Γ. ΣΚΕΜΠΕΤΖΗΣ & ΥΙΟΙ ΛΤΔ

Στην κορυφή

με σκληρή δουλειά

Η εταιρεία Γ. Σκεμπετζής & Υιοί Λτδ έχει συμπληρώσει 50 χρόνια ζωής. Τα πρώτα της βήματα τα έκανε στην Αμμόχωστο το 1971 με τον Γιαννάκη Σκεμπετζή και ακολούθησε μια αναπτυξιακή πορεία, με βάση πάντοτε τις αρχές και τις αξίες που έθεσε εξ αρχής ο ιδρυτής της.

Στην κορυφή με σκληρή δουλειά

Η εταιρεία Γ. Σκεμπετζής & Υιοί Λτδ έχει συμπληρώσει 50 χρόνια ζωής. Τα πρώτα της βήματα τα έκανε στην Αμμόχωστο το 1971 με τον Γιαννάκη Σκεμπετζή και ακολούθησε μια αναπτυξιακή πορεία, με βάση πάντοτε τις αρχές και τις αξίες που έθεσε εξ αρχής ο ιδρυτής της.

Ο ιδρυτής

Ο Γιαννάκης Σκεμπετζής (1948 – 2014), γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 24 Αυγούστου 1948. Μεγάλωσε στο Βαρώσι με τους γονείς του και τα έξι αδέλφια του. Φοίτησε στη Σχολή Αρρένων Αμμοχώστου και αργότερα σε νυχτερινή Αγγλική Σχολή. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας έφυγε για σπουδές στην Αγγλία τις οποίες διέκοψε επιστρέφοντας στην Κύπρο μετά την είδηση του θανάτου του πατέρα του.

Ο ιδρυτής της Εταιρείας Γιαννάκης Σκεμπετζής.

Το 1977 γνώρισε στην Κύπρο την σύντροφο της ζωής του Άντρη με την οποία παντρεύτηκαν και απέκτησαν πέντε παιδιά, την Στάλω, τη Φάνη, τον Κώστα και τους δίδυμους Νικόλα και Γιώργο.

Η Άντρη και ο Γιαννάκης Σκεμπετζής. Πορεύτηκαν μαζί στη ζωή και μαζί εργάστηκαν σκληρά για να δημιουργήσουν την Γ. Σκεμπετζής & Υιοί Λτδ.

Τα πρώτα βήματα, ο πόλεμος και η Σουηδία

Τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα τα έκανε στην Αμμόχωστο το 1971 δίπλα από τον πατέρα του και αφορούσε φορτοεκφορτώσεις πλοίων και ενοικιάσεις ανυψωτικών και περονοφόρων οχημάτων για διάφορες εργασίες.

Τα πάντα όμως ήρθαν άνω κάτω το 1974 με την τουρκική εισβολή, την κατάληψη της Αμμοχώστου και την προσφυγιά. Λέξεις κλειδιά για την περίοδο αυτή η επιστράτευση και ο ξεριζωμός. Μετά το τέλος της επιστράτευσής του από τον πόλεμο του 1974, Ο Γιαννάκης Σκεμπετζής, έχοντας χάσει τον τόπο του, το σπίτι του και όλα τα υπάρχοντα του, με δύο βαλίτσες ρούχα μόνο, έπρεπε να σταθεί και πάλι στα πόδια του αφού είχε πλέον την ευθύνη της οικογένειας του. Έπρεπε να φροντίσει τη μητέρα του και τα  αδέρφια του.

Η επαναδραστηριοποίηση της εταιρείας μετά την τουρκική εισβολή, άρχισε με ένα ανυψωτικό μηχάνημα.

Αποφασίζει ότι πρέπει να φύγει, για τη μακρινή Σουηδία. Εκεί δούλεψε σκληρά προκειμένου να μπορέσει να συντηρεί την οικογένεια του που παρέμενε πίσω στην Κύπρο. Είχε πείσμα και υπομονή, αυτά τα δύο τον δικαίωσαν αφού κατάφερε να πετύχει τον στόχο του.

Το 1977 με την υποστήριξη της συζύγου του έφυγαν μαζί για Σουηδία έχοντας κοινό σκοπό, να μαζέψουν χρήματα για να επιστρέψουν στην Κύπρο και να ξαναστήσουν την επιχείρηση. Τίποτα όμως δεν ήρθε εύκολα, αφού αντιμετώπιζαν πολλές δυσκολίες. Για να τα καταφέρουν ήταν αναγκασμένοι να εργάζονταν μερόνυχτα.

Επιστροφή στην Κύπρο

Η επιστροφή στην Κύπρο έγινε το 1979. Ο Γιαννάκης και η Άντρη αφού κατάφεραν να αγοράσουν στην Σουηδία το πρώτο τους ανυψωτικό μηχάνημα, επέστρεψαν στην Κύπρο βάζοντας μπροστά για τη δική τους επιχείρηση, στον τόπο τους.

Σταθμός σε αυτή την επαγγελματική τους πορεία ήταν το 1980. Ενοικίασαν στην Λεμεσό τον πρώτο επαγγελματικό τους χώρο. Ήταν ένας χώρος που προορίζονταν να γίνει ασανσέρ, ούτε 10 τετραγωνικά μέτρα. Είχαν μόνο ένα σταθερό τηλέφωνο και το ένα και μοναδικό ανυψωτικό μηχάνημα που είχαν φέρει από την Σουηδία. Με αυτό παρείχαν υπηρεσίες φορτοεκφορτώσεων κυρίως στο λιμάνι της Λεμεσού.

Το πρώτο υποστατικό που ενοικίασε ο Γιαννάκης Σκεμπετζής στη Λεμεσό. Ήταν ένας χώρος μόλις 10 τ.μ.

Με τις επόμενες οικονομίες τους αγόρασαν ακόμα δύο ανυψωτικά μηχανήματα από τη Σουηδία, τα οποία έφεραν στην Κύπρο. Την ίδια περίοδο προχώρησαν όμως σε ένα ακόμα σημαντικό βήμα. Πέραν από τις φορτοεκφορτώσεις προχώρησαν και στην παροχή υπηρεσιών συντήρησης και επιδιόρθωσης των ανυψωτικών μηχανημάτων.

Ο Κώστας Σκεμπετζής στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας στη Λευκωσία.

Επαγγελματική αναγνώριση

Πολύ γρήγορα η εταιρεία ξεχώρισε στον επαγγελματικό χώρο της Λεμεσού. Ο κόσμος αναγνώρισε τον επαγγελματισμό, τη σοβαρότητα και βεβαίως τις αρχές τις αξίες που χαρακτήριζαν την εταιρεία. Μαζί όμως ήρθαν και οι δυσκολίες.

Επέκταση & πρώτες πωλήσεις (1985 -2000)

Οι δυσκολίες όμως τους πείσμωσαν περισσότερο. Ο Γιαννάκης και η Άντρη δεν τα έβαλαν όμως κάτω και τα χρόνια που ακολούθησαν έγιναν τα πρώτα μεγάλα βήματα. Η εταιρεία εγκαταλείπει το μικρό δωμάτιο και εγκαθίσταται σε μεγαλύτερα γραφεία τα οποία είχε ενοικιάσει. Η εταιρεία είχε πλέον εδραιωθεί για τα καλά και στις πωλήσεις αφού ο κόσμος έδειχνε έμπρακτα την εμπιστοσύνη του. Το ένα κτήριο από αυτά είναι σήμερα το εκπαιδευτικό κέντρο της εταιρείας Γ. Σκεμπετζής & Υιοί Λτδ.

Ο Γιαννάκης Σκεμπετζής δεν έμεινε βέβαια με σταυρωμένα χέρια. Έβλεπε πάντα πιο μπροστά και σχεδίαζε τα επόμενα βήματα. Συνέχισε να ταξιδεύει συχνά σε Ευρώπη και Ασία για να γνωρίσει προμηθευτές ανυψωτικών μηχανημάτων.

Μέχρι το 2000 η εταιρεία είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη και οι δουλειές της αυξάνονταν. Δεν άργησε να έρθει και η αναγνώριση από το εξωτερικό κάτι που εκείνη την εποχή ήταν πολύ πιο δύσκολο σε σχέση με σήμερα. Χαρακτηριστικές αυτές της αναγνώρισης είναι οι αναφορές για την εταιρεία σε εφημερίδες και περιοδικά σε Κύπρο και εξωτερικό.

Με την αύξηση και επέκταση των εργασιών της η εταιρεία χρειάστηκε μεγαλύτερο χώρο. Αγόρασε το πρώτο οικόπεδο στον Ύψωνα που αρχικά αξιοποιήθηκε για το συνεργείο.

Πολύ σύντομα η εταιρεία αγόρασε άλλο ένα οικόπεδο δίπλα από το υφιστάμενο επεκτείνοντας με αυτό τον τρόπο το χώρο. Εκεί δημιουργήθηκε και η έδρα της εταιρείας. Σήμερα στο χώρο αυτό στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, το συνεργείο και το τμήμα εξαρτημάτων.

Η δεύτερη γενιά

Το 2001 μπαίνει στην ενεργό δράση και το πρώτο μέλος της δεύτερης γενιάς. Μετά τις σπουδές της εντάσσεται στην εταιρεία η Στάλω και πιάνει δουλειά δίπλα στον πατέρα της. Με τις αρχές των γονιών της, την εκπαίδευση και όρεξη για δουλειά, έφερε στην επιχείρηση την τεχνολογία και νέες ιδέες για την εξέλιξη της εταιρείας.

Οι Στάλω, Κώστας, Νικόλας και Γιώργος Σκεμπετζή.

Το 2005 ακολουθεί την ίδια οδό και ο γιος τους Κώστας. Εντάσσεται στην εταιρεία και μπαίνει δυναμικά στον χώρο των πωλήσεων ακολουθώντας και εξελίσσοντας τα βήματα του πατέρα του. Ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό για την εύρεση μηχανημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας. Παρακολουθεί σχετικές εκθέσεις και πραγματοποιεί συναντήσεις με κατασκευαστικές εταιρείες.

Την ίδια περίοδο ο πάντα δραστήριος Γιαννάκης Σκεμπετζής, πιο έμπειρος πλέον και γνώστης της αγοράς της Κύπρου, επεκτείνει τις εργασίες της εταιρείας και στη Λευκωσία. Έχοντας ως παρακαταθήκη ένα μεγάλο πελατολόγιο και μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών και μηχανημάτων, ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη.

Με τη συμβολή και την προσπάθεια όλων δεν άργησε να έρθει και η βράβευση της εταιρείας στο εξωτερικό για τη θέση που δικαίως κατέκτησε στις πωλήσεις καινούριων ανυψωτικών μηχανημάτων. Ανοίχτηκαν πολλοί δρόμοι και συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες αναγνωρίζοντας το κύρος και την καταξίωση που είχε η εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια.

Mαθήματα ζωής (2011-2013)

Από το 2011 όλη η οικογένεια μπήκε σε δοκιμασία αντοχής και δύναμης με την επιδείνωση της υγείας του ιδρυτή της εταιρείας, Γιαννάκη Σκεμπετζή. Ο ίδιος τους έδειξε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό για να τα παρατήσει. Έβλεπε πάντα μπροστά και το ίδιο παρότρυνε την οικογένεια του να κάνει και σε προσωπικό επίπεδο αλλά και για την επιχείρηση τους. Συνέχιζε να ασχολείται με την άνοδο και εξέλιξη της εταιρείας, δίνοντας αυτή την φορά περισσότερο χώρο για δράση στα παιδιά του, όπου στρέφονταν πάντα σε εκείνον και τη μητέρα τους για συμβουλές και καθοδήγηση. Η εμπειρία του και το πάθος που είχε για το επάγγελμά του ήταν πηγή έμπνευσης  για όλους.

Το 2012 συμπλήρωσαν την παρουσία  της οικογένειας στην επιχείρηση ο Νικόλας και ο Γιώργος. Οι μικρότεροι σε ηλικία γιοι, με την ζωντάνια και τον ενθουσιασμό τους, ήρθαν να φέρουν ακόμα περισσότερες προοπτικές στην εταιρεία. Μεγάλωσαν με αρχές, ήθος, σεβασμό και το σημαντικότερο έμαθαν ότι τίποτα δεν χαρίζεται, ότι όλα αποκτιούνται με κόπο και σκληρή δουλειά.

Ο Νικόλας Σκεμπετζής σε εργοστάσιο στην Κίνα.

Το 2013 η εταιρεία άνοιξε το Εκπαιδευτικό Κέντρο στην Λεμεσό, ακόμα ένα επίτευγμα της οικογενειακής επιχείρησης που δείχνει ότι στοχεύει στην εξέλιξη και όχι στην στασιμότητα.

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Y. SKEMBEDJIS & SONS LTD στη Λεμεσό.

Η μεγάλη απώλεια

Λίγο πριν κλείσει τα μάτια του για πάντα, ο Γιαννάκης εξέφρασε στη σύζυγο του την ευγνωμοσύνη του για όσα απέκτησαν, για όσα κατάφεραν μαζί στα 35 χρόνια κοινής τους πορείας. Τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους ήταν για εκείνον ο μεγαλύτερος πλούτος που είχε ποτέ. Ο Γιαννάκης Σκεμπετζής έφυγε στις 20 Απριλίου 2014 στα 65 του χρόνια. Άφησε πίσω του μια τεράστια κληρονομιά αγάπης, δύναμης, και αξιοπρέπειας.

Στο σήμερα

Πατώντας επάνω στις γερές βάσεις των γονιών τους, την εταιρεία ανέλαβαν επάξια τα παιδιά τους. Δίπλα στα παιδιά συνεχίζει να συμβάλλει ενεργά με την οργάνωση της εταιρείας, ακόμα και σήμερα η μητέρα τους Άντρη. Η παρουσία της και ο ρόλος της στην εταιρεία αξιοσημείωτος. Όλοι μαζί σήμερα έχουν καταφέρει να είναι στην πρώτη γραμμή και το όνομα της εταιρείας να είναι από τα μεγαλύτερα στην Κύπρο.

Η Άντρη Σκεμπετζή με τα τέσσερα παιδιά της που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Εταιρεία, Κώστας, Νικόλας, Στάλω και Γιώργος.

Ξεκινώντας την εταιρεία το 1971 σε ένα χώρο 10 τ.μ. και χωρίς προσωπικό, η εταιρεία σήμερα εργοδοτεί περισσότερα από 50 άτομα και έχει πλέον δικά της υποστατικά στην Λεμεσό και στην Λευκωσία. Συνολικά 7500 τ.μ. στεγάζουν δύο συνεργεία, εκθεσιακούς χώρους, αποθήκες εξαρτημάτων, εκπαιδευτικό κέντρο κι άλλα. Οι συνεργασίες της με τους καλύτερους κατασκευαστές και προμηθευτές στην Ευρώπη και στην Ασία είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη πορεία.

Εξυπηρετεί παγκύπρια προσφέροντας τις υπηρεσίες πωλήσεων καινούριων και μεταχειρισμένων ανυψωτικών μηχανημάτων, υπηρεσίες ενοικίασης και ενοικιαγοράς, επιδιορθώσεων, συντηρήσεων, όπως επίσης εκπαίδευση για ασφαλή χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων. Στις υπηρεσίες της εταιρείας συμπεριλαμβάνεται και ο περιοδικός έλεγχος.

Κοινωνική δράση

Από το 2014 διοργανώνει κάθε δύο χρόνια εθελοντική αιμοδοσία εις μνήμη του Ιδρυτή της Γιαννάκη Σκεμπετζή, συλλέγοντας κάθε φορά έναν μεγάλο αριθμό μπουκάλες αίμα.

Αναφορά για την Εταιρεία στον ξένο Τύπο.

Επίσης κάθε χρόνο συμμετέχει ενεργά σε διάφορες φιλανθρωπικές δράσεις, δείχνοντας έμπρακτα την υποστήριξη της.

Κάθε χρόνο γίνεται από την Εταιρεία αιμοδοσία στη μνήμη του ιδρυτή της Γιαννάκη Σκεμπετζή.

Συνεργασία με τους καλύτερους κατασκευαστές

  • Η εταιρεία εφαρμόζει πρότυπο ποιότητας ISO 9001:2015. Επίσης είναι μέλος της Forklift Truck Association ενώ είναι πιστοποιημένη από την ITSSAR Αγγλίας.
  • Για να μπορέσει να προσφέρει στους πελάτες της υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και προϊόντα εφοδιαστικής αλυσίδας, διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία καινούριων και μεταχειρισμένων μηχανημάτων γενικών και ειδικών χρήσεων για αποθήκες, εργοστάσια, υπεραγορές και φροντίζει να συνεργάζεται πάντα με τους καλύτερες κατασκευαστές.
  • Η εταιρεία είναι σήμερα αποκλειστικός αντιπρόσωπος της HYSTER EUROPE, HC HANGCHA, EP, όπως επίσης ανυψωτικών ραμπών EASY RAMP UK, των ιταλικών συσσωρευτών ATIB ELECTRONICA και ελαστικών TRELLEBORG. Όλα τα μηχανήματα εφοδιαστικής αλυσίδας που έχει προς διάθεση των πελατών της, είναι εναρμονισμένα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας.

Σταθερότητα, αξιοπιστία και ποιότητα

Η εταιρεία Γ. Σκεμπετζής & Υιοί Λτδ έχει κάνει τα πρώτα της βήματα πριν από 50 χρόνια στην Αμμόχωστο. Ιδρυτής της είναι ο Γιαννάκης Σκεμπετζής που πλέον δεν είναι στη ζωή. Η Εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα της προμήθειας περονοφόρων οχημάτων και εξοπλισμού αποθήκης στην Κύπρο και στο εξωτερικό και στην προσφορά σχετικών υπηρεσιών.

Την Εταιρεία σήμερα διευθύνουν τέσσερα παιδιά του έχοντας δίπλα τους τη μητέρα τους Άντρη η οποία για δεκαετίες πορεύτηκε με το σύζυγό της Γιαννάκη στην προσπάθειά τους να σταθούν επαγγελματικά σε ένα δύσκολο χώρο και μακριά από τον τόπο του λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Δούλεψαν σκληρά, ώρες ατέλειωτες, πάντα όμως με αρχές και αξίες. Στη θέση του γενικού διευθυντή της εταιρείας είναι σήμερα ο γιος τους Κώστας, ενώ στην οικογενειακή επιχείρηση απασχολούνται άλλα τρία παιδιά τους, η Στάλω, ο Νικόλας και ο Γιώργος. Ο Κώστας Σκεμπετζής μας μίλησε για όλα. Για την οικογένεια και τους γονείς του, την ιστορία της Εταιρείας, τη δική του εμπλοκή, τις νουθεσίες του πατέρα τους, για το παρόν και το μέλλον.

Ο γενικός διευθυντής της Εταιρείας Κώστας Σκεμπετζής.

Πώς είναι να βρίσκεται κάποιος επικεφαλής ενός οργανισμού ηλικίας 50 και πλέον ετών;

Αναμφίβολα είναι ωραίο συναίσθημα. Αισθάνεσαι κατασταλαγμένος γνωρίζοντας ότι έχεις γερά θεμέλια και κόσμο που σε αγαπά για την δουλειά και το ζήλο σου. Υπάρχει όμως και το αίσθημα της ευθύνης που με βαραίνει, συνάμα όμως με κάνει πιο δραστήριο γεμίζοντας με θετικό και δημιουργικό στρες.

Οι Στάλω, Κώστας, Νικόλας και Γιώργος Σκεμπετζή.

Πώς είναι να βρίσκεσαι σε μια θέση την οποία στην ουσία δημιούργησε ο Γιαννάκης Σκεμπετζής με πολύ κόπο και μόχθο και μέσα από αντίξοες συνθήκες;

Ο πατέρας μου θυσίασε και πέρασε πολλά για να δημιουργήσει την Εταιρεία και με τον τρόπο του μάς έδειξε πως τίποτα δεν χαρίζεται σε κανέναν. Αυτό λοιπόν με κάνει πιο υπεύθυνο. Θέλω να μεγαλώσω την Εταιρεία, να την εξελίξω, και μαζί με τα αδέλφια μου να δώσουμε την παρακαταθήκη μας κι εμείς με τη σειρά μας, στους απογόνους μας.

Η επαναδραστηριοποίηση της εταιρείας μετά την τουρκική εισβολή, άρχισε με ένα ανυψωτικό μηχάνημα.

Το χθες, το σήμερα και το αύριο

Τι μεταφέρει στο σήμερα και το αύριο αυτή όλη η ιστορία;

Η ιστορία μας, μεταφέρει στο σήμερα σταθερότητα, σεβασμό, αξιοπιστία και ποιότητα, ενώ οι λέξεις που ταιριάζουν στο αύριο είναι όραμα, εξέλιξη, αντοχές και φυσικά ανάπτυξη.

Τι καθόρισε το DNA του ομίλου και ποιο είναι αυτό;

Εμείς της δεύτερης γενιάς συνεχίζουμε με τις ίδιες αρχές. Το πιο σημαντικό είναι ο σεβασμός, προς τους πελάτες μας, μικρούς ή μεγάλους, και προς το προσωπικό της Εταιρείας. Εξίσου σημαντική είναι και η εξέλιξη της Εταιρείας σε νέους δρόμους, όπως είναι η ρομποτική και η έξυπνη τεχνολογία που διαθέτουν πολλά μηχανήματα του κλάδου μας.

Ο ιδρυτής της Εταιρείας Γιαννάκης Σκεμπετζής.

Σημαντικές στιγμές

Ποια είναι η πιο σημαντική στιγμή ή στιγμές σε αυτή την πολύχρονη πορεία;

Όλες οι στιγμές είναι σημαντικές, ωστόσο έχουμε ξεχωρίσει τη χρονιά του 2007 και 2019 που η εταιρεία μας διακρίθηκε και βραβεύτηκε για της πωλήσεις της, από το Global Dealers Conference στην Κίνα. Είχαμε τις περισσότερες πωλήσεις σε αναλογία πληθυσμού. Ήταν πολύ σημαντικό επίτευγμα για εμάς δεδομένου ότι η χώρα μας βρίσκονταν σε περίοδο κρίσης. Φυσικά δεν μπορώ να παραλείψω το 2016 που υπογράψαμε συνεργασία με την Hyster Europe, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής μηχανημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ο άσσος στο μανίκι

Ποια ιστορία – περιστατικό σας έχει μείνει αξέχαστο;

Θυμάμαι έντονα όταν είχα πάει στην Ολλανδία με τον πατέρα μου με σκοπό να κλείσουμε μια συμφωνία για ένα μεγάλο αριθμό μηχανημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας.

Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης μιλούσαμε όλοι αγγλικά. Οι πωλητές συζητώντας μεταξύ τους στα Σουηδικά ανέφεραν το κόστος των μηχανημάτων, θεωρώντας ότι δεν θα καταλαβαίναμε την γλώσσα.

Ο πατέρας μου όμως γνώριζε και μιλούσε πολύ καλά τα Σουηδικά και έχοντας ακούσει τις τιμές που είχαν αναφέρει οι πωλητές, καταφέραμε να διαπραγματευτούμε και να κλείσουμε τελικά την συμφωνία με μια πολύ συμφέρουσα τιμή.

Ο πατέρας μου κρατούσε ένα άσσο στο μανίκι του και τον αξιοποίησε την στιγμή που έπρεπε.

Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Λεμεσό.

Ποια ήταν η πιο σημαντική συμβουλή/παραίνεση που σας έλεγε ο ιδρυτής της Εταιρείας;

Θυμάμαι να μας λέει συχνά να μην αγχωνόμαστε όταν υπάρχουν δυσκολίες,  αν είσαι τίμιος και κρατάς χαμηλούς τόνους όλα θα πάνε καλά. Αυτό κρατάμε μέχρι και σήμερα.

Ποια ήταν η πρώτη επαφή ή εμπειρία σας με την Εταιρεία και τις εργασίες της;

Η επαφή μου με την Εταιρεία ξεκίνησε μέσα από το οικογενειακό περιβάλλον από όταν ήμουν πολύ μικρός. Νομίζω είναι αναπόφευκτο όταν και οι δύο γονείς εργάζονται σε μια οικογενειακή επιχείρηση.

Τι θυμάσαι, τι είναι αυτό που σε έρχεται πρώτο στο μυαλό;

Οι γονείς μου μιλούσαν συνέχεια για τη δουλειά, ακόμη και στο σπίτι, έτσι έμαθα να αντιλαμβάνομαι τους προβληματισμούς και τις επιτυχίες τους από πολύ νωρίς. Ήταν σαν να ήμουν ήδη εκεί μαζί τους.

Μια οικογένεια όλοι μαζί

Σήμερα στην Εταιρεία είναι πέντε μέλη της οικογένειας. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Όλοι είμαστε εργαζόμενοι στην Εταιρεία. Αυτό το έχουμε σαν αρχή. Δεν έχω ευαισθησίες εν ώρα εργασίας, ούτε καταλαβαίνω ότι δουλεύω μαζί με την οικογένεια μου. Ο κάθε ένας στον τομέα του είναι εξαιρετικός, συνεπώς δεν χρειάζονται υποδείξεις ούτε επιπλέον καθοδήγηση και είμαι σίγουρος ότι όλα γίνονται άψογα αφού όλοι είναι τελειομανείς.

 

Η Άντρη Σκεμπετζή με τα τέσσερα παιδιά της που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Εταιρεία, Κώστας, Νικόλας, Στάλω και Γιώργος.

Οικογενειακή επιχείρηση συνειδητά

Συνειδητά ακολουθείτε το μοντέλο της οικογενειακής επιχείρησης; Τι θεωρείς ως πλεονέκτημα σε αυτό το μοντέλο;

Ο όρος οικογενειακή επιχείρηση για μένα σημαίνει «ένα τσεντί» όπως λέμε στα κυπριακά. Όλοι ενεργούμε με σκοπό την κοινή ωφέλεια χωρίς ρόλους, χωρίς προσωπικό όφελος. Φυσικά στις σημαντικές αποφάσεις για την Εταιρεία συζητάμε όλοι μαζί και αποφασίζουμε όλοι μαζί. Όλοι για έναν και ένας για όλους.

Κοινωνική δράση

Πόση σημασία δίνει η Εταιρεία σας στην εταιρική κοινωνική ευθύνη. Πώς μεταφράζεται αυτό σε πράξη και δράσεις;

Πρώτα ως άνθρωποι και μετά ως Εταιρεία έχουμε ανεπτυγμένο το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης. Κάθε δύο χρόνια η εταιρεία διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία εις μνήμη του πατέρα μου μαζεύοντας κάθε φορά έναν πολύ σημαντικό αριθμό μπουκάλων με αίμα για τους συνανθρώπους μας. Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου σε αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Κάθε χρόνο γίνεται από την Εταιρεία αιμοδοσία στη μνήμη του ιδρυτή της Γιαννάκη Σκεμπετζή.

Μέσω της Εταιρείας μας προσπαθούμε κάθε χρόνο να συμμετέχουμε και να συμβάλλουμε ενεργά παρέχοντας βοήθεια σε διάφορα περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα. Βάζουμε και το δικό μας λιθαράκι για ένα καλύτερο αύριο.

Η επόμενη μέρα

Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση στην Κύπρο. Πριν καλά καλά σταθεί στα πόδια της η οικονομία ήρθε ο κορωνοϊός. Πώς βλέπετε εσείς την κατάσταση;

Είναι αρκετά δύσκολη η περίοδος που διανύουμε. Είμαστε όλοι μια αλυσίδα και αν ένας κρίκος υποστεί ζημιά, θα πληγούν και οι υπόλοιποι. Η έλλειψη και η αύξηση τιμών στα υλικά αγαθά έφεραν σοβαρές επιπτώσεις στον επιχειρηματικό κόσμο και όχι μόνο. Επίσης η ασάφεια που μας μεταφέρουν οι ειδικοί στον τομέα Υγείας δεν μας βοηθάει γιατί κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση. Μια κρυφή ελπίδα όμως υπάρχει και πάντα στις κρίσεις υπάρχουν ευκαιρίες.

Η Στάλω και ο Γιώργος Σκεμπετζής στη HYSTER Ολλανδίας.

Πώς θα είναι τα πράγματα μετά την πανδημία;

Με τους ρυθμούς που τρέχουν τα πράγματα δεν μπορούμε να προβλέψουμε το αύριο, πόσο μάλλον τόσο μακριά αφού δεν γνωρίζουμε πότε θα λήξει ακριβώς η πανδημία και τι καταστροφή θα έχει αφήσει στο πέρασμα της. Είναι κάτι πρωτόγνωρο για τη δική μας γενιά.

Σίγουρα θα υπάρξουν πολλές αλλαγές στον εργασιακό χώρο και ίσως χαθούν αρκετές θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, ελπίζουμε να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα για όλους μας και να ανακάμψουμε γρήγορα.

Όραμα, αξίες και αποστολή

Όραμα της εταιρείας είναι να παραμείνει ηγέτης  στο τομέα της  παροχής υπηρεσιών και προϊόντων εφοδιαστικής αλυσίδας στην Κύπρο, με προσανατολισμό στον πελάτη.

Η Άντρη Σκεμπετζή με τα τέσσερα παιδιά της που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Εταιρεία, Κώστας, Νικόλας, Στάλω και Γιώργος.

Στις αξίες ξεχωρίζει τα εξής:

Ασφάλεια: Εργάζεται με ασφάλεια και ενθαρρύνει τους πελάτες της να ενεργούν με τον ίδιο τρόπο

Ποιότητα: Εφαρμόζει πρότυπα ποιότητας για τις υπηρεσίες και προϊόντα που προσφέρει

Επικοινωνία: Ως οικογενειακή επιχείρηση, προσεγγίζει τους πελάτες σε προσωπικό επίπεδο

Αξιοπιστία και εμπιστοσύνη: Επιδιώκει πάντα να είναι αξιόπιστη στις σχέσεις της με τους πελάτες της

Ο Κώστας Σκεμπετζής στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας στη Λευκωσία.

Σεβασμός στους ανθρώπους της: Σε ότι αφορά το προσωπικό της υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, αναγνωρίζοντας ότι η επιτυχίας της εταιρείας εξαρτάται από τη δέσμευση των ανθρώπων της, σέβεται τη διαφορετικότητα και προωθεί την ομαδική εργασία και τη νοοτροπία του «μπορούμε να το κάνουμε»

Υπεροχή: Ηγείται μέσω της παροχής υψηλής ποιότητας προϊόντων και διατηρώντας άριστες επιδόσεις, ακόμη και κατά την εκτέλεση δύσκολων έργων, που απαιτούν συγκεκριμένο χρόνο εκτέλεσης

Ικανότητα: Επιδιώκει τη συνεχή ανάπτυξη της εταιρείας και προς τούτο αναπτύσσει δεξιότητες και τεχνογνωσία

Ο Νικόλας Σκεμπετζής σε εργοστάσιο στην Κίνα.

Δέσμευση: Ως ένας υγιής επιχειρηματικός οργανισμός στοχεύει στη συνεχή ανάπτυξή της και αύξηση της κερδοφορίας της.

Η Στάλω και ο Γιώργος Σκεμπετζής στη HYSTER Ολλανδίας.

Η αποστολή της είναι να ικανοποιεί τις ανάγκες των πελατών της:

– Προσφέροντας υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας, προσαρμοσμένα στον κάθε πελάτη, με χαμηλό κόστος

– Παρέχοντας αποτελεσματική, αξιόπιστη και άμεση ανταπόκριση σε αιτήματα, μετά την πώληση των προϊόντων

– Χρησιμοποιώντας  άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό, αφοσιωμένο στην εταιρεία

– Συμβαδίζοντας  με τις αλλαγές και εξελίξεις στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Διευθύνσεις.

Pireus 6, Block A, Shop 6,
Latsia Area, Nicosia 2232

1 Agoras Street,
Ypsonas Industrial Area
3056 Limassol

Τηλέφωνα.

+357 22 467042,
+357 25 712265