ΟΜΙΛΟΣ ΦΩΤΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

Ένας δυναμικά

αναπτυσσόμενος οργανισμός

Ο Όμιλος Φώτος Φωτιάδης διανύει την έβδομη δεκαετία ζωής του. Ιδρύθηκε το 1942 από ένα θρύλο του επιχειρείν, τον Φώτο Ια. Φωτιάδη και όλα αυτά τα χρόνια ακολούθησε μια ανοδική πορεία. Κατάφερε να ξεπεράσει τα γεωγραφικά όρια της Κύπρου και να είναι σήμερα ένας από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κυπριακούς επιχειρηματικούς οργανισμούς. Γ

Μια ιστορική πορεία με ιδρυτή ένα θρύλο

Με μια ιστορία σχεδόν 80 χρόνων, ο Όμιλος Φώτος Φωτιάδης επενδύοντας στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία, καταξιώθηκε για τον επιχειρηματικό του δυναμισμό και την κοινωνική του προσφορά. Σημειώνοντας μια σταθερά ανοδική πορεία, ο Όμιλος Φώτος Φωτιάδης κατάφερε να ξεπεράσει τα γεωγραφικά όρια της Κύπρου και να αποτελεί έναν αναγνωρισμένο διεθνώς πρεσβευτή της κυπριακής επιχειρηματικότητας. Είναι σήμερα ένας από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κυπριακούς επιχειρηματικούς οργανισμούς.

Ο Ιδρυτής Φώτος Ια. Φωτιάδης

Η πολυδιάστατη και πλούσια ιστορία του Ομίλου Φώτος Φωτιάδης ξεκινάει από το 1942 με την ίδρυση της Photos Photiades & Co Ltd από τον αείμνηστο Φώτο Ια. Φωτιάδη, ο οποίος ξεχώρισε για την ηγετική και χαρισματική του προσωπικότητα και έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «Πατριάρχης του Κυπριακού Επιχειρείν» και «Ευπατρίδης».

Γεννημένος στην Αγκαστίνα, στις 25 Οκτωβρίου 1920, μεγάλωσε σε μια δεκαμελή οικογένεια, με υπέροχους και στοργικούς γονείς – τον Χατζηκουμή Φωτίου Φωτιάδη και την Μαριεττού Χατζηκουμή Φωτιάδη, όπως περήφανα δήλωνε σε κάθε στιγμή της ζωής του. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1939.

Δέχθηκε θέση καθηγητή στο English High School Αμμοχώστου (1939-1941) και δίδαξε  Αρχαία, Νέα Ελληνικά, Ιστορία και Γυμναστική, τον επόμενο χρόνο και Αγγλικά στο Γυμνάσιο Λευκονοίκου. Το επάγγελμα, όμως, του καθηγητή τον απομάκρυνε από τους στόχους του. Το καλοκαίρι του 1941, εξασφάλισε θέση βοηθού του Base Engineer Officer στο Ναυαρχείο και ταυτόχρονα Βοηθός Γραμματέας του Ναυάρχου με ηγεμονικό μισθό £18 τον μήνα.

Ο ιδρυτής του Ομίλου αείμνηστος Φώτος Ια. Φωτιάδης.

Ξεκίνησε από μηδενική βάση τις επιχειρήσεις του το 1942. Ήταν στα μέσα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα σε ένα κλίμα στερήσεων και φτώχειας, όταν ο γεμάτος ενέργεια νεαρός επιχειρηματίας Φωτιάδης εισέρχεται στο εμπόριο. Για να καλύπτει τα κενά σε είδη πρώτης ανάγκης, λόγω του πολέμου, δημιουργεί την μία μετά την άλλη διάφορες βιοτεχνίες. Τα ποιοτικά προϊόντα των βιοτεχνιών του, που ήταν και τα μόνα, τύγχαναν γενικής αποδοχής.

Κάτι όμως που τον βοήθησε στην μετέπειτα επαγγελματική του εξέλιξη, ήταν η τυχαία φιλία του, το 1939, με τον καπετάνιο του Fouadieh, του μοναδικού πλοίου που προσέγγιζε κατά τη διάρκεια του πολέμου την Κύπρο κάθε εβδομάδα, μεταφέροντας το ταχυδρομείο. Τέσσερα χρόνια αργότερα, προσφεύγει στον φίλο καπετάνιο και του ζητά, αν μπορεί, να του μεταφέρει εμπορεύματα από τα λιμάνια που προσέγγιζε, Αλεξάνδρεια, Πορτσάιτ, Χάιφα και Βηρυτό.

Οι βιοτεχνίες και οι εισαγωγές που ακολούθησαν, δημιουργούν ένα μεγάλο ρεύμα πελατών και η επιχείρηση αποκτά προβάδισμα έναντι και πολύ μεγαλύτερων εμπορικών οίκων της εποχής, φέρνοντας και τα ανάλογα κέρδη, που υπήρξαν η βάση για τη μελλοντική ραγδαία εξέλιξη της επιχείρησης. Το τελωνείο ενεθάρρυνε το εισαγωγικό αυτό εμπόριο, καθώς εισέπραττε δασμούς που για χρόνια στερείτο.

Μόλις τέλειωσε ο πόλεμος, ο Φώτος Ια. Φωτιάδης, λόγω της γνωριμίας του ήδη με τα προϊόντα της περιοχής, ανέπτυξε εκτεταμένο εμπόριο με την Μέση Ανατολή, καθιστώντας τον, τον πρώτο Κύπριο που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Όπως σημείωνε ο ίδιος, μπόρεσε να αφοσιωθεί στον τομέα αυτό, αφού είχε εξασφαλισμένα τα νώτα του με τα δύο άξια αδέλφια του Τάκη και Κίκο που διεύθυναν την επιχείρηση στην Κύπρο.

Το 1947 άνοιξε το πρώτο γραφείο στην Αλεξάνδρεια, το 1948 στη Βηρυτό και το 1949 στην Αθήνα όπου εξήγε γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα (χαρούπια, σταφίδα, κρασί, ξηρούς καρπούς κ.α.) στην περιοχή της Μέση Ανατολής και της Αφρικής. Τη δεκαετία του ‘60, μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου, η εταιρεία επέκτεινε τις εμπορικές της εργασίες στις Ανατολικές Σοσιαλιστικές Χώρες και στην Κίνα. Μάλιστα για την Κίνα, είχε εξασφαλίσει την αποκλειστική αντιπροσωπεία για όλα της τα προϊόντα σε Κύπρο και Ελλάδα με την βάση το ανταλλακτικό εμπόριο (barter).

Σταθμός της περιόδου εκείνης υπήρξε η εξασφάλιση της αποκλειστικής παγκόσμιας αντιπροσωπείας των ελληνικών λεπίδων ΑΣΤΟΡ, του αδελφικού του φίλου Αδάμ Πολίτη.

Από την αρχή της επιχειρηματικής του δράσης ο Φώτος Φωτιάδης έβλεπε και εκτός Κύπρου. Μεταξύ άλλων είχε εξασφαλίσει κατά παγκόσμια αποκλειστικότητα την αντιπροσωπεία των ελληνικών λεπίδων ΑΣΤΟΡ (1964).

Όταν το 1958 πρόβλεψε ότι οι Άγγλοι θα πρόσφεραν κάποιας μορφής ανεξαρτησίας, άρχισε να μελετά τις βιομηχανικές ανάγκες της Κύπρου. Επέλεξε δύο για τις οποίες ετοίμασε τις σχετικές μελέτες και υπέβαλε πρώτος και ο μόνος, στις 2 Αυγούστου 1960, αιτήσεις για Τσιμεντοποιείο και Ζυθοποιείο. Μετά την άρνηση της έκδοσης άδειας για Ζυθοποιείο προχώρησε στην αγορά του Ζυθοποιείου Πλατάνη για την εξασφάλιση της άδειας.

Η Carlsberg Κύπρου και η παγκοσμιοποίηση της μπύρας Carlsberg

Ακολούθησε ο σκληρός αγώνας διαπραγματεύσεων με την Carlsberg Δανίας, διάρκειας περίπου πέντε ετών, ο οποίος έληξε τελικά με την εξασφάλιση της πρώτης άδειας παραγωγής της μπύρας Carlsberg εκτός Δανίας, όταν ο οξυδερκής Φωτιάδης τους υπέβαλε την τελευταία του μελέτη που έκλεινε με την εξής φράση: «Έχετε την ευκαιρία με την εισήγηση μου να καταστήσετε την Carlsberg την Coca Cola των μπυρών στον κόσμο.  Διαφορετικά κάποιος από τους ανταγωνιστές σας θα το πράξει και εσείς θα χάσετε το τρένο».

Και έκτοτε ο πλανήτης μιλάει για το συναρπαστικό ταξίδι της μπύρας Carlsberg ανά τον κόσμο, το οποίο έμελλε να φέρει μια νέα εποχή στην ιστορία της μπύρας και ζυθοποιίας στην χώρα μας, καθώς και σε διεθνές επίπεδο.

Παραγωγή και διανομή της Carlsberg Κύπρου (1969).

Ως ελάχιστο δείγμα εκτίμησης προς τον Φώτο Ια. Φωτιάδη για την καθοριστική συμβολή του στους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, η Κυβέρνηση της Δανίας του απένειμε δύο φορές βραβείο. To 2013 έλαβε τιμητική διάκριση σε ειδική τελετή από την Πρέσβειρα της Δανίας στην Κύπρο κ. Kirsten Geelan και το 2017 τιμήθηκε από τον Πρέσβη της Δανίας Michel Braad και το CEO της Carlsberg Δανίας κ. Cees ’t Hart, κατά τη διάρκεια επετειακής εκδήλωσης του Ομίλου.

Το διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου Φωτιάδη. Ιστάμενοι οι Αλέξης Φωτιάδης, Κωνσταντίνος Δεκατρής, Καρολίνα Φωτιάδης και Παύλος Φωτιάδης. Καθήμενοι οι Ιλόνα Φωτιάδου Μιχαηλίδου και Αντρέας Χριστοφίδης.

Η σύγχρονη εποχή

Το 1990 αναλαμβάνει τα ηνία του Ομίλου η δεύτερη γενιά, το 1990 ο Παύλος Φωτιάδης και δύο χρόνια αργότερα ο Αλέξης Φωτιάδης. Υπό την καθοδήγησή τους, ο Όμιλος με στοχευμένη στρατηγική και αστείρευτη δίψα για ανάπτυξη, διευρύνει τους επιχειρηματικούς του ορίζοντες, επεκτείνεται στο εξωτερικό μέσω θυγατρικών εταιρειών, εισέρχεται στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων και διεισδύει στον τομέα των Ασφαλειών Ζωής και Υγείας. Συνάπτει, ένα ευρύ δίκτυο απαιτητικών διεθνών συνεργασιών και αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο σημαντικούς και αξιόπιστους συνεργάτες εταιρειών – κολοσσών παγκόσμιας φήμης, όπως Carlsberg, Diageo, Danone, Gruppo Campari, Moet Hennessy, Jose Cuervo, Osotspa, Lanson, Lavazza, ασφαλιστικό κολοσσό ΑΧΑ και πολλές άλλες.

Ο Όμιλος σήμερα, κατέχει ηγετική θέση στους τομείς της παραγωγής, εμφιάλωσης και εμπορίας ποτών, στην ανάπτυξη γης και των ασφαλειών, ενώ δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία σε Κύπρο, Ελλάδα, Ρουμανία, Κροατία και Σλοβενία.

Το υπερσύγχρονο ζυθοποιείο Photos Photiades Breweries.

Στον Όμιλο Φώτος Φωτιάδης εργάζονται 1100 επαγγελματίες, γεγονός που τον κατατάσσει ως έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα στην χώρα. Αναγνωρίζοντας το ανθρώπινο δυναμικό του ως το πιο πολύτιμο κεφάλαιο ανάπτυξης, ο Όμιλος επενδύει συστηματικά στην εκπαίδευση και εξέλιξη των ανθρώπων του.

Portfolio με κορυφαία brands του Ομίλου στην Κύπρο.

Μέσα στον επιχειρηματικό στίβο, ο Όμιλος συνεχίζει να ξεχωρίζει για την πρωτοπορία του, η οποία στηρίζεται στον μακροπρόθεσμο στρατηγικό προγραμματισμό, στην προσέλκυση και ανάπτυξη εξαιρετικών στελεχών, στη δημιουργία ισχυρών μακροχρόνιων συνεργασιών, στην προσαρμοστικότητα στις αλλαγές των συνθηκών, στην προσήλωση στην ποιότητα και στην εφαρμογή των υψηλότερων διεθνών προδιαγραφών, καθώς επίσης και στη συνεχή επένδυση σε τεχνολογία αιχμής και ανθρώπινο δυναμικό.

Σταθμοί – ορόσημα

  • 1942 Ιδρύεται η Photos Photiades & Co Ltd από τον αείμνηστο Φώτο Ια. Φωτιάδη.
  • 1947-1949 Λειτουργούν γραφεία και αποθήκες της εταιρείας σε Αλεξάνδρεια, Βηρυτό και Αθήνα.
  • 1961 Εξαγοράζεται η «Θεά Υγεία», η πρώτη εταιρεία εμφιάλωσης νερού (Μουτουλά).
  • 1963 Εξαγοράζεται το πλειοψηφικό πακέτο της Μ. Chr. Platanis & Co ιδιοκτήτριας του ζυθοποιείου «Λέων».
  • 1964 Εξασφαλίζεται η αποκλειστική αντιπροσωπεία των προϊόντων της Κίνας για Κύπρο και Ελλάδα.
  • 1964 Εξασφαλίζεται η παγκόσμια αποκλειστική αντιπροσωπεία των ελληνικών λεπίδων ΑΣΤΟΡ.
  • 1965 Εξαγοράζεται το αγρόκτημα Fontana Amorosa Coast Ltd.
  • 1967 Υπογράφεται η συμφωνία με την Carlsberg Δανίας.
  • Τα ηνία αναλαμβάνει η δεύτερη γενιά. Το 1990 Παύλος Φωτιάδης και το 1992 Αλέξης Φωτιάδης.
  • 1991 Εξαγοράζεται η εταιρεία εμφιάλωσης Blue Sky στο χωριό Αγρός.
  • 1992 Ιδρύεται το κοινωφελές, επιστημονικό και πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης».
  • 1996 Το Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης» δημιουργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κύπρου.
  • 1997 Ο Όμιλος εισέρχεται στην κατηγορία χυμού με τη δημιουργία του χυμού ΕΝΑ.
  • 1998 Δημιουργείται η Photos Photiades Distributors (PPD) και αμέσως αρχίζουν να αναπτύσσονται οι συνεργασίες με τις εταιρείες Diageo, Shark, Boutari, Corona, Jose Cuervo, Moet Hennessy, Gruppo Campari, KEAN, Ilva Saronno, Magners, Groupe Danone, Nestle Waters και πολλές άλλες.
  • 1998 Λανσάρεται στην αγορά το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Αγρός.
  • 2000 Δημιουργείται το Οινοποιείο Κυπερούντας.
  • 2002 Δημιουργείται η πρώτη εταιρεία ανάπτυξης γης στην Κύπρο, ξεκινώντας την υλοποίηση του πρώτου οικιστικού έργου στο Carolina Park.
  • 2004 Δημιουργείται η Beverage World στην Ελλάδα και ξεκινά η μεγάλη πορεία ανάπτυξης του Ομίλου στον Ελλαδικό χώρο με διεθνείς συνεργασίες.
  • 2007-2012 Δημιουργείται η PPD Romania στη Ρουμανία, η PPD Croatia στην Κροατία, η PPD Slovenia στη Σλοβενία σε συνεργασία με τους διεθνείς κολοσσούς Diageo, Gruppo Campari, Ilva Saronno, Proximo και άλλους.
  • 2007 Η Universal Life, η πρώτη κυπριακή ασφαλιστική εταιρεία, γίνεται μέλος των εταιρειών του Ομίλου.
  • 2009 H εταιρεία του Ομίλου Emerald Developments υλοποιεί το πρώτο της οικιστικό έργο στην Αθήνα, ενώ προχωρεί στην προετοιμασία και μελέτη νέων οικιστικών και τουριστικών έργων στην Ελλάδα.
  • 2019 Ο Όμιλος εισέρχεται για πρώτη φορά στην αγορά του καφέ με τη σύναψη συνεργασίας με τη Lavazza στην ελλαδική αγορά.
  • 2019 Ολοκληρώνεται με επιτυχία το επενδυτικό πλάνο και η πλήρης αυτοματοποίηση του ζυθοποιείου Photos Photiades Breweries, κατατάσσοντας το ανάμεσα στα πιο υπερσύγχρονα του κόσμου.
  • 2021 Παράγεται και λανσάρεται η πρώτη μπύρα χωρίς αλκοόλ στην Κύπρο, η Carlsberg0.
  • 2021 Η μπύρα ΛΕΩΝ επαναλανσάρεται με λυκίσκο κυπριακής εσοδείας, ο οποίος καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας, μέσω της τεχνογνωσίας του Οινοποιείου Κυπερούντας.
  • 2021 H PPD Croatia εισέρχεται στην κατηγορία καφέ με την έναρξη συνεργασίας με τον Όμιλο Illy.

Ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος οργανισμός

  • Η ζωή είναι μια κινηματογραφική ταινία ευκαιριών
  • Φιλοσοφία μας η συνεχής πρόοδος και η εξέλιξη

Ο Όμιλος Φώτος Φωτιάδης διανύει την έβδομη δεκαετία ζωής του. Ιδρύθηκε το 1942 από ένα θρύλο του επιχειρείν, τον Φώτο Ια. Φωτιάδη και όλα αυτά τα χρόνια ακολούθησε μια ανοδική πορεία. Κατάφερε να ξεπεράσει τα γεωγραφικά όρια της Κύπρου και να είναι σήμερα ένας από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κυπριακούς επιχειρηματικούς οργανισμούς. Για το χθες, το σήμερα και το αύριο μας μίλησαν οι Παύλος Φωτιάδης (Π.Φ.) και Αλέξης Φωτιάδης (Αλ.Φ.), διευθύνοντες σύμβουλοι στον Όμιλο.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι του Ομίλου, Αλέξης και Παύλος Φωτιάδης.

Μεγάλη η ευθύνη

Είσαστε παιδιά ενός θρύλου στον τομέα του επιχειρείν. Πώς είναι να κάθεται κάποιος σε μια καρέκλα στην οποία κάθισε για δεκαετίες ο Φώτος Φωτιάδης;

Π.Φ.: Κατ’ αρχάς έχουν ήδη περάσει τρεις δεκαετίες που είμαστε σε αυτές τις καρέκλες επομένως δεν είναι κάτι καινούριο. Αλλά όντως λόγω της βαριάς κληρονομιάς νιώθουμε μεγάλη ευθύνη για τη συνέχιση της πετυχημένης πορείας του Οργανισμού. Η ευθύνη είναι πρώτα απ’ όλα έναντι του προσωπικού μας. Περισσότερες από 1100 οικογένειες που συνέδεσαν τη ζωή τους μαζί μας, εξαρτώνται από εμάς. Επιπλέον, είναι ευθύνη έναντι της κοινωνίας που ζούμε αλλά και έναντι των νέων γενιών. Θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές της οικογένειας κάτι καλύτερο από αυτό που έχουμε παραλάβει από τον πατέρα μας. Παράλληλα βέβαια, θα πρέπει να τονίσουμε ότι, αυτό που αισθανόμαστε κατά κάποιο τρόπο ως βάρος της ευθύνης, συνοδεύεται από θετικά. Είναι πολύ μεγάλη η ικανοποίηση και η χαρά, που ένιωθε τόσο ο πατέρας μου όσο και εμείς, να είμαστε επικεφαλής σε έναν οργανισμό που εξελίσσεται συνεχώς.

Ο ιδρυτής του Ομίλου αείμνηστος Φώτος Ια. Φωτιάδης.

Συνεχής πρόοδος και εξέλιξη

Να μιλήσουμε για το DNA του Ομίλου το οποίο θεωρώ ότι εν πολλοίς το έχει καθορίσει ο πατέρας σας, πoιο θα λέγατε ότι είναι;

Αλ.Φ.: Ο πατέρας μας ήταν μια πολύ έντονη προσωπικότητα. Είχε τη δική του φιλοσοφία ζωής, την οποία φρόντισε να μας μεταφέρει, να μας κάνει κοινωνούς της όχι μόνο με τα λόγια, αλλά κυρίως με τις πράξεις του. Το κύριο στοιχείο αυτής της φιλοσοφίας είναι η συνεχής πρόοδος, η εξέλιξη. Να μην σταματάς ποτέ, συνεχώς να προσπαθείς για το καλύτερο, για το νέο, με επιμονή και υπομονή. Θα έλεγα όμως, πως το πιο ουσιαστικό στοιχείο, μέρος αυτής της συνεχούς βελτίωσης, είναι η μετεξέλιξη. Δεν είναι τυχαία η επένδυση στο προσωπικό και στη συνεχή βελτίωση και εξέλιξή του. Το προσωπικό είναι το σημαντικότερο συστατικό αυτού του οργανισμού και της φιλοσοφίας του. Σε 20 χρόνια σαφώς και θα υπάρχει ένα μετεξελιγμένο DNA, αλλά βασικό του στοιχείο θα παραμένει η φιλοσοφία της συνεχούς βελτίωσης και προόδου.

Τι σας μένει αξέχαστο από αυτά που σας έλεγε ή έκανε ο πατέρα σας;

Π.Φ.: Πολλά πράγματα. Κάποια από αυτά είναι μέρος της κουλτούρας και των αρχών του Οργανισμού. Θα συμπληρώσω όμως σε σχέση με αυτά που είπε ο Αλέξης προηγουμένως ότι, παρόλη την εξέλιξη, βασικά χαρακτηριστικά του DNA του Οργανισμού έχουν τα στοιχεία του ιδρυτή του, Φώτου Φωτιάδη. Σίγουρα η προσωπικότητα του Αλέξη κι εμένα που διοικούμε τον Οργανισμό εδώ και 30 χρόνια, επηρεάζει και συντελεί στην εξέλιξη του Οργανισμού, στη φιλοσοφία, και στην κουλτούρα του, όμως οι βασικές αρχές δεν αλλάζουν. Κάθε οικογενειακή επιχείρηση μεταφέρει ουσιαστικά βασικά στοιχεία των αρχών, της κουλτούρας και το DNA της ίδιας της οικογένειας. Και εδώ, θα ήθελα να αναφερθώ στη μητέρα μου. Ο τρόπος που μεγάλωσε την οικογένεια της, τα τέσσερα παιδιά της που μας εμπότισε με τη στάση ζωής και τη φιλοσοφία της. Και οι αρχές που έχει μια οικογενειακή επιχείρηση σαφώς καθορίζονται και επηρεάζονται από την ίδια την  οικογένεια που είναι πίσω της. Στις οικογενειακές επιχειρήσεις είναι κάτι το οποίο, είτε το θέλεις είτε όχι, είναι δεδομένο.

Η μητέρα

Σε τούτη όλη την ιστορία του πατέρα σας και εννοώ την επιχειρηματική, τι ρόλο έπαιξε η μητέρα σας;

Π.Φ.: Πολύ σημαντικό. Και δεν αναφέρομαι στο στερεότυπο ότι ήταν εκεί για να τον υποστηρίζει. Διαδραμάτισε όμως ουσιαστικό ρόλο στις αρχές και τις αξίες που είναι κτισμένος ο Οργανισμός μας. Σίγουρα δεν είχε άμεση ανάμιξη σε επιχειρηματικές αποφάσεις, αλλά σε ότι αφορά στην κουλτούρα του Οργανισμού, οπωσδήποτε επηρέασε σημαντικά και τον ίδιο τον πατέρα μας κι εμάς με τον τρόπο που μας μεγάλωσε.

Το ξεχόρτισμα

Πότε ήταν η πρώτη σας επαφή με την εταιρεία; Από ποια ηλικία; Σας έφερνε στο εργοστάσιο ο πατέρας σας από μικρούς; Είστε δύο άτομα που στην ουσία έχετε μεγαλώσει ταυτόχρονα με τον Οργανισμό.

Αλ.Φ.: Θα μπορούσαμε σίγουρα να το πούμε και έτσι. Για τον πατέρα μας η γραμμή που χώριζε την επιχείρηση από την οικογένεια ήταν πολύ θολή, καθώς αυτές οι δύο έννοιες ήταν αλληλένδετες.

Π.Φ.: Θυμάμαι ότι η πρώτη μου δουλειά στο εργοστάσιο ήταν σε ηλικία 13 χρονών, καλοκαίρι. Μαζί με ένα φίλο μου μας έβαλαν να ξεχορτίσουμε την αυλή εδώ στο εργοστάσιο που θα γινόταν το Φεστιβάλ της Carlsberg.

Παραγωγή και διανομή της Carlsberg Κύπρου (1969).

Κλειδί η προσαρμοστικότητα

Ο Όμιλος σήμερα κατέχει ηγετική θέση στους τομείς της παραγωγής, εμφιάλωσης και εμπορίας ποτών, στην ανάπτυξη γης και των ασφαλειών, ενώ δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία σε Κύπρο, Ελλάδα, Ρουμανία, Κροατία και Σλοβενία.  Πώς είναι να διοικείς ένα τόσο μεγάλο όμιλο και ποιο το μυστικό να παραμένει ηγέτης;

Αλ.Φ.: Το πώς νιώθεις το απάντησε προηγουμένως ο Παύλος. Αποτελεί μεγάλη ευθύνη, καθώς με τις αποφάσεις σου μπορεί να κριθεί το οικονομικό μέλλον  τόσων οικογενειών. Κάποιος που διοικεί μια τόσο μεγάλη επιχείρηση, ειδικά τη σημερινή εποχή που όλα αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς, είναι σημαντικό να περιβάλλεται από εξαιρετικά στελέχη. Είναι επίσης σημαντικό αποφάσεις να παίρνονται συλλογικά και όχι ατομικά, καθώς και το να μπορεί ο Οργανισμός να βλέπει το μέλλον και να προσαρμόζει έγκαιρα τις ενέργειές του. Και θα έλεγα ότι αυτό είναι το πιο κρίσιμο για την επιβίωση μιας εταιρείας. Καθημερινά βλέπουμε εταιρείες κολοσσούς που δεν καταφέρνουν να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, να συρρικνώνονται ή και να καταρρέουν.

Υπερσύγχρονο κέντρο αποθήκευσης και διανομής προϊόντων στην αγορά της Ρουμανίας.

Π.Φ.: Να προσθέσω ότι κάθε μέρα είναι διαφορετική με νέες προκλήσεις όταν έχεις να κάνεις με τόσες πολλές δραστηριότητες, σε τόσες πολλές χώρες και τόσους τομείς. Και σίγουρα είναι κάτι που δεν σε αφήνει να έχεις μια ανιαρή ζωή.

Σημαντικοί σταθμοί

Σε όλη αυτήν την πορεία ποια θεωρείτε ως την πιο σημαντική και καθοριστική στιγμή;

Π.Φ.: Δεν είναι ένας σταθμός, μια στιγμή. Είναι πολλά μαζί.

Αλ.Φ.: Θα ξεκινούσα με τη δημιουργία της εταιρείας το 1942. Καθοριστική ήταν επίσης η δημιουργία του ζυθοποιείου και η εξασφάλιση της άδειας παραγωγής της Carlsberg στην Κύπρο, η πρώτη παγκοσμίως εκτός Δανίας. Οι αγορές γης που έκανε η εταιρεία για αρκετά χρόνια, δηλαδή οι επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία και η ανάπτυξη γης. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο Φώτος Φωτιάδης αποφάσισε να αποσυρθεί από τη διοίκηση του Ομίλου σε σχετικά όχι μεγάλη ηλικία, στα 67 του χρόνια και να αναθέσει σε άλλους σοβαρές ευθύνες στον Όμιλο. Και η σημασία του συγκεκριμένου είναι ότι τόλμησε και έκανε αυτή την κίνηση, κάτι που δεν παρατηρείται συχνά στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Πολύ σημαντική ήταν η δημιουργία της εταιρείας Φώτος Φωτιάδης Διανομείς το 1998, δηλαδή το εμπορικό κομμάτι του Ομίλου που έχει σήμερα ισχυρή παρουσία σε τέσσερις χώρες, η εξαγορά της Universal Life που ήταν μια μεγάλη κίνηση για τον Όμιλο σ’ ένα καινούριο τομέα. Μιλώντας γενικότερα, η επέκταση των εργασιών του Ομίλου στο εξωτερικό σε διάφορα στάδια ήταν καθοριστικής σημασίας.

«Μια κινηματογραφική ταινία ευκαιριών»

Να πάμε σε ένα άλλο θέμα. Τι σας έλεγε ο πατέρας ως προς το πώς πρέπει να συμπεριφέρεστε ή να αποφασίζετε κλπ, όταν θα αναλαμβάνατε ή μετά που αναλάβατε τη διοίκηση του Οργανισμού;

Π.Θ.: Το ένα είναι πως η ζωή είναι μια κινηματογραφική ταινία ευκαιριών. Και το θέμα είναι να μπορείς να τις δεις και να τις αρπάξεις. Από την άλλη, έλεγε ότι πρέπει να απλώνεις το χέρι σου ως εκεί που φτάνει. Δηλαδή, αυτό που εννοούσε, είναι ότι πρέπει να ρισκάρεις αλλά κάθε φορά που παίρνεις ένα ρίσκο να μην είναι τόσο μεγάλο, ώστε να σε βουλιάξει εάν κάτι πάει στραβά.

Αλ.Φ.: Ο πατέρας μου στην επιχειρηματική του καριέρα είχε αρκετές αποτυχίες. Αλλά καμιά δεν ήταν τόσο μεγάλη για να τον βουλιάξει, παρόλο που ήταν ένας άνθρωπος που έπαιρνε ρίσκα. Δεν υπήρχε περίπτωση να του εισηγηθείς κάτι καινούριο και να το απορρίψει χωρίς να το συζητήσει και να το σκεφθεί. Το μελετούσε. Η ρουτίνα γι’ αυτόν ήταν κάτι ξένο. Ήθελε πάντα να δημιουργεί, να μελετά και να προχωρά σε νέα πράγματα. Γι’ αυτό, σχεδόν ποτέ, δεν είχε ρόλο εκτελεστικού διευθυντή σε κάποια από τις εταιρείες του Ομίλου. Όταν ίδρυσε το ζυθοποιείο, διόρισε Γενικό Διευθυντή από την πρώτη μέρα. Ο ίδιος ήθελε να πάει στο επόμενο κεφάλαιο, να δημιουργήσει το επόμενο έργο. Τούτη η δίψα για δημιουργία είναι το πιο σημαντικό πράγμα που τον χαρακτήριζε.

Η ιστορία πίσω από εξασφάλιση της άδειας από την Carlsberg

Ποια ιστορία – περιστατικό/περιστατικά σας έχει μείνει αξέχαστο/αξέχαστα είτε από προσωπική εμπειρία είτε από αυτά που σας έχουν διηγηθεί;

Π.Φ.: Θα αναφερθώ στις προσπάθειες απόκτησης της άδειας παραγωγής της Carlsberg στην Κύπρο. Για πέντε χρόνια ο πατέρας μου προσπαθούσε να πείσει είτε την Carlsberg είτε την Tuborg, τις τότε πιο μεγάλες ζυθοποιίες της Δανίας, να του παραχωρήσουν άδεια παραγωγής της μπίρας τους στην Κύπρο. Εκείνη την περίοδο, ήταν ξεχωριστές βιομηχανίες παρόλο που σήμερα ανήκουν στον ίδιο όμιλο. Στις προσπάθειες του ο Φώτος Φωτιάδης έπαιρνε συνέχεια όχι, όχι, όχι, όχι. Δεν το έβαλε όμως κάτω, επέμενε. Οι δανέζικες ζυθοποιίες είχαν τότε μια συμφωνία μεταξύ τους να μην επιτρέψουν τη μεταφορά τεχνογνωσίας παραγωγής της lager μπίρας εκτός Δανίας για να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας μέσα στη χώρα τους. Ο πατέρας μου χρειάστηκε να βρει τον τρόπο να τους πείσει ότι ήταν λάθος η πολιτική τους και το κατάφερε μετά από μεγάλο αγώνα και ύστερα από πάρα πολλές προσπάθειες για τις οποίες θα μπορούσαμε να μιλούμε για ώρες. Τελικά, τους έκανε να αντιληφθούν ότι πρώτα απ’ όλα αυτό θα εξυπηρετούσε το δικό τους το συμφέρον και ότι θα έχαναν το τρένο εάν δεν άρχιζαν να επενδύουν και στο εξωτερικό. Και η Κύπρος ήταν ο πρώτος σταθμός αυτής της διεθνούς πορείας της Carlsberg. Γι’ αυτό και η Κύπρος, παρόλο που είμαστε μια μικρή αγορά, έχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία τους και την καρδιά τους.

Το υπερσύγχρονο ζυθοποιείο Photos Photiades Breweries.

Υπάρχει κάποια ιστορία, ένα περιστατικό σε σχέση με αυτήν την προσπάθεια με την Carlsberg που μπορούμε να την πούμε;

Π.Φ.: Υπάρχει και αφορά στον τρόπο που τελικά ο πατέρας μου κατάφερε να πείσει τους Δανούς να παραχωρήσουν την άδεια παραγωγής της μπίρας Carlsberg στην Κύπρο. Έκλεισε μία από τις πολλές επιστολές που τους είχε στείλει, διότι τότε η επικοινωνία γινόταν με επιστολές, λέγοντάς τους πως, «έχετε την ευκαιρία τώρα να κάμετε την Carlsberg την Coca Cola των μπιρών. Εάν δεν το κάνετε εσείς, κάποιος άλλος θα το κάνει και εσείς θα έχετε χάσει το τρένο».

Χρόνια αργότερα, ο A.C. Nilsen που ήταν ο επικεφαλής της Carlsberg στη Δανία, ανέφερε στον πατέρα μου ότι εκείνη η τελευταία φράση που έγραψε στην επιστολή του, ήταν αυτή που τον έκανε να το ξανασκεφτεί και τελικά να εισηγηθεί την αλλαγή της πολιτικής της Carlsberg και την παραχώρηση της  άδειας παραγωγής της μπίρας τους στον Φώτο Φωτιάδη στην Κύπρο, που ήταν και η  πρώτη παγκοσμίως.

Αναζήτηση ευκαιριών

Ο Όμιλος σας μετά την κρίση θα προβεί σε νέες επενδύσεις; Θα δούμε εξαγορές, ψάχνετε ευκαιρίες;

Π.Φ.: Μία από τις πιο σημαντικές αρχές που αναφέραμε είναι ότι μια εταιρεία που σταματά να επεκτείνεται είναι καταδικασμένη.

Αλ.Φ.: Κατ’ αρχάς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που βιώσαμε την  πανδημία, πέραν της πρώτης αντίδρασης που ήταν να προστατεύσουμε τον κόσμο μας, της δεύτερης που ήταν να προστατεύσουμε τη ρευστότητα και την κερδοφορία του Ομίλου όσο μπορούσαμε, η αμέσως επόμενη ήταν να αναζητήσουμε ευκαιρίες. Γιατί πρέπει κανείς να βλέπει τι αλλάζει και που υπάρχουν ευκαιρίες για επένδυση. Όσον αφορά τη γενική ανάγκη για συγχωνεύσεις και συνέργειες θεωρούμε ότι θα συνεχίσει να υπάρχει και μάλιστα σε αυξημένο βαθμό. Τώρα με ποια μορφή θα γίνουν, εάν είναι με συνεργασία, εξαγορά ή συγχώνευση ή συνδυασμό των τριών, εξαρτάται από την κάθε περίπτωση. Αλλά σαφώς σε μικρές αγορές όπως είναι η Κύπρος με μικρές οικονομίες κλίμακας , η κάθε εταιρεία είναι υποχρεωμένη να αναζητά συνέργειες και συνεργασίες για να μπορέσει να αναπτυχθεί.

Κοντά στην κοινωνία

Να πάμε και στην εταιρική κοινωνική ευθύνη να δούμε τι σημαίνει για εσάς. Ποια είναι η φιλοσοφία σας;

Π.Φ.: Για εμάς είναι μέρος των αξιών της οικογένειάς μας και του Οργανισμού μας. Πολύς κόσμος γνωρίζει σήμερα για το έργο και την προσφορά του Ιδρύματος Φώτος Φωτιάδης. Η ανταπόδοση όμως στην κοινωνία είναι μέρος των αξιών που υπήρχαν από την αρχή της ίδρυσης του οργανισμού, πολλά χρόνια πριν εφευρεθεί ο όρος της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης». Υπήρχε η φιλοσοφία που ήταν και ανακοινωμένη και αφορά στην πράξη το χρέος που έχει κάθε οργανισμός, ιδιαίτερα μεγάλος, να ανταποδίδει και να στηρίζει ποικιλοτρόπως την κοινωνία μέσα από την οποία και επωφελείται και από αυτήν εξαρτάται το μέλλον του.

Αλ.Φ.: Πριν την τουρκική εισβολή, και συγκεκριμένα κατά την 21η Ιουνίου 1970,  πρώτη  επέτειο των εγκαινίων της Ζυθοβιομηχανίας  Carlsberg στην Κύπρο, τα δέκα παιδιά που γεννήθηκαν πρώτα, υιοθετήθηκαν  από τον Όμιλο μας και ονομάστηκαν «Τα Δέκα Τυχερά Παιδιά της Carlsberg».   Η Εταιρεία ανέλαβε τη βάπτιση τους, την παροχή ετήσιου δώρου και τα έξοδα των σπουδών τους μέχρι και το Πανεπιστήμιο. Ενώ αμέσως μετά την εισβολή, επανήλθε και πάλι η διοργάνωση του Φεστιβάλ Carlsberg, αφιερωμένο όμως πλέον στην Κυπρία Προσφυγοπούλα. Όλες οι εισπράξεις δίνονταν στο «Ίδρυμα Carlsberg για την Κυπρία Προσφυγοπούλα», μέσω του οποίου 20 και πλέον άπορες και ορφανές προσφυγοπούλες, λάμβαναν ετήσια χρηματική στήριξη.

Η προσφορά προς την κοινωνία ήταν πάντα μέρος της φιλοσοφίας του Οργανισμού από την ίδρυσή του και αυτό αφορά σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται και όχι μόνο στην Κύπρο.

Μεγάλες οι προκλήσεις αλλά θα καταφέρουμε

Ρωτήσαμε τους Παύλο και Αλέξη Φωτιάδη για την κρίση από την πανδημία και την επόμενη μέρα. Δήλωσαν αισιόδοξοι παρά τις μεγάλες προκλήσεις.

Να δούμε και λίγο την κατάσταση της οικονομίας σήμερα. Πριν η χώρα ξεπεράσει τις επιπτώσεις της κρίσης του 2013, ήρθε η πανδημία που μας ταλαιπωρεί εδώ και δύο χρόνια. Προσθέστε σε αυτό και την κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος που μπορεί να μην σας αφορά άμεσα ως οργανισμό αλλά επηρεάζει την οικονομία γενικότερα και επομένως κι εσάς. Ποια η εκτίμησή σας για την επόμενη μέρα;

Αλ.Φ.: Τα γεγονότα που ζήσαμε τους τελευταίους 20 μήνες είναι δραματικά. Το πλήγμα στους τομείς της φιλοξενίας, εστίασης και διασκέδασης είναι πάρα πολύ μεγάλο, ιδιαίτερα για όσους δεν είχαν προλάβει να σταθούν στα πόδια τους από την προηγούμενη κρίση του 2013. Όσον αφορά στο κομμάτι της ανάπτυξης γης που βασιζόταν στις πολιτογραφήσεις προφανώς πρέπει να αλλάξει πορεία.

Πρέπει πρώτα απ’ όλα να σημειώσουμε ότι η πανδημία έχει προκαλέσει μια παγκόσμια κρίση σε σχέση με την οικονομία. Εμείς είμαστε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επομένως τα δεδομένα που ισχύουν στην Κύπρο, ισχύουν και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χαλάρωσε τις προδιαγραφές για τις τράπεζες, όπως και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαλάρωσε τα κριτήρια για τους δημοσιονομικούς δείκτες, σίγουρα δίνει την ευχέρεια στο κράτος να στηρίξει την οικονομία. Από την άλλη, υπάρχουν και όρια στο πόσο μπορεί να αντέξει ένας κρατικός προϋπολογισμός. Θεωρώ όμως ότι από την στιγμή που έγιναν οι σωστές κινήσεις, θα πάμε καλύτερα. Έχουμε πίστη στην ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας, είμαστε και σαν Κύπριοι μαχητές, δεν το βάζουμε κάτω. Καταφέραμε να επιβιώσουμε σε πολύ χειρότερες καταστάσεις. Δεν θα είναι εύκολα τα επόμενα χρόνια, αλλά θεωρώ ότι θα τα καταφέρουμε.

Αναγκαίος ένας μακρόπνοος σχεδιασμός

Η διαφορά με προηγούμενες κρίσεις είναι ότι ήταν τοπική ενώ τώρα είναι μια παγκόσμια κρίση και επομένως η χώρα δεν μπορεί να επωφεληθεί μιας διαφορετικής εικόνας στη διεθνή οικονομία.

Π.Φ.: Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα πιστεύω ότι τα χειρότερα έχουν περάσει όσον αφορά την πανδημία. Προβλέπω ότι το 2022 το επίπεδο της οικονομίας μας θα είναι πολύ κοντά στο 2019, παρόλο που ο τουρισμός δεν προβλέπω να φτάσει στα προ του κορωνοϊού επίπεδα αμέσως. Αυτό είναι το θετικό. Από την άλλη όμως, και έχεις δίκαιο που συνδέεις τα προβλήματα της κρίσης του 2013 με τα σημερινά, τον κορωνοϊό, διότι η οικονομία δεν πρόλαβε να σταθεί σωστά στα πόδια της πριν έλθει το δεύτερο αυτό πλήγμα. Ο συνδυασμός των δύο επιβάλλει στην οικονομία να περάσει στο επόμενο στάδιο με πολύ λιγότερες αντοχές. Και ο λόγος είναι απλός: το κράτος είναι υπερχρεωμένο, καθώς ο συνδυασμός των δύο κρίσεων ανέβασε το δημόσιο χρέος σε πολύ υψηλά επίπεδα. Και στους αριθμούς που φαίνονται, αλλά και στους αριθμούς που δεν φαίνονται. Διότι μπορεί ένα μέρος  των δισεκατομμυρίων ευρώ που έρχονται από την Ευρώπη αυτή την στιγμή, να είναι δανεισμός και ένα μέρος λεφτά της Ευρώπης, χορηγίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για λεφτά εντελώς δωρεάν. Τα κονδύλια της Ευρώπης δεν δημιουργούνται από το πουθενά. Προέρχονται από τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων. Και σε αυτούς του φορολογούμενους συγκαταλεγόμαστε κι εμείς οι Κύπριοι. Επομένως, εάν ως δικαιούχοι πάρουμε χορηγία €1,2 δισ., μεσοπρόθεσμα, ως φορολογούμενοι, θα πληρώσουμε €1,5 δισ. Στην πραγματικότητα αυτό το €1,5 δισ. θα το πληρώσει με έμμεσο τρόπο η επόμενη γενιά.

Είναι επίσης σημαντικό να πούμε ότι ο ιδιωτικός δανεισμός των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών εξακολουθεί να είναι υψηλός. Αυτό σημαίνει πως ως ιδιωτικός τομέας δεν έχουμε πολλές αντοχές και είμαστε επιρρεπείς σε όποιες νέες κρίσεις. Αυτό βέβαια ισχύει και για το κράτος.

Ένα από τα διαχρονικά μας προβλήματα είναι ότι ποτέ δεν είχαμε ένα πραγματικό μακρόπνοο σχεδιασμό σχετικά με την οικονομία μας. Το μόνο που κάνουμε διαρκώς είναι να τρέχουμε να λύνουμε προβλήματα και να προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε ευκαιριακά τις εκάστοτε συνθήκες. Πολύ σύντομα όμως αυτό φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ σε κάτι πολύ σημαντικό. Στο γεγονός ότι για πρώτη φορά, μετά από τέσσερις δεκαετίες, έχουμε μπει σε μια διαδικασία να χαράξουμε μια εθνική στρατηγική ανάπτυξης της οικονομίας. Κι αυτό είναι τεράστιας σημασίας. Τεράστιας σημασίας καθότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας, που ελπίζω να είναι μέσα στους επόμενους έξι με οχτώ μήνες, θα υπάρξει μία συμφωνημένη στρατηγική, όχι απλώς μια έκθεση σε ένα συρτάρι, αλλά μια στρατηγική που θα τεθεί σε ισχύ και θα εφαρμοστεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αυτό θα μας βοηθήσει στους κατά καιρούς σχεδιασμούς που γίνονται, να ακολουθούμε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές. Ανεξάρτητα αν έρχεται μια κυβέρνηση και φεύγει μια άλλη. Ανεξάρτητα εάν ο καθένας ακολουθεί τη δική του φιλοσοφία. Από τη στιγμή που θα ακολουθούν τις βασικές αρχές και κατευθύνεις του στρατηγικού σχεδιασμού, δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Είναι επομένως πολύ σημαντικό να καταλάβουν όλοι τη σημασία αυτού του σχεδιασμού, να φροντίσουν να είναι κοινωνοί του και να προωθηθεί το συντομότερο δυνατό.

Η πρώτη και η μόνη φορά που έγινε κάτι τέτοιο ήταν τα επόμενα χρόνια μετά το 1974 όταν ζητήσαμε από τη Διεθνή Τράπεζα να μας κάνει μια εθνική στρατηγική και όντως καταρτίστηκε και την ακολουθήσαμε τα πρώτα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή. Και ήταν κάτι που βοήθησε την Κύπρο.

Ίδρυμα Φώτος Φωτιάδης

Το Ίδρυμα Φώτος Φωτιάδης, το οποίο ιδρύθηκε τη δεκαετία του ‘90 για μια οργανωμένη και στοχευμένη προσφορά στην κυπριακή κοινωνία, αναπτύσσει μεγάλο αριθμό κορυφαίων πρωτοβουλιών, που έχουν ως επίκεντρο τον πολιτισμό, την τέχνη και την επιστήμη. Ανάμεσα σε αυτές είναι η φιλοτέχνηση και τοποθέτηση προτομών σημαντικών προσωπικοτήτων του νησιού μας όπως του ερευνητή Παύλου Ξιούτα, του λαογράφου Νέαρχου Κληρίδη, του ποιητή Κώστα Μόντη, του μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα, των ποιητών μας Βασίλη Μιχαηλίδη και Δημήτρη Λιπέρτη, η διοργάνωση των ετήσιων παγκύπριων μαθητικών βραβείων Κώστα Μόντη και πιο πρόσφατα η χρηματοδότηση για την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου Ιδαλίου με δωρεά ύψους 100 χιλιάδων ευρώ. Επίσης, το Ίδρυμα κάθε χρόνο απονέμει βραβεία σε αριστεύσαντες μαθητές και φοιτητές, ενώ από την ίδρυση του έχει διοργανώσει ποιητικές βραδιές, έχει στηρίξει συνέδρια, διαλέξεις και εκδόσεις βιβλίων, και έχει τιμήσει μέσα από ειδικές εκδηλώσεις προσωπικότητες όπως ο Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης, o Γεώργιος Μπαμπινιώτης και πολλοί άλλοι.

Στιγμιότυπο από την τιμητική εκδήλωση προς τιμή του μεγάλου σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή.

Επίσης, το Ίδρυμα έχει δημιουργήσει το Κυπριακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το οποίο συμβάλλει στην πληρέστερη ενημέρωση του κοινού για την χλωρίδα, την πανίδα και τη γεωλογία του τόπου μας. Συγκεκριμένα, η συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει περίπου 2500 εκθέματα από ταριχευμένα θηλαστικά, πτηνά, ψάρια, ερπετά και έντομα, καθώς και πετρώματα, ορυκτά, ημιπολύτιμους λίθους, όστρακα, απολιθώματα και άλλα.

Η τοποθέτησή τους στο χώρο γίνεται σε θεματικές ενότητες, και τα εκθέματα κατανέμονται ανάλογα με τον τύπο του οικοσυστήματος στο οποίο ανήκουν.

Αποκαλυπτήρια της προτομής του Δημήτρη Λιπέρτη στο Δήμο Στροβόλου.

Όπως σημειώνουν από τον Όμιλο, «μια επίσκεψη στο Μουσείο μπορεί να δώσει το έναυσμα στον επισκέπτη να εμβαθύνει περισσότερο στη μελέτη της κυπριακής φύσης και να την αγαπήσει, συμβάλλοντας έτσι στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και στη συλλογική προσπάθεια για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

Εταιρική υπευθυνότητα και υγιές επιχειρείν

Ίσως η σημαντικότερη παρακαταθήκη που άφησε ο αείμνηστος ιδρυτής του Ομίλου, Φωτός Ια. Φωτιάδης είναι η διακηρυχθείσα αρχή του, τη δεκαετία του 1960: «Ο Όμιλος να επιστρέφει στο κοινωνικό σύνολο όσο γίνεται περισσότερα απ’ όσα η στήριξη και η αγάπη της κοινωνίας τον καταξιώνει». Η αρχή αυτή τηρείται έκτοτε με θρησκευτική ευλάβεια.

Η εταιρική υπευθυνότητα και το υγιές επιχειρείν αποτελούν έννοιες συνυφασμένες με την αναπτυξιακή στρατηγική του Ομίλου. Μέσα από μια κουλτούρα υψηλής απόδοσης και στηριζόμενος στις διαχρονικές αξίες και τη δίψα για αριστεία, επιδιώκει τη συνεχή αναβάθμιση και εκπαίδευση των ανθρώπων του. Οικοδομεί ισχυρές και μακρόχρονες σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες και συνεργάτες τους και υποστηρίζει ανάγκες της τοπικής κοινωνίας όπου δραστηριοποιείται.

Στόχος, η δημιουργία προστιθέμενης αξίας προς όλους τους συμμετόχους του Ομίλου και η συνεχής ταύτιση του ονόματός του με την ποιότητα, τα καινοτόμα προϊόντα, καθώς και την εξειδίκευση. Με την υιοθέτηση των πιο αναγνωρισμένων διεθνών προτύπων και συστημάτων διαχείρισης ποιότητας, ασφάλειας τροφίμων και περιβάλλοντος, κατορθώνει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών, αλλά και στις προσδοκίες των συνεργατών και καταναλωτών του. Οι βραβεύσεις και οι πολλαπλές διακρίσεις ποιότητας του δίνουν περαιτέρω ώθηση στην ισχυρή και κοινωνικά υπεύθυνη προσπάθεια που καταβάλει.

Με βασικό μέλημα οι καταναλωτές να απολαμβάνουν υπεύθυνα, ο Όμιλος Φώτος Φωτιάδης επικοινωνεί και προωθεί το μήνυμα της υπεύθυνης κατανάλωσης σε όλες τις συσκευασίες και καμπάνιες του και υλοποιεί δράσεις και συνέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται. Παράλληλα, ο Όμιλος επενδύει στη διεύρυνση της κατηγορίας μη αλκοολούχων ποτών, καθώς και στην ανάπτυξη τέτοιων νέων προϊόντων, προσφέροντας ακόμα μία εναλλακτική ποιοτική και γευστική επιλογή στους καταναλωτές, όπως την παραγωγή Carlsberg 0.0 στην Κύπρο.

Ο Όμιλος φροντίζει συνεχώς να ελαχιστοποιεί το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα σε όλες τις παραγωγικές και επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και επενδύει σε «πράσινη» τεχνολογία αιχμής που του εξασφαλίζει σημαντική μείωση κατανάλωσης ενέργειας και νερού. Μερικά από τα καινοτόμα συστήματα και πράσινες πρακτικές που αξιοποιεί ο Όμιλος στο υπερσύγχρονο ζυθοποιείο του είναι το πρωτοποριακό σύστημα “Stromboli Energy Recovery System”, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται 60% εξοικονόμηση θερμικής ενέργειας κατά τη διεργασία βρασμού στο brewhouse, το σύστημα ανάκτησης διοξειδίου του άνθρακα, όπου 670.000 κιλά CO2 που παράγεται κατά τη ζύμωση της μπύρας δεν απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, αλλά επαναχρησιμοποιούνται στην παραγωγή και πολλά άλλα. Στο πλαίσιο επίσης της ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης και υπεύθυνης ανάπτυξης της, η Photos Photiades Breweries βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες κυπριακές εταιρείες που συμμετέχει στο δίκτυο «Επιχειρώ για το Κλίμα» (Business4Climate) και έχει δεσμευτεί εθελοντικά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακά.

Διεύθυνση.

Photos Photiades Group
Photos Photiades Business Centre
8 Stassinos Avenue, 6th Floor
1060 Nicosia
Cyprus

P.O. Box 22391
1521 Nicosia
Cyprus

Τηλέφωνο.

+357 22 452000

Φαξ.

+357 22 452001