ΚΕΒΕ

Στυλοβάτης στην

ανάπτυξη της Κύπρου

Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο -ΚΕΒΕ, συμπληρώνει σε λίγες μέρες 95 χρόνια παρουσίας στα οικονομικά δρώμενα της Κύπρου και προσφοράς στην ανάπτυξη της οικονομίας της. Η αρχή έγινε το 1927 από μια ομάδα φιλοπρόοδων εμπορευομένων και οικονομικών παραγόντων.

Στυλοβάτης στην ανάπτυξη της Κύπρου

Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) συμπληρώνει φέτος 95 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στα οικονομικά, επιχειρηματικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου. Ιδρύθηκε το 1927, κάτω από δύσκολες και αντίξοες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, από μια ομάδα φιλοπρόοδων και οραματιστών εμπόρων και οικονομικών παραγόντων του τόπου που ήθελαν να δημιουργήσουν ένα συντεταγμένο οργανισμό που θα μπορούσε να συνδράμει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στην ανάπτυξη των εμπορικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους.

Το μέγαρο του Επιμελητηρίου στη Λευκωσία.

Οι προσπάθειες αυτές δεν είχαν το στοιχείο της δημιουργίας ενός οργανισμού που θα αποτελούσε το αντίπαλο δέος των συντεχνιών καθώς ο συνδικαλισμός στην Κύπρο ήταν τότε σχεδόν ανύπαρκτος. Περισσότερο είχε στόχο την ενοποίηση των δυνάμεων των εμπορευόμενων της εποχής.

Πρωτοστάτες της όλης προσπάθειας ήταν η Τράπεζα Κύπρου και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούσαν ως ταμιευτήρια, τα δημαρχεία και αρκετοί εμπορευόμενοι. Η ιδρυτική συνέλευση του Επιμελητηρίου πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου 1927 στα τότε κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Κύπρου στη Φανερωμένη στην παλιά Λευκωσία, όπου αποφασίστηκε η σύσταση του Κυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Μέλη του νεοϊδρυθέντος Επιμελητηρίου ήταν Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Βρετανοί, Λατίνοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Βρετανοί και Ελλαδίτες που ζούσαν στην Κύπρο.

Το πιστοποιητικό εγγραφής του Κυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Η ιδρυτική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου 1927.

Σε επίπεδο προσώπων για την ίδρυση του Επιμελητηρίου πρωτοστάτησαν οι Ιωάννης Χ. Οικονομίδης γενικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου, Hugh Liewelyn Jones γενικός διευθυντής της Οθωμανικής Τράπεζας, Κλεάνθης Χριστοφίδης τραπεζίτης και οι έμποροι Cecil D. Hay, Ν. Λ. Πετρίδης, Κώστας Χριστοδούλου, Α. Αρτέμης και Ahmed Bedevi Kanaan.

Ο πρώτος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Hugh Liewelyn Jones.

Τα πρώτα χρόνια, χρέη προέδρου του Επιμελητηρίου εκτελούσε ο Hugh Liewelyn Jones, αντιπροέδρου ο Ιωάννης Χ. Οικονομίδης, Ταμία ο Κλεάνθης Χριστοφίδης και γενικού γραμματέα αρχικά ο M.H. Whittern και αργότερα για πολλά χρόνια ο δικηγόρος Θησέας Ταβερνάρης. Στο διοικητικό συμβούλιο συμμετείχαν από την αρχή οι δήμαρχοι Λευκωσίας, Λεμεσού, Αμμοχώστου, Λάρνακας και Πάφου, ο Αρχιτελώνης Κύπρου, ο Διευθυντής Εσωτερικών Προσόδων και ο Διευθυντής Γεωργίας. Θέση Επίτιμου Προέδρου κατείχε ο Άγγλος Κυβερνήτης.

Πολύπλευρη δράση

Από την αρχή της ίδρυσής του το Επιμελητήριο διεκδικούσε να έχει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών για οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Συστηματικά παρενέβαινε προς τις εκάστοτε Αρχές ως συμβουλευτικός φορέας για θέματα προώθησης του εμπορίου, της βιομηχανίας, του τουρισμού και γενικά σε οποιαδήποτε ζητήματα μπορούσε να βοηθήσει τους εμπορευόμενους και την κυπριακή οικονομία.

Αμέσως μετά την ίδρυσή του άρχισε να εκδίδει πιστοποιητικά προέλευσης προϊόντων και αγαθών προς διευκόλυνση των εξαγωγών, ενώ ταυτόχρονα εξέδιδε πιστοποιητικά ταυτότητας στα μέλη του και σε όσους ταξίδευαν στο εξωτερικό για εμπορικούς σκοπούς.

Εξωστρέφεια από την αρχή

Από την ημέρα ίδρυσής του το Επιμελητήριο ανέπτυξε σημαντικές σχέσεις με το εξωτερικό με στόχο την προώθηση των συμφερόντων της κυπριακής οικονομίας. Αρχικά το Επιμελητήριο, κυρίως λόγω της κατοχής της Κύπρου από τη Βρετανία, είχε πολύ στενές σχέσεις με την Ομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών, την Ομοσπονδία Επιμελητηρίων Μεγάλης Βρετανίας και το Εμπορικό Επιμελητήριο του Λονδίνου. Μάλιστα από το 1928, ένα χρόνο μετά την ίδρυση του, το Επιμελητήριο εκπροσωπείτο στο Συμβούλιου του Συνδικάτου των Βρετανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων. Παράλληλα το Επιμελητήριο ανέπτυξε, μεταξύ άλλων, σχέσεις με αντίστοιχους οργανισμούς σε Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Αίγυπτο. Έκτοτε βέβαια άλλαξαν πολλά, με το ΚΕΒΕ να είναι ένας οργανισμός με πολυσχιδείς σχέσεις με πάρα πολλές χώρες και κυρίως με την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα το ΚΕΒΕ, πέραν της διατήρησης και προώθησης διμερών σχέσεων με Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια ανά το παγκόσμιο, είναι πλήρες μέλος και εκπρόσωπος της Κύπρου στα Ευρωεπιμελητήρια, το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο, τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, την Ένωση Επιμελητηρίων Μεσογείου, την Ένωση Βαλκανικών Επιμελητηρίων, τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, το Ευρωεμπόριο, τη Διεθνή Υπηρεσία Κωδικοποίησης Προϊόντων, το Διεθνή Σύνδεσμο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Προώθησης Εμπορίου.

Τα πρώτα χρόνια

Από τα πρώτα χρόνια της δραστηριοποίησής χρονολογείται η εμπλοκή του Επιμελητηρίου στα εργασιακά θέματα. Το Επιμελητήριο αναμείχθηκε ενεργά στους θεσμούς των εργασιακών σχέσεων και αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος από την ίδρυσή του στη δεκαετία του 1940.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στη δίνη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ιδρύεται το 1942 υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Κύπρου και ακολουθούν δέκα χρόνια μετά, το 1952, η Εμποροβιομηχανική Ομοσπονδία Κύπρου και οι Εμποροβιομηχανικές Ομοσπονδίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Αμμοχώστου, Λάρνακας και Πάφου.

Το 1957 ιδρύεται το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο για την εκπροσώπηση των Τ/κ εμπορευόμενων.

Τα πρώτα χρόνια της Ανεξαρτησίας

Με την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Επιμελητήριο εκ των πραγμάτων αναβαθμίζεται σε ένα σημαντικό παράγοντα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Ο ρόλος του αποδεικνύεται σημαντικός και η συμβολή του καθοριστική. Η τεχνογνωσία που μεταφέρουν το ίδιο και τα μέλη του και οι σχέσεις του με το εξωτερικό, συμβάλουν τα μέγιστα στην προσπάθεια μετατροπής της γεωργικής οικονομίας του τόπου σε μια οικονομία που πλέον στηρίζεται σε περισσότερους πυλώνες: γεωργικό, βιομηχανικό, τουρισμό και υπηρεσίες.

Από την ημέρα ίδρυσής του το Επιμελητήριο ανέπτυξε σημαντικές σχέσεις με το εξωτερικό. Η φωτογραφία από Εμπορική Αποστολή στην Αίγυπτο τη δεκαετία του 1960.

Η ανάπτυξη φέρνει στο προσκήνιο και την ανάγκη ανασυγκρότησης και του ιδίου του Επιμελητηρίου. Το 1963 το Κυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο μετονομάζεται σε Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο – ΚΕΒΕ και οι εμποροβιομηχανικές ομοσπονδίες των πόλεων σε Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια Λευκωσίας, Αμμοχώστου, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου. Ταυτόχρονα, διαλύονται η Εμποροβιομηχανική Ομοσπονδία Κύπρου και ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Κύπρου, λόγω της συγχώνευσής τους με το ΚΕΒΕ.

Με την Ανεξαρτησία τα μέλη του ΚΕΒΕ αυξάνονται σημαντικά,  τα τοπικά Επιμελητήρια οργανώνονται καλύτερα και συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη των επαρχιών και κατ’ επέκταση της κοινωνία και της χώρας. Μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις καταφέρνουν να συμβάλουν σημαντικά στη διαμόρφωση του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου που σε γενικές γραμμές ακολουθείται και σήμερα. Στο επίκεντρο της προσοχής του ΚΕΒΕ τίθενται όλοι οι τομείς οικονομικής δραστηριότητας και του επιχειρείν.

Αποστολή του ΚΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη (1975). Το Επιμελητήριο συνέβαλε σημαντικά στην ανοικοδόμηση της κυπριακής οικονομίας μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Μεταξύ άλλων, το ΚΕΒΕ εργάστηκε συστηματικά για την προώθηση βιομηχανικών περιοχών και ζωνών που συνέβαλαν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της κυπριακής βιομηχανίας. Η Διεθνής Έκθεση Κύπρου, ένας θεσμός που για πολλά χρόνια στήριξε την οικονομική ανάπτυξη, έχει τη σφραγίδα του ΚΕΒΕ, το Χρηματιστήριο πριν λάβει τη σημερινή του μορφή ιδρύθηκε και λειτούργησε υπό το ΚΕΒΕ, ενώ πολλοί ξένοι οίκοι ήρθαν στην Κύπρο και ξένες επενδύσεις έγιναν στον τόπο, με τη συμβολή του ΚΕΒΕ.

Το 1974, καταστροφή και ανοικοδόμηση

Πολύ σημαντική ήταν η συμβολή του ΚΕΒΕ στην ανοικοδόμηση της οικονομίας της χώρας και στο λεγόμενο «οικονομικό θαύμα» που ακολούθησε μετά την τουρκική εισβολή και την καταστροφή του 1974.

Η ανάπτυξη του τουρισμού και γενικά των υπηρεσιών προωθήθηκε από το ΚΕΒΕ. Ταυτόχρονα, προωθήθηκε η επέκταση των κυπριακών επιχειρήσεων στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος εμπορικών αποστολών και η διοργάνωση επισκέψεων ξένων εμπορικών και οικονομικών αποστολών στην Κύπρο. Επίσης, προωθείται συστηματικά η διεύρυνση των εμπορικών μας σχέσεων με άλλες χώρες. Πρωτοποριακός και αποφασιστικός ήταν ο ρόλος του ΚΕΒΕ στην ανάπτυξη υπεράκτιων δραστηριοτήτων στην Κύπρο που έχουν συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη της χώρας ως περιφερειακό κέντρο υπηρεσιών και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, με τα πιο πάνω, το ΚΕΒΕ διαδραματίζει και ένα συμβουλευτικό ρόλο προς τις εκάστοτε Κυβερνήσεις και Αρχές. Με τις γνώσεις και τις παρεμβάσεις του συμβάλει στην ευρύτερη ανάπτυξη υποδομών και θεσμών, σε δομικές αλλαγές και τομές στο οικονομικό μοντέλο της χώρας. Σημαντικά έργα υποδομής, όπως τα αεροδρόμια οικοδομούνται πλέον μέσα από την πιο ενεργό συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και κοινωνικά συστήματα όπως το Γενικό Σύστημα Υγείας λαμβάνουν σάρκα και οστά με τη ενεργό συμμετοχή και συμβολή του ΚΕΒΕ.

Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή του ΚΕΒΕ στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίση του 2013 – 2024 και πρόσφατα της πανδημίας.

ΚΕΒΕ και ΕΕ

Η πιο σημαντική όμως συμβολή του ΚΕΒΕ στα δρώμενα του τόπου πρέπει να θεωρείται η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν πρωτοστάτης στον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και πρωταγωνίστησε στην υποβολή αίτησης ένταξης της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ.

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι ως κύριος ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΕΒΕ. Το Επιμελητήριο πρωτοστάτησε στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

Το ΚΕΒΕ είχε δημιουργήσει στενές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολύ πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό την παροχή αξιόπιστης πληροφόρησης και συμβουλών στα μέλη του, αλλά και το ευρύ κοινό σε θέματα ΕΕ και επίσης την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκών και Κυπριακών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα το ΚΕΒΕ λειτουργεί ένα μεγάλο αριθμό υπηρεσιών πληροφόρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο και δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι το Επιμελητήριο είναι το κεντρικό σημείο παροχής σχετικών υπηρεσιών τόσο στις επιχειρήσεις όσο και το ευρύ κοινό. Οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την Μονάδα Ενημέρωσης και Επιχειρηματικής Συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επιχειρηματικής Στήριξης Κύπρου που λειτουργεί στα πλαίσια του Enterprise Europe Network, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης για την Κύπρο, το Γραφείο Πωλήσεων των Επίσημων Εκδόσεων της Ε.Ε. στην Κύπρο και τη σύνδεση του με τις τράπεζες πληροφοριών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο.

Το όραμα του Επιμελητηρίου

«Το όραμα του ΚΕΒΕ δεν διαφέρει από το όραμα όλων των πολιτών της Κύπρου», αναφέρουν από το Επιμελητήριο και προσθέτουν: «Στοχεύουμε στο γενικό καλό της οικονομίας και της κοινωνίας και γι’ αυτό εργαζόμαστε. Τόσο το ΚΕΒΕ, όσο και τα τοπικά Επιμελητήρια αγωνίζονται για μια καλύτερη Κύπρο.

Θέλουμε και επιδιώκουμε μια σύγχρονη χώρα, με υψηλού επιπέδου υποδομές και εγκαταστάσεις, με μοντέρνες δομές και νομικό πλαίσιο, με ψηφιακό προσανατολισμό, με εξωστρέφεια και ισχυρό βιοτικό επίπεδο για τους πολίτες της. Αυτό είναι το όραμα του ΚΕΒΕ για την Κύπρο του αύριο…», καταλήγουν.

Πρόεδροι και Γ.Γ.

Συνολικά έντεκα πρόσωπα υπηρέτησαν το ΚΕΒΕ από τη θέση του προέδρου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Παράλληλα, στη θέση του Γενικού γραμματέα βρέθηκαν έξι πρόσωπα.

Οι Πρόεδροι:

1927 – 1936: Jones Llewelyn Hugh

1936 – 1952: Δημητρίου Δημητρός

1953 – 1958: Σχίζας Γεώργιος

1958 – 1962: Δημητρίου Νίκος

1963 – 1979: Σαββίδης Μιχαλάκης

1980 – 1990: Αβρααμίδης Ανδρέας

1990 – 1996: Επιφανίου Φάνος

1996 – 2005: Ρολόγης Βασίλης

2005 – 2011: Μαυρομάτης Μάνθος

2011 – 2017: Πηλείδης Φειδίας

2017 -Σήμερα: Αγκαστινιώτης Χριστόδουλος.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Ε. Αγκαστινιώτης.

Οι Γενικοί Γραμματείς:

1929 – 1961: Ταβερνάρης Θησεύς

1961 – 1964: Ρώσσος Νίνος

1964 – 1971: Μπενάκης Παύλος

1971 – 1974: Θεοχαρίδης Στέλιος

1975 – 2012: Λοϊζίδης Παναγιώτης

2013- Σήμερα: Τσιακκής Μάριος

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής.

Πρώτη στέγη και το Μέγαρο ΚΕΒΕ

Αρχικά το Επιμελητήριο στεγάστηκε σε ένα μεγάλο γραφείο στον Μακρύδρομο (οδό Λήδρας) στο χώρο που γινόταν το γυναικοπάζαρο, στη συνέχεια σε ένα άλλο γραφείο στην ίδια οδό και αρκετά χρόνια αργότερα στα ακίνητα ΑΣΤΗΡ στην οδό Αριάδνης. Το 1967, το Επιμελητήριο μετακόμισε στο κτίριο Χατζησάββα στην πλατεία Μεταξά (σήμερα Ελευθερίας) όπου και παρέμεινε μέχρι το 1985, έτος από το οποίο και μετά στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή, το γνωστό ως Μέγαρο ΚΕΒΕ.

Η ήρεμη δύναμη που εγγυάται την ανάπτυξη και την πρόοδο

Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο -ΚΕΒΕ, συμπληρώνει σε λίγες μέρες 95 χρόνια παρουσίας στα οικονομικά δρώμενα της Κύπρου και προσφοράς στην ανάπτυξη της οικονομίας της. Η αρχή έγινε το 1927 από μια ομάδα φιλοπρόοδων εμπορευομένων και οικονομικών παραγόντων. Σήμερα το Επιμελητήριο, μέσα από ένα πολυσχιδή ρόλο και ένα σύγχρονο τρόπο, αποτελεί ένα από τους βασικούς παράγοντες της οικονομίας της χώρας. Για το χθες, το σήμερα και το αύριο μας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής.

Πως είναι να βρίσκεται κάποιος επικεφαλής ενός οργανισμού ηλικίας 95 και πλέον ετών;

Το βάρος της ευθύνης είναι τεράστιο. Όχι, μόνο, διότι καλείσαι να εκπροσωπείς τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου, αλλά διότι η ιστορία του ΚΕΒΕ είναι τέτοια που δεν επιτρέπει λανθασμένους χειρισμούς, ανεύθυνες προσεγγίσεις και επιπόλαιες πρακτικές. Ο επιχειρηματικός θεσμός στην Κύπρο χαρακτηρίζεται από διεκδικητικότητα, αξιοπιστία και σοβαρότητα και αυτά τα χαρακτηριστικά οφείλουμε να τα διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού. Από τη μια είναι η ευθύνη να ενεργείς στη βάση των αρχών και αξιών που διαχρονικά χαρακτηρίζουν το ΚΕΒΕ, και από την άλλη να μπορείς να προσαρμόζεσαι σωστά και έγκαιρα, ώστε να ανταποκρίνεσαι στις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις, οι οποίες είναι σαφώς πολύ διαφορετικές από τις προηγούμενες περιόδους.

Το πιστοποιητικό εγγραφής του Κυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Η ιδρυτική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου 1927.

Το γεγονός ότι είναι ένας Οργανισμός 95 χρόνων που όχι μόνο λειτουργεί αδιάλειπτα, αλλά συνεχίζει να αναπτύσσεται και να διευρύνεται με την ένταξη νέων μελών, δείχνει από μόνο του το βαθμό υπευθυνότητας και σοβαρότητας με τον οποίο πρέπει να σκέφτεται και να ενεργεί ο επικεφαλής ενός τέτοιου Οργανισμού. Το ΚΕΒΕ καλείται καθημερινά να διαχειριστεί δεκάδες προβλήματα και θέματα που απασχολούν τα μέλη του, την οικονομία, αλλά και την κοινωνία ευρύτερα. Διαχρονικά επιδιώκει να τοποθετείται με σοβαρότητα και σύνεση θέτοντας πάντα ως προτεραιότητά του την εξυπηρέτηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων της χώρας και του σωστού «επιχειρείν». Για να το επιτυγχάνει αυτό, στηρίζεται στη συλλογική εργασία και εμπειρογνωμοσύνη των Διοικητικών Συμβουλίων των Τοπικών Επιμελητηρίων και του ΚΕΒΕ, στις απόψεις των μελών του (επιχειρήσεων και Επαγγελματικών Συνδέσμων), των αναλύσεων από τη συμμετοχή του σε Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς και στη τεχνογνωσία των στελεχών του.

Προσωπικά, ως πυξίδα των ενεργειών μου έχω τη μακρόχρονη ιστορία του ΚΕΒΕ, τη μετριοπάθεια που διαχρονικά χαρακτηρίζει τη δράση του και την ανάγκη προάσπισης των συμφερόντων των μελών μας. Κινούμενος σ’ αυτό το τρίπτυχο και σε στενή και αγαστή συνεργασία με τους συμμετέχοντες στην Εκτελεστική Επιτροπή και στο Διοικητικό Συμβούλιο, καθορίζουμε την πολιτική του Επιμελητηρίου.

Ο πρώτος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Hugh Liewelyn Jones.

Η Γενική Γραμματεία του ΚΕΒΕ είναι μια πολύ «καυτή» καρέκλα, η οποία απαιτεί σύνθετες ικανότητες, δεξιότητες και κυρίως συναινετικές προσεγγίσεις. Από την πλευρά μου προσπαθώ καθημερινά να ανταποκρίνονται όσο καλύτερα μπορώ στο έργο και στην αποστολή του ΚΕΒΕ.

Συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία

Τι μεταφέρει στο σήμερα και το αύριο αυτή όλη η ιστορία;

Το ΚΕΒΕ υπάρχει ως Οργανισμός για να προωθεί, να υποστηρίζει και να διεκδικεί ένα φιλικό και ευέλικτο επιχειρηματικό περιβάλλον μέσα στο οποίο να μπορούν οι επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται, να δημιουργούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας προς όφελος των ιδιοκτητών τους, αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα.

Σε μια ελεύθερη οικονομία και σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί την κινητήριο δύναμη για πρόοδο και ευημερία. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι καθόλου εύκολα. Συνεχώς διαφοροποιούνται και γίνονται ολοένα πιο απαιτητικά και πιο ανταγωνιστικά. Οι νέες απαιτήσεις, είτε από τους καταναλωτές, είτε από τα κράτη, οι απαιτήσεις σε περιβαλλοντικά, οικονομικά ενεργειακά ζητήματα, οι τεχνολογικές εξελίξεις στις μέθοδους παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας, η αυστηριοποίηση των νομοθεσιών και οι τεχνικές προδιαγραφές που γίνονται ολοένα πιο απαιτητικές απαιτούν συνεχή προσπάθεια για να παραμένεις ανταγωνιστικός. Αυτός που θα επιβιώσει δεν είναι κατ’ ανάγκη ο πιο δυνατός, αλλά αυτός που μπορεί να προσαρμόζεται και να μετεξελίσσεται διαρκώς στη βάση των συνθηκών που επικρατούν, αλλά και αυτών που έρχονται. Απαιτείται συνεχής επένδυση για αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών και της εκπαίδευσης κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Στη διαρκή αυτή προσπάθεια των εταιρειών για να επιβιώνουν και να αναπτύσσονται, χρειάζονται τη στήριξη ενός Οργανισμού, όπως το ΚΕΒΕ, που μέσα από τη συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία που διαθέτει από την καθημερινή επαφή με τα μέλη του, αλλά και τη διαχρονική του παρουσία στη διαμόρφωση της πορείας της χώρας είναι σε θέση να επεξεργάζεται και να προτείνει στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό τις απόψεις του εμποροβιομηχανικού κόσμου για τον ενδεδειγμένο τρόπο δράσης και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται.

Η εμπειρία λοιπόν του ΚΕΒΕ που αποκτήθηκε μέσα από την υπεύθυνη και σοβαρή του συμπεριφορά όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο ότι με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσει να συμβάλλει στο σήμερα και στο αύριο της χώρας μας. Το ΚΕΒΕ θα έλεγα είναι η ήρεμη δύναμη που με μετριοπάθεια και υπευθυνότητα υπηρετεί το κεντρικό στόχο για ανάπτυξη και πρόοδο της οικονομίας και της Κύπρου.

Ενοποίηση δυνάμεων εμπορευόμενων

Τι καθόρισε το DNA του ΚΕΒΕ και ποιο είναι αυτό;

Από την πρώτη στιγμή ίδρυσης του Επιμελητηρίου βασικός στόχος ήταν η ενοποίηση των δυνάμεων των εμπορευόμενων (επιχειρηματιών), ώστε μέσα από τη δραστηριοποίηση, αλλά και τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση των οικονομικών και επιχειρηματικών αποφάσεων να επιτυγχάνεται η μέγιστη οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η διεθνοποίηση των δυνατοτήτων της κυπριακής οικονομίας και κατ’ επέκταση η ευημερία των πολιτών.

Βαθιά ριζωμένο στο DNA του ΚΕΒΕ, και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ, είναι η αρχή ότι, στην προσπάθεια προώθησης και διεκδίκησης των συμφερόντων των μελών του πάντοτε θα λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν και θα διαφυλάσσεται το γενικότερο συμφέρον της χώρας. Στη φιλοσοφία του ΚΕΒΕ είναι βαθιά ριζωμένη η αντίληψη ότι το μακροπρόθεσμο όφελος των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων διασφαλίζεται και προστατεύεται καλύτερα όταν υπάρχει η σωστή ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων της κάθε πλευράς, επικρατούν οι αρχές του υγιούς ανταγωνισμού, απλοποιείται και εκσυγχρονίζεται συνεχώς ο τρόπος λειτουργίας του κράτους, ενισχύονται οι θεσμοί και εφαρμόζονται αποτελεσματικά οι νομοθεσίες, ώστε να επικρατούν συνθήκες ισονομίας.

Εμπορικό Δελτίο που εξέδιδε το Επιμελητήριο (1954).

Το ΚΕΒΕ είναι εδώ για να υπερασπίζεται το «σωστό επιχειρείν» και όχι απλά το «επιχειρείν». Είναι δε αρκετές οι φορές που οι τελικές θέσεις του ΚΕΒΕ δεν ικανοποίησαν πάντοτε όλες τις απαιτήσεις των μελών του, αλλά το γενικότερο συμφέρον της χώρας.

Καθοριστικές στγμές

Ποια θεωρείτε ως πιο σημαντική στιγμή ή στιγμές σε αυτή την πολύχρονη πορεία του Επιμελητηρίου;

Σε ένα Οργανισμό με 95 χρόνια ιστορίας, όπως το ΚΕΒΕ, που δραστηριοποιείται έντονα σε όλο το φάσμα της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου, νομίζω είναι δύσκολο να επισημανθεί μόνο μια σημαντική στιγμή.  Από την όλη ιστορία του ΚΕΒΕ θα ξεχώριζα το 1963, με την απόφαση για ενοποίηση των Εμπορικών και Βιομηχανικών Οργανώσεων και των Εμποροβιομηχανικών Ομοσπονδιών, απόφαση που οδήγησε στη σημερινή δομή του ΚΕΒΕ, όπως και την ψήφιση το 1968 της Νομοθεσίας για την ίδρυση, σύσταση και λειτουργία των Επιμελητηρίων, βάσει της οποίας αναγνωρίστηκε πλέον επίσημα από την Πολιτεία το ΚΕΒΕ, ως ο κύριος Θεσμός όπου εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις. Στην μεταπολεμική περίοδο σίγουρα θα ξεχώριζα την καθοριστική συμβολή του ΚΕΒΕ στην επίτευξη του οικονομικού θαύματος μετά την εισβολή του 1974, την υπερπροσπάθεια ένταξης της Κύπρου στην ΕΟΚ και στην ΟΝΕ, την έναρξη λειτουργίας από το ΚΕΒΕ του ΧΑΚ το 1978, την ίδρυση από το ΚΕΒΕ το 2006 της Green Dot, WEEE και ΑΦΗΣ για την ανακύκλωση διαφόρων υλικών συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος και οπωσδήποτε την τεράστια συμβολή του ΚΕΒΕ στη διεθνή προβολή της Κύπρου.

Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ (1973). Στη φωτογραφία προσφώνηση από τον τότε Υπουργό Εμπορίου, Μιχαλάκη Κολοκασίδη.

Τα γεγονότα του 2013

Ποια ιστορία – περιστατικό σας έχει μείνει αξέχαστο;

Τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013, με την επιβολή Μνημονίου, το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας, το κούρεμα των καταθέσεων και των όσων δεινών ακολούθησαν για την Κύπρο, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της, ήταν για εμένα, ως Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, η πιο συγκλονιστική στιγμή της επαγγελματικής μου πορείας. Ανέλαβα τη Γενική Διεύθυνση του ΚΕΒΕ τον Ιανουάριο του 2013 και μέσα σε λίγους μήνες ήρθε αυτό το τσουνάμι αρνητικών εξελίξεων που ισοπέδωσε σχεδόν τα πάντα.

Μέσα σε μια νύχτα εξαφανίστηκαν περιουσίες δισεκατομμυρίων ευρώ, χιλιάδες επιχειρήσεις και άτομα βρέθηκαν ουσιαστικά στον αέρα, η χώρα μας ήταν στο στόχαστρο όλων των διεθνών μέσων ενημέρωσης με συνεχείς αρνητικές αναφορές. Σε αυτό το μαύρο τοπίο, αναλάβαμε ως εκ της φύσεως του Οργανισμού την ευθύνη και το δύσκολο έργο να δημιουργήσουμε τις προοπτικές για ένα αισιόδοξο αύριο για τη χώρα μας.  Αναλάβαμε πολύ συγκεκριμένες δράσεις, συμμετείχαμε σε σωρείαν συσκέψεων με την κυβέρνηση και την Τρόικα, παρουσιαστήκαμε σε εκατοντάδες διεθνή δίκτυα και συνέδρια, οργανώσαμε επιχειρηματικές αποστολές σε δεκάδες χώρες και προβάλαμε τα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες που μπορούσε να προσφέρει η Κύπρος

Αποστολή του ΚΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη (1975). Το Επιμελητήριο συνέβαλε σημαντικά στην ανοικοδόμηση της κυπριακής οικονομίας μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Βλέποντας τα αποτελέσματα εκ των υστέρων, αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία και τη χρησιμότητα ύπαρξης του ΚΕΒΕ. Όπως και το 1974, έτσι και το 2013, μαζέψαμε όλες μας τις δυνάμεις και σε στενή συνεργασία με την Κυβέρνηση, τη Βουλή, τα μέλη μας και τις συντεχνίες κάναμε ότι ήταν δυνατό σε τοπικό και διεθνές επίπεδο για να ξαναστήσουμε τη χώρα μας στα πόδια της.  Και τα καταφέραμε.

Το ΚΕΒΕ του σήμερα και του αύριο

Το ΚΕΒΕ λειτουργεί ως Ομοσπονδία των τοπικών Επιμελητηρίων των πέντε πόλεων της Κύπρου δηλαδή της Λευκωσίας, Λεμεσού, Αμμοχώστου, Λάρνακας και Πάφου.

Το ΚΕΒΕ είναι η οργάνωση των Κυπρίων επιχειρηματιών και εκτός από την προσφορά ενός μεγάλου φάσματος υπηρεσιών σ’ αυτούς, προωθεί τις απόψεις και θέσεις του επιχειρηματικού κόσμου στην Εκτελεστική και Νομοθετική Εξουσία.

Τα μέλη του ΚΕΒΕ ξεπερνούν τις 10,000 και προέρχονται από όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας αντιπροσωπεύοντας πέραν του 95% της επιχειρηματικής κοινότητας της Κύπρου. Σήμερα, 163 και πλέον Επαγγελματικοί Σύνδεσμοι από τους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών (περιλαμβανομένου του Τουρισμού) ανήκουν στη δύναμη του ΚΕΒΕ.

Το ΚΕΒΕ είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός, ο οποίος λειτουργεί ως νομική οντότητα και δεν απολαμβάνει οποιεσδήποτε κρατικές ή άλλες χορηγίες. Τα έξοδα του καλύπτονται από τις συνδρομές των μελών του και από χρεώσεις υπηρεσιών που προσφέρει.

Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις για τα 60χρονα του ΚΕΒΕ (1987).

Το ΚΕΒΕ είναι αναγνωρισμένος κοινωνικός εταίρος στην Κύπρο και λαμβάνει ενεργό μέρος στον κοινωνικό διάλογο σε εθνικό επίπεδο. Παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών που περιλαμβάνει συμβουλές και πληροφόρηση σε θέματα εμπορίου, βιομηχανίας και υπηρεσιών, προώθηση εξαγωγών, υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συλλογή και διανομή επιχειρηματικών πληροφοριών (π.χ. ξένες αγορές, Ευρωπαϊκή Ένωση, διεθνείς συμφωνίες κ.λ.π.), συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις και οργάνωση εξειδικευμένων εκθέσεων, διοργάνωση εμπορικών αποστολών στο εξωτερικό και υποδοχή ξένων εμπορικών αποστολών στην Κύπρο, επιμορφωτικά προγράμματα και σεμινάρια σε θέματα επιχειρηματικής δραστηριότητας, σύνδεση με διεθνείς βάσεις δεδομένων επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, συμβουλές σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, πληροφόρηση σε θέματα περιβάλλοντος που ενδιαφέρουν τις επιχειρήσεις, πληροφόρηση σε θέματα εργασιακών σχέσεων, έκδοση πιστοποιητικών προελεύσεως και ΑΤΑ CARNETS, διαιτησία και διαμεσολάβηση σε εμπορικές διαφορές, εκπροσώπηση σε διάφορες κυβερνητικές και άλλες επιτροπές, έκδοση σειράς εμπορικών και άλλων επιχειρηματικών οδηγών, πώληση εκδόσεων επιχειρηματικού ενδιαφέροντος και πολλές άλλες υπηρεσίες. Επιπρόσθετα, το ΚΕΒΕ είναι ενεργά αναμεμειγμένο και διαθέτει πλούσια εμπειρία σε σχέση με συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά σχέδια και προγράμματα, πολλά από τα οποία περιλαμβάνουν ερευνητικές δραστηριότητες.

Το 2017 το ΚΕΒΕ γιόρτασε τα 90χρονά του. Διακρίνονται οι πρώην πρόεδροι του Επιμελητηρίου Μάνθος Μαυρομμάτης, Φειδίας Πηλείδης, Φάνος Επιφανίου και Βασίλης Ρολόγης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Σήμερα την Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΒΕ αποτελούν οι ακόλουθοι:

  • Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, Πρόεδρος
  • Φειδίας Πηλείδης, τέως Πρόεδρος
  • Όθωνας Θεοδούλου, Αντιπρόεδρος Εμπορίου
  • Ντίνος Μιτσίδης, Αντιπρόεδρος Βιομηχανίας
  • Ανδρέας Δημηριάδης, Αντιπρόεδρος Υπηρεσιών
  • Κώστας Γαλαταριώτης, Αντιπρόεδρος Τουρισμού
  • Τώνης Τουμαζής, Αντιπρόεδρος Οικονομικών
  • Μιχάλης Μουσιούττας, Πρόεδρος ΕΒΕ Λευκωσίας
  • Ανδρέας Τσουλόφτας, Πρόεδρος ΕΒΕ Λεμεσού
  • Αυγουστίνος Παπαθωμάς, Πρόεδρος ΕΒΕ Αμμοχώστου
  • Σταύρος Σταύρου, Πρόεδρος ΕΒΕ Λάρνακας
  • Γιώργος Μάης, Πρόεδρος ΕΒΕ Πάφου
  • Μάριος Τσιακκής, Γενικός Γραμματέας
  • Λεωνίδας Πασχαλίδης, Αναπλ. Γενικός Γραμματέας
  • Βασίλης Ρολόγης, Επίτιμος Πρόεδρος
  • Φάνος Επιφανίου, Επίτιμος Πρόεδρος
  • Μάνθος Μαυρομμάτης, Επίτιμος Πρόεδρος
  • Παναγιώτης Λοϊζίδης, Επίτιμος Γενικός Γραμματέας.

Μόνο με στρατηγικό πλάνο, θα περάσουμε τις σημερινές συμπληγάδες

Κύριε Τσιακκή βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση στην Κύπρο.  Πριν καλά καλά σταθεί στα πόδια της η οικονομία ήρθε ο κορωνοϊός και τώρα η κρίση με το ουκρανικό.  Πώς βλέπετε εσείς την κατάσταση;

Η σημερινή εικόνα στην οικονομία δεν είναι η καλύτερη. Μετά τα πολλαπλά πλήγματα που δεχθήκαμε από την πανδημία, είμαστε τώρα αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία καθώς και την εκτόξευση στα ύψη του πληθωρισμού. Το τρίπτυχο αυτό κοκτέιλ προβλημάτων προκαλεί αποσυντονισμό και ανατροπές στην κυπριακή οικονομία που χρήζουν σοβαρής διαχείρισης.

Ήδη, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ταλανίζονται από τις μεγάλες αυξήσεις στα ενεργειακά προϊόντα, στον ηλεκτρισμό και στα τρόφιμα, ενώ οι επαγγελματίες στους τομείς των επενδύσεων και των ακινήτων άρχισαν να ανησυχούν από τις επιπτώσεις του πολέμου στις εργασίες τους.

Θεωρούμε ότι το μείγμα αυτών των προβλημάτων θα επηρεάσει την οικονομία και το «επιχειρείν» το επόμενο διάστημα. Καθοριστικό στοιχείο θα είναι η διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, πτυχή που θα επηρεάσει και τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και κατ’ επέκταση στα άλλα προϊόντα.

Αν ο πόλεμος τελειώσει σύντομα, τότε η παγκόσμια οικονομία θ’ αρχίσει σταδιακά να επανέρχεται στην κανονικότητα, γεγονός που θα έχει θετική αντανάκλαση και στην Κύπρο. Αν όμως, παρ’ ελπίδα, οι στρατιωτικές συγκρούσεις διαρκέσουν για καιρό, τότε θα παραταθούν τα προβλήματα και θ’ αρχίσουν οι δυσκολίες.

Ως ΚΕΒΕ μελετούμε καθημερινά όλες τις εξελίξεις και προσπαθούμε να καθοδηγήσουμε ανάλογα τις επιχειρήσεις – μέλη μας. Όμως, το ρευστό και θολό τοπίο που υπάρχει δεν βοηθά. Γι’ αυτό, ως ΚΕΒΕ θα εισηγηθούμε στην κυβέρνηση να εκπονήσει ένα συγκεκριμένο και στοχευμένο σχέδιο δράσης που να περιέχει έκτακτα αλλά και πιο μόνιμα μέτρα για αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων (πανδημία, πόλεμος, πληθωρισμός). Μόνο με στρατηγικό πλάνο, μπορούμε να περάσουμε τις σημερινές συμπληγάδες. Τα μέτρα πρέπει να ανακουφίζουν τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τα νοικοκυριά και να καλύπτουν όλους τους επηρεαζόμενους τομείς, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, το εμπόριο, η γεωργία, οι επενδύσεις, τα ακίνητα, οι μεταφορές, οι υπηρεσίες, η βιομηχανία κλπ.

Η πρόταση μας θα στοχεύει στους εξής 3 βασικούς άξονες:

  • Άμεση στήριξη των επιχειρήσεων και πολιτών για αντιμετώπιση των απανωτών αυξήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες
  • Ενίσχυση της ανθεκτικότητας της χώρας ώστε να διαχειριστεί με τα λιγότερα προβλήματα τις επιπτώσεις της πανδημίας και του πολέμου
  • Στοχευμένες κινήσεις για σταδιακή βελτίωση της αυτάρκειας της χώρας σε προϊόντα που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για επιβίωση των επιχειρήσεων και των πολιτών σε μελλοντικές παρόμοιες καταστάσεις.

Το ΚΕΒΕ πιστεύει ότι η Κύπρος, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν θα μπορέσει να ξεπεράσει και τη σημερινή αρνητική συγκυρία. Για να γίνει, όμως, αυτό απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες με την έμπρακτη υλοποίηση αυτών των αποφάσεων.

Διεύθυνση.

38, Grivas Dhigenis Ave. &3
Deligiorgis Str.

PO Box 21455, 1509 Nicosia

Τηλέφωνο.

+357 22 889 800