ΔΙΚΡΑΝ ΟΥΖΟΥΝΙΑΝ ΚΑΙ ΣΙΑ ΛΤΔ

Μια εταιρεία συνώνυμη

με την Toyota

Η ιστορία της Δικράν Ουζουνιάν και Σια Λτδ, της εταιρείας που εισάγει και διαθέτει στην αγορά τα γνωστά ιαπωνικά αυτοκίνητα Toyota και Lexus, πάει πίσω στο 1896. Τότε που ένας δραστήριος Αρμένιος, ο Δικράν Ουζουνιάν, ήρθε στην Κύπρο πρόσφυγας από το Ντικρανακέρτ του Ντιαρμπακίρ της Τουρκίας.

Η ιστορία της Δικράν Ουζουνιάν και Σια Λτδ, της εταιρείας που εισάγει και διαθέτει στην αγορά τα γνωστά ιαπωνικά αυτοκίνητα Toyota και Lexus, πάει πίσω στο 1896. Τότε που ένας δραστήριος Αρμένιος, ο Δικράν Ουζουνιάν, ήρθε στην Κύπρο πρόσφυγας από το Ντικρανακέρτ του Ντιαρμπακίρ της Τουρκίας.

Ο ιδρυτής της εταιρείας Δικράν Ουζουνιάν.

Ο Δικράν Ουζουνιάν, ένας άνθρωπος έξυπνος που είχε στο αίμα του το DNA του εμπόρου, ξεκίνησε την εμπορική του δραστηριότητα στη Λευκωσία διαθέτοντας στην αγορά αντλίες νερού. Παράλληλα ασκούσε το επάγγελμα του φανοποιού, του κατασκευαστή και επισκευαστή μεταλλικών σκευών και κρεβατιών, δοχείων κ.ά.

Δώδεκα χρόνια μετά την άφιξή του στην Κύπρο και συγκεκριμένα το 1908, κάνει την πρώτη του μεγάλη εμπορική κίνηση. Εισάγει και διαθέτει από το κατάστημά του στην Οδό Λήδρας στη Λευκωσία, τα γνωστά ποδήλατα Raleigh και στη συνέχεια, σταδιακά, εμπλουτίζει την γκάμα των εισαγωγών του με τις γκαζιέρες Primus, τα παιδικά καροτσάκια Pedigree, ζυγαριές, σόμπες κηροζίνης, μοτοσικλέτες, παιχνίδια, έπιπλα κ.ά.

Ο Δικράν Ουζουνιάν ξεκίνησε τις εμπορικές του δραστηριότητες από ένα κατάστημα στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία.

Η συνεργασία

Σημαντική εξέλιξη στην επιχειρηματική δραστηριότητα του Δικράν Ουζουνιάν ήταν η συνεργασία του από το 1920 με τον ομοεθνή του Μοβσές Σουλτανιάν με τον οποίο ίδρυσαν την εταιρεία DOMS (Dickran Ouzounian & Movses Soultanian).

Το μεγάλο βήμα με την ΤΟΥΟΤΑ

Το μεγάλο βήμα για τoν Δικράν Ουζουνιάν γίνεται όμως αρκετά χρόνια αργότερα. Το 1962 η Δικράν Ουζουνιάν & Σια Λτδ παραλαμβάνει τα πρώτα 20 αυτοκίνητα Toyota στο λιμάνι της Αμμοχώστου, από μια σχετικά μικρή, άγνωστη τότε, ιαπωνική εταιρεία αυτοκινήτων. Τρία χρόνια αργότερα, το 1965, υπογράφεται η συμφωνία ορισμού της Δικράν Ουζουνιάν, ως επίσημου αντιπροσώπου της Toyota  στην Κύπρο.

Τα πρώτα Toyota αφίχθηκαν στην Κύπρο το 1962 στο λιμάνι της Αμμοχώστου.

Σε όλα αυτά τα χρόνια τα αυτοκίνητα Toyota αναδεικνύονται και κατατάσσονται στα πιο ποιοτικά και αξιόπιστα παγκοσμίως και βέβαια και στην Κύπρο. Σε συνάρτηση δε με την αξιοπιστία και την ποιότητα στην εξυπηρέτηση της Δικράν Ουζουνιάν και Σία Λτδ, τα αυτοκίνητα Toyota κατακλύζουν πολύ σύντομα και τους κυπριακούς δρόμους. Οι ιδιοκτήτες αποδεικνύονται οι καλύτεροι διαφημιστές των αυτοκινήτων Toyota και οι πωλήσεις χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται και πολλαπλασιάζονται. Φτάσαμε στο σημείο να «Πωλούμε αυτοκίνητα από το τηλέφωνο» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πριν μερικά χρόνια σε συνέντευξή του ο πρώην διευθυντής πωλήσεων της εταιρείας, Χρήστος Παπανδρέου. Τα Toyota, πρόσθεσε, κατάφεραν πολύ σύντομα να πείσουν τον Κύπριο αγοραστή για την ποιότητά τους και η Δικράν Ουζουνιάν και Σία Λτδ. να αλλάξει την εικόνα που είχε ο Κύπριος για τα ιαπωνικά αυτοκίνητα.

Δεκάδες χιλ. ΤΟΥΟΤΑ

Και αυτή βέβαια η εικόνα εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Η Toyota είναι σήμερα η μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο και η Δικράν Ουζουνιάν και Σία Λτδ ένας τοπικός ηγέτης στην αυτοκίνηση. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από το 1962 μέχρι το 2021 η εταιρεία εισήγαγε και διέθεσε στην κυπριακή αγορά περισσότερα από 75 χιλ. Toyota.

Διαχρονικά, η Toyota κατατάσσεται στις πρώτες δυνάμεις σε παγκόσμιο αλλά και σε κυπριακό επίπεδο. Είναι γεγονός ότι η τελευταία διετία απέφερε τεράστιες δυσκολίες στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, κυρίως λόγω της πανδημίας, όμως τα ετήσια αποτελέσματα της Toyota αποδεικνύουν ότι η εταιρεία επέδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα σε πολλαπλά και διαφορετικά επίπεδα. Ένα από αυτά είναι η κατάκτηση του 12,6% της εγχώριας αγοράς από την Toyota, γεγονός που την ανέβασε πάλι στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων.

Διαφήμιση στον Τύπο του πρώτου μοντέλου Toyota Corolla. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που καθιέρωσε την Toyota στην παγκόσμια αγορά.

Στην Toyota η ηλεκτροκίνηση είναι «παρών» εδώ και 20 χρόνια, προσφέροντας τη μεγαλύτερη γκάμα υβριδικών μοντέλων στην αγορά. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 5 χιλιάδες οδηγοί στην Κύπρο επέλεξαν υβριδικά αυτοκίνητα Toyota, απολαμβάνοντας ήδη τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της κορυφαίας τεχνολογίας Toyota Hybrid: κίνηση με ηλεκτρική ενέργεια μέχρι και το 70% της διαδρομής, χαμηλότερο κόστος συντήρησης και μια μοναδική οδηγική εμπειρία.

Ηγετική είσοδο και στα αμιγώς ηλεκτρικά έκανε η Toyota τον Δεκέμβριο του 2021 με την ανακοίνωση του Toyota bZ4X στην Κύπρο, το πρώτο αυτοκίνητο της νέας υπο-μάρκας bZ της Toyota (από το “beyond Zero”) και αποτελεί μία ξεκάθαρη δήλωση της εταιρείας ότι θα μείνει παρούσα και στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και στην ηλεκτρική εποχή, όπως έκανε το 1997 με το πρώτο Prius. Το αμιγώς ηλεκτρικό Toyota bZ4X πηγαίνει για sold-out πρώτου ακόμα φθάσει στη Κύπρο, γεγονός που καταγράφει τη μεγάλη εμπιστοσύνη του επιδεικνύει το κυπριακό κοινό στην ηλεκτρική τεχνολογία της Toyota.

Τα κεντρικά γραφεία της Δικράν Ουζουνιάν & Σία Λτδ στη Λευκωσία.

Ιστορικοί σταθμοί

1896 Ο Δικράν Ουζουνιάν, ιδρυτής της ομώνυμης Εταιρείας, φτάνει στην Κύπρο από τη Μικρά Ασία σε ηλικία 25 ετών. Αρχίζει τις εργασίες του κατασκευάζοντας αντλίες νερού.

1908 Ο Δικράν Ουζουνιάν γίνεται αντιπρόσωπος των φημισμένων ποδηλάτων Raleigh στην Κύπρο.

1921 Η Εταιρεία επεκτείνεται προσθέτοντας στα εμπορεύματά της τις γκαζιέρες Primus και τα παιδικά καροτσάκια Pedigree.

1951 Η Δικράν Ουζουνιάν & Σία Λτδ. μετατρέπεται σε Εταιρεία περιορισμένης ευθύνης. Προστίθενται και άλλες οικιακές συσκευές. Επίσης η Εταιρεία εισάγει και διανέμει βρετανικές μοτοσικλέτες όπως A-J-S, Matchless και Norton.

1962 Εισάγονται τα πρώτα 20 αυτοκίνητα Toyota από την Ιαπωνία.

1963 Ανοίγει ο πρώτος εκθεσιακός χώρος Toyota στη Λεωφόρο Ομήρου στη Λευκωσία.

1965 Υπογράφεται την 1η Ιουνίου το πρώτο συμβόλαιο με την Toyota Motor Corporation ως αποκλειστικοί αντιπρόσωποι στην Κύπρο.

1966 Παρουσιάζεται το πρώτο Toyota Corolla – το αυτοκίνητο που έμελλε να γίνει το πιο δημοφιλές οικογενειακό αυτοκίνητο στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, με πάνω από 44 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως μέχρι σήμερα.

  • Το ίδιο έτος ανοίγει το πρώτο συνεργείο στην Έγκωμη, Λευκωσία.

1974 Η Εταιρεία καταγράφει απώλειες περιουσιακών στοιχείων σε περιοχές που πέρασαν υπό τουρκική κατοχή.

1975 Παρά την κυπριακή τραγωδία του 1974, η Εταιρεία ολοκληρώνει τα κεντρικά της κτήρια στη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή στη Λευκωσία.

1984 Η Δικράν Ουζουνιάν & Σια Λτδ. ιδρύει τους δικούς της εκθεσιακούς χώρους στη Λάρνακα.

1994 Ιδρύεται το σύγχρονο συνεργείο στη Λάρνακα

1995 Δημιουργούνται οι νέες εγκαταστάσεις στη Λεμεσό.

1996 Η Εταιρεία γιορτάζει έναν αιώνα επιτυχίας στην κυπριακή αγορά.

1997 Το Prius, το πρώτο παγκοσμίως, υβριδικό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής, παρουσιάζεται στην Ιαπωνία και στη συνέχεια εισάγεται και στην Κύπρο.

2002 Εισάγονται τα πρώτα Lexus στην Κύπρο και ιδρύονται οι νέες πρωτοποριακές εγκαταστάσεις της Lexus στη Λευκωσία.

2010 Εγκαινιάζονται οι νέες εγκαταστάσεις Toyota Πάφου και Toyota Παραλιμνίου.

2014 Η Toyota γίνεται Νο. 1 στις πωλήσεις οχημάτων στην Κύπρο με μερίδιο αγοράς 12%.

2015 Η Δικράν Ουζουνιάν & Σία Λτδ. γιορτάζει την πεντηκοστή επέτειό της από την υπογραφή του πρώτου συμβολαίου με την Toyota Motor Corporation ως αποκλειστικοί αντιπρόσωποι στην Κύπρο.

2020 Εισάγεται το πρόγραμμα Toyota Insurance σε συνεργασία με τις Γενικές Ασφάλειες Κύπρου.

2021 Το Toyota bZ4X, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Toyota, παρουσιάζεται στην Ευρώπη και στην Κύπρο.

  • Το ίδιο έτος εισάγεται το πρόγραμμα Toyota Relax – πρόγραμμα επέκτασης εγγύησης έως και 10 χρόνια.

Εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων

Η εταιρεία διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων και εξυπηρέτησης που καλύπτει όλη την ελεύθερη Κύπρο με γραφεία και συνεργεία σε όλες τις πόλεις και επαρχίες.

Τα κεντρικά γραφεία της Δικράν Ουζουνιάν & Σία Λτδ στη Λευκωσία.


Τα γραφεία της Δικράν Ουζουνιάν & Σία Λτδ στη Λεμεσό.


Τα γραφεία της Δικράν Ουζουνιάν & Σία Λτδ στη Λάρνακα.


Τα γραφεία της Δικράν Ουζουνιάν & Σία Λτδ στην Πάφο.


Τα γραφεία της Δικράν Ουζουνιάν & Σία Λτδ στο Παραλίμνι.

Τα αυτοκίνητα

Lexus

Η Δικράν Ουζουνιάν & Σία Λτδ. εισάγει από το 2002 στην Κύπρο και τα γνωστά αυτοκίνητα Lexus. Η αυτοκινητοβιομηχανία Lexus ιδρύθηκε το 1989 ως παρακλάδι της Toyota και η λέξη Lexus έγινε συνώνυμο με την πολυτέλεια και την αριστοτεχνία. Πρόκειται για αυτοκίνητα με προηγμένη τεχνολογία και υψηλής ποιότητας, τα οποία η Εταιρεία εκθέτει στο Lexus Centre της Λευκωσίας, ένα κτήριο ανάλογο της πολυτέλειας και της κομψότητας της Lexus.

Από το 2002 η Δικράν Ουζουνιάν & Σία Λτδ αντιπροσωπεύει στην Κύπρο και τα πολυτελή και τεχνολογικά εξελιγμένα αυτοκίνητα LEXUS. Στη φωτογραφία το Lexus Centre στη Λευκωσία.

Στο ρεκόρ Γκίνες

Από το 2015 η Δικράν Ουζουνιάν & Σία Λτδ. κατέχει το ρεκόρ Γκίνες παρέλασης της μεγαλύτερου αριθμού αυτοκινήτων Toyota. Τότε, στο πλαίσιο των εορτασμών των 50 χρόνων συνεργασίας με την Toyota Motor Corporation, η Δικράν Ουζουνιάν & Σία Λτδ. κάλεσε τους κατόχους αυτοκίνητων Toyota στην Κύπρο να συγκεντρωθούν στη Λευκωσία σχηματίζοντας την πιο μεγάλη παρέλαση Toyota.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στις 7 Ιουνίου στον χώρο του ΓΣΠ στη Λευκωσία όπου ένας εκπληκτικός αριθμός 742 αυτοκινήτων ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδρομή της παρέλασης που ήταν 3,8 χλμ. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε η Toyota της Δανίας με 426 οχήματα.

Κοινωνική δράση

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, η Δικράν Ουζουνιάν & Σία Λτδ ως Toyota Κύπρου δεν θα μπορούσε να αγνοήσει την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ). Για τον λόγο αυτό συνεχίζει την αμέριστη στήριξή της στο πρόγραμμα Start Your Impossible που καταγράφει ήδη μια πετυχημένη πορεία από το 2018, στηρίζοντας τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Η Toyota Κύπρου είναι δίπλα στους αθλητές μας των Ειδικών Ολυμπιακών Αγώνων

Παράλληλα συμβαδίζει  με την αυτοκινητοβιομηχανία Toyota που προχωρά στην εισαγωγή ενός νέου μεγαλεπήβολου προγράμματος ΕΚΕ με τον τίτλο Beyond Zero. Tο εν λόγω πρόγραμμα αφορά στη δέσμευση της Toyota να συμβάλει τα μέγιστα σε έναν κόσμο που υπερβαίνει τα όρια των μηδενικών εκπομπών ρύπων, στηρίζοντας μια ανθρωπότητα που θα έχει την ευκαιρία να ζήσει την ελευθερία κινήσεων, υποστηριζόμενη από τις καινοτομίες και την υπερσύγχρονη τεχνολογία ισχύος της Toyota.

Η τέταρτη γενιά Ουζουνιάν

Στο τιμόνι της Δικράν Ουζουνιάν και Σία Λτδ. εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται ένα μέλος της τέταρτης γενιάς της οικογένειας Ουζουνιάν. Πρόκειται για τον Δικράν Ουζουνιάν, τον δισέγγονο του ιδρυτή της Εταιρείας. Μετά τον ιδρυτή της εταιρείας Δικράν Ουζουνιάν, άλλοι δύο Ουζουνιάν πέρασαν από τη διεύθυνση – διοίκηση της εταιρείας. Πρόκειται για τους Αράμ Δ. Ουζουνιάν και Στεφάν Α. Ουζουνιάν.

Ο Δικράν Ουζουνιάν (τέταρτη γενιά), πρόεδρος της εταιρείας.

Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της εταιρείας Δικράν Ουζουνιάν,  αποφοίτησε µε LLB στη Νοµική από το London Metropolitan University το 1987 και εξειδικεύτηκε ως δικηγόρος (Barrister-at-Law) στο Inner Temple του Λονδίνου το 1988.

Την ίδια χρονιά, εντάχθηκε στην Inchcape PLC, µια µεγάλη διεθνή δηµόσια εταιρεία εµπορίας στο Ηνωµένο Βασίλειο και έτσι του δόθηκε η ευκαιρία να εργαστεί για πολλές εµπορικές µάρκες – Austin Rover, Land Rover, Rolls Royce, Lotus και Toyota.

Απονομή αναμνηστικής πλακέτας στην Δικράν Ουζουνιάν και Σια Λτδ για τα 50 χρόνια της συνεργασίας της με την Toyota. Στη φωτογραφία ο τέως Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Toyota Motor Europe, Karl Schlicht μαζί με τον κ. Δικράν Ουζουνιάν.

Ο κ. Ουζουνιάν επέστρεψε στην Κύπρο το 1990 και εντάχθηκε στη Δικράν Ουζουνιάν & Σία Λτδ. ως γενικός διευθυντής. Το 2001 διορίστηκε διευθύνων σύµβουλος και το 2010 πρόεδρος της εταιρείας.

Εκεί που σταμάτησε ο χρόνος

Η Τουρκική Εισβολή του 1974 και η κατοχή του 38% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία δεν άφησε κανένα ανεπηρέαστο. Και ασφαλώς ούτε τη Δικράν Ουζουνιάν & Σία Λτδ. που απώλεσε τα γραφεία και τις εγκαταστάσεις της στις κατεχόμενες περιοχές.

Πινακίδα της Δικράν Ουζουνιάν & Σία Λτδ στην πράσινη γραμμή στη Λευκωσία.

Εκείνο όμως που ξεχωρίζει με τη Δικράν Ουζουνιάν & Σία Λτδ. είναι ότι 51 αυτοκίνητα Toyota (καινούρια τότε) βρίσκονται εγκλωβισμένα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας σε ένα υπόγειο στη «νεκρή ζώνη» στη Λευκωσία.

51 αυτοκίνητα Toyota βρίσκονται από το 1974 εγκλωβισμένα στην πράσινη γραμμή στη Λευκωσία. Παρά τις προσπάθειες της Εταιρείας δεν κατέστη δυνατό να απεγκλωβιστούν.

Τα αυτοκίνητα είχαν μόλις εισαχθεί από την Ιαπωνία και είχαν μεταφερθεί από το λιμάνι της Αμμοχώστου στη Λευκωσία για να οδηγηθούν στον χώρο φύλαξης αυτοκινήτων της Δικράν Ουζουνιάν & Σία Λτδ. Οι μιλιοδείκτες όλων είναι κολλημένοι στην ένδειξη «37 μίλια». Η απόσταση δηλαδή που χρειάστηκε να διανύσουν από την Αμμόχωστο στη Λευκωσία. Έκτοτε παραμένουν στο υπόγειο, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της οικογένειας Ουζουνιάν να τα απεγκλωβίσουν, να τα συντηρήσουν και να τα εκθέσουν.

51 αυτοκίνητα Toyota βρίσκονται από το 1974 εγκλωβισμένα στην πράσινη γραμμή στη Λευκωσία. Παρά τις προσπάθειες της Εταιρείας δεν κατέστη δυνατό να απεγκλωβιστούν.

Διεύθυνση.

Marcou Drakou 6
(Grivas Dighenis Avenue)

P.O. Box 21567
2409 Nicosia, Cyprus

Τηλέφωνο.

77774010