ΟΜΙΛΟΣ ΠΗΛΑΚΟΥΤΑ

Ένας Όμιλος

συνώνυμος με την αυτοκίνηση

H επιχειρηματική διαδρομή του Ομίλου Πηλακούτα απλώνεται μέσα στο χρόνο, για τέσσερις συνεχόμενες γενιές και έχει ταυτισθεί με τη συνεχή εξέλιξη. Ο Όμιλος συμπληρώνει αισίως την ένατη δεκαετία της ζωής του.

Η αρχή είναι το παν

Όλα ξεκίνησαν το 1932, όταν ο Χαράλαμπος Πηλακούτας, (η πρώτη γενιά), άνοιξε το πρώτο συνεργείο και εκθεσιακό χώρο ως αντιπρόσωπος των επιβατικών αυτοκινήτων Hillman and Humber, ενώ παράλληλα εισήγαγε τα φορτηγά Commer από την Βρετανία.

Η μεγάλη πορεία του Ομίλου έχει τις ρίζες της στον Χαράλαμπο Πηλακούτα που το 1932 μπήκε στην εμπορία αυτοκινήτων.

Η επιτυχημένη διαδρομή συνεχίζεται με τον Κόδρο Πηλακούτα όπου, επιστρέφοντας από το Λονδίνο, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη μηχανική αυτοκινήτων, αναλαμβάνει το 1952 αποκλειστικός αντιπρόσωπος των μηχανών Perkins. Σημειώνεται ότι εκείνη την εποχή ο Κόδρος Πηλακούτας ήταν ο μόνος στην Κύπρο που είχε την τεχνογνωσία να επισκευάζει πετρελαιομηχανές. Την ίδια εποχή αναλαμβάνει και τις αντιπροσωπείες για τα φορτηγά Trojan και τα τρακτέρ Nuffield. Η ιστορία δεν «σταματά» όμως στα αυτοκίνητα. Παράλληλα δημιούργησε εταιρεία οικιακών συσκευών που αντιπροσώπευε την Thorn Appliances Ltd.

Μεγάλη ανάπτυξη γνώρισε ο Όμιλος όταν μπήκε στην ενεργό δράση ο Κόδρος Πηλακούτας, γιος του ιδρυτή.

Στην πολυετή του πορεία ο Όμιλος συνεργάστηκε με διεθνούς φήμης οίκους στο χώρο των μηχανών πετρελαίου και αυτοκίνησης, όπως τις μηχανές Deutz.

Κομβική χρονιά με BMW

Δε χωρά αμφιβολία πως κομβική χρονιά για τον Όμιλο ήταν το 1958 όταν ανέλαβε ως αποκλειστικός εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW στην Κύπρο. Η συνεργασία της τότε Πηλακούτας και Υιοί Λτδ με την BMW, σηματοδότησε μια νέα εποχή αναδιοργάνωσης και επέκτασης των δραστηριοτήτων του Ομίλου.

Κομβική χρονιά για τον Όμιλο ήταν το 1958 όταν ανέλαβε την αντιπροσωπεία της BMW στην Κύπρο. Στη φωτογραφία το Show Room της BMW στη Λευκωσία.

Η πορεία που ακολούθησε ήταν ανοδική με σημαντική ανάπτυξη εργασιών, μέχρι που ήρθε το 1974 και ο Όμιλος επηρεάστηκε όπως όλοι στην Κύπρο. Η οικογένεια Πηλακούτα δεν τα έβαλε όμως κάτω.

Μετά την καταστροφή του 1974, ο Κόδρος Πηλακούτας δραστηριοποιήθηκε και στα Αραβικά Εμιράτα όπου, λίγο αργότερα, η BMW  του πρότεινε να αναλάβει την εκεί αντιπροσωπεία, την οποία αναλαμβάνει και με επιτυχία εδραιώνει την BMW στην περιοχή.

Παλιά διαφήμιση για τα αυτοκίνητα BMW στην Κύπρο.

Από Εταιρεία γίνεται Όμιλος

Μετά την επιστροφή του Κόδρου Πηλακούτα από το Ντουμπάϊ στην Κύπρο το 1990, ως επικεφαλής της Εταιρείας, αναλαμβάνει ο  γιος του, Χαράλαμπος Πηλακούτας, η τρίτη γενιά πλέον της οικογένειας. Σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μια νέα στρατηγική ανάπτυξης, η Εταιρεία μετεξελίχθηκε σε Όμιλο το 1995, τόσο διοικητικά όσο και οργανωτικά, μέσα από την ένταξη σε αυτόν της γενικής αντιπροσωπείας των αυτοκινήτων Rover και Land Rover. Στη συνέχεια η οικογένεια των brands διευρύνεται με την προσθήκη της Jaguar, με το 2004 να είναι ακόμα ένα σημαντικό ορόσημο καθώς προστίθεται η NISSAN. To 2018 ο Όμιλος επεκτείνεται και διευρύνει τη γκάμα των αντιπροσωπειών του με την ενσωμάτωση των Renault, Dacia και Mitsubishi.

Σήμερα στη θέση του CEO του Ομίλου είναι ο Χαράλαμπος Πηλακούτας (τρίτη γενιά).

Πέραν όμως από τη διεύρυνση των αντιπροσωπειών αυτοκινητοβιομηχανιών στην Κύπρο, στον Όμιλο καταγράφεται ακόμα μια πιο σημαντική εξέλιξη:  η τέταρτη γενιά της οικογένειας αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στη ροή των εργασιών του.

Το όραμα και οι αξίες

Όραμα του Ομίλου Πηλακούτα συνοψίζεται σε λίγες γραμμές ως εξής: Να προχωρά με δυναμισμό προς το μέλλον και μέσα από την πρωτοπορία και την ποιότητα των προϊόντων του να είναι ο καλύτερος στον τομέα του.

Σε ότι αφορά στις αξίες του Ομίλου αυτές “συμπυκνώνονται” σε τέσσερις λέξεις:

  • Πρωτοπορία
  • Πάθος
  • Ποιότητα
  • Ομαδικότητα

Δεν ήταν όλα εύκολα

Σε όλη αυτή την πορεία, ο Όμιλος Πηλακούτα αντιμετώπισε μεγάλες προκλήσεις. Μέσα από αυτές έθετε διαρκώς νέες βάσεις μιας δυναμικής ανάπτυξης που οδήγησε στην κατάκτηση της ηγετικής θέσης στον τομέα του. «Αυτό αποτελεί μεγάλη ευθύνη ώστε οι εταιρείες του Ομίλου να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πελατών του, που τον τιμούν με την εμπιστοσύνη τους, με νέα προϊόντα και νέες υπηρεσίες, επιβεβαιώνοντας στην πράξη την προσαρμοστικότητα και την αποτελεσματικότητά τους», σημειώνουν χαρακτηριστικά από τον Όμιλο.

Έξι εταιρείες στον Όμιλο

Στον Όμιλο Πηλακούτα ανήκουν οι εξής έξι εταιρείες:

  • Char. Pilakoutas Ltd. Πρωταγωνιστεί με τα brands BMW, MINI και Rolls Royce προσφέροντας κορυφαίες επιλογές αυτοκινήτων που κυριολεκτικά γράφουν ιστορία, ανοίγοντας νέους δρόμους αυτοκινητιστικής εμπειρίας.

Ο Όμιλος αντιπροσωπεύει στην Κύπρο, πέραν από την BMW, τα brands Rolls Royce, MINI, Land Rover, Jaguar, NISSAN, Renault, Dacia και Mitsubishi

  • Cyprus Premium Automobiles Ltd. Κινείται με τη δύναμη και το κύρος της Jaguar και της Land Rover, φέρνοντας συναρπαστικές επιλογές νέων μοντέλων.

Το Show Room της Land Rover και Jaguar Λευκωσία.

  • New Nissan Cyprus Ltd. Ξεχωρίζει για τη μοναδική αξιοπιστία και αντοχή των αυτοκινήτων της, δημιουργώντας δεσμούς εμπιστοσύνης με τους πελάτες της.

Το Show Room της NISSAN στη Λευκωσία.

  • Char. Pilakoutas Auto Alliance Ltd. Το πιο πρόσφατο μέλος της ομιλικής οικογένειας. Είναι ο αντιπρόσωπος των Renault – Dacia και Mitsubishi στην Κύπρο, αυτοκίνητα που συνδυάζουν κομψότητα, αντοχή και εξαιρετική σχέση ποιότητας / τιμής αγοράς

Το Show Room της Mitsubishi στη Λευκωσία.

  • Char. Pilakoutas (Industrial) Ltd. Πρωτοπόρος στον τομέα των μηχανών πετρελαίου και βιομηχανικών συστημάτων, αντιπρόσωπος των κορυφαίων παγκόσμιων οίκων PERKINS, F.G. WILSON, DEUTZ, PRAMAC.
  • KPI Industrial & Marine Ltd. Είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος των μηχανών YANMAR και προσφέρει μηχανές σκαφών αναψυχής, μηχανές για βιομηχανική χρήση και εξαρτήματα.

Πάθος για το καλύτερο

«Μέσα στην πορεία του χρόνου, ο Όμιλος Πηλακούτα εξελίσσεται διαρκώς. Και αυτή η εξέλιξη βασίστηκε σε ένα πάθος που ήταν και είναι η πυξίδα των προσπαθειών των ανθρώπων του Ομίλου. Αυτό δεν είναι άλλο από το πάθος για το καλύτερο», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά από τον Όμιλο.

Πρωτοπορία, πάθος, ποιότητα, ομαδικότητα

Ο Ομίλος Πηλακούτας συμπληρώνει αισίως την ένατη δεκαετία της ζωής του. Η αρχή έγινε το 1932 από τον Χαράλαμπο Πηλακούτα, όταν άνοιξε το πρώτο συνεργείο και εκθεσιακό χώρο ως αντιπρόσωπος των επιβατικών και φορτηγών αυτοκινήτων. Η συνέχεια δόθηκε από το γιο του Κόδρο. Σήμερα στο τιμόνι του Ομίλου είναι η τρίτη γενιά, ενώ ενεργό ρόλο ανέλαβε και η τέταρτη. Για το χθες, το σήμερα και το αύριο, τις αξίες και το όραμα του Ομίλου, μας μίλησε ο Χαράλαμπος Πηλακούτας CEO του Ομίλου (τρίτη γενιά).

Σήμερα στη θέση του CEO του Ομίλου είναι ο Χαράλαμπος Πηλακούτας (τρίτη γενιά).

Πώς είναι να βρίσκεται κάποιος επικεφαλής ενός ομίλου με μια ιστορία τόσο μεγάλη και ένα όνομα τόσο βαρύ;

Η ουσία είναι πως κάποιος προετοιμάζεται, τι αρχές μεταφέρει και πως ανταποκρίνεται όχι μόνο στη μεγάλη ευθύνη της επιχειρηματικής του ιστορίας, αλλά και στην επιτυχημένη αντιμετώπιση των αναπόφευκτων προκλήσεων που συναντά στην πορεία του.

Ξέρετε, είναι οι πράξεις, οι αποφάσεις και οι επιλογές μας που δίνουν το όποιο “βάρος” στα ονόματα. Προσωπικά ήταν ένα μεγάλο στοίχημα να βάλω και το δικό μου επιχειρηματικό στίγμα. και το στοίχημα αυτό ήταν η ενδυνάμωση του Ομίλου με νέες συνεργασίες – αντιπροσωπείες και η κατάκτηση κορυφών στον τομέα του. Πάντα με γνώμονα την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πελατών μας που άλλωστε είναι και το οξυγόνο μας. Είμαι βέβαιος ότι και η τέταρτη γενιά της οικογένειας, που πλέον συμμετέχει στις αποφάσεις και στη ροή των εργασιών μας, θα οδηγήσει μελλοντικά τον Όμιλο ακόμα πιο ψηλά.

Η τέταρτη γενιά Πηλακούτα, Κλέλια, Στάλω και Κόρδος.

Πάθος για το καλύτερο

Τι μεταφέρει στο σήμερα και το αύριο αυτή όλη η ιστορία;

Ξεκάθαρα, πάθος για το καλύτερο. Όραμά μας είναι να προχωράμε με δυναμισμό προς το μέλλον και μέσα από την πρωτοπορία και την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών μας να είμαστε οι καλύτεροι στον τομέα μας. Βεβαίως αυτό για να μπορέσεις να το πεις, οφείλεις να προσπαθείς σκληρά. Ακούραστα. Τίποτα δεν χαρίζεται ειδικά σε έναν τομέα τόσο απαιτητικό όσο αυτός των αυτοκινήτων. Χρειάζεται επαγγελματισμός και μεράκι. Ο δρόμος της ιστορίας μας είναι μακρύς και φυσικά, όπως κάθε διαδρομή, έχει τα δικά του εμπόδια. Όμως αυτό που πάνω απ’ όλα έχει σημασία, είναι ο τρόπος που τα ξεπερνάς ο τρόπος που αξιοποιείς τη συσσωρευμένη εμπειρία από το παρελθόν. Πώς τη συνδυάζεις με φρέσκιες ιδέες, με καινοτόμες επιλογές, προσαρμοσμένες στο σήμερα και στις ανάγκες του, έχοντας ταυτόχρονα ανοικτά τα μάτια στο μέλλον. Η ιστορία μας λοιπόν μάς μεταφέρει πολύτιμη εμπειρία, αλλά και κάτι ακόμα. Το να βάζουμε στόχους και συλλογικά, να τα δίνουμε όλα για την επίτευξή τους. Καμία προσπάθεια, καμία επιχειρηματική επιτυχία στην εποχή μας δεν είναι αποκλειστικά προσωπική υπόθεση. Όλα στηρίζονται στη δύναμη της ομάδας και στην ικανότητα της συνεργασίας.

Τι καθόρισε το DNA του ομίλου και ποιο είναι αυτό;

Θεωρώ πως η φιλοσοφία της συνεχούς εξέλιξης αποτελεί τον πυρήνα του DNA μας, κάτι που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά της οικογένειας Πηλακούτα. Αλλά και κάτι που συμμερίζονται και συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του Ομίλου μας. Όπως σας είπα, όλα στην εποχή μας βασίζονται στην ομαδική προσπάθεια. Είμαστε περήφανοι για τους ανθρώπους μας, για τον επαγγελματισμό, τις ικανότητες και τη θέληση να προχωρούν, να βελτιώνουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους. Αυτό το DNA είναι πλέον στοιχείο της επιχειρηματικής μας φιλοσοφίας, είναι στον πυρήνα των αποφάσεών μας.

Θρυλικά BMW φιλοξενούνται στο “Char. Pilakoutas Heritage”. Πρόκειται για μια σπάνια συλλογή αυτοκινήτων που άφησαν εποχή.

Σημαντικές στιγμές

Ποια θεωρείτε την πιο σημαντική στιγμή σε αυτή την πολύχρονη πορεία;

Δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω μία μόνο στιγμή. Υπήρξαν πολλές που κάθε μία, στο δικό της χρόνο, συνέβαλλε καταλυτικά στο να μεγαλώσει ο Όμιλος και να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Για παράδειγμα κομβική ήταν η έναρξη της συνεργασίας μας με την BMW, το 1958. Το 1995 αναλάβαμε την αντιπροσωπεία της Land Rover, το 2004 της Rolls Royce και το 2005 της JAGUAR. Το 2004 προστίθεται η NISSAN σε μια κίνηση μεγάλης στρατηγικής σημασίας, για να ακολουθήσουν το 2018 οι συνεργασίες με RENAULT, DACIA και MITSHUBISHI. Η διαδρομή μας λοιπόν έχει τους δικούς της σταθμούς. Και με τη σειρά τους αυτοί οι σταθμοί καθόρισαν και καθορίζουν τη διαδρομή μας.

Ο Όμιλος αντιπροσωπεύει στην Κύπρο, πέραν από την BMW, τα brands Rolls Royce, MINI, Land Rover, Jaguar, NISSAN, Renault, Dacia και Mitsubishi


Το Show Room της Land Rover και Jaguar Λευκωσία.


Το Show Room της MINI στη Λευκωσία.

Ποιο θεωρείτε το πιο σημαντικό έργο – απόφαση κλπ στο πρόσφατο παρελθόν ή και στο σήμερα;

Αναμφίβολα, σε επίπεδο στρατηγικής, πιο σημαντική είναι η απόφαση της διαφοροποίησής μας, μέσα από στοχευμένη επέκταση με επιλεγμένα brands. Διαφοροποίηση που “χτίστηκε” μέσα στο χρόνο και έχει πάντα στο κέντρο της την προσφορά ποιοτικών προϊόντων με ολοκληρωμένες λύσεις υποστήριξης των πελατών μας.

Από τις αποφάσεις σταθμούς, όπως σας ανέφερα στην προηγούμενη ερώτηση, ξεκάθαρα δεν μπορώ να επιλέξω κάποια, αδικώντας κάποια άλλη. Όλες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του Ομίλου, πάντα λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο και τη χρονική στιγμή στην οποία λήφθηκαν.

Tο μέλλον είναι ηλεκτρικό

Ποια ιστορία – περιστατικό σας έχει μείνει αξέχαστο είτε από προσωπική εμπειρία είτε από αυτά που σας έχουν διηγηθεί;

Είναι σαφές ότι το μέλλον της αυτοκίνησης είναι ηλεκτρικό. Το παρελθόν όμως, όπως ξέρουμε, δεν ήταν. Όταν λοιπόν φέραμε τo πρώτo ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το NISSAN LEAF, το 2012, το κοινό που έμπαινε στο Showroom εντυπωσιαζόταν από την τεχνολογία του. Τους προκαλούσε κατάπληξη το πόσο αθόρυβο ήταν, αφού φυσικά δεν είχε συμβατικό κινητήρα. Και η πιο συνηθισμένη ερώτηση ήταν ‘καλά, πάει Πάφο;’ Και τότε πήγαινε. Αλλά πως γυρνούσε χωρίς φόρτιση; Από τότε βέβαια πέρασαν σχεδόν δέκα χρόνια και δεν άλλαξαν απλά πολλά. Πλέον μιλάμε για μια νέα εποχή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με εξαιρετικά προηγμένα τεχνολογικά και ενεργειακά συστήματα και μεγάλες αυτονομίες, ειδικά για τα κυπριακά δεδομένα. Και κάτι επίσης σημαντικό, είναι πως ένα βασικό δίκτυο φόρτισης έχει πλέον εγκατασταθεί στους αυτοκινητόδρομους. Πρέπει όμως να δυναμώσουν οι σχετικές υποδομές και στους αστικούς ιστούς και στους επαρχιακούς δρόμους, αν θέλουμε να κάνουμε ως χώρα σημαντικά βήματα στην ηλεκτροκίνηση. Βήματα που θα μας φέρουν πιο κοντά και στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης στο τέλος τα δεκαετίας, όπως αυτοί έχουν αποφασιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με δυο λόγια, πιστεύω πως η ζήτηση είναι καταλύτης δημιουργίας νέων υποδομών και αντίστροφα. Νέες υποδομές δημιουργούν κίνητρο ζήτησης ηλεκτρικών οχημάτων.

Πατρικές νουθεσίες

Τι σας έλεγε ο πατέρας σας, ως προς το πώς πρέπει να συμπεριφέρεστε ή να αποφασίζετε κλπ;

Από μικρός μέσα στην Εταιρεία, είχα την ευκαιρία να ζήσω τον πατέρα μου στην καθημερινότητά του, στον τρόπο διοίκησης. Και αν μέσα στο χρόνο το στυλ διοίκησης αλλάζει και προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα και αντιλήψεις, παραμένουν διαχρονικές συγκεκριμένες αρχές και αξίες. Θυμάμαι πως αν και είχε τον τελικό λόγο, άκουγε με προσοχή τις απόψεις των στενών του συνεργατών. Πίστευε στη δύναμη της ομαδικής προσπάθειας και της αφοσίωσης στο αποτέλεσμα. Ενθάρρυνε τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Αλλά και κάτι ακόμα. Πάντα μου μιλούσε για την ευθυκρισία και δίκαιη στάση που πρέπει να έχει ένας επιχειρηματίας προς τους εργαζομένους του. Αυτοί είναι άλλωστε που αποτελούν και τα μέλη της ευρύτερης επαγγελματικής του οικογένειας.

Μεγάλη ανάπτυξη γνώρισε ο Όμιλος όταν μπήκε στην ενεργό δράση ο Κόδρος Πηλακούτας, γιος ιδρυτή.

Πανδημία και οικονομία

Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση στην Κύπρο. Πριν καλά καλά σταθεί στα πόδια της η οικονομία ήρθε ο κορωνοϊός. Πώς βλέπετε εσείς την κατάσταση;

Πολλά πράγματα που είχαμε συνηθίσει να θεωρούμε ως δεδομένα, αντιληφθήκαμε πως είναι ευάλωτα και ευμετάβλητα. Και είναι αλήθεια ότι πάνω που είχαμε αρχίσει, ως οικονομία,  να βρίσκουμε βήματα αισιοδοξίας και ανάπτυξης, μετά την κρίση του 2013, ήρθε η πανδημία και μας έσπρωξε πάλι πίσω. Θα σας πω όμως ότι στην Κύπρο, ιστορικά, έχουμε αποδείξει πως απέναντι στις μεγάλες δυσκολίες διαθέτουμε αυτό το “κάτι” που κάνει τη διαφορά, αυτό που μας ενώνει και μας οδηγεί να πετυχαίνουμε απαιτητικούς στόχους. Έχουμε ικανότητα προσαρμογής και εσωτερική δύναμη αλλαγής. Για παράδειγμα, είναι αντιληπτή σε όλους η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού σε δομές του κράτους και σε επιχειρήσεις. Ενώ ήδη μελετάται ο επαναπροσδιορισμός του μοντέλου ανάπτυξης της Κύπρου. Το διεθνές περιβάλλον είναι ασταθές και αβέβαιο, με την πανδημία να θέτει πάλι σε δοκιμασία κράτη και κοινωνίες. Ενώ η κυπριακή οικονομία με το μικρό της μέγεθος μπορεί να είναι ευάλωτη με βάση και το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης, όπου πρακτικά έκλεισε τον κύκλο του. Ταυτόχρονα όμως το μικρό μέγεθος μας δίνει δυνατότητες ευελιξίας και άμεσων αποτελεσμάτων, κάτι πολύ σημαντικό. Αρκεί να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση ώστε να κινηθούμε στη σωστή κατεύθυνση και να αξιοποιήσουμε πέρα από τις παραδοσιακές και νέες δυνάμεις που μπορούν να τροφοδοτήσουν την ανάκαμψη.

Πώς θα είναι τα πράγματα μετά την πανδημία;

Ουδείς το γνωρίζει αυτό με ασφάλεια και ήδη έχουμε δει πολλούς αναλυτές να πέφτουν έξω σε πολλές από τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των πραγμάτων. Ένα μόνο είναι σίγουρο. Ο κόσμος μετά την πανδημία θα είναι διαφορετικός από τον κόσμο που ξέραμε.

Τοπικές και διεθνείς βραβεύσεις

ΟΜΙΛΟΣ ΠΗΛΑΚΟΥΤΑΣ

  • 2007- BMW OUTSTANDING PERFORMANCE AWARD
  • 2011- HIGHEST MARKET SHARE AWARD IN EUROPE (NISSAN)
  • 2015 & 2016- NISSAN GLOBAL AWARD FOR OUTSTANDING PERFORMANCE

ΚΟΔΡΟΣ ΠΗΛΑΚΟΥΤΑΣ

  • 2017- IN BUSINESSLIFETIME ACHIEVEMENT AWARD
  • 2020- ΚΕΒΕ HONORARY AWARD FOR OVERALL CONTRIBUTION TO ENTERPRENEURSHIP

Μεγάλη ανάπτυξη γνώρισε ο Όμιλος όταν μπήκε στην ενεργό δράση ο Κόδρος Πηλακούτας, γιος ιδρυτή.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΗΛΑΚΟΥΤΑΣ

  • 2004- MAN OF THE YEAR AWARD
  • 2004- ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
  • 2008- MANAGER OF THE YEAR
  • 2009- ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
  • 2012- ΑΡΓΥΡΟ ΠΑΡΑΣΗΜΟ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΒΑΡΝΑΒΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΥΠΡΟΥ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ II
  • 2019- ΑΝΑΚΗΡΥΧΤΗΚΕ ΜΕΓΑΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ

Ο Χαράλαμπος Πηλακούτας.

Μία σπάνια συλλογή από BMW

Πρόσφατα ο Όμιλος Πηλακούτας προχώρησε στα εγκαίνια ενός χώρου υπό την ονομασία “Char. Pilakoutas Heritage” στον οποίο φιλοξενείται μια σπάνια συλλογή θρυλικών μοντέλων της BMW. Σπάνια, εμβληματικά και ξεχωριστά, τα αυτοκίνητα της συλλογής του Όμιλου Πηλακούτα, αποτελούν μέρος μιας μοναδικής κληρονομιάς, ταυτισμένης με τον ισχυρό δεσμό της οικογένειας με τη θρυλική αυτοκινητοβιομηχανία. To “Char. Pilakoutas Heritage” βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Char. Pilakoutas Ltd στο Στρόβολο.

Θρυλικά BMW φιλοξενούνται στο “Char. Pilakoutas Heritage”. Πρόκειται για μια σπάνια συλλογή αυτοκινήτων που άφησαν εποχή.

Η συλλογή συλλεκτικών αυτοκινήτων της BMW, με μοντέλα από το 1950 και έπειτα, άρχισε να διαμορφώνεται από τη δεκαετία του 1980. Είναι αποτέλεσμα της αφοσίωσης του Χαράλαμπου Πηλακούτα στο όραμα και την ιστορία της BMW, αξίες που μεταφέρει από το 1932 από γενιά σε γενιά ο Όμιλος Πηλακούτα.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 26 Οκτωβρίου, με προσκεκλημένους στελέχη των ΜΜΕ, ο Χαράλαμπος Πηλακούτας, σημείωσε πως «η συλλογή ιστορικών, εμβληματικών μοντέλων της BMW, ήταν ένα προσωπικό στοίχημα. Κάθε μοντέλο στο χώρο αυτό και ένας σταθμός. Σταθμός καινοτομίας. Σταθμός εξέλιξης. Σταθμός πάθους για το καλύτερο. Σταθμοί σε έναν δρόμο ανάπτυξης, που πορευόμαστε μαζί με την BMW. Αυτή την ξεχωριστή συλλογή μοναδικών αυτοκινήτων, επιλέξαμε να φιλοξενήσουμε στο Char. Pilakoutas Heritage. Τρεις γενιές της οικογένειας Πηλακούτα συναντώνται σε αυτόν το χώρο, με τις γενιές μοντέλων της BMW που έγραψαν ιστορία. Και που συμβολίζουν κάτι πολύ σημαντικό κατά την άποψή μου: Πως δεν υπάρχουν όρια στην ανθρώπινη δημιουργικότητα, δεν υπάρχουν όρια στην εξέλιξη όταν πολύ απλά, αγαπάς αληθινά αυτό που κάνεις. Όταν μπορείς και δαμάζεις τις προκλήσεις παρά τις δυσκολίες που αυτές φέρνουν μαζί τους. Όταν έχεις γύρω σου ομάδα από συνεργάτες με ικανότητες και ταλέντο, που όλοι μοιράζονται το ίδιο όραμα».

Η συλλογή “Char. Pilakoutas Heritage” περιλαμβάνει μοντέλα από το 1950 και έπειτα και άρχισε να διαμορφώνεται από τη δεκαετία του 1980.

Η λέξη εφησυχασμός μας είναι άγνωστη

Στον CEO Ομίλου Πηλακούτας θέσαμε το ερώτημα κατά πόσον ο Όμιλος προγραμματίζει κάτι νέο, κάποια νέα επιχειρηματική κίνηση. Απάντησε ως εξής:

«Στην πορεία του Ομίλου μας, αν μια λέξη είναι άγνωστη, αυτή είναι ο εφησυχασμός. Μελετούμε διαρκώς το περιβάλλον μας, την αγορά και σχεδιάζουμε με προσοχή τις επόμενες κινήσεις μας. Την περίοδο αυτή είμαστε σε μια τροχιά μετασχηματισμού των λειτουργιών μας, με κατεύθυνση την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό στον Όμιλο Πηλακούτα, μεταξύ άλλων, έχουμε σε διαδικασία υλοποίησης ένα πρόγραμμα ανάλυσης των ενεργειακών μας αναγκών, που θα οδηγήσει στην τοποθέτηση  φωτοβολταϊκών στις εγκαταστάσεις μας. Με βάση το πλάνο, το 66% των ενεργειακών αναγκών του Ομίλου θα καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές. Παράλληλα, σύμφωνα και με τα όσα σας ανέφερα σε προηγούμενη απάντηση σχετικά με την ηλεκτροκίνηση, προγραμματίζουμε και την τοποθέτηση ισχυρών ταχυφορτιστών σε επιλεγμένα σημεία των εγκαταστάσεων του Ομίλου για χρήση από πελάτες και από εργαζόμενους.

Κομβική χρονιά για τον Όμιλο ήταν το 1958 όταν ανέλαβε την αντιπροσωπεία της BMW στην Κύπρο. Στη φωτογραφία το Show Room της BMW στη Λευκωσία.

Σε μια άλλη κίνηση και με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, σε συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρείες, έχουμε καταφέρει να ανακυκλώνουμε σχεδόν το 100% των βιομηχανικών αποβλήτων που μπορούν να ανακυκλωθούν.

Πέρα όμως από αυτά, θα ήθελα να κάνω και μια αναφορά σε μια πολύ πρόσφατη εξέλιξη που για προσωπικούς λόγους έχει ειδική σημασία. Στις εγκαταστάσεις της Char. Pilakoutas Ltd στο Στρόβολο, δημιουργήσαμε τον πρότυπο εκθεσιακό χώρο Char. Pilakoutas Heritage, αφιερωμένο στη BMW. Σε αυτόν φιλοξενείται μια μοναδική συλλογή εμβληματικών μοντέλων από το 1950 κι έπειτα. Είναι μια ξεχωριστή κληρονομιά, ταυτισμένη με τον ισχυρό δεσμό της οικογένειάς μας με τη θρυλική αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτή η συλλογή ήταν ένα προσωπικό στοίχημα που υλοποιήθηκε από την ομάδα των ανθρώπων μας, μαζί με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Κάθε μοντέλο στο χώρο αυτό είναι και ένας σταθμός καινοτομίας, εξέλιξης και πάθους για το καλύτερο. Είναι ο χώρος που οι αξίες του Ομίλου Πηλακούτα συναντούν αυτές του Brand της BMW».

Διεύθυνση.

Μεγάρων 14,
2032, Λευκωσία

Τηλέφωνο.

77771600