OMIΛΟΣ ΚΑΡΑΝΤΩΚΗ

Ένας πρωτοπόρος

πολυσχιδής Όμιλος

Ο Όμιλος Καραντώκη δραστηριοποιείται με επιτυχία πάνω από έξι δεκαετίες. Η αρχή έγινε τη δεκαετία του 1940 από τον Νίκο Καραντώκη ο οποίος το 1956 ίδρυσε την Medcon Construction και έβαλε τις βάσεις για το σημερινό πολυσχιδή Όμιλο.

Ο Όμιλος Καραντώκη δραστηριοποιείται με επιτυχία πάνω από έξι δεκαετίες. Η αρχή έγινε τη δεκαετία του 1940 από τον Νίκο Καραντώκη ο οποίος το 1956 ίδρυσε την Medcon Construction και έβαλε τις βάσεις για το σημερινό πολυσχιδή Όμιλο. Σήμερα δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς της οικονομίας, κυρίως τις κατασκευές, την ανάπτυξη γης και διαχείριση ακινήτων, τη φιλοξενία, τη διαχείριση αποβλήτων και τη βιολογική καλλιέργεια.

Ο ιδρυτής του Ομίλου Νίκος Καραντώκη.

Εκτελεστική Πρόεδρος του Ομίλου είναι σήμερα η Δήμητρα Καραντώκη (κόρη του ιδρυτή), ενώ δραστηριοποιούνται επαγγελματικά άλλα τέσσερα μέλη της οικογένειας: Πέτρος Πιερίδης (στη διαχείριση ξενοδοχείων), Στέφανος Πιερίδης (στις κατασκευές, ανάπτυξη γης και διαχείριση αποβλήτων), Ρεβέκκα Πιερίδη (στη διαχείριση ξενοδοχείων) και Έλενα Χριστοφόρου  (στις βιολογικές καλλιέργειες).

Κατασκευές

Τα αρχικά χρόνια: Β’ Παγκόσμιος μέχρι την Ανεξαρτησία και την Τουρκική Εισβολή (1944 – 1974).

Κατά τη δεκαετία του 1940, ενώ η Κύπρος ήταν ακόμα αποικία, ο Νίκος Καραντώκης δραστηριοποιήθηκε στις κατασκευαστικές εργασίες για τον βρετανικό στρατό. Το 1956 ίδρυσε την Medcon Construction.

Η Επίχωση Λεμεσού 1973 (Μόλος), ένα από τα πολλά έργα που κατασκεύασε η Medcon Construction.

Στα χρόνια που ακολούθησαν την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, η Medcon ανέλαβε σημαντικά έργα για το Κυπριακό Δημόσιο όπως το φράγμα των Λευκάρων, τον δρόμο Λευκωσίας – Κερύνειας μέσω Κλεπίνης, την επέκταση του δίαυλου του αεροδρομίου Λευκωσίας, τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Μονής και τον Μόλο της Λεμεσού.

Επίσης κατασκεύασε αρκετά μεγάλα οικοδομικά έργα, όπως το ξενοδοχείο Salamis Bay και το ξενοδοχείο Ασπέλια στην Αμμόχωστο, το ξενοδοχείο Hilton στην Λευκωσία και το Μέγαρο Καραντώκη στην Λευκωσία.

Ο δρόμος Λευκωσίας-Κερύνειας μέσω Κλεπίνης, ένα από τα έργα της Εταιρείας πριν την τουρκική εισβολή.

Η μετα-1974 περίοδος και το Dubai (1974-2000).

Μετά την καταστροφή του 1974 και το επακόλουθο πάγωμα των κατασκευών στην Κύπρο, ο Νίκος Καραντώκης κατεύθυνε την Medcon στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Dubai) όπου σύμπραξε με ντόπια εταιρεία για την δημιουργία της Al Naboodah – Medcon η οποία  ανέλαβε διάφορα έργα από το 1975 μέχρι το 1986 συμπεριλαμβανομένου του Deira Tower, του Nakhali Palace, του αυτοκινητόδρομου Dubai – Abu Dhabi, της επέκτασης του διαύλου του αερολιμένα του Dubai και του αυτοκινητόδρομου Jebel Ali. Όταν η κατάσταση στην Κύπρο σταθεροποιήθηκε η Medcon, πάντα έτοιμη να συνδράμει στο εθνικό αναπτυξιακό έργο, επαναπατρίστηκε δριμύτερη.

Κάποια από τα τεχνικά έργα του Δημοσίου που ανέλαβε περιλαμβάνουν τα Φράγματα Ασπρόκρεμου και Καλαβασού, τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού και τον παρακαμπτήριο Λεμεσού. Σημαντικά οικοδομικά έργα περιλαμβάνουν το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, το ξενοδοχείο Sunwing στην Αγία Νάπα, το ξενοδοχείο Churchill Limassol, το Medcon Tower και το Μέγαρο Αγίας Παρασκευής στη Λευκωσία και το Eden Beach Hotel and Apartments στη Λεμεσό.

Η σύγχρονη εποχή (2000 – 2022).

Το 1995 ο Νίκος Καραντώκης παρέδωσε την σκυτάλη στην κόρη του Δήμητρα η οποία τον διαδέχθηκε στην προεδρία του Ομίλου.  Υπό την ηγεσία της, η Medcon συνέχισε να ολοκληρώνει αξιόλογα έργα όπως τον κάθετο δρόμο του Λιμανιού στην Λεμεσό, τους ανισόπεδους κυκλικούς κόμβους Ριζοελιάς, Στροβόλου και Αγίου Αθανασίου, και τους κυκλικούς κόμβους Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου.

Η Δήμητρα Καραντώκη Εκτελεστική Πρέοδρος του Ομίλου.

Κατασκεύασε επίσης πέραν του 50% της Ε’ Φάσης του Δικτύου Αποχέτευσης Λεμεσού και το Αλιευτικό Καταφύγιο στο Ζύγι. Σημαντικά οικοδομικά έργα περιλαμβάνουν το Evelina Court στη Λευκωσία, τις ανακαινίσεις και επεκτάσεις του ξενοδοχείου Crowne Plaza Limassol, την επέκταση του εργοστασίου της Caterways, και την μελέτη, κατασκευή και λειτουργία των ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων της επαρχίας Λεμεσού. Μέχρι σήμερα, η Medcon έχει διεκπεραιώσει πέραν των 750 έργων.

Ο ανισόπεδος Κυκλικός Κόμβος Αγίου Αθανασίου, ένα από τα πολλά έργα που κατασκεύασε η Medcon Construction.

Ανάπτυξη γης και διαχείριση ακινήτων

Ολοκληρωμένα έργα.
Η Medcon αναλαμβάνει έργα ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων. Μέχρι σήμερα η Εταιρεία έχει αναπτύξει και διαχειρίζεται τα ακόλουθα κτήρια: Μέγαρο Καραντώκη (Λευκωσία), Medcon Tower (Λευκωσία), Karantokis Building (Λευκωσία) και Eden Beach (Λεμεσός).

Η Δήμητρα Καραντώκη βραβεύτηκε το 2021 από το ΚΕΒΕ ως Business Leader στον τομέα των Ακινήτων, Κατασκευών και Ανάπτυξης Γης.

Μελλοντικά έργα

Η Εταιρεία έχει πρόσφατα ανακοινώσει το φιλικό προς το περιβάλλον έργο στέγασης Αλακάτι στη Λακατάμια, το οποίο αποτελείται από εικοσιπέντε κομψές, ξεχωριστά σχεδιασμένες, περιφραγμένες κατοικίες, που συνδυάζουν μια εξαιρετική τοποθεσία με κομψή αισθητική και σύγχρονες ανέσεις.

Καινοτόμες λύσεις

Η Medcon Construction ήταν η πρώτη εταιρεία που χρησιμοποίησε αρκετές καινοτόμες λύσεις στον Κυπριακό χώρο όπως:

Prestressed Concrete: «προεντεταμένο» (συμπιεσμένο) κατά την κατασκευή με τρόπο που ενισχύει έναντι των δυνάμεων εφελκυσμού κατά τη λειτουργία με την εισαγωγή τενόντων (tendons) ψηλής αντοχής υπό τάση. Η πρώτη χρήση έγινε στον Κόμβο Στροβόλου.
Reinforced Earth©: Πατενταρισμένη τεχνολογία ενίσχυσης επιχώσεων, αντιστηρίξεων, και πρανών. Η πρώτη χρήση έγινε στον Κόμβο Στροβόλου.
Slip-forming: Μια μέθοδος κατασκευής στην οποία το σκυρόδεμα χύνεται σε μια συνεχώς κινούμενη μορφή. Η διαμόρφωση ολίσθησης χρησιμοποιείται για ψηλές κατασκευές (όπως γέφυρες, πύργους, κτίρια και φράγματα), καθώς και οριζόντιες κατασκευές, όπως οδοστρώσεις. Η πρώτη χρήση έγινε σε σιλό κλίνκερ στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού.

Διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων

Μία από τις πιο πρόσφατες διευρύνσεις δραστηριοτήτων του Ομίλου Καραντώκη αφορά την αποτελεσματική και περιβαλλοντικά υπεύθυνη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων. Από το 2014 συνεργάζεται με τον διεθνή όμιλο ANAERGIA ο οποίος πρωτοπορεί διεθνώς στη διαχείριση οργανικών αποβλήτων με αναερόβια επεξεργασία για τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή/και ανανεώσιμο φυσικό αέριο (Renewable Natural Gas, RNG), στοχεύοντας στη μείωση του κόστους επεξεργασίας αλλά και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (Greenhouse Gases, GHGs).

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας OREXTM στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων στη Λεμεσό, επέτρεψε την αποδοτική εκτροπή του οργανικού κλάσματος από τα εισερχόμενα σύμμεικτα απόβλητα και μέσω αναερόβιας επεξεργασίας την συμπαραγωγή ενέργειας και θερμότητας, με αποτέλεσμα να προσφέρεται στους πολίτες επαρχίας Λεμεσού το χαμηλότερο τέλος διαχείρισης στερεών αποβλήτων στο δυτικό κόσμο.

Ο Όμιλος σχεδιάζει την επέκταση των εργασιών του στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων και στην επαρχία Λευκωσίας με τη δημιουργία νέας μονάδας βιολογικής επεξεργασίας. «Προσβλέπουμε στην συνέχιση ισχυρών δεσμών συνεργασίας με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να δίδεται αξία στα απόβλητα που περισυλλέγουν, ως πόροι οι οποίοι αξιοποιούνται επωφελώς και συντείνουν τόσο στο περιορισμό του κόστους διεργασιών όσο και στην επίτευξη των εθνικών στόχων ανακύκλωσης στο ευρύτερο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνουν από τον Όμιλο.

Βιολογική καλλιέργεια

Η τελευταία προσθήκη στον Όμιλο Καραντώκη είναι το Κτήμα Ακάκι. Ενώ το Κτήμα ανήκει στον Όμιλο εδώ και χρόνια, υπό την ευθύνη της Έλενας Χριστόφoρος, έλαβε την πιστοποίηση LACON βιολογικής καλλιέργειας το 2021. Το Κτήμα παράγει σήμερα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, γκρέιπφρουτ και πορτοκάλια. Σχεδία επέκτασης του τομέα αυτού βρίσκονται υπό μελέτη.

Αρχή και κινητήρια δύναμή μας η ποιότητα

Ο Όμιλος Καραντώκη δραστηριοποιείται με επιτυχία πάνω από έξι δεκαετίες. Η αρχή έγινε τη δεκαετία του 1940 από τον Νίκο Καραντώκη ο οποίος το 1956 ίδρυσε την Medcon Construction και έβαλε τις βάσεις για το σημερινό πολυσχιδή Όμιλο. Ο Όμιλος Καραντώκη δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς,  κυρίως τις κατασκευές, ανάπτυξη γης και διαχείριση ακινήτων, τη φιλοξενία-τουρισμό, τη διαχείριση αποβλήτων και τη βιολογική καλλιέργεια. Επικεφαλής του Ομίλου από τη θέση της Εκτελεστικής Προέδρου είναι σήμερα η κ. Δήμητρα Καραντώκη, κόρη του ιδρυτή, η οποία μας μίλησε για όλα. Το χθες, το σήμερα και το αύριο.

Η Δήμητρα Καραντώκη βραβεύτηκε το 2021 από το ΚΕΒΕ ως Business Leader στον τομέα των Ακινήτων, Κατασκευών και Ανάπτυξης Γης.

Πώς είναι να βρίσκεται κάποιος επικεφαλής ενός ομίλου με μια ιστορία τόσο μεγάλη και ένα όνομα τόσο βαρύ;

Για να αναλάβεις μια τόσο μεγάλη ευθύνη και προπάντων να είσαι συνεχιστής του έργου ενός ατόμου σαν τον πατέρα μου πρέπει να το θέλεις πραγματικά, να θέλεις να χτίσεις πάνω στο τι δημιούργησαν άλλοι πριν από σένα. Συνεχίζεις την ιστορία του Ομίλου, την προσαρμόζεις στα νέα δεδομένα της εποχής, αναπτύσσεις νέους τομείς ανάλογα με τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται ή  που δημιουργείς ο ίδιος και στην συνέχεια παραδίδεις στην νέα γενιά για να συνεχίσει με τον δικό της τρόπο, χτίζοντας πάνω στο παρελθόν δημιουργώντας το νέο μέλλον.

Ο ιδρυτής του Ομίλου Νίκος Καραντώκη.

Ποσό δύσκολο είναι να διοικεί κάποιος ένα Όμιλο με δραστηριότητες σε πολλούς τομείς.

Είναι δημιουργικό. Απαράβατη αρχή είναι η κάθε δραστηριότητα να λειτουργεί ανεξάρτητα από την άλλη.

Το χθες δείχνει το αύριο

Τι μεταφέρει στο σήμερα και το αύριο αυτή όλη η ιστορία ;

Μεταφέρει την ιστορία του τόπου μας. Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν τις δεκαετίες του 1950 και 1960 από αυτοδημιούργητους ανθρώπους που προέρχονταν από φτωχές ή χαμηλών εισοδημάτων οικογένειες (ο πατέρας μου γεννήθηκε στην Αφάνεια σε μια φτωχή οικογένεια), οι οποίες δημιούργησαν την πρώτη επιχειρηματική δραστηριότητα του τόπου και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να δημιουργούν και να προσφέρουν στην οικονομία του τόπου. Μια από αυτές είναι και η δίκη μας επιχείρηση, ο δικός μας Όμιλος.

Το ξενοδοχείο Aspelia ένα από τα μεγάλα έργα που ανέλαβε η Medcon Construction στην Αμμόχωστο πριν από την τουρκική εισβολή. Δεξιά το εγκαταλειμμένο Aspelia σήμερα (2021).

Το DNA του Ομίλου

Τι καθόρισε το DNA του Ομίλου και ποιο είναι αυτό;

Το ότι μπορείς να αρχίσεις από το τίποτα οτιδήποτε θέλεις, φτάνει να έχεις όραμα. Το όραμα είναι αυτό που καθοδηγεί τις πράξεις σου. Το ότι ο Όμιλος λειτουργεί με την λογική ότι το μεγαλύτερο κεφάλαιο του είναι το προσωπικό του, σέβεται τους υπαλλήλους του, εκτιμά την συνεισφορά τους και θεωρεί ότι η πρόοδος του Ομίλου βασίζεται σε αυτή την σταθερή και διαχρονική σχέση.  Αυτά είναι που καθορίζουν το DNA του Ομίλου.

Νουθεσίες του ιδρυτή

Τι σας έλεγε ο ιδρυτής του Ομίλου, ο πατέρας σας, που εσείς το κρατάτε κατά κάποιο τρόπο ως «φυλακτό»;

Έλεγε πολλά σοφά πράγματα ο πατέρας μου τα οποία κρατώ.  Μεταξύ άλλων σημειώνω ότι θεωρούσε ότι για να επιτυχείς χρειάζεσαι και τύχη, και την τύχη την περιέγραφε ως εξής: «Να είσαι στον σωστό τόπο την σωστή ώρα». Μια άλλη συμβουλή ήταν να είσαι ήπιος με τους συνεργάτες σου, τους ανταγωνιστές σου, ακόμα και με τους αντιπάλους σου, αλλά όταν χρειάζεται πρέπει να τους υπενθυμίζεις ποιος είσαι και ποιο είναι  το όριο που δεν μπορεί να ξεπεραστεί ή να γίνει ανεκτό.

Συνειδητά οικογενειακή επιχείρηση

Τι είναι εκείνο που κάνει τον Όμιλό σας να ξεχωρίζει από τους άλλους στους κλάδους που δραστηριοποιείται;

Η έμφαση στην ποιότητα χωρίς να θέλω να πω ότι μονοπωλεί την ποιότητα, αλλά η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών είναι το “driving force” του Ομίλου. Ο Όμιλος δεν υποσκάπτει τις ανθρώπινες σχέσεις με τους συνεργάτες ή το προσωπικό του χάριν του κέρδους. Ο Όμιλος παραμένει οικογενειακός και διοικείται από μέλη της οικογένειας. Ιδιοκτήτες/Διευθυντική Ομάδα και προσωπικό λειτουργούν μαζί σαν μια συμπαγής ομάδα.

Σημαντικές στιγμές

Ποια είναι η πιο σημαντική ή σημαντικές στιγμές σε αυτή τη πολύχρονη πορεία του Ομίλου;

Υπάρχουν πολλές, θα ξεχώριζα όμως τις ακόλουθες:

  • Η δεκαετία του 1960/70 που η Medcon εκτέλεσε πολλά από τα πιο σημαντικά κρατικά και ιδιωτικά έργα της περιόδου εκείνης.
  • Η Επίχωση Λεμεσού 1973 (Μόλος), ένα από τα πολλά έργα που κατασκεύασε η Medcon Construction.

    Η ίδρυση της Al Nabooda Medcon στο Dubai τον 1975 η οποία συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη του Εμιράτου αλλά και στην άντληση κεφαλαίων για επαναδραστηριοποίηση του Ομίλου στην Κύπρο (μετά την καταστροφή του 1974).

  • Η επέκταση του Ομίλου το 1975 στη ξενοδοχειακή βιομηχανία και η συνεργασία franchise το 1999 με την InterContinental Hotels Group [IHG] για το ξενοδοχείο μας στην Λεμεσό.
  • Η συνεργασία του Ομίλου με την Anaergia μέσω της Db Technologies στο έργο μελέτης κατασκευής και λειτουργίας ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων (Medcon Db Technologies).a

Οι εταιρείες οφείλουν να συμπεριφέρονται ηθικά και υπεύθυνα

Οι επιχειρήσεις έδιναν πίσω στην κοινωνία και βοηθούσαν πολύ πριν αυτό ονομαστεί Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη, αναφέρει η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου, Δήμητρα Καραντώκη. Σε ερώτηση ως προς το πόση σημασία δίνει ο Όμιλος στην εταιρική κοινωνική ευθύνη και πώς μεταφέρεται σε πράξεις, ανέφερε τα ακόλουθα:

Η Δήμητρα Καραντώκη βραβεύτηκε το 2021 από το ΚΕΒΕ ως Business Leader στον τομέα των Ακινήτων, Κατασκευών και Ανάπτυξης Γης.

«Μεγάλη. Το να δίνεις πίσω στην κοινωνία, στον τόπο σου η ακόμα σε άτομα που έχουν ανάγκη πάντοτε υπήρχε στη φιλοσοφία των επιχειρήσεων, πολύ πριν αυτό ονομαστεί Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη. Από την εποχή που οι εταιρείες έκαναν εισφορές μέσω των γυναικείων σωματείων για να επιτελέσουν το έργο τους. Έχω βρει στο αρχείο του πατέρα μου ευχαριστήριες επιστολές από τον πάλαι ποτέ Δήμαρχο Λεμεσού Γιώργο Κατσουνωτό για προσφορά της Εταιρείας στην πόλη και από Πρέσβεις των ΗΠΑ στην Κύπρο για τις ετήσιες εισφορές για υποτροφίες Fulbright Κύπριων φοιτητών στις ΗΠΑ. Η συνεισφορά του Ομίλου σε αυτό τον τομέα ποικίλει και είναι σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Για παράδειγμα στη Λεμεσό, όπου εκτελέσαμε ένα μεγάλο μέρος του αποχετευτικού συστήματος της πόλης επί Δημαρχίας Αντρέα Χρίστου κατασκευάσαμε και παραδώσαμε στον Δήμαρχο ένα πάρκο. Έχουμε συνεισφέρει στον Σύλλογο Επαγγελματιών Εικαστικών Καλλιτεχνών στη Λευκωσία για το Ίδρυμα τους. Έχουμε επιχορηγήσει (sponsored) την συμμετοχή της κύπριας Στέφανης Σολομονίδη στην Εκστρατεία 8 κρατών της Κοινοπολιτείας στην Ανταρκτική. Είμαστε ταχτικοί δότες αίματος. Η ομάδα του Crowne Plaza Limassol δραστηριοποιείται ενεργά στα κοινωφελή προγράμματα της αλυσίδας όπως το  IHG Giving For Good.

Ο Πέτρος Πιερίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τον εορτασμό των 40χρονων του Crowne Plaza Limassol.

Στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης είναι και η προώθηση της ισότητας και η κατάργηση του «glass ceiling», κάτι το οποίο έχω προσωπικά όχι μόνο εισάγει στον Οργανισμό μας αλλά και πλέον αποτελεί το στίγμα του Οργανισμού. Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη καλύπτει και άλλους τομείς που οι εταιρείες πρέπει να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, όπως να ακολουθούν πρακτικές που να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον «environmental sustainability». Μια σημαντική παράμετρος της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης είναι η ηθική με την οποία λειτουργεί και συμπεριφέρεται ένας Οργανισμός».

Στον Ξενοδοχειακό Κλάδο με διεθνή σφραγίδα

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 υπήρχε μια κατασκευαστική έξαρση στην Κύπρο και η Medcon Construction βρέθηκε πρωταγωνιστής στην κατασκευή δύο μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στην Αμμόχωστο: του Aspelia Hotel και του Salamis Bay. Την ίδια περίοδο η Medcon ανέλαβε την κατασκευή ενός πρωτοποριακού για την εποχή έργου, την κατασκευή του Μόλου της Λεμεσού.

Το ξενοδοχείο Aspelia ένα από τα μεγάλα έργα που ανέλαβε η Medcon Construction στην Αμμόχωστο πριν από την τουρκική εισβολή. Δεξιά το εγκαταλειμμένο Aspelia σήμερα (2021).


Το ξενοδοχείο Salamis Bay, ένα από τα μεγάλα έργα που ανέλαβε η Medcon Construction στην Αμμόχωστο πριν από την τουρκική εισβολή.

Η εμπειρία στην κατασκευή ξενοδοχείων και η ταυτόχρονη παρουσία της εταιρείας στη Λεμεσό για την κατασκευή του Μόλου ήταν η αιτία της αγοράς το 1973 ενός υπό κατασκευή ξενοδοχείου στη Λεμεσό. Ο Νίκος Καραντώκης είχε τις αμφιβολίες του κατά πόσο μία επένδυση σε ξενοδοχειακή μονάδα στη Λεμεσό θα απέφερε τα αναμενόμενα έσοδα, διότι η Αμμόχωστος και η Κερύνεια ήταν οι κατ’ εξοχή τουριστικοί προορισμοί του νησιού. Η Λεμεσός βρισκόταν τότε στα σπάργανα. Η τουρκική εισβολή όμως το 1974 ανέτρεψε τα γεγονότα και ανέδειξε την αγορά του υπό κατασκευή ξενοδοχείου στην Λεμεσό σε μια εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία. Το ξενοδοχείο ολοκληρώθηκε και δέχτηκε τους πρώτους πελάτες τον Μάιο του 1979 με την ονομασία The Churchill Limassol.

Με το κλείσιμο το 1974 του πολυτελούς ξενοδοχείου Ledra Palace, η Λευκωσία είχε τότε ανάγκη από ξενοδοχειακές κλίνες, οπότε η Εταιρεία κατασκεύασε στην πρωτεύουσα ένα boutique ξενοδοχείο 50 δωματίων, το οποίο λειτούργησε το 1975 με την επωνυμία The Churchill Nicosia για 20 χρόνια. Ήταν ένας ζεστός χώρος με προσεγμένο φαγητό και εξυπηρέτηση, ο οποίος φιλοξένησε σωρεία καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με πρωταγωνιστή τον αντικέρ αείμνηστο Τίτη Κουδουνάρης, και που οι Λευκωσιάτες αγκάλιασαν με αγάπη και αισιοδοξία εκείνα τα δύσκολα μετά την εισβολή χρόνια.

Το 1978 αγοράστηκε το Pinewood Valley, ένα ξενοδοχείο 20 δωματίων, κτισμένο τη δεκαετία του ’40, φωλιασμένο μέσα στο δάσος του Τροόδους μεταξύ των χωριών Προδρόμου και Πεδουλά. Το ξενοδοχείο ανακαινίστηκε, επεκτάθηκε και λειτούργησε από το 1980 μέχρι και το 2005 με την επωνυμία The Churchill Pinewood Valley. Ήταν μια όαση μέσα στο δάσος με ιδιόκτητους κήπους, πισίνα, γήπεδο αντισφαίρισης και με πρόσβαση στα μονοπάτια της φύσης, που αγαπήθηκε από τους κύπριους ταξιδιώτες του σαββατοκύριακου και τους ευρωπαίους λάτρες της πεζοπορίας, του «bird watching» και εκείνων που ήθελαν να ξεφύγουν από τη θάλασσα και να απολαύσουν το βουνό. Η τουριστική ανάπτυξη των παραλιακών περιοχών δυστυχώς οδήγησε σε παρακμή τα ορεινά θέρετρα με αποτέλεσμα το κλείσιμο του ξενοδοχείου. Οι σημερινοί σχεδιασμοί του Υφυπουργείου Τουρισμού για αναζωογόνηση των ορεινών θέρετρων άρχισαν ήδη να αποδίδουν. «Ευχή όλων μας να ξαναβρεί το Pinewood Valley την αίγλη που του αξίζει», αναφέρουν από την Εταιρεία.

The Churchill Limassol – Holiday Inn Limassol

Το The Churchill Limassol άνοιξε τις πόρτες του την 1η Μαΐου 1979 ως ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία της εποχής στη Λεμεσό. Το Churchill ήταν γνωστό για τα εξαιρετικά πρότυπα ανέσεων και την ποιοτική του κουζίνα. Κατά την δεκαετία του ’80 μια σειρά ταλαντούχων ξένων σεφ μετέτρεψαν την κουζίνα του ξενοδοχείου σε κέντρο μάθησης για φιλόδοξους κύπριους νέους και ανερχόμενους σεφ. Τα καλύτερα ταλέντα είχαν την ευκαιρία αποστολής στο εξωτερικό για περαιτέρω εκπαίδευση από επώνυμους σεφ όπως τον Maître Chef des Cuisines Anton Mosimann στο The Dorchester Λονδίνου και οι οποίοι με την επιστροφή τους στο νησί έφεραν μαζί τους τις βασικές αρχές της «Nouvelle Cuisine» και της «Cuisine Naturelle», οι οποίες  διδάχθηκαν και δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά στις κουζίνες και την αίθουσα δεξιώσεων του Churchill Limassol. Μέχρι σήμερα το Churchill παραμένει σημείο αναφοράς ως το κορυφαίο «σχολείο» της Κύπρου, όπου έμαθαν οι βετεράνοι του τομέα τις βασικές αρχές της φιλοξενίας.

Για 20 χρόνια το The Churchill Limassol καθιερώθηκε με επιτυχία ως ένα ανεξάρτητο ξενοδοχείο. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, καθώς ο τοπικός ανταγωνισμός αυξανόταν και το διαδίκτυο μεταμόρφωνε την ταξιδιωτική βιομηχανία, ήρθε η ώρα για αλλαγή. Τότε αποφασίστηκε η συνεργασία με έναν παγκόσμιο οργανισμό για να δοθεί στο ξενοδοχείο ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα (branding). Την 1η Μαΐου 1999, η Churchill Hotel Management σύναψε συμφωνία δικαιόχρησης (franchise) με την InterContinental Hotels Group (IHG) και το ξενοδοχείο έγινε μέλος της οικογένειας Holiday Inn Hotels & Resorts.

Crowne Plaza Limassol

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, το επιχειρηματικό και τουριστικό τοπίο στην Κύπρο μεταμορφώθηκαν δραματικά και με την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, η Λεμεσός έγινε ένας ελκυστικός κόμβος για τις διεθνείς επιχειρήσεις. Η ναυτιλία και οι χρηματοοικονομικές δραστηριότητες δυνάμωσαν και η Λεμεσός άρχισε να καλωσορίζει μεγάλο αριθμό επαγγελματιών ταξιδιωτών. Ο Όμιλος Καραντόκη είδε τις εξελίξεις ως ευκαιρία για το επόμενο βήμα. Το ξενοδοχείο που βρίσκεται σε μια προνομιακή παραθαλάσσια τοποθεσία στο κέντρο της πόλης, ήταν ιδανικό για να γίνει το κορυφαίο επιχειρηματικό ξενοδοχείο της Λεμεσού. Οι συνεργάτες του Ομίλου στην IHG  συμφώνησαν με αυτό το όραμα και την 1η Μαΐου 2011, μετά από σημαντικές ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις, το ξενοδοχείο έγινε μέλος των Crowne Plaza Hotels & Resorts, το premium εταιρικό εμπορικό σήμα της IHG, σχεδιασμένο για να καλύψει τις ανάγκες του σύγχρονου επαγγελματία ταξιδιώτη.

Το Crowne Plaza Limassol είναι το μοναδικό «premium» ξενοδοχείο, μέλος διεθνούς αλυσίδας, στο κέντρο της Λεμεσού.

Από το 2011, το Crowne Plaza Limassol συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία. Έχει λάβει πολλά βραβεία και διαπιστεύσεις, τόσο ως εργοδότης όσο και ως ξενοδοχείο, συμπεριλαμβανομένου του Εργοδότη Ίσων Ευκαιριών από το Υπουργείο Πρόνοιας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και το Βραβείο Κοινωνικής Αριστείας σε αναγνώριση της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος PANDORA EQUAL: Ισορροπία  Επαγγελματικής  Ζωής. «Ωστόσο, η μεγαλύτερη «ανταμοιβή» μέχρι σήμερα είναι να βλέπουμε μέλη της ομάδας μας να γιορτάζουν τριάντα και σαράντα χρόνια υπηρεσίας με την επιχείρηση μας, αφιερώνοντας τα πιο παραγωγικά τους χρόνια στο όραμα της Εταιρείας μας. Στον εορτασμό των σαραντάχρονων μας το 2019, αναγνωρίσαμε και τιμήσαμε αυτά τα μέλη του “Κλαμπ των 40”, σημειώνουν από τον Όμιλο.

Το Crowne Plaza Limassol είναι το πλησιέστερο στο κέντρο της πόλης παραλιακό ξενοδοχείο

Αναγνωρίσεις και βραβεύσεις

Αρκετά βραβεία και αναγνωρίσεις έχει λάβει το ξενοδοχείο Crowne Plaza Limassol. Πιο συγκεκριμένα έχουν απονεμηθεί στο ξενοδοχείο τα ακόλουθα βραβεία:

  • IHG Torchbearer 2020. Το βραβείο «IHG Torchbearer» είναι μια αναγνώριση για τα ξενοδοχεία που έχουν επιτύχει τα υψηλότερα επίπεδα αριστείας στην παροχή πραγματικής φιλοξενίας στους πελάτες τους. Οι νικητές αυτού του σπουδαίου βραβείου, θα πρέπει να έχουν προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες και να έχουν πετύχει άριστες βαθμολογίες στην “Συνολική Εμπειρία πελάτη” καθώς και σε όλα τα Winning Metrics.  Οι μετρήσεις γίνονται μέσω της έρευνας HeartBeat, η οποία αποστέλλεται στους πελάτες μετά τη διαμονή τους σε οποιονδήποτε ξενοδοχείο της IHG παγκοσμίως.

Η Ρεβέκκα Πιερίδη βραβεύτηκε το 2020 ως «IHG Managing Director» για τη Νότια Ευρώπη το 2020.

  • IHG Managing DirectorAward 2020. Η Ρεβέκκα Πιερίδη, Διευθύντρια της Churchill Hotel Management Ltd., ιδιοκτήτριας και διαχειρίστριας εταιρείας του ξενοδοχείου Crowne Plaza Limassol, έλαβε το 2020 το βραβείο «IHG Managing Director» για τη Νότια Ευρώπη. Η IHG απονέμει αυτό το βραβείο στους διαχειριστές των ξενοδοχείων που συνεργάζεται, και οι οποίοι είναι πραγματικοί πρεσβευτές του ονόματος της και που με τις ενέργειές τους κάνουν πραγματικότητα το όραμα που έχει η IHG για τους πελάτες, τους συναδέλφους και το κοινωνικό σύνολο.

Το Crowne Plaza Limassol αναδείχθηκε το 2019 «Ξενοδοχείο της Χρονιάς» από τον Όμιλο IHG. Η φωτογραφία από την απονομή του βραβείου στη Βαρκελώνη. Αριστερά η Karin Sheppard (Διευθύνoυσα Σύμβουλος της IHG στην Ευρώπη), στο κέντρο η Ρεβέκκα Πιερίδη (Όμιλος Καραντώκη) και δεξιά ο Eric Viale (Διευθύνων Σύμβουλος της IHG στην Νότια Ευρώπη).

  • Business / CityHotel 2020. Το Crowne Plaza Limassol έλαβε το χάλκινο βραβείο στην κατηγορία Καλύτερο Ξενοδοχείο Πόλης και/ή Για Επαγγελματίες στην 2η ετήσια διοργάνωση των “Cyprus Tourism Awards” και ήταν το μοναδικό ξενοδοχείο που βραβεύτηκε σε αυτήν την κατηγορία.
  • Crowne Plaza Hotel of the Year. Το 2019 το Ξενοδοχείο έλαβε το βραβείο Crowne Plaza Ξενοδοχείο της Χρονιάς στην Νότια Ευρώπη που απονέμει η διεθνής αλυσίδα IHG.  Το βραβείο, που απονέμεται κάθε χρόνο σε μόνο ένα ξενοδοχείο Crowne Plaza®, αποτελεί τη μεγαλύτερη τιμή με την οποία μπορεί να βραβευτεί ένα ξενοδοχείο και αναγνωρίζει τη συλλογική προσπάθεια στην παροχή πραγματικής φιλοξενίας αναφορικά με εξυπηρέτηση πελατών, εργασιακές σχέσεις και κοινωνικό έργο.  Αυτό το βραβείο είναι επιτυχία και για την Κύπρο μας και ολόκληρη η ομάδα ήταν πολύ περήφανη που κατάφερε να στρέψει τα φώτα πάνω στην Κύπρο αναδεικνύοντας την ως έναν ποιοτικό διεθνή επιχειρηματικό και τουριστικό προορισμό.

Η οικονομία έδειξε αντοχές αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος

Ενδιαφέρουσες είναι οι επισημάνσεις της κ. Καραντώκη σε ότι αφορά την μετά την πανδημία εποχή.

Η Δήμητρα Καραντώκη Εκτελεστική Πρέοδρος του Ομίλου.

Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση στην Κύπρο.  Πριν καλά καλά σταθεί στα πόδια της η οικονομία ήρθε ο Κορωνοϊός. Εσείς κ. Καραντώκη, πώς βλέπετε εσείς την κατάσταση;

Η οικονομία έδειξε τον χρόνο που μας πέρασε ότι έχει αντοχές. Όμως θα δοκιμαστεί σκληρά. Οι επιχειρήσεις ήδη δοκιμάζονται με την πίεση που υφίστανται από τις αυξήσεις τιμών στις πρώτες ύλες, την αύξηση του κόστους στη λειτουργία τους σαν αποτέλεσμα της εφαρμογής των μέτρων προφύλαξης έναντι του Κορωνοϊού και το ψηλό ποσοστό απουσιών σαν αποτέλεσμα κρουσμάτων και επαφών κρουσμάτων του προσωπικού τους.  Το 2022 θα είναι ο χρόνος που θα μάθουμε να ζούμε με τον Κορωνοϊό και θα δοκιμαστούμε όλοι. Αν προστεθεί σε όλα τα προαναφερθέντα η έλλειψη εργατικού δυναμικού σε όλους τους τομείς της οικονομίας με ιδιαίτερη επιβάρυνση στον Τουρισμό, και ειδικά στον Ξενοδοχειακό τομέα πάνω στον οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό η οικονομία του τόπου, είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Η εισαγωγή προσωπικού από τρίτες χώρες είναι μονόδρομος και το συντομότερο που αυτό γίνει κατανοητό και αντιμετωπισθεί, τόσο περισσότερο θα μπορούμε να ελπίζουμε σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.  Η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Λέγεται πως κάθε κρίση κρύβει και ευκαιρίες.  Εσείς  βλέπετε ευκαιρίες και πως θα τις αξιοποιήσετε;

Ήδη ευκαιρίες παρουσιάστηκαν και έχουν αξιοποιηθεί. Για παράδειγμα τα κλινικά εργαστήρια και τα χημεία  τα οποία αναβάθμισαν τις εγκαταστάσεις τους και τις υπηρεσίες τους, οι πλατφόρμες για online αγορές και πωλήσεις σε πολλούς τομείς της οικονομίας με υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση. Δεν είμαστε βιομηχανική χώρα για να αξιοποιήσουμε άλλου είδους ευκαιρίες, όπως παραδείγματος χάριν οι ΗΠΑ που σε χρόνο μηδέν έστησαν ολόκληρη βιομηχανία για παραγωγή Μέσων Ατομικής Προστασίας  (Personal Protective Equipment), προϊόντα που εισήγαγαν μέχρι πρότινος από την Κίνα και τώρα είναι αυτάρκεις, αλλά έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία με το Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ. Το Σχέδιο που υπέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εγκριθεί και πρέπει να προχωρήσουμε συντεταγμένα και με γοργούς ρυθμούς για να αξιοποιήσουμε τις χορηγίες και τα δάνεια που παρέχει η ΕΕ για υλοποίηση του.  Το ποσό των 1,2 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμο για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που αφορούν τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και των επιχειρήσεων, μεταρρυθμίσεις στην κεντρική και τοπική αυτοδιοίκηση, ψηφιακό μετασχηματισμό / ηλεκτρονική διακυβέρνηση (φανταστείτε ότι ακόμη τμήματα της κυβέρνησης λειτουργούν με φαξ και δεν αποδέχονται ηλεκτρονική υπογραφή).  Μαζί με τις επενδύσεις του Δημοσίου σίγουρα στους τομείς προτεραιότητας θα ακολουθήσουν και επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, φτάνει να αντιληφθούν και οι τράπεζες ότι ο δανεισμός στον ιδιωτικό τομέα δεν πρέπει να γίνεται μόνο με υποθήκες αλλά και με project financing και με βάση τα τεχνοοικονομικά χαρακτηριστικά του έργου.

Βραβείο Επιχειρηματικού Ηγέτη

Το 2021 η Δήμητρα Καραντώκη έλαβε το βραβείο Business Leader από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) για το έργο της στον τομέα των Ακινήτων, Κατασκευών και Ανάπτυξης Γης.

Η Δήμητρα Καραντώκη Εκτελεστική Πρέοδρος του Ομίλου.

Τα βραβεία αυτά έχουν ως στόχο να αναγνωρίσουν την επιχειρηματική αριστεία στην Κύπρο και την τιμήσουν επιλεγμένους επιχειρηματίες ηγέτες για εξαιρετική συμβολή στην επιχειρηματικότητα, στην οικονομία και την Κύπρο. Όντας η μόνη γυναίκα που έλαβε αυτό το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο το 2021, στην ομιλία αποδοχής της η Δήμητρα Καραντώκη αφιέρωσε τη νίκη της στις «γυναίκες επιχειρηματίες».

Διεύθυνση.

1 Dositheou Street 1071, Nicosia, Cyprus
P.O. Box 21054 1501, Nicosia, Cyprus

Τηλέφωνο.

+357 22 265000