ΟΜΙΛΟΣ GEO PAVLIDES AUTOMOTIVE

Παρακαταθήκη το χθες,

τα μάτια στο μέλλον

H επιχειρηματική δράση του Ομίλου Geo Pavlides Automotive ξεκινά από το 1929, όπου ο Γεώργιος Παυλίδης (ιδρυτής του Ομίλου) δραστηριοποιείται στον τομέα του εμπορίου. Το 1945 και μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου παίρνει μια απόφαση ζωής, θέτοντας την αφετηρία από την οποία ξεκίνησαν όλα: ιδρύει τη Geo. Pavlides Ltd η οποία ξεκινά την επιχειρηματική της δραστηριότητα αναλαμβάνοντας την εισαγωγή και πώληση των αυτοκινήτων Chevrolet και Vauxhall στην Κύπρο, ως αντιπρόσωπος της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors.

Παρακαταθήκη το χθες, τα μάτια στο μέλλον

H επιχειρηματική δράση του Ομίλου Geo Pavlides Automotive ξεκινά από το 1929, όπου ο Γεώργιος Παυλίδης (ιδρυτής του Ομίλου) δραστηριοποιείται στον τομέα του εμπορίου. Το 1945 και μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου παίρνει μια απόφαση ζωής, θέτοντας την αφετηρία από την οποία ξεκίνησαν όλα: ιδρύει τη Geo Pavlides Ltd η οποία ξεκινά την επιχειρηματική της δραστηριότητα αναλαμβάνοντας την εισαγωγή και πώληση των αυτοκινήτων Chevrolet και Vauxhall στην Κύπρο, ως αντιπρόσωπος της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors. Αρχικά η Geo Pavlides Ltd στεγάζει τα κεντρικά της γραφεία στη Λεμεσό. Ταυτόχρονα όμως λειτουργεί συνεργείο στη Λευκωσία στην οδό Βικτωρίας στο οποίο το κοινό μπορούσε να δει επίσης τα αυτοκίνητα Chevrolet και Vauxhall.

Βύρων Παυλίδης (κέντρο) στα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου και συνεργείου στην οδό Φαίδρας στο Καϊμακλί μαζί με αντιπροσώπους από την General Motors Αμερικής.

Με την πάροδο των χρόνων η εταιρεία μεγαλώνει και επεκτείνεται, διατηρώντας ωστόσο αναλλοίωτο το πνεύμα ενός εγχειρήματος που οικοδομήθηκε πάνω στις αρχές του ιδρυτή της, Γεώργιου Παυλίδη, ενός ανθρώπου που πίστευε στις αξίες της οικογένειας. Παντρεμένος με την Αθανασία, ο Γεώργιος Παυλίδης απέκτησε επτά παιδιά: τους Βύρωνα, Χριστόφορο, Σπύρο (γνωστός γιατρός, ακτινολόγος της Λεμεσού), Παύλο (ο οποίος τιμήθηκε το 1955 με τον τίτλο του Sir από τη Βασίλισσα Ελισάβετ), Χριστίνα, Υπατία και Μαρία.

Χριστόφορος Παυλίδης (3ος από αριστερά) και Σπύρος Αραούζος (1ος από δεξιά) στα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου και συνεργείου στην οδό Φαίδρας στο Καϊμακλί (1969).

Βύρων και  Χριστόφορος

Το 1954 και αφού ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους σε οικονομικά και εμπορικά θέματα, αναλαμβάνουν δράση στην εταιρεία οι Βύρων Παυλίδης ως CEO και ο Χριστόφορος Παυλίδης ως CFO. Στο ίδιο οικογενειακό πνεύμα με το οποίο ιδρύθηκε και πρωτολειτούργησε η Geo Pavlides, τα δύο αδέλφια οδηγούν την εταιρεία σε νέες επιτυχίες διανοίγοντας νέους ορίζοντες. Ο Βύρωνας ήταν ο άνθρωπος των πωλήσεων ενώ ο Χριστόφορος ήταν ο διαχειριστής των οικονομικών.

Με τον Βύρωνα και τον Χριστόφορο στο τιμόνι της Geo Pavlides οι αντιπροσωπείες πληθαίνουν.

Το 1957 προστίθεται στην γκάμα της εταιρείας η OPEL και καταγράφονται και τα ανάλογα εταιρικά βήματα. Πλέον η εταιρεία προσφέρει στο αγοραστικό κοινό περισσότερες επιλογές, τόσο σε επιβατικά όσο και εμπορικά και φορτηγά αυτοκίνητα. Σε αυτό το πλαίσιο το 1960 ανοίγει το showroom της λεωφόρου Ευαγόρου στη Λευκωσία.

Chervolet, Vauxhall και Bedford ήταν οι πρώτες μάρκες αυτοκινήτων στις βιτρίνες της Geo Pavlides.

Το πρώτο πλήγμα

Με την ανεξαρτησία της χώρας το 1960 αρχίζει και η οικονομική ανάκαμψη. Κι ενώ όλα πήγαιναν κατ’ ευχήν, προκύπτουν τα γεγονότα του 1963 – 1964.

Στη δύσκολη αυτή περίοδο των γεγονότων και των διακοινοτικών ταραχών, το 1964 χάνεται το συνεργείο της οδού Βικτωρίας, ένα γκαράζ που τότε χαρακτηρίστηκε ως το πιο σύγχρονο στην Κύπρο, μαζί με τα νεόκτιστα τότε γραφεία της εταιρείας.

Το πρώτο γκαράζ Παυλίδη που από το 1964 και μετά ήταν απροσπέλαστο καθώς βρέθηκε σε περιοχή που ήλεγχαν οι Τ/κ, το 1974 χρησιμοποιήθηκε από τον Αττίλα ως μέρος κράτησης Ε/κ αιχμαλώτων.

Παραμένοντας όμως πιστοί στα όσα χαρακτήριζαν τον ιδρυτή της, εργατικότητα, τιμιότητα, όραμα για το μέλλον και διορατικότητα, η εταιρεία συνεχίζει δυναμικά και πριν το τέλος της δεκαετίας καταγράφει ακόμα ένα σημαντικό σταθμό στην ιστορία της με χρονιά ορόσημο το 1969. Την 1η Ιανουαρίου 1969 ιδρύεται η Geo Pavlides & Araouzos, με συνέταιρο την Hull Blyth Araouzos και εκτελεστικούς διευθυντές τους Βύρωνα και Χριστόφορο Παυλίδη, Μιχάλη και Σπύρο Αραούζο. Πλέον δύο γνωστές και καθιερωμένες στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι του τόπου οικογένειες, Παυλίδης και Αραούζος, ενώνουν δυνάμεις και προσδίδουν νέα δυναμική στην εταιρεία.  Η Geo Pavlides & Araouzos ξεκινά τη μεγάλη πορεία της έχοντας ήδη στην γκάμα της τις αντιπροσωπείες των Bedford and Vauxhall, Opel, Terex Diggers και Poclain ενώ η Geo Pavlides Ltd συνεχίζει να δραστηριοποιείται στον τομέα των ακινήτων.

Νέα ιδιόκτητα γραφεία

Το 1969, ο Βύρων Παυλίδης εξασφαλίζει στην εταιρεία τα νέα ιδιόκτητα γραφεία της. Αγοράζεται στην οδό Φαίδρας στο Καϊμακλί ο χώρος στον οποίο μέχρι και σήμερα στεγάζονται το συνεργείο και τα γραφεία εξαρτημάτων του Ομίλου. Ο χώρος εγκαινιάζεται μέσα σε πνεύμα ευφορίας και μεγάλης αισιοδοξίας το 1971 με παρευρισκόμενους, μεταξύ άλλων, εκπροσώπους της General Motors από τις ΗΠΑ, της Vauxhall από Ηνωμένο Βασίλειο και της Opel από Γερμανία. «Η εταιρεία ΓΕΩ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΚΑΙ ΑΡΑΟΥΖΟΣ ανήγηρε σύγχρονο γκαράζ και γραφεία», «Το γκαράζ είναι εξοπλισμένον με εργαλεία του τελευταίου τύπου – Θα προσφέρει 24ωρον εξυπηρέτησιν», «Ένα τέλειον γκαράζ αυτοκινήτων», γράφει μεταξύ άλλων ο Τύπος της εποχής.

Το 1969, ο Βύρων Παυλίδης εξασφαλίζει στην εταιρεία τα νέα ιδιόκτητα γραφεία της στα οποία στεγαζόταν και το γκαράζ. «Το γκαράζ είναι εξοπλισμένον με εργαλεία του τελευταίου τύπου», «Ένα τέλειον γκαράζ αυτοκινήτων», έγραφε μεταξύ άλλων ο Τύπος της εποχής.

Δεύτερο μεγάλο πλήγμα

Τίποτα δεν προμήνυε ωστόσο το καταστροφικό για την Κύπρο καλοκαίρι του 1974. Η εταιρεία δέχεται το δεύτερο μεγάλο πλήγμα και τίθεται λόγω της τουρκικής εισβολής εκτός λειτουργίας για έξι μήνες.

Εσωτερικές αλλαγές

Το 1972, ο Μιχάλης Αραούζος αποχωρεί και τη θέση του παίρνει ο Ανδρέας Αραούζος, γιος του Σπύρου Αραούζου (εκτελεστικός Διευθυντής) ενώ την ίδια χρονιά αναλαμβάνει επίσης ως εκτελεστικός Διευθυντής ο Γιώργος Παυλίδης (ο οποίος διατέλεσε και πρόεδρος τoυ Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου από το 1993 μέχρι το 2005), γιος του Δρα Σπύρου Παυλίδη.

Το 2006, μετά τον ξαφνικό θάνατο του Γιώργου Παυλίδη σε ηλικία 60 ετών, τη διοίκηση της εταιρείας αναλαμβάνουν τα παιδιά του, Μιχάλης και Σπύρος Παυλίδης, οι οποίοι συνεχίζουν την πορεία τους ως εκτελεστικοί διευθυντές, σε μια αρμονική και πετυχημένη συνεργασία με όλους τους υπόλοιπους εκτελεστικούς διευθυντές, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015.

Από το 1972, ο Όμιλος συνεχίζει την ανοδική του πορεία παρέχοντας ένα τεράστιο εύρος επιλογών στο καταναλωτικό κοινό και μια παγκοσμίου βεληνεκούς αξιοπιστία μέσω της συνεργασίας της με κορυφαίες αντιπροσωπείες του πλανήτη.

Παράλληλα, οι δραστηριότητες της Geo Pavlides & Araouzos επεκτείνονται και σε άλλους τομείς, με την εταιρεία να διατηρεί από το 1950 και μέχρι το 2016, την αποκλειστική αντιπροσωπεία της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer (συμπεριλαμβανομένων και των κτηνιατρικών φαρμάκων) στην Κύπρο, τις δραστηριότητες της οποίας είχε αναλάβει από το 2002 ο Μιχάλης Παυλίδης.

Η επόμενη γενιά

Συνεχιστές στο όραμα που ξεκίνησε σχεδόν ένα αιώνα πριν παραμένουν οι Σπύρος και Μιχάλης Παυλίδης.

Στα ηνία του Ομίλου Geo Pavlides Automotive είναι σήμερα οι Μιχάλης Παυλίδης (φωτό) και ο αδελφός του Σπύρος Παυλίδης.

To 2011 ο Σπύρος Παυλίδης προχωρά στην ίδρυση της Geo Pavlides Automotive Ltd, όπου μέχρι σήμερα είναι οι εκτελεστικοί διευθυντές σε αυτήν μαζί με τον αδελφό του Μιχάλη Παυλίδη.

Διεύρυνση δραστηριοτήτων

Μέσα σε όλη αυτή την πορεία της εταιρείας, οι δραστηριότητες της Geo Pavlides Automotive διευρύνονται περιλαμβάνοντας από το 1989 κι έπειτα τις ακόλουθες αντιπροσωπείες:

1989: Renault (λεωφορεία και φορτηγά)

2004: Saab

2011: Citroen, Mazda, Subaru

2018: Peugeot

Βήμα σταθμός στην εξέλιξη της Geo. Pavlides Automotive ήταν η αγορά της Citroen το 2011, η οποία μέλος πλέον του Γαλλικού κολοσσού PSA, υπήρξε η απαρχή της απόκτησης και της Peugeot. Ενώ από το 2018 μέλος του Group PSA εντάσσεται και η OPEL. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι συγχωνεύσεις της PSA, brands της οποίας αντιπροσωπεύει η Geo. Pavlides Automotive, συνεχίστηκαν καθώς τo 2021 δημιουργείται η Stellantis, με βάση μια διασυνοριακή συγχώνευση 50%-50% μεταξύ της Ιταλικής Fiat Chrysler Automobiles και της Γαλλικής PSA.

Σήμερα στις βιτρίνες της εταιρείας παρουσιάζονται επιβατικά αυτοκίνητα των brands Opel, Citroen, Peugeot, Mazda και Subaru.

Πάνω απ’ όλα ο πελάτης

Η Geo. Pavlides Automotive, διατηρεί εκθεσιακούς χώρους στη Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα καθώς και μεταπωλητές στην επαρχία Αμμοχώστου και στην Πάφο.

Έχοντας ως πρώτιστο μέλημα τους πελάτες της και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή τους, η Geo Pavlides Automotive διαθέτει εξουσιοδοτημένα συνεργεία σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό, άρτια εξειδικευμένους τεχνικούς με εκπαίδευση στις κατασκευάστριες αυτοκινητοβιομηχανίες στο εξωτερικό. «Η εταιρεία έχει φροντίσει τα συνεργεία να έχουν στην κατοχή τους όλα τα απαραίτητα εξειδικευμένα εργαλεία και μηχανήματα της πιο σύγχρονης τεχνολογίας που απαιτούνται για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το φανοποιείο της εταιρείας χρησιμοποιεί καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία επιλογής απόχρωσης προκειμένου η επαναβαφή να εγγυάται ένα άριστο αποτέλεσμα στην τελική όψη του οχήματος», σημειώνουν χαρακτηριστικά από την εταιρεία.

Υπηρεσίες ασφάλισης και όχι μόνο

Το 2013, η Geo Pavlides Automotive ίδρυσε την GPA Insurance Agencies Ltd, η οποία παρέχει υπηρεσίες ασφάλισης και άμεσες λύσεις κυρίως σε πελάτες του ομίλου.

«Με τις αλλαγές στην αγορά του αυτοκίνητου να κινούνται σε ασύλληπτους ρυθμούς τόσο στην Κύπρο όσο και παγκοσμίως, η Geo Pavlides Automotive δεν επαναπαύεται. Συνεχίζει να εξελίσσεται δυναμικά με σημαντικότερες σταθερές, τις αξίες και τα θεμελιώδη πιστεύω της. Μόνιμη έγνοια της GPA, να εξελίσσει συνεχώς τις προσφερόμενες υπηρεσίες της, όπως μακροχρόνια ενοικίαση αντί απλής αγοράς – μέσω της εταιρείας Autonation που συστάθηκε το 2010 και που επικεντρώνεται στον τομέα του leasing και σε πακέτα συντήρησης με προκαθορισμένο κόστος. Επίσης προσφέρει εκτεταμένη εγγύηση πέραν αυτής που προβλέπει η νομοθεσία», αναφέρουν από την εταιρεία.

Όραμα και πρωταγωνιστικός ρόλος σε τρεις πυλώνες

«Θέλουμε η GPA να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στον τομέα της αυτοκίνησης, προσφέροντας λύσεις που ικανοποιούν τις ανάγκες του καταναλωτή όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα στην πάροδο των χρόνων, αλλάζουν και εξελίσσονται», σημειώνει η εταιρεία και προσθέτει:

«Σ’ αυτόν τον Όμιλο, επιλέγουμε να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε μέσα σε ένα πλαίσιο που καθορίζεται από τρεις βασικούς πυλώνες: τα μέλη της ομάδας μας, τους πελάτες μας και τους μετόχους, στοιχεία θεμελιώδη για την επιχείρησή μας που συναποτελούν την επιτυχία και την αντοχή της μέσα στον χρόνο. Κάθε μέλος της ομάδας μας, διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος μας και καθορίζει με τον τρόπο του την επίτευξη του οράματός μας. Έχουμε μάθει να λειτουργούμε ομαδικά και με αυτό τον τρόπο συνεχίζουμε να πορευόμαστε.

Η Geo Pavlides Automotive «κινεί» την Κύπρο από το 1945. Σταθμός στη σύγχρονη ιστορία του Ομίλου, θεωρείται η ανάληψη των ντιπροσωπειών του γαλλικού Ομίλου PSA.

Γιατί στον όμιλο Geo Pavlides Automotive, ακόμα και οι ίδιοι οι άνθρωποί μας μοιράζονται και κάνουν πράξη κοινές πεποιθήσεις, επιδιώκοντας να βελτιώνονται συνεχώς μέρα με τη μέρα. Έχοντας κληροδοτήσει τις αρχές πάνω στις οποίες γεννήθηκε το όραμα μιας εταιρείας που παραμένει ενεργή σχεδόν ένα αιώνα, λειτουργούμε με γνώμονα τον σεβασμό ο ένας προς τον άλλο μέσα σε ένα κλίμα προοδευτικότητας και αισιοδοξίας γι’ αυτόν το θαυμαστό καινούριο κόσμο που είναι το μέλλον», καταλήγει η εταιρεία.

Τα πρόσωπα της εταιρείας

  • Το 1945 ο Γεώργιος Παυλίδης, που από το 1929 δραστηριοποιείται στον τομέα του εμπορίου, ιδρύει τη Geo Pavlides Ltd. Ήταν παντρεμένος με την Αθανασία, με την οποία απέκτησε επτά παιδιά: τους Βύρωνα, Χριστόφορο, Σπύρο, Παύλο, Χριστίνα, Υπατία και Μαρία.

Βύρων Παυλίδης (κέντρο) στα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου και συνεργείου στην οδό Φαίδρας στο Καϊμακλί μαζί με αντιπροσώπους από την General Motors Αμερικής.

  • Τη δεκαετία του ’50, αφού ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους σε οικονομικά και εμπορικά θέματα, αναλαμβάνουν δράση στην εταιρεία οι Βύρων Παυλίδης ως CEO και ο Χριστόφορος Παυλίδης ως CFO.
  • Το 1969 δίπλα στους Βύρωνα και Χριστόφορο Παυλίδη βρίσκονται οι Μιχάλης και Σπύρος Αραούζος, παιδιά του Ανδρέα Αραούζου πρώτου υπουργού Εμπορίου της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεύτερα ξαδέλφια με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σπύρο Κυπριανού. Προηγήθηκε η ίδρυση της Geo Pavlides & Araouzos ltd.

Χριστόφορος Παυλίδης (3ος από αριστερά) και Σπύρος Αραούζος (1ος από δεξιά) στα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου και συνεργείου στην οδό Φαίδρας στο Καϊμακλί (1969).


Από τα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου και συνεργείου της Geo Pavlides Automotive στο Καϊμακλί

  • Το 1972 ο Γιώργος Παυλίδης, γιος του Δρ Σπύρου Παυλίδη (Ακτινολόγος) αναλαμβάνει τη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή μαζί με τον Σπύρο Αραούζο (επίσης Εκτελεστικός Διευθυντής)

Ο Γιώργος Παυλίδης, πατέρας Μιχάλη και Σπύρου Παυλίδη που σήμερα είναι στην ηγεσία του Ομίλου.

  • Το 1972, ο Μιχάλης Αραούζος αποχωρεί και τον αντικαθιστά ο Ανδρέας Αραούζος, γιος του Σπύρου Αραούζου.
  • Το 2006, μετά τον ξαφνικό θάνατο του Γιώργου Παυλίδη σε ηλικία 60 ετών, τη διοίκηση της εταιρείας αναλαμβάνουν τα παιδιά του, Μιχάλης και Σπύρος Παυλίδης.

Στα ηνία του Ομίλου Geo Pavlides Automotive είναι σήμερα οι Μιχάλης Παυλίδης (φωτό) και ο αδελφός του Σπύρος Παυλίδης.

Η σημερινή ηγεσία

Στα ηνία του Ομίλου Geo Pavlides Automotive είναι σήμερα οι Μιχάλης και Σπύρος Παυλίδης. Ο Σπύρος Παυλίδης, Διευθυντής, είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, BEng (Hons) στη Μηχανολογία.

Ο Μιχάλης Παυλίδης, Διευθυντής, κατέχει πτυχίο BA (Hons) στην Ιστορία και την Πολιτική (Πανεπιστήμιο Queen Mary), MA (Μεταπτυχιακό) στις Διεθνείς Σπουδές, SOAS University of London και MSc (μεταπτυχιακό) στη διαχείριση επενδύσεων, CASS Business School, City University of London.

Διεύθυνση.

Αθαλάσσας 92 & Χατζηιωσήφ
2024 Στρόβολος
Τ.Θ. 21055
1501 Λευκωσία

Τηλέφωνο.

+357 22 58 11 11