ΚΕΟ

Μία εταιρεία με

ηγετική φυσιογνωμία

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή η Ελληνική Εταιρεία Οίνων και Οινοπνευματωδών (ΕΕΟΟ) η οποία διαχειριζόταν διάφορα οινοποιεία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αποφασίζει να επεκτείνει τις εργασίες της στην Κύπρο αγοράζοντας το οινοποιείο στο Πέρα Πεδί (κτίσμα του 1890) ιδρύοντας έτσι την ΚΕΟΟ (Κυπριακή Εταιρεία Οίνων και Οινοπνευματωδών) στις 15 Φεβρουαρίου 1927.

Μία εταιρεία με ηγετική φυσιογνωμία

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή η Ελληνική Εταιρεία Οίνων και Οινοπνευματωδών (ΕΕΟΟ) η οποία διαχειριζόταν διάφορα οινοποιεία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αποφασίζει να επεκτείνει τις εργασίες της στην Κύπρο αγοράζοντας το οινοποιείο στο Πέρα Πεδί (κτίσμα του 1890) ιδρύοντας έτσι την ΚΕΟΟ (Κυπριακή Εταιρεία Οίνων και Οινοπνευματωδών) στις 15 Φεβρουαρίου 1927. Ανεγείρονται νέες εγκαταστάσεις, το οινοποιείο εξοπλίζεται με νέα μηχανήματα, στελεχώνεται με έμπειρο προσωπικό και τα πρώτα βήματα της νέας εταιρείας είναι γεγονός.

Το οινοποιείο της ΚΕΟΟ στη Λεμεσό (1934).

Στις αρχές του 1927 η εταιρεία εργοδοτεί 30 άτομα προσωπικό και η παραγωγή ανέρχεται στα 21.000 λίτρα. Τα πρώτα εμφιαλωμένα κρασιά φέρουν τα ονόματα Οθέλλο, Αφροδίτη και Coeur De Lion τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά μέχρι και σήμερα. Η εμπορική επιτυχία των εξαγωγικών εργασιών της εταιρείας ήταν άμεση, ενώ προχωρεί στην απόκτηση γης στη Μαλλιά για ανέγερση οινοποιείου, καθώς και οικόπεδα στη Λεμεσό για ανάπτυξη των εγκαταστάσεών της.

Δημοσίευμα τη εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (1591926) για την έναρξη λειτουργίας του οινοποιείου στο Πέρα Πεδί.

Το κτίσιμο του εργοστασίου της Εταιρείας στην περιοχή Τσιφλικούδια στη Λεμεσό ολοκληρώθηκε το 1934. Ταυτόχρονα προσκαλεί αμπελουργούς να αποκτήσουν μετοχές στη νεοσύστατη εταιρεία. Η ΚΕΟΟ αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς για 20 χρόνια. Παράλληλα, η στήριξη της κυπριακής αμπελουργίας είναι τεράστια, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε σχέση με την εκπαίδευση σε νέες καλλιεργητικές μεθόδους.

Διαφημιστικό σλόγκαν της ΚΕΟ (δεκαετία ᾽40).

Το 1947 αποφασίζεται η ανέγερση του ζυθοποιείου και η μπύρα ΚΕΟ λανσάρεται στην αγορά στις 17 Μαΐου 1951 ενώ αργότερα τον ίδιο χρόνο κάνει την εμφάνιση της η ΚΕΟ Vita ένα νέο αναψυκτικό από χυμό σταφυλιού. Και τα δύο αυτά προϊόντα στέφθηκαν με τεράστια επιτυχία.

Το ζυθοποιείο της ΚΕΟ στη Λεμεσό (1951).

Η κουμανδαρία

Τα χρόνια που ακολούθησαν, βρήκαν την Εταιρεία να προσπαθεί να διαχειριστεί τη μεγάλη εξαγωγική εξάρτηση της από την αγγλική αγορά εν μέσω μΊας αποικιοκρατικής κυβέρνησης που προσπαθούσε να πνίξει τον απελευθερωτικό αγώνα του᾽55-᾽59. Εν τω μεταξύ από το 1952 η Εταιρεία δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κουμανδαρία και συμβάλλει καθοριστικά στην καταγραφή των αμπελοτεμαχίων με απώτερο σκοπό την κατοχύρωση της “Ονομασίας Προέλευσης”. Ταυτόχρονα υπογράφει συμβόλαια συνεργασίας με τα κυριότερα κουμανδαροχώρια ενώ συνεχίζεται αδιάκοπα η στήριξη ολόκληρου του αμπελοοινικού τομέα της Κύπρου. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή της Εταιρείας στην κοινωνία με την καθιέρωση του θεσμού των υποτροφιών προς μαθητές για σπουδές σε Ευρώπη και Αμερική. Την ίδια δεκαετία, η Εταιρεία επενδύει στον διαφημιστικό τομέα για προώθηση των προϊόντων της, δημιουργώντας ταινίες μικρού μήκους που προβάλλονταν στους κινηματογράφους, συνθέτει διαφημιστικό τραγούδι, εκδίδει βιβλίο για την Κυπριακή οινοποιία, εκτυπώνει αφίσες και ευχητήριες κάρτες και ανανεώνει τις ετικέτες της.

Στόλος οχημάτων διανομής ΚΕΟ (δεκαετία ᾽50).

Η μετονομασία σε ΚΕΟ

Το 1956 η εταιρεία ΚΕΟ προχωρεί σε συνεργασία με τη Smedley Cyprus Canning Co Ltd (SWS) και έτσι μπαίνει και στο κομμάτι φυσικών χυμών φρούτων και εγκυτιωμένων λαχανικών. To 1959 η Κυπριακή Εταιρεία Οίνων και Οινοπνευματωδών μετονομάζεται σε ΚΕΟ Λτδ. Προχωρεί σε επενδύσεις απόκτησης νέων μηχανημάτων για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση των προϊόντων της από την αγορά, ενώ εξελίσσει το σύστημα πωλήσεων της μέσω εξωτερικών συμβούλων. Παρόλα αυτά η ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκει την εταιρεία ΚΕΟ σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Η τότε διεύθυνση και διοικητικό συμβούλιο αναδιοργάνωσε την Εταιρεία με σκοπό την επαναφορά της σε υγιή οικονομικά επίπεδα.

Ο στόλος οχημάτων της μπύρας ΚΕΟ (1951).

Η επιτόπιες πωλήσεις σταθεροποιούνται ενώ οι εξαγωγές κυρίως προς το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισαν να αυξάνονται. Η Εταιρεία μπαίνει ξανά σε ανοδική πορεία και αποτελεί πλέον τη σπουδαιότερη εμπορική οντότητα στην Κύπρο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις εσωτερικού και εξαγωγών στον κλάδο της. Η νέα αυτή δεκαετία αποτελεί για την ΚΕΟ περίοδο σταθερής ανάπτυξης και τα προϊόντα της συλλέγουν αμέτρητα βραβεία από διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις στις οποίες η εταιρεία συμμετέχει ανελλιπώς μέχρι τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του᾽70.

Συσκευασία Μπύρας ΚΕΟ σε κουτί (δεκαετία ᾽70).

Η περίοδος μετά το 1974

Το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή του 1974 δημιούργησαν πρωτόγνωρες πολιτικές συνθήκες και διέκοψαν κάθε οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο. Η ΚΕΟ πρόσφερε φυσικά με κάθε τρόπο στην ανακούφιση των συμπατριωτών μας φιλοξενώντας πρόσφυγες στις κατοικίες της στο Πέρα Πεδί, ενώ όλες οι εμπορικές δραστηριότητές της ανεστάλησαν. Τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια ήταν δύσκολα, όμως με την αμέριστη στήριξη της Εκκλησίας, που ήταν και μεγαλύτερος μέτοχος της Εταιρείας, η ΚΕΟ κρατήθηκε ζωντανή παρόλη τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και την απουσία τουριστικής κίνησης.

Το οινοποιείο στο Πέρα Πεδί (1891).

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναζητεί νέες εξαγωγικές αγορές ενώ παρατηρείται σχετική βελτίωση στην αγορά από την άφιξη στην Κύπρο μεγάλου αριθμού Λιβάνιων μετά το 1977. Η Εταιρεία θέτει σε εφαρμογή μεγάλο πρόγραμμα προώθησης των πωλήσεων μπύρας ΚΕΟ ενώ τεράστια επιτυχία σημειώνει αυτή την περίοδο και η ΚΕΟ Βίτα. Οι εγκαταστάσεις της ενισχύονται με βελτιωτικά έργα και εκσυγχρονίζονται με νέα μηχανήματα.

Το αγαπημένο αναψυκτικό ΚΕΟ Vita.

Η δεκαετία του᾽80 βρίσκει την Εταιρεία να συνεχίζει τις επεκτάσεις της σε νέα προϊόντα και να στελεχώνεται με επιστημονικό προσωπικό σε όλους τους τομείς. Στο τιμόνι της Εταιρείας βρισκόταν ο Διευθύνων Σύμβουλος Π. Ψαράς. Στο συγκρότημα εταιρειών της ΚΕΟ υπάγονται οι θυγατρικές: Κυπριακή Εταιρεία Κονσερβοποιίας Λτδ, η Εταιρεία Φυτειών Εσπεριδοειδών Λεμεσού, η Cyprus Wines KEO Ltd London και η Fifty Frith Street Limited London. Οι συνεχόμενες επενδύσεις και η σωστή διοίκηση επαναφέρουν την ΚΕΟ στην παλιά της αίγλη και συμμετέχει σημαντικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου. Ταυτόχρονα προχωρεί σε επιστημονική έρευνα για την αξιολόγηση αυτόχθονων κυπριακών ποικιλιών σταφυλιού. Η μελέτη αυτή, την οποία συντόνισε ο Δρ. Α. Ζαμπάρτας με τη συνεργασία του καθηγητή P. Galet (διάσημου αμπελολόγου και αμπελογράφου), συνέβαλε στη διάσωση και αναβίωση σημαντικών γηγενών ποικιλιών που απειλούνταν με εξαφάνιση όπως το Γιαννούδι, η Μωροκανέλλα, το Σπούρτικο κι άλλες.

Χρυσό Μετάλλιο

Το 1987 ήταν η χρονιά κατά την οποία αναγνωρίστηκε διεθνώς η ποιότητα της μπύρας ΚΕΟ η οποία κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο στην κατηγορία Lager, σε παγκόσμιο διαγωνισμό μεταξύ των πιο φημισμένων ζυθοποιείων, που έγινε στο Burton-on-Trent στην Αγγλία το 1987. Η τιμητική αυτή διάκρισή προέβαλε την Κύπρο διεθνώς και συνέβαλε σημαντικά τόσο στην εμπορική επιτυχία της μπύρας αλλά και στην προβολή της ΚΕΟ ως Εταιρείας με ανώτερα ποιοτικά πρότυπα.

Για την Κύπρο η ΚΕΟ δεν είναι απλά μία δυναμική εμπορική οντότητα. H Εταιρεία διαχρονικά συνεχίζει την ποικιλόμορφη προσφορά της στην κυπριακή κοινωνία, ενισχύοντας την παιδεία, την υγεία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό με σημαντικές χορηγίες. Η ΚΕΟ συμμετείχε ενεργώς και ενίσχυσε οικονομικά την οργάνωση των αγώνων της Μικρής Ολυμπιάδας το 1988. Σε επικοινωνιακό επίπεδο, φιλοξενεί καταναλωτές, Κύπριους αλλά και ξένους τουρίστες στις εγκαταστάσεις της για να δουν από κοντά την παραγωγή των προϊόντων της ενώ τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ενημερώνονται τακτικά για την πρόοδο και τις προοπτικές της Εταιρείας. Το τέλος της δεκαετίας του᾽80 βρίσκει την Εταιρεία σε ανοδική πορεία. Επενδύει στην επιμόρφωση και εξειδίκευση του προσωπικού της και συνεχίζει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες σε επεκτάσεις και αναβαθμίσεις που θα διατηρήσουν και θα βελτιώσουν περαιτέρω το ποιοτικό επίπεδο των προϊόντων της.

Η δεκαετία του ‘90

Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του᾽90 σημαδεύονται από την οικονομική κρίση αποτέλεσμα του πολέμου στον Κόλπο, η οποία είχε δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στην εγχώρια αλλά και εξαγωγική αγορά. Παρόλα αυτά, η Εταιρεία συνεχίζει να αξιοποιεί όλες τις ευκαιρίες για αύξηση του κύκλου των εργασιών. Εξαγοράζει το οινοποιείο Laona στο Άρσος και την εταιρεία χυμών Sun Island Canning Ltd ενώ ανεγείρει εμφιαλωτήριο νερού στον Άγιο Νικόλαο Στέγης στην Κακοπετριά και το νερό μπαίνει στην αγορά το 1995. Τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Μ. Πολυδωρίδη διαδέχεται το 1996 ο Δρ. Α. Ζαμπάρτας. Το οινοποιείο της Μαλλιάς αναπαλαιώνεται και το κτήμα (500 περίπου σκαλών) φυτεύεται με γηγενής και ξένες ποικιλίες. Το 1996 η Εταιρεία λαμβάνει το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και το ΚΕΒΕ.

Δυναμικά στον 21ο αιώνα

Ο 21ος αιώνας βρίσκει την ΚΕΟ πανέτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής. Εξοπλισμένη με τεχνολογία αιχμής και στελεχωμένη με επιστημονικό και άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό εισέρχεται στη νέα δεκαετία διατηρώντας την ηγετική της θέση στην αγορά ποτών και τροφίμων. Το 2002 η ΚΕΟ έκλεισε 75 χρόνια ζωής και το γιόρτασε με εκδηλώσεις που επίκεντρό τους ήταν ο πολιτισμός.

Tο ζυθοποιείο της KEO στη Λεμεσό.

Σήμερα η ΚΕΟ είναι μία δημόσια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Αποτελεί έναν πολυσύνθετο οργανισμό με ηγετική φυσιογνωμία που επενδύει συνεχώς στη διατήρηση της εμπιστοσύνης με την οποία την περιβάλλει ο καταναλωτής. Για περισσότερο από δέκα χρόνια μέχρι και σήμερα, στην ηγεσία της εταιρείας βρίσκονται οι Κώστας Κουτσός – Εκτελεστικός Πρόεδρος και Χαράλαμπος Παναγιώτου – Διευθύνων Σύμβουλος. H νέα αυτή διεύθυνση έχει εμφυσήσει στην Εταιρεία ένα νέο όραμα, το οποίο είναι πολεπίπεδο και πολυσχιδές. Η ΚΕΟ είναι σταθερά προσηλωμένη στην στρατηγική ανάπτυξης της, προσφέροντας προϊόντα ανώτερης ποιότητας, με υψηλή επικερδότητα, τεχνολογία αιχμής, επενδύοντας στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, αποθηκών και στόλου για την ικανοποίηση του συμφέροντος των μετόχων της και της κοινωνίας γενικότερα.

Οι αλλαγές που επέφερε η διοίκηση της ΚΕΟ τα τελευταία χρόνια έχουν μεταμορφώσει την Εταιρεία σε μία νέα, δυναμική και εξωστρεφή εμπορική οντότητα. Η νέα αυτή ΚΕΟ με ισχυρό αναπτυξιακό προσανατολισμό, εστίαση στην αγορά και συνεχή βελτίωση της εικόνας της είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που γίνεται σε όλες τις βαθμίδες της Εταιρείας αλλά κυρίως της αφοσίωσης του μεγαλομετόχου της ΚΕΟ, της Εκκλησίας της Κύπρου, προς την αδιάκοπη ανοδική και κερδοφόρα πορεία της, δίνοντας της έτσι τη δυνατότητα να σχεδιάσει τα επόμενα στάδια της ζωής της.

Το οινοποιείο της ΚΕΟ στη Μαλλιά.

Εξαγωγές σε περισσότερες από 30 χώρες

Από το 1927 που ξεκίνησε ως εταιρεία παραγωγής και εμπορίας κρασιού, η ΚΕΟ διαγράφει μία ανοδική πορεία και συμβαδίζοντας πάντα με τα πιο αυστηρά πρότυπα ποιότητας και ελέγχου, δημιούργησε μία μεγάλη σειρά προϊόντων που κατακτούν εμπορικές κορυφές τόσο στην Κύπρο όσο και σε περισσότερες από 30 χώρες παγκοσμίως.

Οι δραστηριότητες του συγκροτήματος της ΚΕΟ σήμερα επεκτείνονται από την καλλιέργεια αμπελώνων, στη δημιουργία εξαιρετικών κρασιών, εκλεκτών οινοπνευματωδών ποτών καθώς και τη μοναδική Κουμανδαρία St. John. Η σημαία της Εταιρείας είναι αναμφίβολα η διεθνούς φήμης μπύρα ΚΕΟ ένα προϊόν συνώνυμο με την Κύπρο τόσο για τους συμπατριώτες μας όσο και για τα εκατομμύρια τουριστών που επισκέπτονται το νησί μας.

Το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ.

Σταθμός στην ιστορία της εταιρείας ήταν και η δημιουργία  του φυσικού μεταλλικού νερού ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ που πρωταγωνιστεί στην κατηγορία του. Την γκάμα των προϊόντων εμπλουτίζουν οι σειρές χυμών ΚΕΟ, SWS και Sun Island. Ως ένας πραγματικός total beverage supplier, η ΚΕΟ είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος και διανομέας στη Κύπρο, διεθνούς φήμης προϊόντων όπως: oι μπύρες Estrella και Erdinger, το cider Kopparberg, η σαμπάνια Laurent Perrier, η σειρά οινοπνευματωδών της Beam Suntory, τα αναψυκτικά ΛΟΥΞ, το αεριούχο φυσικό μεταλλικό νερό ΣΟΥΡΩΤΗ, τα εγκυτιωμένα ψαρικά TRATA και πολλά άλλα.

Το DNA της ΚΕΟ έχει βαθιά μέσα του την Κύπρο

Η ΚΕΟ βρίσκεται πολύ κοντά στο να συμπληρώσει 100 χρόνια ζωής. Ιδρύθηκε το 1927 και από την αρχή έγινε συνώνυμη με την κυπριακή παραγωγή οινικών προϊόντων. Το μεγάλο βήμα έγινε τη δεκαετία του ’50 με την παραγωγή της μπύρας ΚΕΟ. Σήμερα η ΚΕΟ αποτελεί ένα πολυσχιδή οργανισμό που εκτός από τις εμπορικές του δραστηριότητες προσφέρει ποικιλοτρόπως και στην κυπριακή κοινωνία. Μας μίλησε για όλα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΕΟ plc κ. Χαράλαμπος Παναγιώτου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΕΟ plc Χαράλαμπος Παναγιώτου.

Πώς είναι να βρίσκεται κάποιος επικεφαλής ενός οργανισμού ηλικίας σχεδόν 100 ετών, που είναι πλέον μέρος της ιστορίας του ίδιου του τόπου;

Η ΚΕΟ είναι ένας από τους ιστορικότερους βιομηχανικούς οργανισμούς της χώρας μας. Το όνομα της είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Κύπρο και είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερο από μια απλή εμπορική επωνυμία. Το να ηγείσαι ενός συγκροτήματος αυτού του βεληνεκούς είναι αρχικά μεγάλη τιμή. Ταυτόχρονα είναι και τεράστια ευθύνη. Ένα φορτίο ευθύνης όχι μόνο απέναντι στους μετόχους, το Διοικητικό Συμβούλιο, τους ανθρώπους που τη στελεχώνουν αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία. Πριν από εμένα, τη θέση αυτή κατείχαν εξαίρετοι επαγγελματίες οι οποίοι έγραψαν τη δική τους ιστορία όταν βρίσκονταν πίσω από το τιμόνι της ΚΕΟ. Αυτό, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες που έχουν από το άτομο μου οι μέτοχοι του οργανισμού, είναι τεράστια πρόκληση και καλούμαι ουσιαστικά να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων.

Tο ζυθοποιείο της KEO στη Λεμεσό.

Η αποστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου είναι δύσκολη και σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων καλούμαστε να σχεδιάσουμε και να φέρουμε εις πέρας εκείνη τη στρατηγική που θα αναπτύξει την εταιρεία και θα την παραδώσει στην επόμενη γενιά ακόμα μεγαλύτερη και προσοδοφόρα. Από τη φύση της, η εργασία μας είναι πολυεπίπεδη και εργαζόμαστε σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων μας είναι η καθημερινή παρακολούθηση της προόδου της εταιρείας και η συνεχής βελτίωση των συνεργασιών μας μέσω ευέλικτων αποφάσεων ειδικότερα όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ανεξέλεγκτους εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά. Η σωστή διαχείριση και κατανομή πόρων για την υγιή οικονομική κατάσταση της εταιρείας είναι μεγάλης σημασίας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται επίσης στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας καθώς τα απόλυτα καταρτισμένα και έμπειρα στελέχη,  με τεχνογνωσία και επιστημονική επάρκεια, αποτελούν την «εγγύηση», για την επιτυχημένη πορεία μας.

Προτεραιότητά μου είναι η ποιοτική υπεροχή των προϊόντων της ΚΕΟ στην αγορά και η διατήρηση της εμπιστοσύνης που της δείχνουν οι καταναλωτές της στην Κύπρο και το εξωτερικό. Για να το πετύχουμε αυτό, επενδύσαμε στον καταρτισμό των ανθρώπων της, στην εύρυθμη συνεργασία των τμημάτων, σε τεχνολογικές αναβαθμίσεις και στην προώθηση της εταιρικής της εικόνας. Ταυτόχρονα έχουν γίνει οργανωτικές αλλαγές στη δομή και σημαντικές μειώσεις στα κόστη λειτουργίας. Όραμα μου είναι η μεταμόρφωση της ΚΕΟ σε μια νέα, δυναμική και εξωστρεφή εμπορική οντότητα. Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας φαίνεται ήδη στα οικονομικά αποτελέσματα του συγκροτήματος το οποίο έχει εισέλθει σε ανοδική και κερδοφόρα πορεία, δίνοντας του την δυνατότητα να σχεδιάσει το επόμενο στάδιο των δραστηριοτήτων του.

Με δεδομένο την ιστορία της αλλά και τη συνδεσιμότητα των προϊόντων της με την Κύπρο, δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΚΕΟ, ουσιαστικά έχεις την ευθύνη διαχείρισης ενός σημαντικού κομματιού της ιστορίας του τόπου μας.

Το πρώτο βραβείο της μπύρας ΚΕΟ από το Brewing Industry International Awards (1987).

Πρωταγωνιστής

Τι μεταφέρει στο σήμερα και το αύριο αυτή όλη η ιστορία;

Η ΚΕΟ για εκατό σχεδόν χρόνια αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της κυπριακής κοινωνίας. Είναι ένας ανθρωποκεντρικός οργανισμός και από τις λίγες αυθεντικές κυπριακές εταιρείες στον κλάδο της που παραμένει σταθερή στην προσφορά της στην αγορά εργασίας.  Η εταιρεία μέσα από τις εννέα και πλέον δεκαετίες ζωής της, έχει εργοδοτήσει χιλιάδες κόσμου ανά το παγκύπριο, συμβάλλοντας έτσι στο βιοτικό επίπεδο και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Η διαχρονική στήριξη του αμπελοοινικού τομέα από την ΚΕΟ είναι τεράστια και ζωτικής σημασίας. Απορροφώντας τον μεγαλύτερο όγκο σταφυλιών στην Κύπρο ουσιαστικά συμβάλλει στη διατήρηση του σημαντικού αυτού κλάδου της γεωργίας αλλά και στη συνέχιση της παράδοσης της χώρας μας στην παραγωγή κρασιού. Ο ρόλος της ΚΕΟ στον θησαυρό που ονομάζεται Κουμανδαρία είναι επίσης καθοριστικός.

Με έναν τεράστιο αριθμό συνεργατών και πελατών σε όλες τις πόλεις, η ΚΕΟ αποτελεί σημαντικό πρωταγωνιστή του εμπορίου.

Τι καθόρισε το DNA του ομίλου και ποιο είναι αυτό;

Αδιαμφισβήτητα η αυθεντικότητα των προϊόντων της, η τοπικότητα και η ιστορία της. Οι άνθρωποί της. Η πορεία της μέσα στον χρόνο. Οι εξελίξεις της αγοράς και η άρρηκτη σχέση της με τη χώρα μας. Το DNA της ΚΕΟ έχει βαθιά μέσα του την ίδια την Κύπρο. Για τους Κύπριους αλλά και για εκατομμύρια ξένους επισκέπτες η ΚΕΟ είναι συνυφασμένη με την Κύπρο.

Από τις πρώτες έντυπες διαφημίσεις της μπύρας ΚΕΟ (1951).

Τι ξεχωρίζει την ΚΕΟ

Τι ξεχωρίζει την εταιρεία σας από τις υπόλοιπες του κλάδου;

Η ΚΕΟ είναι μια αμιγώς κυπριακή εταιρεία. Είναι ίσως μοναδικό παράδειγμα παγκοσμίως, μια εγχώρια εταιρεία, όχι μόνο να επιβιώνει από τον τεράστιο ανταγωνισμό πολυεθνικών κολοσσών που κατέκλυσαν την αγορά ως αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, αλλά να πρωταγωνιστεί στον κλάδο της. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι τα πλείστα προϊόντα που προσφέρουμε είναι δικής μας, κυπριακής, παραγωγής.

Γιατί θεωρείτε την εταιρεία σας ηγέτη στον κλάδο της;

Είναι πολλοί οι λόγοι που κατατάσσουν την ΚΕΟ κορυφαία στον κλάδο των FMCGs. Η εταιρεία διαθέτει μια ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων ποτού, τα οποία ως επί το πλείστον, παράγονται εδώ στην Κύπρο, που μπορεί να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πελατών σε όλες τις κατηγορίες ποτών. Διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο πωλήσεων και διανομής που φτάνει σε όλα τα σημεία του νησιού, εξυπηρετώντας όλα τα σημεία πωλήσεις τόσο της ζεστής όσο και της κρύας αγοράς. Τα μερίδια αγοράς των προϊόντων της καταδεικνύουν την τεράστια εμπιστοσύνη που δείχνουν οι καταναλωτές στα σήματα της.

ΚΕΟ Light 2015. H πρώτη κυπριακή μπύρα με λιγότερο αλκοόλ και λιγότερες θερμίδες.

Σημαντικές στιγμές

Ποια είναι η πιο σημαντική στιγμή ή στιγμές σε αυτή την πολύχρονη πορεία;

Για έναν οργανισμό όπως ο όμιλος εταιρειών της ΚΕΟ που είναι σχεδόν 100 χρόνων, είναι πάρα πολλά τα σημεία αναφοράς και οι ημερομηνίες σταθμοί στην πορεία της. Από τη στήριξη του απελευθερωτικού αγώνα μέχρι την αμέριστη βοήθεια προς τους πληγέντες της τουρκικής εισβολής και από την ανέγερση του ζυθοποιείου μέχρι τα βραβεία των προϊόντων της, η ΚΕΟ έχει να θυμάται πολλά σημαντικά γεγονότα στη ζωή της. Μεγάλη περηφάνια, όχι μόνο για την ΚΕΟ αλλά για ολόκληρη την Κύπρο ήταν το Χρυσό Μετάλλιο που εξασφάλισε η μπύρα ΚΕΟ σε παγκόσμιο διαγωνισμό μεταξύ των πιο φημισμένων ζυθοποιείων, που έγινε στο Burton-on-Trent στην Αγγλία το 1987.

Συσκευασία μπύρας ΚΕΟ δεκαετίας ᾽80.

Οι εορτασμοί για τα 75 χρόνια ζωής της με διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων ήταν ένα κομβικό σημείο για την εταιρεία. Μεγάλης σημασίας σε αυτή τη διαδρομή ήταν επίσης η δημιουργία του υπερσύγχρονου εμφιαλωτηρίου του φυσικού μεταλλικού νερού ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ στην Κακοπετριά. Σημαντικές είναι και οι εμπορικές επιτυχίες της εταιρείας τόσο με τη συνεχιζόμενη αύξηση των μεριδίων της στην κυπριακή αγορά, αλλά και με τη σύναψη μεγάλων συμφωνιών για παρουσία των προϊόντων μας σε αλυσίδες κολοσσούς στο εξωτερικό.

Το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ.

Η πόλεμος στην Ουκρανία και η Κύπρος

Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση στην Κύπρο. Πριν καλά καλά σταθεί στα πόδια της η οικονομία ήρθε ο κορωνοϊός και τώρα η κρίση με το Ουκρανικό. Πόσο και πώς κατά την άποψή σας θα επηρεάσει την Κύπρο η νέα κρίση;

Κατ’ αρχάς να πούμε ότι δεν είναι μόνο η Κύπρος που διανύει μια δύσκολη περίοδο αλλά ολόκληρος ο πλανήτης. Όντως, δύο χρόνια μετά την πανδημία και εκεί που άρχισαν να βελτιώνονται κάπως τα πράγματα, ξέσπασε ο Ρώσσο-Ουκρανικός πόλεμος. Η πατρίδα μας όμως πέρασε από μια οικονομική κρίση το 2013 και ενώ είχε αρχίσει να ορθοποδεί ακολούθησαν νέα προβλήματα που δυστυχώς δεν θα μας αφήσουν ανεπηρέαστους. Με τον κορωνοϊό είδαμε ουσιαστικά τις εταιρείες του τομέα FMCG να χάνουν το μισό πελατολόγιό τους αφού η εστίαση είχε κλείσει. Η τουριστική βιομηχανία, η μεγαλύτερη πηγή εισροής συναλλάγματος του τόπου, δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα και η αγορά HORECA δέχτηκε τεράστιες πιέσεις. Είναι κανόνας της αγοράς, όλοι οι τομείς της να συνδέονται αλυσιδωτά, έτσι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώθηκε σημαντικά και καταγράφηκαν τεράστιες μειώσεις στους κύκλους εργασιών των εμπορικών εταιρειών. Και εκεί που το μέγεθος των απωλειών από τον κορωνοϊό ήταν απρόβλεπτο και οι αυξήσεις στα κόστη των πρώτων υλών αλλά και των ναύλων αυξήθηκαν κατακόρυφα, άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι εκατέρωθεν κυρώσεις προς και από τη Ρωσία σίγουρα θα επηρεάσουν αρνητικά και την Κύπρο. Η ανεξέλεγκτη αύξηση των κόστων αλλά και η μείωση στη διαθεσιμότητα πρώτων υλών δεν μας επιτρέπει να κάνουμε προβλέψεις. Η αύξηση στο κόστος ενέργειας (ηλεκτρισμού και καυσίμων) επηρεάζει όλα τα φάσματα της οικονομίας και της κοινωνίας. Δυστυχώς ο πληθωρισμός είναι μια παράμετρος που δύσκολα ελέγχεται, ειδικά σε μικρές οικονομίες όπως είναι η δική μας. Τα πράγματα μπορεί να γίνουν και χειρότερα με μια αύξηση των επιτοκίων που όπως δείχνουν οι εξελίξεις είναι αναπόφευκτη. Ευχή όλων μας είναι να τερματιστεί ο πόλεμος και να επέλθει ειρήνη στις σχέσεις των μεγάλων κρατών του κόσμου ώστε σιγά σιγά να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Πολύπλευρη στήριξη στην κυπριακή κοινωνία

Κύριε Παναγιώτου πόση σημασία δίνει ο οργανισμός στην εταιρική κοινωνική ευθύνη; Πώς μεταφράζεται αυτό σε πράξη και δράσεις;

Διαχρονικά, η εταιρεία ΚΕΟ στηρίζει ποικιλοτρόπως  την κυπριακή κοινωνία. Στέκεται δίπλα στη παιδεία, την υγεία, τον αθλητισμό και τις τέχνες και χαρακτηριζόταν πάντα ως αιμοδότης του πολιτισμού.

Χιλιάδες ποτήρια με το λογότυπο της Μικρής Ολυμπιάδας 1988 κυκλοφόρησαν σε όλο το νησί, αφού η ΚΕΟ ήταν χορηγός των αγώνων.

Οι χορηγίες οργανωμένων συνόλων, ποδοσφαιρικών ομάδων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων, η δωρεά ασθενοφόρων στο κράτος, η καθιέρωση εκπαιδευτικών υποτροφιών, η συμμετοχή σε φιλανθρωπικά ιδρύματα είναι μερικές από ενέργειες που εμπίπτουν στο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα, η ΚΕΟ είναι σήμερα ο υπερήφανος υποστηρικτής της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Ανδρών Κύπρου, της ομάδας που ενώνει όλη την Κύπρο. Επιπρόσθετα, η μπύρα ΚΕΟ είναι από το 2014 συνδιοργανωτής του Movember Cyprus, μέρος της παγκόσμιας φιλανθρωπικής κίνησης που στόχο έχει την καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη, των όρχεων, και τη στήριξη της ψυχικής υγείας των ανδρών. Είναι τεράστιας σημασίας όχι μόνο για την εταιρεία αλλά και για το ίδιο το προσωπικό της, η συμμετοχή σε τέτοιου είδους δράσεις για αυτό παρατηρούμε σύσσωμη τη συμμετοχή του ανθρωπίνου δυναμικού μας στις εκδηλώσεις αυτές μετουσιώνοντας έμπρακτα την έννοια του εθελοντισμού.

Το MOVEMBER CYPRUS είναι η κύρια εφαρμογή ΕΚΕ της εταιρείας και η Μπύρα ΚΕΟ συνδιοργανώνει την παγκόσμια αυτή φιλανθρωπική κίνηση στην Κύπρο.

Σημαντικές στιγμές στην ιστορία της ΚΕΟ

  • Τον Φεβρουάριο του 1927 ιδρύεται η Κυπριακή Εταιρεία Οίνων και Οινοπνευματωδών – ΚΕΟΟ, παράγοντας τα πρώτα εμφιαλωμένα κρασιά Οθέλλο, Αφροδίτη και Coeur De Lion.
  • Το 1934 η ΚΕΟΟ προσκαλεί αμπελουργούς να αποκτήσουν μετοχές στη νεοσύστατη Εταιρεία.
  • Το 1947 αποφασίζεται η ανέγερση του ζυθοποιείου και η μπύρα ΚΕΟ λανσάρεται στην αγορά στις 17 Μαΐου 1951.
  • Από την αρχή της δεκαετίας του ‘50 η Εταιρεία δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κουμανδαρία.
  • To 1959 η Κυπριακή Εταιρεία Οίνων και Οινοπνευματωδών μετονομάζεται σε ΚΕΟ Λτδ.
  • Η τουρκική εισβολή του 1974 πλήττει σημαντικά την Εταιρεία. Μετά το πρώτο σοκ αναδιοργανώνεται και ακολουθεί μία περίοδος σταθερής ανάπτυξης με τα προϊόντα της να τυγχάνουν διεθνών αναγνωρίσεων και βραβείων.
  • Το 1987 αναγνωρίζεται διεθνώς η ποιότητα της μπύρας ΚΕΟ, κερδίζοντας το Χρυσό Μετάλλιο στην κατηγορία Lager, σε παγκόσμιο διαγωνισμό.
  • Τη δεκαετία του ’90 η Εταιρεία ανεγείρει εμφιαλωτήριο νερού στον Άγιο Νικόλαο Στέγης στην Κακοπετριά και το νερό μπαίνει στην αγορά το 1995.
  • Τον 21ο αιώνα η Εταιρεία, με σημαία την μπύρα ΚΕΟ, συνεχίζει την ανάπτυξή της και σήμερα αποτελεί έναν οργανισμό με πολλαπλές δραστηριότητες.

Διεύθυνση.

Anexartisias Avenue 101,
2200 Geri,

P. O Box 21686, 1512 Nicosia,
Cyprus

Τηλέφωνο.

+357 22 571 111