Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ένας διεθνής

πανεπιστημιακός οργανισμός

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι από το 2017 μέλος της Galileo Global Education, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού πανεπιστημιακού οργανισμού με δίκτυο 45 ιδρυμάτων σε 13 χώρες. Αν και ως πανεπιστήμιο έχει εγγραφεί μόλις το 2007 όταν η πολιτεία άνοιξε το δρόμο στην ιδιωτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η ιστορία του πάει πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Ιστορία με πρωτεργάτες και πρωτιές

H ανέλιξη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα ξεκίνησε πριν από εξήντα χρόνια, αμέσως μετά την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την ίδρυση του Cyprus College από τον εκπαιδευτικό Ιωάννη Γρηγορίου.

Ο Ιωάννης Γρηγορίου γεννήθηκε στο χωριό Φλάσου το 1930, φοίτησε στο Γυμνάσιο της Ευρύχου και στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας. Στη συνέχεια πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες και διοίκηση επιχειρήσεων. Μετά τη συμπλήρωση των σπουδών του επέστρεψε στην Κύπρο το 1952 όπου και εργάστηκε ως καθηγητής. Με την ίδρυση του το 1961, το Cyprus College αποτέλεσε το πρώτο τριτοβάθμιο ίδρυμα ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι από το 2017 μέλος της Galileo Global Education, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού πανεπιστημιακού οργανισμού με δίκτυο 45 ιδρυμάτων σε 13 χώρες.

Πρωτεργάτης πλέον της ιδιωτικής εκπαίδευσης στη χώρα, δύο χρόνια αργότερα, το 1963, ο Γρηγορίου ιδρύει τη δευτεροβάθμια σχολή The Grammar School. Το 1974, μετά την εισβολή, οι κτηριακές εγκαταστάσεις παραμένουν εγκλωβισμένες στη νεκρή ζώνη, κοντά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, όμως ο Γρηγορίου κατορθώνει σε σύντομο διάστημα να ξαναλειτουργήσει το Grammar School. Το 1983 ανέλαβε την επαναδραστηριοποίηση και τη διεύθυνση του Cyprus College o Δρ Ανδρέας Ελευθεριάδης, που μετά την Τουρκική εισβολή και κατοχή των κτηρίων του, λειτουργούσε με μόνο ένα πρόγραμμα/τμήμα με 15 νυχτερινούς φοιτητές σε μια αίθουσα του Grammar School. Με όραμα την ίδρυση ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος υψηλού επιπέδου κατάφερε να δημιουργήσει ένα πρωτοπόρο κολλέγιο με 1,000 φοιτητές και 26 πιστοποιημένα προγράμματα σπουδών από το Κυπριακό Συμβούλιο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης – Πιστοποίησης.

Οι χιλιάδες απόφοιτοι του Πανεπιστημίου αποτελούν τους σημαντικότερους πρεσβευτές της αριστείας και της ποιότητας των σπουδών που προσφέρει.

Πρώτο βήμα διεθνοποίησης

Το πρώτο μεγάλο βήμα διεθνοποίησης γίνεται το 2005 όταν το παγκόσμιο δίκτυο της Laureate International Universities συμμετέχει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και όταν δύο χρόνια αργότερα, το 2007, ως Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου εγγράφεται επίσημα στο μητρώο Πανεπιστημίων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με τη Laureate International να αποκτά πλήρη ιδιοκτησιακή κυριότητα το 2011 με νέα διοικητική ηγεσία, την αφοσίωση της ακαδημαϊκής και διοικητικής ηγεσίας ως επίσης και τον επαγγελματισμό του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού, το πανεπιστήμιο εισέρχεται σε μια νέα περίοδο αλματώδους ανάπτυξης η οποία συμβαδίζει με τους ρυθμούς της καινοτομίας και τις καταιγιστικές εξελίξεις στον τομέα των καινούργιων επαγγελμάτων. Το πανεπιστήμιο πρωτοστατεί στην προώθηση της Οικονομίας της Γνώσης και, ειδικά μετά την οικονομική κρίση του 2013, στέκεται αρωγός στην κοινωνία ενώ, κόντρα στις κυριαρχούσες συνθήκες, καταγράφει άνευ προηγουμένου ρυθμούς ανάπτυξης.

Το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό του Πανεπιστημίου και στην ουσία το DNA του, είναι η αξιοπιστία, σημειώνει η διεύθυνση του Ιδρύματος.

H Laureate International Universities συνεχίζει να επενδύει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου χρηματοδοτώντας νέες εγκαταστάσεις και τεχνολογική αναβάθμιση, διανοίγοντας επίσης νέους ορίζοντες στη διεθνοποίηση του πανεπιστημίου. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Laureate, πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Bill Clinton, επισκέπτεται το Πανεπιστήμιο όπου συνομιλεί με αξιωματούχους, ακαδημαϊκούς και φοιτητές για το μέλλον και τη σημασία της Παιδείας για παγκόσμια πρόοδο και ανάπτυξη.

Πέντε αστέρια από το Qs Top Universities (OS Stars)

Το 2015 το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αξιολογείται από τον QS TOP UNIVERSITIES (QS STARS) με τον υψηλότερο δείκτη πέντε αστέρια στους τομείς της Διδασκαλίας, των Υποδομών, της Κοινωνικής Ευθύνης, της Διεθνοποίησης και της Προσβασιμότητας/Στήριξης των φοιτητών, ενώ δημιουργείται το μοναδικό Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft στην Κύπρο, ενός από τα 110 κέντρα που λειτουργούν σήμερα παγκοσμίως. Η λειτουργία του Microsoft Innovation Center προωθεί τη στενότερη σχέση μεταξύ μάθησης και έρευνας με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, καθιστώντας το ένα υπερσύγχρονο εκκολαπτήριο νεοφυών επιχειρήσεων.

Έχουν γίνει μεγάλα βήματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε ότι αφορά στην έρευνα.

Η σύμπραξη μεταξύ του Πανεπιστημίου και της Microsoft προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες στην καινοτομία με 120 νέα “start-ups” να έχουν δημιουργηθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σήμερα η ανανεωμένη συνεργασία του Πανεπιστημίου με τη Microsoft για τη δημιουργία ενός κέντρου για “start-ups” προβλέπει μια εντελώς νέα και πιο εστιασμένη προσέγγιση, και αποσκοπεί στη στήριξη νέων επιχειρηματικών ιδεών μέσω της ίδιας της ερευνητικής κοινότητας από τον κυπριακό επιχειρηματικό τομέα και φυσικά από τις συνέργειες μεταξύ τους.

Ανάμεσα στα κορυφαία

Το 2017 εγκαινιάζεται το πρώτο πρόγραμμα Οδοντιατρικής στην Κύπρο, ενώ το U-Multirank κατατάσσει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ανάμεσα στα πρώτα 150 Πανεπιστήμια της Ευρώπης στο Applied Knowledge Partnership και μεταξύ των 300 πρώτων Πανεπιστημίων στο Research and Research Linkages. Το Πανεπιστήμιο αργότερα κατατάσσεται στα κορυφαία 100 πανεπιστήμια του κόσμου στην «Ενέργεια και Κλιματική Αλλαγή» από το UI GreenMetric World Ranking Universities. Το Πανεπιστήμιο αξιολογείται με 5 αστέρια από το Μοντέλο Επιχειρηματικής Αριστείας (EFQM). Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου εγκρίνεται από το Magna Charta Observatory Council ως υπογράφον πανεπιστήμιο του Magna Charta Universitatum.

Αξιόλογοι καθηγητές στελεχώνουν την ακαδημαϊκή ομάδα.

Στο Δίκτυο της Ουτρέχτης

Επίσης το 2020, σε μία ιστορική απόφαση μετά από μία μακρά διαδικασία θεσμικής εξέτασης, το Πανεπιστήμιο έγινε δεκτό ως πλήρες μέλος του «Δικτύου Ουτρέχτης» (Utrecht Network). Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντικό επίτευγμα στην ιστορία του πανεπιστημίου, καθώς το Δίκτυο Ουτρέχτης υπήρξε ανέκαθεν σημείο αναφοράς της ακαδημαϊκής αριστείας τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως.  Το γεγονός αυτό υποδεικνύει και αναδεικνύει την αξιοπιστία και εμπιστοσύνη που τρέφει η διεθνής πανεπιστημιακή κοινότητα προς το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Μετά που το Πανεπιστήμιο πέρασε στην ιδιοκτησία της Galileo, στράφηκε περισσότερο στην έρευνα και δόθηκε μεγαλύτερη σημασία στη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την ευρύτερη κοινωνία και με την επιχειρηματικότητα.

Προώθηση της Κύπρου ως εκπαιδευτικού κέντρου

Σχεδόν 60 χρονιά μετά την ίδρυση της πρώτης Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων στη χώρα, το 2020, η Σχολή, ως μέρος πλέον του Πανεπιστημίου υπογράφει με το Κέντρο Εναλλακτικής Χρηματοδότησης του Cambridge, που εδρεύει στο Cambridge Judge Business School, συμφωνία ερευνητικής συνεργασίας για την επιτάχυνση της τεχνολογικής χρηματοοικονομικής καινοτομίας και της ανταλλαγής γνώσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η έρευνα και η συνεργασία του Πανεπιστημίου με το Κέντρο του Cambridge θα συμβάλουν στην ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για τη λήψη αποφάσεων τόσο σε ρυθμιστικό όσο και σε αγοραστικό επίπεδο στις εμπλεκόμενες χώρες. Με την Κύπρο να θεωρείται σημαντικός στρατηγικός σύνδεσμος μεταξύ της Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής σε παραδοσιακούς τομείς, η Σχολή Διοίκησης πρωτοπορεί στον τομέα της FinTech. Την ίδια στιγμή, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανάδειξης της Κύπρου σε διεθνές κέντρο παροχής ολοκληρωμένης ποιοτικής εκπαίδευσης, προσδίδοντας μακροχρόνια βιωσιμότητα και ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Ετοιμότητα για την 4η βιομηχανική επανάσταση και νέα ψηφιακή εποχή

Πέρα από την ιστορία του, το ακαδημαϊκό και επιστημονικό προσωπικό του και την σωρεία ακαδημαϊκών διακρίσεων και ερευνητικών έργων, η μεγαλύτερη ίσως επιτυχία του πανεπιστημίου είναι η δυναμική κοινότητα των χιλιάδων αποφοίτων του οι οποίοι αποτελούν τους σημαντικότερους πρεσβευτές της αριστείας και της ποιότητας των σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σήμερα το ακαδημαϊκό και ερευνητικό αποτύπωμα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο αντικατοπτρίζει τις μεγάλες επιτυχίες του πανεπιστημίου, αλλά και την τεράστια συνεισφορά του στα κοινωνικά και οικονομικά δρώμενα. Σε μια εποχή έντονης παγκοσμιοποίησης, ανταγωνισμού και ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις και τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία και την επιστήμη.  Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Δρ Χριστόφορου Χατζήκυπριανου, Διευθύνοντα Συμβούλου και Προέδρου του Συμβουλίου, ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου «έχει την τεχνογνωσία, το ανθρώπινο δυναμικό – ακαδημαϊκό και διοικητικό – και τα θεμέλια για βιώσιμη ανάπτυξη για να εστιάσει σε ένα ακαδημαϊκό μοντέλο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της νέας ψηφιακής εποχής».

Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου.

Ορόσημο το 2013

Το 2013 ιδρύεται η Μονάδα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης με την πρωτοποριακή της τεχνολογική πλατφόρμα δημιουργώντας μια νέα κουλτούρα διδασκαλίας για επαγγελματίες που αναζητούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους ή να ενισχύσουν την κατάρτιση τους. Την ίδια χρονιά ιδρύεται η Ιατρική Σχολή. Μαζί με τις υπόλοιπες του σχολές, τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, τη Σχολή Επιστημών της Αγωγής, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Σχολή Θετικών Επιστημών, και τη Νομική Σχολή, το Πανεπιστήμιο εξελίσσεται σε ένα σημαντικό κέντρο αριστείας στην ανατολική Μεσόγειο. Γίνεται το πρώτο μη κρατικό πανεπιστήμιο το οποίο αναγνωρίζεται από τον ΔΟΑΤΑΠ, τον διεπιστημονικό οργανισμό αναγνώρισης τίτλων της Ελλάδος, ενώ η Νομική Σχολή γίνεται η πρώτη σχολή που προσφέρει πρόγραμμα Ελληνικού Δικαίου με πέρα από 2.000 Έλληνες φοιτητές να περνούν μέσα από τις αίθουσες διαλέξεων του.

Αξιόλογοι καθηγητές στελεχώνουν την ακαδημαϊκή ομάδα.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Ιατρική Σχολή προσελκύει ακαδημαϊκούς και επιστήμονες από όλο τον κόσμο και γίνεται πόλος έλξης για φοιτητές από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Οι εγκαταστάσεις βραβεύονται με δύο πρώτα βραβεία από την Crestron International Awards στις κατηγορίες «Best Medical Solution» και «Best Medical Installation». Η βραβευμένη με Νόμπελ Χημείας το 2009, βιοχημικός Ada E. Yonath, και ο βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας το 1988, βιοχημικός Robert Huber, αναγορεύονται σε Επίτιμους Διδάκτορες της Σχολής Ιατρικής και ενσωματώνονται στο ακαδημαϊκό προσωπικό της Σχολής ως Επισκέπτες Καθηγητές.  Η Ιατρική Σχολή δημιουργεί δίκτυο συνδεδεμένων νοσοκομείων στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένου του Κρατικού Νοσοκομείου στη Λάρνακα και του Κυπριακού Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και συνάπτει 10ετή συμφωνία με τον Όμιλο Υγεία στην Ελλάδα, καθώς και αποκλειστική συνεργασία με το American Medical Center και το German Oncology Center για την κλινική άσκηση των φοιτητών.

Επένδυση €150 εκατ. από τη Galileo Global Education

Το 2017 το Πανεπιστήμιο αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς και γίνεται μέλος της Galileo Global Education, του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού πανεπιστημιακού οργανισμού με δίκτυο 45 ιδρυμάτων σε περισσότερες από 85 πανεπιστημιουπόλεις σε 13 χώρες και με πάνω από 120.000 εγγεγραμμένους φοιτητές. Η επένδυση των €150 εκατ. της Galileo Global Education προσελκύει ακαδημαϊκούς και ερευνητές υψηλής πανεπιστημιακής στάθμης, διευκολύνει τη μετεξέλιξη της πανεπιστημιούπολης σε “smart campus” και εδραιώνει διεθνείς συνεργασίες στην εισαγωγή κοινών ακαδημαϊκών και ερευνητικών προγραμμάτων, καθώς και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προγραμμάτων σε τομείς όπως η Βιοϊατρική και η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου.

Το 2019 ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού (www), Sir Timothy John Berners-Lee, ανακηρύσσεται σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών, στο Τμήμα Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Μηχανικής, ενώ ο κ. Laurent Fabius, Πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου της Γαλλίας και πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας, αναγορεύεται σε Επίτιμο Διδάκτορα της Νομικής Σχολής.

Έχουν γίνει αρκετές επενδύσεις στην Ιατρική Σχολή και πλέον το Πανεπιστήμιο έχει στραφεί περισσότερο στην έρευνα.

Το 2020 τo πρόγραμμα Doctor of Medicine αξιολογείται μέσω της διαδικασίας του World Federation of Medical Education (WFME) του πιο σημαντικού θεσμού στην Ιατρική Εκπαίδευση παγκοσμίως ενώ στη κατάταξη των Times Higher Education (THE) University Impact Rankings του 2021 το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων 201+ πανεπιστημίων του κόσμου στους τομείς Ιnnovation, Ιndustry and Ιnfrastructure, Decent Work and Economic Growth και Actions on Climate Change.

Μετά την εξαγορά από τη Galileo, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις που αφορούν σε πολλούς καινούριους τομείς όπως η Οδοντιατρική.

Ένας διεθνής πανεπιστημιακός οργανισμός

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι από το 2017 μέλος της Galileo Global Education, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού πανεπιστημιακού οργανισμού με δίκτυο 45 ιδρυμάτων σε 13 χώρες. Αν και ως πανεπιστήμιο έχει εγγραφεί μόλις το 2007 όταν η πολιτεία άνοιξε το δρόμο στην ιδιωτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η ιστορία του πάει πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Για το χθες, το σήμερα και κυρίως όμως για το αύριο, μας μίλησε ο Δρ Χριστόφορος Χατζηκυπριανού, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Κύριε Χατζηκυπριανού κάθεστε σε μια καρέκλα η οποία υπάρχει γιατί πριν από 60 τόσα χρόνια η Κύπρος είχε την ευλογία να έχει έναν πρωτοπόρο της εκπαίδευσης, τον Ιωάννη Γρηγορίου. Πώς νιώθετε γι’ αυτό;

Νομίζω ότι είναι σημαντικό πως, εκτός από την ιστορία του Πανεπιστημίου η οποία είναι πολύχρονη, είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι στον τομέα τον οποίο υπηρετούμε έχουμε να κάνουμε με νέους ανθρώπους, έχουμε να κάνουμε με τη μεγαλύτερη επένδυση που κάνουν οι γονείς για τα παιδιά τους, έχουμε την ευθύνη στο να διαμορφώνουμε άποψη για θέματα που αφορούν την κοινωνία, την πολιτεία, την οικονομία.

Έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις που αφορούν την καινοτομία και την έρευνα, σημειώνει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Πανεπιστημίου, Δρ Χρ. Χατζηκυπριανού.

Από την άλλη, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να αναγνωρίζουμε από που έχει ξεκινήσει ο οργανισμός τον οποίο εμείς σήμερα υπηρετούμε, τις δυσκολίες που έχει περάσει, τη μετεξέλιξή του από κολλέγιο σε πανεπιστήμιο. Ο αείμνηστος ιδρυτής του Cyprus College Ιωάννης Γρηγορίου, ήταν ένας άνθρωπος πολύ διορατικός που έβλεπε πάντα πολύ πιο μπροστά από ό,τι η δικιά του γενιά. Μέσα σε αντίξοες συνθήκες κατάφερε να δημιουργήσει αυτό που σήμερα ονομάζεται Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το Πανεπιστήμιο έχει περάσει δύο τεράστιες κρίσεις, το 2013 και τη σημερινή με την πανδημία και έχει αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς το 2011 και το 2017. Και σε αυτό το σημείο θεωρώ σημαντικό να επισημάνω την προθυμία με την οποία οι πρώτοι ιδιοκτήτες αντιλήφθηκαν, και υποστήριξαν, πόσο σημαντικό ήταν για το Πανεπιστήμιο να ενταχθεί σε ένα διεθνές εκπαιδευτικό δίκτυο. Κι αυτό είναι κάτι που δείχνει πόσο μπροστά έβλεπαν πάντα. Εδώ να μου επιτρέψετε να δώσω επίσης τα εύσημα αλλά και την εκτίμηση που τρέφει ολόκληρη η κοινότητα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στον Δρα Ανδρέα Ελευθεριάδη που ανέλαβε το Cyprus College από το 1983 με 15 φοιτητές και το μετεξέλιξε σε έναν σύγχρονο πανεπιστημιακό οργανισμό αλλά και για το γεγονός ότι στήριξε τη μετάβαση του Πανεπιστημίου σε ένα νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς για το μακροπρόθεσμο συμφέρον του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Επομένως η ευθύνη είναι βαριά και πολύπλευρη. Και προς τους εργαζόμενους με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας μέσα από τη βιωσιμότητα του οργανισμού και προς την κοινωνία, διότι τα πανεπιστήμια διαμορφώνουν άποψη για τα δρώμενα και μέσα από το ακαδημαϊκό και το ερευνητικό τους έργο επιδρούν ανάλογα στην κοινωνία, στην οικονομία και στον πολιτισμό.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι από το 2017 μέλος της Galileo Global Education, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού πανεπιστημιακού οργανισμού με δίκτυο 45 ιδρυμάτων σε 13 χώρες.

DNA μας η αξιοπιστία

Κάθε οργανισμός μέσα από την πορεία και ιστορία του διαμορφώνει μια δική του κουλτούρα και ένα το δικό του DNA. Ποιο λέτε ότι είναι το DNA του πανεπιστημίου σας;

Το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό του Πανεπιστημίου μας και στην ουσία το DNA του, είναι η αξιοπιστία. Η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι ακαδημαϊκοί και το προσωπικό προς το Πανεπιστήμιο, η εμπιστοσύνη που δείχνει η κάθε οικογένεια όταν κάμνει ένα συμβόλαιο μαζί μας για τα παιδιά της, η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι φοιτητές, η εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι απόφοιτοί μας, η εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι συνεργάτες μας στην Κύπρο και στο εξωτερικό, η εμπιστοσύνη που μας δείχνουν αυτοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε σε κοινά προγράμματα και κοινές πρωτοβουλίες, η εμπιστοσύνη που μας δείχνει καθημερινά η κοινωνία. Αυτό είναι το DNA του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου. Κάποιος που θα συνεργαστεί μαζί μας ξέρει ότι το «συμβόλαιο» που συνυπογράφουμε είναι ένα «συμβόλαιο» που διαχρονικά το Πανεπιστήμιο θα τιμήσει.

Στο δίκτυο της Laureate

Πόσο έχει αλλάξει την πορεία του Πανεπιστημίου η συμμετοχή του δικτύου της Laureate International Universities. Ποια τα οφέλη από αυτή τη συμμετοχή;

Το 2011 η Laureate απέκτησε πλήρως την ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου στο οποίο συμμετείχε με ένα μικρό ποσοστό από το 2007. Η συμμετοχή του Πανεπιστημίου στη Laureate είχε προσδώσει στο Πανεπιστήμιο τη διεθνοποίηση, είχε φέρει επενδύσεις και καινοτόμα προγράμματα, εισήγαγε το Πανεπιστήμιο στον τομέα της ιατρικής με έναν καινοτόμο τρόπο, έφερε τη συνεργασία με τη Microsoft και τη λειτουργία του κέντρου καινοτομίας της Microsoft και ενδυνάμωσε το ακαδημαϊκό μοντέλο του Πανεπιστημίου. Άρα, στα σημαντικά οφέλη από τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου στο δίκτυο της Laureate ήταν η διεθνοποίηση, η εισαγωγή καινοτόμων προγραμμάτων και καινοτόμων ιδεών και οι επενδύσεις που έγιναν στην τεχνολογία. Και το ότι το Πανεπιστήμιο επένδυσε στην τεχνολογία έγκαιρα αυτό το βοήθησε να αντιμετωπίσει και τις σημερινές κρίσεις και προκλήσεις. Πλέον είμαστε ένας πιο διεθνής και πιο καινοτόμος οργανισμός.

Μέλος της Galileo

Το 2017 το Πανεπιστήμιο αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς ξανά και γίνεται μέλος της Galileo Global Education, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού πανεπιστημιακού οργανισμού με δίκτυο 45 ιδρυμάτων με περισσότερες από 85 πανεπιστημιουπόλεις σε 13 χώρες και με πάνω από 120.000 φοιτητές. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Η Galileo Global Education που εδρεύει στην Γαλλία είναι αυτή την στιγμή ο μεγαλύτερος πανεπιστημιακός οργανισμός στην Ευρώπη. Μετά την εξαγορά από τη Galileo, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις που αφορούν σε πολλούς καινούριους τομείς όπως είναι η Οδοντιατρική, έχουν επενδυθεί στην έρευνα πολύ περισσότερα κονδύλια πράγμα πολύ σημαντικό για ένα πανεπιστήμιο, έχει γίνει εκσυγχρονισμός προγραμμάτων και έχουν εισαχθεί καινοτόμα προγράμματα που απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις. Επίσης έχουμε ενδυναμώσει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση με πολύ καινοτόμα προγράμματα όπως είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Κυβερνοασφάλεια, το Blockchain, έχουμε κάμει πολύ περισσότερες επενδύσεις στην Ιατρική Σχολή και έχουμε αλλάξει και την κουλτούρα από την άποψη ότι το Πανεπιστήμιο έχει στραφεί περισσότερο στην έρευνα και έχει δοθεί μεγαλύτερη σημασία στη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την ευρύτερη κοινωνία και με την επιχειρηματικότητα. Με τη Galileo επίσης εκσυγχρονίσαμε και πολλά αλλά πράγματα μεταξύ των οποίων τις διοικητικές υπηρεσίες και την αποτελεσματικότητά τους.

Το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό του Πανεπιστημίου και στην ουσία το DNA του, είναι η αξιοπιστία, σημειώνει η διεύθυνση του Ιδρύματος.

Στο Utrecht Network

Το 2020 το Πανεπιστήμιο έγινε δεκτό ως πλήρες μέλος του «Δικτύου Ουτρέχτης» (Utrecht Network). Μπορείτε να μας πείτε για την πρακτική αξία αυτής της ακαδημαϊκής επιτυχίας;  

Το Δίκτυο της Ουτρέχτης δεν έχει να κάνει με την ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου όπως ήταν η περίπτωση της Laureate και της Galileo. Έχει να κάνει όμως με την ακαδημαϊκή αριστεία και τη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο. Στο Δίκτυο συμμετέχουν 30 πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη τα οποία είναι κορυφαία στη χώρα όπου εδρεύουν. Από τον ελλαδικό και κυπριακό χώρο μόνο εμείς και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη είμαστε στο Δίκτυο. Όλα τα πανεπιστήμια στο Δίκτυο της Ουτρέχτης προάγουν την αριστεία στην εκπαίδευση και στην έρευνα. Η συμμετοχή μας στο Δίκτυο μας παρέχει τη δυνατότητα να μπούμε σε περισσότερα πανεπιστημιακά ευρωπαϊκά δίκτυα, σε περισσότερα ερευνητικά προγράμματα και σε ακαδημαϊκές συνεργασίες. Έχουμε επίσης την ευκαιρία να συγκριθούμε αλλά και να μάθουμε πράγματα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη τόσο σε πρακτικές και κουλτούρα, όσο και σε ό,τι αφορά στην εμπέδωση της ακαδημαϊκής αριστείας.

Υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκοί

Ένα πανεπιστήμιο κυπριακό που έχει εξ ανάγκης ένα περιορισμένο μέγεθος, είναι σε θέση να προσελκύσει υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκούς;

Στη δική μας περίπτωση η διασύνδεση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου με τη Galileo μας παρέχει αυτή τη δυνατότητα. Τα τελευταία χρόνια οι συνάδελφοι καθηγητές που προσλαμβάνονται είναι υψηλής ακαδημαϊκής και ερευνητικής στάθμης. Πλέον έχουμε και εφαρμόζουμε μία αρχή όπου σύμφωνα με αυτήν, «προσλαμβάνουμε καλύτερους από εμάς τους υφιστάμενους στο Πανεπιστήμιο». Έχουμε προσελκύσει καθηγητές από το εξωτερικό οι οποίοι έχουν διαπρέψει και διαπρέπουν σε σημαντικά πανεπιστήμια του εξωτερικού αλλά και που έχουν εξαίρετο ακαδημαϊκό και ερευνητικό αποτύπωμα.

Μετά που το Πανεπιστήμιο πέρασε στην ιδιοκτησία της Galileo, στράφηκε περισσότερο στην έρευνα και δόθηκε μεγαλύτερη σημασία στη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την ευρύτερη κοινωνία και με την επιχειρηματικότητα.

Οι αρχές για διαχρονική επιτυχία

Σε ποιες αρχές εδράζεται η διαχρονική επιτυχημένη πορεία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου;

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου εστιάζει στις αρχές της αριστείας, της καινοτομίας, της έρευνας, της προσαρμοστικότητας, της διασύνδεσης της θεωρητικής μάθησης με το πρακτικό επιχειρείν και στη στρατηγική της Οικονομίας της Γνώσης.  Στόχος μας είναι να εμφυτεύσουμε στη νέα γενιά τη δυνατότητα να σκέφτεται, να κριτικάρει, να φέρει νέες λειτουργικές ιδέες και να μπορεί να τις υλοποιεί ώστε να προσφέρει και να βελτιώσει την κοινωνία στην οποία ζούμε, και συνεπώς στην οικονομία που την απαρτίζει. Σε μια εποχή κρίσης, θεσμών και αξιών όπου κυριαρχεί η αυστηρή λιτότητα, η απαισιοδοξία, τα σκάνδαλα αλλά και η κατάρρευση οργανισμών, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου απαντά με την ανάπτυξη, την καινοτομία και την προοπτική. Στις μεγάλες προκλήσεις αντιπαραβάλλουμε στρατηγικό όραμα και μακροχρόνιο σχεδιασμό.  Είμαι πεπεισμένος ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα και αυτό είναι οι 850 ακαδημαϊκοί, ερευνητές και διοικητικό προσωπικό που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο. Τους χαρακτηρίζει ο επαγγελματισμός, η άριστη τεχνογνωσία και το πάθος για ένα πρότυπο Πανεπιστήμιο.

 

Στήριξη από το κράτος

Το κράτος θα έπρεπε να βρει τρόπους να ενισχύσει την προσπάθεια των πανεπιστημίων στην έρευνα και να αξιοποιήσει τη γνώση που υπάρχει στα πανεπιστήμια; Είσαστε ικανοποιημένοι;

Πρέπει να πω ότι η Πολιτεία έχει βοηθήσει τα τελευταία χρόνια ή προσπαθεί να βοηθήσει. Θα δώσω ένα παράδειγμα. Όταν προέκυψε η πανδημία η Πολιτεία έχει ακούσει και έχει στηριχθεί στη γνώση που υπάρχει στα πανεπιστήμια. Και νομίζω ότι τα αποτελέσματα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην πανδημία, αποδεικνύουν πόσο ωφέλησε το δημόσιο και την κοινωνία αυτή η συνεργασία. Θα μπορούσε όμως αυτό το πράγμα να γίνει και σε πολλούς άλλους τομείς. Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει καλύτερος συντονισμός και προσπάθεια στο να προβάλουμε την Κύπρο και να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε έναν κόμβο αριστείας για πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Έγινε μια προσπάθεια η οποία όμως δεν ήταν συντονισμένη, δεν ήταν συγκροτημένη, δεν ήταν στρατηγική ενώ θα έπρεπε να ήταν μία σοβαρή και σημαντική προσπάθεια που θα συμπεριλάμβανε όλα τα πανεπιστήμια, κρατικά και μη κρατικά, προκειμένου να επιτύχει. Θα μπορούσαμε με αυτόν τον τρόπο να προσελκύσουμε ποιοτικούς φοιτητές από το εξωτερικό και απαντώντας και σε προηγούμενη ερώτησή σας, και ποιοτικούς καθηγητές αν είχε καθιερωθεί η Κύπρος ως ένα ποιοτικό εκπαιδευτικό brand. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα χρειάζεται αρκετή δουλειά και απαιτείται στρατηγικός και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για να καταστούμε brand που θα μπορεί να συναγωνίζεται άλλα εξελιγμένα κράτη στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Το Πανεπιστήμιο εστιάζει πλέον σε ένα ακαδημαϊκό μοντέλο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της νέας ψηφιακής εποχής.

Σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα

Πανεπιστήμιο και έρευνα πρέπει να είναι ένα και το αυτό. Τι γίνεται σε αυτόν τον τομέα με το δικό σας Πανεπιστήμιο;

Τα βήματα που έχουν γίνει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην έρευνα θα τα χαρακτήριζα ραγδαία και είναι ένα από τα σημαντικά οφέλη που έφερε η επένδυση της Galileo στο Πανεπιστήμιο. Η διασύνδεση με τη Galileo έφερε σε άλλη διάσταση την έρευνα στο Πανεπιστήμιο. Έχουμε επενδύσει στην έρευνα, έχουμε δώσει μεγάλα κίνητρα στους ακαδημαϊκούς συναδέλφους, έχουμε υποβοηθήσει με υποδομές για την έρευνα, έχουμε τετραπλασιάσει τις δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά τα τελευταία χρόνια και έχουμε εξασφαλίσει μεγάλα επενδυτικά προγράμματα από την Ευρώπη. Συνεχώς επίσης αναβαθμίζουμε τα κέντρα έρευνας που έχουμε στο Πανεπιστήμιο όπως για παράδειγμα το Κέντρο Αριστείας CERIDES το οποίο έχει διευρύνει σημαντικά τις προοπτικές στα ερευνητικά μας προγράμματα.

Έχουν γίνει μεγάλα βήματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε ότι αφορά στην έρευνα.

Μπορώ να πω ότι η αυξημένη σημασία που δίνουμε στην έρευνα είναι μία φυσική μετεξέλιξη των πραγμάτων. Υπήρχε μία ανισότητα μεταξύ της διδασκαλίας και της έρευνας που έπρεπε σε κάποια στιγμή να εξαλειφθεί. Τονίζω όμως ξανά ότι επενδύουμε στην έρευνα διότι πιστεύουμε στην έρευνα. Επίσης είναι η έρευνα που θα προσδώσει μεγαλύτερη αίγλη στο Πανεπιστήμιο, που θα το βάλει σε καλύτερες αξιολογήσεις, που θα δώσει περισσότερη ποιότητα, που θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις και περισσότερα κεφάλαια για έρευνα τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από άλλα ερευνητικά προγράμματα και οργανισμούς.

Πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα.

Ένας βασικός πυλώνας της στρατηγικής μας είναι η αποτελεσματική διασύνδεση της έρευνας και της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα. Σήμερα στα πανεπιστήμια όσο και στα ερευνητικά κέντρα της χώρας μας αναπτύσσεται σημαντική ερευνητική δραστηριότητα.  Ωστόσο, η σύνδεση μεταξύ των φορέων που παράγουν τη γνώση και της επιχειρηματικής κοινότητας αλλά και της κοινωνίας είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Οι επιχειρήσεις πρέπει να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα της βασικής και επιστημονικής έρευνας για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, μεθόδων και υπηρεσιών.

Διεύθυνση.

Διογένους 6, Έγκωμη
Τ.Κ. 2404, Λευκωσία, Κύπρος

Λευκωσία, Κύπρος

Τηλέφωνο

+357 22 713000