ΟΠΑΠ

Επιχειρηματική και

κοινωνική υπευθυνότητα

Η ΟΠΑΠ Κύπρου έχει συμπληρώσει 52 χρόνια ζωής και παρουσίας στην Κύπρο. Πρώτα ως Οργανισμός από το 1969 και στη συνέχεια ως Εταιρεία από το 2003.

Μια πορεία παράλληλη με της Κύπρου

Ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου δημιουργήθηκε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 1958 με σκοπό, όπως έλεγε το σχετικό νομοθετικό διάταγμα, τη «λειτουργία Δελτίου Προγνωστικών επί των ποδοσφαιρικών αγώνων». Έτσι προήλθε το παιχνίδι ΠΡΟ-ΠΟ με πρώτιστο στόχο την αξιοποίηση των εσόδων του, για την ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού.

Όταν το 1967 αποφασίστηκε η συμμετοχή της εκάστοτε πρωταθλήτριας Κύπρου στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Α’ Εθνικής κατηγορίας (συνεπώς και η συμπερίληψη των αγώνων της στα εβδομαδιαία δελτία ΠΡΟ-ΠΟ), αναζήτησαν και οι Kύπριοι τη συμμετοχή τους στο παιχνίδι. Η τότε Κυπριακή Κυβέρνηση με Πρόεδρο τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, επιδίωξε και διευκόλυνε την κάθοδο του ΟΠΑΠ στο νησί, εκτιμώντας ότι η λειτουργία του ΠΡΟ-ΠΟ θα μπορούσε να αποδώσει οικονομικά οφέλη τα οποία θα συνέτειναν στην ανάπτυξη της αθλητικής υποδομής του τόπου.

Η κάθοδος του ΟΠΑΠ στην Κύπρο επισημοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1969 με την υπογραφή της πρώτης Διακρατικής Συμφωνίας Κύπρου-Ελλάδας.

Πρώτες διαφημίσεις για το ΠΡΟΠΟ στον κυπριακό Τύπο.

Τη Συμφωνία εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέγραψε ο τότε Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Σπυριδάκης και υλοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1969 με την παράδοση στα πρακτορεία του πρώτου Δελτίου ΠΡΟ-ΠΟ που θα παιζόταν στην Κύπρο. Στο ιστορικό εκείνο δελτίο περιλαμβανόταν και ο αγώνας του Ολυμπιακού Λευκωσίας με τον Βύζαντα στα Μέγαρα

Την πρώτη Διακρατική Συμφωνία Κύπρου Ελλάδας υπέγραψε εκ μέρους της Κύπρου ο τότε Υπουργός Παιδείας, Σπυριδάκης.

Οι αγώνες του πρώτου Δελτίου ΠΡΟΠΟ ήταν:

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ

Άρης – Ολυμπιακός Βόλου

Βύζας – Ολυμπιακός Λ/σίας

Εθνικός Π/ – Ολυμπιακός Π.

Ηρακλής – Πανιώνιος

Καβάλλά – ΠΑΟ

ΟΦΗ – Πιερικός

Σέρραι – Παναχαϊκή

Αναγέννηση Άρτης – Γιάννηνα

Ατρόμητος Π. – Αργοναύτης

Λειβαδιακός – Ίκαρος

Αλεξανδρούπολις – Βέρροια

Μακεδονικός – Απόλλων Θ.

Ήταν η δεύτερη παρουσία του Ολυμπιακού στην Α’ Εθνική κατηγορία στο πλαίσιο της λεγόμενης «ενοποίησης του κυπριακού και ελλαδικού ποδοσφαίρου». Οι άλλες κυπριακές ομάδες που επίσης έλαβαν τότε μέρος στην Α’ Εθνική κατηγορία ήταν η ΕΠΑ, η ΑΕΛ, η Ομόνοια και το ΑΠΟΕΛ.

Η υποδοχή της οποία τυγχάνει το ΠΡΟ-ΠΟ στην Κύπρο, όχι απλά σαν ένα παιχνίδι το οποίο υπόσχεται κέρδος, αλλά σαν η δυνατή ελπίδα του κυπριακού αθλητισμού, είναι εντυπωσιακή. Παρατηρείται μια καθολική κινητοποίηση ανθρώπων και οργανωμένων συνόλων με στόχο την προώθηση του παιχνιδιού. Σωματεία και σύλλογοι εκδίδουν ανακοινώσεις και καλούν τον κόσμο να αγκαλιάσει με θέρμη το ΠΡΟ-ΠΟ, θεωρώντας το σαν τη «σανίδα σωτηρίας» του κυπριακού αθλητισμού. Οργανώνονται συσκέψεις με πρωτοβουλία των σωματείων και μελετούνται οι τρόποι προώθησής του, ενώ σύσσωμος ο Τύπος αφιερώνει τρίστηλα και τετράστηλα ρεπορτάζ, ενημερώνοντας τους αναγνώστες για το πώς παίζεται το ΠΡΟ-ΠΟ!

Στήριξη στον αθλητισμό

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος ολοκληρωμένος προϋπολογισμός του ΚΟΑ για το 1971 προέβλεπε έσοδα 180.300 λιρών, από τα οποία οι 180 χιλ. αφορούσαν σε έσοδα από το ΠΡΟΠΟ και οι υπόλοιπες 300 λίρες από «άλλα έσοδα».

Τα πρώτα χρόνια η προσπάθεια ήταν να αγκαλιάσουν οι Κύπριοι το ΠΡΟΠΟ και να σταματήσουν να στοιχηματίζουν σε αγώνες του αγγλικού πρωταθλήματος, καθώς το κράτος μόνο από το ΠΡΟΠΟ είχε έσοδα. Ο τότε υπουργός Παιδείας Φρίξος Πετρίδης δήλωνε τον Ιούνιο του 1971, μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η παράλληλος προς το ΠΡΟΠΟ κίνησης των αγγλικών ποδοσφαιρικών στοιχημάτων έχει προσλάβει σοβαράς διαστάσεις, χωρίς τούτο να συμβάλλει καθ’ οιονδήποτε τρόπον εις την προαγωγή του αθλητισμού εν Κύπρω. Η κατάστασις αυτή απασχολεί σοβαρώς την Κυβέρνησιν, ήτις προτίθεται να λάβη τα αναγκαία μέτρα προς περιστολήν του κακού».

Την ίδια άποψη είχαν και τα σωματεία της Κύπρου τα οποία συνέβαλαν στην προσπάθεια προώθησης του ΠΡΟΠΟ με το σύνθημα «Νέα εποχή διά τον κυπριακό αθλητισμό».

Τα πρώτα πρακτορεία

Η κάθοδος του ΠΡΟΠΟ στην Κύπρο προκάλεσε και το ενδιαφέρον πολιτών για την εξασφάλιση άδειας λειτουργίας Πρακτορείου. Μάλιστα αρκετοί ζήτησαν να έχουν προτεραιότητα, μεταξύ των οποίων και αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Τελικά τα κριτήρια που τέθηκαν για την παραχώρηση άδειας Πρακτορείου προνοούσαν κατά προτεραιότητα τους εξής:

-Ανάπηροι αγωνιστές,

-Αθλητές παλαιοί και νέοι και μη εν ενεργεία ποδοσφαιριστές.

Η πρώτη άδεια παραχωρήθηκε στον παραπληγικό Χριστάκη Αντωνίου στη Λευκωσία. Στον αρχικό κατάλογο ήταν και μεγάλα ονόματα του κυπριακού ποδοσφαίρου τότε, όπως οι Αρχοντίδης, Μάντζαλος, Ζάγκυλος και Λουκαΐδης.

Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν σημαντικά τόσο για το ΠΡΟΠΟ όσο και για τον αθλητισμό στην Κύπρο. Άρχισαν να γίνονται έργα με τα έσοδα από το ΠΡΟΠΟ. Προτεραιότητα δόθηκε στη δημιουργία σοβαρής υποδομής σε θέματα εγκαταστάσεων, με την κατασκευή νέων σταδίων ή την αναβάθμιση υφιστάμενων όπως το Δημητριάδειο στην Κερύνεια και τα δημοτικά στάδια Λύσης και Μόρφου. Τα τρία αυτά στάδια ήταν τα πρώτα στην Κύπρο που διέθεταν χορτοτάπητα.

Η τραγωδία του 1974

Η αναπτυξιακή πορεία ανακόπτεται το 1974. Η τουρκική εισβολή και κατοχή φέρνει τα άνω κάτω. Σχεδόν η μισή Κύπρος περνά στα χέρια του Αττίλα και μαζί της μια τεράστια αθλητική υποδομή στις κατεχόμενες περιοχές. Σε συνθήκες τραγικές για τον τόπο και τον κυπριακό λαό, με απόφαση της τότε Ελληνικής Κυβέρνησης ο ΟΠΑΠ και το ΠΡΟΠΟ αναστέλλουν τη λειτουργία τους στην Κύπρο. «Είναι ανεπίτρεπτος η λειτουργία του ΠΡΟΠΟ εν Κύπρω υπό τας κρατούσας σήμερον συνθήκας διαβιώσεως του κυπριακού λαού», αναφέρει μεταξύ άλλων η απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης στις 19 Οκτωβρίου 1974.

Μετά την εισβολή του 1974 και την καταστροφή, οι Αρχές στην Κύπρο επεδίωξαν την επαναλειτουργία του ΠΡΟΠΟ καθώς ήταν ο μόνος τρόπος να στηριχθεί οικονομικά ο αθλητισμός στη χώρα μας.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί μεγάλη αναστάτωση σε όλα τα επίπεδα, αφού η απουσία των εσόδων του ΠΡΟ-ΠΟ θα ανέτρεπε τους σχεδιασμούς ανάπτυξης του ΚΟΑ, σε μια περίοδο όπου οι συνέπειες της τουρκικής εισβολής ήταν τραγικές και για τον αθλητισμό του τόπου. «Παρακαλούμε έχετε υπόψιν ότι το ΠΡΟ-ΠΟ παραμένει σήμερον ο μόνος αιμοδότης του κυπριακού αθλητισμού και η μόνη ελπίς περί επαναδραστηριοποιήσεως αυτού», σημείωνε αγωνιωδώς σε τηλεγράφημα που απέστειλε ο πρόεδρος του ΚΟΑ Στέλιος Γκαράνης στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας. Το θέμα παίρνει τεράστιες διαστάσεις με την εμπλοκή του ίδιου του πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, Μιχάλη Δούντα, ο οποίος αναλαμβάνει πρωτοβουλία για άμεση επαναλειτουργία του ΠΡΟ-ΠΟ.

Μετά την εισβολή «δεν είχαμε λεφτά να πληρώσουμε ούτε το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος για τα γραφεία της ΚΟΠ», είχε αναφέρει αργότερα ο τότε αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Σάββας Λαγούδης.

Τελικά αποφασίζεται η επαναλειτουργία του Υποκαταστήματος του ΟΠΑΠ το 1975 και τα έσοδα του ΠΡΟ-ΠΟ είναι μόλις 84, 677 λίρες. Η πορεία του όμως τα επόμενα χρόνια ακολουθεί την εκπληκτική πορεία ανάκαμψης της ημικατεχόμενης Κύπρου. Το 1976 οι εισπράξεις ανεβαίνουν στις 205, 500 λίρες από τις οποίες 82, 979 πάνε στο ταμείο του κράτους και 79, 699 στις τσέπες των τυχερών. Το 1977 οι εισπράξεις σχεδόν διπλασιάζονται, ενώ το ποσό που καταλήγει στον ΚΟΑ ανεβαίνει στις 229, 134 λίρες. Το ΠΡΟ-ΠΟ ξαναγίνεται, με εντονότερους μάλιστα ρυθμούς, ο αιμοδότης του κυπριακού αθλητισμού.

Από την αρχή της εισαγωγής στην Κύπρο του παιχνιδιού η Πολιτεία προσδοκούσε σε έσοδα που θα αξιοποιούνταν για έργα υποδομής στον αθλητισμό. Στη Φωτογραφία το Λευκόθεο που κτίστηκε με έσοδα από το ΠΡΟΠΟ.

Μεταξύ άλλων ανεγείρεται κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων στην Λεμεσό και η Λευκωσία αποκτά το πρώτο μεγάλο κλειστό γυμναστήριο, το Λευκόθεο με εξ ολοκλήρου κάλυψη της δαπάνης από το ΠΡΟΠΟ. Ταυτόχρονα αυξάνονται οι χορηγίες προς ομοσπονδίες και συλλόγους και παρέχεται υλικοτεχνική στήριξη για την προετοιμασία των Κυπρίων αθλητών τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα.

Νέα παιχνίδια

Τα πράγματα σιγά σιγά ομαλοποιούνται, η κυπριακή οικονομία αναπτύσσεται και η ΟΠΑΠ εισάγει νέα παιχνίδια.

Το 1991 καταγράφεται η έναρξη της λειτουργίας του ΛΟΤΤΟ, το 1992 του ΠΡΟΤΟ, το 1996 του ΠΡΟΠΟ-ΓΚΟΛ και το 1997 του ΤΖΟΚΕΡ. Πέντε χρόνια μετά, το 2002 αρχίζει η λειτουργία των παιχνιδιών EXTRA 5 και SUPER 3.

Το μεγάλο βήμα το 2003

Το 2003 είναι ο χρόνος καθοριστικών αλλαγών και εξελίξεων. Η μετατροπή του ΟΠΑΠ Ελλάδας, το 1999, σε Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία «Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Α.Ε.» (και σε συντομογραφία «ΟΠΑΠ Α.Ε.») ήταν επόμενο να διαφοροποιήσει και την παρουσία του Οργανισμού στην Κύπρο. Στις 12 Φεβρουαρίου 2003 υπογράφεται στη Λευκωσία νέα Διακρατική Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση την οποία επιτρέπεται η οργάνωση, λειτουργία, διεξαγωγή και διαχείριση των παιχνιδιών ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ, ΠΡΟ-ΠΟ, ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ, ΤΖΟΚΕΡ, ΣΟΥΠΕΡ 3, ΕΞΤΡΑ 5 και ΚΙΝΟ.

Τον Αύγουστο του 2003 και σε συνέχεια των όσων είχαν συμφωνήσει οι Κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας, η ΟΠΑΠ Α.Ε. ιδρύει την ΟΠΑΠ Κύπρου Λτδ, η οποία και έχει την ευθύνη για την οργάνωση, λειτουργία και διαφήμιση των παιχνιδιών της εταιρίας στο νησί. Η ΟΠΑΠ Κύπρου Λτδ λειτουργεί ως μια από τις θυγατρικές της ΟΠΑΠ Α.Ε. Δύο μήνες αργότερα η ΟΠΑΠ Α.Ε κάνει ακόμη μια στρατηγική κίνηση στην Κύπρο. Με τη δημιουργία της ΟΠΑΠ Κύπρου Λτδ, η διοίκηση ασκείται από Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο αποτελείται από μέλη εξ Ελλάδας και εκ Κύπρου. Πρώτος Πρόεδρος αναλαμβάνει ο παλιός μεγάλος κύπριος αθλητής, Σταύρος Τζιωρτζής.

Το 2003 είναι ο χρόνος καθοριστικών εξελίξεων. Υπογράφεται στη Λευκωσία νέα Διακρατική Συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας και ιδρύεται η ΟΠΑΠ Κύπρου Λτδ.

Τα επόμενα παιχνίδια

Τα πράγματα όμως ποτέ δεν μένουν στάσιμα. Έτσι το 2004 η ΟΠΑΠ εισάγει στην Κύπρο το παιχνίδι ΚΙΝΟ και το 2006 το ΠΡΟΠΟ 14 & 7.

Όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ παρέχονται μέσω καταστημάτων-πρακτορείων τα οποία σήμερα ανέρχονται στα 203. Τα 77 από αυτά βρίσκονται στη Λευκωσία, τα 53 στη Λεμεσό, τα 38 στη Λάρνακα, τα 22 στην Πάφο και τα 13 στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Η ΟΠΑΠ προσφέρει στην αγορά τυχερών παιχνιδιών οχτώ παιχνίδια.

Σημαντική οικονομική ενίσχυση της κοινωνίας

Τα έσοδα της ΟΠΑΠ Κύπρου την τελευταία δεκαετία 2011 – 2020, ξεπέρασαν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ επιστράφηκε ως κέρδη στους παίκτες την ίδια περίοδο, ποσοστό πέραν του 65%.

Σημαντικά είναι επίσης τα ποσά που η ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ έχει προσφέρει στην κυπριακή κοινωνία μέσω του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας, το οποίο εκδηλώνεται σε 5 πυλώνες: Αθλητισμό, Υγεία, Πολιτισμός/Κοινωνία, Παιδεία και Περιβάλλον. Ενδεικτικά καταγράφονται τα ποσά για το διάστημα 2016 μέχρι και 2020: Αθλητισμός: €7.082.376 Υγεία: €8.477.460, Παιδεία: €1.646.046, Πολιτισμός /Κοινωνία: € 4.594.943 και Περιβάλλον: €306.000.

Επιχειρηματική και κοινωνική υπευθυνότητα

Η ΟΠΑΠ Κύπρου έχει συμπληρώσει 52 χρόνια ζωής και παρουσίας στην Κύπρο. Πρώτα ως Οργανισμός από το 1969 και στη συνέχεια ως Εταιρεία από το 2003. Ως Εταιρεία δραστηριοποιείται σε ένα ευαίσθητο κλάδο, αυτόν των τυχερών παιγνιδιών, αλλά, όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ Δημήτρης Αλετράρης, «με έγνοια και υποχρέωση, πέραν της ψυχαγωγίας να προστατεύσουμε τους παίκτες που μας εμπιστεύονται». Πάνω απ’ όλα υπογραμμίζει όμως τη σημαντική προσφορά της Εταιρείας προς την κοινωνία μέσα από πολλαπλές κοινωνικές δράσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ Κύπρου Δημήτρης Αλετράρης.

Πώς είναι να βρίσκεται κάποιος επικεφαλής ενός οργανισμού ηλικίας 50 και πλέον ετών;

Θα συνοψίσω την απάντηση μου σε δύο λέξεις: Ευθύνη και σεβασμός! Ευθύνη γιατί ηγείσαι μιας Εταιρείας από τη λειτουργία της οποίας εξαρτώνται όχι μόνο οι εργαζόμενοι και οι συνεργάτες της αλλά και η δράση πολλών συνόλων και ανθρώπων στην κυπριακή κοινωνία. Όταν για παράδειγμα, ο Πρόεδρος της χώρας θεωρεί την ΟΠΑΠ Κύπρου στήριγμα στους στρατηγικούς σχεδιασμούς του Υπουργείου Υγείας, αντιλαμβάνεστε το μέγεθος αυτής της ευθύνης μας. Ευθύνη βέβαια  που πολλαπλασιάζεται και από το γεγονός ότι ως Εταιρεία ενεργούμε σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο κλάδο, αυτόν των τυχερών παιγνιδιών, με έγνοια και υποχρέωση, πέραν της ψυχαγωγίας  να προστατεύσουμε τους παίκτες που μας εμπιστεύονται. Αυτή η υπευθυνότητα διακρίνει και καθορίζει την πορεία της ΟΠΑΠ Κύπρου στα πενήντα και πλέον χρόνια παρουσίας της στον τόπο. Πενήντα και πλέον χρόνια ιστορίας που είμαστε υποχρεωμένοι να προσεγγίζουμε με σεβασμό.

Το χθες δείχνει το αύριο

Τι μεταφέρει στο σήμερα και το αύριο αυτή όλη η ιστορία;

Μεταφέρει την υποχρέωση να συνεχίσουμε την πορεία μας στις ίδιες αρχές και αξίες που καθόρισαν τη σχέση της ΟΠΑΠ με την κοινωνία της Κύπρου και να ανταποκρινόμαστε με συνέπεια στις προσδοκίες των ανθρώπων του τόπου. Είτε αυτές οι προσδοκίες έχουν να κάνουν με την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους φίλους των παιχνιδιών μας, είτε με το εύρος και την ποιότητα της στήριξης που παρέχουμε σε όλους τους τομείς της ζωής του τόπου.

Τι καθόρισε το DNA του ομίλου και ποιο είναι αυτό;

Η σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης που αναπτύχθηκε με την κοινωνία της Κύπρου από την πρώτη στιγμή παρουσίας της ΟΠΑΠ στον τόπο είναι αυτή που καθόρισε και το DNA μας, είτε ως Οργανισμός από το 1969 είτε ως Εταιρεία από το 2003. Θεωρώ ότι η επιχειρηματική και προπαντός η κοινωνική μας υπευθυνότητα, ερμηνεύει με τον πιο αυθεντικό τρόπο τη φιλοσοφία της Εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια.

Την πρώτη Διακρατική Συμφωνία Κύπρου Ελλάδας υπέγραψε εκ μέρους της Κύπρου ο τότε Υπουργός Παιδείας, Σπυριδάκης.

Σημαντικές στιγμές

Ποια είναι η πιο σημαντική στιγμή ή πιο σημαντικές στιγμές σε αυτή την πολύχρονη πορεία;

Η κάθοδος του Οργανισμού ΟΠΑΠ στην Κύπρο το 1969 ήταν ασφαλώς η πρώτη σημαντική στιγμή αφού σηματοδότησε τη νέα εποχή για τον κυπριακό αθλητισμό και στη συνέχεια για τον πολιτισμό. Οι παλαιότεροι θυμούνται και το σύνθημα που ερμήνευε το όραμα των πρώτων εκείνων χρόνων. Για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό! Επόμενη σημαντική στιγμή θεωρώ την παρέμβαση του ΟΠΑΠ μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974, όταν με την επαναλειτουργία του το 1975 συνέβαλε τα μέγιστα στην ανοικοδόμηση της αθλητικής (και όχι μόνο) υποδομής του τόπου. Από εκεί και πέρα η κάθε στιγμή που διαμόρφωνε το καθεστώς λειτουργίας του ΟΠΑΠ στην Κύπρο, ήταν σημαντική.

Το 2003 είναι ο χρόνος καθοριστικών εξελίξεων. Υπογράφεται στη Λευκωσία νέα Διακρατική Συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας και ιδρύεται η ΟΠΑΠ Κύπρου Λτδ.

Σημειώνω χαρακτηριστικά τη δημιουργία της Εταιρίας ΟΠΑΠ Κύπρου το 2003 και τον καθορισμό, το 2008, των πέντε πυλώνων κοινωνικής δράσης της, δηλαδή η Υγεία, ο Πολιτισμός, η Παιδεία, το Περιβάλλον και ασφαλώς ο Αθλητισμός. Αυτοί οι πυλώνες καθόρισαν και τις επόμενες σημαντικές στιγμές της ΟΠΑΠ Κύπρου που είναι ασφαλώς η κάθε φορά συμμαχία ζωής με φορείς κοινωνικής αρωγής του τόπου μας. ΠΑΣΥΚΑΦ, Αντικαρκινικός Σύνδεσμος, Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, Ένα όνειρο-μια ευχή, Ερυθρός Σταυρός και πολλοί άλλοι φορείς, σύνολα και εθελοντικές ομάδες.

Χαμόγελα και δάκρυα συγκίνησης

Ποια ιστορία-περιστατικό σας έχει μείνει αξέχαστο ή αξέχαστα όλα αυτά τα χρόνια;

Η αναφορά μου σε μια συγκεκριμένη ιστορία ή περιστατικό θα αδικήσει όλες τις άλλες στιγμές που χάραξαν και χαράσσουν τη μνήμη. Ξέρετε… Οι στιγμές που ο κάθε άνθρωπος θέλει να φυλάξει είναι αυτές που πρώτα επιλέγει η καρδιά και ύστερα η σκέψη. Ένα χαμόγελο, ένα δάκρυ συγκίνησης… Λοιπόν… Με χαμόγελα και δάκρυα συγκίνησης γεμίζουν οι ώρες της ζωής μου από το καλοκαίρι του 2014, όταν ανέλαβα ως Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Κύπρου! Από τον μικρό Παντελή που με χώρεσε στην αγκαλιά του όταν υλοποιήσαμε μια ευχή του, μέχρι τα κυκλάμινα που μας πρόσφεραν οι μαθητές του Ριζοκάρπασου όταν τους προσφέραμε δικαιωματικά το βραβείο «ΟΠΑΠ-Νεόφυτος Χανδριώτης» ή και την ανακούφιση των μαθητών μας με τις παρεμβάσεις μας στην μεγάλη οικονομική κρίση. Αν όμως διαδικαστικά, πρέπει να σταθώ σε μια στιγμή, θα κοντοσταθώ στην επέτειο των 50 χρόνων της ΟΠΑΠ Κύπρου, όταν μοιραστήκαμε τη χαρά μας με το Θεραπευτικό Κέντρο Παιδιών Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, Στέλλα Σουλιώτη.

Η επόμενη μέρα

Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση στην Κύπρο. Πριν καλά-καλά σταθεί στα πόδια της η οικονομία ήρθε ο κορωνοϊός. Πώς βλέπετε εσείς την κατάσταση;

Δεν μπορεί να υπάρξει από εμένα διαφορετική προσέγγιση από αυτήν που τα ίδια τα δεδομένα υπαγορεύουν παγκόσμια. Ο προβληματισμός όπως εκφράζεται από τα διεθνή αρμόδια σώματα και τις μεγάλες χώρες, που είτε το θέλουμε είτε όχι επηρεάζουν την παγκόσμια σκηνή, ακουμπά και εμάς, ίσως και εντονότερα αφού ως μικρή χώρα πρέπει να αντέξουμε σε μεγαλύτερα από το μπόι μας προβλήματα.

Τα γραφεία της ΟΠΑΠ στη Λευκωσία.

Η μη οριστική αντιμετώπιση του ιού και η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων, ήδη έχει σημάνει νέο παγκόσμιο συναγερμό. Θα πρέπει ανάλογα να αντιδράσουμε και εμείς, αντιλαμβανόμενοι τη σοβαρότητα της κατάστασης και κάνοντας όλα όσα μας συμβουλεύουν οι περισσότερο ειδικοί από εμάς. Το πρώτιστο λοιπόν που έχουμε τώρα να κάνουμε είναι συνεργαστούμε, σεβόμενοι τις οδηγίες και τις διαδικασίες ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες παλινδρομήσεις.

Πώς θα είναι τα πράγματα μετά την πανδημία;

Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε ότι τα πράγματα μετά την πανδημία, θα είναι όπως τα θέλουμε. Δεν θα είναι όμως, κι αυτό νομίζω ότι αρχίσαμε σιγά σιγά να το αντιλαμβανόμαστε όλοι. Η ιστορία καταγράφει ότι η ανθρωπότητα δεν ήταν ποτέ η ίδια μετά από μια μεγάλη κρίση, πανδημία ή άλλη καταστροφή. Το ίδιο και τώρα. Το θέμα είναι να αντέξουμε και προπαντός να αξιοποιήσουμε τα βιώματα αυτής της ταλαιπωρίας ώστε να δημιουργήσουμε καλύτερες προϋποθέσεις για το μέλλον μας, είτε αυτό αφορά στη χώρα μας είτε στην παγκόσμια κοινωνία.

Ως ΟΠΑΠ Κύπρου μελετούμε τις τρέχουσες συνθήκες και το ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον και αντιδρούμε στη βάση δύο βασικών παραμέτρων. Πρώτα, να σχεδιάσουμε και να στηρίξουμε την πορεία της Εταιρείας στη βάση των νέων δεδομένων, ώστε να προστατεύσουμε την ευρωστία της αλλά και να συμβάλουμε στην ευρύτερη επανεκκίνηση του τόπου. Κι η άλλη παράμετρος είναι να μπορέσουμε να παραμείνουμε ο δυνατός σύμμαχος της κυπριακής κοινωνίας εξακολουθώντας να στηρίζουμε την Υγεία, τον Πολιτισμό, την Παιδεία, το Περιβάλλον και τον Αθλητισμό. Τομείς που ήδη νοιώθουν την πίεση των επιπτώσεων από την πανδημία.

Η ΟΠΑΠ προσφέρει στην αγορά τυχερών παιχνιδιών οχτώ παιχνίδια.

Πού εστίασε την προσοχή της η Εταιρεία κατά τη διάρκεια της πανδημία;

Η ιστορία καταγράφει ότι η ΟΠΑΠ Κύπρου ήταν παρούσα σε όλες τις στιγμές των ανθρώπων του τόπου με ιδιαίτερα καίριες παρεμβάσεις στις δύσκολες εποχές. Αξιολογώντας λοιπόν τα δύστροπα δεδομένα που διαμόρφωσε η πανδημία ιεραρχήσαμε τον τομέα της Υγείας ως ύψιστη προτεραιότητα των δράσεων μας. Υπενθυμίζω ενδεικτικά την εισφορά ενός εκατομμυρίου και τριακοσίων τριάντα χιλιάδων ευρώ (€1,330,000) για τη δημιουργία της νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, τη στήριξη του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για την αγορά ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για τους επαγγελματίες υγείας, την προσφορά ενός υπερσύγχρονου συστήματος ολοκληρωμένης διαγνωστικής απεικόνισης, με το οποίο ενισχύσαμε τα κρατικά νοσηλευτήρια μας με τεχνολογίες αιχμής στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής, τη στήριξη του Συνδέσμου «Μωρά Θαύματα» με την εξασφάλιση και   παραχώρηση στο κράτος, ενός ασθενοφόρου ειδικά διαμορφωμένου για πρόωρα νεογνά και πολλές άλλες ενέργειες.

Η ουσιαστική στήριξη της ΟΠΑΠ Κύπρου, όπως εκδηλώθηκε το 2020 στη διάρκεια της πανδημίας, αποτελούσε συνεπή συνέχεια όλων των προηγούμενων παρεμβάσεών της στον τομέα της Υγείας κι έγινε  στη βάση της απόλυτης συνεννόησης και συνεργασίας με την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας. Η παράθεση των γεγονότων όμως, ενισχύεται και από την παράθεση των αριθμών. Το 2020 η ΟΠΑΠ Κύπρου διέθεσε για τη στήριξη της Υγείας το ποσό των 2,623,328 ευρώ, το οποίο αποτελεί το 55.99% του συνολικού ποσού που η Εταιρεία αποφάσισε για την κοινωνική της δράση. Το ψηλό αυτό ποσοστό επιβεβαιώνει την προτεραιότητα που ο ΟΠΑΠ Κύπρου δίνει στον τομέα της Υγείας.

Παράλληλα συνεχίσαμε τη στήριξή μας σε όλους τους θεσμοθετημένους φορείς υγείας και κοινωνικής αρωγής καθώς βέβαια και φορείς του πολιτισμού με τη μεγάλη χορηγία στο Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, στο Διεθνές Φεστιβάλ τα «Κύπρια» και πολλές άλλες καλλιτεχνικές εκφράσεις.

Προτάξαμε βέβαια όπως πάντα το ωραίο και το αληθινό, στηρίζοντας ως χορηγοί των ίδιων των αθλητών, αλλά και της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής την αξιοπρεπή παρουσία της χώρας μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκυο. Η στήριξη μας βέβαια εκτείνεται σε όλες τις αγωνιστικές υποχρεώσεις των αθλητών μας, των Ομοσπονδιών και σωματείων μας, των Εθνικών μας ομάδων σε όλα σχεδόν τα ομαδικά αθλήματα και βέβαια σε σχεδιασμούς και προγράμματα του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.

Αυτή ήταν η υπεύθυνη στάση της ΟΠΑΠ Κύπρου απέναντι στην κυπριακή κοινωνία στην περίοδο της πανδημίας, αυτή ήταν η υπευθυνότητά της για πενήντα και πλέον χρόνια. Κι αυτή πρέπει να είναι η ευθύνη της κάθε μεγάλης εταιρείας στο χώρο δραστηριοποίησής της, πολύ περισσότερο όταν ο χώρος στριμώχνεται από κρίσεις όπως αυτή που βιώσαμε και εξακολουθούμε να βιώνουμε. Πρέπει να είμαστε και να νιώθουμε περήφανοι υποστηρικτές της κοινωνίας μας! Κι εμείς ως ΟΠΑΠ Κύπρου, έτσι νιώθουμε!

Προσφορά μέσω πέντε πυλώνων

Ρωτήσαμε το διευθύνων σύμβουλο της ΟΠΑΠ Δημήτρη Αλετράρη για την κοινωνική δράση της ΟΠΑΠ και την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και αυτός απάντησε ως εξής:

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας της ΟΠΑΠ Κύπρου από την πρώτη μέρα παρουσίας της στο νησί μας. Θα σημείωνα μάλιστα ότι αυτή την ευθύνη η ΟΠΑΠ Κύπρου την εκδήλωσε στον τόπο πολύ πριν θεσμοθετηθεί από τα αρμόδια ευρωπαϊκά και διεθνή σώματα ο όρος Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Για μας, η εκδήλωση κοινωνικών δράσεων δεν είναι μια διαδικαστική υποχρέωση αλλά η έκφραση της ίδιας της φιλοσοφίας της Εταιρείας.  Φιλοσοφία που, όπως σας είπα και νωρίτερα, ερμηνεύει τη σχέση της ΟΠΑΠ Κύπρου με τους ανθρώπους του τόπου μας και που στηρίζεται εδώ και πενήντα και πλέον χρόνια στην αμοιβαία εκτίμηση, στο σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την ειλικρίνεια.

Το πώς η Εταιρική μας ευθύνη μεταφράζεται σε πράξεις εκδηλώνεται καθημερινά και δημόσια, με κοινωνούς και κριτές ταυτόχρονα, τους πολίτες του τόπου μας! Ο καθένας μπορεί να διαβάσει μέσα από τις πράξεις και ενέργειες μας τη διαρκή έγνοια και διάθεση προσφοράς. Διαδικαστικά, αξιολογούμε και ιεραρχούμε τις ανάγκες που προκύπτουν σε κάθε εποχή για τον τόπο και αντιδρούμε ανάλογα. Οι πέντε πυλώνες που σας προανέφερα, Υγεία, Πολιτισμός, Παιδεία, Περιβάλλον και Αθλητισμός κατευθύνουν τις ενέργειες μας, διαμορφώνοντας ανάλογα και τις προτεραιότητες οι οποίες και δίνουν ασφαλώς προβάδισμα στον τομέα της Υγείας.

Εκδηλώνουμε θεσμοθετημένες χορηγίες σε φορείς κοινωνικής αρωγής, πολιτιστικής δημιουργίας, περιβαλλοντικών δράσεων και βέβαια αθλητικών εκδηλώσεων και παράλληλα ανταποκρινόμαστε σε καθημερινά αιτήματα που μας υποβάλλονται στη βάση διάφανων διαδικασιών κι αφού προβούμε στην αναγκαία αξιολόγηση. Αντιλαμβάνεστε ότι δεχόμαστε καθημερινά δεκάδες αιτήσεις, τις οποίες και μελετούμε προσεκτικά με γνώμονα πάντα το ευρύτερο δυνατό κοινωνικό όφελος.

Η ΟΠΑΠ Κύπρου στέκεται διαχρονικά στο πλευρό του αθλητισμού ως μεγάλος χορηγός της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Τα οχτώ παιχνίδια της ΟΠΑΠ

Η ΟΠΑΠ προσφέρει στην αγορά τυχερών παιχνιδιών δύο κατηγορίες προϊόντων: παιχνίδια κατηγορίας αριθμολαχείων και παιχνίδια που βασίζονται στη σωστή πρόβλεψη αποτελεσμάτων αθλητικών γεγονότων.

Αριθμολαχεία:

ΛΟΤΤΟ: Είναι ένα τυχερό παιχνίδι αριθμών που βασίζεται στην κλήρωση 6+1 αριθμών από μια σειρά 49 αριθμών (από το 1 έως το 49). Υπάρχουν 5 κατηγορίες επιτυχιών. Οι κληρώσεις πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα και το αντίτιμο συμμετοχής είναι 0,50 ευρώ.

ΠΡΟΤΟ: Βασίζεται στην κλήρωση ενός 7ψήφιου αριθμού. Κερδίζουν εκείνοι που ο αριθμός με τον οποίον συμμετέχουν στο παιχνίδι ταυτίζεται είτε και με τα 7 ψηφία είτε με τα 6 ή 5 ή 4 ή 3 ή 2 πρώτα ή τελευταία ψηφία του κληρωθέντος αριθμού. Οι κληρώσεις γίνονται 3 φορές την εβδομάδα και το αντίτιμο συμμετοχής είναι 0,50 ευρώ.

ΤΖΟΚΕΡ: Βασίζεται στην κλήρωση 5 αριθμών από ένα πεδίο 45 αριθμών (από το 1 έως το 45) και ενός επιπλέον αριθμού από ένα πεδίο 20 αριθμών (από το 1 έως το 20). Κερδίζουν όσοι προβλέψουν σωστά είτε τους 5 ή 4 ή 3 ή 2 ή 1 από τους κληρωθέντες του πρώτου πεδίου των 45 αριθμών και τον επιπλέον του δεύτερου πεδίου είτε τους 5 ή 4 ή 3 από τους κληρωθέντες του πρώτου πεδίου. Κληρώνει 3 φορές την εβδομάδα και το αντίτιμο συμμετοχής είναι 0,50 ευρώ.

SUPER 3: Βασίζεται στην πρόβλεψη από τον παίκτη, ενός τριψήφιου αριθμού από το 000 μέχρι και το 999. Κληρώνει  10 φορές καθημερινά. Το αντίτιμο συμμετοχής είναι 0,50 ευρώ.

EXTRA 5: Βασίζεται στην πρόβλεψη πέντε αριθμών από μία σειρά 35 αριθμών,από το 1 έως και το 35. Κερδίζουν όσοι προβλέψουν σωστά τους 5 ή 4 ή 3 αριθμούς. Κληρώνει 2 φορές την ημέρα (15:00 και 19:00). Το αντίτιμο συμμετοχής είναι 0,50 ευρώ.

KINO:   Είναι ένα παιχνίδι που βασίζεται στην πρόβλεψη 1 ή 2 ή 3 ή 4 …ή 12 αριθμών από ένα πεδίο 80 αριθμών. Οι κληρώσεις του ΚΙΝΟ πραγματοποιούνται καθημερινά κάθε 5’ λεπτά από 09:00 έως 23:55.  Κάθε παίχτης καταβάλλει για κάθε απλή συμμετοχή το ποσό των 0,50 ευρώ.

Παιχνίδια πρόβλεψης αποτελεσμάτων αθλητικών γεγονότων:

ΠΡΟΠΟ 14&7: Δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες να προβλέψουν τα αποτελέσματα είτε μόνο των 14 ποδοσφαιρικών αγώνων που ορίζονται σε κάθε διαγωνισμό, είτε των 7 πρώτων στη σειρά. Διεξάγονται 3 κληρώσεις τη βδομάδα, Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή. Το αντίτιμο συμμετοχής είναι 0,25 ευρώ.

ΠΡΟΠΟ-ΓΚΟΛ: Δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες να προβλέψουν τους οκτώ ποδοσφαιρικούς αγώνες, από τους τριάντα που περιλαμβάνονται στο δελτίο, οι οποίοι θα έχουν τον υψηλότερο αριθμό τερμάτων. Κερδίζουν όσοι προβλέψουν τους  Το ΠΡΟΠΟ-ΓΚΟΛ διεξάγεται κάθε Κυριακή. Το αντίτιμο συμμετοχής είναι 0,25 ευρώ.

Διεύθυνση.

Λεωφόρος Λεμεσού 128-130,
Στρόβολος, Τ.Κ. 2015,
Λευκωσία, Κύπρος

Τηλέφωνο.

+357 22 477300