ΟΜΙΛΟΣ ΙΑΚΩΒΟΥ

68 χρόνια

Εργατικότητα, σεμνότητα, συνέπεια

O Όμιλος Ιακώβου αποτελεί σήμερα έναν από τους κορυφαίους Ομίλους στον κλάδο των κατασκευών και όχι μόνο, με ιστορία πέραν των 65 χρόνων. Η αρχή έγινε το 1953 από τον Γεώργιο Ιακώβου στη Λάρνακα. Σήμερα, 68 χρόνια μετά, είναι ένας πρωτοπόρος πολυσχιδής Όμιλος.

Εργατικότητα, σεμνότητα, συνέπεια

O Όμιλος Ιακώβου αποτελεί σήμερα έναν από τους κορυφαίους Ομίλους στον κλάδο των κατασκευών και όχι μόνο, με ιστορία πέραν των 65 χρόνων. Η αρχή έγινε το 1953 από τον Γεώργιο Ιακώβου στη Λάρνακα. Σήμερα, 68 χρόνια μετά, είναι ένας πρωτοπόρος πολυσχιδής Όμιλος.

Οι εργασίες του Ομίλου περιλαμβάνουν:

–  Κατασκευαστικές δραστηριότητες (Constructions)

–  Λατομικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες (Quarrying & Mining)

–  Δραστηριότητες που σχετίζονται με την Παραγωγή και Προμήθεια Ετοίμου Σκυροδέματος (Concrete) & Ασφαλτικού Σκυροδέματος (Asphalt)

–  Εισαγωγή και προμήθεια βαρέων μηχανημάτων και ανταλλακτικών

–  Ανάπτυξη Γης (Land Development)

–  Επενδύσεις, Παραχωρήσεις, P.P.P. (Investments – Concessions)

Ο ιδρυτής Γεώργιος Ιακώβου

Οι ρίζες του Ομίλου πάνε πίσω στη δεκαετία του 1950 και στον πρωτεργάτη του, Γεώργιο Ιακώβου, από τη Λάρνακα που προσπαθούσε μέσα από την εργατικότητά και το μεράκι του να προοδεύσει και να προσφέρει το καλύτερο που μπορούσε για την οικογένειά του. Νυμφευμένος με τη Δέσποινα Ιακώβου από τη Δευτερά, απέκτησαν τρία παιδιά. Τους Ευτύχιο, Ιάκωβο και Κωστάκη. Η σύζυγός του, Δέσποινα, ήταν απόγονος της οικογένειας Χατζηευτύχιου. Ο πατέρας της, ήταν πρωτοπόρος και ένας προοδευτικός γαιοκτήμονας και παλαιο-μούχταρος της Δευτεράς, είχε δε διατελέσει και μέλος του Νομοθετικού Σώματος της Αγγλικής Διακυβέρνησης στην Κύπρο.

Ο Γεώργιος Ιακώβου (πατέρας των Ιάκωβου και Κωστάκη) που το 1953 έθεσε τις βάσεις για το σημερινό Όμιλο Ιακώβου.

Ο Γεώργιος Ιακώβου ξεκίνησε ως ένας μικρός εργολάβος που ασχολείτο με αμμοχάλικα, χωματουργικά και την κατασκευή τσιμεντομπλόκς. To 1953 ιδρύει μια μικρή επιχείρηση, της οποίας η έναρξη της δραστηριότητάς της συμπίπτει με την οικονομική ανάπτυξη της εποχής εκείνης.

Τα θεμέλια του Ομίλου

Το 1970 μαζί με τα παιδιά του βάζουν τα πρώτα θεμέλια και ιδρύουν τον συνεταιρισμό Α/φοί Ιακώβου, ο οποίος με την πάροδο των χρόνων εδραιώνεται και αναπτύσσεται ραγδαία. Τα παιδιά του Ευτύχιος, Ιάκωβος και Κωστάκης συνεχίζουν αργότερα τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του πατέρα τους.

Οι πρώτες δεκαετίες

Μετά την Τούρκικη εισβολή και με την επανεκκίνηση της οικονομίας, που το μεγαλύτερο μερίδιο έλαβε η οικοδομική βιομηχανία, δημιουργήθηκαν νέες ανεξάρτητες θυγατρικές εταιρείες οι οποίες μέχρι σήμερα συνεχίζουν να αποτελούν ενεργό κομμάτι του Ομίλου Ιακώβου, καθεμία από τις οποίες ασχολείται με ένα συγκεκριμένο αντικείμενο.

Το 1976 ιδρύεται η εταιρεία Iacovou Brothers (Overseas) Ltd η οποία ασχολείται με τις δραστηριότητες του Ομίλου στο εξωτερικό.

Το 1978 ιδρύεται η εταιρεία Iacovou Brothers (Constructions) Ltd η οποία ασχολείται κυρίως με τις κατασκευαστικές δραστηριότητες του Ομίλου στην Κύπρο. Η εταιρεία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην εκτέλεση αναπτυξιακών έργων ζωτικής σημασίας που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας, όπως δρόμοι, υδατοφράκτες κτλ.

Μετά την τούρκικη εισβολή, η εταιρεία Iacovou Brothers (Constructions) Ltd συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία οικιστικών μονάδων για τη στέγαση του εκτοπισμένου πληθυσμού και στην κατασκευή του Αεροδρομίου Λάρνακας.

Ταυτόχρονα, περί το 1978, λόγω της αύξησης της ζήτησης σε έτοιμο σκυρόδεμα, δημιουργείται η εταιρεία Iacovou Brothers (Concrete) Ltd η οποία ασχολείται με την παραγωγή και προμήθεια έτοιμου σκυροδέματος τόσο για τις ανάγκες του Ομίλου όσο και της τοπικής αγοράς.

Tο 1984 ιδρύεται η εταιρεία Unitrak Machinery Ltd η οποία ασχολείται με την εισαγωγή μηχανημάτων και ανταλλακτικών. Η εταιρεία προμηθεύει τόσο τον Όμιλο, όσο και την επιτόπια αγορά και είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην Κύπρο διεθνών εταιρειών όπως η  Hitachi Construction Machinery (HCM), η Atlas Copco, η Dynapac κ.ά.

Λατομεία

Από την αρχή, η Iacovou Brothers (Constructions) Ltd ασχολείται με την εξόρυξη κατασκευαστικών υλικών για τις ανάγκες των κατασκευαστικών έργων.

Το 1998 συστάθηκε η εταιρεία Iacovou Brothers Quarries Ltd η οποία αναλαμβάνει τις λατομικές δραστηριότητες του λατομείου στην περιοχή Ξυλοφάγου.

Το Parklane Resort and Spa στη Λεμεσό.

Στη συνέχεια λόγω των αυξημένων αναγκών, ο Όμιλος αποφασίζει την επέκταση του στον τομέα των λατομείων και το 2004 εξαγοράζει το λατομείο της Skyra Lima Ltd, στην περιοχή Πυργών, η οποία δραστηριοποιείται στον λατομικό τομέα από το 1960 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα λατομεία της Κύπρου, τόσο σε παραγωγή όσο και σε πωλήσεις.

Ακολούθως, επεκτείνεται στον τομέα αυτό και επενδύει σε λατομικές δραστηριότητες στην Παρεκκλησιά και στη Σια.

Επέκταση στην Ελλάδα

Το 1998 αποφασίζεται η επέκταση των δραστηριοτήτων του Ομίλου στην Ελλάδα. Ιδρύεται η εταιρεία Iacovou Hellas, η οποία αναλαμβάνει κοινοπρακτικά την εκτέλεση έργων στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα και σημαντικών χωματουργικών έργων μεγάλης κλίμακας με κύριο εργοδότη την ΔΕΗ.

Πρόσθετα βήματα

Το 2003 ιδρύεται η Iacovou Brothers (Development) Ltd, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα Ανάπτυξης Γης.

Το 2007, ο Όμιλος επενδύει στην Hellenic Copper Mines Ltd και μεταγενέστερα, το 2010, αποκτά το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της εταιρείας. Η εταιρεία δραστηριοποιείται με την εξόρυξη και παραγωγή χαλκού, χρυσού και άλλων μετάλλων.

Επενδύσεις

Το όραμα της διοίκησης να επεκτείνει τις δραστηριότητές της μέσω των έργων BOT (Build-Operate-Transfer), PFI (Private Finance Initiative) και PPP (Public Private Partnerships – Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού τομέα) γίνεται πραγματικότητα με τη συμμετοχή του Ομίλου στην Hermes Airports Ltd το 2006, η οποία ανέλαβε την πρώτη μεγαλύτερη παραχώρηση και εξασφάλιση με BOT των Διεθνών Αερολιμένων της Λάρνακας και Πάφου, για 25 χρόνια με απόλυτη επιτυχία. Η Iacovou Brothers (Constructions) Ltd έχει αναλάβει και εκτελέσει σημαντικά έργα στα δύο νέα αεροδρόμια, που συγκρίνονται πολύ ευνοϊκά με άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Το σήμερα

Μπαίνοντας στον 21ο αιώνα, ο Όμιλος Ιακώβου συνεχίζει να επεκτείνει όλους τους τομείς της δραστηριότητάς του. Αυτή τη στιγμή τη διεύθυνση της εταιρείας έχει αναλάβει με επιτυχία η τρίτη γενιά, τα παιδιά του Ιάκωβου Ιακώβου, Γεώργιος και Χρίστος Ιακώβου και τα παιδιά του Κωστάκη Ιακώβου, Γιώργος και Άλκης Ιακώβου.

Ο Κωστάκης Ιακώβου, συνιδρυτής του Ομίλου.

Σήμερα ο Όμιλος αποτελείται από 22 δραστήριες εταιρείες που καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του κατασκευαστικού και όχι μόνο κλάδου και ελέγχουν τη δική τους αλυσίδα εφοδιασμού. Επιπλέον, η επέκταση του ξεπερνά τα σύνορα της Κύπρου καθώς δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, σε χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Ο Ιάκωβος Ιακώβου, συνιδρυτής του Ομίλου.

Η σφραγίδα του Ομίλου μπαίνει σε μια σειρά από μεγάλα αναπτυξιακά έργα όπως: Αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, γέφυρες, φράγματα, λιμάνια, αποχετευτικά, συστήματα αφαλάτωσης, συστήματα επεξεργασίας λυμάτων, ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς, σιλό σιτηρών και τσιμέντου, πετρελαϊκά έργα και φυσικού αερίου, κτήρια δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, ξενοδοχεία, high rise buildings.

Επενδύοντας συνεχώς στην καινοτομία και στην τεχνολογία, ασχολείται πρωτοποριακά με την ανακύκλωση οικοδομικών υλικών πάντοτε με βάση τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, διαθέτει σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους στόλους βαρέων μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία ανανεώνονται βάσει των διεθνών εξελίξεων.

Τα ινία του Ομίλου έχει αναλάβει πλέον η τρίτη γενιά. Από αριστερά προς δεξιά οι Γεώργιος Ι. Ιακώβου (CEO), Xρίστος Ιακώβου (Executive Director), Γιώργος Κ. Ιακώβου (Executive Director) και Άλκης Ιακώβου (Executive Director).

Με τον συντονισμό των δραστηριοτήτων που έχει πετύχει μέσω των θυγατρικών και συνδεδεμένων εταιρειών που ασχολούνται με την παραγωγή και μεταφορά κατασκευαστικών υλικών και άλλων συναφών προϊόντων, έχει αποκτήσει και διατηρήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα διασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα με χαμηλότερο κόστος σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Με ευαισθησία και ευθύνη

Mε ευαισθησία στο περιβάλλον και με υψηλό αίσθημα ευθύνης σε θέματα ασφάλειας και υγείας, εφαρμόζει πιστά τα σχετικά πρότυπα και τους νόμους για την ποιότητα και ακολουθεί τις ορθές πρακτικές τηρώντας πάντοτε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον.

Όπως σημειώνουν «η μακροχρόνια αφοσίωση των εργαζομένων του όλα αυτά τα χρόνια αποτελούν στοιχείο του ενεργητικού του και συντελούν καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων και του κοινού οράματος του. Τόσο το μέγεθος, όσο και ο ανθρωποκεντρικός του χαρακτήρας, τον καθιστούν ως έναν από τους σημαντικότερους και μεγαλύτερους εργοδότες του κατασκευαστικού κλάδου».

Προσθέτουν ότι «ο Όμιλος Ιακώβου επιδιώκει πάντα με υπευθυνότητα τη μέγιστη ικανοποίηση των πελατών του και με την εμπειρία που διαθέτει, προσφέρει βέλτιστες τεχνικές και οικονομικές λύσεις στα κατασκευαστικά έργα, πάντοτε χωρίς συμβιβασμό στην ποιότητα, κερδίζοντας επάξια την εμπιστοσύνη της αγοράς, αναδεικνύοντας τον ως ένα σοβαρό, σταθερό και αξιόπιστο συνεργάτη».

Συνειδητά παραμένουμε μόνο στις κατασκευές

Η ιστορία του Ομίλου Ιακώβου πάει πίσω στο 1953 και στον Γεώργιο Ιακώβου, έναν μικρό εργολάβο από τη Λάρνακα. Η μεγάλη ανάπτυξη ήρθε όταν ανέλαβαν τα ινία τα τρία παιδιά του, Ευτύχιος, Ιάκωβος και Κωστάκης, που ήταν και οι ιδρυτές του Ομίλου Ιακώβου. Σήμερα τον Όμιλο έχει αναλάβει η τρίτη γενιά. Για την ιστορία του Ομίλου, το παρόν και το μέλλον, μας μίλησε ο εκ των ιδρυτών του, Ιάκωβος Ιακώβου.

Ο Γεώργιος Ιακώβου (πατέρας των Ιάκωβου και Κωστάκη) που το 1953 έθεσε τις βάσεις για το σημερινό Όμιλο Ιακώβου.

Από πού ξεκινά η ιστορία του ομίλου Ιακώβου;

Η ιστορία μας ξεκινά από τον πατέρα μου Γεώργιο Ιακώβου. Ήταν μικρός εργολάβος και ασχολείτο κυρίως με την παραγωγή αδρανών υλικών, αμμοχάλικα, την κατασκευή τσιμεντομπλόκς στο χέρι και μεταφορές υλικών. Ήταν μια μικρή επιχείρηση με έναν άνθρωπο. Μετά ήρθαμε εμείς, η δεύτερη γενιά, τα τρία αδέλφια, ο Ευτύχιος, εγώ (Ιάκωβος) και τελευταίος ο Κωστάκης.

Αρχικά ήταν ένας συνεταιρισμός ο οποίος ξεκίνησε όταν μπήκαμε εμείς στην παραγωγή και στις εργασίες του πατέρα μας και μετά προέκυψε το Αδελφοί Ιακώβου. Το προζύμι όμως ήταν από τον πατέρα μας που βρήκαμε δύο εκσκαφείς και τέσσερα φορτηγά.

Ο Ιάκωβος Ιακώβου, συνιδρυτής του Ομίλου.

Τρία αδέλφια

Πώς έγινε, ξεκινήσατε όλοι μαζί;

Όχι, ξεκινήσαμε να μπαίνουμε στη δουλειά ένας-ένας. Πρώτα ο μεγάλος μου αδελφός Ευτύχιος, μετά εγώ και μετά ο μικρότερός μας αδελφός, ο Κωστάκης.

Η ουσία είναι όμως πως όταν αναλάβαμε εμείς, εκείνη τη μικρή επιχείρηση του πατέρα μας, με πολλή σκληρή δουλειά, καταφέραμε να την αναπτύξουμε, να τη μεγαλώσουμε και να την επεκτείνουμε ώστε με το πέρασμα του χρόνου γίνει αυτό που είναι σήμερα. Ένας Όμιλος πολυσχιδής. Ένας Όμιλος με 22 εταιρείες.

Την πρωτοβουλία να εργαστείτε μαζί τα τρία αδέλφια, ποιος την είχε;

Είμαστε από την αρχή μαζί. Σήμερα έχουμε μείνει οι δύο. Μετά το θάνατο του μεγάλου μας αδελφού οι κληρονόμοι του αποφάσισαν να αποχωρήσουν από ένα μεγάλο μέρος του Ομίλου.

Οι νουθεσίες του πατέρα

Τι σας έλεγε ο πατέρας σας που το κρατάτε ως απαράβατη αρχή;

Αυτό που μας έλεγε αυτούσιο ο πατέρας μας είναι ότι πρέπει να είμαστε ελαστικοί. «Δέντρο που λυγίζει, δεν κόβεται», μας έλεγε και εννοούσε ότι δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι και να θεωρούμε ότι αυτό που πιστεύουμε εμείς είναι η μόνη αλήθεια. Στη ζωή χρειάζεται να είσαι ανοικτός σε ιδέες, να ακούς, να είσαι προσαρμοστικός και ευέλικτος. Κι αυτό ισχύει και στην επαγγελματική μας ζωή.

Τι μεταφέρει στο σήμερα και το αύριο όλη αυτή η ιστορία;

Το βαρύτατο αίσθημα ευθύνης που πρέπει να σέβεσαι την ιστορία σου και να διατηρείς τα επίπεδα. Να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις αρχές που δημιουργήθηκε αυτός ο Όμιλος, να τον διατηρούμε και να τον επεκτείνουμε.

Αποκλειστικά κατασκευαστές

Πολλοί όμιλοι – εταιρείες του τομέα σας έχουν εμπλακεί και στο κομμάτι της ανάπτυξης γης. Εσείς έχετε ουσιαστικά παραμείνει στις κατασκευές. Γιατί;

Έχουμε επιλέξει να μείνουμε στο κατασκευαστικό κομμάτι συνειδητά. Και το κάνουμε αυτό από την αρχή της ίδρυσης του Ομίλου μας. Τούτο είναι κατά κάποιο τρόπο και το DNA μας. Εξάλλου, δεν είναι σωστό να ανταγωνιζόμαστε συνεργάτες μας, τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης. Δηλαδή, από τη μια να αναλαμβάνουμε κατασκευαστικές εργασίες εταιρειών ανάπτυξης γης, π.χ. οικιστικών μονάδων και ταυτόχρονα να είμαστε και εμείς ντιβέλοπερς, να κτίζουμε και να πωλούμε ακίνητα. Δεν το θεωρούμε σωστό. Επομένως, ναι, συνειδητά παραμένουμε στις κατασκευές.

Φωτογραφία από την αναβάθμιση του κυκλοφοριακού κόμβου Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό.

Αν σας ζητούσα να μου πείτε ποιος ήταν για εσάς ο πιο σημαντικός σταθμός στην ιστορία του Ομίλου, τι θα απαντούσατε;

Προσωπικά θεωρώ ως σταθμό τα έργα που αναλάβαμε στο παλιό Αεροδρόμιο Λάρνακας. Ήταν επίσης για εμάς σταθμός το πρώτο έργο που αναλάβαμε μετά την Τουρκική Εισβολή του 1974 στο εξωτερικό, στο Κουβέιτ, και αφορούσε κατοικίες και διαμερίσματα για δασκάλους στο Κουβέιτ. Αλλά η μεγάλη ώθηση προήλθε από την ανέγερση των δύο παλαιών αεροδρομίων, της Λάρνακας και της Πάφου.

Σημαντικές εξωτερικές εργασίες στο Αεροδρόμιο Λάρνακας.

Μέχρι πριν τον πόλεμο του 1974 πώς λειτουργούσατε, ως συνεταιρισμός ή ως εταιρεία;

Ήταν ο πατέρας μου και είμαστε κι εμείς μαζί του. Αναλαμβάναμε μικρές εργολαβίες. Κυρίως έργα κυβερνητικά και κατά το πλείστον χωματουργικά.

Το 1974 πώς επηρεαστήκατε;

Το 1974 δεν χάσαμε περιουσία διότι είμαστε Σκαλιώτες. Όμως επηρεαστήκαμε από την κρίση του πολέμου όπως επηρεάστηκε όλος ο κόσμος, ολόκληρη η οικονομία.

Το τιμόνι στα τρία αδέλφια

Πότε αναλαμβάνετε πλήρως την επιχείρηση εσείς τα τρία αδέλφια;

Αναλάβαμε πλήρως ο 1976. Μετά τον πόλεμο είχαμε ανάμειξη στους συνοικισμούς γύρω από τη Λάρνακα, Τσιακκιλερό, Κόκκινες κ.λπ. Είχαμε αναλάβει εργασίες σε συνοικισμούς, αλλά η κύρια απασχόλησή μας τότε ήταν η κατασκευή του παλαιού Αεροδρομίου Λάρνακας. Είχαμε αναλάβει μέσα από μικρές μικρές εργολαβίες έργα στο πρώτο Αεροδρόμιο Λάρνακας. Όταν έκλεισε το Αεροδρόμιο Λευκωσίας και φάνηκε πλέον ότι δεν επρόκειτο να ξαναλειτουργήσει, η Κυβέρνηση αποφάσισε να κατασκευάσει καινούριο αεροδρόμιο. Εδώ στη Λάρνακα, που είναι σήμερα το αεροδρόμιο, υπήρχε ένας μικρός παλιός εγκαταλελειμμένος δίαυλος που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα οι Άγγλοι για στρατιωτικούς σκοπούς. Και εκεί ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε τον δίαυλο με σκοπό να λειτουργήσει ένα αεροδρόμιο «πρόχειρο» γιατί αρχικά εθεωρείτο ότι επρόκειτο για κάτι προσωρινό. Τελικά ίσχυσε το ουδέν μονιμότερο του προσωρινού και μετεξελίχθηκε ως το κύριο αεροδρόμιο της χώρας.

Στα αεροδρόμια φαίνεται ότι έχετε αποκτήσει τεχνογνωσία, με βάση τα όσα έχω μάθει για εσάς;

Στο Αεροδρόμιο της Λάρνακας εργαζόμαστε από το 1975 μέχρι σήμερα συνεχώς. Και στο παλιό και στη συνέχεια και στο νέο. Σε ό,τι αφορά στο νέο, είμαστε μέλος της Ηermes Airports Ltd που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια. Αλλά είχαμε προϋπηρεσία από τότε που ξεκίνησε και μπήκε η πρώτη πέτρα στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Είχαμε ανάμειξη, συνεχίσαμε και συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε δουλειές και τα επόμενα χρόνια στα αεροδρόμια. Τα συμβόλαια που έχουμε στο χέρι λήγουν το 2031. Εκτελούμε στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου εργασίες συντήρησης.

Σημαντικά έργα

Ποια άλλα έργα θεωρείτε σημαντικά;

Ένα έργο το οποίο ήταν σταθμός το 1979 – 80 ήταν το ξενοδοχείο Palm Beach στη Λάρνακα. Επίσης το τουριστικό χωριό Άης Ηλίας στον Πρωταρά του Ομίλου Λούης και το ξενοδοχείο «Το Βρυσί».

Έχουμε επίσης εκτελέσει κατασκευαστικά έργα στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στη Δεκέλεια και σε κοινοπραξία κατασκευαστικά έργα στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού. Θα ανέφερα ακόμα το φράγμα της Άχνας και το αποχετευτικό σύστημα της Λάρνακας που μεταξύ άλλων αφορούσε αγωγούς εντός της πόλης συνολικού μήκους πέραν των 150 χλμ.

Το έργο στο Βασιλικό, Expansion Project / Phase 2.

Μια άλλη σημαντική απασχόλησή μας αφορά στα έργα οδοποιίας, τα οποία είναι πολλά και σημαντικά. Θα έλεγα μάλιστα ότι σταθμός στην οδοποιία για την εταιρεία μας ήταν η πρώτη φάση του αυτοκινητόδρομου προς την ελεύθερη Αμμόχωστο και οι έξι λωρίδες του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού μέχρι την Αλάμπρα που έγιναν σε κοινοπραξία.

Επίσης ένα πολύ καλό και ποιοτικό έργο είναι ο κόμβος της Μέσα Γειτονιάς.

Στο εξωτερικό σήμερα με τι δραστηριοποιείστε;

Σήμερα δραστηριοποιούμαστε στο Μπαχρέιν, στο Ομάν και πρόσφατα έχουμε ξεκινήσει και στο Άμπου Ντάμπι. Σε αυτές τις τρεις χώρες.

Επίσης έχουμε δραστηριοποιηθεί για 15 χρόνια στην Ελλάδα.

Επενδύσεις μακρόπνοες

Από τις εταιρείες που έχετε εξαγοράσει ή έχετε απορροφήσει ή έχετε επενδύσει, μπορεί κάποιος να το πει με διάφορους τρόπους, ποια ή ποιες ξεχωρίζεται και γιατί;

Πιστεύω ότι η επένδυση στη ΣΚΥΡΑ ΛΙΜΑ ήταν η σημαντικότερη. Ήταν επένδυση για τα επόμενα 50 χρόνια. Ήταν και μεγάλη επένδυση. Επενδύσαμε για να την αγοράσουμε και επίσης διαθέσαμε μεγάλα κονδύλια για να την αναπτύξουμε.

Οι επενδύσεις που κάναμε γενικότερα στον λατομευτικό τομέα είναι σημαντικές επεκτείνοντας τις λατομικές δραστηριότητές μας στα λατομεία Παρεκκλησιάς και Σιάς. Στην ουσία δραστηριοποιούμαστε σε τέσσερα λατομεία με τα οποία έχουμε πετύχει κατά κάποιο τρόπο μία καθετοποίηση. Δηλαδή, με απλά λόγια, πιάνω τον βράχο κάμνω μπετόν, πιάνω τον βράχο κάμνω άσφαλτο. Και τούτο είναι πολύ σημαντικό στον τομέα μας διότι σου παρέχει τη δυνατότητα να καθορίζεις ο ίδιος την ποιότητα, να καθορίζεις ο ίδιος το πρόγραμμα των εργασιών σου. Έχεις δικά σου υλικά και δεν εξαρτάσαι από την αγορά.

Κάτι άλλο το οποίο πρέπει να πούμε είναι ότι έχουμε πρωτοπορήσει και όσον αφορά τη μέθοδο αφαίρεσης ασφάλτων από τους δρόμους και την ανακύκλωση των υλικών. Είμαστε οι πρώτοι που φέραμε αυτή τη μέθοδο στην Κύπρο. Και επίσης είμαστε οι πρώτοι που κάμαμε την ενίσχυση εδάφους. Είναι κάτι που εφαρμόσαμε για πρώτη φορά στο νέο Αεροδρόμιο της Λάρνακας πριν περίπου 16 χρόνια και αφορούσε μάλιστα 600 χιλ. τ.μ.

Επέκταση της αποβάθρας στο Λιμάνι Λεμεσού.

Είστε σε έναν τομέα που συνεχώς εξελίσσεται. Τι κάνετε εσείς;

Στον τομέα μας οι εξελίξεις είναι καθημερινές και πρέπει να τις ακολουθείς. Αν τεχνολογικά δεν τις ακολουθείς θα έχεις προβλήματα. Πρέπει να ακολουθείς την τεχνολογία, είναι επιβεβλημένο. Κι εμείς αυτό κάνουμε.

Στη Σκουριώτισσα

Με τη Σκουριώτισσα τι κάμνετε σήμερα;

Σήμερα στη Σκουριώτισσα ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε ένα μεγάλο αδειοδοτημένο κοίτασμα στο Απλίκι το οποίο έχει αποθέματα χαλκού για τα επόμενα 12 χρόνια. Αναμένουμε και κάποιες άδειες για χρυσό. Έχουμε έτοιμο σχέδιο και περιμένουμε τις άδειες που ελπίζουμε να μας δοθούν σύντομα.

Στο μεταλλείο υπάρχουν ανορύξεις παλιές πολλών χρόνων, ίσως και πάνω από εκατό, οι οποίες είναι ρυπογόνες. Έχουμε ζητήσει άδεια να τις επεξεργαστούμε ξανά ώστε μεταξύ άλλων να σταματήσουν να ρυπαίνουν το περιβάλλον και παράλληλα να κάμουμε και αποκατάσταση του τοπίου.

Δίκαιοι με το προσωπικό

Αρκετοί εργάζονται στον Όμιλο πολλά χρόνια, μέχρι τη σύνταξή τους. Πού οφείλεται αυτό;

Είμαστε δίκαιοι με τον κόσμο μας πρωτίστως με τους εργαζόμενους μας, το προσωπικό μας, διότι το προσωπικό μας είναι το μεγαλύτερο μας περιουσιακό στοιχείο. Έχουμε ανθρώπους που εργάζονται κοντά μας πάνω από 40 χρόνια. Για να μένουν μαζί μας 40 και 45 χρόνια, να παίρνουν σύνταξη και ακόμα να θέλουν να εργοδοτούνται, κάτι σημαίνει αυτό.

Έχουμε σύστημα βραβεύσεων λόγω ετών υπηρεσίας. Θέλουμε και προσπαθούμε να είμαστε εργοδότες ίσων ευκαιριών προς τους εργαζόμενους και προσπαθούμε εσωτερικά το σύστημά μας να μην αδικεί κανένα. Παραπάνω δε θα σας πω διότι, όπως είπα και πριν, μία λέξη μας χαρακτηρίζει, σεμνότητα.

Βοηθούμε αλλά δεν δημοσιοποιούμε

Με την εταιρική κοινωνική ευθύνη τι κάμνετε; 

Βοηθούμε όσο παραπάνω μπορούμε αλλά δεν τα δημοσιοποιούμε. Είμαστε ένας οργανισμός χαμηλών τόνων και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά αυτό το κομμάτι της κοινωνικής προσφοράς. Θα πω μία λέξη κλειδί, σεμνότητα. Εμείς έχουμε μία κουλτούρα που λέμε, εντιμότητα, σεμνότητα, μένουμε προσγειωμένοι.

Οι αρχές και οι αξίες του Ομίλου

Σε ό,τι αφορά τις αρχές και τις αξίες, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Τον Όμιλο Ιακώβου χαρακτήριζε πάντα μία αφοσίωση σε αρχές και αξίες, με τις οποίες γαλουχήθηκαν και οι επόμενες γενιές. Από την αρχή τα τρία αδέρφια Ιακώβου κατέστησαν μεταξύ τους σαφές ότι θα εργάζονταν με αφοσίωση, τίμια και αποτελεσματικά. Το τρίπτυχο αυτό ήταν και το κλειδί της επιτυχίας του Συγκροτήματος κατά τα 65 και πλέον χρόνια ζωής του και συνεχίζει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του μέχρι σήμερα.

Τα ινία του Ομίλου έχει αναλάβει πλέον η τρίτη γενιά. Από αριστερά προς δεξιά οι Γεώργιος Ι. Ιακώβου (CEO), Xρίστος Ιακώβου (Executive Director), Γιώργος Κ. Ιακώβου (Executive Director) και Άλκης Ιακώβου (Executive Director).

Όπως σημειώνουν με έμφαση από τον Όμιλο, «το κλειδί της επιτυχίας του είναι οι αρχές και οι αξίες που πρεσβεύει διαχρονικά, όπως: η εργατικότητα, η εντιμότητα, η σεμνότητα, η συνέπεια, η αξιοπρέπεια και η καλή συμπεριφορά».

Με αυτές τις αρχές είναι και ο τρόπος που ο Όμιλος δραστηριοποιείται κοινωνικά. Ακολουθώντας με συνέπεια μια ανθρωποκεντρική εταιρική κοινωνική πολιτική, ο Όμιλος στηρίζει διαχρονικά φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς οργανισμούς στην παιδεία, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό κ.λπ, χωρίς τυμπανοκρουσίες, διακρινόμενος πάντοτε για τη σεμνή και διακριτική δράση του.

Στο μέλλον με στήριγμα το παρόν και σεβασμό στο παρελθόν

O Όμιλος βλέπει μπροστά και οδεύει στο μέλλον με σιγουριά αλλά πάντα με σεμνότητα. Σημειώνουν σχετικά από τον Όμιλο: «Μέσα σε ένα περιβάλλον συνεχών προκλήσεων και αλλαγών, βασικός και αμετάθετος στόχος είναι το έργο μας να αντανακλά τις αξίες μας, σε κάθε πτυχή της δραστηριότητάς μας. Χωρίς αίσθημα εφησυχασμού, θα συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε και να κτίζουμε πάνω στην αξιοπιστία και στην ακεραιότητα μας, κερδίζοντας την εκτίμηση των συνεργατών μας και την αφοσίωση των ανθρώπων μας.

Το έργο στο Βασιλικό, Expansion Project / Phase 2.

Σκοπός μας είναι να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις και να είμαστε κάθε στιγμή περήφανοι, τόσο για το αποτέλεσμα της δουλειάς μας, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνουμε τους στόχους μας, μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο».

Προσθέτουν πως, «με σεβασμό πάντα στο παρελθόν, ο Όμιλος Ιακώβου διατηρεί ένα πετυχημένο παρόν και υπόσχεται με σιγουριά ένα δυνατό μέλλον, πάντα με σεμνότητα.

Ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός στο Βασιλικό (Phase A).

Με απόλυτο σεβασμό και οδηγό τη μακρόχρονη ιστορία μας, την πετυχημένη πορεία του Ομίλου και τις αρχές πάνω στις οποίες βασίστηκε διαχρονικά η ανοδική πορεία μας, προς όφελος όχι μόνο του Ομίλου μας, αλλά και όλου του προσωπικού, όπως και του τόπου μας, τέλος, υποσχόμαστε ότι δεν θα μείνουμε ποτέ απαθείς στοχαστές του πετυχημένου παρελθόντος μας, αλλά όλοι μαζί θα συνεχίσουμε με θέληση και πίστη την πορεία για νέες επιτυχίες», αναφέρουν.

Αυτάρκεις και ανεξάρτητοι

Με τον κ. Ιακώβου συζητήσαμε και το αύριο. Ακολουθούν οι σχετικές  ερωτήσεις και απαντήσεις.

Πείτε μας και για το μέλλον;
Οι επενδύσεις συνεχίζονται σε διάφορους τομείς και προσπαθούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, περισσότερο στον κατασκευαστικό τομέα. Τώρα κάνουμε ενέργειες για δικό μας τερματικό για εισαγωγή ασφάλτου. Επίσης έχουμε προχωρήσει σε μια μεγάλη επένδυση σε ό,τι αφορά στην ανανέωση του αυτοκινητοστόλου μας καθώς όπως είπα ξανά, θέλουμε να έχουμε εμείς τον έλεγχο και να μη βασιζόμαστε σε άλλους. Είναι μέρος της καθετοποίησης που επιχειρούμε.

Φωτογραφία από την αναβάθμιση του κυκλοφοριακού κόμβου Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό.

Στόχος είναι να είμαστε αυτάρκεις και ανεξάρτητοι για να μπορούμε να ελέγχουμε την ποιότητα και να καθορίζουμε τον προγραμματισμό με βάση τις ανάγκες μας. Επομένως οι επενδύσεις στον εξοπλισμό συνεχίζονται και θα έλεγα δεν σταματούν ποτέ.

Στον κατασκευαστικό τομέα χρειάζεται συνεχής καθημερινή αναβάθμιση. Δεν έχει τέλος. Τα έργα γίνονται πιο πολύπλοκα, πιο απαιτητικά. Το ρολόι κανένας δεν μπορεί να το σταματήσει ή να το γυρίσει πίσω.

Επέκταση της αποβάθρας στο Λιμάνι Λεμεσού.

Γιατί επιλέγετε αυτήν την οδό και όχι της υπεργολαβίας;
Είμαστε της νοοτροπίας ότι ως κατασκευαστικός όμιλος πρέπει να είμαστε ανεξάρτητοι. Υπάρχουν δύο κουλτούρες. Η μία είναι να κάμνεις απλά συντονισμό και διαχείριση ενός συμβολαίου και να βασίζεσαι πάνω σε υπεργολάβους για σχεδόν όλα και υπάρχει και μια άλλη που την ακολουθούμε πιστά εμείς, που θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο απευθείας και στα υλικά και στην απόδοση και στην ποιότητα με δικά μας μέσα. Εμείς είμαστε αυτής της νοοτροπίας και κουλτούρας.  Και πιστεύω ότι αποδίδει.

Διεύθυνση.

2 Socratous Street,
6036, Larnaca,
Cyprus

Τηλέφωνο.

+357 24257777