ΟΜΙΛΟΣ ΛΕΥΚΑΡΙΤΗ

Επιχειρηματική

διορατικότητα και καινοτομία

Η ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ είναι μια εταιρεία η ιστορία της οποίας πάει πίσω πολλές δεκαετίες. Ως Εταιρεία έχει τις ρίζες της στον Όμιλο Α/φοι Λευκαρίτη και στην απόφαση των ιδρυτών του να εισαγάγουν καύσιμα, για τις δικές τους ανάγκες αλλά και για την αγορά γενικότερα, δημιουργώντας την πρώτη εταιρεία πετρελαιοειδών στην Κύπρο το 1959.

Όλα ξεκίνησαν από δύο φορτηγά

Η Πετρολίνα, η πρώτη κυπριακή εταιρεία πετρελαιοειδών και μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Κύπρο, δραστηριοποιείται στον ευρύτερο τομέα της ενέργειας με την εισαγωγή, αποθήκευση και εμπορία πετρελαιοειδών, υγραερίου, μηχανέλαιων και λιπαντικών, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου.

Με πλεονέκτημα την εμπειρία πέραν των έξι δεκαετιών, με εξειδικευμένη τεχνογνωσία και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, η Πετρολίνα, μέλος του Ομίλου Λευκαρίτη, στηρίζει με αξιοπιστία τις ανάγκες ιδιωτών και επιχειρήσεων που καλύπτουν όλο το φάσμα της κυπριακής οικονομίας, παρέχοντας ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Όλα άρχισαν με δύο φορτηγά. Στη φωτογραφία ο Νίκος Λευκαρίτης (ο πρώτος μπροστά από αριστερά με τα χέρια στη μέση) με το φορτηγό του.

Έχοντας αναπτυχθεί οργανικά αλλά και μέσω εξαγορών, η Εταιρεία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα πρατηρίων καυσίμων στην Κύπρο με τις εμπορικές επωνυμίες Petrolina, Eni και Agip.

Παράλληλα, διαθέτει ιδιόκτητες υποδομές αποθήκευσης και διαχείρισης υγρών καυσίμων στο Βασιλικό στην Κύπρο, όπως επίσης και στην Ελλάδα (Σάμο και στα Χανιά) μέσω θυγατρικής εταιρείας. Δραστηριοποιείται επιπρόσθετα, μέσω των συνδεδεμένων εταιρειών της, και στον τομέα ανεφοδιασμού αεροσκαφών στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου στην Κύπρο και στα ελληνικά αεροδρόμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Ζακύνθου στην Ελλάδα.

Σύγχρονο πρατήριο με την επωνυμία της ΕΝΙ. Η Πετρολίνα είναι διαχρονικά στρατηγικός συνεργάτης με τον ιταλικό κολοσσό Εni S.p.A.

Με επιχειρηματική διορατικότητα και συγκροτημένη στρατηγική, η Πετρολίνα συνεισφέρει στην καινοτομία, επενδύοντας σε σύγχρονες και περιβαλλοντικά υπεύθυνες υποδομές που ικανοποιούν τις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές. Η Πετρολίνα έχει ταυτιστεί με την ποιότητα και τη σταθερότητα και αποτελεί εγγύηση ανάπτυξης και προόδου.

Άρρηκτα συνδεδεμένη με το κοινωνικό σύνολο, η Εταιρεία εφαρμόζει διαχρονικά μια πολιτική εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η οποία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, ανταποκρινόμενη έμπρακτα στις εκάστοτε ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας.

Η αρχή του Ομίλου

Η ιστορία του Ομίλου έχει αρχή το 1931, όταν ο Νίκος Λευκαρίτης μετακόμισε από την Λάρνακα στην Λεμεσό και αγόρασε ένα φορτηγό με το οποίο έκανε μεταφορές. Λίγο αργότερα, το 1939, ο Τάκης Λευκαρίτης, στην Λάρνακα, επίσης αγόρασε ένα φορτηγό και άρχισε μεταφορές. Τα δύο αδέλφια αποφάσισαν να συνεργαστούν δημιουργώντας το ίδιο έτος τον Συνεταιρισμό Α/φοι Λευκαρίτη. Έκαναν μεταφορές κυρίως από την Λεμεσό στο λιμάνι της Αμμοχώστου. Με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κέρδισαν το συμβόλαιο μεταφοράς του προσωπικού της Δεκέλειας.

Μερικά από τα πρώτα λεωφορεία της εταιρείας Α/φοι Λευκαρίτη.

«Ενώσαμε τα δύο φορτηγά και κάναμε την πρώτη εταιρεία μεταφορών. Είχαμε πολλή δουλειά. Σιγά – σιγά αγοράσαμε και δεύτερο και τρίτο, τότε που στην Κύπρο υπήρχαν ελάχιστα αυτοκίνητα. Τα τρία έγιναν δέκα, είκοσι, μέχρι και τριακόσια (φορτηγά και λεωφορεία). Έτσι ξεκίνησε η όλη ιστορία», ανέφεραν τα δύο αδέλφια όποτε τύγχανε να τους ρωτούν για την ιστορία της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Το 1946, και μετά την αποφοίτηση από το λύκειο Λάρνακας των νεότερων αδελφών Καλλή, Κίκη και Νάκη, τα πέντε αδέλφια ιδρύουν τον συνεταιρισμό Lefkaritis Bros General Partnership με τομέα δραστηριοποίησης τις χερσαίες μεταφορές και τον συνεταιρισμό Lefkaritis Motors, για εισαγωγή και εμπορία οχημάτων και εξαρτημάτων.

Τα πέντε αδέλφια Λευκαρίτη, ιδρυτές του Ομίλου, Νίκος, Τάκης Καλλής, Κίκης, και Νάκης.

Οι δύο δραστηριότητες συγχωνεύονται το 1968, κάτω από την εταιρεία του Ομίλου Λευκαρίτη με την επωνυμία Lefkaritis Bros Ltd (Α/φοί Λευκαρίτη Λτδ), η οποία αναδεικνύεται ως ο μεγαλύτερος οργανισμός χερσαίων μεταφορών στην Κύπρο με σήμα κατατεθέν τα πράσινα λεωφορεία που εξυπηρετούσαν απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού τον Κύπριο πολίτη.

Σκέφτηκαν τότε ότι θα ήταν λογικό να εισάγουν οι ίδιοι τα καύσιμα για να εξυπηρετούν τις δικές τους ανάγκες και όχι μόνο.

Το 1958, μετά από ένα ταξίδι στην Ελλάδα και επίσκεψη σε εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών στον Ασπρόπυργο, αποφάσισαν ότι ίσως να ήταν σωστό να δημιουργήσουν εταιρεία πετρελαιοειδών στην Κύπρο.

Το μεγάλο βήμα έγινε το 1959 με την ίδρυση της Πετρολίνα, της πρώτης κυπριακής εταιρείας καυσίμων.

Αρχικά χρειαζόταν άδεια από τον Άγγλο Κυβερνήτη, αν είχαν δικαίωμα να κάνουν εταιρεία πετρελαιοειδών. Παρόλο που η απάντησή του ήταν θετική καθώς δεν υπήρχε κάτι που να το απαγόρευε, τους ξεκαθάρισε πως δεν ήταν καλή ιδέα να ανταγωνιστούν τις πολυεθνικές.

«Όλοι νόμιζαν ότι θα σπάσουμε τα μούτρα μας. Τότε υπήρχαν τα μεγαθήρια: η Shell, η Mobil και η Esso. Μόλις κάναμε τις εγκαταστάσεις, άρχισε ο πόλεμος. Τρομερός πόλεμος. Ευτυχώς όμως ο κόσμος μας αγκάλιασε και μας στήριξε. Αγοράσαμε 20 σκάλες κοντά στη θάλασσα για 200 λίρες την σκάλα. Ήταν πάρα πολλά λεφτά τότε όμως έπρεπε να το τολμήσουμε. Πήραμε δάνεια και σε έξι μήνες οι εγκαταστάσεις ήταν έτοιμες. Παράλληλα, κάναμε τα πρώτα πρατήρια. Από τον πρώτο χρόνο, ο κόσμος μας προτίμησε και πήραμε το 12% της αγοράς», συμπλήρωναν τα αδέλφια Λευκαρίτη εξιστορώντας την πορεία τους.

Το 1959 προχωρούν στην ίδρυση της Πετρολίνα Λτδ, της πρώτης κυπριακής εταιρείας εισαγωγής, διανομής και εμπορίας πετρελαιοειδών. Το 1960 τελούνται τα επίσημα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της Πετρολίνα. Το 1961 η Εταιρεία είχε 12 πρατήρια, βάζοντας έτσι τη σφραγίδα της στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της Κύπρου.

Σταθμοί ορόσημο ανά δεκαετία

1930

1939 – Ίδρυση του συνεταιρισμού Α/φοί Λευκαρίτη με δραστηριότητα τις μεταφορές.

1940

1946 – Ίδρυση του συνεταιρισμού Lefkaritis Bros General Partnership με τομέα δραστηριοποίησης τις χερσαίες μεταφορές και του συνεταιρισμού Lefkaritis Motors, για εισαγωγή και εμπορία οχημάτων και εξαρτημάτων.

1950

1959 – Ίδρυση της Πετρολίνα Λτδ.

1960

Εγκαίνια των εγκαταστάσεων της Πετρολίνα Λτδ.

Εμπορία πετρελαιοειδών μέσω της ανάπτυξης δικτύου πρατηρίων.

Επέκταση στην εμπορία υγραερίου με την κατασκευή εγκαταστάσεων υγραερίου.

1970

Οργανική ανάπτυξη δικτύου πρατηρίων.

Κατασκευή επιπρόσθετων δεξαμενών πετρελαιοειδών.

1971: Αποκλειστική συμφωνία εισαγωγής λιπαντικών με την Agip Petroli S.p.A.

1980

Εξαγορά της εταιρείας Fina (Cyprus) Ltd και μετονομασία της σε Lina Ltd.

Επέκταση δικτύου πρατηρίων.

1990

1994: Εξαγορά της εταιρείας Shell Ltd και μετονομασία του εμπορικού σήματος των πρατηρίων της σε “Agip”.

Μετονομασία της Lina Ltd σε Petrolina (Holdings) Ltd και εξαγορά όλων των λειτουργικών δραστηριοτήτων της Πετρολίνα Λτδ στον τομέα των πετρελαιοειδών, υγραερίου και λιπαντικών.

2000

2000: Εισαγωγή των μετοχικών τίτλων της Petrolina (Holdings) Ltd στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και μετονομασία της σε Petrolina (Holdings) Public Ltd.

2001: Δραστηριοποίηση στον ανεφοδιασμό αεροπλάνων στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου με τη δημιουργία της συνδεδεμένης εταιρίας PPT Aviation Services Ltd.

2003: Πρώτη παρουσία στην περιοχή Βασιλικού με την εξαγορά της Total Aviation (Cyprus) Ltd και μετονομασία της σε Petrolina Aviation Ltd.

2004: Μεταφορά της αποθήκευσης του αεροπορικού καυσίμου (JetA-1) στο Βασιλικό.

2005: Μεταφορά των μαύρων προϊόντων (HFO & LFO)) στο Βασιλικό.

2010

2012: Εξαγορά γης και τερματικού επτά δεξαμενών στο Βασιλικό και επέκταση του με την ανέγερση νέων δεξαμενών.

2013: Δραστηριοποίηση στον τομέα παροχής υπηρεσιών τροφοδοσίας καυσίμων σε αεροσκάφη στην Ελλάδα μέσω της συνδεδεμένης εταιρείας Ελληνική Εταιρεία Αεροπορικών Καυσίμων Α.Ε. εμπορευόμενη υπό το διακριτικό τίτλο HAFCO.

2013: Ανανέωση συνεργασίας με τον ιταλικό κολοσσό Εni S.p.A ο οποίος μετονομάστηκε από Agip Petroli S.p.A. και μετονομασία του εμπορικού σήματος των πρατηρίων από Agip σε Eni.

2014: Ίδρυση της εταιρείας Lca Aviation Fueling System Ltd, η οποία κατασκευάζει και λειτουργεί δεξαμενές αποθήκευσης και διαχείρισης καυσίμων αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

2016: Σύναψη κοινοπραξίας και δημιουργία της εταιρείας VLPG Plant Ltd για την κατασκευή και λειτουργία εγκατάστασης υγραερίου στο Βασιλικό.

2017: Ανανέωση συνεργασίας με τον ιταλικό κολοσσό Eni S.p.A και του δικαιώματος χρήσης του εμπορικού σήματος Εni.

2017: Λειτουργία πρώτου πλήρως αδειοδοτημένου πρατηρίου με υγραέριο κίνησης στην Κύπρο.

2019: Ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων του τερματικού καυσίμων, αποθήκευσης πετρελαιοειδών και διανομής στο Βασιλικό.

2020

Ιανουάριος 2020: Εγκαίνια και πλήρης λειτουργία των υπερσύγχρονων και περιβαλλοντικά φιλικών εγκαταστάσεων στο Βασιλικό, οι οποίες λειτούργησαν από την 1η Ιανουαρίου 2020, με 18 δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 113.000 κυβικών μέτρων όλων των τύπων υγρών καυσίμων.

Οκτώβριος 2020: Εισαγωγή νέων ανώτερης ποιότητας καυσίμων κίνησης Petrolina EnergyMax, με τελευταίας τεχνολογίας πρόσθετο (additive).

Δεκέμβριος 2020: Εξαγορά της εταιρείας ΣΙΛΚ ΟΙΛ Α.Ε. με δραστηριότητα στον τομέα αποθήκευσης και εμπορίας υγρών καυσίμων στην Ελλάδα.

Ιούνιος 2021: Σύναψη συμφωνίας με την εταιρεία ExxonMobil Cyprus για την αγορά τριών ακινήτων στο βόρειο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας.

Ιούνιος 2021: Ίδρυση της εταιρείας Petrolina Bayfront Ltd με δραστηριότητα στον τομέα ανάπτυξης γης.

Αποξήλωση και κατεδάφιση δεξαμενών στις εγκαταστάσεις στο δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας.

Ιστορικές – καθοριστικές αποφάσεις

Το 1959 τα πέντε αδέλφια είχαν ήδη τη μεγαλύτερη εταιρεία χερσαίων μεταφορών στην Κύπρο, την εταιρεία Α/φοι Λευκαρίτη Λτδ, με 300 φορτηγά και λεωφορεία, που εξυπηρετούσαν από άκρη σε άκρη την Κύπρο.

Αποφάσισαν τότε ότι θα ήταν λογικό να εισάγουν οι ίδιοι τα καύσιμα για να εξυπηρετούν τις δικές τους ανάγκες και όχι μόνο. Με συγκρατημένο ενθουσιασμό, αποφάσισαν να το τολμήσουν. Ένα τόλμημα μεγάλο και ριψοκίνδυνο για την εποχή. Μέσα σε 6 μόνο μήνες, χρόνο ρεκόρ για την τότε εποχή κατασκεύασαν 6 δεξαμενές, οι οποίες αποτέλεσαν τις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας, με δικό τους αγκυροβόλιο για την εκφόρτωση των πετρελαιοειδών, καθώς και τα αρχικά πρατήρια.

Ιδρυτές και συνεχιστές

Ιδρυτές του Ομίλου είναι οι: Νίκος Λευκαρίτης, Τάκης Λευκαρίτης, Καλλής Λευκαρίτης, Κίκης Λευκαρίτης και Νάκης Λευκαρίτης.

Τη δεύτερη γενιά αποτελούν οι: Κωστάκης Λευκαρίτης, Μάριος Λευκαρίτης, Ντίνος Λευκαρίτης, Δημήτρης Λευκαρίτης και Γεωργία Λευκαρίτη.

Στον Όμιλο δραστηριοποιείται ήδη και η τρίτη γενιά.

Η δεύτερη γενιά Λευκαρίτη. Κωστάκης, Μάριος, Δημήτρης, Γεωργία και Ντίνος Λευκαρίτη μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Αποκλειστικές αντιπροσωπείες

Η Πετρολίνα είναι διαχρονικά στρατηγικός συνεργάτης με τον ιταλικό κολοσσό Εni S.p.A. Κατέχει την αποκλειστική άδεια εισαγωγής και εμπορίας λιπαντικών και ειδικών υγρών Εni στην Κύπρο (εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος λιπαντικών eni στην Κύπρο). Επίσης έχει το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του εμπορικού σήματος Εni σε πρατήρια της Πετρολίνα.

Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγρών καυσίμων όλων των τύπων στο Βασιλικό χωρητικότητας 113.000 κ.μ.

Τοπικές και διεθνείς βραβεύσεις

Η Πετρολίνα και μέλη της οικογένειας Λευκαρίτη έτυχαν αρκετών διακρίσεων τόσο τοπικά όσο και διεθνώς. Μεταξύ άλλων, τα τελευταία χρόνια, τους αποδόθηκαν τα εξής:

2010: Βραβείο «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης» στα IN Business Awards.

2012: Βραβείο  Lifetime Achievement στον Κίκη Λευκαρίτη στα IN Business Awards.

2012: National Champion στην Κύπρο, στην κατηγορία Περιβαλλοντικής και Εταιρικής Βιωσιμότητας, στα European Business Awards.

2012: Βράβευση Κίκη Λευκαρίτη Με τον τίτλο του Ανώτατου Αξιωματούχου της Ιταλικής Κυβέρνησης

2015: Βραβείο «Best Workplace / Εργοδότης Προτίμησης» στα IN Business Awards.

2016: Τιμητικό Βραβείο EY για το Έργο και τη Συνολική Προσφορά στην Επιχειρηματικότητα, στον Τάκη Λευκαρίτη στα KEBE Business Leader Awards.

2020: Silver Award στην κατηγορία Covid-19 Responsible Business Plan στα Cyprus Responsible Business Awards.

2020: Βραβείο Μάνατζερ εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή, στον Ντίνο Λευκαρίτη στα IN Business Awards.

Και πολλές άλλες διεθνείς και κυπριακές βραβεύσεις και αναγνωρίσεις.

Επιχειρηματική διορατικότητα και καινοτομία

Η ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ είναι μια εταιρεία η ιστορία της οποίας πάει πίσω πολλές δεκαετίες. Ως Εταιρεία έχει τις ρίζες της στον Όμιλο Α/φοι Λευκαρίτη και στην απόφαση των ιδρυτών του να εισαγάγουν καύσιμα, για τις δικές τους ανάγκες αλλά και για την αγορά γενικότερα, δημιουργώντας την πρώτη εταιρεία πετρελαιοειδών στην Κύπρο το 1959.

Ο Κώστας Λευκαρίτης (τρίτος από αριστερά), πατέρας των ιδρυτών του Ομίλου, σε πρατήριο της Πετρολίνα, με τα παιδιά του Νίκο, Κίκη και Τάκη και τη μικρή Χαρούλα.

Tα αδέλφια Λευκαρίτη, γύρω στα 20 χρόνια πριν, είχαν ιδρύσει συνεταιρισμό μεταφορών με την επωνυμία Α/φοι Λευκαρίτη. Στο τέλος της δεκαετίας του ‘50 διέθετε 300 φορτηγά και λεωφορεία και ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία χερσαίων μεταφορών στην Κύπρο. Σήμερα ο Όμιλος Λευκαρίτη αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους της χώρα με δραστηριότητα σε πολλούς τομείς της οικονομίας, εντός και εκτός Κύπρου.

Λεωφορείο Λευκαρίτη έξω από τα γραφεία που διέθετε η εταιρεία στη Λευκωσία.

Για το χθες το σήμερα και το αύριο μας μίλησε ο Εκτελεστικός Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) του Ομίλου Ντίνος Λευκαρίτης.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «εξελισσόμαστε, αναπτυσσόμαστε και προοδεύουμε, επενδύοντας στην καινοτομία και το αύριο».

Προσθέτει πως, «στα πάνω από 60 χρόνια παρουσίας μας, αποδείξαμε ότι η Πετρολίνα είναι σε θέση όχι μόνο να ανταγωνίζεται διεθνείς εταιρείες, αλλά και να πρωτοπορεί σ’ ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τομέα».

Ο Εκτελεστικός Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) του Ομίλου, Ντίνος Λευκαρίτης.

Σε ότι αφορά το σήμερα θεωρεί ως πιο σημαντικό έργο την ανάπτυξη των σύγχρονων εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών της Εταιρείας στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, μια επένδυση που ξεπέρασε τα 80 εκατ. ευρώ. Υπογραμμίζει επίσης την απόφαση του Ομίλου να δραστηριοποιηθεί και στον τομέα της ανάπτυξης γης για την αξιοποίηση της περιουσίας της Πετρολίνα στο παραλιακό μέτωπο στο δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας, στο χώρο που βρίσκονταν οι δεξαμενές της Εταιρείας.

Η Πετρολίνα διαθέτει υπερσύγχρονες φιλικές στο περιβάλλον εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων στο Βασιλικό.

Πώς είναι να βρίσκεται κάποιος επικεφαλής ενός ομίλου με μια ιστορία τόσο μεγάλη και ένα όνομα τόσο βαρύ;

Είναι μεγάλη τιμή αλλά και τεράστια ευθύνη, γιατί μαζί με την παρακαταθήκη που μας άφησαν οι πατεράδες μας, μια αναμφισβήτητα σπουδαία κληρονομιά, έρχεται να προστεθεί το δικό μας χρέος απέναντι στη συνέχεια της ιστορίας αυτής. Με ικανούς συνοδοιπόρους τη δεύτερη γενιά ακολουθούμενη από την τρίτη γενιά Λευκαρίτη, πλαισιωμένη με τα ικανότατα διευθυντικά στελέχη, εξελισσόμαστε, αναπτυσσόμαστε και προοδεύουμε, επενδύοντας στην καινοτομία και το αύριο, βασισμένοι στην επιχειρηματική διορατικότητα και την συγκροτημένη στρατηγική.

Η δεύτερη γενιά Λευκαρίτη. Κωστάκης, Μάριος, Δημήτρης, Γεωργία και Ντίνος Λευκαρίτη μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Το χθες το σήμερα και το αύριο

Τι μεταφέρει στο σήμερα και το αύριο αυτή όλη η ιστορία;

Μεταφέρει τη συνέχεια ενός οράματος, που θέλει την Πετρολίνα να βρίσκεται παντού, όπου ο Κύπριος δραστηριοποιείται: στη γη, τον ουρανό και τη θάλασσα, με την ποιότητα και τη σταθερότητα με την οποία είναι ταυτισμένη. Στα πάνω από 60 χρόνια παρουσίας μας, αποδείξαμε ότι η Πετρολίνα είναι σε θέση όχι μόνο να ανταγωνίζεται διεθνείς εταιρείες, αλλά και να πρωτοπορεί σ’ ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τομέα.

Εγκαίνια πρατηρίου καυσίμων της Πετρολίνα από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τι καθόρισε το DNA του ομίλου και ποιο είναι αυτό;

Οι εταιρικές αξίες της Πετρολίνα παραμένουν εκείνες των ιδρυτών της. Πρόκειται για τη δέσμευση και αφοσίωση στον καταναλωτή, τον σεβασμό στο άτομο, την ομαδική δουλειά, την ανταπόδοση, την απλότητα και την ειλικρίνεια σε όλες τις συναλλαγές. Και μαζί, την παντοτινή επιθυμία να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Ανεφοδιασμός πλοίου από την Πετρολίνα στο Λιμάνι Αμμοχώστου.

Η μεγάλη απόφαση

Ποια θεωρείτε την πιο σημαντική στιγμή σε αυτή την πολύχρονη πορεία;

Τη στιγμή μιας τολμηρής απόφασης που μας πάει πίσω στο 1959, όταν η εταιρεία Α/φοι Λευκαρίτη Λτδ, αποτελείτο από 300 φορτηγά και λεωφορεία, που εξυπηρετούσαν από άκρη σε άκρη την Κύπρο. Τότε ήταν που τα αδέλφια Λευκαρίτη, έχοντας ήδη τη μεγαλύτερη εταιρεία χερσαίων μεταφορών στην Κύπρο, αποφάσισαν με συγκρατημένο ενθουσιασμό να εισάγουν οι ίδιοι τα καύσιμα που θα εξυπηρετούσαν τις δικές τους ανάγκες και όχι μόνο, παίρνοντας μια ριψοκίνδυνη απόφαση για την εποχή. Και τα κατάφεραν. Μέσα σε 6 μόνο μήνες, χρόνο ρεκόρ για τότε, κατασκεύασαν 6 δεξαμενές, οι οποίες αποτέλεσαν τις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας, με δικό τους αγκυροβόλιο για την εκφόρτωση των πετρελαιοειδών, καθώς και 12 πρατήρια.

Βήματα που θεωρούνταν «ουτοπία» τολμούσαν στην Πετρολίνα. Μεταξύ αυτών ήταν και η απόκτηση τάνκερ για τη μεταφορά καυσίμων στην Κύπρο.

Η αγορά της Total Aviation

Ποιο περιστατικό σας έχει μείνει αξέχαστο;

Αυτό που δεν θα ξεχάσω είναι τις πολύωρες διαπραγματεύσεις για την αγορά της Total Aviation στο Παρίσι όπου είχαμε πάει με τον εξάδελφο μου Κωστάκη. Θυμάμαι πήγε μεσάνυχτα μέχρι να ολοκληρωθούν και για να φύγουμε από τα γραφεία έπρεπε να ξυπνήσουμε τους φρουρούς ασφαλείας για να επιστρέψουν τα διαβατήριά μας. Εκτός από εμάς, το κτήριο αυτό, ένας Πύργος στο εμπορικό κέντρο του Παρισιού, ήταν άδειος.

Πατρικές νουθεσίες

Τι σας έλεγε ο πατέρας  σας, ως προς το πώς πρέπει να συμπεριφέρεστε ή να αποφασίζετε κλπ;

«Δεν υπάρχει συνταγή. Κάποιος για να πετύχει πρέπει να δουλέψει σκληρά και να δουλεύει και ο νους του. Για το καλό και όχι για το κακό και το ανάποδο. Ούτε εσύ, ούτε οι διευθυντές, ούτε και τα computers μπορούν να τα ξέρουν όλα. Πρέπει να μην σταματάς ποτέ να προσπαθείς, να μην αφήνεις το μυαλό σου να κάθεται».

Ο Τάκης Λευκαρίτης με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Πανδημία και Οικονομία

Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση στην Κύπρο. Πριν καλά καλά σταθεί στα πόδια της η οικονομία ήρθε ο κορωνοϊός. Πώς βλέπετε εσείς την κατάσταση;

Η πανδημία, μας ανάγκασε να διανύσουμε μια απρόβλεπτη και ιδιαίτερα δύσκολη εποχή, επηρεάζοντάς μας σημαντικά, όπως άλλωστε και όλων των επιχειρήσεων του τόπου μας, παρά τις ευοίωνες ενδείξεις και προβλέψεις στα τέλη του 2019. Κατά τη διάρκεια του lockdown οι πωλήσεις πετρελαιοειδών υπέστησαν μεγάλη μείωση. Τώρα σιγά-σιγά οι δυσκολίες ξεπερνιούνται.

Βέβαια, μέσα από αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση μάθαμε ότι δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτε ως δεδομένο, διαχειριζόμενοι τις κρίσεις με αμεσότητα και ευελιξία. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να αντεπεξερχόμαστε στα δύσκολα και να αναπροσαρμοζόμαστε.

Σύγχρονο πρατήριο με την επωνυμία της Eni. Η Πετρολίνα έχει συνάψει με την ιταλικό κολοσσό Eni συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας.

Πώς θα είναι τα πράγματα μετά την πανδημία;

Δεν είναι εύκολο να γίνονται προβλέψεις. Ωστόσο, επειδή είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος, πιστεύω ότι ο κλάδος μας θα ανακάμψει. Όσον αφορά στην Πετρολίνα, το 2021, αν και δεν υπήρξε ολική ανάκαμψη, μπορώ να πω ότι έκλεισε καλά. Έγινε όμως μεγάλη προσπάθεια για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

 

Και στον τομέα ανάπτυξης γης

Προγραμματίζετε κάποιο νέο μεγάλο ή σημαντικής αξίας έργο – απόφαση;

Ο Όμιλος θέλησε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην πολύχρονη πορεία του για να αξιοποιήσει την ιδιόκτητη γη στο παραλιακό μέτωπο στο δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας, μετά το πέρας των εργασιών για αποξήλωση των δεξαμενών της Πετρολίνα. Έτσι επεκτείναμε τις δραστηριότητές μας στον τομέα της ανάπτυξης γης, αναγνωρίζοντας τις τεράστιες προοπτικές που ανοίγονται στη Λάρνακα. Η μελλοντική εικόνα της Λάρνακας είναι κάτι το οποίο έχουμε οραματιστεί γι’ αυτό και επιθυμούμε να συμβάλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην ανάπτυξη της περιοχής, βάζοντας το δικό μας λιθαράκι στην τουριστική αναβάθμισή της και κατ’ επέκταση της Κύπρου.

Πολυδιάστατη κοινωνική δράση

Σημαντική είναι η προσφορά του Ομίλου προς την κοινωνία. Σε σχετική ερώτηση ο κ. Ντίνος Λευκαρίτης ανέφερε τα ακόλουθα:

Η ιδέα της προσφοράς και της συλλογικής προόδου υπήρξε ανέκαθεν στον πυρήνα του οράματος και των στόχων της Πετρολίνα, γι’ αυτό και εφαρμόζουμε διαχρονικά μια πολιτική εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που καλύπτει ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Λειτουργώντας ως αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού ιστού του τόπου και ανταποκρινόμενη έμπρακτα στις εκάστοτε ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας, η Πετρολινα διαθέτει μία πλούσια δράση που έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την κοινωνική αλληλεγγύη, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την προστασία του περιβάλλοντος του τόπου μας.

Διαφήμιση της Πετρολίνα του 1960.

Στο πλαίσιο στήριξης προγραμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης, έχουμε δημιουργήσει την ομάδα εθελοντών “Petrolina Community”, όπου το προσωπικό μας, οι πρατηριούχοι και οι οικογένειές τους συμμετέχουν έμπρακτα στις κοινωνικές δράσεις μας ως Εταιρεία. Πρωταρχική θέση κατέχει το «Φεστιβάλ Προσφοράς Πετρολίνα» που διοργανώνουμε, με φιλανθρωπικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, το οποίο -αν και τα τελευταία δυο χρόνια δεν έχει διεξαχθεί λόγω της πανδημίας- έχει καθιερωθεί ως θεσμός, προάγοντας τις αξίες της προσφοράς, του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης.

Επίσης, βρισκόμαστε δίπλα σε φορείς με αναγνωρισμένη κοινωφελή δράση, ενισχύουμε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και στηρίζουμε διαχρονικά Συνδέσμους και Οργανισμούς σχετικούς με την υγεία. Μεταξύ άλλων, καλύπτουμε τα έξοδα ενοικίου του Σπιτιού της Europa Donna στη Λάρνακα από το 2009, έτος λειτουργίας του, χορηγούμε τα καύσιμα στο ετήσιο «Ταξίδι με τα Φτερά της Ελπίδας» του Telethon και στηρίζουμε τον Παγκύπριο Σύνδεσμο «Ένα Όνειρο μια Ευχή» για την εκπλήρωση ευχών καρκινοπαθών παιδιών.  Επιπλέον στηρίζουμε την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ)  και πολλές άλλες οργανώσεις.

Ενισχύουμε ακόμη οικονομικά τους τομείς της Παιδείας, της Πολιτιστικής Κουλτούρας και των Αθλητικών Ιδεωδών. Όσον αφορά στον αθλητισμό, ενισχύουμε ομοσπονδίες, σωματεία, ακαδημίες και μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις. Δυναμική είναι και η παρουσία μας στον μηχανοκίνητο αθλητισμό με την Petrolina Racing Team να πρωταγωνιστεί στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ράλι. Ακόμα, από το 2018 βρισκόμαστε δίπλα στον Κύπριο Ολυμπιονίκη Παύλο Κοντίδη που με τις διακρίσεις του συνεχίζει να κάνει περήφανη όλη την Κύπρο με τον επαγγελματισμό και το ήθος του.

Στον τομέα Περιβάλλον, τηρούμε μέτρα περιβαλλοντικής ευθύνης σε κάθε μας επιχειρηματική ενέργεια. Από την απλή διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών στα γραφεία μας, μέχρι την ανακύκλωση βαρέων βιομηχανικών υλικών στις εγκαταστάσεις καυσίμων και στα πρατήριά μας. Ενδεικτικό είναι και το ότι επενδύουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε πρατήρια μας, ενώ διαθέτουμε στην αγορά φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα κίνησης, που μειώνουν σημαντικά τις εκπομπές ρύπων.

Συγχρόνως στηρίζουμε οργανισμούς και εκστρατείες για την προστασία του περιβάλλοντος και ανακύκλωσης όπως η GreenDot και Let’s Do It Cyprus.

Θα ήθελα να αναφέρω εδώ πως η Πετρολίνα, λειτουργεί άμεσα και πολύπλευρα λόγω των αναγκών που προέκυψαν από τον Μάρτιο 2020 με την εξάπλωση του Covid-19, έχοντας ως στόχο τη βοήθεια όσο το δυνατόν περισσότερων συνανθρώπων μας. Γι’ αυτό και έχουμε αναπτύξει συνεχόμενες δράσεις στηρίζοντας την πολιτεία, τους θεσμούς και τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, ανταποκρινόμενοι άμεσα και στο κάλεσμα της Τράπεζας Κύπρου με τη συμμετοχή μας στο Δίκτυο Υποστήριξης SupportCY.

Όραμα και αξίες

Η συμβολή της Πετρολίνα και του Ομίλου Λευκαρίτη στην ευημερία του τόπου είναι θέμα προτεραιότητας. Η Πετρολίνα εφαρμόζει μία ειλικρινή στρατηγική κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς, μακριά από τυμπανοκρουσίες. Προσφέρει στήριξη σε συνανθρώπους μας που έχουν πραγματική ανάγκη, σε φιλανθρωπικά και κοινωφελή ιδρύματα, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στην παιδεία και τον αθλητισμό.

Η αειφόρος ανάπτυξη του τόπου είναι επίσης προτεραιότητα για την Πετρολίνα και τον Όμιλο Λευκαρίτη και γι’ αυτό έχουν προχωρήσει σε πολλά έργα και δραστηριότητες περιβαλλοντικής προστασίας.

Όραμα της εταιρείας Πετρολίνα είναι να συνεχίσει να βρίσκεται όπου ο Κύπριος κινείται και δημιουργεί, προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες άριστης ποιότητας, σε ανταγωνιστικές τιμές, με σεβασμό στον καταναλωτή και το περιβάλλον, στηρίζοντας την ανάπτυξη της Κύπρου και προσφέροντας στην κοινωνία.

Σύγχρονο πρατήριο της Πετρολίνα.

«Είναι ένα όραμα που πηγάζει από τις αξίες της Εταιρείας: Δέσμευση και αφοσίωση στους καταναλωτές, σεβασμός στον άνθρωπο, ομαδική δουλειά και ειλικρίνεια σε όλες τις συναλλαγές. Δουλειά, δουλειά, δουλειά. Δουλειά με περηφάνια και αξιοπρέπεια, με εντιμότητα και σεβασμό στο προσωπικό και τους συνεργάτες», αναφέρουν χαρακτηριστικά από την Πετρολίνα.

Ο Όμιλος και η Κύπρος

Σε όλους τους αγώνες και σε δύσκολες στιγμές της Κύπρου η συμβολή της οικογένειας Λευκαρίτη ήταν πάντοτε δεδομένη.

Το 1960, παράλληλα με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τελούνται και τα επίσημα εγκαίνια της Πετρολίνα, της πρώτης κυπριακής εταιρείας πετρελαιοειδών.

Η Πετρολίνα κατά την διάρκεια της εισβολής υπήρξε η μόνη εταιρεία η οποία, χωρίς κανένα ενδοιασμό, παρέμενε σε λειτουργία 24 ώρες το 24ωρο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του στρατού, της κυβέρνησης και για να εφοδιαστούν με καύσιμα όλα τα ιδιωτικά αυτοκίνητα του κόσμου που προσπαθούσε να διαφύγει από τις περιοχές βομβαρδισμού. Καθ’ όλη την διάρκεια της εισβολής κανένας από το προσωπικό – διεύθυνση, εργάτες και οδηγοί – δεν εγκατέλειψε τη θέση του στις εγκαταστάσεις, παρόλο τον κίνδυνο για βομβαρδισμό από τα τουρκικά αεροπλάνα, τα οποία υπερίπταντο των εγκαταστάσεων.

Λεωφορείο Λευκαρίτη στις Φοινικούδες στη Λάρνακα.

Με την άφιξη των προσφύγων στη Λάρνακα, η εταιρεία Α/φοι Λευκαρίτη παραχώρησε τον χώρο στάθμευσης των λεωφορείων Λευκαρίτη (δρόμος Λάρνακας-Λεμεσού) για την δημιουργία του Καταυλισμού Λευκαρίτη. Στον καταυλισμό βρήκαν στέγη 1.500 πρόσφυγες. Στον χώρο αυτό τα κτίρια που υπήρχαν μετατράπηκαν σε ιατρείο, νηπιαγωγείο για παιδιά κάτω των 6 ετών, μαγειρείο, αποθήκη τροφίμων και χώρος για νέους με επιτραπέζια παιχνίδια και βιβλία. Ο καταυλισμός λειτούργησε μέχρι τον Μάρτιο του 1976.

Το πιστοποιητικό κατοχύρωσης του logo της Πετρολίνα.

Υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις- μια επένδυση 80 εκατ. ευρώ

Ρωτήσαμε τον κ. Ντίνο Λευκαρίτη ποιο θεωρεί ως πιο σημαντικό έργο – απόφαση στο πρόσφατο παρελθόν ή και στο σήμερα; Απάντησε ως εξής:

«Τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών της Πετρολίνα, στο νέο τερματικό καυσίμων στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, που έχουν σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής. Εκεί μετακινήθηκαν, από τον Ιανουάριο του 2020, όλες οι υποδομές αποθήκευσης και διαχείρισης υγρών καυσίμων της εταιρείας οι οποίες λειτουργούσαν στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, στον δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας, από τη δεκαετία του 1960.

Το 1959 η εταιρεία Α/φοι Λευκαρίτη διέθετε πέραν των 300 λεωφορείων και φορτηγών αυτοκινήτων. Αποφάσισε να εισαγάγει απ’ ευθείας καύσιμα για τις ανάγκες της και έτσι ιδρύθηκε η Πετρολίνα. Στη μέση ο Κίκης Λευκαρίτης.

Το τερματικό της Πετρολίνα στο Βασιλικό, μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έγιναν από κυπριακή εταιρεία και αφορά επένδυση περίπου €80 εκατ., αποτελείται από 18 δεξαμενές, συνολικής χωρητικότητας 113.000 κυβικών μέτρων όλων των τύπων υγρών καυσίμων, 77.000 κυβικών μέτρων περισσότερο απ’ ότι οι παλαιές εγκαταστάσεις της.

Η Πετρολίνα διαθέτει υπερσύγχρονες φιλικές στο περιβάλλον εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων στο Βασιλικό.

Μέσω του νέου τερματικού καυσίμων, παρέχεται η πλέον σύγχρονη και άμεση εξυπηρέτηση στις φορτοεκφορτώσεις και τη διανομή σε ολόκληρη την Κύπρο αλλά και με δυνατότητα να καλύπτονται διεθνείς αγορές. Οι εγκαταστάσεις όλων των ειδών υγρών καυσίμων της Πετρολίνα στο Βασιλικό είναι υψηλής τεχνολογίας, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με πλήρη αυτοματοποίηση, με νέες τεχνολογίες χημικών πρόσθετων (additives), τα οποία δίνουν στην εταιρεία τη δυνατότητα να διαθέτει στην κυπριακή αγορά άριστης ποιότητας προϊόντα.

Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγρών καυσίμων όλων των τύπων στο Βασιλικό χωρητικότητας 113.000 κ.μ.

Εξίσου σημαντικά είναι τα συστήματα ασφάλειας, ποιότητας και περιβαλλοντικής προστασίας με τα οποία έχει κατασκευαστεί η εγκατάσταση».

Διεύθυνση.

Κιλκίς 1, 6015 Λάρνακα, Κύπρος

P.O.Box 40162,
6301 Λάρνακα, Κύπρος

Τηλέφωνο.

+357 24 848000