ΛΑΜΠΗΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Στο εμπόριο πρέπει

να υπάρχει εντιμότητα

Ο οίκος Λάμπης Γ. Κωνσταντινίδης Λτδ λειτουργεί υπό την παρούσα δομή του από το 1966 όταν ο Λάμπης Γ. Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύμβουλος σήμερα της εταιρείας, ανέλαβε την σκυτάλη από την εταιρεία του πατέρα του Γιώργου Κωνσταντινίδη και του θείου του Ματθαίου Κωνσταντινίδη.

Ένας εμπορικός οίκος με γαλλικό χρώμα

Ο οίκος Λάμπης Γ. Κωνσταντινίδης Λτδ λειτουργεί υπό την παρούσα δομή του από το 1966 όταν ο Λάμπης Γ. Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύμβουλος σήμερα της εταιρείας, ανέλαβε την σκυτάλη από την εταιρεία του πατέρα του Γιώργου Κωνσταντινίδη και του θείου του Ματθαίου Κωνσταντινίδη. Σύντομα έδωσε στην Εταιρεία νέα ώθηση, δυναμισμό και ανάπτυξη φέροντας την στην παρούσα δυνατή και ευρέως διαφοροποιημένη θέση στην οποία είναι σήμερα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Λάμπης Γ. Κωνσταντινίδης.

Ο Λάμπης Γ. Κωνσταντινίδης έχει πολύ παλαιές οικογενειακές εμπορικές ρίζες. Η επιχειρηματική δράση της οικογένειας πάει στο 1850 και στον πρόπαππό του, Ματθαίο Λουκαΐδη, που ήταν εξέχων επιχειρηματίας στην Λευκωσία.

Το επόμενο βήμα έγινε το 1900 από τον πατέρα και δύο θείους του κ. Λάμπη Γ. Κωνσταντινίδη όταν ίδρυσαν τον συνεταιρισμό “Σταύρος Σ. Λουκαΐδης και Σία”.

Ο Ματθαίος Κωνσταντινίδης, θείος του Λάμπη Κωνσταντινίδη.

Το μεγάλο βήμα έγινε όμως το 1968 όταν διαχωρίζονται οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας και ιδρύεται η Λάμπης Γ. Κωνσταντινίδης Λτδ.

Σημαντικοί σταθμοί

  • 1850 Ο Ματθαίος Λουκαΐδης, πρόπαππος του κ. Λάμπη Κωνσταντινίδη, ασχολείται με το εμπόριο (υφασματέμπορος). Ήταν ένας από τους μεγαλεμπόρους της εποχής.
  • 1900 Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης με τον αδελφό του Ματθαίο και τον άνδρα της αδελφής του Σταύρο Λουκαΐδη, δημιουργούν τον συνεταιρισμό (εταιρεία) “Σταύρος Σ. Λουκαΐδης και Σία”.
  • 1908 Ο Μιχαήλ Παπαπέτρου (πατέρας της συζύγου του Γιώργου Κωνσταντινίδη, Μαρίας), γιατρός στο επάγγελμα, δημιουργεί με άλλους την πρώτη Συνεργατική Εταιρεία στην Κύπρο, στο κατεχόμενο σήμερα χωριό στη Μεσαορία Λευκόνοικο. Εκλέγεται ως ο πρώτος πρόεδρος της Συνεργατικής Εταιρείας.

Περίοδος πριν και κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

-Η Εταιρεία (συνεταιρισμός) “Σταύρος Σ. Λουκαΐδης και Σία” είναι η μεγαλύτερη σε εισαγωγές δερμάτων στην Κύπρο.

-Η Εταιρεία αρχίζει να επεκτείνει τις εμπορικές της δραστηριότητες εισάγοντας κι άλλα προϊόντα.

-Μεταξύ άλλων εισαγάγει τα ελαστικά αυτοκινήτων ROYAL (1936) και τα αμερικανικά αυτοκίνητα Studebaker (1960).

Περίοδος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

– Με την δημιουργία των πρώτων εργοστασίων υποδημάτων στην Κύπρο, η Εταιρεία αρχίζει να εργάζεται ως παραγγελιοδόχος, ιδιαίτερα στον κλάδο της εισαγωγής δερμάτων.

– Απασχολούνται στην Εταιρεία πέντε μέλη της οικογένειας: Τα αδέλφια Γιώργος και Ματθαίος, ο γιος του Σταύρου Λουκαΐδη, Δώρος, και τα παιδιά του Γιώργου, Φειδίας και Λάμπης.

– Η Εταιρεία αρχίζει την εισαγωγή προϊόντων του γαλλικού οίκου  PYREX κάτω από την εμπορική επωνυμία Solidex (1953)

– Η Εταιρεία εξασφαλίζει την αντιπροσωπεία των προϊόντων του οίκου SEB  (1957)

– Η Εταιρεία εισαγάγει τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις Zenith (1960), από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

– Η Εταιρεία εισαγάγει και διαθέτει τα προϊόντα της εταιρείας Hotpoint, ένα brand της αμερικανικής βιομηχανίας General Electric.

– Η Εταιρεία προσθέτει στην γκάμα της τρόφιμα καλής ποιότητας, σοκολάτες, μπισκότα, γαλλικά κρασιά. Είναι η πρώτη η οποία εισήγαγε εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως σημειώνουν από την Εταιρεία, «δυστυχώς κάποια από τα αμερικανικά εργοστάσια όπως και η Εταιρεία “Σταύρος Σ. Λουκαΐδης και Σία”, δεν υπάρχουν σήμερα. Είτε απορροφήθηκαν, είτε άλλαξαν την παραγωγή τους σε άλλους τομείς».

Η δεκαετία του 1960 και μετά.

– Γίνεται ο πρώτος διαχωρισμός του συνεταιρισμού “Σταύρος Σ. Λουκαΐδης και Σία”

– Δημιουργείται η εταιρεία Μ & Λ Κωνσταντινίδης Λτδ (1966)

– Δημιουργείται η εταιρεία Λάμπης Γ. Κωνσταντινίδης Λτδ (1968) και στην ουσία μπαίνουν οι βάσεις για την μετέπειτα πορεία της Εταιρείας.

– Αντικαθίσταται η εισαγωγή των προϊόντων Solidex και αρχίζει κατά αποκλειστικότητα η εισαγωγή και διάθεση των προϊόντων με την κυρίως ονομασία των πυριμάχων υαλικών σκευών, την PYREX (1976).

-Εισέρχεται στην Εταιρεία η επόμενη γενιά, η κόρη του Λάμπη Κωνσταντινίδη, Μαρία-Χριστίνα και ο σύζυγός της Χριστόδουλος Πιερίδης. Είναι κάτοχοι πανεπιστημιακών τίτλων στα Οικονομικά και Εμπορικά θέματα.

Ο κ. Κωνσταντινίδης με την επόμενη γενιά. Την κόρη του Μαρία Χριστίνα και το σύζυγό της Χριστόδουλο.

Ιδιόκτητα γραφεία

Η Λάμπης Γ. Κωνσταντινίδης Λτδ ξεκίνησε τις εμπορικές δραστηριότητες της από ένα κατάστημα στην Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου. Μακαρίου Γ’, μετά συνέχισε στην Οδό Ορφέως και ακολούθως στην Οδό Τιμοχάρους στην περιοχή Αγίου Ανδρέου.

Το 1998 η Εταιρεία ανήγηρε ιδιόκτητα γραφεία και showrooms  επί της Ανδρέα Αβρααμίδη 7 στον Στρόβολο, όπου και στεγάζεται έκτοτε.

Το κατάστημα και τα γραφεία της Εταιρείας στη Λευκωσία.

Βασικός προμηθευτής

Πέραν από τα δικό της κατάστημα η Εταιρεία διαθέτει τα προϊόντα της στους πολυπληθείς πελάτες της παγκυπρίως (Υπεραγορές, παραδοσιακά καταστήματα οικιακών σκευών καί συσκευών, πολυκαταστήματα κ.ά.) μέσω δικτύου διανομής.

Αντιπροσωπείες – προϊόντα

Η Λάμπης Γ. Κωνσταντινίδης Λτδ είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος των πιο κάτω διεθνών προϊόντων:

  • Των οικιακών σκευών και μικρών ηλεκτρικών συσκευών TEFAL.
  • Των οικιακών πυριμάχων σκευών PYREX, CORNINGWARE και CORELLE.
  • Των οικιακών σκευών DEMEYERE Βελγίου.
  • Των μπισκότων του γαλλικού οίκου ST. MICHEL.
  • Υψηλής ποιότητας γαλλικά κρασιά και γαλλική σαμπάνια.
  • Προϊόντα καφέ ESQUISE, CREMA της Γαλλίας.
  • Κι άλλα πολλά προϊόντα.

Η Εταιρεία είναι αντιπρόσωπος, μεταξύ άλλων, προϊόντων των οίκων TEFAL, PYREX, CORNINGWARE, CORELLE, DEMEYERE, ST. MICHEL, ESQUISE και CREMA.

Ο Λάμπης Γ. Κωνσταντινίδης

Ο Λάμπης Γ. Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1935. Μετά που αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, σπούδασε Εμπορικά στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού στο Λίβανο και μετά Οικονομικά στο Πανεπιστήμιον Handelshochschule ST. GALLEN στην γερμανόφωνη Ελβετία.

Μετά τις σπουδές του εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση που είχαν ιδρύσει οι γονείς του και οι θείοι του μέχρι το 1968 όταν πλέον ίδρυσε την Λάμπης Γ. Κωνσταντινίδης Λτδ, στην οποία απασχολείται μέχρι σήμερα από τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου.

Ο κ. Κωνσταντινίδης είναι παντρεμένος με την Έλενα Κωνσταντινίδου με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, την Μαρία – Χριστίνα και τον Γιώργο.

Ο Λάμπης Γ. Κωνσταντινίδης με τη σύζυγο του Έλενα η οποία, όπως ο ίδιος σημειώνει, ήταν πάντα το στήριγμά του σε όλη αυτή την πορεία των δεκαετιών στην εμπορική του δραστηριότητα.

Στο εμπόριο πρέπει να υπάρχει εντιμότητα

Ο οίκος Λάμπης Γ. Κωνσταντινίδης Λτδ λειτουργεί υπό την παρούσα δομή του από το 1966 όταν ο Λάμπης Γ. Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύμβουλος σήμερα της εταιρείας, ανέλαβε την σκυτάλη από την εταιρεία του πατέρα του Γιώργου Κωνσταντινίδη και του θείου του Ματθαίου Κωνσταντινίδη. Η επιχειρηματική ιστορία όμως της οικογένειας Κωνσταντινίδη πάει πίσω στο 1850 όταν ο Ματθαίος Λουκαΐδης ήταν ένας μεγαλέμπορος της εποχής με το επόμενο βήμα να γίνεται το 1900 όταν ιδρύθηκε ο πρώτη εταιρεία – συνεταιρισμός. Για το χθες, το σήμερα και το αύριο μας μίλησε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Λάμπης Γ. Κωνσταντινίδης.

Πώς είναι να βρίσκεται κάποιος σε μια οικογενειακή επιχείρηση με ρίζες που πάνε πίσω 150 χρόνια;

Είναι ένα πολύ μεγάλο βάρος και μια πολύ μεγάλη ευθύνη έναντι τις οικογένειας και της μακρόχρονης αυτής οικογενειακής παράδοσης στο επιχειρείν. Αισθανόμαστε αυτήν την ευθύνη της οικογενειακής παράδοσης πολύ βαριά πάνω μας. Γι’ αυτό και όλες οι κινήσεις μας είναι πάντοτε πολύ προσεκτικές. Βεβαίως στο εμπόριο υπάρχουν ρίσκα και κίνδυνοι, είναι κάτι πολύ φυσικό, αλλά εμείς προσπαθούμε κάθε βήμα μας να το προσέχουμε ιδιαιτέρως.

Σε τούτη την μακρόχρονη επιχειρηματική πορεία της οικογένειας σας, ποιες είναι πιο σημαντικές στιγμές, οι πιο σημαντικοί σταθμοί;

Αρχίζουμε από τον προπάππο μου, από την πλευρά της μητέρας μου, τον Ματθαίο Λουκαΐδη. Ο οποίος στην εποχή του, γύρω στα 1850, ήταν μεγαλέμπορος. Ήταν επίσης μεταξύ των ιδρυτών της Τράπεζας Κύπρου.

Η εμπορική του δραστηριότητα αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο βήμα, τη βάση, της μετέπειτα επιχειρηματικής πορείας της οικογένειάς μας. Ο επόμενος σταθμός προέρχεται από την πλευρά του πατέρα της μητέρας μου, του Μιχαήλ Παπαπέτρου από το Λευκόνοικο. Αν και ήταν γιατρός, από τους πρώτους στην Κύπρο, μετά από σπουδές στην Ελλάδα, υπήρξε εκ των ιδρυτών της πρώτης Συνεργατικής Εταιρείας στην Κύπρο στο Λευκόνοικο.

Μάλιστα, παρά το νεαρό της ηλικίας του, εξελέγη ως ο πρώτος πρόεδρος της πρώτης αυτής Συνεργατικής Εταιρείας στην χώρα μας. Μπορεί το πιο πάνω να μην έχει άμεση σχέση με την εμπορική δραστηριότητά μας, είναι όμως ακόμα ένα στοιχείο που δείχνει αυτήν την μακρόχρονη οικογενειακή παράδοση της οικογένειάς μας με την οικονομική πρόοδο του τόπου, των κυπρίων και ημών.

Το επόμενο σημαντικό βήμα ήρθε από την πλευρά των γονιών μου, Γεώργιου Κωνσταντινίδη και Μαρίας Παπαπέτρου, του θείου μου Ματθαίου Κωνσταντινίδη αδελφού του πατέρα μου και του Σταύρου Σ. Λουκαΐδη, άνδρα της αδελφής τους. Γύρω στο 1900 δημιούργησαν την πρώτη τους εταιρεία που είχε συσταθεί υπό το όνομα του γαμπρού τους και ονομαζόταν “Σταύρος Σ. Λουκαΐδης και Σία”. Η Εταιρεία αυτή αναπτύχθηκε και έγινε, μεταξύ άλλων, η μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής δερμάτων στην Κύπρο.

Ο Γεώργιος Κωνσταντινίδης, πατέρας του Λάμπη Κωνσταντινίδη.


Η Μαρία Γ. Κωνσταντινίδου, μητέρα του Λάμπη Κωνσταντινίδη.

Υπάρχει μάλιστα ένα περιστατικό που από τη μια επιβεβαιώνει την «κυριαρχία» της Εταιρείας στην κυπριακή αγορά δερμάτων και από την άλλη την ποιότητα των ανθρώπων της. Όταν άρχισε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η εισαγωγή δερμάτων ήταν πολύ περιορισμένη καθώς υπήρχε κότα. Επομένως έπρεπε οι εισαγωγείς να υποβάλλουν στοιχεία στο αρμόδιο τμήμα της τότε αποικιοκρατικής κυβέρνησης των Άγγλων για τον κύκλο εργασιών τους ώστε να αποφασίζεται το μέγιστο ποσοστό δερμάτων που δικαιούνταν ο καθένας. Όταν οι Άγγλοι είδαν τότε τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία περίπου το 80% των εισαγωγών και πωλήσεων στην Κύπρο γινόταν από την “Σταύρος Σ. Λουκαΐδης και Σία”, οι Άγγλοι ζήτησαν από την οικογένειά μας να δείξει κατανόηση και να πάρει λιγότερα δέρματα προκειμένου να δοθούν κάποιες ποσότητες και στους άλλους εμπόρους. Διότι ήταν θέμα επιβιώσεώς τους. Ο πατέρας μου και ο θείος συναίνεσαν αμέσως. Δεν ήθελαν να στερήσουν από κανένα την ευκαιρία να επιβιώσει οικονομικά σε μια δύσκολη περίοδο.

Στη συνέχεια τί έγινε;

Στο μεταξύ η Εταιρεία συνέχισε να αναπτύσσεται. Είχε ήδη μπει στην Εταιρεία και ο γιος του Σταύρου Λουκαΐδη, Δώρος. Σημειώστε ότι ο Σταύρος Λουκαΐδης είχε αποβιώσει το 1933. Μετά ακολούθησε ο αδελφός μου Φειδίας όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του και συνέχεια εγώ. Είχα σπουδάσει εμπορικά στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού στο Λίβανο και στη συνέχεια οικονομικά στην Ελβετία. Όταν τέλειωσα τις σπουδές μου στη Βηρυτό, με επιμονή του κ. Σιουκούρογλου που ήταν πρόξενος της Ελβετίας στην Κύπρο, οι γονείς μου με έστειλαν για ένα δεύτερο πτυχίο στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Handelschochschule εις ST. GALLEN στην γερμανόφωνη Ελβετία.

Από λάστιχα μέχρι αυτοκίνητα

Πριν αναφερθούμε στην δική σας πορεία στην εταιρεία, υπάρχει κάποιος άλλος σταθμός που πρέπει να τον καταγράψουμε;

Η εταιρεία “Σταύρος Σ. Λουκαΐδης και Σία” είχε αναπτύξει σημαντικά τις εργασίες της. Ο θείος μου, Ματθαίος Κωνσταντινίδης φρόντισε να επεκταθούμε και σε εισαγωγές άλλων προϊόντων καθώς άρχισε να διαφοροποιείται εσωτερικά η αγορά των δερμάτων. Δημιουργήθηκαν τα πρώτα εργοστάσια κατασκευής υποδημάτων και κατ’ επέκταση άλλαξε και το τοπίο καθώς προηγουμένως η όλη δουλειά γινόταν από υποδηματοποιούς και τσαγκάρηδες. Ο κλάδος άρχισε πλέον να βιομηχανοποιείται. Βεβαίως εξακολουθήσαμε να ασχολούμαστε με τα δέρματα, αλλάξαμε όμως τον τρόπο. Αντί να εισαγάγουμε απ’ ευθείας δέρματα και να τα διαθέτουμε εμείς στην αγορά, αρχίσαμε να παίρνουμε παραγγελίες. Άρχισε ο Οίκος να γίνεται παραγγελιοδοχικός. Εκτελούσαμε πλέον παραγγελίες των εργοστασίων υποδημάτων.

Στο μεταξύ στην Εταιρεία είμαστε ήδη πέντε μέλη της οικογένειας. Ο πατέρας μου, ο θείος μου Ματθαίος, ο εξάδελφός μου Δώρος, ο αδελφός μου κι εγώ. Έπρεπε επομένως να επεκτείνουμε τον κύκλο της γκάμας των προϊόντων και των εργασιών της Εταιρείας, διότι πόσοι άνθρωποι χρειάζονταν για να παίρνουν παραγγελίες δερμάτων από τα τρία τέσσερα εργοστάσια υποδημάτων που υπήρχαν. Έτσι, μεταξύ άλλων προϊόντων, ήμασταν οι εισαγωγείς των γνωστών ελαστικών αυτοκινήτων Royal που τότε άφησαν εποχή και τα οποία είχε αρχίσει να εισαγάγει η Εταιρεία γύρω στο 1936. Μετά είχαν προστεθεί τα αμερικανικά αυτοκίνητα Studebaker που επίσης άφησαν εποχή. Επίσης εισαγάγαμε ηλεκτρικές οικιακές συσκευές και πολλά άλλα, κυρίως από τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ποιες συσκευές φέρνατε;  

Τις Hotpoint και είναι εδώ που αρχίζει η δική μου σταδιοδρομία και παρέμβαση στην εξέλιξη της Εταιρείας. Σημειώστε ότι το έδαφος τότε ήταν παρθένο. Έχοντας λοιπόν γνώση πολλών αμερικανικών εταιρειών, αρχίσαμε να εισαγάγουμε προϊόντα τους. Μας διευκόλυνε και η ανεξαρτησία της Κύπρου τω 1960, η οποία επέτρεψε την ελεύθερη εισαγωγή προϊόντων από χώρες εκτός του Ην. Βασιλείου και αποικιών του. Έτσι τότε πήραμε την αντιπροσωπεία της Hotpoint. Η Hotpoint ήταν brand της General Electric. Φέρναμε επίσης τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα Zenith από την Αμερική και τα προϊόντα της SEB από την Γαλλία, μιας βιομηχανίας που είχε εφεύρει τη χύτρα ταχύτητος (pressure cooker). Επεκταθήκαμε παράλληλα σε χημικές ουσίες για βαφεία κλπ.

Επίσκεψη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στο περίπτερο της Εταιρείας στην Κρατική Έκθεση.

Την αντιπροσωπεία της SEB την εξασφαλίσαμε το 1957 και αυτό συνέπεσε με την επιστροφή μου στην Κύπρο από το εξωτερικό. Στη συνέχεια προστέθηκαν στην γκάμα μας και τα PYREX. Αλλά όχι με την ονομασία PYREX αλλά με την ονομασία Solidex. Στην ουσία επρόκειτο για τα PYREX τα οποία φέρναμε όμως από τη Γαλλία με το όνομα Solidex. Οι Γάλλοι δεν είχαν τότε το δικαίωμα να στέλνουν στην Κύπρο τα προϊόντα με το όνομα PYREX, καθώς τα PYREX έπρεπε να εισάγονται από την Αγγλία, η οποία είχε το δικαίωμα εξαγωγής τους στην Κύπρον. Τα PYREX κατασκευάζονταν τότε σε Αγγλία και Γαλλία under license από την Αμερική, καθώς ο δικαιούχος κατασκευαστής τους ήταν η αμερικανική εταιρεία Corning.

Τα PYREX και η Ελληνική Γλώσσα

Έχω υπόψη μου ότι εφευρέτης ήταν ο γνωστός Τόμας Έντισσον, έτσι είναι;

Ναι. Την ανακάλυψη που δημιούργησε τα  PYREX έκανε ο Τόμας Έντισσον το 1913. Τότε τον πλησίασαν οι εταιρείες των σιδηροδρόμων της Αμερικής και του ζήτησαν να εφεύρει ένα γυαλί που να αντέχει στην θερμοκρασία. Οι φανοί που χρησιμοποιούσαν και λειτουργούσαν με ασετιλίνη, λόγω της θερμοκρασίας που ανέπτυσσαν, έσπαζαν τα γυαλιά τους. Ο Έντισσον εφεύρε τότε ένα γυαλί που άντεχε στις υψηλές θερμοκρασίες και στις μεγάλες αλλαγές θερμοκρασιών και το ονόμασε PYREX. Χρησιμοποίησε δύο λέξεις, μία από την αρχαία Ελληνική Γλώσσα, το Πυρ που σημαίνει φωτιά και μία από τα Λατινικά, το Ρεξ που σημαίνει βασιλιάς. Έσμιξε δύο λέξεις και ονόμασε το γυαλί του ο «Βασιλιάς της Φωτιάς», «PYREX». Εμείς αρχίσαμε να εισαγάγουμε τα προϊόντα PYREX ως Solidex από το 1953 κι αυτό οφείλεται στο θείο μου Ματθαίο ο οποίος μιλούσε τη Γαλλική Γλώσσα. Φέτος συμπληρώνουμε 70 έτη συνεργασίας.

Η SEB πότε προέκυψε;

Υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία στο πώς εξασφαλίσαμε τη SEB. Γύρω στο 1957 που ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη ο αγώνας της ΕΟΚΑ, επισκέφθηκε την Κύπρο ο Frederic Lescure, ένας από τους δύο γάλλους αδελφούς εφευρέτες της χύτρας ταχύτητας. Ήρθε στην Κύπρο με βαπόρι στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή με σκοπό να προωθήσει τη χύτρα ατμού SEB. Όταν αποβιβάστηκε στο λιμάνι οι Άγγλοι τον συνέλαβαν με την υποψία ότι αυτό το οποίο έφερνε, η χύτρα ατμού, ήταν ένα νέο είδος βόμβας για τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Χρειάστηκε μάλιστα να μαγειρέψει και να παρέμβει η πρεσβεία της Γαλλίας για να τον αφήσουν ελεύθερο.

Όταν λοιπόν αφέθηκε ελεύθερος πήγε στην Πρεσβεία της Γαλλίας και ζήτησε την άποψή τους με ποιους να έχει επαφές. Ζητούσε να μάθει εάν υπήρχε κάποια γαλλόφιλος εταιρεία, κάποια γαλλομαθής εταιρεία. Η Πρεσβεία αμέσως του συνέστησε την Εταιρεία μας και έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μας. Και ακριβώς η εισαγωγή της SEB στην Κύπρο συμπληρώνει φέτος 65 χρόνια και σηματοδοτεί και την αρχή της δικής μου σταδιοδρομίας στην Εταιρεία.

Στη συνέχεια οι δραστηριότητες της Εταιρείας αναπτύχθηκαν περαιτέρω. Στην γκάμα των εισαγωγών μας προστέθηκαν τρόφιμα πολύ καλής ποιότητας, σοκολάτες, μπισκότα, τα γαλλικά κρασιά και γαλλικό νερό. Υπήρξαμε οι πρώτοι εισαγωγείς εμφιαλωμένου γαλλικού νερού αμέσως με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο διαχωρισμός

Υπήρξε κανένας διαχωρισμός των δραστηριοτήτων και των εταιρειών;

Υπήρξε ο διαχωρισμός από “Σταύρος Σ. Λουκαΐδης και Σία” όταν αρχίσαμε να αναπτυσσόμαστε…

Πότε έγινε αυτό;

Έγινε το 1966. Τότε δημιουργήθηκε η εταιρεία Μ & Λ Κωνσταντινίδης Λτδ στην οποία ήταν μέτοχος και ο θείος μου Ματθαίος, του οποίου και εκείνου του άρεσε να επεκτείνει τη δουλειά όπως και εμένα. Ο πατέρας μου ήταν περισσότερο στις πωλήσεις, στο κατάστημα. Λόγῳ δε προχωρημένης ηλικίας αποτραβήχτηκε. Εγώ τότε, ως νεαρός, είχα παραπάνω όρεξη για τρέξιμο και νέα ανοίγματα το οποίο ήταν και φυσικό λόγω ηλικίας.

Αποφασίστηκε τότε ο θείος μου Ματθαίος να ασχοληθεί με υφιστάμενα προϊόντα μας, τα οποία ήταν ήδη εδραιωμένα στην αγορά και τα άλλα που χρειάζονταν πολύ τρέξιμο, τα άφησαν σε εμένα και τον αδελφό μου Φειδία, ο οποίος ανέλαβε τις μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές και το τμήμα ποτών. Το 1968 έγινε ακόμη ένας διαχωρισμός. Ο θείος μου έκανε άλλη εταιρεία την Ματθαίος Κωνσταντινίδης Λτδ και εγώ την Λάμπης Γ. Κωνσταντινίδης Λτδ, διά τα υπόλοιπα προϊόντα, οπότε ακολουθήσαμε πλέον ο καθένας το δικό του δρόμο.

Σε αυτήν την πορεία από το 1966 – 68 και μετά που στην ουσία είσαστε ο επικεφαλής της εταιρείας σας, υπάρχει κάτι που θεωρείται σταθμός; Κάτι που καθόρισε και την εξέλιξή της;

Ένας σταθμός ήταν όταν σταματήσαμε να εισάγουμε τα Solidex και αρχίσαμε να εισαγάγουμε κατά αποκλειστικότητα τα PYREX το 1976. Ο σταθμός έγκειται στο γεγονός ότι η αμερικανική Corning αποφάσισε πως δεν είναι εμπορικά ορθό να έχεις εταιρείες under license που ανταγωνίζονταν η μια την άλλη. Μια στην Γαλλία και μια στην Αγγλία. Και το πέτυχε εξαγοράζοντάς τες. Μετά από αυτήν την εξέλιξη αποφασίστηκε να σταματήσει να υπάρχει και να διατίθεται η μάρκα Solidex και να παραμείνει στις αγορές η PYREX, όπως και στην Αμερική.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Λάμπης Γ. Κωνσταντινίδης.

Συμφωνήθηκε επίσης σε κάθε χώρα του εξωτερικού να εξεταστεί πόσες πωλήσεις έκανε ο αντιπρόσωπος της Solidex και πόσο της PYREX. Όταν εξετάστηκαν τα στοιχεία της Κύπρου διαφάνηκε ότι η δική μας Εταιρεία είχε πολύ υψηλότερες πωλήσεις και έτσι αποφασίστηκε να μας δώσουν αποκλειστικά την αντιπροσωπεία της PYREX για να την προωθήσουμε στην Κύπρον.

SEB και TEFAL

Η SEB και TEFAL πότε μπαίνουν στην εμπορική σας φαρέτρα;

Η SEB, μετά τη μεγάλη της επιτυχία παγκοσμίως, άρχισε να επεκτείνεται και ως πρώτη της κίνηση ήταν να εξαγοράσει την TEFAL για τα αντικολλητικά σκεύη της, που ήσαν τότε στα σπάργανά των. Αυτό έγινε γύρω στο 1959. Αγόρασαν και την Calor που ήταν ο εφευρέτης του ηλεκτρικού σιδέρου το 1917 και ο εφευρέτης το 1953 του πρώτου ατμοσίδερου. Και έγινε ένας μεγάλος οργανισμός, SEB – TEFAL – Calor. Και φθάσαμε στο σημείο κάποια στιγμή να αποφασίσει η εταιρεία αντί να υπάρχουν στην αγορά τρεις μάρκες να υπάρχει μόνο μια, η TEFAL, της οποίας την αντιπροσώπευση συνεχίσαμε από τότε.

Να πάμε σε κάτι άλλο. Τι σας έλεγαν πατέρας σας και ο θείος σας, ποιες ήταν οι νουθεσίες τους;

Η συμβουλή τους ήταν να μην ενοχλούμε άλλους στις εργασίες τους. «Ό σύ μισείς, ετέρω μή ποιήσεις.» Να είμαστε τίμιοι σε όλες τις συναλλαγές μας και να είμαστε εργατικοί. Προσωπικά δεν θεωρώ καλόν έμπορο, αυτόν που προσπαθεί να υφαρπάσει αντιπροσωπείες άλλων. Αυτό στερεί τη ζήσιν άλλου συνανθρώπου του. Η ικανότητα ενός εμπόρου έγκειται στο να πάρει ένα άγνωστο εργοστάσιο και έντιμα και μεθοδικά να το προωθήσει στην αγορά του και να το καταστήσει γνωστό.

Οι δικές σας νουθεσίες προς τα παιδιά σας ποιες είναι;

Τα ίδια πράγματα, δηλαδή να είναι εργατικοί, προοδευτικοί και τίμιοι σε όλες τις συναλλαγές τους.

Παρασημοφορήσεις από το Γαλλικό Κράτος

Η οικογένεια Κωνσταντινίδη έτυχε τέσσερις φορές τιμητικής παρασημοφόρησης από το Γαλλικό Κράτος.

  • Ο Ματθαίος Κωνσταντινίδης παρασημοφορήθηκε το 1960 με το αξίωμα Ιππότης της Legion d’Honneur από την Κυβέρνηση Ντε Γκωλ για τη συνεισφορά του στην επανεισαγωγή της Γαλλικής Γλώσσας στη Μέση Εκπαίδευση στην Κύπρο. Ο Ματθαίος Κωνσταντινίδης διετέλεσε αρχικά στη θέση του Ταμία της Σχολικής Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας και μετά τον Δέρβη, έγινε ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας.
  • Ο Λάμπης Γ. Κωνσταντινίδης παρασημοφορήθηκε τρεις φορές από το Γαλλικό Κράτος. Οι δύο αφορούσαν την προσφορά του σε ότι αφορά το εμπόριο μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας και την προώθηση γαλλικών προϊόντων στην κυπριακή αγορά:

Ο κ. Κωνσταντινίδης παρασημοφορήθηκε τρεις φορές από το Γαλλικό Κράτος. Το 1993, το 1999 και το 2007.

  • Το 1993 από την Κυβέρνηση του Φρανσουά Μιττεράν με την διάκριση του «Ιππότου της Εθνικής Τάξεως της Αξίας» για την προώθηση γαλλικών προϊόντων στην Κύπρο.
  • Το 1999 από την Κυβέρνηση του Ζακ Σιράκ με την διάκριση του «Αξιωματικού της Εθνικής Τάξεως της Αξίας»
  • Το 2007 ο κ. Κωνσταντινίδης παρασημοφορήθηκε από την Κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί με τον «Γαλλικόν Φοίνικα των Γραμμάτων (Palmes Académiques)» για τη συμβολή του στα Γράμματα.

Αρχή μου είναι το «Αιέν Υψιπετείν»

Κύριε Κωνσταντινίδη, πιο παλιά, ακόμα και στο εμπόριο, υπήρχε ένας ρομαντισμός, σήμερα τα πράγματα είναι πιο ψυχρά…

Έχετε δίκαιο. Κι εμένα δεν μου αρέσει να συνεργάζομαι με ανθρώπους οι οποίοι να μην αισθάνονται την παραμικρή συναισθηματική σύνδεση ως ένας άνθρωπος που εκτιμά τον άλλο. Διαλέγω τους συνεργάτες μου. Ας πούμε, ότι πρέπει να έχουν ορισμένες αρχές. Είμαι εναντίον της ψυχρής εμπορικής σχέσης που έχει να κάνει μόνο με το κέρδος και το συμφέρον, όπως δυστυχώς μετατράπηκε σήμερον το εμπόριο. Είμαι εναντίον αυτού τους είδους των συνεργασιών. Εμένα μου αρέσει τον πελάτη μου να το θεωρώ συνεργάτη μου, να τον θεωρώ φίλο μου και όχι ως ένα αντικείμενο που θα το εκμεταλλευτώ όσο μπορώ παραπάνω.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Λάμπης Γ. Κωνσταντινίδης.

Να περάσουμε σε κάτι άλλο. Είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Πριν περάσει για καλά η οικονομική κρίση του 2013, ήρθε ο κορωνοϊός. Πώς θα είναι τα πράγματα μετά την πανδημία;

Μετά την πανδημία θα προσπαθήσουμε να επανέλθουμε στα προηγούμενα επίπεδα. Με σταθερή δραστηριότητα θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Εμένα μου αρέσει πάντοτε να βλέπω προς τα εμπρός. Χρησιμοποιώ το παρελθόν και την πείρα που μου δίνει, είμαι 86 χρονών, για να βλέπω προς το μέλλον. Βλέπω μόνο προς τα πίσω για να προβληματίζομαι και να αντλώ πείρα διά το μέλλον. Η αρχή μου είναι το «Αἰέν ὑψιπετεῖν» και «ὁ Συνεχής Ἀγών πρός τήν Πρόοδον». Στα Αγγλικά διετύπωσα αυτό το τελευταίον ως « One should always strive forward».

Διεύθυνση.

7 Andrea Avraamidi ,
Strovolos,

P.O.Box 21586, 1511

Τηλέφωνο.

+357 22 514 489