ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ SALAMIS

Επαγγελματισμός,

συνέπεια, αξιοπιστία

Ο Οργανισμός Salamis συνεχίζει να γράφει τη δική του ιστορία, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών, με επαγγελματισμό, αξιοπιστία, υπευθυνότητα και συνέπεια. Φέτος συμπληρώνει 63 χρόνια παρουσίας στο επιχειρείν και τα οικονομικά δρώμενα της χώρας.

Επαγγελματισμός, συνέπεια, αξιοπιστία

Ο Οργανισμός Salamis συνεχίζει να γράφει τη δική του ιστορία, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών, με επαγγελματισμό, αξιοπιστία, υπευθυνότητα και συνέπεια. Φέτος συμπληρώνει 63 χρόνια παρουσίας στο επιχειρείν και τα οικονομικά δρώμενα της χώρας. Η αρχή έγινε το 1959 από ένα δραστήριο και φιλόδοξο νέο, τον Βάσο Γ. Χατζηθεοδοσίου, που σε ηλικία μόλις 23 χρονών, ίδρυσε στην Αμμόχωστο μια πρωτοποριακή εταιρεία για την εποχή της. Σήμερα είναι ένας Οργανισμός με γραφεία στην Κύπρο και τον Πειραιά που προσφέρει μια ολοκληρωμένη σειρά υπηρεσιών, προσαρμοσμένες στις εξειδικευμένες ανάγκες της αγοράς. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο εισερχόμενος και εξερχόμενος τουρισμός, η ναυτιλία και οι μεταφορές, η διαχείριση εμπορευμάτων, θαλάσσιες, αεροπορικές, οδικές μεταφορές, οι πρακτορεύσεις πλοίων, οι εκτελωνίσεις και υπηρεσίες oil and gas logistics.

Η Salamis είναι ένας οργανισμός που προσφέρει μια ολοκληρωμένη σειρά υπηρεσιών που αφορούν στην ναυτιλία, τις μεταφορές, τον τουρισμό κ.ά. με παρουσία και στον Πειραιά.

Η ιστορία βήμα με βήμα

1959
Ιδρύεται στην Αμμόχωστο από τον Βάσο Γ. Χατζηθεοδοσίου η Salamis Tours, μια πρωτοποριακή εταιρεία για την εποχή, με αντικείμενο τις εκτελωνίσεις, τις μεταφορές, τις πρακτορεύσεις πλοίων, τις ασφάλειες και τις μαθητικές εκδρομές από την Κύπρο στην Ελλάδα. Όραμα του ιδρυτή της ήταν η εταιρεία να παραπέμπει στους στενούς εθνικούς και ιστορικούς δεσμούς της Κύπρου με την Ελλάδα. Στα πλαίσια αυτά, επέλεξε το όνομα Salamis, που προέρχεται από την Αρχαία Σαλαμίνα της Κύπρου, η οποία πήρε το όνομα της από το νησί Σαλαμίνα της Ελλάδας, πατρίδα του ιδρυτή της Τεύκρου.

Η Αμμόχωστος σήμερα. Μια πόλη υπό τουρκική κατοχή. Στη φωτογραφία η περιοχή όπου βρίσκονταν τα γραφεία της Salamis.

1970
Η εταιρεία διευρύνει τη δράση της και επεκτείνεται στον προσκυνηματικό τουρισμό προς τους Αγίους Τόπους, ενώ εγγράφει πλοία πολλών ελληνικών εταιρειών με Κυπριακή σημαία.

Οι προσκυνηματικές εκδρομές πριν το 1974.

1971
Η εταιρεία πρωτοστατεί στον εισερχόμενο τουρισμό φέρνοντας στην Κύπρο τουρίστες από σκανδιναβικές και γερμανόφωνες χώρες.

Ο τουρισμός ήταν από την αρχή στις δραστηριότητες της Salamis.

1974
Η τουρκική εισβολή εκτοπίζει την εταιρεία από την πόλη της. Η Salamis αναγκάζεται να μεταφέρει την έδρα της από την κατεχόμενη πλέον Αμμόχωστο στη Λεμεσό, όπου εδρεύει μέχρι σήμερα.

Το Salamis House στη Λεμεσό.

Με τις επινοητικές πρωτοβουλίες και τις μεθοδικές κινήσεις του ιδρυτή της, η εταιρεία επαναδραστηριοποιείται άμεσα. Εκτελωνίσεις, ασφάλειες, πρακτορεύσεις πλοίων, εγγραφή πλοίων με Κυπριακή σημαία, ταξιδιωτικά πακέτα, αντιπροσώπευση ναυτιλιακών γραμμών για μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων, εκτελούνται πλέον από τα γραφεία της εταιρείας στη Λεμεσό.

Οι μεταφορές αποτελούν βασικό μέρος των εργασιών του Οργανισμού Salamis.

Ταυτόχρονα, ο Βάσος Γ. Χατζηθεοδοσίου αναλαμβάνει προσωπικές πρωτοβουλίες για ανάκαμψη του εισερχόμενου τουρισμού της Κύπρου. Με έντονη δράση, τόσο εντός, όσο και εκτός Κύπρου, πείθει τους οργανωτές ταξιδιών του εξωτερικού και καταφέρνει την επανατοποθέτηση της Κύπρου στον διεθνή τουριστικό χάρτη.

1978
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση αποκτά τα πρώτα ιδιόκτητα λεωφορεία, διατηρώντας πάντα το ανθρώπινο της πρόσωπο και την αυθεντική κυπριακή φιλοξενία.

Τα πρώτα Λεωφορεία της Salamis μετά ο 1974.

1987
Δημιουργεί τα νέα παραλιακά κεντρικά γραφεία της, το δικό της σπίτι, στη Λεμεσό. Το Salamis House, ένα σύγχρονο και λειτουργικό οικοδόμημα.

Το Salamis House στη Λεμεσό.

1993
Εισέρχεται δυναμικά στη ναυτιλία και αποκτά το πρώτο ιδιόκτητο πλοίο, συνδέοντας ακτοπλοϊκά την Κύπρο με την Ελλάδα και με γειτονικές χώρες. Στα πλαίσια αυτά επεκτείνεται στην Ελλάδα και ιδρύει γραφεία στον Πειραιά.
Επεκτείνεται στις διεθνείς οδικές μεταφορές στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο, με ιδιόκτητα οχήματα και ψυκτικούς θαλάμους.
Η εταιρεία αποκτά το πρώτο ιδιόκτητο της κρουαζιερόπλοιο κάνοντας κρουαζιέρες στη Μεσόγειο, Ελληνικά Νησιά και Μέση Ανατολή.

Οι μεταφορές με φορτηγά – ψυγεία είναι μέρος των εργασιών του Οργανισμού Salamis.

1998
Εγγράφεται ως ένα από τα πρώτα μέλη του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και αυτό σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας εποχής.
Η εταιρεία μεγαλώνει με την αγορά νέων εμπορικών πλοίων και επεκτείνεται διευρύνοντας τον κύκλο δραστηριοτήτων της τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα.
Η Salamis με την αξιοπιστία της διευρύνει τις δραστηριότητες της κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των συνεργατών της στους τομείς των μεταφορών και ναυτιλίας.

Οι θαλάσσιες μεταφορές είναι μία από τις βασικές δραστηριότητες της Salamis. Στη φωτογραφία το πλοίο Alasa.

2017
Επεκτείνει περαιτέρω τη δράση της και προωθεί σύγχρονη εταιρική ταυτότητα και αναδεικνύει την εταιρική κοινωνική της ευθύνη.
Αποκτά νέο πλοίο και καθιερώνει νέα εμπορική γραμμή Κύπρος – Θεσσαλονίκη – Ισραήλ, ενισχύοντας το εμπόριο και την οικονομία μεταξύ των τριών χωρών.

Το ίδιο έτος απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών ο ιδρυτής και πρόεδρος του Οργανισμού, Βάσος Γεώργιου Χατζηθεοδοσίου.

Ο Βάσος Γ. Χατζηθεοδοσίου απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 2019. Οι παρακαταθήκες του θα συνοδεύουν για πάντα τον Οργανισμό Salamis.

2020
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Salamis Tours (Holdings) Public Ltd αποφάσισε το διορισμό της κ. Έλενα Β. Χατζηθεοδοσίου στη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου του Οργανισμού.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού Έλενα Β. Χατζηθεοδοσίου.

2021
Ο Οργανισμός προχωρά στην αγορά νέου οχηματαγωγού πλοίου τύπου RO/RO. Το πλοίο ολικής χωρητικότητας 21.224 τόνων εγγράφεται στο Κυπριακό Νηολόγιο και μετονομάζεται σε Ro/Ro Vassilios εις μνήμη του ιδρυτή της Βάσου Γ. Χατζηθεοδοσίου.

Το ίδιο έτος ο Οργανισμός στο πλαίσιο της πολιτικής του για συνεχή ανανέωση του εξοπλισμού του  προχωρά στην αγορά καινούργιων τρακτόρων και τρέϊλερς ψυγείων για μεταφορά ευπαθών προϊόντων και πιστοποιείται ταυτόχρονα για τη μεταφορά φαρμάκων.

Η Salamis απέκτησε το 2021 νέο οχηματαγωγό πλοίο τύπου RO/RO. Το πλοίο μετονομάστηκε σε Vassilios εις μνήμη του ιδρυτή της.

2022
Ο Οργανισμός ανακοινώνει την πώληση του κρουαζιερόλποιου “Salamis Filoxenia”. Σημειώνει ταυτόχρονα ότι προτίθεται «εν ευθέτω χρόνω να αξιολογήσει όλες τις παραμέτρους, αναφορικά με την πιθανότητα αγοράς νέου κρουαζιερόπλοιου».

Η Έλενα Β. Χατζηθεοδοσίου

Η Έλενα Β. Χατζηθεοδοσίου, θυγατέρα του ιδρυτή του Οργανισμού Βάσου Γ. Χατζηθεοδοσίου, κατέχει τη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου από το 2020. Η κ. Χατζηθεοδοσίου είναι ανώτερο διευθυντικό στέλεχος της Salamis Tours (Holdings) Public Ltd από τον Σεπτέμβριο του 1994.

Ανθρωποκεντρική προσέγγιση

Ο Οργανισμός Salamis, πέραν της επιτυχούς επιχειρηματικής δράσης του, διακρίνεται για την ανθρωποκεντρική προσέγγιση του και το ανθρώπινο πρόσωπο του. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν από τον Οργανισμό, η Salamis, «με κύριο εφόδιο την απέραντη φιλοξενία της, αγκαλιάζει με την ίδια θαλπωρή το προσωπικό, τους συνεργάτες και τους πελάτες της. Για πάνω από 60 χρόνια τιμά τους ανθρώπους που συνεργάζεται μαζί τους, προβάλλει την Κύπρο και συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία και στον πολιτισμό».

Επαγγελματισμός

Για 63 χρόνια, ο Οργανισμός Salamis συνεχίζει με τον ίδιο επαγγελματισμό, την ίδια συνέπεια και την ίδια αξιοπιστία να γράφει τη δική του ιστορία, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών, διατηρώντας το επαγγελματικό ήθος και τα πρότυπα δεοντολογίας που καθιέρωσε ο ιδρυτής του.

Πατά γερά στο παρελθόν και προχωρεί στο μέλλον

Μια ιστορία πέραν των 60 χρόνων σφραγίστηκε. Η Εταιρεία, όπως σημειώνεται, «με τις παρακαταθήκες του ιδρυτή της, τις βαθιές ρίζες της στην κυπριακή κοινωνία και τις διαχρονικές αξίες της, κοιτάζει μόνο μπροστά. Ο κόσμος της, η συνεχής ανανέωση του εξοπλισμού, η ποιότητα των υπηρεσιών και οι ανθρώπινες σχέσεις  είναι οι βασικές προτεραιότητες της».

Προστίθεται πως, «η Salamis δίνει ‘‘λόγο τιμής’’ και κρατά τον λόγο της. Πατά γερά στο παρελθόν και προχωρεί στο μέλλον, ανεβάζοντας όλο και πιο ψηλά τον πήχη, με την αποφασιστικότητα και τη σιγουριά της πολύχρονης επιτυχημένης πορείας της».

Στο μέλλον με τις αξίες του παρελθόντος

Στην Salamis, «κρατάμε τις αξίες τους παρελθόντος και προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες του μέλλοντος», σημειώνει η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού, Έλενα Β. Χατζηθεοδοσίου, προσθέτοντας πως αυτό που ξεχωρίζει τον Οργανισμό είναι «η ανθρώπινη προσέγγιση, ο σεβασμός προς τους συνεργάτες, η ποιότητα, η αξιοπιστία και η αγάπη προς τον τόπο μας».

Η Έλενα Β. Χατζηθεοδοσίου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού, θυγατέρα του ιδρυτή της Salamis.

Πώς είναι να βρίσκεται κάποιος επικεφαλής ενός οργανισμού 60 και πλέον ετών;

Αρχικά είναι μεγάλη η ευθύνη έναντι  στο προσωπικό  που με ζήλο και εργατικότητα έφτασε η εταιρεία εδώ που βρίσκετε σήμερα. Επίσης είναι εξίσου μεγάλη ευθύνη έναντι των συνεργατών μας και του έργου που προσφέρει η εταιρεία στον τόπο μας.

Η Salamis είναι ένας οργανισμός που προσφέρει μια ολοκληρωμένη σειρά υπηρεσιών που αφορούν στην ναυτιλία, τις μεταφορές, τον τουρισμό κ.ά. με παρουσία και στον Πειραιά.

Τι μεταφέρει στο σήμερα και το αύριο αυτή όλη η ιστορία;

Κρατάμε τις αξίες τους παρελθόντος και προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες του μέλλοντος.

Τι καθόρισε το DNA του Οργανισμού και ποιο είναι αυτό;

Η ανθρώπινη προσέγγιση, ο σεβασμός προς τους συνεργάτες, η ποιότητα, η αξιοπιστία και η αγάπη προς τον τόπο μας.

Ποια είναι η πιο σημαντική στιγμή ή στιγμές σε αυτή την πολύχρονη πορεία;

Θεωρώ ότι οι πιο σημαντικές στιγμές είναι που η εταιρεία κατάφερε με εργατικότητα και σωστές αποφάσεις να ανταπεξέλθει τόσο μετά τον πόλεμο του 1974 όσο και σε διάφορες  άλλες οικονομικές κρίσεις.

Η Αμμόχωστος σήμερα. Μια πόλη υπό τουρκική κατοχή. Στη φωτογραφία η περιοχή όπου βρίσκονταν τα γραφεία της Salamis.


Η καταστροφή του 1974 έπληξε καίρια τη Salamis. Η προσφυγοποίηση δεν πτόησε τον Βάσο Γ. Χατζηθεοδοσίου. Επαναδραστηριοποιήθηκε με έδρα τη Λεμεσό. Στη φωτογραφία το Salamis House.

Ποια ιστορία – περιστατικό σας έχει μείνει αξέχαστο;

Η απώλεια του ιδρυτή  της εταιρείας και πατέρα μου .

Τι ξεχωρίζει τον οργανισμό Salamis από άλλους στον τομέα που δραστηριοποιείται;

Η σοβαρότητα, η αξιοπιστία, η ποιότητα και η ανθρώπινη προσέγγιση.

Πόση σημασία δίνει ο οργανισμός στην εταιρική κοινωνική ευθύνη. Πώς μεταφράζεται αυτό σε πράξη και δράσεις;

Ο Οργανισμός Salamis δίνει τεράστια σημασία στην εταιρική κοινωνική ευθύνη. Πρόσφερε και προσφέρει χωρίς να προβάλλεται. Το να δίνεις στον συνάνθρωπο σου χωρίς  να αναμένεις αντάλλαγμα είναι  η πιο μεγάλη ευλογία.

Οι μεταφορές με φορτηγά – ψυγεία είναι μέρος των εργασιών του Οργανισμού Salamis.

Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση στην Κύπρο. Πριν καλά καλά σταθεί στα πόδια της η οικονομία από την κρίση του 2013 και του κορωνοϊού, ήρθε η κρίση λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία. Πώς βλέπετε εσείς την κατάσταση;

Σίγουρα οι εξελίξεις είναι τραγικές αφού  χάνονται αθώες ζωές, και ξεριζώνετε κόσμος από τις οικίες τους. Επιπλέον οι οικονομικές εξελίξεις θα είναι πολύ δυσοίωνες  και η παγκόσμια κατάσταση δεν θα είναι η ίδια  όπως την γνωρίζαμε αφού το χάσμα Δυτικών χωρών και Ρωσίας/Κίνας μεγαλώνει. Επίσης η Κύπρος ως μια μικρή χώρα  βρίσκεται σε  μια  περιοχή που πάντοτε εξαρτάται από τρίτους.

Ο ιδρυτής Βάσος Γ. Χατζηθεοδοσίου

Ο Βάσος Γ. Χατζηθεοδοσίου γεννήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1936 στο χωριό Στύλλοι της Αμμοχώστου. Μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών εργάστηκε στην Ιονική Τράπεζα αλλά πολύ γρήγορα αποφάσισε να υλοποιήσει το δικό του όραμα.

Ο ιδρυτής της Salamis, Βάσος Γ. Χατζηθεοδοσίου. Το 1959 ίδρυσε στην Αμμόχωστο μια πρωτοποριακή για την εποχή εταιρεία.

Ήταν μόλις 23 χρονών όταν ίδρυσε μια μικρή επιχείρηση που ασχολείτο με εκτελωνίσεις, μεταφορές, πρακτορεύσεις πλοίων, ασφάλειες και μαθητικές εκδρομές.

Αρχικά η Salamis ασχολείτο με εκτελωνίσεις, μεταφορές, πρακτορεύσεις πλοίων, ασφάλειες και μαθητικές εκδρομές.

Της έδωσε το όνομα «Σαλαμίς», πατρίδας του Τεύκρου, που ίδρυσε τη Σαλαμίνα της Κύπρου. Οργάνωσε τις πρώτες μαθητικές εκδρομές στην Ελλάδα και ακολούθησαν προσκηνυματικές εκδρομές στους Αγίους Τόπους και προώθηση του εισερχόμενου τουρισμού από τη Σκανδιναβία και Γερμανόφωνες χώρες.

Οι προσκυνηματικές εκδρομές πριν το 1974.

Η τουρκική εισβολή προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στη Salamis, η οποία προσφυγοποιήθηκε στη Λεμεσό, όπου εδρεύει μέχρι σήμερα. Ο Βάσος Γ. Χατζηθεοδοσίου ξαναρχίζει από το μηδέν και συνδράμει την τιτάνια προσπάθεια για ανόρθωση του τουρισμού και της Κυπριακής οικονομίας.

Οι θαλάσσιες μεταφορές είναι μία από τις βασικές δραστηριότητες της Salamis. Στη φωτογραφία το πλοίο Akritas.

Τα χρόνια που ακολούθησαν η Salamis κατέγραψε ανοδική πορεία: Το 1990 εισήλθε δυναμικά στην Ναυτιλία με τα πρώτα ιδιόκτητα πλοία, ενώ το 1995 επεκτάθηκε στις διεθνείς οδικές μεταφορές, στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο. Έκτοτε είναι ένας πρωτοπόρος Οργανισμός, που προσφέρει μια ολοκληρωμένη σειρά υπηρεσιών στον τομέα των ταξιδίων, του τουρισμού, της κρουαζιέρας, της ναυτιλίας, πλοιοδιαχείρισης, πρακτόρευσης πλοίων, οδικές μεταφορές, Logistics, εκτελωνίσεις και διαμεταφορές.

Οι θαλάσσιες μεταφορές είναι μία από τις βασικές δραστηριότητες της Salamis. Στη φωτογραφία το πλοίο Alasa.

Την περίοδο 1991-1992 διετέλεσε Επίτιμος Πρόξενος της Τσεχοσλοβακίας και από την 1ην Ιανουαρίου 1993 μέχρι το 2016 Γενικός Πρόξενος της Σλοβακίας.

Οι μεταφορές με φορτηγά – ψυγεία είναι μέρος των εργασιών του Οργανισμού Salamis.

Υπηρέτησε το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, τον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου, καθώς και άλλους επαγγελματικούς οργανισμούς. Για την προσφορά του έχει βραβευθεί από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ) και πολλούς άλλους οργανισμούς. Επίσης τον Δεκέμβριο του 2018 του απονεμήθηκε το βραβείο του ΚΕΒΕ (Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο) στην κατηγορία ναυτιλία.

Ο Βάσος Γ. Χατζηθεοδοσίου απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 2019. Οι παρακαταθήκες του θα συνοδεύουν για πάντα τον Οργανισμό Salamis.

Αρχές του 2019 λόγω της βεβαρημένης κατάστασης της υγείας του ο Βάσος Γ. Χατζηθεοσίου περιόρισε τα καθήκοντά του στη Salamis παραδίδοντας τα ηνία του Οργανισμού στη νέα γενιά.

Ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Οργανισμού Salamis Βάσος Γεώργιου Χατζηθεοδοσίου, απεβίωσε στις 30/09/2019 σε ηλικία  83 χρονών, ακούραστος παράγοντας της ανάπτυξης της Τουριστικής Βιομηχανίας, Ναυτιλίας και Εμπορίου μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος όπου υπηρέτησε με πίστη και αφοσίωση μέχρι το τέλος της ζωής του.

Διεύθυνση.

1, G. Katsounotos Str.
P.O.Box 50531,
3607 Lemesos, Cyprus

Τηλέφωνο.

+ 7777 8500