ΟΜΙΛΟΣ ΛΕΠΤΟΣ

Πολυδιάστατος Όμιλος

με βαθιά θεμέλια

Ο Όμιλος Λεπτός έχει συμπληρώσει 1960 χρόνια δημιουργικής παρουσίας. Πρωτοπόρα και διαχρονικά έργα, καινοτομία και διορατικότητα χαρακτηρίζουν την πορεία του Ομίλου ιδρυτής του οποίου ήταν ο Μιχαλάκης Λεπτός. Τα πρώτα βήματα έγιναν στην Κερύνεια τη δεκαετία του 60.

Πολυδιάστατος Όμιλος με βαθιά θεμέλια

Ο όμιλος «Λεπτός» είναι ο μεγάλος, ηγετικός Όμιλος στην ανάπτυξη γης, στην Κύπρο. Είναι πάνω απ’ όλα ένας Όμιλος που η στρατηγική του έχει δύο άξονες: Πρώτον να δημιουργεί έργα που το κάθε ένα από αυτά να έχει «τη δική του καρδιά» και να δένει με το περιβάλλον. Δεύτερον με τα έργα του να πρωτοπορεί, ανοίγοντας διαρκώς νέους δρόμους στην ανάπτυξη γης.

Ο όμιλος «Λεπτός» έχει βαθιά ιστορικά θεμέλια έξη δεκαετιών και στη μέχρι τώρα πορεία του αντιμετώπισε μεγάλες προκλήσεις. Το πρώτο ξεκίνημα έγινε τη δεκαετία του 1960 όταν ο Μιχαλάκης Λεπτός πρωταγωνίστησε στην ανάπτυξη γης στην Κερύνεια.

Τα πρώτα βήματα του Ομίλου έγιναν στην Κερύνεια αρχές της δεκαετίας του 60’ από τον Μιχαλάκη Λεπτό.

Πιο συγκεκριμένα ο Όμιλος Λεπτός άρχισε τις δραστηριότητές του το 1961 στην Κερύνεια στους τομείς ανάπτυξης γης και οικοδομών, δημιουργώντας πρωτοποριακές οικιστικές και τουριστικές μονάδες.  Πριν την τουρκική εισβολή ο Όμιλος είχε πραγματοποιήσει μεγάλα αναπτυξιακά έργα στην Κερύνεια και βρισκόταν εν μέσω υλοποίησης αριθμού άλλων μεγάλων πρωτοποριακών έργων για την εποχή. Δυστυχώς αυτές οι περιουσίες παραμένουν ακόμη υπό κατοχή.

Μετά την τουρκική εισβολή το 1974, οι δραστηριότητες του ομίλου κατευθύνθηκαν στη Μέση Ανατολή και στον Αραβικό Κόλπο, με προτεραιότητα μεγάλα έργα οικιστικής ανάπτυξης. Ένα παράδειγμα ήταν το έργο Saudia City στη Jeddah που αποτελείτο από 4.000 οικιστικές μονάδες, κάτι πρωτοποριακό για την εποχή του.

Η Πάφος στο επίκεντρο

Το επόμενο βήμα ήταν ο όμιλος «Λεπτός» να βάλει την Πάφο στο κέντρο της ανάπτυξης γης, με δεδομένη τη φυσική ομορφιά και την ιστορία της. Πέρα από το πέντε αστέρων ξενοδοχειακό συγκρότημα Coral Beach Hotel & Resort, το Paphos Gardens Holiday Resort και το Basilica Gardens Resort καθώς και άλλων ξενοδοχείων, ο όμιλος Λεπτός επικεντρώθηκε στην κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών, οικιστικών μονάδων, καθώς και εμπορικών συγκροτημάτων.

Ξεχωριστό παράδειγμα πρωτοποριακής κατασκευαστικής αντίληψης, με διεθνή ακτινοβολία, είναι το πολυβραβευμένο έργο «Καμάρες» στην Πάφο. Η ολοκλήρωσή του έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο οικιστικό – παραθεριστικό έργο στην Κύπρο με πάνω από 1200 επαύλεις.

Το Kerynia Kamares Palace (1971).

Μεγάλα έργα

Στρατηγική επιλογή στο πλαίσιο της πρωτοπορίας και των νέων δρόμων που επιζητεί να ανοίγει ο όμιλος «Λεπτός», είναι τα μεγάλα έργα. Το πρώτο και πιο φιλόδοξο από αυτά, βρίσκεται στην περιοχή της Πάφου και καταλαμβάνει έκταση 111 εκταρίων. Ονομάζεται «Neapolis» και δημιουργεί μια νέα πολιτεία μέσα στην πόλη της Πάφου. Αυτή περιλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα, υπερσύγχρονο νοσοκομείο, πανεπιστήμιο και πανεπιστημιούπολη, κέντρο έρευνας, εμπορικό κέντρο, πολιτιστικό κέντρο, κατοικίες και μεγάλα πάρκα.

Το πρωτοποριακό έργο Neapolis.

Οι εργασίες του Ομίλου δεν περιορίζονται όμως μόνο στην Κύπρο. Ο όμιλος επεκτείνεται δυναμικά στην Ελλάδα με συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών και ξενοδοχειακών μονάδων. Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στα Χανιά, στην Πάρο και στη Σαντορίνη.

Το επόμενο μεγάλο έργο ονομάζεται «Costa Nopia» και αφορά στην αξιοποίηση 100 παραθαλάσσιων εκταρίων στον κόλπο του Κισσάμου του νομού Χανίων Κρήτης. Δημιουργούνται ξενοδοχεία, εξοχικές κατοικίες, μαρίνα, γήπεδα αθλοπαιδιών, γήπεδο γκολφ, εμπορικά και ψυχαγωγικά πάρκα, συνεδριακό κέντρο κ.λ.π.

Ηγετική θέση

Η ηγετική θέση του ομίλου στηρίζεται σε γερές βάσεις: το όραμα του ιδρυτή του, το μεράκι και τον επαγγελματισμό των ανθρώπων του, το διεθνές δίκτυο πωλήσεων, τα μεγάλα αποθέματα γης εντός ζωνών ανάπτυξης, τη μεγάλη και μακρά εμπειρία του από τα πολλαπλά έργα σε διάφορους τομείς και την ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών υποστήριξης.

Η κυριότερη όμως δύναμη του ομίλου «Λεπτός» είναι η συνολική του αντίληψη για τον ευρύ επιχειρηματικό χώρο στον οποίο κινείται. Η διαρκής αναζήτηση νέων προοπτικών. Ο συνεχής επαναπροσδιορισμός του όρου «ανάπτυξη γης» με σεβασμό στο περιβάλλον.

Πολυδιάστατος Όμιλος

Ο Όμιλος Λεπτός, με δυναμική επιχειρηματική ανάπτυξη για πάνω από 60 χρόνια, έχει μετατραπεί σε ένα Όμιλο με πολυδιάστατες δραστηριότητές: Ανάπτυξη Γης, Τουρισμός, Εκπαίδευση, Υγεία. Στον πυρήνα της ταυτότητάς του βρίσκεται όμως πάντα η προσήλωση στην ποιότητα, η καινοτομία και η δημιουργική εξωστρέφεια. «Εγγύηση του πρωταγωνιστικού του ρόλου, αποτελεί το γεγονός ότι ο Όμιλος διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα περιουσιακά χαρτοφυλάκια στην Κύπρο», σημειώνουν από τον Όμιλο.

Ο Όμιλος Εταιρειών Λεπτός, είναι ένας από τους μεγαλύτερους. Υλοποιεί μεθοδικά την επιχειρηματική στρατηγική του με γραφεία σε 75 χώρες και είναι στελεχωμένος διοικητικά και διευθυντικά με έμπειρο, ταλαντούχο και εξειδικευμένο προσωπικό. Ως ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Κύπρο, εργοδοτεί σήμερα πέραν των 1.300 υπαλλήλων. Παράλληλα αναγνωρισμένου κύρους προσωπικότητες του τόπου μας συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών του Ομίλου, ενώ έχει γύρω στους 7,500 μετόχους.

Μέσα σε εποχές μεγάλων προκλήσεων, ο Όμιλος προχωρά με σύνεση και σταθερά βήματα, συνδυάζοντας την ιστορική του κληρονομιά και εμπειρία, με την υλοποίηση του δυναμικού του οράματος.

Η δεύτερη γενιά

Αρχές τις δεκαετίας του 1990 επιστρέφουν στην Κύπρο μετά από τις σπουδές τους στην Αγγλία τα παιδιά του Μιχαλάκη Λεπτού, Γιώργος και Παντελής.

Μετά τον θάνατο του πατέρα τους το 2021 αναλαμβάνουν τα ινία του Ομίλου.

Οι Γιώργος και Παντελής Λεπτός.

O Γιώργος Λεπτός είναι Συμπρόεδρος και Τεχνικός Διευθυντής του Ομίλου Λεπτός, Πρόεδρος των Διοικητικών Συμβουλίων της Πανδώρα Επενδύσεις Δημόσια Λτδ, του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και του Νοσοκομείου Ίασις και πρόεδρος ή αντιπρόεδρος και ενεργό εκτελεστικό μέλος των διοικητικών συμβουλίων άλλων εταιρειών του Ομίλου Λεπτός.  Είναι επίσης επικεφαλής πολλών έργων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη της γης, τις αρχιτεκτονικές μελέτες, τη διαχείριση  και  κατασκευή μεγάλων έργων

Ο Παντελής Λεπτός είναι Συμπρόεδρος  του Ομίλου Εταιρειών Λεπτός, και Πρόεδρος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Εταιρείας «LEPTOS CALYPSO HOTELS LTD». Επίσης, δραστηριοποιείται και σε πολλούς άλλους τομείς που έχουν σχέση με τα κοινά της Κύπρου και της Πάφου. Είναι επίσης Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της “ΚΑΡΚΑΒΑΤΣΟΣ & ΣΙΑ Τουριστική Α.Ε”. Είναι Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του “Neapolis University Pafos” και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Εταιρείας “Πανδώρα Επενδύσεις Δημόσια Λτδ”.

Κοινωνική δράση

Διαχρονική αρχή του ομίλου είναι πως η επιχειρηματική δημιουργία είναι στενά συνδεδεμένη με την κοινωνική προσφορά. Έτσι ο όμιλος «Λεπτός», στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής του ευθύνης, συμμετέχει ενεργά και πολύπλευρα και στηρίζει τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και πτυχές της κοινωνίας που έχουν ανάγκη. Στέκεται στο πλευρό της κυπριακής κοινωνίας με εκτεταμένο έργο και δράσεις κοινωνικής προσφοράς και περιβαλλοντικής φροντίδας.

Στρατηγική μας επιλογή να πρωτοπορούμε

Ο Όμιλος Λεπτός έχει συμπληρώσει 1960 χρόνια δημιουργικής παρουσίας. Πρωτοπόρα και διαχρονικά έργα, καινοτομία και διορατικότητα χαρακτηρίζουν την πορεία του Ομίλου ιδρυτής του οποίου ήταν ο Μιχαλάκης Λεπτός. Τα πρώτα βήματα έγιναν στην Κερύνεια τη δεκαετία του 60. Για το χθες, το σήμερα και το αύριο, μας μίλησε ο Παντελής Λεπτός, Συμπρόεδρος  του Ομίλου.

O Συμπρόεδρος του Ομίλου Λεπτός, Παντελής Λεπτός.

Πώς είναι να βρίσκεται κάποιος επικεφαλής ενός ομίλου με μια ιστορία τόσο μεγάλη και ένα όνομα τόσο βαρύ, όπως του Μιχαλάκη Λεπτού;

Σίγουρα είναι μεγάλη η ευθύνη. Ευθύνη που συνδέεται όχι μόνο με την ιστορία, αλλά και με τον πρωταγωνιστικό – ηγετικό ρόλο σε πολλούς τομείς, καθώς και με τη μελλοντική πορεία ανάπτυξης του Ομίλου. Στον τομέα μας ότι καλό και πρωτοπόρο δημιουργήσει κάποιος, ο ανταγωνισμός είναι εκεί, το παρακολουθεί και προσπαθεί να κάνει κάτι καλύτερο. Με αποτέλεσμα ο πήχης να ανεβαίνει συνεχώς. Στο δικό μας Όμιλο στρατηγική επιλογή ήταν πάντα να πρωτοπορούμε, να εξελισσόμαστε και να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι.

Όλη αυτή η μακροχρόνια πορεία που έχει πίσω του Όμιλος, τι μεταφέρει στο σήμερα και στο αύριο;

Τις πολύ καλές και στέρεες βάσεις. Μεταφέρει την εμπειρία του ίδιου του Ομίλου, του ανθρώπινου δυναμικού του και όλων εκείνων που συνεργάζονται μαζί του. Στο αντικείμενο με το οποίο κυρίως ασχολείται ο Όμιλος, η  ανάπτυξη γης και τα ακίνητα, όλη αυτή η πορεία μας δίνει τα εφόδια και τις ικανότητες τόσο στη σχεδίαση και στην κατασκευή των έργων, όσο και στην εξυπηρέτηση των πελατών μας, τo after sales services. Η ιστορική μας διαδρομή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Ο Όμιλος Λεπτός είναι από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες οικιστικής γης, έχει υλοποιήσει τα περισσότερα έργα στην Κύπρο, έχει σημειώσει τις περισσότερες πωλήσεις και εργοδοτεί τους περισσότερους εργαζόμενους στον κλάδο των ακινήτων. Είναι ένας Όμιλος που διαχειρίζεται και εξυπηρετεί τα περισσότερα έργα μετά την πώληση, απ’ οποιοδήποτε άλλον στον κλάδο. Όλα αυτά αποτελούν ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη  και μεγάλη δύναμη για τη συνέχεια. Φυσικά τούτο προϋποθέτει να έχεις κτίσει επαγγελματική σοβαρότητα και αξιοπιστία, διαφορετικά δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις. Όπως δεν μπορείς να αλλάζεις και κάθε μέρα τη στρατηγική σου. Παρότι είμαστε ευέλικτοι και λαμβάνουμε γρήγορα αποφάσεις, οι βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις μας δεν αλλάζουν.

Τα πρώτα βήματα του Ομίλου έγιναν στην Κερύνεια αρχές της δεκαετίας του 60’ από τον Μιχαλάκη Λεπτό.

Το DNA του Ομίλου

Αυτό που λέτε είναι κατά κάποιο τρόπο και το DNA του Ομίλου σας; Είναι μία κουλτούρα που δημιουργήθηκε και κτίστηκε όλα αυτά τα χρόνια;

Απόλυτα σωστό αυτό που λέτε. Ο πατέρας μου από την αρχή που ξεκίνησε είχε το όνειρο, τη φιλοδοξία, να δημιουργεί έργα τα οποία θα αναβάθμιζαν το περιβάλλον και την περιοχή τους. Σεβάστηκε το περιβάλλον και ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητος προς αυτό. Πολλές φορές ακύρωσε έργα για να διαφυλάξει δέντρα ή έκτισε το ακίνητο γύρω από αυτά. Αυτός ο σεβασμός προς το περιβάλλον είναι μια διαχρονική αξία και ασφαλώς συνεχίζεται και ενδυναμώνεται.

Όταν πριν 20 χρόνια ξεκινήσαμε το μεγάλο έργο «Νεάπολη», στην Πάφο, είμαστε ίσως οι πρώτοι στην Κύπρο που μιλήσαμε για πράσινη βιοκλιματική ανάπτυξη. Έννοιες που σήμερα είναι δεδομένες και σε λίγα χρόνια θα είναι επιβεβλημένες. Αυτό αποδεικνύει τη διορατικότητα του Ομίλου.

Το πρωτοποριακό έργο Neapolis.

Επίσης στοιχείο του DNA μας είναι η προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών. Η προσέλκυση αγοραστών από το εξωτερικό δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Έχεις να κάνεις με έναν επενδυτή  διαφορετικής φιλοσοφίας και κουλτούρας. Οφείλεις να σεβαστείς ότι δεν γνωρίζει ούτε την Κύπρο, ούτε τους κανόνες της χώρας μας. Να αναλογιστείς ότι η συναλλαγή μαζί του δεν αφορά μόνο στην περιουσία που αποκτά, αλλά ότι έχει να κάνει με τη ζωή του στον τόπο αυτό. Είναι μέρος της επιχειρηματικής μας φιλοσοφίας να δημιουργούμε ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης με τον πελάτη μας. Σχέσεις με διάρκεια, που ξεκινούν με την πώληση και συνεχίζονται σε βάθος χρόνου με την υποστήριξή του. Μας νοιάζει για παράδειγμα πώς θα διαχειριστεί τις οφειλές του σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, όπως ρεύμα και νερό, από πού θα προμηθευτεί οτιδήποτε χρειαστεί κλπ. Αυτή είναι μια κουλτούρα συνολικής εξυπηρέτησης.

Σημαντικές στιγμές

Σε αυτή την πολύχρονη πορεία ποια θεωρείτε την πιο σημαντική στιγμή του Ομίλου που καθόρισε και την πορεία του;

Ο Όμιλος πέρασε από διάφορα στάδια. Της Κερύνειας, της ξενιτειάς, της επιστροφής στην Κύπρο και την επιλογή της Πάφου, το άνοιγμα της Ελλάδας, τις νέες δραστηριότητες με το Νοσοκομείο ΙΑΣΙΣ και το Πανεπιστήμιο Νεάπολης, τις δύο μεγάλες εταιρείες που εντάχθηκαν στο Χρηματιστήριο, Καλυψώ και Πανδώρα.

Το Kerynia Kamares Palace (1971).

Πιστεύω ότι στη σύγχρονη περίοδο, αν εξαιρέσω δηλαδή την Κερύνεια και τη Σαουδική Αραβία, η απόφαση του πατέρα μου να επιλέξει την Πάφο για να ξεκινήσει ξανά την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην Κύπρο, μετά την τουρκική εισβολή, ήταν η πιο καθοριστική. Κι αυτό έγινε σε μια περίοδο που στη Λεμεσό υπήρχε ραγδαία ανάπτυξη στον τομέα των ακινήτων λόγω των αγοραστών από το Λίβανο και το Κουβέιτ.

Μετά τον πόλεμο ο Μιχαλάκης Λεπτός δραστηριοποιήθηκε στις χώρες της αραβικής χερσονήσου. Στη φωτογραφία το έργο Saudia City, μια νέα πόλη 4,000 κατοικιών.

Μετά την προσφυγιά και το πλήγμα που υπέστη η οικογένειά μου και η εταιρεία μας, ο πατέρας μου πήγε δύο χρόνια στη Σαουδική Αραβία. Επιστρέφοντας στην Κύπρο επέλεξε να δραστηριοποιηθεί στην Πάφο. Διαπίστωσε ότι στην περιοχή αυτή δεν είχε ξεκινήσει ακόμα η ανάπτυξη και θεώρησε ότι μπορούσε να βάλει τη δική του σφραγίδα. Να αφήσει το δικό του αποτύπωμα και χαρακτήρα στην ανάπτυξη.

Επίσης, σημαντική στιγμή ήταν τα επιχειρηματικά επενδυτικά ανοίγματα στην Ελλάδα, γύρω στο 2000 και στη συνέχεια η επέκταση των δραστηριοτήτων μας στους κλάδους της εκπαίδευσης και της υγείας.

Πολυδιάστατος

Πώς ένας οργανισμός που κύρια ασχολία του ήταν τα ακίνητα, η ανάπτυξη γης, αποφάσισε να ασχοληθεί με την εκπαίδευση και τον τομέα της υγείας, δύο εντελώς διαφορετικοί τομείς;

Σχετίζεται με αυτό που σας ανέφερα προηγουμένως για το όραμα και την ολιστική σχέση που ως Όμιλος δημιουργούμε με τους πελάτες μας.

Ένας ξένος επενδυτής δεν ενδιαφέρεται μόνο για το ακίνητο που θα αγοράσει. Τον ενδιαφέρει και η ποιότητα και το είδος των εξυπηρετήσεων που θα έχει στην πόλη του. Και όλοι έχουν ανάγκες που αφορούν σε ιατρικά θέματα, ή και σε θέματα  σχετικά με τις σπουδές των παιδιών τους. Υπάρχει λοιπόν συνέργια μεταξύ των δραστηριοτήτων αυτών. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το εύρος λειτουργιών μας στον τουριστικό κλάδο. Δεν είμαστε ένας οργανισμός που έχει μόνο ξενοδοχεία. Διαθέτουμε ταυτόχρονα ταξιδιωτικό γραφείο και έχουμε γραφείο που διοργανώνει συνέδρια και αθλητικό τουρισμό.

Ουσιαστικά στην Κύπρο οι κύριοι τομείς δραστηριότητας είναι το real estate, ο τουρισμός και οι υπηρεσίες. Αυτές επεκτείναμε μέσα από την ενασχόλησή μας με την εκπαίδευση και την υγεία.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή για τον όμιλο σε όλη αυτή την πορεία;

Χωρίς αμφιβολία ήταν η εισβολή του 1974 και η κατάληψη της Κερύνειας. Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος. Το να ξεκινήσεις ξανά επιχειρηματικές δραστηριότητες χωρίς κεφάλαια, χωρίς γραφεία, χωρίς προσωπικό, δεν ήταν καθόλου εύκολο. Κι αυτό που κατάφερε ο πατέρας μου ήταν ένας άθλος.

Ο Μιχαλάκης Λεπτός είχε πάντοτε καλές σχέσεις και με τους συνεργάτες του και με τους προμηθευτές του. Έτσι, όταν βρήκε μία ευκαιρία στη Σαουδική Αραβία, έκανε συμφωνία με τους παλιούς του συνεργάτες, συναδέλφους και προμηθευτές, τους ενημέρωσε ότι είχε τη δυνατότητα να εξασφαλίσει τη δουλειά και τους ζήτησε να συνεργαστούν μαζί του. Τους είπε όμως ότι θα αμειφθούν όταν θα αμειφθεί και ο ίδιος. Οι περισσότεροι δέχθηκαν την πρότασή του και με τη συνεισφορά και συμμετοχή τους, μπόρεσε να επαναδραστηριοποιηθεί επαγγελματικά και επιχειρηματικά. Αυτή ήταν μία περίοδος γεμάτη από  προκλήσεις καθώς έπρεπε να δημιουργήσεις ξανά, όχι από το μηδέν, αλλά υπό το μηδέν.

Από μικρός στα εργοτάξια

Εσάς η πρώτη σας επαφή με τις εργασίες του πατέρας σας, πότε ήταν;

Απ’ ότι θυμάμαι ήμουν πολύ μικρός όταν ο πατέρας μου με έπαιρνε μαζί του στα εργοτάξια. Και είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, μάθαινα πράγματα και μάζευα εμπειρίες.

Υπάρχει κάτι που σας έλεγε ο πατέρας σας και έμεινε στη μνήμη σας που το μεταφέρετε μαζί σας;

Ο πατέρας μου ήθελε να είναι δίκαιος με όλους. Και προς τους έξω, αλλά και προς τους μέσα, στην εταιρεία, τους συναδέλφους δηλαδή, τους οποίους θεωρούσε ότι ήταν μέλη της οικογένειάς του. Δεν ήθελε να αλλάζει προσωπικό. Και το δεύτερο που έλεγε συχνά είναι ότι πρέπει να φροντίζεις πάντα να διατηρείς το καλό σου όνομα και τις σχέσεις σου με τους συνεργάτες σου.

Ο Βασιλιάς Hussein απονέμει στον Μιχαλάκη Λεπτό το Μετάλλιο Ανεξαρτησίας του Βασιλείου της Ιορδανίας.

Είσαστε ένας Όμιλος πολυβραβευμένος. Που οφείλεται αυτό;

Στην εξαιρετική ομάδα μας και στη σκληρή δουλειά. Υπάρχει όραμα που μας κατευθύνει και στόχοι που μας ενώνουν.

Η επόμενη γενιά μπήκε στον Όμιλο ή ακόμα;

Με τον αδελφό μου το Γιώργο έχουμε τέσσερα παιδιά, από δύο. Του Γιώργου είναι λίγο πιο μεγάλα και ο γιος του έχει ήδη ενταχθεί και εργάζεται στον Όμιλο. Τα άλλα παιδιά ακόμα σπουδάζουν.

Οι Γιώργος και Παντελής Λεπτός.

Κοντά στην κοινωνία

Πόση σημασία δίνετε ως Όμιλος στην εταιρική κοινωνική ευθύνη. Πώς μεταφράζεται αυτό σε πράξη και δράσεις; Δίνουμε μεγάλη σημασία διότι η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας και κουλτούρας μας. Διαχρονικά ο Όμιλος πρόσφερε πολλά σε πολλούς τομείς, αν και ήταν επιλογή μας η μη δημοσιοποίησή τους. Να αναφέρω ενδεικτικά τις ετήσιες δράσεις για το περιβάλλον και τις τακτικές εισφορές σε ιδρύματα που χειρίζονται ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα. Επίσης, μεταξύ άλλων, έχουμε αναλάβει την pro bono εκπόνηση αρχιτεκτονικών μελετών, για διάφορους φορείς, με πρόσφατη αυτή για τη θεολογική σχολή της Χάλκης. Σε έναν άλλο τομέα το Πανεπιστήμιο Νεάπολης παρέχει σημαντικό αριθμό υποτροφιών. Συνολικά πιστεύουμε πως η επιχειρηματική δράση του Ομίλου Λεπτός, οφείλει να περιλαμβάνει ισχυρό, θετικό κοινωνικό αντίκρισμα.

Μεγάλες οι προοπτικές για την Κύπρο

Να πάμε και στο σήμερα. Είσαστε ένας Όμιλος που σίγουρα επηρεάστηκε από τις εξελίξεις και του 2013 και τις πιο πρόσφατες με την πανδημία. Θα έλεγα και με τον τερματισμό του προγράμματος πολιτογραφήσεων. Την επόμενη μέρα πώς βλέπετε;

Η Κύπρος έχει πολύ μεγάλες προοπτικές. Εξαρτάται όμως πότε θα γίνουν αυτά που πρέπει και αν η δική μας γενιά θα αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν.

Τι είναι η Κύπρος; Πρώτον είμαστε μια μικρή χώρα και γι’ αυτό μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι. Εύκολα με μικρές κινήσεις, μπορεί να κάμεις τη μεγάλη διαφορά. Ενδεικτικά να πω το Ισραήλ, δίπλα μας, έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με την Κύπρο, αλλά δέκα φορές μεγαλύτερο πληθυσμό. Δεν ισχυριζόμαστε ότι θέλουμε να δεκαπλασιαστεί ο πληθυσμός της Κύπρου, αλλά εύκολα μπορεί να αυξηθεί κατά 5%. Κι αυτό αυτομάτως θα δημιουργήσει ανάγκες οικιστικές, γραφειακές, εκπαιδευτικές, υπηρεσίες κλπ. Κι αυτό είναι ανάπτυξη.

Limassol Del Mar

Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι η Κύπρος, ως πρώην αγγλική αποικία, έχει ένα νομικό και οικονομικό σύστημα πολύ κοντά στο αγγλικό. Αυτά από μόνα τους δυνητικά δημιουργούν μία προοπτική. Άλλες χώρες όπως το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη και το Ντουμπάι, αξιοποίησαν αυτό το πλεονέκτημα περισσότερο από εμάς και κατάφεραν να είναι περιφερειακά οικονομικά κέντρα. Η Κύπρος ακόμα δεν το πέτυχε αυτό, αλλά νομίζω πως με στοχευμένη προσπάθεια μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ιδιαίτερα τώρα λόγω brexit όπου αρκετές εταιρείες αναζητούν διέξοδο σε ευρωπαϊκή χώρα με αγγλικό μοντέλο στο σύστημα του Δικαίου της. Και οι επιλογές είναι περιορισμένες: Κύπρος, Μάλτα και Ιρλανδία. Άρα κι εδώ υπάρχει ακόμα μία ανοικτή ευκαιρία η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί.

Ένα επόμενο θέμα είναι αυτό του φυσικού αερίου, η αξιοποίηση και έλευση του οποίου επίκειται. Αυτό, μέσα από τις αναγκαίες υποδομές, εκτός από οικονομικά έσοδα που θα φέρει στο κράτος, θα ενισχύσει και την ανάπτυξη.

Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων, είναι ξεκάθαρο πως μόνο μικρό μέρος των πωλήσεων ακινήτων αφορούσε στην απόκτηση διαβατηρίου, σύμφωνα και με τις στατιστικές του Κτηματολογίου. Ακόμα και σήμερα, παρόλο που λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων αλλοδαποί επενδυτές δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την Κύπρο, γίνονται αρκετές πωλήσεις ακινήτων σε ξένους. Η Κύπρος έχει πολλά πλεονεκτήματα που δεν διαθέτουν άλλες χώρες.

Η πανδημία ανέδειξε πόσο σημαντικό είναι να ζει κάποιος σε μια χώρα με πράσινο, με καθαρό αέρα, με καλές κλιματικές συνθήκες και με υπηρεσίες που να μπορεί να εργάζεται από το σπίτι του. Και η Κύπρος διαθέτει αυτά τα θετικά χαρακτηριστικά που μπορεί να προσελκύσουν επενδυτές στο νησί μας.

Όλα εξαρτώνται λοιπόν από τις δικές μας ενέργειες. Κατά πόσον θα καταφέρουμε να ενθαρρύνουμε αυτούς τους δυνητικούς επενδυτές να μας προτιμήσουν.

Το Πανεπιστήμιο Neapolis.

Διαθέτουμε μια εξαιρετική γεωγραφική θέση και επιπρόσθετα έχουμε το πλεονέκτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επίσης σημαντικό ότι κατά την εργάσιμη ημέρα της Κύπρου μπορείς να επικοινωνήσεις και με Ασία αλλά και με Αμερική. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε τις κατάλληλες κινήσεις για να προσελκύσουμε επενδυτές που θα επιλέξουν την Κύπρο για τόπο κατοικίας ή και για τη μεταφορά της έδρας της εταιρείας τους.

Με βάση και τη διεθνή εμπειρία, αλλά και τις νέες προκλήσεις, επιβάλλεται να εστιάσουμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που είναι βιώσιμο και αποδοτικό μακροπρόθεσμα. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Είναι εδώ που η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει κίνητρα στοχεύοντας στους κατάλληλους τομείς. Άλλωστε όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια, εκεί που το κράτος έδωσε τα αναγκαία κίνητρα, οι κλάδοι αναπτύσσονται.

Μιχαλάκης Λεπτός (1937-2021)

Η επιχειρηματική και κοινωνική δημιουργία του Μιχαλάκη Λεπτού ταυτίζεται με τη δυναμική διαδρομή του ομίλου Λεπτός, από την ίδρυσή του πριν 60 χρόνια στην Κερύνεια μέχρι και σήμερα. Γέννημα της Κερύνειας, αυτοδημιούργητος, άνθρωπος με όραμα και πίστη, ο Μιχαλάκης Λεπτός αξιοποίησε με διορατικότητα τα εφόδια των γνώσεων του πολιτικού μηχανικού που απέκτησε από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

Τα πρώτα βήματα του Ομίλου έγιναν στην Κερύνεια αρχές της δεκαετίας του 60’ από τον Μιχαλάκη Λεπτό.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, επέστρεψε στην Κερύνεια, όπου ίδρυσε τεχνικό και αρχιτεκτονικό γραφείο. Λίγο αργότερα, επεκτάθηκε και στον τομέα της ανάπτυξης γης.

Ο Μιχαλάκης Λεπτός παντρεύτηκε το 1962 την Κική Διγενή και απέκτησαν δύο γιούς, τον Γιώργο και τον Παντελή Λεπτό.

Οι Γιώργος και Παντελής Λεπτός.

Επιδόθηκε στην ανέγερση ξενοδοχείων και συγκροτημάτων τουριστικών κατοικιών όπως για παράδειγμα το Kamares Palace, Livadhia Complex, Kyrenia Gardens και πολλές αναπαλαιώσεις στο λιμανάκι της Κερύνειας.

Το Kerynia Kamares Palace (1971).

Συνέτεινε, έτσι, καθοριστικά στην καθιέρωση της Κερύνειας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 άρχισε, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη, σε συνεργασία με βρετανικές εταιρείες, του ‘Snake Island’ στην Κερύνεια. Το έργο θα συνέβαλλε στην περαιτέρω ενίσχυση της προστιθέμενης τουριστικής αξίας της Κερύνειας, μέσω της δημιουργίας μαρίνας για τον ελλιμενισμό ιδιωτικών σκαφών.

Ο Βασιλιάς Hussein απονέμει στον Μιχαλάκη Λεπτό το Μετάλλιο Ανεξαρτησίας του Βασιλείου της Ιορδανίας.

Λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κερύνεια και τις εκεί επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Η τουρκική κατοχή είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του συνόλου της περιουσίας του.

Για μικρό χρονικό διάστημα ασχολήθηκε με έργα τουριστικής ανάπτυξης στην Κέρκυρα.

Από το 1975 έως το 1977 δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά στις χώρες της αραβικής χερσονήσου, όπου υλοποίησε καινοτόμα προγράμματα ανάπτυξης γης. Κορυφαίο παράδειγμα υπήρξε η ανέγερση της Saudia City, μιας νέας πόλης 4,000 κατοικιών στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Μ. Λεπτός με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, Abdullah II στο Αμμάν.

Το 1978, ο Μιχαλάκης Λεπτός επέστρεψε στην Κύπρο και επέλεξε την Πάφο σαν την καρδιά των δραστηριοτήτων του ομίλου των εταιρειών του.  Φιλοσοφία του Ομίλου η δημιουργία έργων με ξεχωριστή ταυτότητα, υψηλή αρχιτεκτονική αισθητική, ποιότητα, σεβασμό στην παράδοση και με ευαισθησία στο περιβάλλον. Το έργο Καμάρες εκφράζει την πρωτοποριακή αναπτυξιακή αντίληψη του Μιχαλάκη Λεπτού.

Με την καθοδήγηση του, ο Όμιλος Λεπτός επεκτάθηκε σε δυναμικούς τομείς της οικονομίας.

Ο Μιχαλάκης Λεπτός απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2021 σε ηλικία 83 ετών.

Πολλές οι διακρίσεις και τα βραβεία

Ο Μιχαλάκης Λεπτός έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις. Τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  1. Αριστείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ακίνητης Ιδιοκτησίας (FIABCI) 2011
  2. Βραβείο για την Οικονομική Ανάπτυξη και για Ηγέτη Επιχειρήσεων από ΚΕΒΕ 2009
  3. Βραβείο για την Οικονομική Ανάπτυξη από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γής 2002
  4. Βράβευση από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Τουρισμού με το πρώτο βραβείο εξαγωγών το 2014 και το 2018
  5. Βράβευση από ΕΒΕ Πάφου
  6. Βράβευση από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Διευθυντών Ξενοδοχείων
  7. Από την Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ)
  8. Τιμητική διάκριση από τον Βασιλιά Hussein με το Μετάλλιο Ανεξαρτησίας του Βασιλείου της Ιορδανίας για την προσφορά του ώς Επιτίμου Προξένου Ιορδανίας 1998
  9. Τιμητική διάκριση από την Γερουσία της Ιορδανίας
  10. Τιμητική διάκριση από τον Δήμο Κερύνειας 2009 και 2019
  11. Τιμητική διάκριση από τον Παφιακό Αθλητικό Σύλλογο
  12. Τιμητική διάκριση από τον Τοπικό Τύπο της Πάφου για την γενική προσφορά του στην Επαρχία Πάφου 2011
  13. Τιμητική διάκριση από τον Ροταριανό Όμιλο Κύπρου
  14. Τιμητική διάκριση από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την προσφορά του στην Θεολογική Σχολή Χάλκης 2013
  15. Τιμητική διάκριση ως ο καλύτερος Επιχειρηματίας της Χρονιάς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας 2017
  16. Τιμητική διάκριση από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’.

Πολλές οι βραβεύσεις για τον Όμιλο.


Πολλές οι βραβεύσεις για τον Όμιλο.


Το 2017 ο Μ. Λεπτός βραβεύτηκε ως ο καλύτερος Επιχειρηματίας της Χρονιάς.

Έργα σε εξέλιξη, έργα που ξεχωρίζουν, έργα με ισχυρό ποιοτικό αποτύπωμα

Πολλά είναι τα έργα του Ομίλου που ξεχωρίζουν για το σχεδιασμό, την ποιότητα και την τοποθεσία τους. Πιο συγκεκριμένα από τον Όμιλο Λεπτό αναφέρουν σχετικά:

  • Adonis Beach Villas. Ένα μοντέρνο παραθαλάσσιο αναπτυξιακό θέρετρο, που προσφέρει υψηλό επίπεδο ζωής με εξαιρετικές υπηρεσίες, ευκολίες και ανέσεις που ξεχωρίζουν.

Το πολυτελές αυτό έργο βρίσκεται σε μια ήσυχη περιοχή, σε ένα μαγευτικό περιβάλλον, πάνω στη θάλασσα και σε μέση απόσταση από το γραφικό λιμανάκι της Πάφου και το πανέμορφο θέρετρο του Κόλπου των Κοραλλίων.

  • Coral Bay Resort. Το Coral Bay είναι ένα θαυμάσιο θέρετρο – ένας κόσμος που ξεχωρίζει για τους υπέροχους, μεγάλους αμμώδεις κολπίσκους με ήρεμα ρηχά νερά και φυσικά τοπία, ιδανικά για οικογένειες σαν μόνιμη ή εξοχική διαμονή. Έχει μια σπάνια ομορφιά που ακόμη περιμένει να εξερευνηθεί. Πρόκειται για ένα πολυτελές θέρετρο μικτής χρήσης που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για αποκλειστική διαβίωση στο μεσογειακό τρόπο ζωής. Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά των μοναδικών αυτών κατοικιών περιλαμβάνουν ιδιωτικές πισίνες, όμορφα διαμορφωμένους κήπους, μεγάλα μπαλκόνια, ηλιόλουστες βεράντες, φωτεινούς εσωτερικούς χώρους και μια εκπληκτική θέα στη θάλασσα
  • Limassol Del Mar. Ένα έργο τοπόσημο διεθνών προδιαγραφών σε μια από τις πιο πολυπόθητες παραλιακές περιοχές της Λεμεσού, με απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα από όλα τα πολυτελή του διαμερίσματα και ρετιρέ. Το πρότυπο αυτό αναπτυξιακό έργο αποτελείται από κατοικίες πολυτελείας, 5 αστέρων εγκαταστάσεις και υπηρεσίες καθώς και υψηλών προδιαγραφών καταστήματα και εστιατόρια. Η αγορά έχει αγκαλιάσει το έργο καθώς είναι εντυπωσιακή η ανταπόκριση σε υποψήφιους αγοραστές και επενδυτές.
  • Το εμβληματικό έργο Limassol Del Mar.

    Aphrodite Gardens. Ένα μοναδικό στο είδος του αναπτυξιακό έργο της Leptos Estates, «Οι Κήποι της Αφροδίτης», είναι περιζήτητο από ξένους αγοραστές και επενδυτές. Η εξαιρετική του τοποθεσία σε μια ιδιαίτερα προνομιακή περιοχή στην τουριστική Κάτω Πάφο, σε συνδυασμό με τους λειτουργικούς σχεδιασμούς και την υψηλή ποιότητα κατασκευής, έχουν δημιουργήσει ένα κλασικό και συνάμα αρμονικό σκηνικό, για χαρούμενες διακοπές, προσοδοφόρα επένδυση αλλά και τη σιγουριά της μόνιμης κατοικίας και διαμονής μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον.

  • Venus Gardens. Το έργο συνθέτουν 200 ανεξάρτητες και ημιανεξάρτητες κατοικίες δεκαπέντε διαφορετικών μοντέρνων αρχιτεκτονικών τύπων. Το όλο έργο οικοδομείται με σεβασμό προς το περιβάλλον, με ιδιωτικούς και δημόσιους κήπους, άνετους  χώρους στάθμευσης , δύο μεγάλες δημόσιες πισίνες, γήπεδο τένις και κλαμπ μαζί με εστιατόριο και καφετέρια, όπως επίσης γραφείο διεύθυνσης και διαχείρισης του έργου. Η απέραντη θέα προς την θάλασσα και τα ανεπανάληπτα ηλιοβασιλέματα μαζί με την κοντινή απόσταση από τις γύρω παραλίες δημιουργούν ένα επίγειο παράδεισο για καλοκαιρινές αλλά και χειμερινές αποδράσεις.
  • Limassol Blu Marine. Σε στρατηγικά τοποθετημένο σημείο στο νέο κέντρο της Λεμεσού, πάνω στη θάλασσα, το Blue Marine προσφέρει έναν μοντέρνο τρόπο ζωής μέσα από πολλές ανέσεις και ευκολίες. Το έργο βρίσκεται δίπλα από την νέα Μαρίνα και το Κάστρο της Λεμεσού και διαθέτει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Όλα τα πολυτελή διαμερίσματα και ρετιρέ του έργου, είναι ευρύχωρα και απολαμβάνουν την άπλετη θέα προς τη θάλασσα.
  • Limassol Park. Η Leptos Estates δημιουργεί μια νέα μοναδική στο είδος της ανάπτυξη για τη Λεμεσό το “Limassol Park”, η οποία θα είναι μία από τις πιο ελκυστικές αναπτύξεις κατοικιών στη Κύπρο. Το έργο βρίσκεται σε μια μοναδική τοποθεσία νοτιοδυτικά του ιστορικού κέντρου της Λεμεσού, στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου, σε μία από τις πιο πράσινες περιοχές του νησιού μας. Πολύ κοντά στο Limassol Park είναι το Limassol Mall, το Fassouri Water Park, το υπό ανέγερση νέο καζίνο και η μαγευτική παραλία του Lady’s Mile.

 

Έργα στην Ελλάδα

  • Aphrodite Beachfront. Το συγκρότημα έχει αναπτυχθεί δίπλα στην θάλασσα σε μια μαγευτική αμμώδη παραλία του κόλπου των Χανίων στην ιστορική περιοχή του Μάλεμε μόλις 10 λεπτά από την πόλη των Χανίων στην Κρήτη.

Το Aphrodite Beachfront στην Κρήτη.

Όλες οι κατοικίες του “Aphrodite” απολαμβάνουν την άπλετη θέα προς την θάλασσα, τους καταπράσινους κήπους του έργου και την μεγάλη κοινόχρηστη πισίνα του.

Το Leptos “Aphrodite Beachfront” διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία μεζονέτων, διαμερισμάτων, ρετιρέ, επαύλεων και καταστημάτων

  • Leptos Paros Gardens. Αποτελείται από διαμερίσματα, μεζονέτες και επαύλεις σχεδιασμένα όλα σε κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική μέσα σε άπλετο φως με ζωντανά χρώματα και με θέα το απέραντο γαλάζιο. Η μεγάλη πισίνα καθώς και η μικρή για παιδιά μαζί με τους κήπους και τους άνετους χώρους στάθμευσης αποτελούν πόλο έλξης για τους αγοραστές και επενδυτές του έργου.

Το έργο αυτό δημιουργείται σε μια χρυσή αμμουδιά με κρυστάλλινα νερά  και γύρω από όμορφα παραδοσιακά ψαροχώρια με τα άσπρα σπιτάκια τους, τα στενά δρομάκια, τις μικρές εκκλησίες και τους κήπους γεμάτους βουκενβήλιες. Bρίσκεται σε απόσταση μόνο 15 λεπτών από την πρωτεύουσα του νησιού Παροικιά, την τουριστική πόλη της Νάουσας και το αεροδρόμιο προσφέροντας εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε όλες τις ανέσεις και ευκολίες του νησιού.

  • Leptos Viglia Beach Villas. Αποτελείται από δεκαέξι πολυτελή παραθαλάσσιες πετρόκτιστες κατοικίες με μεγάλους κήπους, σε ιδανική τοποθεσία στην αμμώδη παραλία του κόλπου της Κισσάμου στα Χανιά. Η ποιότητα είναι σε κάθε γωνιά αυτής της εκλεκτής τοποθεσίας.

Όλα τα ακίνητα απολαμβάνουν εκπληκτική ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα και στο βουνό. Απέχει 2 λεπτά οδικώς από την πόλη του Καστέλι, 35 λεπτά οδικώς από την πόλη των Χανίων.

Διεύθυνση.

HeadQuarters
The Leptos House
111, Apostolou Pavlou Ave, CY-8046
P.O. Box 60146, CY-8129
Paphos
Cyprus

Τηλέφωνο.

+357 26 880 100