DOMENICA GR0UP

Η αγορά γνωρίζει,

αναγνωρίζει και ανταποδίδει

Ο σεβασμός προς τον άνθρωπο είναι ότι βάζει πάνω απ’ όλα η DOMENICA GR0UP. Κι αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει και μεταφράζεται σε ποιότητα, καινοτομία, αξιοπιστία, εμπιστοσύνη και άριστη σχέση με το προσωπικό.

Ποιότητα, αξιοπιστία, καινοτομία

Ο Όμιλος εταιρειών Domenica, ένας όμιλος με πολυσχιδή δράση, διανύει την έβδομη δεκαετία επιτυχούς παρουσίας του στον κλάδο της οικοδομικής βιομηχανίας και γενικότερα στο κυπριακό επιχειρείν. Ιδρύθηκε το 1961 από τον αείμνηστο Γεώργιο Χατζηδημοσθένους στην Πάφο. Είναι οικογενειακή επιχείρηση τρίτης γενιάς, που βρίσκεται στις επάλξεις της οικοδομικής βιομηχανίας εδώ και πάνω από έξι δεκαετίες, βάζοντας τη δική της σφραγίδα στην οικονομία της χώρας.

Ο Όμιλος δραστηριοποιείται, κυρίως, στον κατασκευαστικό τομέα και στον κλάδο ανάπτυξης γης, αποπερατώνοντας από το 1961 μέχρι σήμερα μεγάλο αριθμό δημόσιων και ιδιωτικών έργων.

Ο Γιώργος Χατζηδημοσθένους, πρώτος από αριστερά, ιδρυτής Hadjidemosthenous Constructions.

Παράλληλα, επεκτάθηκε στον τουριστικό τομέα και στην ιδιοκτησία του βρίσκεται αριθμός ξενοδοχείων στην Πάφο.

Ταυτόχρονα, ως ένας Όμιλος που ακολουθεί τις εξελίξεις και εξελίσσεται και ο ίδιος, τα τελευταία χρόνια δημιούργησε την Domenica Solar, τον «πράσινο» βραχίονα του Ομίλου που ασχολείται με το σχεδιασμό και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για κατοικίες και επιχειρήσεις, καθώς και τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, προσφέροντας επενδυτικές λύσεις και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

Ημερομηνίες – χρονολογίες σταθμοί

Ο Όμιλος, από την ίδρυση του το 1961, ήταν πάντοτε στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης του νησιού. Από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του και μέχρι το 1990, ασχολήθηκε με την ανέγερση τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών έργων, συμπεριλαμβανομένων κτηριακών εγκαταστάσεων για δημόσιες υπηρεσίες, γηπέδων, δρόμων και ξενοδοχείων.

Τα πρώτα βήματα στον τομέα ανάπτυξης γης έγιναν την περίοδο 1969 – 1973.

Ο Γιώργος Χατζηδημοσθένους διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Πάφου.

Μετά την Τουρκική εισβολή, ο Όμιλος ασχολήθηκε με έργα τα οποία απαιτούσε η εποχή. Ανάλαβε την κατασκευή συνοικισμών τόσο στην Πάφο όσο και τη Λεμεσό, δημόσιων κτιρίων, σχολείων και άλλων, αποκτώντας έτσι τεράστια εμπειρία.

Η κατασκευαστική εταιρεία του Ομίλου, σε ότι αφορά το επίπεδο κατάταξης, βρίσκεται από το 1979 στην υψηλότερη κατηγορία, αυτήν της Τάξης «Α». Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 1996 της ανατέθηκαν τα πρώτα έργα από το Υπουργείο Άμυνας.

Το 1997, ο όμιλος εταιρειών Domenica εισήλθε και στον τομέα του τουρισμού, έχοντας σχεδιάσει και κατασκευάσει αριθμό τουριστικών μονάδων. Σήμερα, διατηρεί υπό την ιδιοκτησία και διαχείριση του ξενοδοχειακές μονάδες που συνολικά διαθέτουν πέραν των 1000 κλινών.

Από το 2004, ο Όμιλος, συνδυάζοντας την τεχνογνωσία στην ανάπτυξη γης και στα τουριστικά καταλύματα, προχώρησε στην ανοικοδόμηση μεγάλων οικιστικών αναπτύξεων που προσφέρουν στους ενοίκους υπηρεσίες εφάμιλλες ξενοδοχειακών μονάδων.

Σύγχρονα παραδείγματα αποτελούν το “Universal Residences” και το “Waterside by Domenica”, έργα που είναι υπό ανέγερση.

Σύντομα θα παρουσιαστεί και το μεγαλεπήβολο έργο “Elements” στο Πάρκο των Χρωμάτων, στην καρδιά της Πάφου. Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερο που έρχεται για να αναβαθμίσει και να επαναπροσδιορίσει το οικιστικό προϊόν στην πόλη της Πάφου στα πρότυπα πρωτοποριακών αναπτύξεων του εξωτερικού.

Το 2017 ο Όμιλος έκανε τα πρώτα του βήματα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σήμερα, ο τομέας αυτός αποτελεί ένα από τους βασικούς πυλώνες του Ομίλου με εκατοντάδες πελάτες σε παγκύπρια βάση. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο Όμιλος έχει ήδη εξασφαλίσει άδεια προμηθευτή ενέργειας και από φέτος προετοιμάζεται για την ανταγωνιστική αγορά ενέργειας.

 

Στην Κύπρο για την Κύπρο

Η ιστορία του Ομίλου είναι συνυφασμένη εδώ και πάνω από έξι δεκαετίες με την ιστορία της Κύπρου. Μια ιστορία γεμάτη ανατροπές, δυσκολίες αλλά και κρίσιμες αποφάσεις. Αναμφίβολα, μια από τις πλέον κομβικές ήταν η διαχρονική απόφαση να στηρίξει με όλες του της δυνάμεις την ανάπτυξη της πόλης της Πάφου, συχνά σε βάρος άλλων επενδυτικών ευκαιριών που αφορούσαν άλλες περιοχές.

Οι αποφάσεις για στροφή, σχεδόν, εξ ολοκλήρου στον τομέα ανάπτυξης γης και για είσοδο στην τουριστική βιομηχανία, ήταν καταλυτικές για την εξέλιξη του Ομίλου και εκτόξευση των εργασιών και δραστηριοτήτων του.

Παράλληλα, η Διεύθυνση του Ομίλου παραμένει πάντα κοντά στους εργαζόμενους, ειδικά τις δύσκολες περιόδους. Μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις της σύγχρονης ιστορίας του Ομίλου ήταν η απόλυτη στήριξη των εργαζομένων και η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, τόσο κατά την κρίση του 2013 όσο και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, παρά την σχεδόν καθολική διακοπή των εργασιών του. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν από την Domenica, «η σχέση εμπιστοσύνης με τους εργαζόμενους αποτελεί αναμφίβολα ένα από τους βασικούς λόγους προόδου του Ομίλου».

 

Διαχρονικό όραμα και αξίες

Η αξιοπιστία, τα υψηλά πρότυπα κατασκευής και φυσικά ο σεβασμός στον πελάτη, αποτελούν το τρίπτυχο του διαχρονικού οράματος και των αξιών του Ομίλου.

Για πάνω από 60 χρόνια ο Όμιλος εταιρειών Domenica βαδίζει με βασικό γνώμονα το σεβασμό και το “added value” προς τους πελάτες του. Η ειλικρινής και άμεση σχέση τόσο μαζί τους όσο και τους συνεργάτες, και φυσικά η κοινωνική πολιτική του Ομίλου αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της δουλειάς και των δράσεών του.

Όλα τα έργα του Ομίλου είναι αυτοχρηματοδοτούμενα, κάτι που επιτρέπει ευελιξία στις τιμές πώλησης, και στον τρόπο αποπληρωμής. Επίσης προσφέρει τη δυνατότητα εύκολης χρηματοδότησης των πελατών του μέσω τράπεζας.

Ο σεβασμός προς τον άνθρωπο είναι ότι βάζει πάνω απ’ όλα η DOMENICA GR0UP. Κι αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει και μεταφράζεται σε ποιότητα, καινοτομία, αξιοπιστία, εμπιστοσύνη και άριστη σχέση με το προσωπικό. «Η αγορά γνωρίζει, αναγνωρίζει και ανταποδίδει. Ο κόσμος ξέρει ότι είμαστε σωστοί, τηρούμε τις συμφωνίες μας και θα παραδώσουμε ένα έργο, ακόμα και αν σημαίνει ότι θα χάσουμε λεφτά από αυτό», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ομίλου Χριστάκης Χαραλάμπους. Μας μίλησε για όλα: το παρόν, το παρελθόν και βεβαίως για το αύριο.

Ο Χριστάκης Χαραλάμπους, πρόεδρος του Ομίλου Domenica.

Πώς είναι να βρίσκεται κάποιος επικεφαλής ενός οργανισμού ηλικίας πέραν των 60, με μια τόσο σημαντική Ιστορία;

Σίγουρα οι πρώτες λέξεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι «ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ» με κεφαλαία γράμματα. Μεγάλη ευθύνη γιατί οι ενέργειές σου δεν επηρεάζουν μόνο τη ζωή σου και τη βιωσιμότητα της εταιρείας, αλλά και τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων που δουλεύουν γι’ αυτήν.

Πρόσφατα και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, χρειάστηκε να πάρουμε σημαντικές αλλά και δύσκολες αποφάσεις από άποψη στρατηγικής. Σε αυτήν τη δύσκολη καμπή, θέσαμε ως  προτεραιότητα το ανθρώπινο δυναμικό του Ομίλου.

Αποφασίσαμε να προσφέρουμε νέα έργα στην αγορά σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες από το market value, με στόχο να διασφαλίσουμε τη συνέχεια των οικοδομικών μας εργασιών και ως αποτέλεσμα να σώσουμε τις δουλειές όλων μας των υπαλλήλων.

Σίγουρα θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει σημαντικό κομμάτι της οικονομικής απώλειας που είχαμε, αλλά είμαι πολύ περήφανος διότι καταφέραμε να περάσουμε την πανδημία χωρίς να χάσει ούτε ένας εργαζόμενος τη δουλειά του.

Πέραν της ευθύνης, όμως, το να είσαι στο τιμόνι ενός οργανισμού τέτοιου μεγέθους είναι ένας καθημερινός αγώνας. Η αγορά μεταβάλλεται συνεχώς με ρυθμούς ραγδαίους και άρα πρέπει να είσαι έτοιμος να μεταβάλλεσαι και εσύ συνεχώς για να μπορείς να προσφέρεις λύσεις στα νέα «θέλω» που προκύπτουν. Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν εξελίσσεται παραγκωνίζεται, πεθαίνει.

Παρόλα αυτά, οφείλω να ομολογήσω ότι αυτή η συνεχώς μεταβαλλόμενη φύση της δουλειάς είναι πιθανότατα ο λόγος που πηγαίνω με την ίδια θέληση και πάθος στο γραφείο εδώ και 32 χρόνια!

 

Τι μας διδάσκει το 2013

Ποια ιστορία – περιστατικό σας έχει μείνει αξέχαστο αυτά τα 32 χρόνια;

Μια περίοδος που θα μου μείνει πάντα χαραγμένη στη μνήμη είναι η χρηματοπιστωτική κρίση του 2013. Μέσα σε ένα βράδυ χάσαμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε τα χρήματα που βρίσκονταν θεωρητικά στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς.

Σίγουρα τα πράγματα ήταν χειρότερα για αρκετό κόσμο, αλλά για μένα, η αδυναμία να μπορώ να εκπληρώνω τις υποχρεώσεις μου προς το προσωπικό και συνεργάτες και η γενικότερη αβεβαιότητα που ακολούθησε με έκανε να συνειδητοποιήσω πως ένα απροσδόκητο συμβάν είναι ικανό να αλλάξει τα πάντα.

Ευτυχώς, μέσα από γρήγορες αλλά σωστές ενέργειες και αποφάσεις βγήκαμε σοφότεροι και δυνατότεροι από αυτήν την κρίση. Με μαθήματα που η αλήθεια με καθοδηγούν ακόμα και σήμερα.

 

Σεβασμός προς τον άνθρωπο

Τι καθόρισε το DNA της εταιρείας και ποιο είναι αυτό;

Αναμφίβολα οι άνθρωποι που την απαρτίζουν. Είμαστε πολύ τυχεροί να έχουμε μαζί μας ανθρώπους που πραγματικά αγαπούν και νοιάζονται για την επιτυχία του Ομίλου. Για παράδειγμα, ο Μάστρε Φίλιππος, αρχι-επιστάτης της κατασκευαστικής μας εταιρείας, είναι μαζί μας από το 1971.

 

Παράλληλα, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει σίγουρα και η εκάστοτε ηγεσία του ομίλου. Εγώ με την γυναίκα μου, Ντία Χ’’Δημοσθένους, είμαστε στο τιμόνι της εταιρείας εδώ και χρόνια, συμπληρώνοντας ο ένας τις αδυναμίες και τα προτερήματα του άλλου.

Βασική μας πολιτική ήταν πάντα ο σεβασμός προς τον άνθρωπο. Να εργάζεσαι με γνώμονα το δίκαιο, ασχέτως αν θα σου προκαλέσει οικονομικές απώλειες. Υπήρξαν πολλά παραδείγματα που αποφασίσαμε να καλύψουμε με δικά μας έξοδα λάθη συνεργατών για να ολοκληρωθούν έργα ή ακόμη και παρατυπίες πελατών για να εκδοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας.

Πιστεύω όμως ότι η αγορά γνωρίζει, αναγνωρίζει και ανταποδίδει. Ο κόσμος ξέρει ότι είμαστε σωστοί, τηρούμε τις συμφωνίες μας και θα παραδώσουμε ένα έργο, ακόμα και αν σημαίνει ότι θα χάσουμε λεφτά από αυτό.

 

Τι μας ξεχωρίζει 

Τι σας κάνει να ξεχωρίζετε από τον ανταγωνισμό σε ένα εξαιρετικά δύσκολο τομέα της οικονομίας;

Μετά από 60 και πλέον χρόνια συνεχούς παρουσίας στις εξαιρετικά ανταγωνιστικές βιομηχανίες του τουρισμού, της ανάπτυξης γης και των κατασκευών, είμαστε περήφανοι για τα υψηλά επίπεδα ικανοποίησης των πελατών μας. Δεν είναι τυχαίο που ο πιο σημαντικός όγκος των πωλήσεών μας έρχεται μέσω παλαιών πελατών μας.

Θεωρώ ότι ο σεβασμός που επιδεικνύουμε προς αυτούς, αλλά και το ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών που προσφέρουμε μέσα από όλες τις εταιρείες του Ομίλου, μας διατηρούν ανταγωνιστικούς τόσο στην ποιότητα όσο και στις τιμές.

Παράλληλα, όλα τα έργα του Ομίλου σχεδιάζονται από τους μηχανικούς και τους αρχιτέκτονες μας, κάτι που μας δίνει μεγαλύτερη ευελιξία και προσφέρει μικρότερο χρόνο αντίδρασης στις αλλαγές σκηνικού στον τομέα των ακινήτων.

Ποια είναι τα στοιχεία που, κυρίως, χαρακτηρίζουν το χαρτοφυλάκιο των έργων σας;

Ο Όμιλος μας διαθέτει ένα ευρύ φάσμα ακινήτων που μπορεί να εξυπηρετήσει όλα τα γούστα και τις οικονομικές δυνατότητες των πελατών μας. Τα έργα μας ολοκληρώνονται με τις υψηλότερες προδιαγραφές, ενώ χρησιμοποιούμε τις πιο σύγχρονες μεθόδους κατασκευής, σε συνδυασμό με μέτρα που εγγυώνται την ασφάλεια των εργαζομένων.

Καθώς είμαστε οργανισμός που αναπτύσσεται διαρκώς, προσπαθούμε μέσα από την καινοτομία και την ενδελεχή ανάλυση να οδηγούμε την αγορά και να μην οδηγούμαστε παθητικά από αυτή, εκτιμώντας πως είναι ο πλέον αποδοτικός τρόπος για να παραμένουμε ανταγωνιστικοί.

Μελλοντικά σχέδια

Ποια τα μελλοντικά σχέδια και στόχοι του ομίλου;

Στόχος του Ομίλου ήταν ανέκαθεν η συνεχείς βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες του. Για το λόγο αυτό, σχεδιάζουμε τα μελλοντικά έργα του Ομίλου με γνώμονα το «added value» προς τον πελάτη, ακολουθώντας τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.

Παράλληλα, σχεδιάζουμε ένα μεγαλεπήβολο οικιστικό έργο στην καρδιά της πόλης της Πάφου σε τεμάχιο που γειτνιάζει με το πολύ αναμενόμενο «Πάρκο των Χρωμάτων», μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια αποκτά την παλιά της αίγλη λόγω του μεγάλου αριθμού επενδύσεων σε υποδομές και το όραμα του Δήμου Πάφου.

Το έργο αυτό έχει σαν στόχο να αναβαθμίσει το οικιστικό προϊόν της πόλης της Πάφου, μέσα από το σχεδιασμό και τις υπηρεσίες που θα προσφέρει στους ενοίκους, ακολουθώντας τα πρότυπα αναπτύξεων σε μεγάλα αστικά κέντρα του εξωτερικού, διατηρώντας όμως ανταγωνιστικές τιμές πώλησης.

Ταυτόχρονα, σχεδιάζουμε να διευρύνουμε τον κύκλο εργασιών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με πρωτοποριακές μεθόδους αποπληρωμής, βοηθώντας περισσότερους συμπολίτες μας να μειώσουν το λογαριασμό ρεύματός τους.

Τέλος, πρώτα ο Θεός, μέσα στο 2023, ξεκινάμε την κατασκευή και διάθεση στο επενδυτικό κοινό μεγάλο αριθμό φωτοβολταϊκών πάρκων, έχοντας ήδη εξασφαλίσει και άδεια προμηθευτή ενέργειας από τις αρμόδιες αρχές του Κράτους.

Η πορεία του Ομίλου σε συντομία

  • 1961 Ιδρύεται η Κατασκευαστική εταιρεία
  • 1974 Μετά την τουρκική εισβολή, η εταιρεία συμμετέχει στην ανέγερση προσφυγικών οικισμών σε όλη την Κύπρο
  • 1979 Απονέμεται το καθεστώς κατασκευαστικής εταιρείας κατηγορίας “Α”, ο βαθμός υψηλότερης κατηγορίας στον κλάδο των κατασκευών, απόδειξη για την εμπειρία και την ποιότητα που χαρακτηρίζουν τις εργασίες της εταιρείας
  • 1980 – 1995 Μιας περίοδος πολύ σημαντική στην εξέλιξη των εργασιών του Ομίλου καθότι κατασκεύασε με επιτυχία μεγάλο αριθμό αναπτύξεων έργων για διάφορα Υπουργεία, Οργανισμούς, Δήμους, Τράπεζες, Ξενοδοχεία. Γήπεδα ποδοσφαίρου, εμπορικά και οικιστικά έργα ήταν επίσης στο κατασκευαστικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας
  • 1996 Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Άμυνας ως μία από τις λίγες εταιρείες που μπορούν να αναλαμβάνουν εργασίες που αφορούν στο Υπουργείο και σε αμυντικά έργα
  • 1997 Ο Όμιλος επεκτείνει τις δραστηριότητές του στον τομέα του Τουρισμού
  • 1999 Ο Όμιλος ιδρύει το πρώτο γραφείο στο εξωτερικό , στη Μόσχα
  • 2000 Ο Όμιλος εισέρχεται στον ξενοδοχειακό κλάδο και στη διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων
  • 2002 Επεκτείνεται στη διαχείριση ακινήτων
  • 2004 Ξεκινά την κατασκευή οικιστικών έργων μεγάλης κλίμακας
  • 2012 Καινούρια γραφεία του Ομίλου στις 2 μεγάλες πόλεις της Κίνας, Πεκίνο και Σαγκάη.
  • 2013 Ο Όμιλος ξεκινά την παροχή υπηρεσιών σε επενδυτές από το εξωτερικό
  • 2016 Η παρουσία του Ομίλου επεκτείνεται με γραφεία στο Πακιστάν και στην Αγγλία
  • 2017 Ο Όμιλος επεκτείνει τις δραστηριότητές του στον τομέα της ενέργειας
  • 2018 Καινούρια γραφεία ιδρύονται στην Γκάνα, Νιγηρία και Νότιο Αφρική
  • 2022 Ο Όμιλος εξασφαλίζει άδεια Προμηθευτή Ενέργειας

Διεύθυνση.

12 Demokratias Avenue,
Pafos, 8066 Cyprus

Τηλέφωνο.

+357 26 600 700