ΟΜΙΛΟΣ ΜΙΤΣΙΔΗ

Όραμα, αφοσίωση

και ομαδική εργασία

Η εταιρεία Μιτσίδη συμπληρώνει φέτος 90 χρόνια πετυχημένης παρουσίας στην κυπριακή αγορά. Η αρχή έγινε το 1932 από τα αδέλφια Χρυσόστομο και Κώστα Μιτσίδη, ύστερα από την απόκτηση ενός παραδοσιακού πετρόμυλου στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας, απέναντι από την Πύλη Αμμοχώστου. Η συνέχεια ήταν ανοδική καθιερώνοντας την Εταιρεία αρχικά στην κυπριακή αγορά και στη συνέχεια και στο εξωτερικό.

Ποιότητα με προσήλωση στην παράδοση

Η εταιρεία Μιτσίδη συμπληρώνει φέτος 90 χρόνια πετυχημένης παρουσίας στην Κυπριακή αγορά. Η επιχείρηση ξεκίνησε το 1932 από τα αδέλφια Χρυσόστομο και Κώστα Μιτσίδη, οι οποίοι μέχρι τότε ασχολούνταν με το εμπόριο ξυλείας. Κάποιες τυχαίες συγκυρίες τους οδήγησαν στην αγορά ενός παραδοσιακού πετρόμυλου στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας, απέναντι από την Πύλη Αμμοχώστου και έτσι ξεκίνησαν για πρώτη φορά να δραστηριοποιούνται και στον τομέα της αλευροποιίας και μακαρονοποιίας.

Όλα άρχισαν από ένα παραδοσιακό πετρόμυλο στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας, απέναντι από την Πύλη Αμμοχώστου.

Το αλεύρι Μιτσίδη έκανε την πρώτη του παρουσία από τότε στην αγορά, ενώ τα πρώτα μακαρόνια της επιχείρησης, τα οποία είχαν την επωνυμία «Κρίνος», πωλούνταν χύμα σε ξύλινα κιβώτια και αργότερα τυλιγμένα σε χαρτί, σε συσκευασίες της μισής και μίας οκάς. Επώνυμα, τα Μακαρόνια Μιτσίδη μπήκαν στην κυπριακή αγορά το 1961, με τη δημιουργία του πρώτου «αυτόματου» μακαρονοποιείου.

Παραγωγή μακαρονιών το 1962.

Εντυπωσιακά μερίδια

Με τα χρόνια η επιχείρηση συνέχισε να μεγαλώνει και να εξελίσσεται, με τη διαχείριση να περνά από γενιά σε γενιά. Σήμερα, ο Όμιλος Μιτσίδη αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο έμπειρη βιομηχανία αλεύρων και ζυμαρικών στην Κύπρο, κυριαρχώντας με μεγάλη διαφορά στην κυπριακή αγορά, με εντυπωσιακά μερίδια της τάξης του 55% στα συσκευασμένα άλευρα και 40% στα ζυμαρικά. Πέραν από τους παραδοσιακούς τομείς των αλεύρων και ζυμαρικών, η Εταιρεία δραστηριοποιείται επίσης και στην εμπορία σιτηρών, καθώς και στην εμπορία πολλών άλλων συναφών προϊόντων με την επωνυμία Μιτσίδη όπως ραβιόλες, πουργούρι, προϊόντα ντομάτας, σάλτσες, ζωμούς, ρύζια και όσπρια, καθώς και με την εισαγωγή και διάθεση μιας ευρείας γκάμας πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής, παγωτοποιίας και αρτοποιίας.

Και στο εξωτερικό

Πέρα από τη δραστηριοποίηση του στην Κύπρο, ο Όμιλος Μιτσίδη έχει έντονη παρουσία και στο εξωτερικό, τόσο μέσω εξαγωγών σε πολλές αγορές όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Μέση Ανατολή και Αραβικό Κόλπο, όσο και με την επέκταση των παραγωγικών του δραστηριοτήτων στα Βαλκάνια πριν 18 περίπου χρόνια, μέσω της θυγατρικής του Mitsides Point στη Σερβία.

Δύο αλευρόμυλοι και 14 σιλό

Στην Κύπρο, ο Όµιλος Μιτσίδη διαθέτει 14 ιδιόκτητα σιλό σιτηρών συνολικής χωρητικότητας 20.000 τόνων και δύο αλευρόµυλους, ένα στη Λευκωσία και ένα στη Λάρνακα. Πρόκειται για µικτούς μύλους οι οποίοι χειρίζονται όλα τα είδη σιταριού, µαλακό, δυνατό και σκληρό, καθώς και άλλα είδη σιτηρών. Με συνολική παραγωγική δυναµικότητα 250 τόνων ηµερησίως, παράγουν µια πλατιά γκάµα αλεύρων, σιµιγδαλιών και υποπροϊόντων όπως πίτερα και φουσκάρι. Ο Όµιλος διαθέτει επίσης και δύο υπερσύγχρονες και πλήρως αυτοµατοποιηµένες Μονάδες Επεξεργασίας Εξειδικευµένων Αλεύρων (Mixing Plants), οι οποίες προσφέρουν µοναδική ευελιξία και παρέχουν τη δυνατότητα παραγωγής µιας πλούσιας γκάµας εξειδικευµένων αλεύρων και µιγµάτων, σε συσκευασίες 1 έως 25 κιλών. Το Μακαρονοποιείο Μιτσίδη βρίσκεται στη Βιομηχανική Ζώνη Ιδαλίου και πέραν της δυνατότητας παραγωγής άριστης ποιότητας ξηρών ζυμαρικών διαθέτει και ξεχωριστή γραμμή παραγωγής φρέσκων/ κατεψυγµένων γεµιστών ζυµαρικών, ενώ στη Σερβία, η Mitsides Point διαθέτει ένα υπερσύγχρονο Μακαρονοποιείο, συνολικής δυναμικότητας 50 τόνων ανά 24ωρο.

Η Μιτσίδης απασχολεί περίπου 170 άτομα στην Κύπρο, περιλαμβανομένου προσοντούχου προσωπικού στους τομείς οικονομικής διαχείρισης, πωλήσεων και μάρκετιγκ, καθώς και επιστημονικό προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης, όπως τεχνολόγους τροφίμων και χημικούς που διαχειρίζονται το Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου της εταιρείας, μηχανολόγους, κ.ά.

Η Εταιρεία εφαρμόζει αυστηρό ποιοτικό έλεγχο σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, από την επιλογή των πρώτων υλών μέχρι και την διανομή των τελικών προϊόντων και η εταιρεία είναι πιστοποιημένη με τα Συστήματα Ασφάλειας και Υγιεινής Τροφίμων ISO 22000 (HACCP) και Διαχείρισης της Ποιότητας ISO 9001.

Προμηθευτής της Pizza Hut

Η εταιρεία Μιτσίδη είναι επίσης ο σημαντικότερος εξαγωγέας ζυμαρικών και αλεύρων από την Κύπρο, με κύριους εξαγωγικούς προορισμούς τη Μέση Ανατολή, τον Αραβικό Κόλπο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών αφορά πωλήσεις αλεύρων σε εστιατόρια «Pizza Hut» σε έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού Κόλπου, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας της εταιρείας με την Yum!Brands Inc. Η Μιτσίδης είναι εγκεκριμένος διεθνής προμηθευτής αλεύρων για την Pizza Hut International από το 1998.

Οι κεντρικές εγκαταστάσεις του Ομίλου στη Βιομηχανική Ζώνη Ιδαλίου.

Χρονολογίες σταθμοί

1932

– Ιδρύεται ο Συνεταιρισμός «Χρυσόστομος & Κώστας Μιτσίδης».

1955

– Εισάγεται ο πρώτος αυτόματος κυλινδρόμυλος από την MIAG Γερμανίας.

1961

– Εισάγονται τα πρώτα αυτόματα μηχανήματα παραγωγής ζυμαρικών από την Braibanti Ιταλίας και μπαίνουν στην αγορά τα πρώτα Μακαρόνια Μιτσίδη.

1965

– Μπαίνουν στην αγορά  τα πρώτα «Χωριάτικα Μακαρόνια» στο χάρτινο κουτί με το «Φυθκιώτικο» και τον τσέστο, το οποίο παραμένει σχεδόν αναλλοίωτο μέχρι σήμερα. Την ίδια χρονιά γίνεται και η πρώτη εξαγωγή μακαρονιών στην Αγγλία.

Από νωρίς η εταιρεία Μιτσίδης έβλεπε και εκτός Κύπρου. Το 1965 έγιναν οι πρώτες εξαγωγές προϊόντων της Εταιρείας στην Αγγλία.

1970

– Μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει ολοσχερώς τον Αλευρόμυλο Μιτσίδη στη Λευκωσία.

Μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς τον Αλευρόμυλο Μιτσίδη στη Λευκωσία το 1970.

1972

– Κτίζεται νέος αυτόματος Αλευρόμυλος στον χώρο του παλιού και ο συνεταιρισμός μετατρέπεται σε εταιρεία με την επωνυμία «Χρ. & Κ.Μιτσίδης Λτδ».

1988

– Ολοκληρώνεται η ανέγερση του νέου Μακαρονοποιείου Μιτσίδη στη Βιομηχανική Ζώνη Ιδαλίου.

1998

– Χτίζονται νέα γραφεία και αποθήκες στη Βιομηχανική Ζώνη Ιδαλίου. Tην ίδια χρονιά η εταιρεία Μιτσίδης εγκρίνεται ως ένας από τους 5 διεθνείς προμηθευτές αλεύρων για την αλυσίδα εστιατορίων Pizza Hut.

2000

– Η «Χρ. & Κ. Μιτσίδης Λτδ» μετατρέπεται σε δημόσια εταιρεία.

2004

– Ξεκινά η επέκταση στα βαλκάνια με την εξαγορά μεριδίου Σερβικής εταιρείας παραγωγής αλεύρων και ζυμαρικών.

2005

– Η  «Χρ. & Κ. Μιτσίδης Λτδ» μετονομάζεται σε «Μιτσίδης Δημόσια Εταιρεία Λτδ».

2010

– Ολοκληρώνεται η 100% εξαγορά της σερβικής εταιρείας η οποία πλέον φέρει την ονομασία Mitsides Point.

Ιδρυτές και συνεχιστές

Όλα ξεκίνησαν χάρις στην τόλμη και διορατικότητα δύο ανθρώπων που δεν είχαν τότε καμία σχέση με την αλευροποιία. Ήταν κάπου στο 1932 όταν τα αδέλφια Χρυσόστομος και Κώστας Μιτσίδη από το Λευκόνοικο, ξυλέμποροι στο επάγγελμα, αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να ασχοληθούν με τον τομέα αυτό. Τα αδέλφια Μιτσίδη, που διέθεταν τότε δικό τους καράβι και έκαναν εισαγωγές ξυλείας, ήταν εγγυητές των ιδιοκτητών ενός παραδοσιακού πετρόμυλου στη Νικηφόρου Φωκά, απέναντι από την Πύλη Αμμοχώστου. Όταν οι ιδιοκτήτες πτώχευσαν, τα αδέλφια κλήθηκαν να ξεπληρώσουν το χρέος. Τότε πώλησαν το καράβι τους, έβαλαν υποθήκη τα σπίτια τους και αγόρασαν τον Αλευρόμυλο. Έτσι, αστειευόμενοι για χρόνια μετά έλεγαν ότι από «εφοπλιστές» κατάντησαν «μυλωνάδες».

Το 1932 τα δύο αδέλφια ίδρυσαν τον συνεταιρισμό «Χρυσόστομος & Κώστας Μιτσίδης».

Με το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου τη διεύθυνση άρχισε να αναλαμβάνει η δεύτερη γενιά τη οικογένειας, με τους γιούς του Χρυσόστομου, Πέτρο και Στέλιο Μιτσίδη και τους γιούς του Κώστα, Πέτρο και Μίκη Μιτσίδη.

Σήμερα, η διεύθυνση και διαχείριση του Ομίλου βρίσκεται κυρίως στα χέρια της  τρίτης γενιάς της οικογένειας με τη συμμετοχή και μελών της τέταρτης γενιάς. Η Μιτσίδης είναι πλέον μια Δημόσια Εταιρεία, με Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου προεδρεύει ο Διευθύνων Σύμβουλος Ντίνος Μιτσίδης και το  οποίο περιλαμβάνει και ανεξάρτητους Συμβούλους.

Μέλη της Διευθυντικής Ομάδας κατά τους εορτασμούς των 80χρονων της εταιρείας πριν 10 χρόνια.

Όραμα, αφοσίωση και ομαδική εργασία

Η εταιρεία Μιτσίδη συμπληρώνει φέτος 90 χρόνια πετυχημένης παρουσίας στην κυπριακή αγορά. Η αρχή έγινε το 1932 από τα αδέλφια Χρυσόστομο και Κώστα Μιτσίδη, ύστερα από την απόκτηση ενός παραδοσιακού πετρόμυλου στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας, απέναντι από την Πύλη Αμμοχώστου. Η συνέχεια ήταν ανοδική καθιερώνοντας την Εταιρεία αρχικά στην κυπριακή αγορά και στη συνέχεια και στο εξωτερικό. Η Μιτσίδης συνέδεσε το όνομά της με την εξέλιξη της αλευροποιίας και της μακαρονοποιίας στην Κύπρο. Με προσήλωση στην ποιότητα και την παράδοση, σήμερα, 90 χρόνια μετά, ο Όμιλος Μιτσίδη αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο έμπειρη βιομηχανία αλεύρων και ζυμαρικών στη χώρα.

Ο κ. Μιτσίδης μας μίλησε για όλα. Το χθες, το σήμερα, το μέλλον, τις σημαντικές στιγμές στον Όμιλο και για τη μετά την πανδημία εποχή.

Ο Ντίνος Μιτσίδης, Εκτελεστικός Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου.

Όνομα βαρύ

Πώς είναι να βρίσκεται κάποιος επικεφαλής ενός Oμίλου με μια ιστορία τόσο μεγάλη και ένα όνομα τόσο βαρύ;

Σίγουρα η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη, ιδιαίτερα τώρα που η Eταιρεία έχει πλέον μετεξελιχθεί σε δημόσια και έχει εισαχθεί το Χρηματιστήριο. Η συνέχιση μιας πετυχημένης πορείας 90 χρόνων και του οράματος των προκατόχων μας αποτελεί σίγουρα μια βαριά παρακαταθήκη για εμάς που καλούμαστε να συνεχίσουμε αυτή την πορεία. Επιπλέον, η σταθερή και διαχρονική υποστήριξη και εμπιστοσύνη του Κύπριου καταναλωτή προς τα προϊόντα μας δημιουργεί ακόμα ένα έναυσμα για να συνεχίσουμε αυτή την πορεία και να μετεξελίξουμε την επιχείρηση σύμφωνα και με τις απαιτήσεις του επιχειρείν του 21ου αιώνα.

Τι μεταφέρει στο σήμερα και το αύριο αυτή όλη η ιστορία;

Η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από την προσήλωση σε ένα όραμα, τη σκληρή δουλειά, την επικέντρωση στην ικανοποίηση του πελάτη αλλά και τη φροντίδα των ανθρώπων της Εταιρείας.

Τι καθόρισε το DNA του Ομίλου και ποιο είναι αυτό;

Το DNA του Ομίλου καθορίστηκε από τις αρχές και αξίες που εμπότισαν στην επιχείρηση οι ιδρυτές και παππούδες μας και οι οποίες βασίζονται στον σεβασμό προς τον πελάτη και συνεργάτες, προς την κοινωνία στο σύνολό της και προς τους εργαζόμενούς του.

Η πυρκαγιά του 1970

Ποια θεωρείτε ως ιδιαίτερα σημαντική ή κρίσιμη στιγμή σε αυτή την πολύχρονη πορεία του Ομίλου; Ποια ιστορία – περιστατικό σας έχει μείνει αξέχαστο, είτε από προσωπική εμπειρία είτε από αυτά που σας έχουν διηγηθεί;

Μια πολύ σημαντική και κρίσιμη στιγμή στην ιστορία του Ομίλου θεωρώ ότι ήταν η μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς τον παλιό αλευρόμυλο στη Νικηφόρου Φωκά στις 5 Σεπτεμβρίου του 1970. Ήμουν μικρός τότε και βρισκόμαστε όλη η οικογένεια στο εξοχικό μας στην Κερύνεια. Θυμούμαι ότι κτύπησε το τηλέφωνο και ο πατέρας μου πήρε αμέσως το αυτοκίνητο και έτρεξε στον χώρο της πυρκαγιάς.  Η Εταιρεία τότε βρέθηκε στα πρόθυρα χρεωκοπίας, αφού ήταν πλέον αδύνατη η παραγωγή αλεύρων και η διανομή τους στην αγορά. Εντούτοις, με τόλμη και αρκετές θυσίες και χάρις στη στήριξη και του προσωπικού προχώρησαν αμέσως στην αναδόμηση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού και σε διάστημα ενός περίπου χρόνου κατάφεραν να ολοκληρώσουν και να θέσουν σε λειτουργία έναν νέο αλευρόμυλο στον χώρο του παλιού, και να κερδίσουν, στα χρόνια που ακολούθησαν, την ηγετική θέση στον τομέα τους στην αγορά.

Ποιο θεωρείτε ως το πιο σημαντικό έργο – απόφαση κλπ στο πρόσφατο παρελθόν ή και στο σήμερα;

Η πιο σημαντική απόφαση που έχει παρθεί στο πρόσφατο παρελθόν ήταν η ένταξή μας στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου το 2007. Αυτό οδήγησε την Εταιρεία μακριά από την εσωστρέφεια και μας υποχρέωσε να εισάξουμε σύγχρονα συστήματα εταιρικής διακυβέρνησης, τα οποία εναρμονίστηκαν με τον οικογενειακό χαρακτήρα και αξίες του Ομίλου και οδήγησαν στην ανάπτυξή του.

Τρία συστατικά επιτυχίας

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που έχετε πάρει και ποια συμβουλή εσείς θα δίνατε σε έναν νέο επαγγελματία;

Την καλύτερη συμβουλή την έχω πάρει από τον πατέρα μου λίγο πριν αυτός αφυπηρετήσει. Μου είχε πει να μην ξεχνώ ποτέ ότι η διαχρονική επιτυχία που έχει μια εταιρεία εξαρτάται από το καλό όνομα που θα έχει κτίσει ανάμεσα στους καταναλωτές, τους συνεργάτες και το προσωπικό της. Η καλύτερη συμβουλή που εγώ θα έδινα σε κάποιον νέο επιχειρηματία θα ήταν να πιστεύει στον εαυτό του και στο όραμά του και να μην ξεχνά ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από σκληρή ομαδική εργασία, υπό την καθοδήγηση ενός σωστού ηγέτη. Και για να πετύχεις σαν ηγέτης πρέπει απαραίτητα να συνυπάρχουν τρία συστατικά: (α) να μπορείς, (β) να θέλεις και (γ) να σε θέλουν!

Σχέδια για επενδύσεις

Προγραμματίζει ο Όμιλος κάποιο νέο μεγάλο ή σημαντικής αξίας έργο – απόφαση ή εξαγορά ή κάτι σχετικό;

Ένας από τους βασικούς στόχους του Ομίλου είναι η συγκέντρωση όλων των παραγωγικών μονάδων στη Βιομηχανική Ζώνη Ιδαλίου, όπου η εταιρεία διαθέτει γη έκτασης 22 στρεμμάτων. Σκοπός είναι στον χώρο αυτό όπου βρίσκονται τα Κεντρικά Γραφεία, οι κεντρικές αποθήκες, τα σιλό, το εργοστάσιο παραγωγής ζυμαρικών και η μονάδα παραγωγής εξειδικευμένων αλεύρων, να ανεγερθεί και ο νέος αλευρόμυλος, ο οποίος θα αντικαταστήσει τους δύο υφιστάμενους στο κέντρο της Λευκωσίας και στην Αραδίππου. Η συγκεκριμένη κίνηση θα επιφέρει σημαντικές εξοικονομήσεις και οικονομίες κλίμακας στην Εταιρεία, ενώ θα προσφέρει τη δυνατότητα και για την κατάλληλη αξιοποίηση του ακινήτου του υφιστάμενου αλευρόμυλου Μιτσίδη, ο οποίος βρίσκεται σε μια προνομιούχα τοποθεσία στην παλιά Λευκωσία, ακριβώς απέναντι από την Πύλη Αμμοχώστου.

Η μετά την πανδημία εποχή

Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση στην Κύπρο. Πριν καλά καλά σταθεί στα πόδια της η οικονομία ήρθε ο κορωνοϊός. Πώς θα είναι τα πράγματα μετά την πανδημία;

Δυστυχώς κατά την τελευταία δεκαετία η κυπριακή οικονομία ήρθε αντιμέτωπη με διάφορες κρίσεις οι οποίες ανέτρεψαν πολλά δεδομένα που ίσχυαν προηγουμένως και έφεραν μια νέα οικονομική και κοινωνική τάξη πραγμάτων, με τα μεγαλύτερα βάρη να επωμίζονται οι απλοί πολίτες και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η τελευταία κρίση που επήλθε με την επέλαση της πανδημίας οδήγησε για πρώτη φορά στην ιστορία ταυτόχρονο κλείσιμο της παγκόσμιας οικονομίας, οδηγώντας τον πλανήτη σε αχαρτογράφητα νερά, με το μεγαλύτερο πλήγμα να το επωμίζεται ο κλάδος του τουρισμού και της εστίασης.

Ο Όμιλός μας, σαν ηγέτης στην αγορά στους κλάδους μακαρονοποιίας, αλευροποιίας και πρώτων υλών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, πλήγηκε σοβαρά από το κλείσιμο του επισιτιστικού τομέα και του τουρισμού. Σε κάποιο βαθμό το πλήγμα μετριάστηκε από τη θεαματική αύξηση στην κατανάλωση βασικών αγαθών στην κατηγορία του λιανεμπορίου. Εντούτοις, οι αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών όπως τα σιτηρά, της ενέργειας και των μεταφορικών που ακολούθησαν και δυστυχώς συνεχίζονται, οδήγησαν σε μεγάλη πίεση στα οικονομικά δεδομένα του Ομίλου, αφού και λόγω του ανταγωνισμού η μετακύλιση έστω και εν μέρει των αυξήσεων αυτών στις τιμές των τελικών προϊόντων έγινε με μεγάλη καθυστέρηση.

Σήμερα βιώνουμε μια ακόμα έξαρση της πανδημίας με την μετάλλαξη «Όμικρον» που, αν και δεν έχει οδηγήσει σε κλείσιμο της αγοράς, έχει οδηγήσει στον περιορισμό της κοινωνικοποίησης των πολιτών, με αποτέλεσμα να πλήγεται σοβαρά, για ακόμα μια φορά, ο χώρος της εστίασης και των εκδηλώσεων. Πιστεύω ότι οδηγούμαστε προς το τέλος της πανδημίας, η οποία θα μετατραπεί σε ενδημική, αλλά θα συνεχίσει σε κάποιο βαθμό να μας επηρεάζει και να μας ταλαιπωρεί για κάποια χρόνια ακόμα.

Καταλυτικές αλλαγές

Βλέπετε να άλλαξε και η συμπεριφορά της κοινωνίας, των πολιτών και των καταναλωτών;

Σε γενικές γραμμές, η πανδημία έχει επιφέρει καταλυτικές αλλαγές στη συμπεριφορά των ατόμων και της κοινωνίας γενικότερα. Ανέδειξε και επιτάχυνε τη χρήση της τεχνολογίας στην επικοινωνία. Ο θεσμός της τηλεργασίας από το σπίτι ήρθε για να μείνει. Οι καταναλωτικές συνήθειες έχουν επίσης αλλάξει, αφού αυξήθηκαν οι διαδικτυακές αγορές ή οι παραγγελίες για όλα τα προϊόντα και όχι μόνο για φαγητό. Η τηλεκπαίδευση επίσης μπήκε δυνατά στη ζωή μας, ενώ αναδείχτηκε περίτρανα και η σημαντικότητα της ύπαρξης ενός αξιόπιστου συστήματος υγείας σε ένα κράτος. Εντούτοις, η απομόνωση και η σημαντική μείωση της φυσικής επαφής ανάμεσα στους ανθρώπους αναπόφευκτα επιφέρει και ψυχολογικές επιπτώσεις τις οποίες θα έχουμε να διαχειριστούμε στο μέλλον.

Σε γενικές γραμμές, έγινε πλέον κατανοητό σε όλους ότι λόγω της παγκοσμιοποίησης και της εύκολης διακίνησης ανθρώπων και αγαθών κάτι σημαντικό που ξεκινά σε μια γωνιά του πλανήτη δεν αφήνει κανένα ανεπηρέαστο. Και γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει συνεργασία και συντονισμός μεταξύ των κυβερνήσεων του κόσμου και να ακολουθείται κοινή στρατηγική στην αντιμετώπιση παγκόσμιων κρίσεων.

Διαχρονική κοινωνική προσφορά

Από την ίδρυσή της το 1932, η εταιρεία Μιτσίδη ένιωθε ότι αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας και θεωρούσε χρέος της να ανταποδίδει με κάθε τρόπο την αγάπη και εμπιστοσύνη με την οποία η κυπριακή κοινωνία την στήριζε. Ιδιαίτερα με τις συνθήκες φτώχειας που επικρατούσαν εκείνη την εποχή στην Κύπρο, και με την πρώτη έδρα της να βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το τότε φτωχοκομείο της παλιάς Λευκωσίας, οι ιδρυτές θεωρούσαν υποχρέωσή τους να προσφέρουν σε όσους συνανθρώπους μας  βρίσκονταν σε ανάγκη.

Αυτή τη νοοτροπία ανθρωπιάς την πέρασαν σαν απαράβατη αρχή και στις επόμενες γενιές διευθυντών και επί συνεχούς βάσης προσφέρονταν κάθε χρόνο μεγάλες ποσότητες δωρεάν προϊόντων αλλά και χρηματικά ποσά σε δυσπραγούντες συνανθρώπους μας και οργανωμένα σύνολα.

Σε μια πιο οργανωμένη βάση η δράση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) της εταιρείας μπήκε πριν περίπου 14 χρόνια όταν, πέρα από τη σταθερή φιλανθρωπική της δράση, άρχισαν να πραγματοποιούνται ειδικές εκστρατείες και ενέργειες με πιο συγκεκριμένους σκοπούς κάθε φορά. Αρχή έγινε στο τέλος του 2007, όταν με την ευκαιρία των 75χρονών της η εταιρεία Μιτσίδη ανακοίνωσε τη στήριξη της Ολυμπιακής Ομάδας της Κύπρου στην προσπάθειά της για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνο. Ως Επίσημος Χορηγός της ΚΟΕ συνεισέφερε τότε πέρα από €100.000.

Πολλαπλές δράσεις

Χρονιά έντονης κοινωνικής δράσης ήταν και η περίοδος της κρίσης του 2012-2013, όταν η εταιρεία στήριξε έμπρακτα τις πολύτεκνες οικογένειες, μέσω της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, στηρίζοντας ταυτόχρονα με δωρεάν προϊόντα κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια και οργανωμένα σύνολα, όπως Ερυθρό Σταυρό, Αλκυονίδες, Βαγόνι Αγάπης, Λευκωσιάζω, και πολλά άλλα, με το σύνολο να ξεπερνά τις 25.000 δωρεάν πακέτα.

Την επόμενη χρονιά υπήρξε η έναρξη στήριξης του Οργανισμού “Hope for Children”, με την εταιρεία Μιτσίδη να συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία του κτηρίου που σήμερα στεγάζει τα απροστάτευτα παιδιά, αναλαμβάνοντας την ανακαίνιση και επίπλωση της κουζίνας και τραπεζαρίας του Σπιτιού της Ελπίδας, ενώ διαχρονικά συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν προϊόντα κάθε μήνα για τη σίτιση των παιδιών.

Από το 2017 και μετά καθιερώθηκαν κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες και εκστρατείες ως θεσμοί που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο. Αναφέρονται συγκεκριμένα η ετήσια έκδοση μιας σειράς βιβλίων συνταγών για παιδιά, το Baby Cookbook, που διανέμεται κάθε Μάιο  εδώ και 5 χρόνια δωρεάν με τον «Φιλελεύθερο» σαν δώρο για τη γιορτή της μητέρας.

Μια άλλη εκστρατεία που καθιερώθηκε σαν ετήσιος θεσμός είναι και η πασχαλινή εκστρατεία “Ζυμώνουμε με αγάπη για τα θαύματα της ζωής», η οποία εδώ και 5 χρόνια στηρίζει τα πρόωρα νεογνά στον αγώνα τους για ζωή, μέσω του Συνδέσμου «Μωρά-Θαύματα». Συγκεκριμένα, μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις αλεύρων χρηματοδοτούν την αγορά αναγκαίου εξοπλισμού της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακάριου Νοσοκομείου και μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει δωρίσει 2 μόνιτορς παρακολούθησης της ζωτικής λειτουργίας των νεογνών, ένα ολοκληρωμένο σύστημα πολλαπλής φωτοθεραπείας και δύο μηχανήματα μη επεμβατικής μηχανικής υποστήριξης αναπνοής  των νεογνών που χρειαζόταν η Μονάδα.

Σημαντική είναι η κοινωνική προσφορά του Ομίλου μέσα από συγκεκριμένες δράσεις. Μια από αυτές είναι το «Ζυμώνουμε με αγάπη για τα θαύματα της ζωής».

Επίσης μια εκστρατεία που καθιερώθηκε σαν ετήσιος θεσμός είναι και ο “Μήνας Ζυμαρικών και Αγάπης” που πραγματοποιείται κάθε Οκτώβριο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Ζυμαρικών που γιορτάζεται στις 25 Οκτωβρίου, συνεισφέροντας κάθε φορά από τα έσοδα πωλήσεων ζυμαρικών του μήνα για κάποιο κοινωφελή σκοπό ή τη στήριξη φιλανθρωπικών οργανώσεων όπως Ένα Όνειρο μια Ευχή, Αλκυονίδες, Hope for Children, Καραϊσκάκειο Ίδρυμα κ.ά. Τον περασμένο Οκτώβριο η Εταιρεία επέλεξε να στηρίξει το Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο των πυρόπληκτων κοινοτήτων Λεμεσού και Λάρνακας, προσφέροντας στο σχολείο Ιαματική εξοπλισμό όπως διαδραστικούς πίνακες αφής, υπολογιστές, τάμπλετς και επιμορφωτικά παιχνίδια.

Διεθνείς συνεργασίες

Η σημαντικότερη διεθνής συνεργασία της εταιρείας Μιτσίδη είναι η συνεργασία με τον πολυεθνικό κολοσσό Yum!Brands (πρώην Tricon Inc.), εταιρεία που διαθέτει τα δικαιώματα δικαιόχρησης (franchise) παγκόσμια των διεθνών αλυσίδων εστιατορίων Pizza Hut, Taco Βell, KFC και άλλων. Η συνεργασία ξεκίνησε το 1998, όταν μετά από μια διετή διαδικασία αυστηρών ελέγχων σε θέματα ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας η εταιρεία κατάφερε να εγκριθεί ως ένας από τους εγκεκριμένους διεθνείς προμηθευτές αλεύρων για την Pizza Hut και σαν τέτοιος  προμηθεύει με αλεύρι ένα μεγάλο αριθμό εστιατορίων Pizza Hut στις Αραβικές Χώρες και Μέση Ανατολή. Η συνεργασία αυτή έφερε και διεθνή αναγνώριση και κύρος στην εταιρεία Μιτσίδη αλλά και πολλές διεθνείς Βραβεύσεις από την Yum!Brands.

Μια άλλη σημαντική συνεργασία είναι η συμφωνία με τη βελγική εταιρεία Puratos N.V., τη μεγαλύτερη εταιρεία παγκόσμια στον τομέα παραγωγής πρώτων υλών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Η συνεργασία ξεκίνησε το 1997 με την εταιρεία Μιτσίδης να είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων της Puratos N.V. Έκτοτε έγιναν συνεργασίες και με πολλές άλλες εταιρείες και σήμερα η Μιτσίδης εισάγει και διανέμει μια ευρεία γκάμα πρώτων υλών για ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία και άλλες βιομηχανίες τροφίμων από κορυφαίες εταιρείες του τομέα, περιλαμβανομένων της Puratos, Belcolade, Leman, Smet και Cargill Βελγίου, Pregel, Pavoni, Laped, FB-Berton και Novacart Ιταλίας, Patisfrance Γαλλίας, Rountas και Lekos Ελλάδας, κ.ά. Τα προϊόντα αυτά περιλαμβάνουν βελτιωτικά, μίγματα και πρόσθετα αρτοποιίας, μίγματα ζαχαροπλαστικής, μαργαρίνες, σοκολάτες, κρέμες, γλάσα, βάσεις παγωτού, κ.ά.

Διπλή βράβευση για την Μιτσίδης το 2001 από την Tricon. Τα βραβεία παρέλαβαν οι Ντίνος και Τόμμυς Π. Μιτσίδη σε τελετή στο Ντάλλας των ΗΠΑ.

Σημαντικές διεθνείς και τοπικές βραβεύσεις

Οι σημαντικότερες διεθνείς βραβεύσεις της Εταιρείας προέκυψαν μέσα από τη συνεργασία με την πολυεθνική Yum!brands (πρώην Tricon), ως εγκεκριμένοι προμηθευτές αλεύρων της Pizza Hut International. Συγκεκριμένα, ανάμεσα σε άλλες εταιρείες κολοσσούς που περιλαμβάνονται στους διεθνείς προμηθευτές της αλυσίδας, και με κριτήρια την ποιότητα, υγιεινή, εξυπηρέτηση και πωλήσεις, η εταιρεία Μιτσίδη κατάφερε να πάρει τις πιο κάτω διακρίσεις:

2000 – Middle East Supplier of the Year.

2001 – Middle East Supplier of the Year.

2001 – International Supplier of the Year.

2003 – Middle East Supplier of the Year.

2005 – Middle East Supplier of the Year.

Εγχώριες διακρίσεις

Η εταιρεία Μιτσίδη έχει επίσης κερδίσει και πολλές τοπικές διακρίσεις, με τις πιο πρόσφατες να είναι:

2018 – Βράβευση στον 4ο Διαγωνισμό Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού.

2018 – In Business Awards – κατηγορία Βιομηχανία / Μεταποίηση.

2019 – 6th In Business Grocery Retail Awards – Φυσικοί Ζωμοί Μιτσίδη.

2021 – KEBE Business Leader Award – Κατηγορία Εμπόριο – Βράβευση Κωνσταντίνου Μιτσίδη.

Διεύθυνση.

Tefkrou Anthia 16, Dhali
Industrial Zone

2540 Nicosia, Cyprus

Τηλέφωνο.

+357 22 572 020