ΕΥ ΚΥΠΡΟΥ

Μία από τις ταχύτερα

αναπτυσσόμενες εταιρείες

Η ιστορία της ΕΥ Κύπρου πάει πολλά χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στο 1937 όταν ιδρύθηκε η πρώτη εταιρεία παροχής λογιστικών υπηρεσιών στο νησί. Σήμερα η εταιρεία είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Κύπρο. Κι αυτό το έχει πετύχει παρέχοντας διαχρονικά σταθερά υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Για το σήμερα και το αύριο, την κουλτούρα και τις αξίες της ΕΥ Κύπρου, μας μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της, Ronald Attard.

Κορυφαία θέση στον τομέα των υπηρεσιών

Η ιστορία της ΕΥ στην Κύπρο είναι στενά συνυφασμένη με την ιστορία του νησιού. Ξεκινά το 1937 με την ίδρυση από Βρετανούς υπηκόους, της Russel & Co, της πρώτης εταιρείας λογιστικών υπηρεσιών στο νησί, και ενός εκ των πρώτων συνεταιρισμών, με αριθμό μητρώου 151. Κι αυτό πριν ακόμη την εισαγωγή του φόρου εισοδήματος. Ένας από τους πρώτους πελάτες της Russel & Co ήταν και η Τράπεζα Κύπρου. Τα επόμενα χρόνια, η εταιρεία επεκτάθηκε δυναμικά, αποκτώντας, την δεκαετία του ’50 γραφεία και στην Αμμόχωστο, την Λεμεσό και την Λάρνακα. Το 1958, προσλήφθηκε στην εταιρεία ο πρώτος Κύπριος εταίρος, ο Άγγελος Νικολάου. Τρία χρόνια αργότερα, το 1961, η εταιρεία εντάχθηκε στο παγκόσμιο δίκτυο της Arthur Young.  Μετά την ανεξαρτησία, και παρά την έλευση νέων ανταγωνιστών, η εταιρεία εξακολούθησε να εξυπηρετεί τις κορυφαίες εταιρείες της Κύπρου στους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας. Το 1989, η Arthur Young παγκοσμίως συγχωνεύθηκε με την Ernst & Whinney για να δημιουργήσει την Ernst & Young, η οποία το 2013 μετονομάσθηκε σε ΕΥ.

Πανοραμική φωτογραφία με τον «πύργο» (γραφεία) της ΕΥ Κύπρου στη Λευκωσία να ξεχωρίζει.

Σε αυτή την σχεδόν εννέα δεκαετιών πορεία της εταιρείας, ξεχωρίζουν πολλοί σταθμοί – ορόσημο και πολλές σημαντικές ενέργειες. Σε ότι αφορά τις πιο πρόσφατες αξίζει να γίνει αναφορά σε δύο:

  • Στην παρουσίαση της πρώτης έκδοσης της παγκόσμιας έρευνας Attractiveness Survey για την Κύπρο, το 2020, μια έκδοση ορόσημο για την αποτύπωση της πορείας των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας και την ανάλυση των απόψεων της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας για την ελκυστικότητα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού
  • Στη διοργάνωση, για πρώτη φορά στην Κύπρο, του παγκόσμιου διαγωνισμού, EY Entrepreneur of the YearTM, του κορυφαίου θεσμού αναγνώρισης και επιβράβευσης της επιχειρηματικής αριστείας, που ανέδειξε φέτος τους κορυφαίους του κυπριακού επιχειρείν.

Σε κυπριακά χέρια

Αφού διετέλεσε υπό τη διαχείριση Βρετανών συνεταίρων για σχεδόν 30 χρόνια, στα μέσα της δεκαετίας του 1960, τα ηνία πέρασαν σε κυπριακά χέρια. Ο Άγγελος Νικολάου ήταν ο πρώτος Κύπριος συνεταίρος, ακολουθούμενος από τον Νίνο Χατζηρούσο το 1977 και τον Νεόφυτο Νεοφύτου και τον Ανδρέα Δημητρίου αργότερα, το 1984.

Άλλες εποχές. Αναμνηστική φωτογραφία με προσωπικό της ΕΥ Κύπρου

Το 1989, η συγχώνευση μεταξύ της τότε τέταρτης στον κόσμο λογιστικής εταιρείας Ernst & Whinney με την πέμπτη στην κατάταξη, Arthur Young, οδήγησε στη δημιουργία τους Ernst & Young. Ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης στην Κύπρο, οι Νίκος Λακούφης, Γιώργος Κουρρής και Γιαννάκης Θεοκλήτου ένωσαν τις δυνάμεις τους με την τότε τοπική ομάδα των Russel & Co/Arthur Young.

O Νίκος Λακούφης πρώην Country Managing Partner της ΕΥ Κύπρου.

Από τότε, αρκετοί συνέταιροι συνταξιοδοτήθηκαν ενώ νέοι, εξίσου ταλαντούχοι συνέταιροι εντάχθηκαν στην ομάδα της Ernst & Young Cyprus, μεταξύ των οποίων ο Σταύρος Παντζαρής, ο οποίος διετέλεσε Country Managing Partner μεταξύ 2015 και 2020, και σήμερα είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥ Κύπρου.

Εταιρικό προφίλ

Η ΕΥ λειτουργεί στην Κύπρο για περισσότερα από 80 χρόνια και απασχολεί σήμερα πάνω από 600 άτομα, με γραφεία στη Λευκωσία και τη Λεμεσό. Κατέχει κορυφαία θέση στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο και είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στον τομέα της. Λειτουργεί ως έμπιστος συνεργάτης και ελεγκτής για ένα ευρύ φάσμα πελατών, που περιλαμβάνει ιδιώτες, νέες ή αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, δημόσιες εταιρείες και μεγάλους πολυεθνικούς οργανισμούς.

Η ΕΥ Κύπρου αποτελεί μέρος του παγκόσμιου οργανισμού της ΕΥ, ηγέτιδας δύναμης διεθνώς στην παροχή ελεγκτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών διασφάλισης, φορολογικών υπηρεσιών, συμβουλευτικών υπηρεσιών, και υπηρεσιών χρηματοοικονομικών συμβούλων και υποστήριξης συναλλαγών, με πάνω από 300.000 εργαζόμενους σε περισσότερες από 150 χώρες.

Ο Σταύρος Παντζαρής, σε μια από τις συναντήσεις με το Cyprus Seeds. Η ΕΥ Κύπρου συμμετέχει στο πρόγραμμα υποστηρίζοντας καινοτόμες ιδέες των start-ups.

Μέσω του εκτεταμένου διεθνούς δικτύου της και της τεχνογνωσίας του παγκόσμιου οργανισμού, η ΕΥ Κύπρου είναι σε θέση να προσφέρει υπηρεσίες υψίστης ποιότητας στους πελάτες της, και μοναδικές ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης στους ανθρώπους της.

Η ΕΥ Κύπρου είναι μέρος της περιοχής του CESA μιας ομάδας 31 χωρών που περιλαμβάνουν την Κεντρική, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Στο πλαίσιο της δομής αυτής, η ΕΥ Κύπρου έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στο διεθνές δίκτυο της ΕΥ και τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις νέες ευκαιρίες στην περιοχή αλλά και να καλύψει τις ανάγκες των πελατών της σε μια ευρύτερη γεωγραφική έκταση.

Δίπλα στους πελάτες της

Όπως σημειώνουν από την εταιρεία, «σε μια περίοδο σαρωτικών αλλαγών, από την ταχεία ψηφιοποίηση της οικονομίας, την κλιματική κρίση και τη στροφή προς τη βιωσιμότητα, μέχρι τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις μεταβαλλόμενες συμπεριφορές και προσδοκίες των καταναλωτών, η ΕΥ Κύπρου στηρίζει τα σχέδια μετασχηματισμού των πελατών της στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Η ΕΥ βοηθά τους οργανισμούς να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία, να προσαρμοστούν στις προκλήσεις που δημιουργεί το νέο μοντέλο εργασίας και να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμη αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη». Παράλληλα, προσθέτουν, «υποστηρίζει τις κυπριακές επιχειρήσεις και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στην αξιοποίηση των πόρων και των ευκαιριών που δημιουργεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας. Τέλος, μέσω των ελεγκτικών υπηρεσιών, συμβάλλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης προς τις επιχειρήσεις, την κεφαλαιαγορά και την εθνική οικονομία».

Υπηρεσίες σε τέσσερις τομείς

Οι υπηρεσίες που παρέχει σήμερα η ΕΥ Κύπρου καλύπτουν τους ακόλουθους τομείς:

-Υπηρεσίες Διασφάλισης

-Φορολογικές Υπηρεσίες (περιλαμβανομένων νομικών υπηρεσιών, μέσω της Prountzos & Prountzos LLC)

-Συμβουλευτικές Υπηρεσίες

-Υπηρεσίες Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών.

Διαχρονικό όραμα και μέλλον

Σε μια περίοδο σαρωτικών αλλαγών, που διαμορφώνονται από τις νέες τεχνολογίες, τους νέους τρόπους εργασίας και τις ταχέως μεταβαλλόμενες αγορές και καταναλωτικές τάσεις, οι επιχειρήσεις οφείλουν να επαναδιαμορφώσουν το μέλλον τους. Η  EY πιστεύει ότι με ένα φιλόδοξο όραμα και ισχυρή δέσμευση για επιτάχυνση του μετασχηματισμού, αξιοποιώντας την καινοτομία, την τεχνολογία και τα δεδομένα, οι επιχειρήσεις μπορούν να επιτύχουν εκθετική ανάπτυξη, να ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό και να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμη αξία.

Η ΕΥ Κύπρου βοηθά τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν δυσδιάκριτες ευκαιρίες και να επανεφεύρουν τα πιο κρίσιμα συστατικά του οργανισμού τους, από το εργατικό δυναμικό έως τις λειτουργίες, και από την τεχνολογία ως τον πελάτη, μέσα από μια προσέγγιση 360 μοιρών.

Σκοπός και αξίες

Η ΕΥ παγκοσμίως έχει ορίσει ως σκοπό της την οικοδόμηση ενός καλύτερου εργασιακού κόσμου, αποστολή που αποτελεί το θεμέλιο της εταιρικής της κουλτούρας. Όπως υπογραμμίζουν από την εταιρεία, «η ΕΥ ενισχύει και ενδυναμώνει τους ανθρώπους της, εξοπλίζοντάς τους με τις απαραίτητες δεξιότητες και τον κατάλληλο τρόπο σκέψης, έτσι ώστε να μπορούν να ηγηθούν του μετασχηματισμού που χρειάζεται ο κόσμος, και να γίνουν καταλύτες θετικών αλλαγών. Συγχρόνως, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ακολουθήσουν οι άνθρωποί της μια σταδιοδρομία μοναδική όσο και οι ίδιοι, και να δημιουργήσουν τη δική τους εξαιρετική εμπειρία στην ΕΥ.

Η ΕΥ Κύπρου γιορτάζει κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου τη Διεθνή Μέρα “Proud Auditor”.

Καθοδηγούμενη από τις αξίες της – ακεραιότητα, συνεργασία, ενεργητικότητα και θάρρος ηγεσίας – επιδιώκει να πράττει το σωστό και να οικοδομεί σχέσεις που στηρίζονται σε γερά θεμέλια. Σήμερα, διαμορφώνει τη νέα της στρατηγική ώστε να εξυπηρετεί ακόμη καλύτερα τους πελάτες της και να προσφέρει μακροπρόθεσμη αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο».

Προστίθεται πως, «οι άνθρωποι της ΕΥ πιστεύουν ότι ένας καλύτερος εργασιακός κόσμος είναι αυτός στον οποίο η οικονομική ανάπτυξη είναι βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς. Εργάζονται για να βελτιώνουν διαρκώς την ποιότητα των υπηρεσιών, επενδύοντας στην καινοτομία, την τεχνολογία και τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού. Πιστεύουν, επίσης, ότι οι αποτελεσματικές λύσεις προκύπτουν όταν θέτουμε τις σωστές ερωτήσεις, αυτές που αμφισβητούν, εμπνέουν και οδηγούν σε νέες, καλύτερες απαντήσεις».

Μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες

Η ιστορία της ΕΥ Κύπρου πάει πολλά χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στο 1937 όταν ιδρύθηκε η πρώτη εταιρεία παροχής λογιστικών υπηρεσιών στο νησί. Σήμερα η εταιρεία είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Κύπρο. Κι αυτό το έχει πετύχει παρέχοντας διαχρονικά σταθερά υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Για το σήμερα και το αύριο, την κουλτούρα και τις αξίες της ΕΥ Κύπρου, μας μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της, Ronald Attard.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Κύπρου, Ronald Attard.

Κάθε οργανισμός, μέσα από την πορεία του διαμορφώνει τις αρχές και τις αξίες που προσδιορίζουν το DNA του. Στην περίπτωσης της ΕΥ Κύπρου τι ισχύει;

Στην EY έχουμε ορίσει ως σκοπό μας την οικοδόμηση ενός καλύτερου εργασιακού κόσμου, ο οποίος, για εμάς, είναι ένας κόσμος όπου η οικονομική ανάπτυξη είναι βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς. Ο σκοπός αυτός λειτουργεί ως ο «Πολικός Αστέρας» μας, καθοδηγώντας τους ανθρώπους μας και παρέχοντας το πλαίσιο και το νόημα για τη δουλειά μας. Προσπαθούμε να βελτιώνουμε συνεχώς την ποιότητα των υπηρεσιών μας και χρησιμοποιούμε τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την εμπειρία μας για να συμβάλουμε στην εκπλήρωση του σκοπού μας και στη δημιουργία θετικών αλλαγών.

Για να το επιτύχουμε αυτό, έχουμε χτίσει μια κουλτούρα χωρίς αποκλεισμούς, η οποία ενθαρρύνει την πραγματικά καινοτόμο σκέψη, μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες όλων των εργαζομένων μας, να ακούμε και να αξιοποιούμε διαφορετικές προοπτικές, και μας οδηγεί στη λήψη καλύτερων αποφάσεων. Ένας οργανισμός που λειτουργεί χωρίς αποκλεισμούς προάγει την καινοτομία και ενισχύει την ανθεκτικότητα σε μια εποχή αναταράξεων όπως η σημερινή. Αυτό αποτελεί μια βασική αξία για εμάς και ενθαρρύνουμε όλους τους πελάτες μας να την υιοθετήσουν. Η προσέγγιση αυτή μας έδωσε τη δυνατότητα να προσελκύσουμε, στην Κύπρο αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, ανθρώπους με ενέργεια, ενθουσιασμό και το θάρρος να ηγηθούν, που εκπληρώνουν τις υποσχέσεις μας προς τους πελάτες μας και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Πανοραμική φωτογραφία με τον «πύργο» (γραφεία) της ΕΥ Κύπρου στη Λευκωσία να ξεχωρίζει.

Πώς αναπτύξατε την επιχείρησή σας ώστε να καταστεί ένας σημαντικός εργοδότης με  περισσότερα από 600 άτομα;

Η 85χρονη ιστορία μας, που είναι στενά συνυφασμένη με την ιστορία της Κύπρου, δίνει ίσως την καλύτερη απάντηση στο ερώτημά σας. Είμαστε ο παλαιότερος πάροχος επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο και, σήμερα, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στο νησί. Το πετύχαμε παρέχοντας σταθερά υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πελάτες μας, υποστηρίζοντάς τους διαρκώς για να μπορούν να ανταποκριθούν στις συνεχώς εξελισσόμενες απαιτήσεις της αγοράς και να αντιμετωπίσουν τις πιο δύσκολες προκλήσεις τους. Υποστηρίξαμε τους επιχειρηματίες της χώρας, στα εύκολα και στα δύσκολα, και προσπαθούμε να παρέχουμε εξαιρετικές υπηρεσίες και συμβουλές, ώστε η επωνυμία μας σήμερα να ταυτίζεται με την έννοια της αριστείας. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύουμε την εμπιστοσύνη προς τις κυπριακές εταιρείες, την κεφαλαιαγορά και την εθνική οικονομία. Χτίζουμε ισχυρές σχέσεις βασισμένες στην εμπιστοσύνη με τους ανθρώπους μας, τους πελάτες μας και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Επιδιώκουμε να προσελκύσουμε τα καλύτερα μυαλά, ως ένας ευέλικτος εργοδότης, που παρέχει μοναδικές ευκαιρίες στους ανθρώπους του και υπερασπίζεται τη διαφορετικότητα χωρίς αποκλεισμούς.

Άλλες εποχές. Αναμνηστική φωτογραφία με προσωπικό της ΕΥ Κύπρου

Στη βάση αυτή, είμαστε σήμερα από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Κύπρο, και συνεχίζουμε να επεκτεινόμαστε δυναμικά, προσθέτοντας νέους τομείς υπηρεσιών, όπως στρατηγική και συμβουλευτική.

Έχουμε θέσει την καινοτομία στον πυρήνα της επιχείρησής μας, φέρνοντας φρέσκιες ιδέες για τη δημιουργία καλύτερων επιχειρήσεων και αγκαλιάζοντας την τεχνολογία για να μετασχηματίσουμε σε ευρεία κλίμακα τις λειτουργίες των πελατών μας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές του μέλλοντος. Βοηθάμε τους πελάτες μας να κατανοήσουν τους κινδύνους καθώς και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και πρωτοστατούμε στην παροχή συμβουλών για τη βιωσιμότητα. Σχετικά με την καινοτομία, αξίζει να αναφερθώ στα έργα που έχουμε αναλάβει πρόσφατα για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία υποδομών και συστημάτων έξυπνης πόλης για την Λευκωσία, αλλά και τη θεσμική αναδιοργάνωση της Αστυνομίας Κύπρου. Πάνω από όλα, ωστόσο, είμαστε μια εταιρεία με ένα ισχυρό παγκόσμιο δίκτυο που μας επιτρέπει να παρέχουμε απρόσκοπτα στους πελάτες μας όλο το φάσμα των υπηρεσιών, και στους ανθρώπους μας την ευκαιρία να επιταχύνουν την σταδιοδρομία τους στην Κύπρο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μελλοντική ανάπτυξη

Σε ποιους τομείς εστιάζετε για τη μελλοντική σας ανάπτυξη;

Η βασική αποστολή μας στην EY είναι να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να κατανοήσουν και να προσαρμοστούν στις δραστικές αλλαγές που σαρώνουν τον κόσμο μας και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που αυτές δημιουργούν. Κατά συνέπεια, οι αλλαγές αυτές καθορίζουν και τους τομείς στους οποίους εστιάζουμε. Αν κοιτάξετε τον κόσμο γύρω μας σήμερα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλιματική αλλαγή θα είναι ο καταλύτης σημαντικών αλλαγών στο άμεσο μέλλον, επομένως, η βιωσιμότητα θα αποτελεί βασική προτεραιότητα για τους πελάτες μας. Η δεύτερη κινητήρια δύναμη για την αλλαγή, σήμερα, είναι η τεχνολογία και η καινοτομία. Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τους πελάτες μας να προχωρήσουν στον μετασχηματισμό των επιχειρήσεών στους με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Αλλά πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι ο μετασχηματισμός έχει νόημα μόνο όταν δίνει απαντήσεις στις ανάγκες και τις προσδοκίες των ανθρώπων.

Ο Σταύρος Παντζαρής, σε μια από τις συναντήσεις με το Cyprus Seeds. Η ΕΥ Κύπρου συμμετέχει στο πρόγραμμα υποστηρίζοντας καινοτόμες ιδέες των start-ups.

Το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο επικεντρώνεται ακριβώς στη βιωσιμότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, θα προσφέρει, όπως όλοι γνωρίζουμε, μια τεράστια ευκαιρία στην Κύπρο, τα επόμενα χρόνια, και, στο πλαίσιο αυτό, θα υποστηρίξουμε εταιρείες και κυβερνητικούς θεσμούς για να μπορέσει η Κύπρος να εξελιχθεί σε μια πιο σύγχρονη, ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία και να καταστεί ακόμη πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Αναζητούμε τα καλύτερα ταλέντα

Πώς ωφελεί τη χώρα και τους εγχώριους πελάτες η συμμετοχή σας σε έναν παγκόσμιο οργανισμό;

Σήμερα, ο κόσμος είναι πιο διασυνδεδεμένος από ποτέ και όλοι γνωρίζουμε ότι, για να δημιουργήσουμε πραγματική καινοτομία και βιώσιμη ανάπτυξη, πρέπει να συνεργαστούν και να μοιραστούν ιδέες και γνώσεις άνθρωποι από διαφορετικούς κλάδους, με διαφορετικές εμπειρίες. Η EY Κύπρου αποτελεί σήμερα μέρος ενός δικτύου περισσότερων από 300.000 ατόμων σε πάνω από 150 χώρες σε όλο τον κόσμο. Για τους πελάτες μας, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να βασιστούν σε έναν μοναδικό συνδυασμό τοπικής εξειδίκευσης και παγκόσμιας τεχνογνωσίας και γνώσεων. Για τους ανθρώπους μας, προσφέρει την ευκαιρία να αναπτυχθούν και να μάθουν στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου οργανισμού, να συμμετέχουν σε παγκόσμιες ομάδες και να επεκτείνουν τους ορίζοντές τους δουλεύοντας και σε διεθνή έργα με μεγάλες προκλήσεις. Για να διασφαλίσουμε ότι θα προσφέρουμε πάντα το επίπεδο υπηρεσιών που περιμένουν οι πελάτες από την EY, έχουμε εκπονήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο προσλήψεων σε όλους τους τομείς, αναζητώντας τα καλύτερα διαθέσιμα ταλέντα. Είμαι βέβαιος ότι τα οφέλη του να ενταχθείς σε αυτή την διεθνή οικογένεια, σε συνδυασμό με το ευέλικτο μοντέλο εργασίας μας, κάνουν την EY Κύπρου μια μοναδική πρόταση για τους νέους επαγγελματίες.

Η ΕΥ Κύπρου γιορτάζει κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου τη Διεθνή Μέρα “Proud Auditor”.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας και που δίνετε σημασία σε προσωπικό επίπεδο ως επικεφαλής του οργανισμού στην Κύπρο;

Νομίζω ότι βασική προτεραιότητα και θεμελιώδης πρόκληση θα είναι να συνεχίσουμε να προσελκύουμε και να διατηρούμε τα καλύτερα ταλέντα σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον. Για να γίνει αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε ότι παρέχουμε τις καλύτερες ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη και επαγγελματική εξέλιξη και, με βάση την εμπειρία που αποκομίσαμε στη διάρκεια της πανδημίας, να δημιουργήσουμε το ευέλικτο περιβάλλον που οι νέοι επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο επιζητούν τόσο πολύ σήμερα. Πάνω από όλα, πρέπει να επικοινωνούμε αποτελεσματικά τις βασικές μας αξίες της ακεραιότητας, του σεβασμού, της θετικής ενέργειας, και του θάρρους να ηγούμαστε, και να επιβεβαιώνουμε καθημερινά την προσήλωσή μας σε αυτές. Πιστεύω ακράδαντα ότι το ανθρώπινο ταλέντο, όπως και οι καταναλωτές, αλλά και τα επενδυτικά κεφάλαια, θα μεταναστεύσουν σταδιακά σε εταιρείες που μπορούν να αποδείξουν ότι καθοδηγούνται από αξίες.

Ο Ronald Attard, Διευθύνων Σύμβουλος και ο Στέλιος Δημητρίου, Συνεταίρος και Επικεφαλής Συναλλακτικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου μαζί με τον Theo Paphitis, πρόεδρο του Theo Paphitis Retail Group και τους νικητές του προγράμματος EY Entrepreneur of the YearTM Cyprus 2022 Αλέξη Πανταζή και Αιμίλιο Μάρκου συνιδρυτές και Εκτελεστικοί Διευθυντές της Hellas Direct.

Όσον αφορά τους τομείς στους οποίους εστιάζω προσωπικά, ως αφοσιωμένος οικογενειάρχης και πατέρας τεσσάρων παιδιών, πιστεύω ότι η ισορροπία μεταξύ των επαγγελματικών και των προσωπικών μου προτεραιοτήτων είναι εξαιρετικά σημαντική. Το να έχω μια υγιή ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής διασφαλίζει και ενισχύει την εργασιακή μου ικανοποίηση. Το ίδιο ισχύει για όλους τους ανθρώπους μας στην ΕΥ. Η καλύτερη ισορροπία οδηγεί σε μεγαλύτερη ικανοποίηση και λιγότερο άγχος, και τελικά σε πιο χαρούμενους και πιο πιστούς υπαλλήλους. Κάτι άλλο που είναι σημαντικό για μένα είναι να διατηρώ επαφή με τη νέα γενιά. Διδάσκω στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας για περίπου 25 χρόνια, αν και, δυστυχώς, αναγκάστηκα να μειώσω τις ώρες διδασκαλίας μου τα τελευταία χρόνια. Θεωρώ ότι η αλληλεπίδρασή μου με τους φοιτητές είναι εξαιρετικά πολύτιμη, καθώς μαθαίνω από αυτούς όσο και εκείνοι από εμένα. Δεδομένης της δουλειάς μας, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε και να κατανοούμε πώς σκέφτονται οι νέοι, τι τους παρακινεί, τι τους ενδιαφέρει και ποιες είναι οι φιλοδοξίες τους.

Εις βάθος μελέτη της πορείας των ΑΞΕ

Πώς μπορεί μια εταιρεία αν την EY να υποστηρίξει τις ΑΞΕ, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στην Κύπρο;

Το 2020 παρουσιάσαμε, για πρώτη φορά στην Κύπρο, την έρευνα EY Attractiveness, μια εις βάθος μελέτη της πορείας των ΑΞΕ (Άμεσων Ξένων Επενδύσεων) στη χώρα, που περιλαμβάνει και μια ανάλυση των αντιλήψεων της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την ελκυστικότητα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού. Η έρευνα έδειξε ότι οι επενδυτές αναμένουν να δουν περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού κλίματος της Κύπρου τα επόμενα χρόνια και αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία σε μια σειρά από παράγοντες που την καθιστούν ελκυστικό προορισμό, όπως οι υποδομές της, ιδιαίτερα οι ψηφιακές, οι υψηλού επιπέδου δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, και το ευνοϊκό φορολογικό της καθεστώς. Είμαι βέβαιος ότι η δεύτερη έκδοση της έρευνας, που θα κυκλοφορήσει αργότερα φέτος, θα στείλει εξίσου αισιόδοξα μηνύματα.

Όσον αφορά την καινοτομία, η EY Κύπρου είναι περήφανος εταίρος και υποστηρικτής του Cyprus Seeds, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με αποστολή να βοηθήσει στην εμπορευματοποίηση της καινοτόμου ακαδημαϊκής έρευνας σε κυπριακά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα. Στόχος είναι να βοηθήσει τις ομάδες ακαδημαϊκής έρευνας να αναπτύξουν την εταιρική τους στρατηγική και τις κρίσιμες επιχειρηματικές τους δεξιότητες, επιτρέποντάς τους να μετατρέψουν τις καινοτόμες ιδέες τους σε βιώσιμες επιχειρήσεις που μπορούν να επιφέρουν θετικές αλλαγές για την οικονομία και την κοινωνία μας.

Επιπλέον, η EY Κύπρου είναι ένας από τους Συνεργάτες Καινοτομίας του Microsoft for Start-ups, ενός νέου πρωτοποριακού προγράμματος που στοχεύει στην εκπαίδευση νεοφυών επιχειρήσεων από όλη την Κύπρο, ώστε να μπορέσουν να εισέλθουν με επιτυχία στην παγκόσμια αγορά.

Τέλος, φέτος εγκαινιάσαμε, για πρώτη φορά στην Κύπρο, τα βραβεία EY Entrepreneur Οf Τhe YearΤΜ, ένα μοναδικό πρόγραμμα που επιδιώκει να αναγνωρίσει και να τιμήσει επιτυχημένους επιχειρηματίες που έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία μας. Οι επιχειρηματίες έχουν έναν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσουν, ειδικά σε μια εποχή που πρέπει να επανεκκινήσουμε, αλλά και να μετασχηματίσουμε την οικονομία μας, και θεωρούμε καθήκον μας να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αυτούς που, μέσα από το καινοτόμο πνεύμα, το όραμα, την επιμονή και την κοινωνική τους προσφορά, μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο για όλους μας. Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που οι φετινοί νικητές και φιναλίστ δικαίωσαν την απόφασή μας να φέρουμε αυτά τα σημαντικά βραβεία στην Κύπρο.

Πολλαπλή κοινωνική δράση

Στο πλαίσιο της δέσμευσής της για τη οικοδόμηση ενός καλύτερου εργασιακού κόσμου, η ΕΥ υλοποιεί το πρόγραμμα EY Ripples, μια πρωτοβουλία που κινητοποιεί τους ανθρώπους και τα δίκτυα της ΕΥ ανά τον κόσμο και αξιοποιεί τις μοναδικές δεξιότητες και γνώσεις τους, με στόχο να επηρεάσει θετικά τις ζωές ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων μέχρι το 2030. Το πρόγραμμα δομείται σε τρεις πυλώνες:

Η ΕΥ Κύπρου γιορτάζει κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου τη Διεθνή Μέρα “Proud Auditor”.

  1. Υποστήριξη της επόμενης γενιάς
  2. Υποστήριξη επιχειρηματιών με δράση υψηλού κοινωνικού αντίκτυπου
  3. Συμβολή στη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος, μέσα από την προστασία και την αναγέννηση του πλανήτη μας.

Η ΕΥ Κύπρου συμμετέχει ενεργά στο παγκόσμιο πρόγραμμα EY Ripples, με μια σειρά από δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στη χώρα. Μεταξύ αυτών και οι ακόλουθες:

  • Με το σύνθημα “#SheBelongs”, στο προαύλιο του γραφείου της ΕΥ Κύπρου στη Λευκωσία, γιόρτασαν στην εταιρεία την Παγκόσμια μέρα της Γυναίκας.

    Η ΕΥ Κύπρου είναι συνεργάτης (Innovation Partner) του νέου πρωτοποριακού προγράμματος Microsoft for Start-ups, μιας πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και της Microsoft, η οποία στοχεύει στην εκπαίδευση start-ups απ’ όλη την Κύπρο, έτσι ώστε να είναι σε θέση να βγουν δυναμικά στην παγκόσμια αγορά.

  • Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Cyprus Seeds, υποστηρίζει start-ups βοηθώντας τις να μετατρέψουν τις καινοτόμες ιδέες τους σε βιώσιμες επιχειρήσεις, που μπορούν να φέρουν θετικές αλλαγές στον κόσμο μας.
  • Μέσα από τα εργαστήρια EY Future Skills, και με την υποστήριξη των ανθρώπων της EY, μαθητές μαθαίνουν πώς να θέτουν καλύτερα ερωτήματα και να σχεδιάζουν το μέλλον τους.
  • Η EY Κύπρου υποστηρίζει τις φιλανθρωπικές οργανώσεις Ronald McDonald House (RMHC), βοηθώντας στην κατασκευή του Ronald McDonald House® στην Κύπρο, το οποίο θα φιλοξενεί οικογένειες παιδιών από όλο το νησί, που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, καθώς και σε άλλες ιατρικές κλινικές στην πρωτεύουσα.
  • Η ΕΥ συνεργάζεται με την Zooniverse, την ερευνητική πλατφόρμα μιας κοινότητας άνω των δύο εκατομμυρίων εθελοντών, που εργάζονται με ιδρύματα όπως το WWF, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η Πρωτοβουλία Darwin και το Πανεπιστήμιο του Reading, με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Διαχειρίσιμες οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ποια είναι η άποψή σας για την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας μετά την πανδημία;

Αν έχω μάθει κάτι, από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου στην EY Κύπρου, είναι ότι η κυπριακή οικονομία είναι κατεξοχήν ανθεκτική και προσαρμοστική. Αυτό το απέδειξε κατά την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και, ξανά, στη διάρκεια της πανδημίας. Παρά τη μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας από τον τομέα της φιλοξενίας, το ΑΕΠ έχει ανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα μετά από αύξηση 5,7% πέρυσι, χάρη στην ανάκαμψη του τουρισμού, με τις προοπτικές να παραμένουν αισιόδοξες για ισχυρή ανάπτυξη και το 2022, παρά τις προκλήσεις που δημιουργούν η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η ανεργία παραμένει σε πτωτική τάση. Οι αυξημένες δαπάνες της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξισορροπήθηκαν από την αύξηση των φορολογικών εσόδων, οδηγώντας σε χαμηλότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η αύξηση των επιτοκίων προκαλεί, βέβαια, ανησυχία, παγκοσμίως, αλλά, χάρη στα μεγάλα ταμειακά της αποθέματα, η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να δανειστεί άμεσα από τις διεθνείς αγορές φέτος.

Το Business Leaders’ Confidence Barometer, που παρουσιάσαμε το περασμένο καλοκαίρι, έδειξε μια συγκρατημένα αισιόδοξη διάθεση μεταξύ των ερωτηθέντων. Είναι σημαντικό ότι αυτό περιλαμβάνει και τους επικεφαλής των επιχειρήσεων από τους τομείς της Φιλοξενίας, του Real Estate και των Κατασκευών, που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Φυσικά, θα πρέπει να δούμε πώς αυτό έχει επηρεαστεί από τις πρόσφατες εξελίξεις, αλλά, συνολικά, παραμένω αισιόδοξος.

Πώς θα επηρεάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία την κυπριακή οικονομία;

Όλοι εμείς στην EY έχουμε έντονη ανησυχία για την ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία και θέλουμε να δούμε μια ειρηνική επίλυση το συντομότερο δυνατό. Ο πόλεμος και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία θα έχουν σαφώς αντίκτυπο στην οικονομία μας, αλλά οι σχετικές αναλύσεις φαίνεται να δείχνουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι διαχειρίσιμες. Αυτό ισχύει για τον τραπεζικό τομέα και τις καταθέσεις, όπου το μερίδιο των ρωσικών καταθέσεων έχει συρρικνωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, και τον τουρισμό, όπου η ισχυρή ζήτηση από άλλες αγορές θα αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό μια πιθανή μείωση των αφίξεων από τη Ρωσία. Να επαναλάβω ότι η Κύπρος έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι είναι σε θέση να αντέξει τέτοιες προκλήσεις και να ανακάμψει. Αναμένεται επίσης κάποιος αντίκτυπος στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, ωστόσο, είναι ακόμη νωρίς για να προσδιορίσουμε την έκτασή του, καθώς θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και την έκβαση του πολέμου, καθώς και από τυχόν νέες κυρώσεις που ενδέχεται να επιβληθούν στη Ρωσία και τις πρακτικές τους επιπτώσεις.

Στην EY, η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των 700 συναδέλφων μας στην Ουκρανία, τους οποίους καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να υποστηρίξουμε με οικονομική βοήθεια, και να διευκολύνουμε την μετεγκατάσταση, μεταφορά ή μετανάστευσή τους.

Σημαντικές βραβεύσεις και διεθνείς διακρίσεις

  • Το 2021, η ΕΥ Κύπρου ανακηρύχθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά National Transfer Pricing Firm of the Year από το International Tax Review (ITR) σε αναγνώριση των φορολογικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας που προσφέρει. «Πρόκειται για μια σημαντική αναγνώριση του επαγγελματισμού, της εξειδίκευσης και της σκληρής δουλειάς της φορολογική ομάδα της ΕΥ», σημειώνουν από την εταιρεία.

Το 2021, η ΕΥ Κύπρου ανακηρύχθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά National Transfer Pricing Firm of the Year από το International Tax Review. Το βραβείο παρέλαβε ο Χαράλαμπος Παλάοντας.

  • Το 2021, η ΕΥ Κύπρου βραβεύτηκε από τον εθνικό φορέα πιστοποίησης για την εφαρμογή καλών πρακτικών που αποσκοπούν στην ισότητα των φύλων στο εργασιακό περιβάλλον, για το έτος 2020-2021, σε αναγνώριση της προσήλωσης και της δέσμευσης του οργανισμού στη θεμελιώδη αρχή της ίσης μεταχείρισης αλλά και στην παροχή ευκαιριών στους εργαζομένους.

Το 2021, η ΕΥ Κύπρου βραβεύτηκε από τον εθνικό φορέα πιστοποίησης για την εφαρμογή καλών πρακτικών που αποσκοπούν στην ισότητα των φύλων στο εργασιακό περιβάλλον. Το βραβείο παρέλαβε η Μαρία Σεργίου.

  • Το 2020, ο παγκόσμιος οργανισμός της ΕΥ ήταν μεταξύ των εταιρειών που τιμήθηκαν με τη διάκριση Best Workplaces του Fortune, με το 79% των εργαζομένων να χαρακτηρίζουν την εταιρεία ως “a great place to work”.

Διεύθυνση.

Nicosia: Jean Nouvel Tower, Stasinou 6, Nicosia 1511
Limassol: Spyrou Kyprianou Ave, Mesa Geitonia

Τηλέφωνο.

Nicosia: +357 22 209999
Limassol: +357 25 209999