ΛΟΕΛ

Η εταιρεία που γράφει

την ιστορία του κυπριακού οίνου

Το 1943 εν μέσω οξυμένων κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών μια ομάδα από προοδευτικούς αμπελουργούς και απεργούς εργαζόμενους από άλλη οινοβιομηχανία, ιδρύουν στη Λεμεσό τη Λαϊκή Οινοπνευματοποιητική Εταιρεία Λεμεσού (ΛΟΕΛ), την πρώτη οινοβιομηχανία στην Κύπρο που οργανώθηκε υπό τη μορφή μετοχικής εταιρείας. Στην ουσία ήταν η πρώτη Δημόσια Εταιρεία στην Κύπρο, με χιλιάδες μετόχους, οι περισσότεροι από τους οποίους στην πλειοψηφία τους ήταν αμπελουργοί.

Το 1943 εν μέσω οξυμένων κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών μια ομάδα από προοδευτικούς αμπελουργούς και απεργούς εργαζόμενους από άλλη οινοβιομηχανία, ιδρύουν στη Λεμεσό τη Λαϊκή Οινοπνευματοποιητική Εταιρεία Λεμεσού (ΛΟΕΛ), την πρώτη οινοβιομηχανία στην Κύπρο που οργανώθηκε υπό τη μορφή μετοχικής εταιρείας. Στην ουσία ήταν η πρώτη Δημόσια Εταιρεία στην Κύπρο, με χιλιάδες μετόχους, οι περισσότεροι από τους οποίους στην πλειοψηφία τους ήταν αμπελουργοί.

Τα πρώτα προϊόντα ήταν τα αλκοολούχα ποτά και οίνοι που παρασκευάστηκαν από γηγενείς ποικιλίες, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 1950, η ΛΟΕΛ διευρύνει τη παραγωγή και τα προϊόντα της, χρησιμοποιώντας σταφύλια από πολλές περιοχές, από όλη την Κύπρο.

Τη δεκαετία του 1980 αναπτύσσει νέες σειρές πρωτοποριακών κρασιών όπως το Palomino, Nectaria κλπ. Το 1996 υπήρξε χρονιά σταθμός για τη ΛΟΕΛ αφού γράφει μια ξεχωριστή σελίδα επιτυχίας με τη παραγωγή και πώληση στην αγορά της πρώτης Ζιβανίας της Κύπρου. Ένα παραδοσιακό κυπριακό προϊόν που έμελλε χάρις στην αυθεντικότητα του αλλά και την πρωτοπόρα δράση των ανθρώπων της ΛΟΕΛ να καθιερωθεί ως το εθνικό ποτό της Κύπρου.

Το νέο Οινοποιείο ΛΟΕΛ που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, υπήρξε αποτέλεσμα επίπονης και μεθοδικής δουλειάς των ανθρώπων του Ομίλου Λαϊκού στον οποίο η ΛΟΕΛ ανήκει από το 2002. Το 2016 ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τον σχεδιασμό και την ανέγερση του νέου υπερσύγχρονου οινοποιείου της ΛΟΕΛ. Οι εργασίες ανέγερσης άρχισαν τον Οκτώβρη του 2018 και ολοκληρώθηκαν τέλος του Νιόβρη  του 2019, με την εγκατάσταση νέου και σε κάποιες των περιπτώσεων καινοτόμου εξοπλισμού. Το Οινοποιείο ΛΟΕΛ στον Άγιο Σύλα αποτελεί σήμερα ίσως το πιο σύγχρονο οινοποιείο του μεγέθους και της κατηγορίας του, με ταυτόχρονη δυνατότητα οινοποίησης μεγάλων ποσοτήτων σταφυλιού αλλά και μικροοινοποίησης επιλεγμένων εκλεκτών ποικιλιών με ένα και μοναδικό στόχο: την παραγωγή και ανάδειξη ψηλής ποιότητας κρασιών από γηγενείς και άλλες ποικιλίες. Ταυτόχρονα η ΛΟΕΛ, όπως εμφαντικά τονίζουν οι άνθρωποι της εταιρείας, «αποδεικνύει έμπρακτα με τις πρωτοβουλίες της αυτές τη συνεχή της στήριξη στον Κύπριο αμπελουργό παραλαμβάνοντας εκατομμύρια κιλά σταφύλια κάθε χρόνο».

Διαχρονικό όραμα

Η ΛΟΕΛ, που κλείνει σε ένα χρόνο, 80 χρόνια συνεχούς δραστηριότητας και ιστορίας στον τομέα της παραγωγής κρασιού και οινοποιητικών προϊόντων στην Κύπρο, έχει ως όραμα της να καταστεί ξανά ο μεγάλος και αξιόπιστος πρωταγωνιστής στον τομέα της παραγωγής ποιοτικού κρασιού αλλά και να συνεχίσει να υπερασπίζεται με κάθε θυσία τη δεσπόζουσα θέση που όλοι της αναγνωρίζουν στην παραγωγή ζιβανίας και κουμανδαρίας και να εξυπηρετεί με επάρκεια την κυπριακή αγορά, αλλά να προσβλέπει σε νέες επιτυχίες στις αγορές του εξωτερικού.

Όπως σημειώνουν από την εταιρεία, «το Οινοποιείο ΛΟΕΛ στον Άγιο Σύλα αποτελεί σήμερα ίσως το πιο σύγχρονο οινοποιείο του μεγέθους και της κατηγορίας του, με ταυτόχρονη δυνατότητα οινοποίησης μεγάλων ποσοτήτων αλλά και μικροοινοποίησης με ένα και μοναδικό στόχο· τη μελέτη, παραγωγή και ανάδειξη του κυπριακού κρασιού, των γηγενών ποικιλιών, καθώς και τη στήριξη του Κύπριου αμπελουργού παραλαμβάνοντας εκατομμύρια κιλά σταφύλια κάθε χρόνο.

Ως η εταιρεία που διαχρονικά υπήρξε καινοτόμος σε μια σειρά προϊόντων που πρώτη τα έβαλε στο τραπέζι του Κύπριου καταναλωτή και σήμερα διακατέχεται από την ίδια φιλοδοξία αφού σε κάποιες των περιπτώσεων δουλεύει με καινοτόμους εξοπλισμούς με εξαιρετικά καλά αποτελέσματα. Δείγμα αυτών που λέμε είναι τα νέα βραβευμένα προϊόντα της», προσθέτουν.

Οι αρχές και οι αξίες

Οι αρχές και οι αξίες της ΛΟΕΛ δεν είναι άλλες από τις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης και της συνεργασίας με τους ανθρώπους του μόχθου, αμπελουργούς και εργάτες που αναζήτησαν μέσα από αυτή την εταιρεία καλύτερες συνθήκες διάθεσης των προϊόντων τους και αμοιβής των κόπων τους. «Αναπόδραστα λοιπόν όταν μας τίθεται αυτό το ερώτημα, η σκέψη μας στρέφεται πίσω στα δύσκολα εκείνα χρόνια της δημιουργίας της εταιρείας όπου, η φωτισμένη σκέψη, ο ενθουσιασμός και η αποφασιστικότητα μιας χούφτας πρωτοπόρων αμπελουργών και εργατών, υπερέβαιναν τη μιζέρια, τις προκαταλήψεις και τις δυσκολίες της εποχής και άνοιγαν δρόμους λαμπρούς, δημιουργώντας εδώ στη Λεμεσό, την πρώτη μεγάλη μετοχική εταιρεία οινοπνευματωδών, τη Λαϊκή Οινοποιητική Εταιρεία Λεμεσού τη ΛΟΕΛ», αναφέρουν από την εταιρεία και προσθέτουν:

«Την εταιρεία που έμελλε στα 80 σχεδόν χρόνια ζωής της να γράψει τη δική της μεγάλη ιστορία.

Αν κάποιος μπορεί με σιγουριά να πει κάτι και να αναγνωρίσει σε αυτή την εταιρεία είναι η σταθερή, διαχρονική της προσήλωση στις αρχές και τις αξίες που αναφέραμε πιο πάνω, αλλά και της δημιουργικής της παρουσίας στο οινοβιομηχανικό γίγνεσθαι του τόπου μας».

Θερμός υποστηριχτής της παράδοσης

Η ΛΟΕΛ στα τόσα χρόνια παρουσίας της στην κυπριακή οινοβιομηχανία υπήρξε πάντοτε θερμός υποστηρικτής της κυπριακής μας παράδοσης. Με τη συμμετοχή της στη Γιορτή του Κρασιού αλλά και σε διάφορες άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις φρόντιζε να είναι αρωγός ενός σπουδαίου κομματιού της Κυπριακής κουλτούρας, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου.

Πολλά δε από τα προϊόντα της αποτέλεσαν αιτία συστηματικής ενασχόλησης και καλλιτεχνικής δημιουργίας και παρουσίασης από ανθρώπους του καλλιτεχνικού κόσμου της Κύπρου.

Όπου υπάρχει Κύπριος η ΛΟΕΛ είναι εκεί…

Η Λαϊκή Οινοπνευματοποιητική Εταιρεία Λεμεσού (ΛΟΕΛ) στη δεκαετία του ’60, υπήρξε η πρώτη εταιρεία που άνοιξε τις μεγάλες αγορές κρασιού και άλλων οινικών και οινοπνευματωδών ποτών στην πρώην Σοβιετική Ένωση, στην πάλαι ποτέ Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, στην τότε Τσεχοσλοβακία και άλλες χώρες του πρώην ανατολικού συνασπισμού, κάνοντας τα κυπριακά κρασιά γνωστά και δημοφιλή. Ταυτόχρονα τα Sherrywines της ΛΟΕΛ και η θρυλική Κουμμανδαρία ΑΛΑΣΙΑ ανοίγουν φτερά για όλες  τις πιο πάνω αγορές αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με λίγα λόγια, όπου υπάρχει Κύπριος, η ΛΟΕΛ είναι εκεί…

Ευρύ φάσμα προϊόντων

Σήμερα, η ΛΟΕΛ παράγει ένα ευρύ φάσμα κρασιών, για κάθε γούστο και βαλάντιο, όπως τα παλαιωμένα της σειράς «Ευάμπελος Γη», τη νέα οικογένεια κυπριακών ποικιλιών γνωστή στο κοινό με το όνομα «Μορφές», την επίσης νέα σειρά «Πολύφημος» με ποικιλιακούς οίνους και τα επίσης πικοιλιακά κρασιά της οικογένειας «Ανθέα» μεταξύ των πιο γνωστών. Εκτός από τα κρασιά, η ΛΟΕΛ παράγει επίσης ποιοτικά αλκοολούχα ποτά και χυμούς για την τοπική αγορά, καθώς και για εξαγωγές.

Λαϊκή βάση

Στο μεταξύ, ως εταιρεία με λαϊκή βάση, η ΛΟΕΛ διαχρονικά είχε στο πηδάλιο της αξιόλογες προσωπικότητες της ευρύτερης κοινωνίας της Λεμεσού που οδήγησαν την εταιρεία σε σημαντικές κατά καιρούς επιτυχίες, επιτεύγματα και πρωτοποριακές παραγωγές.

Σημαντική ώθηση όμως έδωσε στη ΛΟΕΛ η διοίκηση του νέου Ομίλου Λαϊκού που στις μέρες μας συνέβαλε αποφασιστικά στην αναγέννηση της εταιρείας και των προϊόντων της.

Μια εταιρεία από τα σπλάχνα της κυπριακής κοινωνίας

H ΛΟΕΛ είναι μια εταιρεία που έβαλε ανεξίτηλα τη σφραγίδα της στην παραγωγή οινικών προϊόντων στην Κύπρο. Μια εταιρεία πρωτοπόρος και καινοτόμος που εδώ και σχεδόν 80 χρόνια, βρίσκεται δίπλα στον παραγωγό και γενικότερα στην κυπριακή κοινωνία. Πρόσφατα εγκαινίασε το νέο της οινοποιείο, το πιο σύγχρονο ίσως στην Κύπρο. Μας μίλησε για όλα ο γενικός διευθυντής της εταιρείας,  Κυριάκος Χατζηττοφής.

Πώς είναι να βρίσκεται κάποιος επικεφαλής ενός οργανισμού ηλικίας σχεδόν 80 ετών και μάλιστα της πρώτης δημόσιας εταιρείας στην Κύπρο;

Αναμφίβολα αποτελεί μεγάλη τιμή αλλά συνάμα και μεγάλη ευθύνη. Τιμή για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου από τη διοίκηση του Ομίλου Λαϊκού, και ευθύνη απέναντι στην ιστορία και στους πρωτεργάτες που ίδρυσαν και μεγαλούργησαν τον Οργανισμό αυτό καθώς και στην ανάγκη να υπάρξει συνέχεια στην ανοδική πορεία και στην πάρα πέρα καθιέρωση της ως αξιόπιστος εταίρος στην οινοπαραγωγή και στα άλλα σημαντικά οινοπνευματοειδή προϊόντα στα οποία η ΛΟΕΛ έχει καθιερωθεί ως πρωταγωνιστής.

Ποιες οι προτεραιότητες σας σε ό,τι αφορά στα παραδοσιακά προϊόντα όπως Ζιβανία και Κουμανταρία; 

Όλα αυτά τα πετυχημένα προϊόντα που αναφέρετε, με τα οποία συνέδεσε το όνομά της η εταιρεία μας, αντιλαμβάνεται κανείς, πως δεν δημιουργήθηκαν από μόνα τους. Μπορεί να είναι χαρακτηριστικά της κυπριακής παράδοσης αλλά, για φτάσουν στο σημείο να αποτελούν σήμερα πρωτοπορία στην αγορά, είναι γιατί κάποιοι, πριν από μας ή και μαζί με μας, έχουν δώσει τον καλύτερο τους εαυτό. Καμιά επιτυχία δεν έρχεται από μόνη της αλλά χρειάζεται συστηματική, ενίοτε και σκληρή δουλειά από το σύνολο των εμπλεκομένων στην όλη παραγωγική διαδικασία. Και αυτά είναι στοιχεία που μας χαρακτήριζαν πάντα και θέλω να πιστεύω πως θα συνεχίσουν να μας χαρακτηρίζουν  και στις μέρες μας. Και επειδή οι νόμοι της αγοράς είναι αδυσώπητοι, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, πολύ περισσότερο τώρα που σε νέες συνθήκες καλούμαστε να επανακτήσουμε την αίγλη μας και στην παραγωγή κρασιού, κάτι για το οποίο δηλώνω με βεβαιότητα πως η ΛΟΕΛ είναι σε θέση να διεξέλθει με επιτυχία.

Σύγχρονο οινοποιείο

Ποια τα αισθήματα και οι προσδοκίες σας μετά την ολοκλήρωση του μεγάλου από κάθε άποψη έργου του νέου Οινοποιείου ΛΟΕΛ;

Απόλυτη ικανοποίηση, χαρά και περηφάνια γιατί ένα μεγάλο όραμα των ανθρώπων της ΛΟΕΛ και του Ομίλου Λαϊκού έγινε πράξη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με αποτέλεσμα που μας δικαιώνει όλους.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως πρόκειται ίσως για το πιο σύγχρονο και καλά εξοπλισμένο οινοποιείο στην Κύπρο που μπορεί να δουλέψει τόσο σε συνθήκες μικροοινοποίησης αλλά ταυτόχρονα να διαχειριστεί με πλήρη επάρκεια και αποτελεσματικότητα μεγάλες ποσότητες σταφυλιού. Και επειδή στη ζωή απόδειξη της αλήθειας αυτών που λέμε, είναι τα όσα κάνουμε πράξη, θέλουμε να σας ενημερώσουμε πως στα 3 χρόνια λειτουργίας του, το Οινοποιείο μας μετρά ήδη 5 βραβεία για 3 κρασιά που φτιάξαμε και που ωριμάσαμε εδώ.

Στόχος μας άμεσος είναι όπως όλες οι δραστηριότητες της ΛΟΕΛ να μεταφερθούν και να ενταχθούν στον χώρο αυτό δημιουργώντας νέα μεγάλα πλεονεκτήματα από κάθε άποψη στη εταιρεία.

Θα ήθελα επίσης με την ευκαιρία αυτή να πω πως το νέο Οινοποιείο της ΛΟΕΛ αποτελεί τη συνέχεια της ιστορίας και του οράματος των πρωτοπόρων εμπνευστών  που δημιούργησαν αυτή την εταιρεία.

Το DNA της εταιρείας

Τι μεταφέρει στο σήμερα και το αύριο η όλη η ιστορία της εταιρείας;

Μεταφέρει τις πλούσιες εμπειρίες στην παραγωγή και εμπορία πρωτοποριακών ποιοτικών προϊόντων. Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου αλλά η πραγματικότητα. Μέσα από την ιστορική της διαδρομή, αυτή υπήρξε η ΛΟΕΛ και οι άνθρωποι της και όλοι αναγνωρίζουν πως μια σειρά προϊόντα ξεχωριστής ποιότητας, καινοτόμα και πρωτοπόρα ξεκίνησαν από την εταιρεία μας. Τι να πρωτοθυμηθούμε τα μοναδικής ποιότητας κρασιά σε συνθήκες παραγωγής πρωτοφανείς για τα κυπριακά δεδομένα όπως ήταν η ελεγχόμενη ζύμωση, τις πρωτοφανείς συσκευασίες όπως αυτή του κρασιού στο κουτί ή την μοναδική Ζιβάνα που αποτελεί από μόνη της ένα ολόκληρο κεφάλαιο.

Όλα αυτά μας καθοδηγούν στις καθημερινές μας αναζητήσεις για να περάσουμε ακόμα πιο μπροστά στη νέα εποχή.

Τι καθόρισε το DNA της ΛΟΕΛ και ποιο είναι αυτό;

Αναντίλεκτα το καθόρισε η θέληση και η αποφασιστικότητα των φτωχών αγροτών και εργατών του 1943, αλλά και ο πρωτόγνωρος ενθουσιασμός τους, που ξεπερνούσε την ανέχεια, τις προκαταλήψεις και τις δυσκολίες της εποχής τους  και άνοιγε καινούργιους δρόμους με τη ίδρυση της πρώτης μεγάλης μετοχικής εταιρείας οινοπνευματωδών, της Λαϊκής Οινοπνευματοποιητικής Εταιρείας Λεμεσού, τη ΛΟΕΛ. Αυτές είναι οι καταβολές και το DNA μας. Και αυτό που ο καθένας  μπορεί με σιγουριά να πει και να αναγνωρίσει σε αυτή την εταιρεία, είναι το γεγονός πως όλα αυτά τα χρόνια της δημιουργικής της παρουσίας στο οινοβιομηχανικό γίγνεσθαι του τόπου μας, υπήρξε ο πιο  σταθερός συμπαραστάτης του Κύπριου αμπελουργού και όλων όσων διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες διάθεσης των προϊόντων τους.

Αξέχαστες στιγμές

Ποια ιστορία – περιστατικό σας έχει μείνει αξέχαστο;

Σημαντική στιγμή για μένα υπήρξε αναμφίβολα η πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου σε αυτή την εταιρεία. Ήτανε Μάρτης του 1989. Από εκείνη τη στιγμή ένιωσα ότι μπήκα σε έναν Οργανισμό που δεν ήτανε μόνο μια απλή απασχόληση. Ήτανε μια μεγάλη οικογένεια που πραγματικά έδωσε σε όλους μας, του καθενός στην εποχή του, ξεχωριστές  ευκαιρίες για ανέλιξη, επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση μέσα από τις διάφορες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που είχαμε να φέρουμε σε πέρας υπηρετώντας την οικογένεια αυτή.

Πραγματικά είναι με νοσταλγία που αναπολώ τα χρόνια εκείνα, τους συναδέλφους και συνεργάτες με τους οποίους δουλέψαμε μαζί, τις εκατοντάδες αμπελουργούς που συνέρρεαν στη ΛΟΕΛ από κάθε γωνιά της Κύπρου για να φέρουν τα σταφύλια τους και να ζητήσουν να μάθουν πως πάει η εταιρεία. Στιγμές μοναδικές, ένα πραγματικό μελίσσι έμοιαζε τότες η εταιρεία με κυρίαρχο πάντα στοιχείο την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη στους ανθρώπους του μόχθου και του κάματου.

Μεγάλη ικανοποίηση ζήσαμε όλοι μας 33 χρόνια αργότερα, το 2019, όταν τελεσφορούσαν οι προσπάθειες και αγώνες όλων στον Όμιλο και στην εταιρεία και ταυτόχρονα ξεκινούσαμε την παραλαβή των σταφυλιών στις νέες μας πλέον εγκαταστάσεις στον Άγιο Σύλα. Μια άλλη εποχή ξεκινούσε που είμαστε σίγουροι πως θα μας πάρει πολύ μακριά στο μέλλον.

Κοινωνική δράση

Πόση σημασία δίνει ο οργανισμός στην εταιρική κοινωνική ευθύνη. Πώς μεταφράζεται αυτό σε πράξη και δράσεις;

Γεννημένη μέσα από τα σπλάχνα της κυπριακής κοινωνίας με πρωτεργάτες απλούς ανθρώπους του λαού, δεν θα μπορούσαμε να βαδίσουμε στην καθημερινότητα και στις επιτυχίες μας ξεκομμένοι από αυτούς.

Είμαστε παρόντες σε εκδηλώσεις που στηρίζουν και βοηθούν συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη σε όλη την Κύπρο. Στηρίζουμε τον Αθλητισμό σε διάφορα επίπεδα, στηρίζουμε έμπρακτα και με διάφορους τρόπους τον Πολιτισμό, τα διάφορα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά σχήματα δράσεις και πρωτοβουλίες των τοπικών Αρχών  που προάγουν όλα τα πιο.

Είμαστε πάντα παρόντες και μαζί με τους συναδέλφους και συνεργάτες μας των Ομίλων Λαϊκού και Laiko –CosmosTrading Ltd σε εκστρατείες που αφορούν στο περιβάλλον και την καθαριότητα των αστικών και θαλάσσιων χώρων των πόλεων και κοινοτήτων μας.

Στο αύριο με αισιοδοξία

Υπάρχει κάτι άλλο που θέλετε να προσθέσετε;

Θέλω να κλείσω αυτή μας τη συνομιλία λέγοντας πως από το  κατώφλι των 80 χρόνων της ΛΟΕΛ που σύντομα θα γιορτάσουμε, ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Γνώμονας των πράξεών μας είναι πάντοτε η καλή γνώση αυτού που επιχειρούμε η πειθαρχία και σύνεση. Για το σκοπό αυτό, έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα νέων και ικανών στελεχών για τους οποίους είμαστε πραγματικά περήφανοι για τη δουλειά και τις επιτυχίες τους.

Ημερομηνίες – χρονολογίες σταθμοί

1943 Ιδρύεται στη Λεμεσό η Λαϊκή Οινοπνευματοποιητική Εταιρεία Λεμεσού (ΛΟΕΛ), η πρώτη οινοβιομηχανία στην Κύπρο που οργανώθηκε υπό τη μορφή μετοχικής εταιρείας.

1950 Στα μέσα της δεκαετίας του ‘50, η ΛΟΕΛ διευρύνει την παραγωγή και τα προϊόντα της και εγκαθίσταται σε νέο ιδιόκτητο εργοστάσιο κοντά στο  λιμάνι Λεμεσού.

1960 Στη δεκαετία του ‘60, άνοιξε πρώτη τις μεγάλες αγορές κρασιού και άλλων οινικών και οινοπνευματωδών ποτών στην πρώην Σοβιετική Ένωση, στην πάλαι ποτέ Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, στην τότε Τσεχοσλοβακία κι άλλες χώρες του πρώην ανατολικού συνασπισμού, κάνοντας τα κυπριακά κρασιά γνωστά και δημοφιλή. Ταυτόχρονα τα Sherrywines της ΛΟΕΛ και η θρυλική Κουμανδαρία ΑΛΑΣΙΑ ανοίγουν φτερά για όλες  τις πιο πάνω αγορές αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

1970 Στη δεκαετία του ‘70 όπου κυριαρχούν τα brandies η ΛΟΕΛ είναι δυναμικά παρούσα με τα λαοφιλή V.O 43 ,V.O Λειψίας και μετέπειτα το μοναδικό παλαιωμένο MASTERS X.O.

1980 Τη δεκαετία του ‘80 κάνει έντονη και δυναμική την παρουσία της με το κρασί της ποικιλίας PalominoBlanco με την επωνυμία «Palomino» και το ποικιλιακόNectaria.

1996 Το έτος αποτελεί σταθμό για τη ΛΟΕΛ αφού το 1996 γράφει μια ξεχωριστή σελίδα επιτυχίας με την παραγωγή και πώληση στην αγορά της πρώτης Ζιβανίας της Κύπρου.

2002 Ένταξη της ΛΟΕΛ στον Όμιλο Λαϊκού.

2016 Τη σκυτάλη της επιτυχίας θα πάρει το 2016 η παλαιωμένη ζιβανία «ZivanaGold» η οποία παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια γαλλικής προέλευσης  για περίοδο τουλάχιστον 3 ετών.

2019 Ολοκληρώνεται η ανέγερση του νέου υπερσύγχρονου οινοποιείου της ΛΟΕΛ, στον Άγιο Σύλα, στη Λεμεσό και καθιερώνονται νέα κρασιά με βάση πρώτιστα τις γηγενείς ποικιλίες αλλά και εκλεκτές ξένες.

Σημαντικές βραβεύσεις

Για 80 σχεδόν χρόνια η ΛΟΕΛ παραμένει πρωταγωνιστής στην παραγωγή κρασιών αλλά και οινοπνευματωδών ποτών.

Κατά καιρούς έτυχε πολλών διακρίσεων και βραβεύσεων σε πολλούς διαγωνισμούς του εξωτερικού αλλά και μετέπειτα με την καθιέρωση των Βραβείων του Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου έτυχε ανάλογων διακρίσεων. Προσφέροντας υψηλής ποιότητας προϊόντα, συνεχίζει στις μέρες μας την ανοδική της πορεία.

Τρεις μεγάλες διακρίσεις της Κουμμανδαρίας ΑΛΑΣΙΑ 2005 επιβεβαιώνουν ότι αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερη στη Κύπρο με διαφορά.

  • Μεγάλο Χρυσό Μετάλλιο στο 13ο Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου
  • ΧρυσόΜετάλλιοαπότο IWSC 2022 (International Wine & Spirit Competition)
  • Χρυσό Μετάλλιο από το SuperiorTasteAward με 3 αστέρια.

Το ΜαραθευτικόΕυάμπελος Γη ‘OakMatured’ 2019 κέρδισε το Αργυρό Μετάλλιο στο 13ο Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου.

Ο Πολύφημος, Ερυθρός Ξηρός Οίνος του 2019 έκλεψε τις εντυπώσεις και κέρδισε Χάλκινο Μετάλλιο από το IWSC 2022 (InternationalWine&SpiritCompetition).

Αυτά είναι μερικά από τα βραβεία που κέρδισε το Οινοποιείο ΛΟΕΛ για τα προϊόντα του.

Διεύθυνση.

209, Limassol Avenue, 2540 Dhali Industrial Area
P.O. Box 21819,

1513 Nicosia, Cyprus

Τηλέφωνο.

+357 22 717300