μέσω προγραμμάτων ενθάρρυνσης της συμμετοχής του κοινού, όπως το σχέδιο «Πάμε Θέατρο», μέχρι κι εθελοντικές αιμοδοσίες του προσωπικού, άμεση βοήθεια σε πληγείσες περιοχές εξαιτίας έκτακτων καιρικών φαινομένων, υποτροφίες και ευκαιρίες απασχόλησης φοιτητών. Κατά καιρούς, υλοποιεί σειρά ολοκληρωμένων προγραμμάτων κοινωνικής δράσης που συνδέονται με το επιχειρηματικό της προφίλ, όπως για παράδειγμα τις ενέργειες ενίσχυσης του Προγράμματος Ανίχνευσης Ακοής Νεογνών του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής».

Η εκδήλωση Santa Run από το προσωπικό της Cyta για ενίσχυση του Προγράμματος Ανίχνευσης Ακοής Νεογνών του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής.

Μια από τις σημαίνουσες κοινωνικές δράσεις του Οργανισμού αφορά στην οδική ασφάλεια, θέμα που προβληματίζει έντονα την κυπριακή κοινωνία. «Εκτός από τις υπέργειες διαβάσεις στη Λευκωσία και τη Λεμεσό σε περιοχές με αυξημένη τροχαία κίνηση, η Cyta ήταν ανάμεσα στους πρωτεργάτες που υπέγραψαν το 2004 την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Οδική Ασφάλεια, καθώς και την κοινή δέσμευση συμβολής στη δραστική μείωση των θυμάτων της ασφάλτου. Από τότε, εξακολουθεί να αναπτύσσει σημαντική δράση στην καλλιέργεια οδικής συνείδησης, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους», αναφέρουν από τη Cyta.

Ο κομβικός ρόλος της Cyta αναδείχθηκε ξεκάθαρα και μέσα στις συνθήκες της πανδημίας. “Ο Οργανισμός στάθηκε με υπευθυνότητα δίπλα στην πολιτεία και την κοινωνία, διασφαλίζοντας απρόσκοπτα το πολύτιμο αγαθό της επικοινωνίας για το Κράτος, τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και όλους τους πολίτες. Λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας, η Cyta πρόσφερε σημαντική οικονομική βοήθεια στο Κράτος για την προμήθεια αναπνευστήρων και άλλου νοσοκομειακού εξοπλισμού. Ταυτόχρονα, αντί για τη διεξαγωγή εορταστικών εκδηλώσεων με την ευκαιρία των 60 της χρόνων, αποφάσισε να καταβάλει πρόσθετο ποσό στην Υπηρεσία Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ, στηρίζοντας την αγορά Κινητής Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων για τη διάσωση των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε κίνδυνο», επισημαίνουν από τη Cyta.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

Η Cyta γιορτάζει φέτος 60 χρόνια από την ίδρυσή της. Ξεκίνησε το 1955 ως Αρχή Εσωτερικών Τηλεπικοινωνιών Κύπρου  (Cyprus Inland Telecommunications Authority) ή C.I.T.A. Όμως, με την ανεξαρτησία της χώρας μας, ανέλαβε ολόκληρο το φάσμα των τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Cyprus Telecommunications Authority ή Cyta). Σήμερα η Cyta, διανύοντας την έβδομη δεκαετία ζωή της, εξακολουθεί να πρωτοπορεί υποστηρίζοντας έμπρακτα την εξέλιξη ολόκληρης της χώρας.

Για το χθες, το σήμερα και το αύριο, μας μίλησε ο κ. Αντρέας Νεοκλέους, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού.

O Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Cyta, Αντρέας Νεοκλέους.

Πώς είναι να βρίσκεται κάποιος επικεφαλής ενός Οργανισμού με μια ιστορία τόσο μεγάλη και ένα όνομα τόσο σημαντικό στον τομέα των τηλεπικοινωνιών;

Η Cyta είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο επιτυχημένους οργανισμούς στην Κύπρο και δικαιολογημένα ο πήχης βρίσκεται πολύ ψηλά. Το βάρος της ευθύνης είναι πολύ μεγάλο, ενώ δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χαλάρωση. Κάθε μέρα φέρνει πολλές νέες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίζονται πάντα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Σε κάθε περίπτωση όμως, η ικανοποίηση και η περηφάνια που βλέπω στα πρόσωπα των συναδέλφων, των πελατών και της κοινωνίας για την εξαιρετική πορεία μας τα τελευταία χρόνια, αξίζει κάθε θυσία και κάθε δύσκολη στιγμή.

Η Cyta -Cyprus Telecommunications Authority, διαδέχθηκε τη CITA – Cyprus Inland Telecommunications Authority.

Τι μεταφέρει στο σήμερα και το αύριο αυτή όλη η ιστορία;

Μεταφέρει εμπειρία, σιγουριά, τεχνογνωσία, ωριμότητα, αριστεία σε κάθε υπηρεσία που προσφέρουμε. Μεταφέρει πελατοκεντρική κουλτούρα, υπευθυνότητα, κοινωνικό πρόσωπο, αγάπη για τον άνθρωπο και τον τόπο. Πάνω από όλα, μέσω της τεχνολογίας, μεταφέρει την ανάγκη για διαρκή αλλαγή, σπρώχνοντας ολόκληρη τη χώρα προς την εξέλιξη.

Η Cyta γιορτάζει φέτος 60 χρόνια από την ίδρυσή της. Συστάθηκε το 1961 αναλαμβάνοντας ολόκληρο το φάσμα τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο.

Ανθεκτικότητα και ευρηματικότητα

Τι καθόρισε το DNA του Οργανισμού και ποιο είναι αυτό;

Το DNA της Cyta καθορίστηκε από τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία. Ξεκίνησε στην αποικιοκρατία, ως Cyprus Inland Telecommunications Authority (CITA) και με την ανεξαρτησία της Κύπρου μετεξελίχθηκε στη Cyta όπως την ξέρουμε σήμερα. Το 1974 υπέστη απώλεια του 33% περίπου του ενεργητικού της και του 25% των συνδρομητών της. Μετά και την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ, βρέθηκε σε συνθήκες πλήρους ανταγωνισμού. Τα στοιχεία του DNA της Cyta είναι πανομοιότυπα με αυτά της χώρας μας: ανθεκτικότητα, ευρηματικότητα και η επιτυχία σε αντίξοες συνθήκες.

Τα γεγονότα του 1974 έφεραν σοβαρό πλήγμα στις υποδομές της Cyta. Το κτίριο του Οργανισμού στην Αμμόχωστο.

Πιο έτοιμοι και πιο σοφοί

Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση στην Κύπρο. Πριν καλά-καλά σταθεί στα πόδια της η οικονομία, ήρθε ο κορωνοϊός. Πώς βλέπετε εσείς την κατάσταση;

Βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Είδαμε τις πρώτες θετικές ενδείξεις, σε λίγες μόνο μέρες: τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, εξοικείωση όλων με το διαδίκτυο και την τεχνολογία, συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην αντιμετώπιση της κρίσης. Δυο χρόνια μετά, τα δύσκολα έχουν περάσει, είμαστε πιο έτοιμοι και πιο σοφοί. Πήραμε το σπρώξιμο που χρειαζόμασταν προς τη σωστή κατεύθυνση και έχουμε μια μοναδική ευκαιρία ανασύνταξης και επαναξιολόγησης των προτεραιοτήτων μας. Η επίσπευση του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι μονόδρομος για την ανταγωνιστικότητα της χώρας και η Cyta είναι έτοιμη να αναλάβει πλήρως την ευθύνη που της αναλογεί.

Η πανδημία έχει αναδείξει τη σημασία των τηλεπικοινωνιών και του διαδικτύου και επίσπευσε πράγματα. Ωστόσο, ως χώρα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με άλλες. Τι ρόλο διαδραματίζει η Cyta ως προς την ψηφιακή μετεξέλιξη της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα;

Η περίοδος της πανδημίας ανέδειξε διεθνώς τη σημασία της ταχείας διείσδυσης των ψηφιακών τεχνολογιών. Έχουμε εντατικοποιήσει τον ρυθμό ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών, ώστε να ολοκληρωθεί η κάλυψη όλων των αστικών περιοχών σε περίπου δυόμιση χρόνια από σήμερα. Πριν το τέλος του 2021, θα είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη και σε κάλυψη 5G χάριν στο δίκτυο της Cyta.

Αναβαθμίζουμε τις απευθείας διεθνείς υποθαλάσσιες συνδέσεις διαδικτύου και σχεδιάζουμε τη λειτουργία νέου υπερσύγχρονου Κέντρου Δεδομένων.

Της λείπει η ευελιξία

Πώς επηρεάζει τον Οργανισμό το ότι είναι στην ουσία κρατικός; Τι νομίζετε ότι επείγει να αλλάξει;

Μετά από τρία σχεδόν χρόνια στη Cyta, είμαι πεπεισμένος ότι η ιδιοκτησία του Οργανισμού από το Κράτος δεν αποτελεί απαραίτητα πρόβλημα. Αντίθετα, με την κατάλληλη στρατηγική, μπορεί αυτό να αποτελεί και πλεονέκτημα. Αυτό που δημιουργεί, όμως, σοβαρό πρόβλημα είναι ότι η λειτουργία της Cyta βασίζεται ακόμα σε νομοθεσίες που πηγάζουν από την δεκαετία του 60. Είναι δυνατόν η Cyta του 2021, η Cyta της τεχνολογίας, η Cyta που βρίσκεται σε έντονο ανταγωνισμό, να αναγκάζεται να ακολουθεί ανελαστικές, πολύπλοκες και αργές διαδικασίες και να υπόκειται σε περιορισμούς που δεν ισχύουν για κανέναν από τους ανταγωνιστές της; Αν θέλουμε να δούμε μια Cyta ακόμα πιο επιτυχημένη, τότε θα πρέπει να τη στηρίξουμε με το πιο σημαντικό στοιχείο που της λείπει: Ευελιξία. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε πετύχει πολλά, ειδικά σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, την εμπορική αποτελεσματικότητα και τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού. Σκεφτείτε πόσα ακόμα μπορεί να πετύχει μια πιο ευέλικτη και πιο αυτόνομη Cyta. Για τον ιδιοκτήτη της, το Κράτος, θα είναι η εγγύηση μιας συνεχούς και μακροπρόθεσμης επιτυχίας.

Συχνά πυκνά η Cyta βρίσκεται στο στόχαστρο σε αντίθεση με άλλους παρόμοιους οργανισμούς. Γιατί νομίζετε ότι συμβαίνει αυτό;

Είναι κι αυτό μια πραγματικότητα. Επειδή ανήκει στο Κράτος, επικρατεί η εντύπωση, κυρίως στα ΜΜΕ, ότι οι ιστορίες για τη Cyta ενδιαφέρουν περισσότερο την κοινή γνώμη, ειδικά οι αρνητικές. Είναι, επίσης, γεγονός ότι δεν βλέπουμε παρόμοιες ειδήσεις ή ενδιαφέρον για τις άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Αυτό κατά καιρούς δημιουργεί μια στρέβλωση στην εικόνα μας, η οποία δεν είναι εύκολο να ανατραπεί. Χαίρομαι να σημειώσω ότι τα τελευταία χρόνια οι αρνητικές ειδήσεις για τη Cyta έχουν περιοριστεί αισθητά και ελπίζω να διατηρηθεί αυτό.

Εξωστρέφεια και ανάπτυξη

Ποια θεωρείτε την πιο σημαντική στιγμή-εποχή σε αυτή την πολύχρονη πορεία;

Υπάρχουν πολλές σημαντικές στιγμές στην πορεία της Cyta, θα περιοριστώ στο χρονικό διάστημα του 2019 και μετά, που έχω και προσωπική εμπειρία. Τα έσοδα της Cyta βρίσκονταν σε μια συνεχή καθοδική πορεία από το 2011. Η πορεία αυτή έδινε απαισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον και τη βιωσιμότητα του Οργανισμού, με αρνητικούς συνειρμούς και προεκτάσεις. Η πιο σημαντική στιγμή, κατά την άποψη μου, ήρθε στο τέλος του 2019, όπου μετά από 8 χρόνια πετύχαμε την ανατροπή αυτής της πτωτικής τάσης με αύξηση εσόδων 8 εκατ. ευρώ (2,6%). Η στιγμή αυτή ήταν ορόσημο γιατί έβαλε τη Cyta σε μια πορεία ανάπτυξης, εξωστρέφειας και αυτοπεποίθησης, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα και έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια.

Πρωτοπόρα αξιολόγηση προσωπικού

Ποιο θεωρείτε ως πιο σημαντικό έργο – απόφαση παλαιότερα αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν ή και στο σήμερα;

Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα σημαντικών έργων. Η επιτάχυνση της εγκατάστασης οπτικών ινών, η εμπορική εισαγωγή του 5G μέσα στην πανδημία και τις αντιδράσεις, η συνεργασία με τους ανταγωνιστές για το ποδοσφαιρικό τηλεοπτικό περιεχόμενο και πολλά άλλα. Θεωρώ όμως ότι η εισαγωγή του Συστήματος Διαχείρισης της Απόδοσης του προσωπικού που έγινε το 2020, είναι το πιο σημαντικό έργο. Είμαστε ο πρώτος δημόσιος οργανισμός που αξιολογούμε το προσωπικό με προσυμφωνημένους, μετρήσιμους ατομικούς στόχους που, με τη σειρά τους, βασίζονται στο επιχειρησιακό σχέδιο και τους εταιρικούς στόχους.

Ένα αξέχαστο περιστατικό

Ποια ιστορία – περιστατικό σας έχει μείνει αξέχαστο;

Αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι την εικόνα της κεραίας μας να καίγεται ενώ ο κόσμος ήταν σε lockdown και χρειαζόταν όσο ποτέ άλλοτε την επικοινωνία. Είναι στιγμές σαν αυτή που μπορεί να σε απογοητεύσουν και να χάσεις την κατεύθυνσή σου ή να σου δώσουν ακόμα περισσότερο κίνητρο για να πετύχεις τον στόχο σου. Ευτυχώς, για εμάς στη Cyta αυτό που ίσχυσε και που μας χαρακτηρίζει συνήθως, είναι το δεύτερο.

Κοινωνική δράση

Πόση σημασία δίνει ο Οργανισμός στην εταιρική κοινωνική ευθύνη. Πώς μεταφράζεται αυτό σε πράξη και δράσεις; Πείτε μας για τι πιο σημαντικές δράσεις;

Ως Οργανισμός με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα, η Cyta έχει θέσει ως βασική της προτεραιότητα τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μετάβαση του τόπου σε μια πιο πράσινη οικονομία. Αυτό επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, και μέσω της συνεχούς αναβάθμισης της Εταιρικής Κοινωνικής της Ευθύνης. Οι πιο σημαντικές δράσεις είναι η διεθνής αναγνώριση μέσω επανειλημμένων βραβεύσεων για μηδενικά απόβλητα στις χωματερές (Zero Waste to Landfill) και οι πιστοποιήσεις για green offices. Επίσης, η συμμετοχή σε δράσεις για την οδική ασφάλεια, οι εφαρμογές για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από παιδιά, τα προϊόντα για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (άτομα με δυσκολίες όρασης, ακοής ή κίνησης).

Η Cyta είναι ένας Οργανισμός με κοινωνικό πρόσωπο. Μια από τις σημαίνουσες δράσεις της αφορά στην οδική ασφάλεια. Το 2012 παρείχε δωρεάν κράνη σε μαθητές, καταρρίπτοντας και το σχετικό ρεκόρ Γκίνες.

Είναι ακόμα οι μειωμένες τιμές σε περίπου 37 χιλιάδες άτομα στη βάση χαμηλών εισοδηματικών κριτηρίων. Κατά την διάρκεια της πανδημίας, ήταν, μεταξύ άλλων, και η στήριξη των πελατών μας με ευνοϊκούς όρους πληρωμής λογαριασμών και οι σημαντικές χορηγίες στο Κράτος για αγορά κρίσιμου ιατρικού εξοπλισμού.

Τρέιλερ του ντοκιμαντέρ παραγωγής Cyta που ετοίμασε η δημοσιογραφική ομάδα της «Μηχανής του Χρόνου», για την ιστορία της Cyta και την εξέλιξη των Επικοινωνιών στην Κύπρο.

Διεύθυνση.

Τηλεπικοινωνιών,
P.O. 24929
Λευκωσία, 2014

Τηλέφωνο.

+357 22 701000