ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ

Μια πορεία

γεμάτη πρωτοπορίες

Η εταιρεία ξεκίνησε από την Αμμόχωστο. Oι πρώτες επιχειρησιακές της δραστηριότητες άρχισαν το 1956 όταν ο ιδρυτής και σημερινός Πρόεδρος της Εταιρείας, Φάνος Επιφανίου, αποφάσισε να εμπλακεί με το εμπόριο. Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα έγιναν στην Τράπεζα Κύπρου και μετέπειτα στις Γενικές Ασφάλειες Κύπρου.

Μια πορεία γεμάτη πρωτοπορίες

Η εταιρεία ξεκίνησε από την Αμμόχωστο. Oι πρώτες επιχειρησιακές της δραστηριότητες άρχισαν το 1956 όταν ο ιδρυτής και σημερινός Πρόεδρος της Εταιρείας, Φάνος Επιφανίου, αποφάσισε να εμπλακεί με το εμπόριο. Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα έγιναν στην Τράπεζα Κύπρου και μετέπειτα στις Γενικές Ασφάλειες Κύπρου.

Ο ιδρυτής του Ομίλου Επιφανίου, Φάνος Επιφανίου.

Προφανώς όμως ο κ. Επιφανίου δεν θεώρησε την θέση του τραπεζικού υπάλληλου σαν θέση μόνιμης καριέρας και προχώρησε τότε σε συνεταιρισμό μαζί με άλλα άτομα, σε μια μικρής κλίμακας εμπόριο οικοδομικών και κατασκευαστικών υλικών. Το ορόσημο καταγράφηκε μερικά χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 1959, όταν ο κ. Επιφανίου ίδρυσε τη δική του επιχείρηση στην Αμμόχωστο. Έτσι έκανε τα πρώτα του βήματα μέχρι το 1968 όταν η Φάνος Ν. Επιφανίου Λτδ ενεγράφη επίσημα ως εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με έδρα την Αμμόχωστο, έτος που αποτελεί την αρχή της μετέπειτα μεγάλης πορείας του Ομίλου.

Τα κεντρικά γραφεία του Ομίλου στη Λευκωσία.

Μέχρι το 1974 η Εταιρεία αναπτυσσόταν σταθερά και είχε εδραιωθεί σαν μια υγιής εταιρεία με δραστηριότητες στην οικοδομική βιομηχανία και στα υλικά για τις γεωργικές παραγωγές της περιοχής Αμμοχώστου.

Το 1973 ιδρύθηκε ένα μικρό υποκατάστημα στη Λευκωσία, η κύρια ωστόσο δραστηριότητα ήταν στην Αμμόχωστο. Μετά την εισβολή και την καταστροφή του 1974, το συγκεκριμένο κατάστημα ήταν πλέον το μόνο στήριγμα για τον κ. Επιφανίου για να επαναδραστηριοποιηθεί και να ξανακτίσει σχεδόν από την αρχή την εταιρεία. Από τότε η Εταιρεία ακολούθησε μια σταθερά ανοδική πορεία και μέσα σε μια διαδρομή σχεδόν 54 χρονών έχει εξελιχθεί σε έναν από τους από τους μεγαλύτερους εμπορικούς οργανισμούς στην Κύπρο με σημαντική εστίαση και εξειδίκευση σε υλικά, εξοπλισμό και υπηρεσίες που απευθύνονται σε ένα μεγάλο φάσμα πελατών της βιομηχανίας των οικοδομών και των κατασκευών.

Η εταιρεία Φάνος Ν. Επιφανίου Δ.Ε Λτδ. και οι θυγατρικές και εξαρτώμενες εταιρείες εξυπηρετούν τους πελάτες τους παγκύπρια με καταστήματα  σε όλες τις πόλεις, δυο μεγάλα Κέντρα Διανομής σε Λευκωσία και Λεμεσό με άρτια υποδομή και αποτελεσματική οργάνωση. Ο οργανισμός εργοδοτεί περίπου 150 άτομα.

Το κατάστημα Epiphaniou Bath & Floors Λευκωσίας.

Θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου

Στο διάστημα της αναπτυξιακής της πορείας, η Εταιρεία επέκτεινε τις δραστηριότητες της με άλλες συνδεδεμένες εταιρείες, που συμπλήρωναν τις σειρές της και απαντούσαν σε ανάγκες της αγοράς.

  • Το 1983 δημιουργήθηκε η θυγατρική Δόμοπλεξ Λτδ, μια πρωτοποριακή μονάδα παραγωγής δομικών πλεγμάτων, αποτέλεσμα της πρώτης ελλαδοκυπριακής βιομηχανικής συνεργασίας στην κυπριακή αγορά.
  • Το 1988 ιδρύθηκε η κοινοπραξία Cylift & Equipment Ltd (η σημερινή Mitsulift), μεταξύ της εταιρείας Φάνος Ν. Επιφανίου Δ.Ε. Λτδ και της Λιβανέζικης Mitsulift and Equipment Ltd, για την εγκατάσταση και συντήρηση ανελκυστήρων και κυλιόμενων σκαλών.
  • Το 2000 έγινε η εξαγορά της εταιρείας Hydrotherm Ltd, η οποία ειδικεύεται σε συστήματα θέρμανσης και υδραυλικών ειδών, με ηγετική θέση στον τομέα της στην αγορά.
  • Το 2001 ιδρύθηκε στη Λεμεσό, σε συνεργασία με τη Δόμοπλεξ, η πρωτοποριακή εταιρεία Sidep Ltd., ως βιομηχανική μονάδα κοπής και διαμόρφωσης οικοδομικού σιδήρου και οπλισμού μπετόν για τις οικοδομές.
  • Το 2008 λειτούργησε η εταιρεία Stelmeco Ltd, ως μονάδα Steel Service Center, με εξειδίκευση στην επεξεργασία μεταλλικών δοκαριών για σιδηροκατασκευές και την εμπορία σιδηρικών.
  • Το 2013 ιδρύθηκε η θυγατρική BigSolar Cyprus Ltd, κοινοπραξία της Φάνος Ν. Επιφανίου Δ.Ε. ΛΤδ με την Ελλαδική εταιρεία BigSolar A.E, δημιουργώντας μια από τις σημαντικότερες εταιρείας εμπορίας φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Κύπρο.
  • Από τη φετινή χρονιά, ο Όμιλος μπαίνει στο χώρο της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, μέσω της εταιρείας συνεταιρισμού NΑΝΟΚΙ Ltd και ταυτόχρονα συμμετέχει σαν μέτοχος στην εταιρεία Petrolina Electric για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος στην ελεύθερη αγορά.

Οργάνωση των διαφόρων τμημάτων της εταιρείας

Μέσα από την 50χρονη πορεία του οργανισμού, αναπτύχθηκαν διακριτοί τομείς δραστηριοτήτων κάτω από την μητρική Εταιρεία, οι οποίοι λειτουργούν ως ανεξάρτητα εμπορικά τμήματα. Σήμερα αυτά είναι το τμήμα Οικοδομικού Σιδήρου & Προϊόντων Χάλυβα, το τμήμα Τεχνικών Δομικών Υλικών, το τμήμα Bath & Floors, τo τμήμα Συστήματων Κλιματισμού Daikin και το τμήμα κουφωμάτων αλουμινίου.

Εορτασμοί των 20χρονων της συνεργασίας Επιφανίου με Daikin (2015).

Το κάθε εμπορικό τμήμα αποτελεί ξεχωριστή επιχειρηματική μονάδα με κατάλληλη στελέχωση και οργάνωση, άρτια κατάρτιση και εξειδίκευση για να μπορεί να καλύπτει με επιτυχία τις ανάγκες και απαιτήσεις των πελατών μας.

Οι θυγατρικές εταιρείες Hydrotherm Co. Ltd και BigSolar Cyprus, για λόγους συγκυριακούς έχουν διατηρήσει καθεστώς ξεχωριστών εταιρειών, ενώ θα μπορούσαν να είναι πλήρως ενταγμένες σαν εμπορικά τμήματα της Φάνος Ν. Επιφανίου Λτδ. Για παράδειγμα, όταν η Εταιρεία πήρε την στρατηγική απόφαση να ασχοληθεί με τον τομέα προμήθειας υλικών και εξοπλισμού για κεντρικές θερμάνσεις και υδραυλικές εγκαταστάσεις, που είναι συναφής με τις υπόλοιπες δραστηριότητες της, προχώρησε σε εξαγορά της εταιρείας Hydrotherm, που είχε ήδη μια επιτυχημένη παρουσία στην αγορά, διατηρώντας την  ως ανεξάρτητη εταιρεία.

Αποφάσεις για επέκταση δραστηριοτήτων με συνδεδεμένες εταιρείες

Το δυνατό σημείο της εταιρείας είναι οι άριστες επαγγελματικές σχέσεις που διατηρεί με τους συντελεστές της οικοδομικής βιομηχανίας. Η διαχείριση αυτών των σχέσεων είναι μεγάλη πρόκληση στην καθημερινότητα. Το να διατηρεί ο οργανισμός αυτές τις σχέσεις  και να γνωρίζει επαρκώς τι συμβαίνει σε όλο το φάσμα της οικοδομικής βιομηχανίας, αλλά και στους επιμέρους τομείς της, είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Η προσθήκη νέων σειρών προϊόντων ή/και υπηρεσιών με τη δημιουργία θυγατρικών εταιρειών ή και μέσω συνεργασιών, αποτελεί για τον οργανισμό μέρος της στρατηγικής προσέγγισης, ενισχύοντας έτσι τις συνέργειες και οικοδομώντας στις υφιστάμενες σχέσεις.

Ο οργανισμός βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση νέων εμπορικών δραστηριοτήτων στον τομέα της οικοδομικής βιομηχανίας, αλλά και ευρύτερα σε συναφείς κλάδους, χτίζοντας πάνω στην υφιστάμενη υποδομή.  Στα πλείστα μεγάλα οικοδομικά έργα στον τόπο μας, είναι σε θέση να προσφέρει μέρος των προϊόντων του.

Η πορεία προς την πράσινη οικονομία

Η θερμομόνωση και τα προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας δεν ήταν άγνωστα στην εταιρεία. Η Επιφανίου ήταν πρωτοπόρος στην ενημέρωση για την ανάγκη χρήσης προϊόντων εξοικονόμησης ενέργειας και προώθησε ενεργά την  τάση αυτή, που σταδιακά έγινε μέρος της φιλοσοφίας των επαγγελματιών συμβούλων, θεσμοθετήθηκε από κανονισμούς του κράτους και σήμερα προωθείται με σχέδια κινήτρων προς τους ιδιοκτήτες κατοικιών και επαγγελματικών κτιρίων. Τα προϊόντα θερμομόνωσης είναι μέρος της σειράς της για περισσότερα από 30 χρόνια και σαν αποτέλεσμα χτίστηκε σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία στον τομέα.

Η εξοικονόμηση ενέργειας, όπως και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα συνεχίσουν να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Η εταιρεία συνεχίζει να εμπλουτίζει τη σειρά των προϊόντων και υπηρεσιών της, ώστε να διατηρήσει τη θέση της σαν ένας οργανισμός τεχνογνωσίας και λύσεων για όλα τα συναφή θέματα ενέργειας που εμπίπτουν στις σημερινές, αλλά και στις μελλοντικές ανάγκες των κατασκευαστικών έργων.

Ο οργανισμός διατηρείται σταθερά ενήμερος για τις τρέχουσες τάσεις της οικονομίας προς περιβαλλοντικά υπεύθυνες πρακτικές, για την ανάγκη χρήσης βιώσιμων υλικών, για την ανάγκη μείωσης του αποτυπώματος των εταιρειών και σαν αποτέλεσμα την ανάγκη για διασφάλιση της βιωσιμότητας του ίδιου του οργανισμού.  Στα πλαίσια αυτά, στηρίζει και συμμετέχει σε σημαντικές δραστηριότητες που αναλαμβάνονται προς την κατεύθυνση αυτή, είτε εκ μέρους του κράτους, είτε από ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Δεύτερη και τρίτη γενιά

Στην Φάνος Ν. Επιφανίου Δ.Ε Λτδ δραστηριοποιούνται επαγγελματικά πέντε μέλη της οικογένειας Επιφανίου.

Από την δεύτερη γενιά οι: Νικόλας Επιφανίου, Διευθύνων Σύμβουλος, Άντρη Επιφανίου και Μαρίνα Επιφανίου Κληρίδη, μέλη της Ανώτερης Διεύθυνσης και του Διοικητικού Συμβουλίου.

Από τους εορτασμούς των 50χρονων του Ομίλου. Από αριστερά οι Νικόλας Επιφανίου, Μαρίνα Επιφανίου Κληρίδη, Φάνος Επιφανίου, Μηλίτσα Επιφανίου, Άντρη Επιφανίου και Ναδίνα Επιφανίου.

Από την τρίτη γενιά είναι σήμερα στον Όμιλο η Αλεξάνδρα Επιφανίου, στη θέση της Λειτουργού Ανθρώπινου Δυναμικού.

Υπερηφανευόμαστε για το σωστό επιχειρείν

Σκληρή δουλειά, προσεκτικές κινήσεις με μελέτη και σύνεση, στρατηγική σκέψη, σεβασμός στους νόμους και τους κανονισμούς, εκτίμηση προς όλους τους συνεργάτες, σύμπνοια και συνεργασία είναι όσα σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζουν τον Όμιλο Επιφανίου. Όπως σημειώνει ο Νικόλας Επιφανίου, Διευθύνοντας Σύμβουλος του Ομίλου, τα πιο πάνω οι είναι αρχές και οι αξίες του ιδρυτή Φάνου Επιφανίου που συνεχίζουν τα τηρούνται με ευλάβεια.

Σε ότι αφορά την πανδημία, πέραν των πολλών αρνητικών στοιχείων, ο κ. Επιφανίου κρατά τα θετικά, μεταξύ των οποίων ότι οι εταιρείες έχουν αντιληφθεί την τεράστια σημασία που έχει ο τομέας της ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Φάνος Ν. Επιφανίου Δ.Ε Λτδ, Νικόλας Επιφανίου

Πώς είναι να βρίσκεται κάποιος επικεφαλής ενός οργανισμού ηλικίας 50 και πλέον ετών και μάλιστα όταν αυτός έχει ιδρυθεί από ένα θρύλο του επιχειρείν, τον Φάνο Επιφανίου;

Η διοίκηση ενός οργανισμού του δικού μας μεγέθους και περιπλοκότητας είναι απαιτητική εργασία, που εκτείνεται σε πολλούς τομείς, τόσο όσον αφορά τα επιχειρηματικά δεδομένα και το οικονομικό περιβάλλον, όσο και όσον αφορά το χειρισμό των ανθρώπων, των συνεργατών και των εργαζομένων. Είναι αλήθεια ότι ο ιδρυτής μας, Φάνος Επιφανίου, έχει θέσει με το παράδειγμα του τον πήχη ψηλά. Οι αρχές και οι αξίες βάσει των οποίων λειτουργούμε καθορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την δική του πορεία. Το να διατηρείται η εταιρεία σε μια σταθερή πορεία ανάπτυξης, εξυπηρετώντας με συνέπεια τον τομέα των οικοδομών και κατασκευών, είναι ένας στόχος τον οποίο καταφέρνουμε να πετυχαίνουμε από την ίδρυση της εταιρείας.

Ο ιδρυτής του Ομίλου Επιφανίου, Φάνος Επιφανίου.

Το DNA του Ομίλου

Τι καθόρισε τοDNAτου Ομίλου και ποιο είναι αυτό; Τι μεταφέρει στο σήμερα και το αύριο αυτή όλη η ιστορία;

Η εταιρεία ουσιαστικά ξαναχτίστηκε βήμα – βήμα και με κόπους μετά το πλήγμα της τουρκικής εισβολής, αφού μέχρι τότε η κύρια δραστηριότητα ήταν στην Αμμόχωστο. Αυτό πιστεύω καθόρισε σε σημαντικό βαθμό το DNA του οργανισμού. Τα βήματα μας γίνονται πάντοτε μελετημένα και προσεχτικά. Παράλληλα, φροντίζουμε να είμαστε σωστοί έναντι των συνεργατών μας.

Το ότι μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για το σωστό επιχειρείν,  είναι για μας κάτι πολύ σημαντικό. Η πρόοδος της Εταιρείας είναι βασισμένη σε γερά θεμέλια, ώστε η βιωσιμότητα της να διασφαλίζεται. Οι άνθρωποι που εργάζονται στον οργανισμό μας νιώθουν αυτή την ασφάλεια. Το ίδιο και οι πελάτες μας που τόσα χρόνια μας το αποδεικνύουν με την εμπιστοσύνη τους.

Σημαντικοί σταθμοί

Ποια είναι η πιο σημαντική στιγμή – σταθμός ή στιγμές – σταθμοί σε αυτή την πολύχρονη πορεία;

Οι θετικές στιγμές περιλαμβάνουν σταθμούς στην πορεία του οργανισμού όταν σημαντικοί προμηθευτές διεθνούς εμβέλειας μας εμπιστεύτηκαν την αποκλειστική εκπροσώπηση τους στην Κύπρο, αλλά και όταν αυτοί οι ίδιοι προμηθευτές μετά από χρόνια επιτυχούς πορείας μας επιβραβεύουν με την συνεχή τους εμπιστοσύνη και κολακευτικά σχόλια. Επίσης, θετικές στιγμές είχαμε όταν εφαρμόστηκαν επιτυχώς καινοτόμες πρωτοβουλίες στις δραστηριότητες μας, όπως η καθιέρωση της κατεύθυνσης για προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, ή η οργάνωση της δουλειάς μας με πρωτοπόρες μεθόδους που απέφεραν σημαντικά οφέλη, αλλά και η είσοδος μας σε νέους τομείς, όπως αυτός των φωτοβολταϊκών και της ενέργειας. Η περίοδος της οικονομικής κρίσης μας έχει σημαδέψει δυστυχώς με μια αρνητική στιγμή, όταν υποχρεωθήκαμε να μειώσουμε το προσωπικό μας για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Είμαστε όμως ευτυχείς που η πορεία αυτή αναστρέφεται και ο οργανισμός βρίσκεται ξανά σε ανοδική πορεία.

Εταιρική παρουσίαση προϊόντων της εταιρείας (2019).

Μια αξέχαστη περιπέτεια

Ποια ιστορία – περιστατικό ή περιστατικά σας έχει μείνει ή μείνουν αξέχαστα;

Αξέχαστο θα μου μείνει ένα ταξίδι στη πόλη Ζένιτσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης το 1990  (τότε Γιουγκοσλαβία). Ήταν μόλις 1-2 χρόνια μετά που ξεκίνησα να εργάζομαι στην Εταιρεία και αποφάσισα να κάνω το ταξίδι αυτό επειδή εκεί υπήρχε ένα μεγάλο χαλυβουργείο με προοπτικές συνεργασίας. Θυμάμαι είχα ενοικιάσει ένα αυτοκίνητο αργά το βράδυ την ώρα που έφτασε η πτήση μου στο Σεράγεβο για να μεταβώ στην Ζένιτσα. Ήταν η μόνη διαθέσιμη λύση. Σε μια διαδρομή, δυο ωρών τότε, δεν συνάντησα σχεδόν κανένα άλλο αυτοκίνητο. Η αγωνία mου ήταν μεγάλη επειδή το αυτοκίνητο έδειχνε σημάδια ότι δεν θα “έβγαζε” την διαδρομή. Θυμίζω ότι μιλάμε για εποχή που δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα. Όταν αισίως έφτασα στο μόνο ξενοδοχείο της πόλης – μάλλον ξενώνα – συνειδητοποίησα ότι κανένας δεν μιλούσε αγγλικά και η επικοινωνία θα ήταν δύσκολη. Αυτό επιβεβαιώθηκε και την επομένη αφού στο χαλυβουργείο το άτομο που είχα προηγουμένως επαφή μαζί του εκεί στο χαλυβουργείο με στοιχειώδη γνώση της αγγλικής γλώσσας, για κάποιο λόγο απουσίαζε. Έπρεπε επομένως να αυτοσχεδιάσω κάποιου είδους νοηματική επικοινωνία. Εν πάση περιπτώσει, κάπως  -δεν ξέρω κι εγώ πώς- καταφέραμε να συνεννοηθούμε και ξεκίνησε μια συνεργασία, η οποία όμως δεν διήρκησε πολύ αφού σύντομα είχε ξεκινήσει ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε η Ζένιτσα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το χαλυβουργείο να παραμείνει κλειστό για πολλά χρόνια. Ήταν μια μικρή περιπέτεια στα αρχικά στάδια της καριέρας μου και σε νεαρή ηλικία.

Οι νουθεσίες του ιδρυτή

Ποιες οι νουθεσίες του ιδρυτή σε σας και τους άλλους Επιφανίου που δραστηριοποιούνται σήμερα στον Όμιλο;

Σκληρή δουλειά, προσεκτικές κινήσεις με μελέτη και σύνεση, στρατηγική σκέψη, σεβασμός στους νόμους και τους κανονισμούς, εκτίμηση προς όλους τους συνεργάτες, σύμπνοια και συνεργασία. Αυτό ήταν σε γενικές γραμμές το πλαίσιο στο οποίο ο πατέρας μας και ιδρυτής της Εταιρείας μάς μετέδωσε με το παράδειγμα του, και που εξακολουθεί να μας μεταφέρει, αφού παραμένει ενεργός στον οργανισμό σαν ο Πρόεδρος του. Και βεβαίως έμφαση στην ποιότητα, τόσο των προϊόντων και υπηρεσιών, όσο και στο επίπεδο της εργασίας του καθενός από εμάς.

Δυνατή ομάδα διευθυντικών στελεχών

Πώς είναι να είναι κάποιος επικεφαλής ενός Ομίλουμε τόσες πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες;

Το γεγονός ότι οι δραστηριότητες είναι πολλές και ποικίλες δημιουργεί την ανάγκη για διεύρυνση γνώσεων σε διαφορετικούς τομείς και απαιτεί αφιέρωση σημαντικού χρόνου και ενέργειας, με μεθοδικότητα. Είναι παράλληλα αναγκαίο και αναπόφευκτο να βασίζεσαι σε μια δυνατή ομάδα διευθυντικών στελεχών, τα οποία αποκτούν εξειδίκευση ο καθένας στον τομέα του για να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα θέματα του τομέα τους, με βάση κοινώς συμφωνημένα πλαίσια. Στον οργανισμό μας έχουμε χτίσει μια τέτοια ομάδα ικανών διευθυντών, που συνεργάζονται και αλληλοεπιδρούν τόσο μεταξύ τους όσο και με τον διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού για τα καλύτερα αποτελέσματα.

Από τους εορτασμούς των 50χρονων του Ομίλου. Από αριστερά οι Νικόλας Επιφανίου, Μαρίνα Επιφανίου Κληρίδη, Φάνος Επιφανίου, Μηλίτσα Επιφανίου, Άντρη Επιφανίου και Ναδίνα Επιφανίου.

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Πόση σημασία δίνει ο οργανισμός στην εταιρική κοινωνική ευθύνη. Πώς μεταφράζεται αυτό σε πράξη και δράσεις;

Ο οργανισμός είναι πλήρως συνειδητοποιημένος για την ευθύνη που έχει έναντι της κοινωνίας στην οποία δραστηριοποιείται, όσο και έναντι του περιβάλλοντος. Είναι για αυτό το λόγο που από το τέλος του προηγούμενου χρόνου έχουμε ξεκινήσει επίσημα τη διαδικασία για σχεδιασμό προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και ένταξη του στα στρατηγικά μας πλάνα. Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο εντοπισμού των ουσιαστικών θεμάτων στα οποία θα εστιαστούμε. Αυτό γίνεται με εταιρεία εξειδικευμένων συμβούλων, οι οποίοι έχουν ήδη εκπαιδεύσει την διευθυντική μας ομάδα για την σημασία της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε όλες τις εκφάνσεις της δραστηριότητας μας και την επίδραση που αυτή μπορεί να έχει στην βιωσιμότητα του οργανισμού. Η εταιρεία παραδοσιακά θεωρούσε καθήκον της να προσφέρει πίσω στην κοινωνία, εξ ου και κατά τους εορτασμούς των 50χρονών της εταιρείας, λειτουργήσαμε με επιτυχία ένα πρόγραμμα 50 πρωτοβουλιών για στήριξη διαφόρων συνδέσμων και οργανώσεων με συνολικό ποσό 50 χιλιάδων ευρώ, με την ενεργή συμμετοχή του προσωπικού μας στο πρόγραμμα.

Από τα εγκαίνια του Κέντρου Εξοικονόμησης Ενέργειας στη Λευκωσία (2013).

Μετά την πανδημία

Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση στην Κύπρο. Πριν καλά καλά σταθεί στα πόδια της η οικονομία ήρθε ο κορωνοϊός. Πώς θα είναι τα πράγματα μετά την πανδημία;

Η περίοδος του κορωνοϊού, μαζί με τις δυσκολίες που επέφερε στις ζωές μας, έχει επισπεύσει την υιοθέτηση διαφόρων μεθόδων που προσφέρουν διευκολύνσεις στον τρόπο που επιτελείται η εργασία, τόσο στη δική μας εταιρεία όσο και γενικότερα. Συγκεκριμένα, έγινε δυνατή η εργασία από το σπίτι, οι διαδικτυακές συναντήσεις έγιναν πλέον ρουτίνα και παράλληλα αναπτύσσονται και άλλες λύσεις που αξιοποιούν την τεχνολογία, ώστε η εργασία να γίνεται ευκολότερα και με περισσότερη ακρίβεια. Οι καταναλωτές, όπως και οι δικοί μας πελάτες, που είναι στην πλειοψηφία τους εταιρείες, αύξησαν τις προσδοκίες τους για σωστή ενημέρωση και εξυπηρέτηση στις συναλλαγές τους με νέους  τρόπους μέσω του διαδικτύου.

Η εμπειρία της πανδημίας ανάγκασε επίσης τις εταιρείες να αντιληφθούν την τεράστια σημασία που έχει ο τομέας της ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας. Για να την διασφαλίσουν σχεδίασαν ευφάνταστους και δημιουργικούς τρόπους για να προστατεύουν τους εργαζομένους, αλλά και για να μην κινδυνέψει η συνέχεια της εργασίας τους. Ταυτόχρονα, πιστεύω ότι οι οργανισμοί έγιναν πιο ανθρώπινοι, αφού δείχνουν κατανόηση και προσφέρουν στήριξη στα θέματα υγείας που έπληξαν μεγάλο μέρος των συνεργατών και μελών του προσωπικού τους.

Στο τέλος της περιόδου της πανδημίας, οι καινοτομίες που αναπτύχθηκαν θα διατηρηθούν βεβαίως, αλλά ταυτόχρονα πιστεύω θα εκτιμούμε και θα χαιρόμαστε περισσότερο την ανθρώπινη παρουσία και τις προσωπικές επαφές, που ομολογουμένως μας έχουν λείψει.

Ο ιδρυτής Φάνος Επιφανίου

O Φάνος Επιφανίου κατάγεται από το κατεχόμενο χωριό Μηλιά της επαρχίας Αμμοχώστου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια πολυμελή οικογένεια με πέντε παιδιά που προσπαθούσε να εξασφαλίσει τα προς το ζην μέσα από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την εμπορία γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων.

Έχοντας γονείς φιλοπρόοδους φοίτησε στο δημοτικό σχολείο της κοινότητάς του και στη συνέχεια στο Παγκύπριο Γυμνάσιο στην Λευκωσία. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε στην Τράπεζα Κύπρου και παράλληλα παρακολούθησε σπουδές σχετικές με τον ασφαλιστικό τομέα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μετακινηθεί από την Τράπεζα Κύπρου στις Γενικές Ασφάλειες Κύπρου.

Ο ιδρυτής του Ομίλου Επιφανίου, Φάνος Επιφανίου.

Ωστόσο ο κ. Επιφανίου έβλεπε πιο μακριά. Το 1956 συνεταιρίζεται με άλλα άτομα και εξασκεί μαζί τους εμπόριο οικοδομικών υλικών. Το μεγάλο όμως βήμα και η αρχή της μεγάλης πορείας που ακολούθησε, γίνεται το 1959. Σε ηλικία μόλις 25 ετών ιδρύει τη δική του επιχείρηση στην Αμμόχωστο.

Η ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960 δημιουργεί τις συνθήκες για μια ραγδαία οικονομική ανάπτυξη. Μέσα σε αυτό το ευνοϊκό κλίμα και με δεδομένη τη θεαματική πορεία που ακολουθεί η Αμμόχωστος ως η κατ’ εξοχή τουριστική περιοχή της Κύπρου, οι εργασίες της εταιρείας Φάνος Ν. Επιφανίου Λτδ ακολουθούν ανάλογη πορεία. Δυστυχώς αυτή η πορεία ανακόπτεται το 1974 λόγω της τουρκικής εισβολής και της κατάληψης της Αμμοχώστου.

Η οικογένεια του κ. Επιφανίου οδηγείται όπως πολλές άλλες δεκάδες χιλιάδες οικογένειες στην προσφυγιά. Αρχικά στη Δεκέλεια, στη συνέχεια στη Λεμεσό και ακολούθως στην Αθήνα όπου φιλοξενείται για ένα χρόνο από συνεργάτες της. Ο κ. Επιφανίου παραμένει στην Κύπρο και προσπαθεί να επαναδραστηριοποιηθεί. Η σκληρή δουλειά φέρνει αποτέλεσμα. Έχοντας πλέον και την βοήθεια των παιδιών του που αρχίζουν να μπαίνουν στην Εταιρεία με το τέλος των σπουδών τους, όλοι μαζί καταφέρνουν με υπομονή, επιμονή και σκληρή δουλειά, να αναπτύξουν την Εταιρεία και σιγά σιγά να την καταστήσουν ένα πολυσχιδή, πρωτοπόρο και καινοτόμο οργανισμό.

Τα κεντρικά γραφεία του Ομίλου στη Λευκωσία.

Ο Φάνος Επιφανίου δεν περιορίστηκε όμως μόνο στο επιχειρείν. Είναι ένας άνθρωπος με συνεισφορά στα κοινά. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επαγγελματική επαναδραστηριοποίηση των προσφύγων κυρίως των Αμμοχωστιανών. Διετέλεσε πρόεδρος του ΚΕΒΕ για δύο θητείες από το 1990 έως το 1996, ενώ προηγουμένως υπηρέτησε το θεσμό από τη θέση του προέδρου του Επιμελητηρίου Αμμοχώστου από το 1974 μέχρι το 1984. Υπηρέτησε επίσης για ένα μικρό διάστημα ως δήμαρχος Αμμοχώστου.

Ζει στη Λευκωσία μαζί με τη σύζυγό του, Μηλίτσα, διατηρώντας ενεργή ανάμειξη στις επιχειρήσεις, μαζί με τα παιδιά του που εδώ και χρόνια έχουν αναλάβει ενεργό δράση και τη διεύθυνση της εταιρείας.

Εργατικότητα, σύνεση, συνέπεια και σεβασμός

Όπως σημειώνουν από την Φάνος Ν. Επιφανίου Δ.Ε. Λτδ «η εργατικότητα με σύνεση και συνέπεια, και τα σταθερά, μελετημένα βήματα», συνεισέφεραν σημαντικά στην επιτυχία του Ομίλου.

Από τα εγκαίνια του Κέντρου Εξοικονόμησης Ενέργειας στη Λευκωσία (2013).

Παράλληλα,  υπογραμμίζουν, σημαντική είναι «η διατήρησή των αρχών και τις αξιών του ιδρυτή, ο σεβασμός στους συνεργάτες, εργαζόμενους, πελάτες και προμηθευτές. Η πρώτη αξία της εταιρείας είναι η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Στα πλαίσια αυτά, ο οργανισμός δίνει έμφαση στην κατάρτιση και επιμόρφωση του προσωπικού και στα πλαίσια αυτά έχει αναληφθεί πρόσφατα έργο για την οργάνωση της επιμόρφωσης όλων των στελεχών με σύγχρονους τρόπους που αξιοποιούν την τεχνολογία», προσθέτουν.

Εταιρική παρουσίαση προϊόντων της εταιρείας (2019).

«Μια άλλη, εξίσου σημαντική αξία της εταιρείας είναι η διατήρηση ήθους και αξιοπιστίας.  Αυτή η αξία διέπει τις εμπορικές συναλλαγές από την ίδρυση του οργανισμού και σαν αποτέλεσμα ο οργανισμός απολαμβάνει την εκτίμηση των συνεργατών του», καταλήγουν από τον Όμιλο.

Διεύθυνση.

Οδός Μάρκου Δράκου 21, Παλλουριώτισσα
Τ.Κ. 29078, 1621 Λευκωσία

Τηλέφωνο.

+357 22 793 333

Δικτυακός τόπος.

www.epiphaniou.com
www.epiphanioubathandfloors.com