ΟΜΙΛΟΣ ΣΕΦΑΝΙΔΗΣ

Ο Όμιλος που

εισήγαγε την πολυτέλεια

Ρίζες βαθιές σχεδόν 100 χρόνων έχει μια από τις πολύ γνωστές εταιρείες του τόπου μας. Η Αναστάσιος Στεφανίδης & Σον Λτδ, μια εταιρεία συνυφασμένη με την πολυτέλεια, μεταφέρει στην πλάτη της μια μακρόχρονη ιστορία που ξεκινά την τρίτη δεκαετία του περασμένου αιώνα.

Ακολουθώντας μια ιστορία επιτυχίας

Ρίζες βαθιές σχεδόν 100 χρόνων έχει μια από τις πολύ γνωστές εταιρείες του τόπου μας. Η Αναστάσιος Στεφανίδης & Σον Λτδ, μια εταιρεία συνυφασμένη με την πολυτέλεια, μεταφέρει στην πλάτη της μια μακρόχρονη ιστορία που ξεκινά την τρίτη δεκαετία του περασμένου αιώνα.

Τα πρώτα βήματα

Το 1922, ο Αναστάσιος Στεφανίδης εγκατέλειψε τη γενέτειρά του στη Μικρά Ασία. Οπλισμένος με την πίστη του στο Θεό και τις υψηλές προσδοκίες για ένα λαμπρό μέλλον, αναζήτησε απασχόληση σε τοπικές εταιρείες στην Κύπρο.

Η αρχή έγινε το 1925, μόλις τρία χρόνια από την άφιξη του στο νησί, με ένα μικρό κατάστημα γενικού λιανικού εμπορίου στην πολυσύχναστη οδό Ερμού στη Λευκωσία. Το μικρό αυτό κατάστημα ήταν μόνο η αρχή για τον εργατικό οραματιστή, που στα επόμενα χρόνια θα επέκτεινε την επιχείρησή του μέσα από νέες συνεργασίες χονδρικού εμπορίου.

Ερμού, Λευκωσία, 1925. H πιο εμπορικά ανεπτυγμένη περιοχή της πρωτεύουσας ήταν η ιδανική τοποθεσία για το νεοσύστατο κατάστημα του Αναστάσιου Στεφανίδη (ένθετη φωτό).

Χρυσή δεκαετία

Η δεκαετία του ‘60 σηματοδοτεί την έναρξη της νεότερης ιστορίας του Ομίλου.

Το 1960, έτος που η χώρα μας αποκτά την ανεξαρτησία της, ο υιός του Αναστάσιου Στεφανίδη, ο Στέφος Στεφανίδης, επιστρέφει από τις σπουδές του σε Λίβανο και Ελβετία και εντάσσεται στο δυναμικό του Ομίλου. Νέος, γεμάτος ενέργεια, ξεκίνησε να διαχειρίζεται μαζί με τον πατέρα του, τις ολοένα και πιο αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις του Ομίλου, με σχέδια για μεγαλύτερη επέκταση και ανάπτυξη. Την ίδια χρονιά, ξεκίνησε εργασίες και το τμήμα προϊόντων πολυτελείας, με την αρχή να γίνεται με τα ελβετικά ρολόγια Eterna και πολυτελή κοσμήματα από διάσημους οίκους. Το 1962 στη γκάμα των προϊόντων του Ομίλου προστέθηκαν και τα ρολόγια Seiko.

Σημαντικός σταθμός ήταν το 1960 όταν ο Στ. Στεφανίδης, επιστρέφει από τις σπουδές του και εντάσσεται στην εταιρεία.

Το 1964 ο Όμιλος Στεφανίδη αρχίζει την ενασχόληση με τον τομέα των αυτοκινήτων, πετυχαίνοντας τη συνεργασία για αποκλειστική εισαγωγή στην Κύπρο και διανομή των αυτοκινήτων Mazda και παράλληλα συμφωνείται με τον παγκόσμιο κολοσσό Procter & Gamble, η αποκλειστική εισαγωγή και διανομή των προϊόντων της εταιρείας.

Τα επόμενα μεγάλα βήματα

Οι δεκαετίες του ’70 και του ’80, χαρακτηρίζονται επίσης από πολλά ορόσημα. Νέες συνεργασίες με εργοστάσια από όλο τον κόσμο και  προϊόντα πολυτελείας που πλέον χαρακτηρίζουν τον Όμιλο, αλλά και πλήρης ανάληψη του πηδαλίου του Ομίλου από τον Στέφο Στεφανίδη. Η φιλοσοφία του ξεκάθαρη: ανάπτυξη, ανταγωνιστικές τιμές, άριστη εξυπηρέτηση.

Κατά τη δεκαετία του ’70, επιπρόσθετα του τμήματος χονδρικής, δημιουργήθηκε η αλυσίδα καταστημάτων λιανικής. Χρόνο με το χρόνο, η εταιρεία ενίσχυσε τη φήμη της σε βαθμό που οι πολύ γνωστές εταιρείες ανταποκρίθηκαν θερμά στο αίτημα για συνεργασία. Πολυτελείς μάρκες όπως Rolex, Patek Philippe, Baume & Mercier, Tag Heuer, Tudor, Chopard, Mikimoto, Boucheron, Seiko, Gucci, S.T. Dupont είναι πλέον μέρος της γκάμας πολυτελών μαρκών της εταιρείας.

Ο Στέφος Στεφανίδης και ο κ. Α. Εκάουα, περιφερειακός διευθυντής της Sumitomo Corporation, έξω από τον τότε νεόκτιστο εκθεσιακό χώρο στη Λευκωσία, δείχνουν με υπερηφάνεια την εξαιρετική Mazda Roadpacer (1970).

Παράλληλα, έχουμε τη δημιουργία του πρώτου εκθεσιακού χώρου του Ομίλου, τα γραφεία και την αποθήκη της, στη λεωφόρο Διγενή Ακρίτα, στη Λευκωσία. Στο χώρο αυτό υπήρχαν παράλληλα και τα αυτοκίνητα Mazda καθώς και τα ρολόγια Eterna.

Ελάχιστα χρόνια μετά την ανάληψη της ηγεσίας του Ομίλου από τον Στέφο Στεφανίδη, και συγκεκριμένα το 1978, τίθενται τα θεμέλια ενός μεγαλύτερου εκθεσιακού χώρου του Ομίλου και πάλι στη λεωφόρο Διγενή Ακρίτα, στη Λευκωσία. Μια ιδανική τοποθεσία για την ανέγερση των κεντρικών γραφείων και της έδρας του Ομίλου.

Το 1990, ο εκθεσιακός χώρος της εταιρείας στη Λευκωσία ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε έναν σύγχρονο πύργο με επιφάνεια από καθρέφτη.

Ένας σύγχρονος πύργος

Το 1989 ο Όμιλος ενίσχυσε τις συνεργασίες του με προϊόντα υψηλής ποιότητας καθώς έγινε ο επίσημος διανομέας των ρολογιών Rolex το 1989 και των ρολογιών PatekPhilippe το 1994.

Φυσιολογικά πλέον, το 1990, ο εκθεσιακός χώρος της εταιρείας στη Λευκωσία ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε έναν σύγχρονο πύργο με επιφάνεια από καθρέφτη που περιλάμβανε έναν εκθεσιακό χώρο, άνετα γραφεία εργασίας όλων των τμημάτων και άλλους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους που να μπορούν να στηρίζουν τις αυξημένες εργασίες του Ομίλου.

Η αλλαγή στις αξίες και τον τρόπο ζωής τις επόμενες δεκαετίες οδήγησε σε σταδιακή αύξηση των προσδοκιών και απαιτήσεων του πελάτη. Ο Όμιλος ανταποκρίνεται άμεσα αναβαθμίζοντας και ανακαινίζοντας όλα τα καταστήματα λιανικής πολυτελών προϊόντων σε Λευκωσία και Λεμεσό, καθώς και τα καταστήματα σε πολυτελή ξενοδοχεία όπως το FourSeasons.

Η γκάμα μεγαλώνει

Η γκάμα των προϊόντων μεγαλώνει και η ανάπτυξη συνεχίζεται. Το 2000 ο Όμιλος έγινε ο επίσημος διανομέας της Baume & Mercier και αργότερα των ρολογιών Technomarine στην Κύπρο. Το 2008 ξεκίνησε η συνεργασία για αποκλειστική εισαγωγή και διανομή των κοσμημάτων Boucheron στην Κύπρο και το 2009 ανακαινίζεται πλήρως η κεντρική μπουτίκ στη Λευκωσία.

Πολύχρονη συνεργασία

Η πολύχρονη συνεργασία του Ομίλου με τη Mazda Motor Corporation αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται.

Το 2000 ο Στέφος Στεφανίδης με Γενικό Διευθυντή της Mazda Motor Corporation Tsuneo Matsubara στην έδρα της Mazda στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Εκεί, ο κ. Στεφανίδης τιμήθηκε για την εξαιρετική απόδοση του Ομίλου στις πωλήσεις αυτοκινήτων Mazda.

Το 2004, η Mazda Motor Corporation απένειμε την ASS, την πλάκα για τη 40χρονη επέτειο και αναγνώριση του επιτεύγματος του Ομίλου ως ο μεγαλύτερος σε λειτουργία ανεξάρτητος εισαγωγέας αυτοκινήτων Mazda.

Τρία χρόνια αργότερα, το 2007, ο Στέφος Στεφανίδης τιμήθηκε με τον προαναφερθέντα τίτλο κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Mazda Motor Corporation στο Bovey Castle της Αγγλίας.

Εκσυγχρονισμός και αναβαθμίσεις

Τα πράγματα προχωρούν, το ίδιο και οι αναβαθμίσεις – ανακαινίσεις. Το Watch Service and Repair Workshop στη Λευκωσία αναβαθμίστηκε και ανακαινίστηκε το 2010, έτσι ώστε να παρέχει στην ειδική πελατεία της εταιρείας αξεπέραστα και υψηλά επίπεδα εξυπηρέτησης των παγκοσμίου φήμης οίκων ωρολογοποιίας.

Ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο που στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό, εκπαιδευμένο από τους αντίστοιχους κατασκευαστές ρολογιών, αυξάνει τον βαθμό ικανοποίησης των πελατών, ανταποκρινόμενο άμεσα στις ανάγκες και τις προσδοκίες τους.

Η δεκαετία του 2010 κλείνει με τον καλύτερο τρόπο για τον Όμιλο. Το 2019 προσθέτει στην γκάμα των αντιπροσωπειών της τα πολυτελή κοσμήματα Chopard.

Ένα μοναδικό περιβάλλον πολυτέλειας

Η νέα δεκαετία βρίσκει την εταιρεία σε μια σημαντική ολοκλήρωση. Το 2020 ολοκληρώνεται η μεγάλη ανακαίνιση του καταστήματος στη Λεμεσό που αποτελούσε την τελευταία από μια σειρά κτηριακών αναβαθμίσεων στις οποίες προέβη η εταιρεία.

Η αντιπροσώπευση πολυτελών brands απαιτεί την τήρηση πολύ υψηλών προδιαγραφών. Στο πλαίσιο αυτό το κατάστημα της εταιρείας στη Λεμεσό έτυχε διεθνούς διάκρισης.

H μπουτίκ αποτελεί ένα μοναδικό περιβάλλον πολυτέλειας, εναρμονισμένο με τα προϊόντα που αντιπροσωπεύει. Σε έναν χώρο μοναδικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, που συνδυάζει κομψότητα, φινέτσα και avantgarde στοιχεία, η εταιρεία Α. Στεφανίδης & Son Luxury Goods ltd στοχεύει στην εξασφάλιση υψηλής ποιότητας εξυπηρέτηση, και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες των πελατών της.

Διεθνής παρουσία, διεθνής επιτυχία

Ο Όμιλος δεν περιορίζει την παρουσία του μόνο στην Κύπρο.

Η εμπιστοσύνη που έχουν δείξει οι στρατηγικοί εταίροι στην εταιρεία, με την πάροδο των χρόνων, της επέτρεψαν να επεκταθεί σε άλλες βασικές περιφερειακές αγορές όπως η Ελλάδα, η Ρουμανία και ο Λίβανος. Η φιλοσοφία και η εργασιακή ηθική παραμένει η ίδια σε κάθε χώρα και οι στρατηγικές φιλοδοξίες, συμμορφώνονται με αυστηρά πρότυπα και στόχους.

Η αφοσίωση στη διατήρηση αμοιβαία επωφελών μακροπρόθεσμων σχέσεων με τους διεθνείς στρατηγικούς εταίρους, είναι o σημαντικότερος πυλώνας της ισχυρής εταιρικής βάσης.

Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία Στεφανίδη έχει δώσει προτεραιότητα στην εμπειρία πολυτέλειας που προσφέρεται στους πελάτες που επισκέπτονται τις μπουτίκ.

Πρωτοπορία και αξιοπιστία

Το διαχρονικό όραμα της πηγάζει από το DNA της: Πρωτοπόρος στον τομέα της, όπου η αριστεία, η τεχνογνωσία και η αξιοπιστία ανταποκρίνονται στην ευθύνη και το ταλέντο που αναλογεί στις αντιπροσωπείες που έχει στην κατοχή της.

Η Στεφανίδης είναι τόσο πολύπλευρος οργανισμός που αντιπροσωπεύει εταιρείες κολοσσούς

«Στόχος μας είναι πάντοτε να παρέχουμε στους πελάτες μας μοναδική εμπειρία εξυπηρέτησης και να διατηρούμε τον Όμιλο Στεφανίδη ως όνομα άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολυτέλεια», σημειώνεται χαρακτηριστικά από τον Όμιλο Anastasios Stephanides &Son Ltd.

Ο Όμιλος που εισήγαγε την πολυτέλεια

H Anastasios Stephanides & Son Luxury Goods Ltd έχει πίσω της μια ιστορία σχεδόν 100 χρόνων. Οι ρίζες ανάγονται στο 1922 όταν o Αναστάσιος Στεφανίδης από την Μικρά Ασία εγκαταστάθηκε στην Κύπρο και λίγο αργότερα άνοιξε ένα μικρό εμπορικό κατάστημα στην τότε εμπορική οδό Ερμού στη Λευκωσία. Επόμενος σημαντικός σταθμός ήταν το 1960 όταν ο Στέφανος Στεφανίδης, γιος του Αναστάσιου Στεφανίδη, επιστρέφει από τις σπουδές του και εντάσσεται στην εταιρεία. Ήταν η αρχή μιας μεγάλης ανάπτυξης και η απαρχή της ενασχόλησης της εταιρείας με τα είδη πολυτελείας. Για την ιστορία της εταιρείας, το παρόν και το μέλλον, μας μίλησε ο γενικός διευθυντής Αντώνης Ε. Βασιλείου.

Κύριε Βασιλείου είσαστε σήμερα γενικός διευθυντής ενός Ομίλου με ιστορία 100 χρόνων. Πώς είναι να κάθεται κάποιος σε μια καρέκλα όπως αυτήν που είσαστε εσείς σήμερα;

Σε μια εταιρεία που πάει τόσα χρόνια πίσω και όταν μιλούμε για τον πρωτεργάτη Αναστάσιο Στεφανίδη που πρωτοήλθε στην Κύπρο πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία, στις αρχές δεύτερης δεκαετίας του περασμένου αιώνα και στη συνέχεια για το γιο του, Στέφανο Στεφανίδη, ανθρώπους οι οποίοι έχουν ξεχωρίσει για την ικανότητά τους στο εμπόριο, τότε σίγουρα αισθάνεσαι το βάρος της θέσης. Διότι το να είσαι σήμερα σε μια τέτοια θέση από την οποία κουβαλάς μια τόσο μεγάλη ιστορία πίσω σου, αναπόφευκτα αντιλαμβάνεσαι πόσο τεράστιο είναι το στίγμα της οικογένειας μέσα στην κοινωνία. Άρα την οποιαδήποτε πράξη ή ενέργειά σου σήμερα τη μετράς δυο φορές. Δεν είναι μόνο το οικονομικό δεδομένο, το βάρος μιας οικονομικής – επιχειρηματικής απόφασης, δηλαδή του κερδίζω ή χάνω, είναι και πώς επηρεάζω ή όχι, τούτο το μεγάλο και βαρύ όνομα. Ο κ. Στέφανος Στεφανίδης -δεν έτυχε να γνωρίσω τον πατέρα Αναστάσιο Στεφανίδη- κατ’ εμένα είναι, αν όχι ο κορυφαίος, από τους κορυφαίους Κύπριους του επιχειρείν.

Ερμού, Λευκωσία, 1925. H πιο εμπορικά ανεπτυγμένη περιοχή της πρωτεύουσας ήταν η ιδανική τοποθεσία για το νεοσύστατο κατάστημα του Αναστάσιου Στεφανίδη (ένθετη φωτό).

Πολύπλευρος οργανισμός

Από αυτήν την ιστορία των 100 χρόνων για εσάς τι ξεχωρίζει;

Κρατούμε δύο πράγματα. Πρώτα το πώς έχει καταφέρει ένας πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία να ξεκινήσει και να μεγαλώσει τόσο πολύ έναν οργανισμό που έφτασε να εργοδοτεί μέχρι 650 – 700 υπαλλήλους, έναν οργανισμό με πολύπλευρες ασχολίες που εμπορευόταν αυτοκίνητα, ρούχα, τρόφιμα, ρολόγια, κοσμήματα κ.λπ. Η Στεφανίδης είναι τόσο πολύπλευρος οργανισμός που σίγουρα αυτό από μόνο του δείχνει την τρομερή ικανότητα των ανθρώπων του να συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες με εταιρείες κολοσσούς του εξωτερικού και παράλληλα να προωθούν την Κύπρο ως ένα ελκυστικό προορισμό για επέκταση των εργασιών τους.

Σκεφθείτε δε ότι αυτό συνέβηκε τις δεκαετίες του ’50, του ’60 και ο κ. Στέφανος Στεφανίδης ταξίδευε σε όλο τον κόσμο με τα τότε διαθέσιμα μέσα.  Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι ταξίδευε τέσσερις με πέντε φορές το χρόνο στην Ιαπωνία. Και δε μιλούμε για ένα ταξίδι στην Αθήνα που σήμερα είναι πιο εύκολο και από μια μακρινή διαδρομή εντός της Κύπρου. Άρα αυτό το πράγμα, κατ’ εμένα, δείχνει πόσο ξεχωριστός είναι ο Όμιλος Στεφανίδη.

Σημαντικός σταθμός ήταν το 1960 όταν ο Στ. Στεφανίδης, επιστρέφει από τις σπουδές του και εντάσσεται στην εταιρεία.

Δεύτερο, όσο έρχεσαι σε επαφή και τριβή με τέτοιους διεθνείς οργανισμούς, κι αυτό το λέω και από προσωπική εμπειρία, αντιλαμβάνεται κάποιος τι εκτίμηση χαίρει η εταιρεία μας σε διεθνές επίπεδο. Επίσης βλέπει πώς αυτοί οι επιχειρηματικοί κολοσσοί διαχειρίζονται τα της οικονομίας, πώς αντιλαμβάνονται το διεθνές, περιφερειακό και τοπικό οικονομικό περιβάλλον. Και είναι λάθος να νομίζουμε ότι δεν ξέρουν τι συμβαίνει στην Κύπρο. Παρόλο το μικρό μας μέγεθος ως χώρα, ασχολούνται αρκετά έτσι ώστε να επενδύουν τα δέοντα στη σχέση μας. Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί αυτών των οργανισμών, πώς μας βλέπουν και πώς μας συμβουλεύουν πολλές φορές. Είναι οργανισμοί που βρίσκονται σε ένα άλλο επίπεδο.

«Μία μεγάλη οικογένεια»

Κάθε οργανισμός μέσα από την πορεία του, την ιστορία του, πλάθει και το χαρακτήρα του. Την κουλτούρα και το DNA του. Τι χαρακτηρίζει τη Στεφανίδης;

Αν είναι ένα πράγμα που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα την Στεφανίδης είναι αυτό που ονομάζουμε «Μία μεγάλη οικογένεια». Δεν είναι καθόλου τυχαία που οι πλείστοι των υπαλλήλων μας είναι με τον οργανισμό για παραπάνω από 30 χρόνια. Ο κ. Στεφανίδης σε ελάχιστες περιπτώσεις αναγκάστηκε να απολύσει άτομα από την εταιρεία και τούτο λόγω σοβαρών παραπτωμάτων. Η σχέση μεταξύ προσωπικού και ιδιοκτητών είναι εξαιρετική. Είμαστε μια οικογένεια. Οι πάντες ξέρουν τους πάντες τα τελευταία τριάντα – σαράντα χρόνια. Άρα, αυτό που θα έλεγα ότι μας χαρακτηρίζει και είναι η κουλτούρα και το DNA μας, είναι ότι διαχρονικά είμαστε μια μεγάλη οικογένεια.

Ο Στέφος Στεφανίδης και ο κ. Α. Εκάουα, περιφερειακός διευθυντής της Sumitomo Corporation, έξω από τον τότε νεόκτιστο εκθεσιακό χώρο στη Λευκωσία, δείχνουν με υπερηφάνεια την εξαιρετική Mazda Roadpacer (1970).

Η μεγάλη αλλαγή

Το 1960 θεωρείται σταθμός για την εταιρεία. Επιστρέφει ο κ. Στέφανος Στεφανίδης από τις σπουδές του και εντάσσεται στο δυναμικό του Ομίλου. Από τότε ξεκινά στην ουσία και η ενασχόληση της εταιρείας με είδη πολυτελείας. Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από αυτή τη νέα πορεία;

Ο κ. Στεφανίδης αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Βηρυτού, ταξίδεψε στην πόλη Saint Gallen της Ελβετίας για να εργαστεί. Όλοι ξέρουμε ότι η Ελβετία είναι η μάνα των ειδών πολυτελείας, ρολόγια κοσμήματα και ούτω καθ’ εξής. Εκεί είχε την πρώτη επαφή με τον τομέα. Με την επιστροφή του στην Κύπρο το 1960, θεώρησε ότι θα ήταν καλό στις ήδη υφιστάμενες εργασίες του πατέρα του Αναστάσιου Στεφανίδη, να προσθέσει και τα είδη πολυτελείας. Η αρχή έγινε την ίδια χρονιά με τα ρολόγια Eterna και το 1962 στην γκάμα των προϊόντων προστέθηκαν και τα ρολόγια Seiko.

Η Στεφανίδης είναι τόσο πολύπλευρος οργανισμός που αντιπροσωπεύει εταιρείες κολοσσούς

Ήδη πολυτελείας κάτω από μία στέγη

Σήμερα κοσμούν τις βιτρίνες της Στεφανίδης πολυτελείς μάρκες όπως Rolex, Patek Philippe, Chopard, Boucheron, Gucci, S.T. Dupont κλπ. Πώς είναι να είναι κάποιος αντιπρόσωπος των πιο πάνω παγκόσμιων ονομάτων;

Πρώτα απ’ όλα είναι τιμή μας και παράλληλα αναγνώριση της διορατικότητας κάποιων ανθρώπων. Μιλούμε για οργανισμούς των οποίων οι προϋπολογισμοί αριθμούν δισεκατομμύρια ευρώ. Και αυτοί οι οργανισμοί εμπιστεύονται την Στεφανίδη και την Κύπρο. Ενδεικτικά σημειώνω ότι η Patek Philippe, που είναι ίσως τo πιο αναγνωρισμένο brand ακριβών ρολογιών, δεν έχει αντιπρόσωπο σε χώρες πληθυσμιακά τεράστιες σε σχέση με την Κύπρο αλλά παρουσία στην Κύπρο για σχεδόν τριάντα χρόνια. Και δεν αντιπροσωπεύουμε μόνο στην Κύπρο την Patek Philippe, αλλά και στην Ελλάδα. Άρα αυτό το πράγμα μόνο τιμή για τον κ. Στεφανίδη και γενικότερα για την Κύπρο είναι.

Σήμερα η εταιρεία είναι συνώνυμη της πολυτέλειας. Η φωτογραφία από το κατάστημα της εταιρείας στη Λευκωσία.

Στον τομέα σας συνηθίζεται μια εταιρεία να αντιπροσωπεύει στην ουσία ανταγωνιστικά brands και μάλιστα να προβάλλει τα προϊόντα τους στο ίδιο κατάστημα;

Σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, υπάρχει το concept του multi-brand που αντιπροσωπεύουμε και εμείς αλλά υπάρχει επίσης και το concept του mono-brand, όπου σε ένα κατάστημα προωθούνται προϊόντα ενός μόνο εργοστασίου. Το μέγεθος μας ως χώρα, σε σύγκριση και συνδυασμό με τον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα κάθε χρόνο, ίσως να καθιστά την ύπαρξη ενός mono-brand καταστήματος οικονομικά μη συμφέρουσα.

Το πελατολόγιο

Η κρίση πώς σας έχει επηρεάσει;

Ένα μεγάλο μέρος του πελατολογίου μας θεωρείται ουδέτερο σε περιόδους οικονομικής κρίσης και ως εκ τούτου ίσως να επηρεαστήκαμε λιγότερο από άλλες εταιρείες του λιανικού εμπορίου.  Κατά την περίοδο που ζούμε των πολύ χαμηλών και ακόμη αρνητικών επιτοκίων, δημιουργήθηκε η τάση ανά το παγκόσμιο να βλέπουν τα ρολόγια και τα κοσμήματα πολυτελείας ως μια εναλλακτική μορφή επένδυσης. Επένδυση η οποία μετακινείται εύκολα (το φορά στο χέρι) και είναι εξίσου εύκολα ρευστοποιήσιμη.

Ο κύκλος εργασιών των ειδών πολυτελείας πόσο αυξήθηκε τα τελευταία 10-15 χρόνια;

Από στατιστικές που βλέπουμε κατά καιρό, ο παγκόσμιος κύκλος εργασιών των ειδών πολυτελείας αυξήθηκε αρκετά θα έλεγα αλλά δεν μπορεί να αυξηθεί σε τεράστιους ρυθμούς. Και ο λόγος είναι απλός. Τα εργοστάσια έχουν συγκεκριμένη ικανότητα παραγωγής. Επομένως ναι μεν μπορεί να υπάρχει αυξημένη ζήτηση, ναι μεν μπορεί να θέλω να εκτοξεύσω τις πωλήσεις μου αλλά αυτό έχει ένα όριο λόγω των τεμαχίων που μπορούν να παραχθούν από το εργοστάσιο.

Οι Ολυμπιακοί του ‘64 και η Mazda

Ο επόμενος μεγάλος σταθμός ήταν το 1964 όταν ο Όμιλος Στεφανίδη μπαίνει στην εμπορία των αυτοκινήτων και συγκεκριμένα τα ιαπωνικά Mazda. Πώς αποφάσισε η εταιρεία να ασχοληθεί και με την εμπορία αυτοκινήτων;

Τούτο έχει να κάνει και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 1964. Τότε ο κ. Στεφανίδης, όντας προσκεκλημένος της Seiko ως οι επίσημοι χρονομετρητές των Ολυμπιακών Αγώνων, επισκέφτηκε την Ιαπωνία και το Τόκιο για να παρακολουθήσει από κοντά τους Αγώνες. Παράλληλα με το ταξίδι, μετάτρεψε την αγάπη του για τα αυτοκίνητα σε μια συνεργασία με τη Mazda, η οποία κρατάει μέχρι και σήμερα.

Ένα ερώτημα που η απάντηση δεν είναι ευρέως γνωστή είναι γιατί η Στεφανίδης έχει αποχωρήσει από τη λιανική προώθηση των αυτοκινήτων Mazda;

Ήταν στρατηγική απόφαση του Ομίλου ενόψει και της κρίσης που ξεκίνησε το 2011 και κορυφώθηκε το 2013 – 2014, να επικεντρωθούμε στο κομμάτι των εργασιών το οποίο γνωρίζαμε πολύ καλύτερα, στην εμπορεία ειδών πολυτελείας. Στο πλαίσιο αυτό και λόγω του σοβαρού συναισθηματικού δεσμού του κ. Στεφανίδη με τη Mazda και τη Subaru, διότι εμπορευόμαστε και τη Subaru, αποφασίστηκε να φύγουμε από τον τομέα λιανικής πώλησης αυτοκινήτων και να μείνουμε ως εισαγωγείς των Mazda και Subaru. Η συμμετοχή μας στην εισαγωγική εταιρεία ανέρχεται στο 50% και το υπόλοιπο 50% ανήκει στον Όμιλο Παυλίδη που έχει και την αποκλειστικότητα προώθησης και πώλησης.

Πολύ υψηλά τα στάνταρ

Αντιλαμβάνομαι ότι για να σας παραχωρηθούν αντιπροσωπείες όπως η Rolex, η Patek Philippe, η Gucci, θα πρέπει να τηρούνται κάποια στάνταρ;

Σίγουρα. Τα στάνταρ είναι πανύψηλα και όσο προχωρούμε ψηλώνουν ακόμα περισσότερο. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, οι οργανισμοί που αντιπροσωπεύουμε ζητούν την ανακαίνιση των καταστημάτων μας έτσι ώστε να συμβαδίζουν με την εταιρική τους εικόνα. Πέρυσι για παράδειγμα, με τις τόσες δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε ως λιανικό εμπόριο λόγω της πανδημίας, ολοκληρώσαμε την ολοκληρωτική ανακαίνιση του καταστήματός μας στη Λεμεσό.

Η αντιπροσώπευση πολυτελών brands απαιτεί την τήρηση πολύ υψηλών προδιαγραφών. Στο πλαίσιο αυτό το κατάστημα της εταιρείας στη Λεμεσό έτυχε διεθνούς διάκρισης.

Δεύτερον, πιστοί στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού μας, κάθε χρόνο εκπαιδεύουμε και  επανεκπαιδεύουμε το προσωπικό μας είτε στην Ελβετία, είτε στη Γαλλία, είτε αλλού, ανάλογα της χώρας που είναι το brand, είτε τώρα με την πανδημία μέσω διαδικτύου. Τίποτα σε αυτό το επίπεδο δε γίνεται τυχαία. Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος εξυπηρέτησης του πελάτη που μπαίνει στο κατάστημά σου, το τι θα πουν οι υπάλληλοί σου, πώς θα το πουν, πώς θα κατευθύνουν τον πελάτη, πώς θα τον συμβουλεύσουν, πώς θα είναι ντυμένοι, όλα αυτά είναι εκπαίδευση. Στη βάση αυτών και άλλων κριτηρίων, κάθε χρόνο τυγχάνουμε αξιολόγησης από τα εργοστάσια με τα οποία συνεργαζόμαστε.

Πέστε μας για το βραβείο που κέρδισε το κατάστημά σας στη Λεμεσό;

Είναι ένα βραβείο το οποίο κερδίσαμε σε έναν ετήσιο ευρωπαϊκό διαγωνισμό για καταστήματα κοσμηματοπωλεία και ειδών πολυτελείας, σε ό,τι αφορά το εσωτερικό ντιζάιν. Το βραβείο απονεμήθηκε πέρυσι στο Λονδίνο. Είναι μια εξαιρετική αναγνώριση και είμαστε περήφανοι που την κερδίσαμε. Είναι και κάτι που μας ξεχωρίζει από την αγορά. Το επίπεδο σχεδιασμού, η ποιότητα των επίπλων και του εξοπλισμού, η άνεση του χώρου και γενικά το όλο περιβάλλον, καθιστούν το κατάστημα μας ξεχωριστό για την Κύπρο.  Είναι ένα κατάστημα στο οποίο επενδύσαμε πάρα πολλά και το βραβείο αποτελεί για εμάς μία ηθική αναγνώριση.

Επώνυμη πολυτέλεια στις βιτρίνες

Η Στεφανίδης Luxury Ltd είναι ο επίσημος αποκλειστικός διανομέας διαφόρων επώνυμων μαρκών ρολογιών όπως:

  • Rolex
  • Patek Philippe
  • Tag Heuer
  • Τudor
  • Chopard
  • Baume & Mercier
  • Seiko
  • Gucci

Η Στεφανίδης είναι τόσο πολύπλευρος οργανισμός που αντιπροσωπεύει εταιρείες κολοσσούς

Η Στεφανίδης Luxury είναι επίσης ο επίσημος διανομέας των πολυτελών κοσμημάτων και αξεσουάρ στην Κύπρο για τις μάρκες:

  • Chopard
  • Mikimoto
  • Boucheron
  • Casato
  • Sutra
  • S.T. Dupont accessories

Πολλές βραβεύσεις από τη Mazda

Αξιοποιώντας τη βαθιά γνώση της τοπικής αγοράς και τη μακρόχρονη εμπειρία στο brandbuilding και το λιανικό εμπόριο, ο Όμιλος Εταιρειών Στεφανίδης δικαίως κέρδισε τον σεβασμό των διεθνών επιχειρηματικών εταίρων του.
Τα βραβεία που έχει λάβει όλα αυτά τα χρόνια αντικατοπτρίζουν την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη των παγκοσμίου φήμης συνεργατών και των πελατών του.

Το 2000 ο πρόεδρος του Ομίλου Στέφος Στεφανίδης προσκλήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή της Mazda Motor Corporation Tsuneo Matsubara, για να επισκεφθεί την έδρα της Mazda στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Εκεί, ο κ. Στεφανίδης τιμήθηκε για την εξαιρετική απόδοση του Ομίλου στις πωλήσεις αυτοκινήτων Mazda.

Ο Στέφος Στεφανίδης και ο κ. Α. Εκάουα, περιφερειακός διευθυντής της Sumitomo Corporation, έξω από τον τότε νεόκτιστο εκθεσιακό χώρο στη Λευκωσία, δείχνουν με υπερηφάνεια την εξαιρετική Mazda Roadpacer (1970).

Κατά τη διάρκεια μιας μακράς και εποικοδομητικής συνεργασίας με τη Mazda, ο Όμιλος Στεφανίδης έχει κερδίσει πολλά βραβεία, σε διάφορους τομείς, όπως απόδοση πωλήσεων, προγράμματα προώθησης, εξυπηρέτηση μετά την πώληση, ανταλλακτικά κ.λπ.

Το 2000 ο Στέφος Στεφανίδης με Γενικό Διευθυντή της Mazda Motor Corporation Tsuneo Matsubara στην έδρα της Mazda στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Εκεί, ο κ. Στεφανίδης τιμήθηκε για την εξαιρετική απόδοση του Ομίλου στις πωλήσεις αυτοκινήτων Mazda.

Πιο συγκεκριμένα από τη Mazda αποδόθηκαν στην Anastasios Stephanides τα εξής:

1965

    • Valued Mazda Distributor Partner since 1964

1983

  • Award for reporting technical information to Mazda Overseas Service Division

1988

  • Mazda spare parts Management Award Program

1990

  • Mazda spare parts Management Award Program

1996

  • Two years consecutive share increase of Mazda vehicles

2000

  • Mazda share increase of Mazda vehicles

2001

  • Award in recognition of tireless efforts in marketing Mazda vehicles

2004

  • Award for the 40 years of being the longest serving independent importer of Mazda vehicles

2009

  • Award in recognition of 45 years as a valued Mazda partner

Διεύθυνση.

Γρίβα Διεγενή 75
Τ.Κ. 1080 Λευκωσία, Κύπρος

Τηλέφωνο.

+357 22 661 778