ELYSEE

Μια εταιρεία με

εξαγωγές σε 65 χώρες

Η εταιρεία Elysee ιδρύθηκε το 1969 από τον Αντώνη Πρωτοπαπά. Από την αρχή της ίδρυσής της ήταν στους στόχους της η εξαγωγή προϊόντων. Αυτή η εξαγωγική κατεύθυνση ισχύει και σήμερα που η Elysee Irrigation είναι μια σύγχρονη βιομηχανία κατασκευής συστημάτων σωληνώσεων και εξαρτημάτων για πόσιμο νερό και άρδευση και καλωδίωσης με εξαγωγές σε περισσότερες από 65 χώρες.

Πρωτοπορία διεθνών προδιαγραφών

Η εταιρεία Elysee ιδρύθηκε το 1969 από τον Αντώνη Πρωτοπαπά ως μια οικογενειακή επιχείρηση με αντικείμενο την καλλιέργεια λουλουδιών. Με εμπειρία στην γεωργία και πτυχίο στη φυσική, ο ιδρυτής της είχε την ιδέα να κάνει αρχικά μια επιχείρηση επικεντρωμένη στην καλλιέργεια των καλύτερων λουλουδιών στη Μέση Ανατολή που στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μια πρωτοπόρα βιομηχανία παραγωγής εξαρτημάτων για την γεωργία και όχι μόνο. Σήμερα η Εταιρεία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εργοστασιακές μονάδες κατασκευής συστημάτων σωληνώσεων και εξαρτημάτων για πόσιμο νερό και άρδευση και καλωδίωσης στην Κύπρο. Κατέχει σημαντική θέση στην τοπική αγορά και εξάγει προϊόντα της σε περισσότερες από 65 χώρες.

Βήμα – βήμα

Όλα άρχισαν όταν ο Αντώνης Πρωτοπαπάς αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιέργεια και εμπορία λουλουδιών. Με γονείς γεωργούς από τη Μουσουλίτα Αμμοχώστου στη Μεσαορία, ο Αντώνης Πρωτοπαπάς είχε από μικρός γνωρίσει τη γη και τον κόπο και μόχθο των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτήν. Είχε επίσης ιδία άποψη για τις δυσκολίες της άρδευσης στην Κύπρο, τόσο λόγω του φτωχού υδροφορέα της χώρας μας όσο και των κατά κάποιο τρόπο «πρωτόγονων» τότε συστημάτων άρδευσης.

Η Εταιρεία ιδρύθηκε το 1969 από τον Αντώνη Πρωτoπαπά ως μια οικογενειακή επιχείρηση αρχικά με αντικείμενο την καλλιέργεια λουλουδιών για την κυπριακή και διεθνή αγορά.

Με ρίζες γεωργικές, επιστρέφοντας στην Κύπρο από τις σπουδές του και βλέποντας μπροστά, αποφασίζει να μην ασχοληθεί με την παραδοσιακή γεωργία, αλλά με την ανθοκομία. Ήταν μάλιστα μια απόφαση που αρχικά δυσκολεύτηκαν να δεχθούν οι γονείς του που δεν ήταν σε θέση να δουν το μέλλον και να κατανοήσουν τις φιλοδοξίες του παιδιού τους.

Ο ίδιος επιμένει και ξεκινά το μεγάλο επιχειρηματικό του ταξίδι. Από νωρίς αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα και πως η καλλιέργεια λουλουδιών χρειάζεται τεχνογνωσία και σωστές υποδομές. Ξεκινά επίσης την πορεία του έχοντας ως στόχο την καλλιέργεια λουλουδιών όχι μόνο για την κυπριακή αγορά αλλά και με εξαγωγικούς προσανατολισμούς. Κι αυτό από μόνο του προϋπόθετε λουλούδια ανώτερης ποιότητας.

«Το λουλούδι δεν είναι κάτι που το τρως, έχει καλή γεύση και τέλειωσε. Πρέπει να είναι όμορφο και στην ώρα του», συνηθίζουν να λένε οι άνθρωποι που ασχολούνται με την ανθοκομία. Κι αυτό το γνώριζε πολύ καλά ο Αντώνης Πρωτοπαπάς. Οπότε χρειάστηκε να κερδηθεί τεχνογνωσία από το εξωτερικό και κυρίως από το Ισραήλ, χώρα στην οποία ο ιδρυτής της Elysee είχε αναπτύξει συνεργασίες.

Η εργασίες της Elysee αναπτύσσονται ραγδαία και πολύ σύντομα, στα μέσα της δεκαετίας του 70, η Εταιρεία καταφέρνει να είναι η πρώτη σε παραγωγή λουλουδιών στη Μέση Ανατολή και να εφοδιάζει την Κύπρο και αρκετές άλλες χώρες με λουλούδια παγκόσμιας κλάσης. Η ενασχόληση με την ανθοκομία και η ανάγκη για σύγχρονες μεθόδους άρδευσης οδηγεί στην επόμενη μέρα και βάζει τις βάσεις για την εξέλιξη της Εταιρείας σε μια σύγχρονη βιομηχανία παραγωγής εξαρτημάτων άρδευσης.

Ο ιδρυτής της Elysee, Αντώνης Πρωτοπαπάς.

Στο μεταξύ, πλέον, δίπλα στον Αντώνη Πρωτοπαπά είναι και ο μικρός αδελφός του Αντρέας. Μαζί συνεχίζουν την προσπάθεια μέχρι και το 1999 που ο Αντρέας απεβίωσε.

Η Elysee Irrigation

Τη δεκαετία του 1970 οι τεχνικές της άρδευσης μεγεθύνονται και νέα τεχνογνωσία μπαίνει καθημερινά στην φυτική παραγωγή και καλλιέργεια. Κι αυτό δεν μένει ανεκμετάλλευτο από τον Αντώνη Πρωτοπαπά.

Ο Αντώνης και Πάνος Πρωτοπαπά, στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας στη βιομηχανική περιοχή Εργατών.

Με νέες γνώσεις σχετικά με τις ανάγκες άρδευσης και ύδρευσης, το επόμενο βήμα ήταν η Εταιρεία να προχωρήσει στην εμπορία συστημάτων και εξαρτημάτων άρδευσης, εξαρτημάτων σωληνώσεων και στη συνέχεια στην κατασκευή τους. Έτσι, το 1979, στις 16 Απριλίου, ιδρύθηκε η Elysee Irrigation. Η Εταιρεία ξεκινά την κατασκευή πλαστικών συστημάτων και εξαρτημάτων ύδρευσης και άρδευσης και πολύ νωρίς, από το 1980, αρχίζει να εξάγει προϊόντα στις γειτονικές αγορές της Μέσης Ανατολής.

Η πρώτη εγκατάσταση παραγωγής συστεγάστηκε στον χώρο που γινόταν η προετοιμασία λουλουδιών για τις διεθνείς αγορές στη Ψημολόφου.

Το εργοστάσιο

Η επιτυχία του εγχειρήματος σύντομα δημιουργεί ανάγκες για περισσότερο χώρο και μεγαλύτερη παραγωγή σε βιομηχανικό πλέον περιβάλλον. Έτσι, το 1989, δημιουργήθηκε η παραγωγική μονάδα της Εταιρείας στη βιομηχανική περιοχή Εργατών. Αρχικά η γκάμα των προϊόντων της αποτελούταν από μια σειρά συστημάτων σταγόνων και ψεκαστήρων, κοχλιωτών εξαρτημάτων, σέλων και σπειροειδών εξαρτημάτων. Στη συνέχεια όμως επεκτείνεται σε όλο το φάσμα των σχετικών εξαρτημάτων σωληνώσεων.

Τμήμα των εγκαταστάσεων της Εταιρείας στη βιομηχανική περιοχή Εργατών.

Το 1991 ιδρύθηκε η μονάδα παραγωγής σωλήνων πολυαιθυλενίου προκειμένου η Εταιρεία να είναι σε θέση να προσφέρει μια πλήρη γκάμα προϊόντων που αφορούσαν στην παροχή νερού.

Μέσα στην ίδια δεκαετία επεκτείνεται στην κατασκευή σωλήνων PVC διευρύνοντας έτσι τις λύσεις που προσφέρει στον κόσμο των κατασκευών και των υποδομών.

Το πρώτο ISO

Το 1998, ως φυσιολογική συνέχεια του ευρέως πλέον φάσματος προϊόντων που προσέφερε η Εταιρεία, καθιερώνεται και επίσημα το Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου και η Εταιρεία τυγχάνει πιστοποίησης με το ISO9001.

Η δεύτερη γενιά

Περί τα τέλη του 1999 μπαίνει στην Εταιρεία η επόμενη γενιά. Ο Πάνος Πρωτοπαπάς, λόγω της ασθένειας και του θανάτου του θείου του Αντρέα, επιστρέφει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών στην Κύπρο και δραστηριοποιείται στην Εταιρεία. Αναλαμβάνει τη θέση του βοηθού γενικού διευθυντή και ρίχνεται στα βαθιά νωρίς. Έξι χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2005, αναλαμβάνει τη θέση του γενικού διευθυντή και πλήρως τα ηνία της Elysee Irrigation και βάζει τη δική του σφραγίδα στην μετέπειτα πορεία της εταιρείας. Έχοντας πάντα δίπλα του τον πατέρα του Αντώνη.

Όλα άρχισαν το 1969 από τον Αντώνη Πρωτοπαπά, ένα άνθρωπο που έβλεπε χρόνια μπροστά. Σήμερα στο τιμόνι της Εταιρείας είναι ο γιος του Πάνος Πρωτοπαπάς.

Νέα γραφεία και νέοι στόχοι

Το 2001, κτίστηκε το νέο κτίριο στη βιομηχανική περιοχή Εργατών για να φιλοξενήσει τα κεντρικά γραφεία της Εταιρείας, τα οποία μέχρι τότε βρίσκονταν στην κεντρική Λευκωσία, βελτιστοποιώντας τις λειτουργίες και προετοιμάζοντας το επόμενο βήμα για την επέκτασή της.

Την ίδια χρονιά δημιουργείται το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης με σκοπό να οδηγήσει στην πρόοδο της τεχνολογίας και να επεκτείνει την γκάμα των προϊόντων που προσφέρει.

Η Elysee ήταν πλέον μια ολοκληρωμένη και σύγχρονη Εταιρεία με σημαντική παρουσία στη διεθνή αγορά.

Η Εταιρεία εξάγει προϊόντα της σε 65 χώρες.

Τα επόμενα χρόνια υπήρξε μια σημαντική επέκταση στην παγκόσμια εμβέλεια και την κάλυψη της αγοράς. Τα προϊόντα της Elysee βρίσκονταν πλέον και στις πέντε ηπείρους και σε έναν σταθερά αυξανόμενο αριθμό χωρών. Σήμερα το διεθνές δίκτυο επιλεγμένων συνεργατών της Elysee  καλύπτει 65 αγορές σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Νότια Αφρική, Ιαπωνία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, στους τέσσερις τομείς που δραστηριοποιείται: Ύδρευση, Άρδευση, Υποδομές και Ενέργεια.

Για να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται άμεσα στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς, η Elysee έχει δημιουργήσει τρία κέντρα διανομής στην Αυστρία, τη Ρωσία και τον Λίβανο.

Η πρώτη αναγνώριση της διεθνούς δραστηριότητας για την Elysee ήρθε με το Ειδικό Βραβείο Εξαγωγών για το έτος 2002. Ακολούθησε μια σειρά από τέσσερα ακόμη Βραβεία Εξαγωγής (2003, 2008, 2012 και 2016), που ήρθαν να επιβραβεύσουν τις προσπάθειες της Εταιρείας.

Αποτελεσματικότητα και ποιότητα

Η ευέλικτη οργανωτική δομή της Elysee διασφαλίζει την άμεση ανταπόκριση σε αιτήματα των πελατών της, παραγγελίες και ευκαιρίες για συνεργασία. Κάθε χρόνο αναπτύσσονται και προστίθενται νέα προϊόντα με σκοπό την αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων και το συνεχή εμπλουτισμό της γκάμας τους.

Ούτε όμως η μεγέθυνση της γκάμας των προϊόντων, ούτε η αύξηση της παραγωγικότητας γίνονται σε βάρος της ποιότητας.

«Εμείς στην Elysee συνειδητοποιήσαμε ότι, από την οπτική γωνία του πελάτη, ο όρος «ποιότητα» περιλαμβάνει προϊόν και υπηρεσία. Η ολοένα αυξανόμενη λίστα πελατών μας αντανακλά την αποφασιστικότητα μας να μην συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο», σημειώνουν από την Εταιρεία.

Η Εταιρεία εξάγει προϊόντα της σε 65 χώρες.

Αναπτυγμένα σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα, τα προϊόντα Elysee διαθέτουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και σχεδιάζονται εσωτερικά από το δικό της Τμήμα  Έρευνας και Ανάπτυξης. Προσφέρει φιλικές προς το περιβάλλον, χωρίς διάβρωση και εύκολες στην εγκατάσταση λύσεις σε εξαιρετικές τιμές, κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το υψηλό επίπεδο ικανοποίησης των πελατών της.

«Από την ίδρυσή μας, η ποιότητα είναι μια σημαντική αρχή που καλύπτει τις ενέργειες της Elysee. Σήμερα η Elysee Irrigation κατέχει με υπερηφάνεια πιστοποιήσεις από διεθνής φορείς πιστοποιήσεων όπως DVGW, WRAS, KIWA, OVGW, ISO και πολλούς ακόμη, ως επιστέγασμα όλων των προσπαθειών», προσθέτουν από την Εταιρεία.

Στην Elysee Irrigation έχουν πλέον ως βασικό στόχο την κατασκευή πράσινων προϊόντων. Όραμά τους να συμβάλουν, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι, στην προσπάθεια για κλιματική αλλαγή.

«Όραμα μας να είμαστε οι πράσινοι ηγέτες»

«Το όραμα μας  είναι να είμαστε οι πράσινοι ηγέτες παγκόσμια με καινοτόμα, έξυπνα, εύχρηστα συστήματα σωληνώσεων», αναφέρουν από την Εταιρεία. Σε ότι αφορά την «Αποστολή» προσθέτουν τα εξής:

-«Να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε προϊόντα εστιασμένα στην λογική Ε.Κ.Π.Ε (Έξυπνα, Καινοτόμα, Παγκόσμια, Εύκολα στην χρήση) ώστε να διαφυλάξουμε το πολύτιμο αγαθό, το νερό, για τις μελλοντικές γενιές.

-Να προσφέρουμε στους πελάτες και στους συνεργάτες μας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

-Να καθοδηγήσουμε τους ανθρώπους μας να αγγίξουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

-Να πετύχουμε βιώσιμη και κερδοφόρα ανάπτυξη για την Elysee.

-Να συμβάλλουμε στην κοινωνία και το περιβάλλον, κάνοντας την Γη ένα καλύτερο μέρος να ζούμε».

Διεθνείς διακρίσεις – πιστοποιήσεις

Η Εταιρεία εργοδοτεί σήμερα μια πλήρη ομάδα επαγγελματιών που αποτελείται από περισσότερα των 190 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων μηχανολόγων, τεχνικών, εργατών, οδηγών, πωλητών και άλλων λειτουργών. Η Εταιρεία θεωρεί ως το πολυτιμότερο κεφάλαιό της τους ανθρώπους της.

Η Εταιρεία εργοδοτεί σήμερα μια πλήρη ομάδα επαγγελματιών που αποτελείται από περισσότερα των 190 ατόμων.

Υιοθετώντας μια πρότυπη, αυθεντική ανθρωποκεντρική φιλοσοφία, θέτει προτεραιότητά της τη φροντίδα του δυναμικού που απαρτίζει την Εταιρεία, ενώ παράλληλα επενδύει σε νέα μοντέλα στρατηγικής επιμόρφωσης και αξιολόγησης του προσωπικού.

Όπως τονίζουν από την Εταιρεία, «ανέκαθεν προτεραιότητά της ήταν η ασφάλεια των εργαζομένων της, εξετάζοντας ξανά και ξανά τις διαδικασίες της και τις συνθήκες εργασίας στο εσωτερικό της, ώστε να διασφαλίσει τη σωματική τους ακεραιότητα, επιτυγχάνοντας παράλληλα το όραμά της για βιώσιμη ανάπτυξη».

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, η Εταιρεία κέρδισε το 2020 τρεις νέες σημαντικές διεθνείς πιστοποιήσεις: την ISO – 45001, για την ασφάλεια και την προστασία των εργαζομένων της και την ISO – 14001 και την EMAS (που χορηγείται αποκλειστικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) για το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης που εφαρμόζει.

Τα Τμήματα Παραγωγής της Εταιρείας

Στην Εταιρεία, για να είναι σε θέση να υλοποιεί τους σχεδιασμούς της, λειτουργούν σήμερα τρία τμήματα παραγωγής. Αυτά είναι:

  • Τμήμα Παραγωγής Εξαρτημάτων: Εστιάζει στην παραγωγή εξαρτημάτων σωληνώσεων και ύδρευσης όπου κατασκευάζει πάνω από 1000 εξαρτήματα διαφορετικού μεγέθους κατάλληλα για διάφορες χρήσεις.
  • Τμήμα Παραγωγής Σωλήνων: Παράγει σωλήνες PVC και PE διαμέτρου 5-315 mm, είναι κατάλληλες για ένα μεγάλο εύρος πρακτικών εφαρμογών.
  • Τμήμα Διασφάλισης Ποιότητας: Είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή, συντήρηση και βελτίωση της ποιότητας σε όλο το φάσμα της παραγωγής, από τις πρώτες ύλες μέχρι το τελικό προϊόν.

Προϊόντα

Η Elysee Irrigation παράγει τα ακόλουθα προϊόντα:

-Κοχλιωτά εξαρτήματα

-Υδραυλικά εξαρτήματα

-Σέλλες

-Ελαφρά εξαρτήματα

-Βάνες

-Φίλτρα και δοσομετρητές

-Μικρό-άρδευση και εκτοξευτές

-Εξαρτήματα για τον κήπο

-Αγωγούς πολυαιθυλαινίου

-Αγωγούς πίεσης και εξαρτήματα PVC

-Δίκτυα υδροροών

-Εξαρτήματα για εφαρμογές καλωδίων

-Εξαρτήματα για δίκτυα αποχέτευσης.

Μια εταιρεία με εξαγωγές σε 65 χώρες

Η εταιρεία Elysee ιδρύθηκε το 1969 από τον Αντώνη Πρωτοπαπά. Από την αρχή της ίδρυσής της ήταν στους στόχους της η εξαγωγή προϊόντων. Αυτή η εξαγωγική κατεύθυνση ισχύει και σήμερα που η Elysee Irrigation είναι μια σύγχρονη βιομηχανία κατασκευής συστημάτων σωληνώσεων και εξαρτημάτων για πόσιμο νερό και άρδευση και καλωδίωσης με εξαγωγές σε περισσότερες από 65 χώρες. Σήμερα στη γενική διεύθυνση της Εταιρείας είναι ο Πάνος Πρωτοπαπάς, ο οποίος μας μίλησε για όλα: το χθες, το σήμερα και το αύριο.

Ο ιδρυτής της Elysee, Αντώνης Πρωτοπαπάς.

Πώς είναι να βρίσκεται κάποιος επικεφαλής ενός ομίλου με μια ιστορία τόσο σημαντική και με ένα ιδρυτή πρωτοπόρο στον τομέα του;

Είναι μια πολύ μεγάλη ευθύνη. Όταν κάποιος αναλαμβάνει ένα τόσο μεγάλο βάρος, συμβαίνουν δύο πράγματα: Πρώτον, είναι «υποχρεωμένος» να πορευτεί με τρόπο που θα εξασφαλίζει αυτό που έχουν επιτύχει οι προκάτοχοί του και να πάρει τα πράγματα ένα βήμα πιο μπροστά. Δεύτερον, νιώθει πως η ανάληψη μια τόσο σημαντικής θέσης αποτελεί αναγνώριση των ικανοτήτων και γνώσεών του, πράγμα που πρέπει να αποδείξει στην πράξη. Κι αυτό μεγαλώνει το συναίσθημα της ευθύνης που πρέπει να νιώθει.

Όλα άρχισαν το 1969 από τον Αντώνη Πρωτοπαπά, ένα άνθρωπο που έβλεπε χρόνια μπροστά. Σήμερα στο τιμόνι της Εταιρείας είναι ο γιος του Πάνος Πρωτοπαπάς.

Για μένα τα πράγματα ήταν ακόμα πιο δύσκολα διότι τα πρώτα μου διευθυντικά βήματα συνέπεσαν με το θάνατο του θείου μου, αδελφό του πατέρα μου και συνέταιρο στην Εταιρεία.

Αυτά είναι τα συναισθήματα που έχεις στην πρώτη φάση. Μετά προφανώς καταστρώνεις το πλάνο σου, βλέπεις ποιες είναι δυνατότητες και ποιες οι αδυναμίες σου και κτίζεις με βάση τις δυνατότητες και τα δυνατά σου σημεία ενώ ταυτόχρονα διορθώνεις και βελτιώνεις ότι χρειάζεται. Συζητάς με τους συνεργάτες σου και μέσω μιας ομαδικής προσπάθειας βάζεις τους στόχους σου, σχεδιάζεις και περνάς στην επόμενη μέρα.

Το χθες, το σήμερα και το αύριο

Τι μεταφέρει στο σήμερα και το αύριο όλη αυτή η ιστορία σας;

Κατ’ αρχήν η Εταιρεία ακολουθεί τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες κτίστηκε και μεγάλωσε. Και για μένα είναι κανόνας απαράβατος να συνεχίσω με αυτές τις αρχές.

Το πρώτο είναι ότι θέλουμε να είμαστε σωστοί προς την κοινωνία και τους ανθρώπους μας. Θέλουμε να προσδίδουμε πάντα αξία σε ότι κάνουμε και πάνω απ’ όλα να είμαστε δίκαιοι. Δίκαιοι προς το προσωπικό μας, τους ανθρώπους που είναι καθημερινά μαζί μας και βέβαια προς τους συνεργάτες μας. Πρόκειται για τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες κτίστηκε αυτή η Εταιρεία και αποτελούν το φάρο μας.

Η Εταιρεία εξάγει προϊόντα της σε 65 χώρες.

Απ’ εκεί και πέρα η ιστορία μας μεταφέρει στο εμπορικό κομμάτι τον εξαγωγικό χαρακτήρα αυτής της Εταιρείας. Αυτό που έγινε με τα λουλούδια το 1967 όταν εξ αρχής η προσπάθεια ήταν και εξαγωγική, δείχνει ότι εμείς εδώ στην Elysee Irrigation λειτουργούμε πάντα με την αίσθηση ότι δεν είμαστε μόνοι μας και περιορισμένοι σε ένα νησί, αλλά ότι έξω από την Κύπρο υπάρχει μια μεγάλη αγορά και εμείς θέλουμε να είμαστε παρόντες. Με αυτήν τη λογική θέλουμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά, να είμαστε, στο μέτρο του δυνατού, πρωτοπόροι σε εκείνα που κάνουμε και πάντα με προσανατολισμό τη διεθνή αγορά.

Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός

Ποιο θεωρείτε ως το πιο σημαντικό έργο – απόφαση κλπ στο πρόσφατο παρελθόν που καθόρισε και την πορεία του Ομίλου;

Δεν μπορώ να πω ότι είναι μια απόφαση ή ένα έργο. Αν δείτε την πορεία μας όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και μετά που ανέλαβα την Εταιρεία, πάντα ήταν μια συνεχής πρόοδος σε διάφορους τομείς. Εκείνο που μπορώ να ξεχωρίσω είναι ότι πορευόμαστε πλέον με στρατηγικό πλάνο. Για μια εταιρεία είναι απαραίτητο να έχει στρατηγικό σχεδιασμό και να διαθέτει πλάνο για να τον υλοποιήσει. Το 2010 θέσαμε πλάνο μέχρι το 2019 και από το 2020 έχουμε δεκαετές πλάνο μέχρι το 2029, οπόταν και θα είμαστε 50 ετών ως εταιρεία (Elysee Irrigation). Η στρατηγική καθορίζει με σαφήνεια την κατεύθυνση και μέχρι που να φθάσεις. Κι άμα ξέρεις που πρέπει να πάς μετά γίνεται πιο εύκολο και στο να χτίσεις στρατηγική που να σε οδηγεί στο στόχο σου. Προϋπόθεση βέβαια είναι αυτή η στρατηγική να είναι κατανοητή από όλους. Από το προσωπικό, από τους συνεργάτες, από τους πελάτες. Και για να επιτευχθεί απαιτείται να έχεις παρουσιάσει ένα πλάνο κατανοητό από όλους έτσι ώστε ο καθένας να αναλάβει το δικό του κομμάτι και να συμβάλει στην υλοποίηση της στρατηγικής της Εταιρείας. Είναι σημαντικό να κατανοήσουν όλοι στην ομάδα ότι πρόκειται για κάτι σημαντικό που αφορά όλους. Ότι είναι κάτι πολύ πιο μεγάλο από του να έρχομαι δουλειά το πρωί και σχολάω το απόγευμα.

Στην Elysee Irrigation έχουν πλέον ως βασικό στόχο την κατασκευή πράσινων προϊόντων. Όραμά τους να συμβάλουν, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι, στην προσπάθεια για κλιματική αλλαγή.

Το άλλο σημαντικό στο σχεδιασμό είναι το οικονομικό μέρος. Δηλαδή να σχεδιάζεις πράγματα που μπορούν να υλοποιηθούν και επομένως υπάρχουν τα κεφάλαια ή μπορούν να εξασφαλιστούν. Διαφορετικά θα είναι απλώς σχεδιασμοί στο χαρτί.

Επομένως θα έλεγα ότι χωρίς ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό δεν μπορεί μια εταιρεία να εξελιχθεί και να ξεφύγει από μια ευκαιριακή πορεία;

Αν έχουμε όλα αυτά τα χρόνια μάθει κάτι είναι πως πρέπει να σχεδιάζουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και να ακολουθούμε όσο πιο πιστά γίνεται αυτόν το σχεδιασμό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν προκύψουν απρόβλεπτα δε θα δράσουμε ανάλογα.

Οι επενδύσεις στην Εταιρεία συνεχίστηκαν παρά τη νέα κρίση λόγω κορωνοϊού.

Και δυστυχώς, και στις δύο περιπτώσεις των 10ετών μας σχεδιασμών, έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα. Στον πρώτο ήταν η οικονομική κρίση του 2012-2013 και στον δεύτερο η πανδημία.  Εκείνο που θεωρώ όμως ότι μας έσωσε και στις δύο περιπτώσεις είναι επειδή ξέραμε που θα πάμε, προς πού οδεύουμε και πώς. Προσαρμοστήκαμε στα νέα δεδομένα αλλά αυτό που έκανε για εμάς τη διαφορά είναι ότι είχαμε στόχους ξέραμε πως θα πορευτούμε και πώς θα τους πετύχουμε.

Από μικρός στην Εταιρεία

Ποια ήταν η πρώτη σας εμπειρία με την Εταιρεία;

Πάντα από παιδιά είμαστε μέσα στην Εταιρεία. Ο πατέρας μου ήθελε κάθε καλοκαίρι να πηγαίνω στις μονάδες παραγωγής της Εταιρείας. Αρχικά στα φυτώρια και μετέπειτα στις άλλες παραγωγικές μονάδες της Εταιρείας.

Όλα αυτά τα χρόνια που είσαστε στην Εταιρεία υπάρχει κάτι που σας έχει μείνει αξέχαστο;

Πολλά. Δεν ξεχνώ όμως ποτέ ότι ο πατέρας μου ήθελε να απασχολούμαι στην Εταιρεία τα καλοκαίρια όταν ήταν κλειστά τα σχολεία, χωρίς να ξεχωρίζω από τους άλλους επειδή ήμουν ο γιος του ιδιοκτήτη. Ήθελε να κάνω την ίδια δουλειά που έκαναν οι άλλοι. Και επειδή πολλά πράγματα είτε λόγω ηλικίας δεν τα κατάφερνα είτε γιατί οι άλλοι λόγω γνώσεων κατάφερναν περισσότερα και εγώ έμενα πίσω, ήταν κάτι που με εκνεύριζε. Αλλά ο πατέρας μου επέμενε να κάνω ότι κάνουν όλοι οι άλλοι. Το οποίο όμως, τώρα που το βλέπω εκ των υστέρων, αποτέλεσε μια μοναδική εκπαίδευση διότι ξέρω όλα τα κομμάτια παραγωγής στην Εταιρεία. Και αυτό σήμερα είναι για μένα, ως γενικός διευθυντής της Εταιρείας, ένα πολύτιμο εργαλείο.

Η Εταιρεία ιδρύθηκε το 1969 από τον Αντώνη Πρωτοπαπά ως μια οικογενειακή επιχείρηση αρχικά με αντικείμενο την καλλιέργεια λουλουδιών για την κυπριακή και διεθνή αγορά.

Τιμιότητα πάνω απ’ όλα

Υπάρχει κάτι που σου έλεγε ή εξακολουθεί να σου λέει ο πατέρας σου που πρέπει να ακολουθείς σαν αρχή;

Πάντα μου έλεγε «ποτέ μην ξεγελάσεις κανένα. Πρέπει να είμαστε σωστοί στις σχέσεις μας και στις πληρωμές μας. Να μην αφήσουμε σε κανένα οποιοδήποτε περιθώριο να πει ότι τον ξεγελάσαμε». Αυτά τα πράγματα είναι πολύ βασικά και σημαντικά για μια εταιρεία καθότι καθορίζουν τη φήμη της. Η φήμη κτίζεται σιγά σιγά και με πολύ κόπο, πολύ εύκολα όμως μπορεί να χαθεί μέσα σε μια μέρα.

Εξαγωγές παγκόσμια

Ως εταιρεία εξάγετε σε 65 χώρες. Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να μπορέσει μια βιομηχανία από την Κύπρο να μπει σε ξένες αγορές και να ανταγωνιστεί διεθνείς κολοσσούς; Υπάρχει κάποιο μυστικό;

Εξ ορισμού είναι δύσκολο διότι είμαστε από μια πολύ μικρή αγορά με περιορισμένες δυνατότητες και ως ένα σημείο αποκομμένοι από πολλά σημεία του κόσμου. Θα επαναλάβω όμως αυτό που είπα και πριν. Ότι για να πας μπροστά πρέπει να έχεις πλάνο και φιλόδοξους πλην όμως ρεαλιστικούς σχεδιασμούς.

Είναι εύκολο για μια κυπριακή εταιρεία με τους τόσους πολλούς περιορισμούς π.χ. στις πρώτες ύλες, να ανταγωνιστεί διεθνείς κολοσσούς;  

Δεν είναι εύκολο. Κι αυτό είναι σίγουρο. Αλλά, για εμάς, είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε μια Εταιρεία με εξαγωγικό χαρακτήρα. Κι όταν έχεις αυτό τον στόχο είναι διαφορετικές και οι επενδύσεις που κάνεις. Όταν προσανατολίζεται στην τοπική αγορά περιορίζεις το εύρος των επενδύσεων σου και των προϊόντων σου και κατ’ επέκταση τα όρια της ανάπτυξής σου. Αυτό το σενάριο δε θα μπορούσαμε να είναι για εμάς.

Η πιο φιλική προς το περιβάλλον εταιρεία στον τομέα της θέλει να γίνει η Elysee. Είναι ένας στόχος που μπήκε ήδη σε τροχιά υλοποίησης.

Αυτή τη στιγμή, προσφέρουμε μια πλήρη γκάμα με χιλιάδες προϊόντα διεθνώς πιστοποιημένα, σε ποσότητες που μπορούν να ικανοποιήσουν τη διεθνή αγορά. Οι πιστοποιήσεις που τα συνοδεύουν είναι οι κορυφαίες για κάθε χώρα που δραστηριοποιούμαστε, ενώ συνδυάζουν καινοτόμα χαρακτηριστικά που πολύ λίγοι κατασκευαστές προσφέρουν. Η συνεχής θετική πορεία δείχνει ότι το συνολικό πακέτο είναι ανταγωνιστικό.

Οικογενειακή επιχείρηση συνειδητά

Είναι επιλογή σας να παραμένετε οικογενειακή επιχείρηση; Υπάρχουν πλεονεκτήματα;

Ναι, είναι επιλογή μας. Ο λόγος είναι πως πιστεύουμε ότι τις αρχές που πρεσβεύουμε μπορούμε να τις διατηρήσουμε και να τις υπηρετήσουμε καλύτερα μέσα από το οικογενειακό εταιρικό μας σχήμα. Και όσες φορές τέθηκε το ερώτημα αν θα παραμείνουμε οικογενειακή επιχείρηση ή εάν παραμένοντας χάνουμε μεγάλες ευκαιρίες, αποφασίσαμε πως θέλουμε να παραμείνουμε οικογενειακή επιχείρηση και ότι, από την  στιγμή που είμαστε σωστοί, σοβαροί επαγγελματίες και πρωτοπόροι στον τομέα μας, το οικογενειακό μοντέλο δεν μας εμποδίζει σε τίποτα. Αντίθετα μας καθιστά και πιο ευέλικτους.

Νέο κατάστημα στη Λευκωσία

Προγραμματίζετε κάποιο νέο μεγάλο ή σημαντικής αξίας έργο;

Ξεκίνησε η ανέγερση ενός μεγάλου καταστήματος στην περιοχή των φώτων παρά το κτήριο της πρώην υπεραγοράς Ορφανίδη, το οποίο θα αποτελεί το κεντρικό μας κατάστημα στη Λευκωσία. Επίσης επενδύουμε στη διεθνή αγορά σε δικές μας εταιρείες που έχουμε στο Λίβανο, την Αυστρία, τη Ρωσία και την Αγγλία. Μέσω αυτού του δικτύου και το δίκτυο που έχουμε με τους συνεργάτες – πωλητές στο εξωτερικό, στοχεύουμε να είμαστε μια από τις κορυφαίες εταιρείες του τομέα μας.

Η πιο «πράσινη» στον τομέα της

Πόση σημασία δίνεται στην εταιρική κοινωνική ευθύνη. Πώς μεταφράζεται αυτό σε πράξη και δράσεις;

Η παράδοση της Εταιρείας μας μάς θέλει να είμαστε κοντά στην κοινωνία και να βοηθούμε με κάθε τρόπο όπως και όπου μπορούμε. Σε αυτό το πλάνο έχουμε εντάξει στους στόχους της κοινωνικής μας ευθύνης και την πράσινη ανάπτυξη.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε επικεντρωθεί περισσότερο σε πράγματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος. Εκ φύσεως έχουμε και την τεχνογνωσία για το περιβάλλον και την τεχνογνωσία για τα πλαστικά. Και θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την τεχνογνωσία. Οπότε στη νέα μας αναπτυξιακή στρατηγική, έχουμε θέσει ως στόχο να είμαστε μια πιο περιβαλλοντικά φιλική εταιρεία. Η πιο πράσινη στον τομέα μας. Επιλέξαμε να βγούμε μπροστά και να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα βοηθήσουν το περιβάλλον και κατ’ επέκταση την κοινωνία. Όσο μικρό κι αν είναι το αποτύπωμα μας.

Τα προϊόντα Elysee διαθέτουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και σχεδιάζονται εσωτερικά από το δικό της Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης.

Για να το πετύχουμε αυτό βελτιώνουμε τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε στην παραγωγή μας και ταυτόχρονα προχωρούμε σε όλες τις πιστοποιήσεις που χρειάζονται. Μάλιστα, πολύ σύντομα, σε κάθε γραμμή των προϊόντων μας θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε και επιλογές «πράσινου» προϊόντος. Αυτό το προχωρούμε μέσα από έξι άξονες και ένας από αυτούς είναι η Green Elysee.

Αυτό το πράγμα θεωρούμε ότι λίγες εταιρείες είναι σε θέση να το προσφέρουν ανά το παγκόσμιο. Εμείς μπορούμε να το κάνουμε και θα είμαστε και από τους πρώτους που θα το κάνουν. Θεωρούμε ότι είναι ευθύνη όλων μας να προσπαθήσουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα περιβάλλον καλύτερο από αυτό που παραλάβαμε. Και ως Εταιρεία θα βάλουμε κι εμείς το δικό μας λιθαράκι.

Η κρίση δεν σταμάτησε τις επενδύσεις

Πριν καλά καλά σταθεί στα πόδια της η οικονομία ήρθε ο κορωνοϊός. Αυτό δεν σταμάτησε τους σχεδιασμούς και τις επενδύσεις της Εταιρείας προκειμένου να είναι έτοιμη για την επόμενη μέρα. Σε σχετική ερώτηση ο CEO της Elysee Irrigation Πάνος Πρωτοπαπάς, απάντησε ως εξής:

«Η κατάσταση είναι δύσκολη. Και η νέα κρίση έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από την προηγούμενη. Όσα μάθαμε από την κρίση του 2013 τα χρησιμοποιούμε αλλά δεν αποτελούν απάντηση σε όλα. Εμείς όμως, εδώ στην Elysee Irrigation, παρά την κρίση, τα τελευταία δύο χρόνια καταφέραμε να επεκτείνουμε τους τομείς δραστηριότητάς μας. Το πρόβλημά μας είναι στην ουσία ανάποδο. Είναι να καταφέρουμε να έχουμε πρώτες ύλες, να έχουμε το κατάλληλο και επαρκές προσωπικό και να στέλνουμε στους πελάτες μας τις παραγγελίες στην ώρα τους.

Στην Elysee Irrigation έχουν πλέον ως βασικό στόχο την κατασκευή πράσινων προϊόντων. Όραμά τους να συμβάλουν, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι, στην προσπάθεια για κλιματική αλλαγή.

Τώρα ως προς το ερώτημα πώς βλέπουμε την αγορά μετά από αυτήν την κρίση, αυτό σηκώνει πολύ συζήτηση. Ελπίζουμε να της έχουν μείνει μόνο λίγοι μήνες. Αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο και αυτό συζητούμε κι εμείς στις παρουσιάσεις με το προσωπικό μας εσωτερικά. Θεωρούμε ότι σε λίγους μήνες η αγορά θα αρχίσει να επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς και εμείς έχουμε φροντίσει να είμαστε δύο σκαλιά πιο πάνω σε σχέση με τα προϊόντα και την παραγωγική μας διαδικασία. Δηλαδή, να αναδειχτούμε στον δικό μας τομέα πρωτοπόροι. Θέλουμε σε σύγκριση με δύο – τρία χρόνια πριν, να έχουμε βγει πολύ πιο δυνατοί από αυτήν την κρίση».

ReCyFilm, μία «πράσινη» ταινία

Η Elysee Irrigation στο πλαίσιο του ερευνητικού της έργου και της προσπάθειας της να αναπτύξει όσο το δυνατό περισσότερο την «πράσινη» παραγωγής της, δε σταματά να πειραματίζεται και να επιδιώκει την ανάπτυξη νέων προϊόντων και λύσεων που να εξυπηρετούν αυτό τον στόχο.

Πρόσφατα η Εταιρεία έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό και κατασκευή μιας νέας ταινίας από πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας (LDPE) για τον κατασκευαστικό κλάδο, με χρήση ανακυκλωμένων αγροτικών πλαστικών απορριμμάτων (APW).​

Τα προϊόντα Elysee διαθέτουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και σχεδιάζονται εσωτερικά από το δικό της Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης.

Η κύρια καινοτομία και περιβαλλοντική πτυχή του προτεινόμενου προϊόντος είναι η πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιηθεί, η οποία θα είναι ανακυκλωμένα αγροτικά πλαστικά απόβλητα (APW), παρέχοντας ένα πράσινο δομικό υλικό που μπορεί να θεωρηθεί για πράσινες δημόσιες προμήθειες (GPP). Το TRecy-Film θα αντικαταστήσει ουσιαστικά το υπάρχον προϊόν φιλμ LDPE του Elysee, του οποίου η τρέχουσα γραμμή παραγωγής χρησιμοποιεί παρθένα υλικά με βάση τα ορυκτά καύσιμα.

Οι μεμβράνες LDPE εγκαθίστανται σε κτίρια ως φράγματα ατμών, για τη μείωση της ανάπτυξης ζιζανίων και ως διαχωριστικό στρώμα για την υποδοχή διαφορικών κινήσεων.

Στην Elysee Irrigation έχουν πλέον ως βασικό στόχο την κατασκευή πράσινων προϊόντων. Όραμά τους να συμβάλουν, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι, στην προσπάθεια για κλιματική αλλαγή.

Για την κατασκευή του Recy-Film, στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις του Elysee θα εγκατασταθεί πιλοτική μονάδα ανακύκλωσης, η οποία θα μπορεί να χειρίζεται 6 τόνους APW σε καθημερινή βάση. Το έργο θα διερευνήσει επίσης τις αλυσίδες εφοδιασμού του APW από την πηγή έως τις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης για το σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου συστήματος συλλογής που θα υιοθετήσει το Elysee. ή για πλαστικά άρδευσης.

Διεύθυνση.

Pentadaktylou, 5, 2643
Industrial area, Ergates

Τηλέφωνο.

77777455