ΟΜΙΛΟΣ Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ

92 χρόνια

Ακεραιότητα, υπευθυνότητα, πρωτοπορία

Ο Όμιλος Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ έχει συμπληρώσει εννιά δεκαετίες ζωής. Η ιστορία του πάει πίσω στο 1929. Σήμερα είναι ένας Όμιλος με πολυσχιδείς δραστηριότητες. Κατέχει ηγετική θέση στους τομείς της υγείας και ομορφιάς.

Η ιστορία, το παρόν και το μέλλον

Η ιστορία της  Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ ξεκινά πριν το 1929 όταν τα αδέρφια Χριστάκης, Κώστας και Γιώργος Παπαέλληνας μαζί με τον Γιώργο Δρυμιώτη, σύζυγο της αδερφής τους, άρχισαν να δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή φαρμάκων.

To 1931 θα αποτελέσει έτος σταθμό για την εταιρεία αφού ξεκινά η συνεργασία με την παγκόσμια δύναμη Sandoz Chemicals (σήμερα Novartis), ενώ ακολουθούν συνεργασίες και με άλλες σημαντικές εταιρείες στον κλάδο των φαρμάκων, όπως η Organon.

Ο Χριστάκης Παπαέλληνας

Το 1948, η εταιρεία επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στον κλάδο των καλλυντικών, με την εισαγωγή των προϊόντων της Max Factor στην Κύπρο.

Η δεύτερη γενιά

Τη δεκαετία του ’50, τα παιδία του Χριστάκη,  ο Ανδρέας και ο Άθως, επιστρέφουν από τις σπουδές τους και αναλαμβάνουν να μετατρέψουν μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση σε ένα δυναμικό οργανισμό.  Έτσι, το 1954 ιδρύεται και επίσημα η X.A. Παπαέλληνας, η οποία προϋπήρχε ως συνεταιρισμός.

Το 1954 ξεκινά η συνεργασία με την Kimberly Clark και εισαγωγή στην Κύπρο του Kleenex.

Ακολουθεί μια σειρά στοχευμένων επιχειρηματικών κινήσεων, όπου ο Όμιλος γίνεται αντιπρόσωπος της Kimberly Clark στην Κύπρο, αντιπροσωπεία που διατηρεί μέχρι σήμερα. Διεθνώς αναγνωρισμένες καταναλωτικές μάρκες όπως η Kleenex έρχονται στο νησί, ενώ η μεθοδική επέκταση των δραστηριοτήτων του Ομίλου καλύπτει και τους τομείς των καταναλωτικών αγαθών και των καλλυντικών.

Καθήμενος ο Χριστάκης Παπαέλληνας και ιστάμενοι, πρώτος από αριστερά ο Γιώργος Παπαέλληνας, τρίτος ο Κώστας Παπαέλληνας και τέταρτος ο Γιώργος Δρυμιώτης

Το 1964 ο Χριστάκης Παπαέλληνας θα αποβιώσει πρόωρα με τα παιδιά του να αναλαμβάνουν τα ηνία της εταιρείας, η οποία στο μεταξύ θα επεκταθεί και στην Ελλάδα στο τομέα των καλλυντικών.

Σταθμός στην πορεία της εταιρείας αποτελεί την ίδια χρονιά, η έναρξη της συνεργασίας με την εταιρεία φαρμάκων Beecham Research International (σήμερα GlaxoSmithKline).

Τα επόμενα χρόνια σημειώθηκε μια μεγάλη αναπτυξιακή πορεία στο τομέα των φαρμάκων με αντιπροσωπείες μεταξύ άλλων τις Servier και Sanofi Γαλλίας, οι οποίες εκπροσωπούνται από τον Όμιλο, μέχρι σήμερα.

Το 1948 εισάγονται από τον Όμιλο τα καλλυντικά Max Factor.

Τα ηνία στην τρίτη γενιά

Το 1997, μετά την απόφαση του Αντρέα Παπαέλληνα να ασχοληθεί ενεργά με τον κλάδο των υπεραγορών, ο γιος του Χρήστος Παπαέλληνας αναλαμβάνει τη διοίκηση της Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ,  με ένα δυναμικό αναπτυξιακό όραμα: να την ισχυροποιήσει στους τομείς της Υγείας και της Ομορφιάς.

Στη σειρά των γεγονότων, κομβική απόφαση ήταν η δημιουργία του κέντρου διανομής PharmacyLine. Σε μια εποχή όπου οι φαρμακευτικές εταιρείες συγχώνευαν τις εργασίες τους για την αποθήκευση και διανομή φαρμάκων, ο Όμιλος διατηρώντας της αυτονομία του προχωρά στη δημιουργία του δικού του υπερσύχρονου κέντρου διανομής για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών σε υπηρεσίες αποθήκευσης και διανομής φαρμάκων.

Επέκταση των δραστηριοτήτων της Εταιρείας στους τομείς των καταναλωτικών και καλλυντικών προϊόντων (1960).

Αυτό με τη σειρά του επέτρεψε, μέσα σε λίγα χρόνια, συνεργασίες με σημαντικούς στρατηγικούς εταίρους για την αποθήκευση και διανομή των προϊόντων τους όπως, μεταξύ άλλων, των Novartis και Sanofi, με αποτέλεσμα η PharmacyLine να καταστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διανομής Φαρμάκων του νησιού μας.

Στη συνέχεια, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη θέση του στο χώρο της Υγείας, ο Όμιλος θα εισέλθει δυναμικά και στην αγορά του consumer healthcare με μια σειρά από σημαντικές συνεργασίες με διεθνείς κολοσσούς: GlaxoSmithKline (Panadol, Voltaren Gel, Sensodyne) και Perrigo Omega Pharma (Solpadeine, Physiomer, Lactacyd). Τα καταξιωμένα προϊόντα τους έχουν εξαιρετική απήχηση στην κυπριακή αγορά.

Beauty Line, το επόμενο μεγάλο βήμα

Ένα επόμενο κεφάλαιο άνοιξε στην πορεία, με την επέκταση του Ομίλου Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ στο λιανικό εμπόριο. Νέος σταθμός το  1997. Μία χρονιά  ορόσημο καθώς ανοίγει τις πόρτες του το πρώτο κατάστημα Beauty Line, αποτελώντας την αρχή για τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού δικτύου καταστημάτων που άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει τα δεδομένα στον κλάδο. Με 16 καταστήματα παγκύπρια, τα Beauty Line αποτελούν μέχρι σήμερα την επιτομή της επιχειρηματικής στρατηγικής του ομίλου στη λιανική αγορά. Αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία έχουν χτιστεί ισχυρές, διαχρονικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τον Κύπριο καταναλωτή.

Σημαντική για τον Όμιλο είναι και η δημιουργία δικτύου καταστημάτων Beauty Line τη δεκαετία του ’90.

Holland & Barrett

Πλησιάζοντας προς το ‘σήμερα’, το 2010, ο Όμιλος αναπτύσσεται εκ νέου αναλαμβάνοντας την αντιπροσωπεία της Holland & Barrett στην Κύπρο, μία εταιρεία με κορυφαία θέση στο λιανικό εμπόριο βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, ο Όμιλος, θα ισχυροποιήσει περαιτέρω τη θέση του στο τομέα του λιανικού εμπορίου με 40 καταστήματα σε όλο το νησί, τα οποία πρεσβεύουν οι μάρκες, Beauty Line, Holland & Barrett, Yves Rocher, Selekt Beauty και Beauty Outlet.

Holland & Barrett

Στο πλαίσιο της έκτασης των δραστηριοτήτων του, ο Όμιλος καταγράφει και μια δυναμική παρουσία στον τομέα τροφίμων και ποτών. Παρέχει στον κύπριο καταναλωτή επώνυμα προϊόντα που διακρίνονται για την ποιότητά τους  όπως: La Molisana, Riso Gallo, GAEA, Tabasco, Ελιοχώρι, St. Dalfour και Pelini. Επιπλέον, στη γκάμα του εντάσσονται και καταναλωτικά προϊόντα στις κατηγορίες υγείας, βρεφικής φροντίδας, φροντίδας ενηλίκων.

Διανομή

Τα τελευταία χρόνια, ο Όμιλος έχει επεκταθεί και στον τομέα της διανομής. Με ένα υπερσύγχρονο κέντρο συνολικής επιφάνειας 14.000 τ.μ., καθώς και σύγχρονη μονάδα ανασυσκευασίας, η εταιρεία C.A.Papaellinas Logistics Services Ltd παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες με αξιοπιστία, ευελιξία και ασφάλεια.

Το 2014 η Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ βραβεύεται με τη διάκριση της Εξαιρετικής Επίδοσης στο Transport & Logistics Awards.

Στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξής

Ο όμιλος Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ, με οδηγό του το μέλλον, υλοποιεί σήμερα τη στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξής του. Ο μετασχηματισμός των λειτουργιών του, η ψηφιακή μετάβαση, η ανάπτυξη των ανθρώπων του, η πελατοκεντρική φιλοσοφία και ο καθορισμός των επιχειρηματικών του στόχων, γίνονται σε σύμπλευση με την περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική ευαισθησία και δράση.

Όπως μάλιστα τονίζουν από τον Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ, «ο Όμιλος κινείται προς το αύριο υπηρετώντας μια διαχρονική αναλλοίωτη αρχή: Να κάνει όλο και περισσότερους ανθρώπους να ζουν και να αισθάνονται όμορφα».

Αρκετές βραβεύσεις έχει στο ενεργητικό του ο Όμιλος. Μεταξύ αυτών, τη σημαντικότερη διεθνή διάκριση Ανθρώπινου Δυναμικού, Investors In People Platinum, με την οποία διακρίθηκε δύο συνεχόμενες φορές και την οποία επιτυγχάνει μόνο το 2% των οργανισμών διεθνώς.

1929

  • Ίδρυση της μητρικής εταιρείας C.A.Papaellinas Ltd.

1931

  • Έναρξη συνεργασίας με την Sandoz Chemicals.

1933

  • Έναρξη συνεργασίας με την Organon Pharmaceuticals.
  1. 1948.
  • Εισαγωγή στην Κύπρο των καλλυντικών Max Factor.

1954

  • Έναρξη συνεργασίας με την Kimberly Clark και εισαγωγή στην Κύπρο του Kleenex.

1960

  • Επέκταση των δραστηριοτήτων του Ομίλου στους τομείς των καταναλωτικών και καλλυντικών προϊόντων.

1963

  • Συνεργασία με την εταιρεία φαρμάκων Beecham και εισαγωγή του πρώτου αντιβιοτικού πενικιλίνης, «Penbritin».

1965

  • Επέκταση της συνεργασίας με την Beecham που μεταξύ άλλων παράγει τα γνωστά προϊόντα Brillcream και Vozin.

1997

  • Δημιουργία τη κοινοπραξίας, Δημητριάδης & Παπαέλληνας.
  • Άνοιγμα του πρώτου καταστήματος Beauty Line.

2002

  • Ίδρυση της εταιρείας PharmacyLine.
  • Δημιουργία κοινοπραξίας και σύσταση της εταιρείας με την επωνυμία «Καπακιώτης & Παπαέλληνας».

2009

  • Βραβείο Κοινωνικής Αριστείας.

2010

  • Εξαγορά της εταιρείας Δημητριάδης & Παπαέλληνας.
  • Λειτουργία νέου κέντρου διανομής καταναλωτικών προϊόντων.
  • Βραβείο Best Workplace.
  • Εισαγωγή του θεσμού «Απολογισμού Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης» και έκδοση του «1ου Απολογισμού Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης» που στη συνέχεια εκδίδεται κάθε περίπου δύο χρόνια.

2011

  • Διάκριση με την ευρέως αναγνωρισμένη πιστοποίηση «INVESTORS IN PEOPLE».
  • Έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων HOLLAND AND BARRETT.

2012

  • Βραβείο «Green Leader: Μείωση Ανθρακικού Αποτυπώματος & Επικοινωνία στον Απολογισμό ΕΚΕ».

2013

  • Έναρξη λειτουργίας της αλυσίδας καταστημάτων βοτανικών προϊόντων ομορφιάς YVES ROCHER.
  • Λειτουργία νέας μονάδας διανομής και ανασυσκευασίας φαρμάκων PHARMACYLINE.

2014

  • Στρατηγική συνεργασία στον τομέα παροχής υπηρεσιών 3PL με τη Diakinisis.
  • Νέα σύγχρονη παραγωγική μονάδα προϊόντων Kleenex.
  • Βραβείο Εξαιρετικής Επίδοσης στο Transport & Logistics Awards.
  • Διάκριση με την ευρέως αναγνωρισμένη πιστοποίηση «INVESTORS IN PEOPLE».

2015

  • Νέα αλυσίδα καταστημάτων SELEKT.
  • Λειτουργία του πρώτου καταστήματος MAKE UP STUDIO.

2017

  • Ίδρυσητης BC Butterfly Cosmetics Ltd.

2018

  • Βράβευση με την υψηλότερη Διεθνή Διάκριση Ανθρώπινου Δυναμικού Investors In People Platinum.

2019

  • Διάκριση στα Cyprus HR Awards 2019 με Gold βραβείο στην κατηγορία Excellence in Leadership Development και Bronze βραβείο στην κατηγορία Innovative Use of HR Technologies.
  • Δύο διακρίσεις στα Cyprus Responsible Business Awards 2019 στις κατηγορίες «Κοινωνικές Δράσεις» και «Εκπαίδευση-Υποτροφίες».
  • Εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Karpasia Health Products Ltd.
  • Επέκταση της συνεργασίας του ομίλου Χ.Α. Παπαέλληνας με τον κορυφαίο ιαπωνικό οίκο καλλυντικών Shiseido αναλαμβάνοντας την αποκλειστική διανομή των καλλυντικών SHISEIDO στην Κύπρο.

2020

  • Έναρξη λειτουργίας δύο καταστημάτων Beauty Outlet στη Λευκωσία και στη Λεμεσό.
  • Δύο χρυσά βραβεία στα HR AWARDS 2020 στις κατηγορίες: “Περισσότερο καινοτόμος χρήση της τεχνολογίας στο HR” και “Αριστεία στην ευζωία του εργασιακού περιβάλλοντος”.

2021

  • Επαναπιστοποίηση με την υψηλότερη Διεθνή Διάκριση Ανθρώπινου Δυναμικού INVESTORS IN PEOPLE PLATINUM
  • Πλήρης εκπροσώπηση της παγκόσμιας βιοφαρμακευτικής εταιρείας SANOFI στην Κύπρο για τα προϊόντα Γενικής Ιατρικής και Ειδικής Φροντίδας.

Κοινωνική δράση

Σημαντικές είναι οι δράσεις που καταγράφει  η Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ και για την κοινωνία. Ρωτήσαμε τον Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή του Ομίλου Χρήστο Παπαέλληνα, «πόση σημασία δίνει ο Όμιλος   στην εταιρική κοινωνική ευθύνη και πώς μεταφράζεται αυτό σε πράξη και δράσεις;»

Με συνεχείς επενδύσεις στην εκπαίδευση και ανάπτυξη των εργαζομένων, η Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ έχει αναγνωριστεί με την υψηλότερη διεθνή διάκριση ανθρώπινου δυναμικού Investors In People Platinum, με βάση το Πρότυπο Investors in People (IIP).

Σημείωσε τα εξής: «Αναγνωρίζουμε ότι ο μόνος τρόπος για τη διασφάλιση μιας διαρκούς και αειφόρου ανάπτυξης του Ομίλου μας είναι η εναρμόνιση των επιχειρηματικών μας στόχων με την ευημερία της κοινωνίας.

Αρκετές βραβεύσεις έχει στο ενεργητικό του ο Όμιλος. Μεταξύ αυτών, τη σημαντικότερη διεθνή διάκριση Ανθρώπινου Δυναμικού, Investors In People Platinum, με την οποία διακρίθηκε δύο συνεχόμενες φορές και την οποία επιτυγχάνει μόνο το 2% των οργανισμών διεθνώς.

Συνεπώς επιδιώκουμε να έχουμε στενή συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη και την τοπική κοινότητα, στηρίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξή τους. Στο πλαίσιο αυτό:

  • Αναπτύσσουμε επιμέρους δράσεις και παρέχουμε ουσιαστικές και στοχευμένες χρηματοδοτήσεις σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και ο αθλητισμός,
  • Επενδύουμε στους τοπικούς προμηθευτές και,
  • Ενθαρρύνουμε την εθελοντική προσφορά των εργαζομένων μας.

Για εμάς η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αποτελεί έκφραση της Ορθής Επιχειρηματικής Πρακτικής».

Ακεραιότητα, υπευθυνότητα, πρωτοπορία

Ο Όμιλος  Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ έχει συμπληρώσει εννιά δεκαετίες ζωής. Η ιστορία του πάει πίσω στο 1929. Σήμερα είναι ένας Όμιλος με πολυσχιδείς δραστηριότητες. Κατέχει ηγετική θέση στους τομείς της υγείας και ομορφιάς. Φάρμακα, καλλυντικά, καταναλωτικά προϊόντα, δίκτυο καταστημάτων και υπηρεσίες διανομής, είναι στο χαρτοφυλάκιο εργασιών του Ομίλου. Για το χθες, το σήμερα και το αύριο μάς μίλησε ο Χρήστος Παπαέλληνας, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου.

O Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου, Χρήστος Παπαέλληνας.

Πώς είναι να βρίσκεται κάποιος επικεφαλής ενός ομίλου με μια ιστορία τόσο μεγάλη και ένα όνομα τόσο βαρύ;
Είναι μεγάλη η ευθύνη απέναντι τόσο στην ιστορική διαδρομή του Ομίλου, όσο και στην προοπτική εξέλιξής του για το μέλλον.

Κάθε μέρα είναι μια συνεχής προσπάθεια επιβεβαίωσης των προσδοκιών των πελατών, των συνεργατών και φυσικά των ανθρώπων μας που έχουν συνδέσει την επαγγελματική τους πορεία και την ανέλιξή τους με την πορεία του Ομίλου.

Κάθε μέρα είναι ταυτόχρονα και μια συνεχής πρόκληση ηγεσίας και ορθών επιλογών.

Διαχρονικές αξίες

Τι μεταφέρει στο σήμερα και το αύριο αυτή όλη η ιστορία;
Μέσα από την ιστορία του οργανισμού έχουν διαμορφωθεί οι αξίες μας και μέσα από αυτές υλοποιείται η αποστολή μας.

Είναι αυτές που μας καθοδηγούν και μας δείχνουν τον δρόμο σε κάθε απόφαση. Οι αξίες της ακεραιότητας, της υπευθυνότητας, της πρωτοπορίας, του πάθους και της απλότητας, αποτελούν τη βάση αναφοράς μας και το κοινό εργαλείο δράσης.

Και με αυτές τις αξίες χτίζουμε τα θεμέλια του αύριο.

Τι καθόρισε το DNA του ομίλου και ποιο είναι αυτό;
Η πίστη μας στους ανθρώπους μας, στη μεγάλη μας δύναμη.  Επενδύουμε διαρκώς στην ανάπτυξη των ανθρώπων μας και παρέχουμε ένα περιβάλλον όπου θέλουμε ο καθένας να απολαμβάνει πραγματικά αυτό που κάνει, ως μέρος μιας ισχυρής ομάδας που μοιράζεται ένα κοινό όραμα.

Αυτό έχει διάφορες προεκτάσεις. Δημιουργείται μια συνεκτική κουλτούρα υψηλής απόδοσης, η οποία προεκτείνεται στην εξυπηρέτηση των πελατών μας, στις σχέσεις μας με τους συνεργάτες μας και στην ολική ποιότητα που παρέχουμε σε κάθε στάδιο της επιχειρηματικής μας λειτουργίας.

Αποφάσεις – σταθμοί

Ποιο θεωρείται ως πιο σημαντικό έργο – απόφαση παλαιότερα αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν ή και στο σήμερα;
Στην επιχειρηματική μου διαδρομή ήταν πολλές οι στιγμές εκείνες που κάθε μια είχε τη δική της ειδική σημασία.

Όμως αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια, αυτή θα ήταν η απόφασή μου τη δεκαετία του ‘90 να ισχυροποιήσω τον Όμιλο στον τομέα Υγείας και Ομορφιάς.

Επέκταση των δραστηριοτήτων της Εταιρείας στους τομείς των καταναλωτικών και καλλυντικών προϊόντων (1960).

Ο τομέας της Υγείας

  • Στον τομέα της Υγείας, η κομβική επιλογή ήταν η διατήρηση της αυτονομίας μας με τη δημιουργία της εταιρείας PharmacyLine. Στηριχθήκαμε σε δικές μας υποδομές για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών μας σε υπηρεσίες αποθήκευσης και διανομής φαρμάκων  Αυτό με τη σειρά του επέτρεψε συνεργασίες με σημαντικούς στρατηγικούς εταίρους:  τις πολυεθνικές εταιρείες Novartis και την Sanofi, μέσα από τις οποίες διασφαλίζεται η κρίσιμη μάζα για να μπορεί να θεωρείται η PharmacyLine ως ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διανομής Φαρμάκων του νησιού μας.

Ταυτόχρονα, οι υποδομές διανομής μάς επέτρεψαν να επεκταθούμε στον κλάδο των Φαρμάκων και σε δύο άλλους πυλώνες:

– Ο πρώτος πυλώνας αφορά στη συνεργασία μας με εταιρείες οι οποίες έχουν επιλέξει να μην έχουν παρουσία, με δική τους οργάνωση, στην κυπριακή αγορά. Οι πιο σημαντικές από τις εταιρείες αυτές είναι η AMGEN, η SERVIER και η GSK. Στις εταιρείες αυτές προσφέρουμε την πλήρη γκάμα των διαθέσιμων υπηρεσιών μας αφού, εκτός από την αποθήκευση, τη διανομή, την φαρμακοεπαγρύπνηση και τη διασφάλιση της ποιότητας, η διεύθυνση των ομάδων τους στην Κύπρο αποτελεί δική μας αρμοδιότητα και ευθύνη.

– Ο δεύτερος πυλώνας, αφορά στην ανάπτυξή μας στην αγορά των γενόσημων φαρμάκων. Αυτό υλοποιείται μέσα από μια στρατηγική σχέση που έχουμε δημιουργήσει με μια σειρά από εταιρείες, καθώς έχουμε την ευκαιρία να εγγράφουμε από κοινού και να προωθούμε, με δικές μας ομάδες ιατρικής ενημέρωσης, τα σκευάσματά τους στην κυπριακή αγορά.

Ο τομέας της Ομορφιάς

  • Στο τομέα της Ομορφιάς αναμφίβολα η πιο σημαντική απόφαση που έλαβα ήταν η δημιουργία ενός πρωτοποριακού δικτύου καταστημάτων, των Beauty Line που άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει τα δεδομένα στο χώρο.

Σημαντική για τον Όμιλο είναι και η δημιουργία δικτύου καταστημάτων Beauty Line τη δεκαετία του ’90.

Τα Beauty Line αποτελούν μέχρι σήμερα την επιτομή της επιχειρηματικής στρατηγικής του ομίλου μας στη λιανική αγορά και μας έχουν δώσει τη δυνατότητα να χτίσουμε ισχυρές, διαχρονικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τον Κύπριο καταναλωτή.

Μια ζωή στην… εταιρεία

Τι σας έλεγε ο πατέρας ως προς το πώς πρέπει να συμπεριφέρεστε ή να αποφασίζετε κλπ;
Δεν ήταν τόσο κάποια συμβουλή. Το παράδειγμά του το έδινε μέσα από τις πράξεις του.

Και το πιο μεγάλο μάθημα που πήρα από τον τρόπο λειτουργίας του ήταν η εντιμότητα. Εντιμότητα  με όποιον συναλλασσόταν, τους ανθρώπους της εταιρείας, τους συνεργάτες και τους πελάτες.

Η εντιμότητα είναι ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό για τη δημιουργία ενός βιώσιμου οργανισμού.

Η πρώτη σας επαφή με την εταιρεία πότε ήταν; Από μικρό σας έφερνε ο πατέρας σας στην εταιρεία;

Όσο θυμούμαι τον εαυτό μου, το θυμούμαι στην εταιρεία. Ακόμα πάει το μυαλό μου στην Γερμανού Πατρών τότε που ήταν τα γραφεία μας εκεί και θυμούμαι το γραφείο του πατέρα που ήταν πάνω δεξιά με διαχωριστικό ένα γυαλί και κάτω το reception.

Στην στρατηγική της εταιρείας ήταν πάντα η άμεση εξυπηρέτηση των πελατών της.

Κι αυτό σε ηλικία πέντε ετών καθώς όταν ήμουν έξι μετακομίσαμε στον Άγιο Δομέτιο. Τα καλοκαίρια και πολλά απογεύματα ήμουν εδώ στην εταιρεία. Θυμούμαι, για παράδειγμα κάθε λεπτομέρεια, όταν κτιζόταν το κτίριο εδώ στα Λατσιά.  Η εταιρεία ήταν πάντα μέρος της ζωής μου.

Ο Χριστάκης Παπαέλληνας

Υπάρχει κάποιο περιστατικό που σας έχει μείνει αξέχαστο;

Είναι τόσα πολλά που μπορεί να είναι δύσκολο να απομονώσεις ένα συγκεκριμένο. Μου είναι δύσκολο να αναφερθώ σε μια μόνο στιγμή.

Πανδημία, μια δοκιμασία ανθεκτικότητας

Πώς θα είναι τα πράγματα μετά την πανδημία;
Η πανδημία Covid-19, μέσα στη δίνη των απωλειών και των προβλημάτων που έχει προκαλέσει, αποτελεί και μια μεγάλη δοκιμασία ανθεκτικότητας για όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις. Πολλά έχουν ήδη αλλάξει στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και οι αλλαγές αναμένεται να συνεχιστούν, με άγνωστο ακόμα τον ορίζοντα λήξης της πανδημίας. Οι προτεραιότητες για την επόμενη μέρα περιλαμβάνουν:

  • Πρώτον, την τηλεργασία: Οι άνθρωποι έχουν πλέον αναπτύξει νέες συνήθειες, αλλά και νέες προσδοκίες λόγω της πανδημίας. Όλοι εκτιμούν ότι θα υιοθετηθεί ένα «υβριδικό μοντέλο» εργασίας, αλλά αυτό σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα:

-πόσες ημέρες ανά εβδομάδα θα επιτρέπεται στους εργαζομένους η εργασία από το σπίτι;

-ποιες κατηγορίες εργαζομένων θα ενθαρρύνονται να επιστρέψουν στο γραφείο;

-τι είδους εργασίες θα εκτελούνται στο γραφείο έναντι του σπιτιού;

Διαφορετικές επιχειρήσεις θα απαντήσουν διαφορετικά αυτές τις ερωτήσεις και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μια πληθώρα οργανωσιακών μοντέλων, τα οποία θα λειτουργούν ταυτόχρονα.

  • Δεύτερον, τη βιωσιμότητα και τα θέματα κοινωνικής ευθύνης: Η πανδημία του Covid-19 συνέτεινε σε μια αυξανόμενη ευαισθησία των επιχειρήσεων ως προς τη συνεισφορά τους στο περιβάλλον και στην κοινωνία.

Αισθάνονται την ευθύνη να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και να διασφαλίσουν την ενσωμάτωση της εταιρικής βιωσιμότητας στις δραστηριότητες τους. Όμως, μέχρι σήμερα, η εταιρική υπευθυνότητα περιορίζεται κυρίως με τη δέσμευση σε παραδοσιακές δράσεις, όπως είναι η υποστήριξη τοπικών κοινοτήτων και η φιλανθρωπία.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αναδύονται στο πλαίσιο της βιωσιμότητας και της κοινωνικής ευθύνης, οι επιχειρήσεις θα δημιουργήσουν  μια ολοκληρωμένη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης.

  • Τον ψηφιακό μετασχηματισμό: Ακόμα και πριν την έλευση της πανδημίας, οι επιχειρήσεις προσπαθούσαν να ανταποκριθούν στην ψηφιακή επανάσταση και στην έλευση νέων τεχνολογιών.

Η πανδημία επιβεβαίωσε τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η ύπαρξη ισχυρών ψηφιακών δυνατοτήτων επιτρέπει την ευελιξία και συμβάλλει στην επιτυχία.

Οι επιχειρήσεις με ήδη εφαρμοσμένες ψηφιακές δυνατότητες βρέθηκαν σε καλύτερη θέση από εκείνες που χρειάστηκε να αντιδράσουν υπό πίεση και να αναπτύξουν δράσεις προσαρμογής σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Άρα και μετά την πανδημία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η καινοτομία και η τεχνολογία θα συνεχίσουν να κατατάσσονται ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων των επιχειρήσεων.

Ανάπτυξη κλάδων

Προγραμματίζετε κάποιο νέο μεγάλο ή σημαντικής αξίας έργο – απόφαση;
Ένας επιχειρηματικός Όμιλος   που εξελίσσεται, οφείλει να έχει πάντα σχέδιο σημαντικών έργων προς υλοποίηση.

Ο στρατηγικός στόχος του Ομίλου Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ περιέχεται σε μια λέξη: Βιωσιμότητα. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, σχεδιάζεται αλλαγή των λειτουργικών δραστηριοτήτων ταυτίζοντας τους επιχειρηματικούς μας στόχους με την ανάπτυξη και ευημερία των ανθρώπων μας, των πελατών και συνεργατών μας, καθώς και της κοινωνίας γενικότερα μας, και φυσικά την προστασία του περιβάλλοντος.

Στην κατεύθυνση αυτή, το στρατηγικό πλάνο βιωσιμότητας  που έχουμε εκπονήσει, προνοεί τη δημιουργία ενός αειφόρου και ισορροπημένου επιχειρηματικού Ομίλου, βασισμένου στην άριστη υποδομή και στελέχωση. Με έμφαση στην ανάπτυξη των κλάδων φαρμάκων και καλλυντικών και στη δημιουργία ισχυρών μαρκών λιανικής (Retail Brands).

Η πιο πάνω στρατηγική κατεύθυνση της βιωσιμότητας, περιλαμβάνει μια σειρά από καθοριστικές προκλήσεις:

-Τη διαρκή ανταπόκριση στις νέες απαιτήσεις και ανάγκες των καταναλωτών

-Την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού με προσέλκυση νέων ταλέντων, ενίσχυση ικανοτήτων και καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων.

-Την ουσιαστική ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος.

-Και τέλος, τη δημιουργία κουλτούρας ανοιχτής στην αλλαγή, που υιοθετεί την καινοτομία και προάγει τη δημιουργικότητα, οικοδομώντας ένα οικοσύστημα παραγωγής γνώσης.

Άλλαξε ο καταναλωτής

Ως Όμιλος   έχετε επαφή και με εμπορευόμενους αλλά και κατ’ ευθείαν με καταναλωτές. Η κρίση με την πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο που σκέφτονται και συμπεριφέρονται και οι μεν και δε; Μας έχει κάνει η κρίση πιο υποψιασμένους, πιο απαιτητικούς;

Πιο απαιτητικούς θα έλεγα. Και θα γίνουν ακόμα πιο απαιτητικοί. Ναι, άλλαξαν. Κι αυτό το καταλαβαίνουμε χωρίς ακόμα να το ψηλαφίσουμε και να ξέρουμε ακριβώς τι άλλαξε. Η πανδημία επιτάχυνε τις αλλαγές.

Σήμερα ο Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ είναι ένας Όμιλος με πολυσχιδείς δραστηριότητες με επίκεντρο την Υγεία και την Ομορφιά.

Αυτό που συμβαίνει είναι πως ο κόσμος έχει καταλάβει ότι κάποια προβλήματα τα οποία άκουες αλλά δεν λάμβανες υπόψη διότι ας πούμε αφορούσε ένα τσουνάμι στην Ιαπωνία, δεν είναι πλέον μακριά. Τώρα ξαφνικά αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι που ξεκίνησε στην Κίνα ύστερα από ενάμιση μήνα ήταν στην Κύπρο. Σήμερα ακούεις για πυρκαγιές στη Σιβηρία και σε ενδιαφέρει, ενώ παλιά όχι. Τώρα κατανοείς πως όταν καίγονται τα δάση της Γης θα αυξηθεί η θερμοκρασία και ότι θα επηρεαστείς κι εσύ. Νομίζω ότι η πανδημία έκανε τον κόσμο να σκέφτεται πλέον διαφορετικά και όχι όπως πριν που έβλεπε μόνο το σπίτι του.

Η ευθύνη μας είναι έναντι των ανθρώπων μας

Κάθεστε σε μια καρέκλα από την οποία έχετε να ασχοληθείτε με εκατοντάδες προϊόντα. Πώς είναι κάποιος να πρέπει να παρακολουθεί ένα οργανισμό με τόσα πολλά προϊόντα και υπηρεσίες;

Η πραγματικότητα είναι, και πιστέψτε με ότι δε το λέω για να κερδίσω εντυπώσεις, η ευθύνη δεν είναι ούτε έναντι στα προϊόντα, ούτε έναντι στα κτίρια. Η ευθύνη είναι έναντι των ανθρώπων του Οργανισμού. Στις δύσκολες στιγμές, που υπάρχουν δύσκολες στιγμές, δεν σκέφτεσαι τα προϊόντα. Σκέφτεσαι τι θα κάνεις σε περίπτωση που χρειαστεί να μειώσεις το προσωπικό σου. Σκέφτεσαι τον κόσμο που είναι μαζί σου για χρόνια. Εγώ εδώ σε αυτήν τη θέση δεν είμαι ένας τρίτος. Είμαι στην εταιρεία, ζω μέσα στον Οργανισμό, είμαι μαζί με τους ανθρώπους που εργάζονται στον Οργανισμό, είναι η οικογένειά μου. Και δεν μπορώ να διαχωρίσω την οικογένειά μου από τη δουλειά μου.

Αρκετές βραβεύσεις έχει στο ενεργητικό του ο Όμιλος. Μεταξύ αυτών, τη σημαντικότερη διεθνή διάκριση Ανθρώπινου Δυναμικού, Investors In People Platinum, με την οποία διακρίθηκε δύο συνεχόμενες φορές και την οποία επιτυγχάνει μόνο το 2% των οργανισμών διεθνώς.

Μπορεί για παράδειγμα, να προβληματίζεσαι ως προς το τι θα γίνει εάν δεν ανανεωθεί ένα συμβόλαιο και χαθούν έσοδα 5 εκατ. ευρώ. Πώς θα διατηρήσεις το προσωπικό που επηρεάζεται. Τι θα κάνεις εάν πάει κάτι στραβά. Στον Όμιλό έχουμε σήμερα γύρω στα 600 άτομα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι μαζί μας για πολλά χρόνια, έχουν οικογένειες, έχουν μικρά παιδιά, έχουν παιδιά που σπουδάζουν, είναι δηλαδή οικογένειες που έχουν συνδέσει τη ζωή τους με τη δική μας. Και πιστέψτε με, αυτή είναι η ευθύνη, ούτε τα προϊόντα, ούτε τα κτίρια.

Διεύθυνση.

Λεωφ. Γιάννου Κρανιδιώτη 179
2235 Λατσιά, Λευκωσία
Κύπρος

Τηλέφωνο

+357 22741741