REMEDICA

Μια κορυφαία

φαρμακευτική βιομηχανία

Η Remedica είναι μια κορυφαία φαρμακευτική βιομηχανία με έδρα την Κύπρο, με εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 160 χώρες. Ως εταιρεία ιδρύθηκε το 1980 και ειδικεύεται στην ανάπτυξη, παραγωγή και εμπορία υψηλής ποιότητας ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση.

Μια κορυφαία φαρμακευτική βιομηχανία

Η Remedica είναι μια κορυφαία φαρμακευτική βιομηχανία με έδρα την Κύπρο, με εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 160 χώρες. Ως εταιρεία ιδρύθηκε το 1980 και ειδικεύεται στην ανάπτυξη, παραγωγή και εμπορία υψηλής ποιότητας ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση. Oι ρίζες της όμως πάνε πίσω στο 1960 σε μια άλλη εταιρεία που τότε παρήγαγε διοξείδιο του άνθρακα.

Με ανθρώπινο δυναμικό πέραν των 800 ατόμων, εκ των οποίων το 59% είναι γυναίκες και με το 51% των διοικητικών στελεχών να είναι επίσης γυναίκες, η Remedica αντιλαμβάνεται ότι η επίτευξη των στόχων της επιτυγχάνεται μόνο μέσω της επένδυσης στους υπάλληλους της κατά έναν ισότιμο τρόπο.

Σε 13 κτήρια

Επί του παρόντος, οι εγκαταστάσεις της Remedica στη Λεμεσό περιλαμβάνουν 13 κτήρια συνολικής έκτασης πέραν των 50.000 τ.μ. Από αυτά, πέντε είναι εργοστάσια παραγωγής τελευταίας τεχνολογίας που αποτελούνται από το κεντρικό εργοστάσιο που προορίζεται για γενικής χρήσης προϊόντα και τέσσερις επιπλέον εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή παράγωγων πενικιλίνης, κεφαλοσπορίνων, συγκεκριμένων ορμονών και αντικαρκινικών προϊόντων.

Οι εγκαταστάσεις του Ομίλου Remedica στη Λεμεσό περιλαμβάνουν 13 κτήρια συνολικής έκτασης πέραν των 50.000 τ.μ. Μεταξύ αυτών είναι πέντε εργοστάσια παραγωγής τελευταίας τεχνολογίας.

Η Remedica, όπως τονίζουν από την εταιρεία, λειτουργεί σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διεθνή κανονιστικά πρότυπα που διέπουν τους κανόνες Καλής Παρασκευαστικής Πρακτικής (cGMP). Έχει ελεγχθεί και εγκριθεί από τις Αρχές αρκετών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως της Κύπρου, της Γερμανίας, της Δανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας, της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, της Ιαπωνίας και πολλών άλλων.

Η σημερινή ηγεσία

Ο δρ Μιχάλης Νεοπτολέμου, στέλεχος της ανώτατης διοίκησης της Remedica από το 2014, ανέλαβε τον ρόλο του Διευθύνοντος Συμβούλου το 2017 και τώρα κατέχει τη θέση του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή του Ομίλου, από το 2019. Υπό τη διοίκηση του δρα Νεοπτολέμου, η Remedica όχι μόνο έχει αυξήσει τις δραστηριότητές της ανά το παγκόσμιο, αλλά έχει ενισχύσει και την επένδυσή της στον τομέα έρευνας και της ανάπτυξης (R&D), επενδύοντας στη δημιουργία νέων φαρμακευτικών προϊόντων και προσθέτοντας περισσότερες διεθνείς φαρμακευτικές πατέντες στο χαρτοφυλάκιό της.

«Το τρίγωνο της επιτυχίας μας είναι οι ανταγωνιστικές τιμές, η ποιότητα και οι υπηρεσίες που παρέχουμε», σημειώνει ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου Remedica, δρ Νεοπτολέμου.

Ο δρ Νεοπτολέμου, όπως σημειώνεται, διαπίστωσε ότι με περίπου 800 υπαλλήλους η Remedica είναι ένας από τους ισχυρότερους παίκτες στην τοπική αγορά και η μεγαλύτερη επιτυχία του στην εταιρεία ήταν η πρόσληψη των σωστών ατόμων, την κατάλληλη στιγμή, στην κατάλληλη θέση. «Όπως είπε κάποιος, οι έξυπνοι άνθρωποι προσλαμβάνουν άτομα ακόμα πιο έξυπνα από αυτούς, για να μην τους λένε τι να κάνουν», επεσήμανε ο δρ Νεοπτολέμου, προσθέτοντας ότι προσπαθεί να διοικήσει τη Remedica με παρόμοιο τρόπο, στρατολογώντας ταλαντούχες, δημιουργικές και ευρηματικές προσωπικότητες που είναι σε θέση να επιφέρουν θετικές αλλαγές στην εταιρεία.

Όραμα και αποστολή

Όραμα της Remedica είναι ένας υγιέστερος κόσμος μέσω της παροχής ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμακευτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές και ταυτόχρονα θεωρεί πως, αποστολή της είναι να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής παρέχοντας ασφαλή και αποτελεσματικά φαρμακευτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και άλλα προϊόντα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φροντίδας με άμεσο τρόπο και σε προσιτές τιμές.

Το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί το πολυτιμότερο συστατικό στοιχείο της Remedica.

Οι αρχές και οι αξίες

Στη Remedica πιστεύουν ότι κάθε εταιρεία είναι ένας ζωντανός οργανισμός που επηρεάζει και επηρεάζεται από τους ανθρώπους που αλληλοεπιδρούν μαζί της και υπογραμμίζουν τα εξής: «Η εταιρεία, δρα με βάση τις πιο κάτω αξίες ακριβώς όπως κάθε άτομο διαμορφώνει τη δική του προσωπικότητα και συμπεριφορά απέναντι στο κοινωνικό σύνολο:

  • Η εστίαση στην ποιότητα αποτελεί για εμάς κύριο μέλημα για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου ποιότητας (QMS) με δυνατότητα συνεχούς βελτίωσης που επιτρέπει τη συμμόρφωση στις προδιαγραφές cGMP για όλους τους επιχειρησιακούς μας χώρους.
  • Η δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος διαχείρισης χαρτοφυλακίου προϊόντων που είτε βρίσκονται υπό ανάπτυξη είτε έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά και περιλαμβάνουν προηγμένα γενόσημα προϊόντα είναι ακόμα μια βασική αξία της εταιρείας που συμβάλλει στην ενίσχυση της έρευνας και της ανάπτυξης.
  • Ο εκσυγχρονισμός, η αυτοματοποίηση, η λειτουργικότητα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι οι τέσσερις κινητήριες δυνάμεις της στρατηγικής εξοικονόμησης κόστους της εταιρείας.
  • Η ευελιξία, η ικανότητα προσαρμογής, και η προσφορά υπηρεσιών υψηλής ποιότητας για την κάλυψη των αναγκών των πελατών μας αποτελούν θεμελιώδεις αξίες της εταιρείας. Έμφαση δίνεται στη δυνατότητα πρόσβασης σε πολλές αγορές με αποτέλεσμα η Remedica να έχει επιλεγεί ως ο προτιμώμενος προμηθευτής για κορυφαίες ΜΚΟ και πολυεθνικές εταιρείες με προηγμένα γενόσημα προϊόντα.
  • Πάγια αρχή της εταιρείας είναι ότι το ανθρώπινο δυναμικό της αποτελεί το πολυτιμότερο συστατικό της στοιχείο. Για αυτό τον λόγο εστιάζεται στη δημιουργία ενός σύγχρονου και πρωτοποριακού χώρου εργασίας που προσελκύει, αναπτύσσει και κρατά τα ταλέντα που προσφέρουν δημιουργικότητα και καινοτομία».

Σε 160 χώρες

Η Remedica διανέμει φαρμακευτικά προϊόντα σε περισσότερες από 160 χώρες παγκοσμίως, μέσω ενός επιλεγμένου δικτύου τοπικών αντιπροσώπων και τοπικών συνεργασιών, τα οποία διατίθενται μέσω ιδιωτικών και κυβερνητικών φορέων υγείας για τη θεραπεία εκατομμυρίων ασθενών.

Τοπικές και διεθνείς βραβεύσεις

Ως αποτέλεσμα της επαγγελματικής της αριστείας, η Remedica έχει λάβει πληθώρα βραβείων και διακρίσεων στο πλαίσιο της ανάπτυξης, παραγωγής και εμπορίας ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση. Ανάμεσα σε αυτά, περιλαμβάνονται 8 Βραβεία Εξαγωγών, βραβείο Ποιότητας, βραβείο Καλύτερης Βιομηχανίας, βραβείο (Ruban d’ Honneur) ως μια από τις 10 καλύτερες εξαγωγικές εταιρείες της Ευρώπης (European Business Awards), βραβείο του “Εθνικού νικητή” ως μια από τις καλύτερες εταιρείες της Ευρώπης για τις χρονιές 2017/18 και 2018/2019 και το Cyprus Award for Exports of Industrial Products 2018.

Για τη φιλανθρωπία και τη συνολική συμβολή της στην κοινωνία, την υγεία και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας καθώς και για τις πρακτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που ακολουθεί, η Remedica τιμήθηκε με πολλά βραβεία όπως το βραβείο «Υγιής Χώρος Εργασίας 2017», το «CSRAward 2017», το βραβείο «ActiveCitizen 2019», το βραβείο «Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος» για τα έτη 2018, 2019 και 2020, τα «Cyprus HRAwards» για τα έτη 2019 και 2020 και άλλα.

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) της Remedica βασίζεται στο όραμα και την αποστολή της που επικεντρώνονται στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων ανά το παγκόσμιο, μέσω της παροχής ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμακευτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, σε προσιτές τιμές σε όλα τα στάδια της ζωής τους. Το περιβάλλον, η κοινωνία, η παιδεία και ο αθλητισμός αποτελούν τους τέσσερις πυλώνες βάσει των οποίων η Remedica συνθέτει το πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθεί για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Η συμβολή της Remedica στην οικονομία της Κύπρου είναι αδιαμφισβήτητα πολύ σημαντική γι’ αυτό και το κοινωνικό της αποτύπωμα ενσωματώθηκε από νωρίς στο DNA της. Η εταιρεία, μέσα από διάφορες πολιτικές και διαδικασίες στοχεύει στη διασφάλιση της ποιότητας ζωής μέσα από την υγεία και προάγει τη διαρκή, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη καθώς και την πλήρη και παραγωγική απασχόληση.

Επιπλέον, η εταιρεία είναι συνιδρυτής του μη κυβερνητικού, μη-κερδοσκοπικού οργανισμού CSR Cyprus (Κυπριακό Δίκτυο για την εταιρική Κοινωνική Ευθύνη).

Μερικές από τις πρακτικές και τα έργα Εταιρικής Ευθύνης της Remedica που έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη είναι:

  • Δωρεές φαρμάκων (στην Κύπρο και στο εξωτερικό)
  • Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών στις εγκαταστάσεις μας με σκοπό να ενημερωθούν και να ενθαρρυνθούν στο να ακολουθήσουν σπουδές στον τομέα της υγείας
  • Εκπαιδευτικές επισκέψεις από φοιτητές στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρείας
  • Οικονομική και όχι μόνο στήριξη αρκετών μη κυβερνητικών οργανισμών και άλλων μη-κερδοσκοπικών ιδρυμάτων κυρίως που έχουν σχέση με την υγεία
  • Ετήσια αιμοδοσία, δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες εισφορές στην τράπεζα αίματος στην Κύπρο
  • Οικονομική στήριξη των κοινωνικών παντοπωλείων της Κύπρου
  • Δράσεις για την ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων
  • Διοργάνωση δράσεων που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως καθαρισμοί παραλιών και δεντροφυτεύσεις
  • Συλλογές ρουχισμού και τροφίμων για συνανθρώπους μας που το χρειάζονται
  • Χορηγίες σε ομάδες αθλητισμού
  • Χορηγίες ατομικά σε αθλητές
  • Δωρεές ιατρικού εξοπλισμού (αναπνευστήρες κ.λπ.)
  • Δωρεές στους Δήμους (καλάθους κ.λπ.)
  • Χρηματοδότηση του “Remedica Open Access Author Fund”.

Περαιτέρω ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα

Η Remedica είναι μια κορυφαία φαρμακευτική βιομηχανία με έδρα την Κύπρο. Διαθέτει πέντε εργοστάσια παραγωγής τελευταίας τεχνολογίας ενώ η εξαγωγική της δραστηριότητα αφορά σε περισσότερες από 160 χώρες.  Για την ιστορία της, το παρόν και το μέλλον της Remedica, μας μίλησε ο δρ Μιχάλης Νεοπτολέμου, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου.

Πώς είναι να βρίσκεται κάποιος επικεφαλής ενός ομίλου με μια ιστορία τόσο σημαντική, μια εταιρεία πρωτοπόρο;

Πρωτίστως είναι μεγάλη ευθύνη καθότι έχουμε να κάνουμε με προϊόντα που προορίζονται για την υγεία των ασθενών κάτι που δεν επιδέχεται εκπτώσεις ή χαλαρώσεις ως προς την ποιότητα αλλά και την αποδοτικότητα. Περαιτέρω, είναι μια θέση που είναι αρκετά απομονωνόμενη ως προς τις αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνεις με σοφία και πάντοτε με γνώμονα την πρόοδο και το καλώς νοούμενο συμφέρον του Οργανισμού. Οποιαδήποτε απόφαση και εάν λαμβάνεται έχει αντίκτυπο στη θέση αυτή. Η ιστορία του Οργανισμού, σου βάζει ένα πρόσθετο βαρίδι που σου επιβάλλει να μεγαλώσεις περισσότερο την Εταιρεία οριζοντίως και καθέτως. Η ιστορία πολλές φορές σου ερεθίζει την επαγγελματική σου ευσυνειδησία για να δημιουργήσεις ακόμα περισσότερα και να πάρεις τον Οργανισμό ένα βήμα πάρα πέρα, αυτό που λέμε όλοι μας ως προστιθέμενη αξία ή εποικοδομητική συνεισφορά. Όλα αυτά σου αναπτύσσουν μια δίψα για δημιουργία και ανάπτυξη.

Τι μεταφέρει στο σήμερα και το αύριο μια πετυχημένη πορεία πέραν των 60 ετών;

Μεταξύ άλλων, αξίες, όραμα, στρατηγική, δημιουργία, ανάπτυξη, διαφορετικότητα, ποιότητα. Όλα αυτά τα συστατικά, οδήγησαν στην επιτυχία. Το μέλλον δεν είναι διαφορετικό από περαιτέρω ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ άλλων, προϊόντα, νέες αγορές, τεχνολογίες, συνεργίες κλπ.

Διορατικότητα

Τι καθόρισε το DNA του ομίλου και ποιο είναι αυτό;

Αυτό το καθόρισε το 1980 ο ιδρυτής αυτού του Οργανισμού. Στην μετέπειτα πορεία, όλοι πρόσθεσαν από κάτι, όπως άλλωστε κάναμε και επί δικής μας εποχής και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Όμως όταν έχεις το DNA μπορείς να αναπτυχθείς και σε άλλες κατευθύνσεις. Είναι για παράδειγμα όπως ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος εξελίσσεται σε έναν πολύ καλό καλαθοσφαιριστή. Οι προοπτικές στη δική μας βιομηχανία είναι πάρα πολλές και στη δικιά μας κουλτούρα έχουμε πολύ ψηλά τη διορατικότητα για τα όσα μπορεί να επιφυλάσσονται και έτσι ενεργούμε ανάλογα. Η άμεση αντίδραση είτε σε προοπτικές είτε σε σκιρτήματα στην Αγορά, μας βρίσκουν προετοιμασμένους τις πλείστες φορές.

«Το τρίγωνο της επιτυχίας μας είναι οι ανταγωνιστικές τιμές, η ποιότητα και οι υπηρεσίες που παρέχουμε», σημειώνει ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου Remedica, δρ Νεοπτολέμου.

Άλλαξαν όλα

Ποια θεωρείτε την πιο σημαντική στιγμή σε αυτή την πολύχρονη πορεία της remedica;

Όταν πέρασε από την οικογενειακή κουλτούρα στην επιχειρησιακή κουλτούρα. Όλα άλλαξαν, πρακτικές, συνήθειες, άνθρωποι, δείκτες, τα πάντα. Και αυτό είναι κάτι που θα συνεχίσει να γίνεται γιατί πιστεύουμε πολύ στην συνεχή βελτίωση. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει στην πορεία του Οργανισμού γιατί άλλαξε ήδη χέρια μια φορά και αυτό μπορεί να συνεχίζεται. Αυτό έχει και τα θετικά του. Εμείς είμαστε εναλλάξιμοι, η πορεία όμως του Οργανισμού πρέπει να παραμένει αναλλοίωτη.

Ποια ιστορία – περιστατικό/ά σας έχει μείνει αξέχαστο/α είτε από προσωπική εμπειρία είτε από αυτά που σας έχουν διηγηθεί;

Όταν έλαβα την απόφαση να γίνω μέλος αυτού του Οργανισμού. Είχα από την πρώτη κιόλας στιγμή διακρίνει πολλά και διάφορα μη μπορώντας όμως να αντιδράσω ή να κάνω αυτά που είχα στο μυαλό μου. Πέρασε καιρός, ήρθε ο καιρός, έγιναν αυτά που έγιναν και είμαστε εδώ που είμαστε.

Καθοδηγητικός φάρος

Γιατί θεωρείτε τη Remedica ως μια κορυφαία φαρμακευτική βιομηχανία; Τι κάνει μια φαρμακοβιομηχανία κορυφαία. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας κορυφαίας βιομηχανίας;

Για τις αξίες της, τον κόσμο της που με μεράκι και πάθος κάνει αυτά που κάνει. Για το ομαδικό πνεύμα που δεν συναντάς εύκολα σε Οργανισμούς τέτοιου μεγέθους. Για την τεχνολογία της, τις επιδόσεις της αλλά και για τη στρατηγική που έχει καθοριστεί για το μέλλον που ομολογώ θα είναι έκπληξη. Τα χαρακτηριστικά μπορεί να είναι πολλά αλλά θα σταθώ σε εκείνα που εμείς θεωρούμε ως το τρίγωνο της επιτυχίας μας που είναι οι ανταγωνιστικές τιμές, η ποιότητα και οι υπηρεσίες που παρέχουμε. Αυτός είναι ο καθοδηγητικός φάρος του Οργανισμού μας. Στο εγγύς μέλλον θα προστεθούν και άλλα στην εξίσωση αυτή.

Οι εγκαταστάσεις του Ομίλου Remedica στη Λεμεσό περιλαμβάνουν 13 κτήρια συνολικής έκτασης πέραν των 50.000 τ.μ. Μεταξύ αυτών είναι πέντε εργοστάσια παραγωγής τελευταίας τεχνολογίας.

Η πανδημία

Να πάμε λίγο στο σήμερα. Ο κορωνοϊός, σας έχει επηρεάσει και πώς;

Επηρέασε άπαντες αλλά με σωστό προγραμματισμό έχουμε μειώσει τις επιπτώσεις του στο ελάχιστο. Τα προβλήματα είναι κυρίως στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά έχουμε βρει τρόπους να τα περιορίσουμε αρκετά.

Την επόμενη μέρα πώς την βλέπετε;

Για εμάς, με ή χωρίς κορωνοϊό η επόμενη μέρα πάντοτε πρέπει να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Μόνον έτσι μπορούμε να πάμε μπροστά. Έτσι αντιμετωπίζουμε την κάθε επόμενη μέρα. Σταθεροί στο όραμα και τη στρατηγική μας για δημιουργία και πρόοδο.

Τι αναμένουμε μέσα στα απόμενα χρόνια από τη Remedica;

Πολλά καινούρια προϊόντα και νέες θεραπευτικές κατηγορίες. Περισσότερες Αγορές, ακόμη περισσότερες συνέργειες τόσο σε οριζόντιο αλλά και σε κάθετο επίπεδο και ασφαλώς περισσότερη ανάπτυξη. Τα αποτελέσματα θα είναι σε μαζική μορφή τα επόμενα χρόνια.

Στηρίζουμε την κοινωνία

Είσαστε μια εταιρεία που την εταιρική κοινωνική ευθύνη τη μεταφράζει σε πολλαπλές δράσεις, πράξεις και ενέργειες. Πέστε μας την πολιτική σας για την ΕΚΕ ή καλύτερα τη φιλοσοφία σας;

Παίρνουμε από την Κοινωνία και επιστρέφουμε πίσω στην Κοινωνία. Έτσι μάθαμε και έτσι πορευόμαστε. Αυτή η ειλικρίνεια που έχουμε με τους ανθρώπους φαίνεται και στα αποτελέσματά μας αφού μας προτιμάνε και μάλιστα με αυξητική τάση, είμαστε δίπλα τους και είναι δίπλα μας. Έχουμε μια ολιστική συμπεριφορά στήριξης προς την κοινωνία και αυτό εισακούεται ισχυρά σε όλα τα στρώματα. Θα συνεχίσουμε έτσι. Κοστίζει αρκετά αλλά για εμάς δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Ζητούμενο είναι η ευημερία των ανθρώπων και της υγείας τους σε όλα τα επίπεδα. Ο τίτλος μας «για ένα υγιέστερο κόσμο» δεν είναι τυχαίος αλλά βίωμα.

Το ανθρώπινο δυναμικό του Ομίλου Remedica ξεπερνά τα 800 άτομα. Εξ αυτών το 59% είναι γυναίκες. Γυναικείου φύλου είναι επίσης το 51%των διοικητικών στελεχών.

Διεύθυνση.

Οδός Αχαρνών,
Βιομηχανική Περιοχή Λεμεσού,
3056 Λεμεσός, Κύπρος

Τ.Θ. 51706, 3508
Λεμεσός, Κύπρος

Τηλέφωνο

+357 25 55 3000