ΟΜΙΛΟΣ MSJ

Επαγγελματισμός,

εντιμότητα, εργατικότητα

Ξεκινώντας το 1944 ως φαρμακείο, ο Όμιλος MSJ σήμερα μετρά 77 χρόνια επιτυχημένης δραστηριότητας στον τομέα της υγείας σε Κύπρο και Ελλάδα. Διοικείται από τέσσερα αδέλφια και πλέον χαίρει και της συμμετοχής έξι ατόμων της τρίτης γενιάς. Διατηρεί συνεργασίες με γνωστούς οίκους του εξωτερικού και με επιλεγμένα brands διεθνούς αξιοπιστίας μέσω των εταιρειών του σε Κύπρο και Ελλάδα.

Όλα ξεκίνησαν από ένα μικρό φαρμακείο

Ξεκινώντας το 1944 ως φαρμακείο, ο Όμιλος MSJ σήμερα μετρά 77 χρόνια επιτυχημένης δραστηριότητας στον τομέα της υγείας σε Κύπρο και Ελλάδα. Διοικείται από τέσσερα αδέλφια και πλέον χαίρει και της συμμετοχής έξι ατόμων της τρίτης γενιάς. Διατηρεί συνεργασίες με γνωστούς οίκους του εξωτερικού και με επιλεγμένα brands διεθνούς αξιοπιστίας μέσω των εταιρειών του σε Κύπρο και Ελλάδα.

Ο ιδρυτής του Ομίλου MSJ, Μιχαλάκης Ιακωβίδης, στον πάγκο του. Σήμερα στο ισόγειο των κεντρικών γραφείων του Ομίλου MSJ μπορεί κανείς να δει το παραδοσιακό φαρμακείο της τότε εποχής, το «Michel Pharmacy», και μερικά από τα πρώτα εργαλεία που χρησιμοποίησε ο Μ. Ιακωβίδης.

Οι εταιρείες της Κύπρου (Μ.Σ. Ιακωβίδης, Γένεσις Φάρμα Κύπρου Lifepharma, Vetagrica και Agrolan) προσφέρουν προϊόντα φαρμακευτικά, βιοτεχνολογίας, προσωπικής φροντίδας και ευρείας κατανάλωσης, δερμοκαλλυντικά, οδοντιατρικά προϊόντα, προϊόντα βρεφικής και παιδικής διατροφής και φροντίδας, εργαστηριακό και ιατρικό εξοπλισμό και προϊόντα κτηνιατρικά και φυτοπροστασίας.

Οι εταιρείες της Ελλάδας (Μ.Σ. Ιακωβίδης Ελλάς και Γένεσις Φάρμα Ελλάς) προσφέρουν προϊόντα φαρμακευτικά, βιοτεχνολογίας, ιατρικού εξοπλισμού και καινοτόμων ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Ο ιδρυτής

Όλα ξεκίνησαν από τον Μιχαλάκη (Μισιέλ) Σ. Ιακωβίδη ο οποίος γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1916, σε μια εποχή που η Κύπρος ήταν ακόμα βρετανική αποικία. Ήταν ένας από τους πρώτους μαθητές του δημοτικού σχολείου «ΕΛΕΝΕΙΟΝ» και το 1934 αποφοίτησε με εξαιρετική βαθμολογία από το Παγκύπριο Γυμνάσιο.

Όλα ξεκίνησαν από το φαρμακείο «Michel Pharmacy» στην οδό Βίτσι στη Λευκωσία (1944).

Στη συνέχεια απασχολήθηκε ως βοηθός φαρμακείου σε ένα από τα πρώτα φαρμακεία στη Λευκωσία ενώ σπούδαζε για το πτυχίο Φαρμακοποιού μέσω αλληλογραφίας με υποκατάστημα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το 1934 λοιπόν, άρχισε να εργάζεται σε φαρμακείο για να αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία αλλά και την οικονομική δυνατότητα, ούτως ώστε λίγα χρόνια αργότερα να καταφέρει να ανοίξει και το πρώτο δικό του φαρμακείο, σύμφωνα με το όραμα του.

Ο Μιχαλάκης Ιακωβίδης.

Η ιστορία της επιτυχημένης πορείας του Ομίλου MSJ ξεκινά το 1944 όταν άνοιξε το πρώτο του φαρμακείο λιανικής, με το MSJ να αντιπροσωπεύει τα αρχικά του ιδρυτή. Το “Michel Pharmacy” βρισκόταν κοντά στο σταθμό των λεωφορείων στην πιο πολυσύχναστη περιοχή της Λευκωσίας, στο σημερινό κατεχόμενο τμήμα της πόλης, στην οδό Βίτσι 10-15.

Όλα ξεκίνησαν από το φαρμακείο «Michel Pharmacy» στην οδό Βίτσι στη Λευκωσία (1944).

Στη ζωή του η Δήμητρα

Ο Μιχαλάκης το 1949 νυμφεύτηκε τη Δήμητρα Σωτηριάδου. Η Δήμητρα ήταν πάντα στο πλευρό του Μιχαλάκη, στηρίζοντας τον στα πρώτα του βήματα, και εργαζόταν μαζί του στο φαρμακείο. Μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Σώτο, τον Σάββα, τον Αλέξανδρο και τον Αριστοκλή (Άρη).

Κεντρικά γραφεία στη Λευκωσία, τέλη της δεκαετίας του ’70. Μπροστά οι Σάββας, Μιχάλης και Αλέξανδρος και πίσω οι Άρης, Δήμητρα και Σώτος.

Η δημοτικότητα του φαρμακείου αυξήθηκε γρήγορα καθώς οι άνθρωποι από τις γύρω περιοχές που έφταναν να επισκεφθούν τους γιατρούς τους, αγόραζαν τα φάρμακά τους από εκεί κατά την επιστροφή τους. Ο Μιχαλάκης ήταν επίσης από τους πρώτους που εγκατέστησαν τηλέφωνο στην Κύπρο τη δεκαετία του 1940, με τον αριθμό 116, που εξακολουθεί να υπάρχει ως ένας από τους εταιρικούς αριθμούς του Ομίλου MSJ μέχρι και σήμερα.

Τότε, ο κατάλογος των φαρμάκων ήταν σύντομος και συγκεκριμένος και συνήθως περιλάμβανε σιρόπια βήχα, μερικά χάπια και σκόνες που παρασκευάζονταν σε μικρές ποσότητες στα φαρμακεία από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς. Διέθεταν το δικό τους μικρό εργαστήριο φαρμάκων με όλα τα χρειώδη, όπως τη ζυγαριά και τη σπάτουλα, με την οποία αναμίγνυαν τα διάφορα χημικά και συστατικά, βάσει της αναλυτικής συνταγής του γιατρού. Οι εισαγωγές έτοιμων συσκευασμένων φαρμάκων στην Κύπρο ήταν πολύ περιορισμένες.

Ο Μιχαλάκης, με τη διορατικότητα που τον χαρακτήριζε, προέβλεπε ότι στο μέλλον τα φάρμακα θα πωλούνταν έτοιμα συσκευασμένα, γι’ αυτό άρχισε να αναζητά φαρμακευτικές εταιρείες στο εξωτερικό για εισαγωγές στην Κύπρο, κάτι πρωτοποριακό για την εποχή. Έτσι, το 1949 έκανε το μεγάλο βήμα: εξασφάλισε μια σημαντική συμφωνία συνεργασίας ως αποκλειστικός διανομέας με την κορυφαία αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία, Merck & Co (MSD), και έγινε ένας από τους πρώτους εισαγωγείς και διανομείς έτοιμων φαρμακευτικών προϊόντων στην κυπριακή αγορά.

Η οικογένεια ήταν πάντα προτεραιότητα για τον Μιχαλάκη Ιακωβίδη. Στη φωτογραφία με τη σύζυγό του Δήμητρα Σωτηριάδου και τα τέσσερα παιδιά τους.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1956 και κατά την περίοδο της μεγάλης επιδημίας πολιομυελίτιδας, ανέλαβε την πρωτοβουλία να εισάγει το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας από το Βέλγιο, το οποίο προσέφερε σε ανταγωνιστική τιμή σε σύγκριση με τη δεύτερη διαθέσιμη εναλλακτική λύση. Αργότερα, στη δεκαετία του 1960, επεκτάθηκε με δύο ακόμη φαρμακεία: ένα στον Άγιο Δομέτιο και ένα άλλο στη Λεωφόρο Μακαρίου. Η συμβολή της συζύγου του Μιχαλάκη, Δήμητρας, ήταν πολύ σημαντική αφού αναλάμβανε ενεργό ρόλο στη λειτουργεία του φαρμακείου του Αγίου Δομετίου.

Άρχισε έτσι σταδιακά να εξασφαλίζει σημαντικές και πρωτοποριακές, για την τότε εποχή, αντιπροσωπείες για εισαγωγή και διανομή φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, θέτοντας γερά θεμέλια για την από τότε ραγδαία ανάπτυξη του Ομίλου MSJ σε όλους τους τομείς της υγείας.

Οι εταιρείες του Ομίλου έχουν τύχει αρκετών διακρίσεων.

Ο Μιχαλάκης εργαζόταν σκληρά σε όλη του τη ζωή μέχρι την ημέρα που έκλεισε τα μάτια του στις 21 Ιουνίου 2015.

Οι συνεχιστές

Τα παιδιά του Μιχαλάκη, οι τέσσερις γιοι του, μετέβησαν για σπουδές στο εξωτερικό, επιλέγοντας διαφορετικούς κλάδους σε Σχολές και Πανεπιστήμια στην Αγγλία και Γαλλία.

Τα τέσσερα αδέλφια που σήμερα διοικούν τον Όμιλο MSJ, Αλέξανδρος, Σάββας, Σώτος και Άρης

Οι 4 τους – Σώτος, Σάββας, Αλέξανδρος και Άρης – αρχίζουν από τις αρχές του 1970 να επιστρέφουν στην Κύπρο, και να εντάσσονται σταδιακά στην οικογενειακή επιχείρηση, εξερευνώντας τις εμπορικές ευκαιρίες της επιχείρησης στους τομείς της φαρμακευτικής και της υγείας. Εργάστηκαν ως ομάδα, καταμερίζοντας στόχους για την καταρχήν διατήρηση των φαρμακείων και μετέπειτα την ανάπτυξη των εμπορικών επιχειρήσεων.

Ο πρώτος που επέστρεψε από τις σπουδές του ήταν ο Σώτος, ο οποίος για τα πρώτα τρία χρόνια, δούλευε απευθείας στην αγορά, αφιερώνοντας το ήμισυ του χρόνου του στο γραφείο, και το υπόλοιπο μισό επισκεπτόταν πελάτες, συμπεριλαμβανομένων γιατρών και φαρμακείων, προκειμένου να κατανοήσει βαθιά την κυπριακή αγορά και δυναμική και να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο το οποίο είναι υψίστης σημασίας στην Κύπρο.

Ωστόσο, η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για την οικογενειακή επιχείρηση, η οποία έχασε περισσότερα από τα μισά από τα εμπορεύματά της, τα οποία είχαν σημαντική αξία, από την αποθήκη της στην Αμμόχωστο καθώς και από το λιμάνι της πόλης. Το Αεροδρόμιο Λευκωσίας έκλεισε καθώς βρισκόταν στην ενδιάμεση ζώνη και η εταιρεία δεν μπόρεσε να εισαγάγει φάρμακα, καθώς δεν υπήρχαν άλλα αεροδρόμια στο νησί. Επομένως, δεν υπήρχαν προμήθειες φαρμακευτικών προϊόντων στην αγορά για μερικές εβδομάδες και αντιμετωπίζονταν ελλείψεις. Ωστόσο, για να μην μείνουν οι ασθενείς της Κύπρου χωρίς φάρμακα, βρέθηκε μια λύση, μέσω αεροπορικής μεταφοράς φαρμάκων στην Αθήνα και από εκεί στη Λεμεσό δια θαλάσσης. Αυτό κράτησε μέχρι τον Φεβρουάριο του 1975 όταν άνοιξε το αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Κεντρικά γραφεία στη Λευκωσία, τέλη της δεκαετίας του ’70. Μπροστά οι Σάββας, Μιχάλης και Αλέξανδρος και πίσω οι Άρης, Δήμητρα και Σώτος.

Μέχρι τη δεκαετία του 1980, όλα τα αδέλφια είχαν επιστρέψει στην Κύπρο από τις σπουδές τους και με βάση τις κοινές τους αρχές και αξίες αλλά και τα γερά θεμέλια που έθεσε ο πατέρας τους, τα τέσσερα αδέρφια άρχισαν να υλοποιούν και το κοινό τους όραμα, εστιάζοντας στο χονδρικό εμπόριο, την προώθηση, την επιστημονική υποστήριξη και τη διανομή στην εγχώρια αγορά. Αποφάσισαν λοιπόν να κλείσουν την αλυσίδα φαρμακείων του πατέρα τους και μπόρεσαν με πολύμορφες μεθόδους και δεξιότητες να κατακτήσουν μέσα από τις γνώσεις τους, τις εμπειρίες τους αλλά και τη διάθεση τους για σκληρή δουλειά, την ανάπτυξη των εργασιών, αναγνωρίζοντας ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη σε επιπλέον τομείς υγειονομικής περίθαλψης, σε συνεργασία με αξιόλογα στελέχη του Ομίλου.

Άρης, Αλέξανδρος, Δήμητρα, Μιχάλακης, Σώτος και Σάββας (τέλη δεκαετίας ’70).

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 πήραν την φιλόδοξη και στρατηγική απόφαση της επέκτασης εκτός των συνόρων της Κύπρου. Σταδιακά κατάφεραν με την εργατικότητα και την διορατικότητα τους να επεκτείνουν τις δραστηριότητες του Ομίλου, καταρχήν στον ιατροτεχνολογικό τομέα, και αργότερα στον φαρμακευτικό τομέα στην Ελλάδα. Ο Άρης μετεγκαστάθηκε στην Αθήνα το 1982. Έως και σήμερα τα αδέρφια Ιακωβίδη εργάζονται μαζί και αλληλοστηρίζονται. Είναι και οι τέσσερεις τους μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου MSJ, με τον καθένα να έχει τη δική του θέση και τομέα εξειδίκευσης, στις διαφορετικές εταιρείες του Ομίλου.

Τα κεντρικά γραφεία Ομίλου MSJ στη Λευκωσία.

Βραβεύσεις

Οι εταιρείες του Ομίλου έχουν τύχει διακρίσεων από συνεργάτες καθώς και από ανεξάρτητους οργανισμούς για την εξαίρετη επιχειρηματική τους δραστηριότητα και τη σημαντική οικονομική και κοινωνική τους συνεισφορά στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Το 2009, ο Όμιλος MSJ τιμήθηκε με το «Βραβείο Επιχειρηματικότητας στο Εξωτερικό» από την Εκτελεστική Επιτροπή του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) για τη συμβολή στην πρόοδο της Κυπριακής οικονομίας μέσω των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. Το 2017, ο Επιχειρηματικός Συνδέσμος Κύπρου – Ελλάδας βραβεύει τον Όμιλο MSJ για τις επιτυχημένες δραστηριότητες του και τη συμβολή στην ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων Κύπρου και Ελλάδας.

Επαγγελματισμός, εντιμότητα, εργατικότητα

Ο Όμιλος MSJ έχει τις ρίζες του σε ένα μικρό φαρμακείο που άνοιξε στη Λευκωσία ο Μιχαλάκης (Μισιέλ) Σ. Ιακωβίδης το 1944. Σήμερα είναι ένας σημαντικός Όμιλος στον τομέα της Υγείας που έχει επεκτείνει τις δραστηριότητες του και στο εξωτερικό. Για το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον, μας μίλησε ο κ. Σώτος Ιακωβίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου MSJ, Σώτος Ιακωβίδης.

Πώς είναι να βρίσκεται κάποιος επικεφαλής ενός ομίλου με μια ιστορία τόσο μεγάλη και ένα όνομα τόσο βαρύ;

Μεγάλη ευθύνη προς τον Όμιλο και την κοινωνία, ιδιαίτερα σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα όπως είναι η Υγεία, καθώς και πρόκληση να πετύχεις.

Δεν είμαι όμως μόνος μου. Συνεργάζομαι στενά με τα 3 αδέλφια μου και παίρνουμε μαζί τις πιο σημαντικές στρατηγικές αποφάσεις. Έχουμε δίπλα μας επίσης αξιόλογα και έμπειρα διευθυντικά στελέχη, με την δική τους συνεισφορά στην ανάπτυξη του Ομίλου.

Τι μεταφέρει στο σήμερα και το αύριο αυτή όλη η ιστορία;

Με επαγγελματισμό, εντιμότητα και εργατικότητα, βλέπουμε πάντοτε μπροστά με αισιοδοξία, μεταφέροντας έτσι την κουλτούρα του Ομίλου και στην επόμενη γενιά, καθώς και στα στελέχη μας στον Όμιλο.

Όλα ξεκίνησαν από το φαρμακείο «Michel Pharmacy» στην οδό Βίτσι στη Λευκωσία (1944).

Τι καθόρισε το DNA του ομίλου και ποιο είναι αυτό;

Οι αρχές που μας έδωσε ο πατέρας μας και ιδρυτής του Ομίλου, παράλληλα με την απαράμιλλη αλληλοϋποστήριξη των 4 αδελφών. Σημαντικό επίτευγμα είναι επίσης η άψογη συνεργασία με τα έμπειρα διευθυντικά στελέχη και όλο το προσωπικό, καθώς και πιο πρόσφατα, η σταδιακή ένταξη και συμβολή μελών της τρίτης γενιάς της οικογένειας Ιακωβίδη, διασφαλίζοντας έτσι τις προοπτικές για μια ακόμα πιο επιτυχή πορεία και υγιή ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ομίλου MSJ προς το μέλλον.

Θέλουμε ο Όμιλος μας να χαρακτηρίζεται από θετικό εργασιακό περιβάλλον, καλά άτομα, ικανά στελέχη. Κοιτάζουμε πάντα να βρούμε τους καλύτερους, άτομα ηθικά, έντιμα, που να δουλεύουν με σοβαρότητα και επαγγελματισμό μέσα στα πλαίσια της κουλτούρας του Ομίλου.

Σημαντικές στιγμές

Ποια θεωρείτε την πιο σημαντική στιγμή σε αυτή την πολύχρονη πορεία;

Σίγουρα δεν είναι μόνο μια η σημαντική στιγμή, αλλά πολλές. Για παράδειγμα, η απόφαση και δέσμευση των 4 αδελφών να συνεργαζόμαστε αρμονικά εδώ και δεκαετίες για τη σημαντική ανάπτυξη των εργασιών μας. Εξίσου σημαντική ήταν η στρατηγική απόφαση το 1980 για επέκταση στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί σήμερα το πιο σημαντικό μέρος των επιχειρήσεων μας.

Η πρώτη μας εταιρεία στην Ελλάδα, η Μ.Σ. Ιακωβίδης Ελλάς, ιδρύθηκε το 1982 στην Αθήνα μετά από έγκριση αίτησης μας προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Η εταιρεία μας, με μετόχους τα 4 αδέρφια, ήταν από τις πρώτες κυπριακών συμφερόντων στην Ελλάδα. Η αγορά της Ελλάδας ήταν από 15 έως 20 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Κύπρου, έτσι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση. Ενώ στην Κύπρο ακολουθήθηκε η στρατηγική της οριζόντιας ανάπτυξης σε διάφορους τομείς της υγείας, στην Ελλάδα εφαρμόστηκε η εξειδίκευση και η επικέντρωση αρχικά στον τομέα της τράπεζας αίματος με ασκούς συλλογής αίματος και πρωτοποριακά υλικά για θαλασσαιμικούς. Συνεχίσαμε μετά με φίλτρα αίματος ενσωματωμένα στους ασκούς συλλογής, κάτι καινοτόμο για την εποχή, και η εταιρεία μας άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία.

Κεντρικά γραφεία στη Λευκωσία, τέλη της δεκαετίας του ’70. Μπροστά οι Σάββας, Μιχάλης και Αλέξανδρος και πίσω οι Άρης, Δήμητρα και Σώτος.

Λίγα χρόνια αργότερα, με βάση τη φιλοσοφία της εξειδίκευσης, τα 4 αδέρφια αποφασίσαμε να επεκταθούμε και στον καινούργιο τομέα βιοτεχνολογικών φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα. Την προοπτική αυτή την είχαμε εντοπίσει και την παρακολουθούσαμε συστηματικά από τις αρχές τις δεκαετίας του 1980, ξεκινώντας κάποιες διερευνητικές επαφές με τις πρώτες εταιρείες του κλάδου. Τα πρώτα βιοτεχνολογικά φάρμακα ξεκίνησαν από την Αμερική και κυκλοφόρησαν αρχικά μέσω μεγάλων πολυεθνικών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Στις μικρότερες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, δραστηριοποιήθηκαν μέσω τοπικών συνεργατών. Σε συνεργασία με τον Κώστα Ευριπίδη, δημιουργήσαμε μαζί μια νέα εταιρεία, την Γένεσις Φάρμα, με εξειδίκευση σε φάρμακα βιοτεχνολογίας, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο καρκίνος και το πολλαπλό μυέλωμα.

Τα τέσσερα αδέλφια που σήμερα διοικούν τον Όμιλο MSJ, Αλέξανδρος, Σάββας, Σώτος και Άρης

Ποιες θεωρείτε ως τις πιο σημαντικές αποφάσεις στο πρόσφατο παρελθόν ή και στο σήμερα;

Η γεωγραφική και επιχειρησιακή μας επέκταση τη δεκαετία του 1980, με την ίδρυση της εταιρείας μας Μ.Σ. Ιακωβίδης στην Ελλάδα το 1982, την ίδρυση της Γένεσις Φάρμα το 1997, και στην Κύπρο οι εξαγορές των εταιρειών Lifepharma και Health & Diet Food Center (H&D) το 2005 και 2017 αντίστοιχα, η συγχώνευση Pharmnet με τη Marathon Distributors το 2009, η συμφωνία με την Cosmos Trading (τώρα Laiko-Cosmos Trading) το 2010, και πιο πρόσφατα το λανσάρισμα του ηλεκτρονικού μας καταστήματος Evzeen.com.

Οι κρίσεις σε Κύπρο και Ελλάδα

Ποια ιστορία – περιστατικό σας έχει μείνει αξέχαστο σε όλη αυτή την πορεία σας στον Όμιλο;

Είναι αρκετές οι περιπτώσεις στην ιστορία του Ομίλου. Για παράδειγμα, το πλήγμα της Κύπρου το 1974 και οι σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων. Αργότερα η οικονομική κρίση στην Ελλάδα την δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, η κρίση του 2013 στην Κύπρο, και πιο πρόσφατα η κρίση στον τομέα της ανθρώπινης υγείας με την πανδημία του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, το 2012 οι εταιρείες του κλάδου της υγείας στην Ελλάδα υπέστησαν μεγάλο πλήγμα όταν οι τεράστιες καθυστερήσεις πληρωμών των δημοσίων νοσοκομείων προς τις εταιρείες είχαν συσσωρευτικά ξεπεράσει τα 3,5 χρόνια, αφού το κράτος είχε αποφασίσει τον προηγούμενο χρόνο την αποπληρωμή των υποχρεώσεων αυτών με Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου τριετούς διάρκειας. Αργότερα τα Ομόλογα αυτά εντάχθηκαν στο γνωστό PSI+ («Κούρεμα» των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου), με αποτέλεσμα την απομείωση της αξίας τους κατά 80%. Το γεγονός αυτό προκάλεσε σοβαρή οικονομική ζημιά.

Παρόλα αυτά εμείς πιστεύαμε από την αρχή ότι η επιχείρηση μπορούσε να σωθεί. Για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε, προβήκαμε σε σημαντική στρατηγική αναδιάρθρωση, μέσω ενός φιλόδοξου επιχειρηματικού σχεδίου. Σε συνδυασμό με συστηματικές και επίπονες προσπάθειες που διήρκεσαν περίπου πέντε χρόνια, επιστρέψαμε τελικά σε κερδοφορία και επανήλθαμε σε σταθερή πορεία ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.

Αμέσως μετά ήρθαμε αντιμέτωποι με το κούρεμα του 2013 στην Κύπρο. Ενεργήσαμε πάλι άμεσα, αξιολογώντας τις επιπτώσεις, θέτοντας στρατηγικούς στόχους και λαμβάνοντας γρήγορες έστω και οδυνηρές αποφάσεις για άμεση εφαρμογή και με αποτελεσματική διαχείριση. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα όλων μας των εταιρειών χωρίς απολύσεις προσωπικού και επαναξιολογήσαμε όλες τις δραστηριότητες της κάθε εταιρείας και του κάθε τμήματος ξεχωριστά.

Η συμβουλή του πατέρα

Τι σας έλεγε ο πατέρας, ως προς το πώς πρέπει να συμπεριφέρεστε ή να αποφασίζετε κλπ;

Το μυστικό της επιτυχίας μας το αποδίδουμε στις βασικές αρχές και αξίες που μας δόθηκαν από τους γονείς μας. Δηλαδή, όπως μας έλεγε ο πατέρας μας, «Για να επιτύχεις, πρέπει να εργαστείς σκληρά, επαγγελματικά και έντιμα προς την κατεύθυνση των κοινών συμφερόντων και στόχων».

Ο Μιχαλάκης Ιακωβίδης.

Δύσκολη η πρόβλεψη

Επιχειρηματικός σχεδιασμός του Ομίλου:

Στις μέρες μας είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις τι θα γίνει στον επόμενο χρόνο. Τα επιχειρησιακά μας πλάνα, πάνω στα οποία βασίζεται η στρατηγική μας,  θέτουν συγκεκριμένους ποιοτικούς αλλά και ποσοτικούς στόχους και είναι πλέον μια διαρκής διαδικασία βελτίωσης. Παλαιότερα, την δεκαετία του 1970, καθορίζαμε για παράδειγμα δεκαετή επιχειρηματικά προγράμματα ανάπτυξης. Μετά, πήγαμε στα πενταετή, στα τριετή, και πρόσφατα μετά το 2010 στα μονοετή. Σήμερα πλέον, οι ρυθμοί έχουν αλλάξει και επιβάλλεται η καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων και των αποτελεσμάτων εφαρμογής, έτσι ώστε να γίνονται οι κατάλληλες αλλαγές και βελτιώσεις. Έτσι, τα σχέδια ανάπτυξης μας προσαρμόζονται ανάλογα, και σε πιο τακτική βάση. Βεβαίως, παρόλο που δεν είναι στατικά, διατηρούν πάντοτε τις βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις τους.

Μετά την πανδημία

Πώς θα είναι τα πράγματα μετά την πανδημία;

Το επιχειρηματικό περιβάλλον μεταβάλλεται συνεχώς, και η ανάγκη προσαρμογής είναι απαραίτητη για επιβίωση των επιχειρήσεων. Η πανδημία έχει επηρεάσει και έχει αλλάξει ριζικά τους τομείς της οικονομίας. Η κατάσταση ήταν πρωτόγνωρη και απρόβλεπτη, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο, για την κυβέρνηση, για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τον καθένα από εμάς ξεχωριστά.

Η διαχείριση αυτής της έκτακτης περιόδου δεν ήταν εύκολη. Ο Όμιλος μας όμως, από την αρχή της πανδημίας, λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις και μέτρα προστασίας για ελαστιχοποίηση του ρίσκου εξάπλωσης του ιού. Όλο αυτό το διάστημα, η ασφάλεια και η υγεία των ανθρώπων μας, παραμένει στο επίκεντρο. Παράλληλα, πρέπει να διασφαλίζεται και η εύρυθμη λειτουργία των εταιρειών μας.

Αισιοδοξώ πλέον ότι το τέλος της πανδημίας δεν είναι μακριά και ότι με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα μέτρα της Κυπριακής Κυβέρνησης θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη και θα περιορίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Το αύριο του Ομίλου

Για το αύριο του Ομίλου τι θα μας λέγατε;

Η Υγεία είναι ένας τομέας ο οποίος βρίσκεται σε μια διαρκή φάση αλλαγής και εξέλιξης και στον οποίο προκύπτουν συνεχώς προοπτικές για νέες συνεργασίες. Οι μεγάλες αλλαγές και προκλήσεις είναι παράλληλα και μεγάλες ευκαιρίες. Ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης και επιβίωσης στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι ο έγκαιρος προγραμματισμός, η μελετημένη στρατηγική και η ευελιξία. Με σημαντικό άξονα τη συμβολή όλων μας των στελεχών, επικεντρώνουμε τις ενέργειες μας για οργανική ανάπτυξη αλλά και για νέες συμφωνίες, στρατηγικές εξαγορές και συμμαχίες σε παραδοσιακούς αλλά και νέους τομείς στον κλάδο της υγείας.

Διαρκής υπόσχεση του Ομίλου MSJ είναι να αγκαλιάζει και να ενισχύει κάθε στάδιο και πτυχή της ζωής, προωθώντας την υγεία και την ευημερία στην κοινωνία μέσω των ισχυρών του συνεργασιών με παγκοσμίως γνωστούς κατασκευαστές και της επιτυχημένης γκάμας προϊόντων υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών.

Κοινωνική ευθύνη

Πόση σημασία δίνεται ως όμιλος στην εταιρική κοινωνική ευθύνη. Πώς μεταφράζεται αυτό σε πράξη και δράσεις;

Ως Όμιλος που δραστηριοποιείται στον ευαίσθητο κλάδο της υγείας έχουμε πάντα ως στόχο την προώθηση της υγείας και της ευημερίας στην κοινωνία. Η εταιρική υπευθυνότητα για εμάς βρίσκεται στον πυρήνα της εταιρικής μας κουλτούρας και της καθημερινής μας λειτουργίας, ενώ έχει συνδεθεί ως βασικός άξονας της επιχειρηματικής μας στρατηγικής.

Ο Όμιλος MSJ συμμετέχει σε δράσεις περιβαλλοντικής προστασίας μέσω μιας σειράς δραστηριοτήτων όπως η ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού και γυαλιού, και η αντικατάσταση των χώρων φωτισμού με λάμπες LED, με μία από τις εταιρείες του να αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Green Dot Cyprus. Μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς, συμπεριλαμβάνονται επίσης η στήριξη του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, οι προσφορές υποτροφιών σε φοιτητές Ιατρικής, οι χορηγίες αθλημάτων και αθλητών, καθώς και οι δωρεές προϊόντων και η υποστήριξη σε τοπικά ιδρύματα υγείας, σε ιατρικά και φαρμακευτικά συνέδρια, και σε συνδέσμους προστασίας και φροντίδας των ζώων.

Σύντομα η σκυτάλη στη νέα γενιά

Είπατε ότι έχει ήδη μπει στον Όμιλο η τρίτη γενιά…

Σήμερα πλέον, με τη συμβολή και της τρίτης γενιάς στις δραστηριότητες του Ομίλου, ακολουθούμε την ίδια στρατηγική για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της πετυχημένης και σταθερής πορείας του Ομίλου και την ομαλή μετάβαση της διοίκησης από τη δεύτερη στην τρίτη γενιά, σε αρμονική συνεργασία με τα έμπειρα διευθυντικά μας στελέχη.

Παράδειγμα συνεργασίας της τρίτης γενιάς ήταν πριν δύο χρόνια, με αφορμή την επερχόμενη επέτειο των 75 μας χρόνων, με το λανσάρισμα της νέας και ενοποιημένης εταιρικής ταυτότητας του Ομίλου MSJ. Το νέο μας λογότυπο  συνδυάζει την επιτυχημένη ιστορία μας με το μέλλον, ενώ το εξάγωνο του σχήμα συμβολίζει την ενεργή και πολύπλευρη συμμετοχή όλων των στελεχών και της διεύθυνσης, προς την ενδυνάμωση του Ομίλου MSJ. Η ενισχυμένη εταιρική μας ταυτότητα, κουλτούρα και δυναμική, δίνουν έμφαση στη νέα μας φιλοσοφία η οποία έχει ως επίκεντρο ό,τι πιο πολύτιμο: τη ζωή.

Δέκα μέλη της οικογένειας Ιακωβίδη και του Ομίλου, δεύτερη και τρίτη γενιά μαζί, και ο Κώστας Ευριπίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Genesis Pharma. Καθήμενοι οι Άρης, Αλέξανδρος, Κώστας, Σάββας και Σώτος και ιστάμενοι οι Χρύση, Φαίδρα, Μιχάλης, Χρίστος, Γεωργία και Χριστίνα.

Είναι η νέα γενιά που θα φέρει το καινούργιο και το διαφορετικό στις επιχειρήσεις μας. Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά. Όταν αρχίζαμε εμείς, περάσαμε από όλα τα στάδια της επιχείρησης. Στα παιδιά μας τώρα δίνουμε μια υγιή και κερδοφόρα επιχείρηση με μεγάλη προοπτική. Και στόχος μας είναι να κατανοήσουν τις γερές βάσεις, να δουλέψουν πολύ και επίμονα, να αγαπούν αυτό που κάνουν και να δημιουργήσουν το μέλλον. Είναι σημαντικό να βάζουν την ψυχή τους στη δουλειά τους. Εμείς προσδοκούμε να τους μεταλαμπαδεύσουμε με επιτυχία τις οικογενειακές αξίες μας και την πείρα μας, και η τρίτη γενιά θα προχωρήσει με δυναμισμό προς το μέλλον για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες.

Το διαχρονικό όραμα, οι αρχές και οι αξίες

Το ρητό του Μιχαλάκη Ιακωβίδη, το οποίο μοιράστηκε αρχικά με τα παιδιά του και τώρα συνεχίζει να ακολουθείται και από την τρίτη γενιά, είναι το «Για να επιτύχεις, πρέπει να εργαστείς σκληρά, με επιμονή, αφοσίωση, αμοιβαία υποστήριξη και αρμονική συνεργασία με όλους τους διευθυντές και το προσωπικό, προς την κατεύθυνση των κοινών συμφερόντων και στόχων», έλεγε. Αυτές οι βασικές αρχές και αξίες είναι συνυφασμένες με την στρατηγική και την εξέλιξη του Ομίλου MSJ.

Όλα ξεκίνησαν από το φαρμακείο «Michel Pharmacy» στην οδό Βίτσι στη Λευκωσία (1944).

Σήμερα, στον συνεχώς εξελισσόμενο τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, η προσαρμογή στις νέες συνθήκες της αγοράς και με έγκαιρο και στρατηγικό σχεδιασμό και ευελιξία είναι ύψιστης σημασίας.

Τα παιδιά και τα εγγόνια του Μιχαλάκη συμμετέχουν πλέον ενεργά στις δραστηριότητες του Ομίλου MSJ και μοιράζονται ένα κοινό όραμα: να δώσουν μια περαιτέρω ώθηση για μια ακόμα πιο επιτυχή πορεία και υγιή ανάπτυξη του Ομίλου MSJ, έχοντας πάντοτε ως επίκεντρο ό,τι πιο πολύτιμο: τη Ζωή.

Δέκα μέλη της οικογένειας Ιακωβίδη και του Ομίλου, δεύτερη και τρίτη γενιά μαζί, και ο Κώστας Ευριπίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Genesis Pharma. Καθήμενοι οι Άρης, Αλέξανδρος, Κώστας, Σάββας και Σώτος και ιστάμενοι οι Χρύση, Φαίδρα, Μιχάλης, Χρίστος, Γεωργία και Χριστίνα.

Στο ισόγειο των κεντρικών γραφείων του Ομίλου MSJ μπορεί κανείς να δει το παραδοσιακό φαρμακείο της τότε εποχής, το «Michel Pharmacy», μαζί με τον πάγκο φαρμακείου πάνω στον οποίο εργαζόταν και μερικά από τα πρώτα εργαλεία που χρησιμοποίησε ο Μιχαλάκης για την προετοιμασία φαρμάκων κατά τα πρώτα του βήματα ως φαρμακοποιός.

Ο Μιχαλάκης εργαζόταν σκληρά σε όλη του τη ζωή και ήταν πρωτοπόρος στην εποχή του. Απολάμβανε καθημερινά και με υπερηφάνεια τα επιτεύγματα των παιδιών του, μέχρι την ημέρα που έκλεισε τα μάτια του.

Ο ιδρυτής του Ομίλου MSJ, Μιχαλάκης Ιακωβίδης, στον πάγκο του. Σήμερα στο ισόγειο των κεντρικών γραφείων του Ομίλου MSJ μπορεί κανείς να δει το παραδοσιακό φαρμακείο της τότε εποχής, το «Michel Pharmacy», και μερικά από τα πρώτα εργαλεία που χρησιμοποίησε ο Μ. Ιακωβίδης.

Τα παιδιά του Μιχαλάκη Ιακωβίδη άρχισαν σταδιακά να απασχολούνται στον Όμιλο MSJ μετά στις σπουδές. Η δράση τους όμως είναι ευρύτερη και δεν περιορίζεται στα του Ομίλου. Ακολουθεί ένα μικρό βιογραφικό για τον κάθε ένα.

Τα τέσσερα αδέλφια που σήμερα διοικούν τον Όμιλο MSJ, Αλέξανδρος, Σάββας, Σώτος και Άρης

Σώτος Ιακωβίδης

Ο Σώτος (Σωτήρης) Ιακωβίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1950 και έχει αποφοιτήσει από τη Σχολή Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Δυτικού Λονδίνου. Είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου MSJ στην Κύπρο. Είναι επίσης Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Μ.Σ. Ιακωβίδης & Σία Λτδ, της Vetagrica Ltd και της Agrolan Ltd. Ο Σώτος ήταν ένας από τους ιδρυτές και ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπρο-Αμερικάνικης Επιχειρηματικής Ένωσης (CyABA) από το 1997 μέχρι το 2003. Έχει επίσης διατελέσει Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΦΕΚ) από το 1992 μέχρι το 2000, Πρόεδρος από το 2000 μέχρι το 2008, και σήμερα παραμένει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σάββας Ιακωβίδης

Ο Σάββας Ιακωβίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1952 και είναι πτυχιούχος (BSc) Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Δυτικού Λονδίνου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (ΜΑ) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο PCL (Westminster) στο Λονδίνο. Είναι μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων των επιχειρήσεων της οικογένειας Ιακωβίδη στην Κύπρο και την Ελλάδα και διατελεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Lifepharma (Z.A.M.) Ltd. Έχει διατελέσει επίσης μέλος της διοίκησης του ΑΠΟΕΛ, ενός από τους μεγαλύτερους αθλητικούς συλλόγους της Κύπρου με συμμετοχή στους προ-ημιτελικούς αγώνες του UEFA Champions League.

Αλέξανδρος Ιακωβίδης

Ο Αλέξανδρος Ιακωβίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1954 και είναι πτυχιούχος (BSc) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MSc) Χημικού Μηχανικού με διάκριση, από το Imperial College του Λονδίνου. Με πολύτιμη γνώση και εμπειρία σε διοικητικό έργο σε πολυεθνικές εταιρείες, είναι μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων των επιχειρήσεων της οικογένειας Ιακωβίδη στην Κύπρο και την Ελλάδα. Διατελεί επίσης Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και ένας από τους ιδρυτές της Γένεσις Φάρμα, υπεύθυνος για τη στρατηγική ανάπτυξη των εργασιών της εταιρείας.

Κεντρικά γραφεία στη Λευκωσία, τέλη της δεκαετίας του ’70. Μπροστά οι Σάββας, Μιχάλης και Αλέξανδρος και πίσω οι Άρης, Δήμητρα και Σώτος.

Άρης Ιακωβίδης

Ο Άρης (Αριστοκλής) Ιακωβίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1956. Είναι πτυχιούχος (BSc) Βιομηχανικής Χημείας του City University του Λονδίνου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο INSEAD στη Γαλλία. Είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων Ιακωβίδη στον τομέα του ιατροτεχνολογικού υλικού, καθώς και για την επέκταση των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Είναι μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων των επιχειρήσεων της οικογένειας Ιακωβίδη στην Κύπρο και την Ελλάδα. Διατελεί επίσης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Μ.Σ. Ιακωβίδης Ελλάς και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και ένας από τους ιδρυτές της Γένεσις Φάρμα.

Οι εταιρείες του Ομίλου MSJ

Ο Όμιλος MSJ σήμερα αποτελείται από 7 εταιρείες με δραστηριότητες που καλύπτουν σχεδόν όλους τους τομείς της Υγείας, απασχολώντας 400 άτομα σε Κύπρο και Ελλάδα. Οι εταιρείες του Ομίλου είναι:

Μ.Σ. Ιακωβίδης & Σία Λτδ.

Ξεκίνησε ως φαρμακείο το 1944. Σήμερα διαθέτει στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα Υγείας της Κύπρου, φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικό και εργαστηριακό εξοπλισμό, προϊόντα υγείας ευρείας κατανάλωσης, συμπληρώματα διατροφής, προϊόντα στοματικής υγιεινής και δερμοκαλλυντικά.

Vetagrica Ltd.

Ιδρύθηκε το 1977. Η εταιρεία σήμερα διαχειρίζεται το μάρκετινγκ, τις πωλήσεις και τη διανομή προϊόντων υγείας και διατροφής των ζώων, με σημαντική θέση στην Κυπριακή αγορά.

Μ.Σ. Ιακωβίδης Ελλάς Α.Ε.

Ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1982. Σήμερα εμπορεύεται και διανέμει ιατρικά υλικά υψηλής τεχνολογίας στους τομείς της μετάγγισης αίματος, της καρδιακής χειρουργικής και της προηγμένης φροντίδας ασθενών με εφαρμογές αποστείρωσης, γενικής χειρουργικής, αναισθησίας, εντατικής θεραπείας, προηγμένης φροντίδας τραυμάτων, καθώς και στην επεμβατική καρδιολογία, ακτινολογία και ογκολογία.

Γένεσις Φάρμα Α.Ε.

Ιδρύθηκε το 1997 στην Ελλάδα από τα 4 αδέλφια Ιακωβίδη και τον Κώστα Ευριπίδη. Σήμερα αποτελεί μια πρωτοπόρο ελληνική φαρμακευτική εταιρεία, με εξειδίκευση σε προϊόντα φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας με πρωτότυπα και καινοτόμα φάρμακα. Τα τελευταία 10 χρόνια κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη ελληνική αγορά βάσει κύκλου εργασιών, ενώ είναι σταθερά στις πρώτες θέσεις σε νοσοκομειακές πωλήσεις στη χώρα. Με έδρα την Αθήνα και συνδεδεμένη εταιρεία στην Κύπρο, την Γένεσις Φάρμα (Κύπρου) Λτδ από το 2000, δραστηριοποιείται επίσης στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, κυρίως στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία.

Lifepharma (Z.A.M.) Ltd.

Ιδρύθηκε το 2002 και εξαγοράστηκε το 2005 από τον Όμιλο MSJ. H εταιρεία δραστηριοποιείται στην Κύπρο στον τομέα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (OTC), των συμπληρωμάτων διατροφής, των βρεφικών & ιατρικών/κλινικών τροφών καθώς και των καταναλωτικών προϊόντων υγείας. Από τον Φεβρουάριο του 2015,  η Lifepharma επέκτεινε τις δραστηριότητές της ενσωματώνοντας ένα τμήμα κτηνιατρικών φαρμάκων με την επωνυμία Lifevet.

Agrolan Ltd.

Ιδρύθηκε το 2010. Σήμερα προϊόντα φυτοπροστασίας και δημόσιας υγείας με σκοπό την πρόληψη και τον έλεγχο των φυτικών ασθενειών και τη βελτίωση των προτύπων της γεωργικής παραγωγής.

EvZeen.com

(WB Evzeen Wellbeing Ltd). Ιδρύθηκε το 2019 σαν ένα διαδικτυακό κατάστημα υγείας και ευεξίας, το οποίο αποτελεί μια φυσική επέκταση της ισχυρής και ενεργού παρουσίας του Ομίλου MSJ στον τομέα της υγείας. Περιλαμβάνει μια μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη γκάμα ποιοτικών προϊόντων προσωπικής φροντίδας, προϊόντων ομορφιάς, συμπληρωμάτων διατροφής, οδοντιατρικών προϊόντων, βρεφικών και βρεφικών τροφών και προϊόντων φροντίδας και πολλά άλλα.

Διεύθυνση.

Άγιος Νικόλαος 8,
1055 Λεκωσία,
Κύπρος

P.O.Box 21593,
1511 Λεκωσία,
Κύπρος

Τηλέφωνο.

+357 22 056200