ΟΜΙΛΟΣ UNICARS

Η απόλυτη ταύτιση

με την αυτοκίνηση

Η Unicars συμπληρώνει φέτος 75 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην αυτοκίνηση στην Κύπρο. Η ιστορία της πάει πίσω στο 1946 όταν ο Παναγιώτης Τσεριώτης εισέρχεται στην εμπορία αυτοκινήτων με σημαντικό σταθμό την εξασφάλιση της αντιπροσωπείας της Volkswagen το 1953.

Η απόλυτη ταύτιση με την αυτοκίνηση

Unicars και Κύπρος στο πέρασμα του χρόνου έχουν ταυτιστεί απόλυτα αναφορικά με τον χώρο του αυτοκινήτου. Με πρωτεργάτες της, τους αείμνηστους Παναγιώτη Μ. Τσεριώτη και Λέλλο Τσεριώτη, και σήμερα συνεχιστές αρχικά τον Αλέξανδρο και τώρα την Χριστιάννα Διογένους, η Unicars συμπληρώνει φέτος 75 χρόνια επιτυχημένης πορείας και δραστηριοποίησης στο χώρο της αυτοκίνησης στην Κύπρο. Από το δημοφιλές  Volkswagen Beetle του 1953, μέχρι την ψηφιακή πλατφόρμα του Unicars4All  του 2020, η Unicars συνεχίζει να πρωτοπορεί και να χαράσσει νέους δρόμους, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους Κύπριους να οδηγούν τη δική τους ιστορία με ασφάλεια και αξιοπιστία.

Ο Παναγιώτης Μ. Τσεριώτης. Ξεκίνησε την επιτυχημένη επιχειρηματική του δραστηριότητα από ένα μικρό γραφείο στην παλιά Λευκωσία το 1916.


Ο Λέλλος Τσεριώτης ανέλαβε την εταιρεία από τον πατέρα του Παναγιώτη και δημιούργησε μια «αυτοκρατορία» στο χώρο της εμπορίας αυτοκινήτων.

Μια διαδρομή που σφραγίστηκε με πολύ κόπο και σεβασμό στον άνθρωπο θυμίζοντας μια παραδοσιακή κυπριακή οικογένεια που περνάει τις παραδόσεις και τις αρχές της από γενιά σε γενιά.

Στη μηχανή του χρόνου

Σε αυτό το μακρόχρονο ταξίδι της Unicars, υπήρξαν πολλοί σταθμοί που σηματοδότησαν την επιτυχημένη πορεία της. Μία πορεία που ξεκινάει το 1946, όταν η Π.Μ. Τσεριώτης Λτδ (μητρική εταιρεία της Unicars) αναλαμβάνει την αντιπροσωπία των αυτοκινήτων Jaguar στην Κύπρο.

Η διευθυντική ομάδα μαζί με τον Παναγιώτη Τσεριώτη (1948).

Εφτά χρόνια αργότερα, το 1953, ο Παναγιώτης Τσεριώτης, ιδρυτής και οραματιστής της εταιρείας, εξασφαλίζει την αντιπροσωπία της μάρκας Volkswagen, εισάγοντας το τότε προοδευτικό και ιδιαίτερα δημοφιλές αυτοκίνητο του λαού, Volkswagen Beetle.

Το 1976 ιδρύεται η Unicars, η οποία και αναλαμβάνει την αποκλειστική εισαγωγή και αντιπροσώπευση των αυτοκινήτων Volkswagen και Audi. Αργότερα, το 1990, η Unicars γίνεται επίσημος εισαγωγέας της ισπανικής κατασκευάστριας εταιρείας SEAT, ενώ το 1998 εισάγει στην Κύπρο την πολλά υποσχόμενη τσέχικη μάρκα Skoda.

Το 2004 αποτελεί μία ξεχωριστή χρονιά καθώς η Unicars εισέρχεται στην αγορά των car rentals αποκτώντας ένα σημαντικό ποσοστό της Uniwheels Car Rentals Ltd (Sixt Car Rental).

Στην συνέχεια, το 2007, η Unicars αναλαμβάνει το εξουσιοδοτημένο Service της Lamborghini στο νησί, ενώ την ίδια χρονιά, εγκαινιάζονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λευκωσία, οι οποίες σχεδιάστηκαν με κύριο γνώμονα τη λειτουργικότητα και την εξυπηρέτηση των πελατών. Ο χώρος των 5000 τ.μ. φιλοξενεί το συνεργείο, την κεντρική αποθήκη ανταλλακτικών, φανοποιείο/βαφείο και τα γραφεία της εταιρείας. Το 2012, η Unicars γίνεται μέτοχος και αναλαμβάνει τη διαχείριση της MAN Sales & Services (Cyprus) Ltd, ενώ εγκαινιάζεται το νέο και εντυπωσιακό Audi Terminal Λευκωσίας – ένα από τα 100 που υπάρχουν στον κόσμο.

Το 2012 εγκαινιάζεται το νέο εντυπωσιακό Audi Terminal Λευκωσίας – ένα από τα 100 που υπάρχουν στον κόσμο.

Το 2017 ξεκινά η λειτουργία των νέων και αυτόνομων  εκθεσιακών χώρων της Unicars στο Annex 3 στο Mall of Cyprus στη Λευκωσία, όπου οι μάρκες Volkswagen, SEAT και Skoda παρουσιάζονται σύμφωνα με τα αυστηρά πρότυπα του εργοστασίου παρέχοντας στον καταναλωτή μια μοναδική εμπειρία. Το 2018 η εταιρεία εφαρμόζοντας με συνέπεια το επενδυτικό και αναπτυξιακό της πρόγραμμα, επεκτείνει το δίκτυο της και στο Παραλίμνι, με ένα σύγχρονο και λειτουργικό εκθεσιακό χώρο όπου παρουσιάζονται όλες οι μάρκες.

Το 2020 αποτελεί ορόσημο για την Unicars. Δημιούργησε και λειτούργησε το μεγαλύτερο After Sales Hub υπηρεσιών στην Κύπρο. Πρόκειται για ένα κέντρο παροχής υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών

To 2020 βρίσκει τη Unicars, όπως και όλο τον πλανήτη, αντιμέτωπη με την πανδημία του Covid-19. Η Unicars μετατρέπει τον κίνδυνο σε ευκαιρία και λανσάρει το πρώτο Virtual Showroom στην Κύπρο! Για άλλη μία φορά καταφέρνει να πρωτοπορήσει και να ανοίξει νέους δρόμους στον χώρο της αυτοκίνησης. Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα, δημιουργήθηκε για να προσφέρει νέες μοναδικές εμπειρίες στο ταξίδι του καταναλωτή.

Ένα απλό και συνάμα έξυπνο configurator καθοδηγεί τον επισκέπτη να επιλέξει το μοντέλο της αρεσκείας του, τον κινητήρα, το χρώμα, το επίπεδο εξοπλισμού, ακόμα και τον έξτρα εξοπλισμό. Έτσι διαμορφώνεται μία πρώτη ενδεικτική τιμή για το μοντέλο της αρεσκείας του. Στη συνέχεια υπάρχει η δυνατότητα να λάβει την τελική προσφορά μέσω email από λειτουργό της εταιρείας, με τιμές ειδικά διαμορφωμένες για τον κάθε επισκέπτη. Η πλατφόρμα προσφέρεται δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας www.unicars.com

Παράλληλα δημιουργήθηκε η Unicars Pro Solutions που με τις αντιπροσωπείες των μαρκών Volkswagen Commercial Vehicles, M.A.N. Truck & Bus, MAN Top Used και την νέο-αποκτειθείσα Schmitz Cargobull παρέχει ολοκληρωμένες και ποιοτικές λύσεις πωλήσεων και after-sales  καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες κάθε επαγγελματία!

Ορόσημο το 2020

Το 2020 σίγουρα αποτελεί ορόσημο για την Unicars. Παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, η εταιρεία  εξακολούθησε να πρωτοπορεί και να επενδύει πάντα με γνώμονα την προσφορά ποιοτικών και αναβαθμισμένων υπηρεσιών. Έτσι δημιουργεί το μεγαλύτερο After Sales Hub υπηρεσιών στην Κύπρο, το οποίο τέθηκε σε πλήρη λειτουργία τον Οκτώβριο του 2020 για την εξυπηρέτηση των πελατών των μαρκών Volkswagen, Seat, Skoda και Audi στη Λεωφόρο Γιάννου Κρανιδιώτη 144 στα Λατσιά. Πρόκειται για ένα κέντρο παροχής υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών, όπου σε ένα ανανεωμένο περιβάλλον παρέχεται εξατομικευμένη, εξειδικευμένη και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των πελατών της Unicars. Στο υπερσύγχρονο συνεργείο After Sales Hub εξυπηρετούνται συμβατικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα για όλες τις υπηρεσίες όπως Express Service, υπηρεσίες ελαστικών και ευθυγράμμισης τιμονιού, όλων των ειδών υπηρεσίες επιδιόρθωσης και συντήρησης του αυτοκινήτου, ανταλλακτικά, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες φανοποιείου και βαφείου, ενώ παράλληλα λειτουργεί ο Υ.Τ. (Υψηλής Τάσης) Σταθμός Φόρτισης και το πρώτο Υ.Τ. Κέντρο Επιδιόρθωσης Μπαταριών Κύπρου.

Μια σημαντική διάκριση

Το 2021 ξεκίνησε με μία πολύ σημαντική διάκριση για την Unicars καθώς γίνεται η πρώτη εταιρεία στον τομέα της αυτοκίνησης στην Κύπρο που πιστοποιείται με το Great Place to Work®, με τη χρήση του εργαλείου Trust Index© και διακρίνεται ως Best Workplace.

Η Χριστιάννα Διογένους είναι η δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει το τιμόνι της Unicars. Στη φωτογραφία από αριστερά οι Χριστιάννα Διογένους, Πανδώρα Τσεριώτη, Αλέξανδρος Διογένους και Άννα Τσεριώτη Διογένους

«Η εν λόγω διάκριση δικαιώνει τις προσπάθειες της Unicars για τη δημιουργία ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος όπου οι εργαζόμενοι νιώθουν άνετα να παράγουν, να δημιουργούν και να αναπτύσσονται. Παράλληλα, αποτελεί μια ακόμα πρόκληση της εταιρείας για συνεχή βελτίωση. Και η πετυχημένη οδηγική ιστορία της Unicars συνεχίζεται…», σημειώνουν από τον Όμιλο.

Πρωταγωνιστικός ρόλος ξανά

Το μέλλον της Unicars είναι ηλεκτρικό αλλά και ψηφιακό! Έχοντας διαμορφώσει μία ξεκάθαρη στρατηγική η οποία στηρίζεται στους πυλώνες: Digitilization, Electrification και Enhanced Customer Experience, η Unicars είναι έτοιμη να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στη νέα πραγματικότητα της αυτοκίνησης. Μέσα σε ένα κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται, η μόνη σταθερή αξία είναι ένας καθαρός πλανήτης.

Η στροφή προς την αλλαγή είναι έμφυτη, με τα brands του  Volkswagen Group να προσφέρουν στον καταναλωτή τη δυνατότητα μιας εμπειρίας που τολμά να κάνει την αλλαγή για ένα καλύτερο αύριο. Η Unicars, πιστή στις αξίες για πρωτοπορία και προσφορά στον άνθρωπο και το περιβάλλον, φέρνει το μέλλον στο παρόν. Η  ηλεκτροκίνηση είναι ήδη στην Κύπρο με τα μοντέλα Audi e-tron, Volkswagen ID.3 & ID.4 και Skoda Enyaq iv, επανακαθορίζοντας την εξέλιξη στην αυτοκίνηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η Audi με την οικογένεια ηλεκτρικών αυτοκινήτων e-tron, e-tron Q4 και με το flagship e-tron GT δημιουργεί μια νέα και μοναδική εμπειρία κινητικότητας που φέρνει το μέλλον ακόμα πιο κοντά στο παρόν.

Από την άλλη, τα Volkswagen ID.3 & ID.4  έρχονται για να κάνουν την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση ακόμα πιο άμεση. Με εργονομικό σχεδιασμό, ηλεκτρικές επιδόσεις και πρακτική αυτονομία σίγουρα θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού. Και φυσικά ακολουθούν η Skoda και η Seat που με τα λανσαρίσματα των νέων τους ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναμένεται να δώσουν έμφαση στην στροφή της αυτοκίνησης στην ηλεκτροκίνηση.

Παράλληλα η Unicars επενδύει στην ψηφιοποίηση τόσο των υπηρεσιών της όσο και των εσωτερικών της λειτουργιών προκειμένου να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική και οικονομική η εξυπηρέτηση των αναγκών του σύγχρονου πελάτη.

Και όπως τονίζουν στον Όμιλο, «η μεγάλη αλλαγή στην αυτοκίνηση έχει ήδη ξεκινήσει και η Unicars είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής».

Οι πρωτεργάτες και οι συνεχιστές

Η σημερινή ισχυρή εταιρική οντότητα οφείλει την ύπαρξη και την ακεραιότητα της σε δύο ηγετικές προσωπικότητες – έναν οραματιστή πατέρα και γιο – που τόλμησαν με πάθος να περιηγηθούν σε αχαρτογράφητα νερά, χτίζοντας μια επιχειρηματική αυτοκρατορία που συνεχίζει να αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς πάνω από 100 χρόνια μετά την αρχική ίδρυση της Π. Μ. Τσεριώτης.

  • Ο Παναγιώτης Μιχαήλ Τσεριώτης (1881 – 1962) έθεσε τα θεμέλια της επιτυχημένης επιχειρηματικής του δραστηριότητας σε ένα μικρό γραφείο στην Πλατεία Φανερωμένης στην παλιά Λευκωσία το 1916. Ξεκινώντας με την άμαξά του να γυρίζει το νησί από άκρη σε άκρη παρουσιάζοντας και πουλώντας τα προϊόντα του σε κάθε νοικοκυριό, διαθέτοντας μια ενστικτώδη ικανότητα στις πωλήσεις. Είναι την ίδια χρονιά που ξεκινάει την συνεργασία με τις εταιρείες BASF αλλά και Lever Brothers, τον μετέπειτα κολοσσό Uniliver.

Ο Παναγιώτης Τσεριώτης στο γραφείο του.

Το 1927 διορίστηκε κύριος αντιπρόσωπος της Norwich Union Insurance, την σημαντικότερη ίσως ασφαλιστική εταιρεία παγκοσμίως εκείνη την εποχή. Στη συνέχεια, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες του διασφάλισε  την αντιπροσώπευση πολλών μεγάλων και καινοτόμων εταιρειών όπως  τις H.J. Heinz, John West Foods, Telefunken ηλεκτρικά είδη, μπύρα Lowenbrau. Η αναπτυσσόμενη και ευημερούσα επιχείρησή του επεκτάθηκε στην αποθήκευση και διατήρηση αποθεμάτων, ενώ το 1947 μετουσιώθηκε σε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης.

Η Π.Μ. Τσεριώτης, μεταξύ άλλων είχε εξασφαλίσει την αντιπροσώπευση πολλών γνωστών μαρκών όπως η Telefunken.

Γνωστός για την προοδευτικότητα του, συνέχισε να εισάγει προϊόντα σύγχρονα και καινοτόμα όπως ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και οχήματα, απευθυνόμενος προς την τοπική αγορά. Το 1953, αναγνωρίζοντας τη δυναμική του αγνώστου και εκκεντρικού Volkswagen Beetle, εξασφάλισε την αποκλειστικότητα της εισαγωγής της μάρκας Volkswagen για την Κύπρο, σηματοδοτώντας την αρχή μιας επιτυχημένης και μακροχρόνιας σχέσης με τον όμιλο Volkswagen.

  • Με χαρακτηριστικά του το πάθος, την προοδευτική ματιά, αλλά και την ικανότητα του να στέκεται δίπλα στους ανθρώπους του με σθένος, αποφασιστικότητα και αξίες, ο Λέλλος (Ελευθέριος) Τσεριώτης (1919 – 2006) συνέχισε την επιχειρηματική αυτοκρατορία του πατέρα του με τεράστιες επιτυχίες, καθορίζοντας τη δυναμική της αγοράς της Κύπρου. Δεινός πωλητής και χαρισματικός επιχειρηματίας και οικογενειάρχης, διοίκησε τον Όμιλο Π. Μ. Τσεριώτη μέχρι το τέλος του, έχοντας δίπλα του τις αγαπημένες του θυγατέρες Άννα Διογένους και Πανδώρα Τσεριώτη.

Ο Λέλλος Τσεριώτης ανέλαβε την εταιρεία από τον πατέρα του Παναγιώτη και δημιούργησε μια «αυτοκρατορία» στο χώρο της εμπορίας αυτοκινήτων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του συνέχισε την επέκταση των δραστηριοτήτων του Ομίλου, και της εταιρείας Unicars, ενώ παρά τις αντιξοότητες που συνάντησε, όπως η τουρκική εισβολή του 1974, κατόρθωσε να δημιουργήσει αξία για τους ανθρώπους του και τους πελάτες του. Μάλιστα, μόλις δύο χρόνια μετά το σοβαρό πλήγμα της τουρκικής εισβολής, πέτυχε ένα από τα κύρια ορόσημά του: την ίδρυση της Unicars από τη συγχώνευση του τμήματος εισαγωγής οχημάτων της Π.Μ Τσεριώτης Ltd, και της Motovia, αποκλειστικού μέχρι τότε εισαγωγέα της Audi AG στην Κύπρο, αναλαμβάνοντας την αποκλειστική εισαγωγή, και αντιπροσώπευση των αυτοκινήτων Volkswagen και Audi.

Το 2012 εγκαινιάζεται το νέο εντυπωσιακό Audi Terminal Λευκωσίας – ένα από τα 100 που υπάρχουν στον κόσμο.

Οι συνεχιστές

Περήφανοι συνεχιστές της επιτυχημένης και μακρόχρονης επιχειρηματικής παράδοσης αποτελεί η τέταρτη γενιά του ομίλου Π.Μ. Τσεριώτη, αρχικά ο Αλέξανδρος και τώρα η Χριστιάννα Διογένους.

Η Χριστιάννα Διογένους

Ο Αλέξανδρος Διογένους, εισήλθε στον Όμιλο το 1999 ως διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης (Director Strategic Development), ενώ το 2002 ανέλαβε τα ηνία της Unicars ως CEO μέχρι τη μετακίνησή του στη θέση του CEO της μητρικής εταιρείας Π.Μ. Τσεριώτης το 2017.

Αντίστοιχα, η Χριστιάννα Διογένους ανέλαβε την ηγεσία της Unicars το 2017, αποτελώντας τη δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει το τιμόνι της εταιρείας, μετά την Πανδώρα, κόρη του Λέλλου Τσεριώτη. Επίσημα, ξεκίνησε να εργάζεται για τον Όμιλο τον Ιανουάριο του 2000 ως HR & Marketing Manager.

Η Χριστιάννα Διογένους είναι η δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει το τιμόνι της Unicars. Στη φωτογραφία από αριστερά οι Χριστιάννα Διογένους, Πανδώρα Τσεριώτη, Αλέξανδρος Διογένους και Άννα Τσεριώτη Διογένους

Το 2004 διορίστηκε Marketing Manager και αργότερα Marketing Director της Unicars Ltd. Το 2007 ανέλαβε την Tseriotis Consumer Goods ως διευθύνουσα σύμβουλος, ενώ το 2013 πέρασε στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου της Diapo Ltd. Το 2017 επέστρεψε στη Unicars αναλαμβάνοντας τη θέση της CEO.

Κοινωνικές δράσεις και περιβάλλον

Ζητήσαμε από την κ. Χριστιάννα Διογένους να μας πει για την πολιτική του ομίλου Unicars αναφορικά με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Η κ. Διογένους σημείωσε ότι η προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο είναι μέρος της κουλτούρας του Ομίλου. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής:

Η Χριστιάννα Διογένους

«Η διαρκής προσφορά στο κοινωνικό σύνολο είναι μέρος του DNA μας. Θεωρούμε αυτονόητο το να υποστηρίζουμε την κοινωνία και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και δραστηριοποιούμαστε, Είναι ευθύνη μας και είναι κάτι που μας χαρακτήριζε πάντα και ως οικογένεια αλλά και έμπρακτα ως εταιρεία.  Έχουμε μακροχρόνιες συνεργασίες με συνδέσμους και οργανώσεις τις οποίες στηρίζουμε με δράσεις που καλύπτουν όλους τους κοινωνικούς τομείς: φιλανθρωπία, αθλητισμός, τέχνη, εκπαίδευση, κλπ. Ένας από αυτούς ο οργανισμός Reaction, άλλος ο σύνδεσμος «Ένα Όνειρο μια Ευχή»,   και ο ΠΑΣΥΚΑΦ αλλά και πολλές άλλες  δράσεις που προκύπτουν μέσα από την δυναμική μας παρουσία στα κοινωνικά δρώμενα της χώρας μας. Στον τομέα του αθλητισμού  έχουμε επίσης μια πολύ σημαντική παρουσία. Διαχρονικά στηρίζαμε τον αθλητισμό είτε μέσω στήριξης συνδέσμων είτε μέσω ομοσπονδιών όπως της Ολυμπιακής Επιτροπής όταν είχαν διεξαχθεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας. Αυτή την στιγμή στηρίζουμε τρεις ανερχόμενους αθλητές μας με πολύ σημαντική παρουσία σε διεθνείς αγώνες. Τρία πολύ δυνατά κορίτσια, την Άντρη Χριστοφόρου στην ποδηλασία με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς του Τόκυο, την Κυριακή Κουττούκη με συμμετοχή στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τάε κβο ντο και τη Νεκταρία Παναγή στο άλμα εις μήκος με συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου

Επίσης οφείλουμε να κοιτάζουμε και το περιβάλλον. Λόγω της φύσης της δουλειάς μας είμαστε πάρα πολύ ευαίσθητοι και δρούμε πάντα στα πρότυπα της προστασίας του. Σε αυτό το σημείο, πιστεύω πως έχει αξία να τονίσω ότι είμαστε η πρώτη εταιρεία αυτοκίνησης στην Κύπρο η οποία στρέφεται έντονα και τόσο ξεκάθαρα προς την ηλεκτροκίνηση και την προώθηση της. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς καθώς ως εταιρεία ανέκαθεν σχεδιάζαμε δράσεις για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και φυσικά συνεχίζουμε αλλά και θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας. Αυτήν την στιγμή μια από τις τελευταίες μας ενέργειες είναι ότι έχουμε γυρίσει την ηλεκτροδότηση των περισσότερων υποστατικών μας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Πρωτοπορούμε, εξελισσόμαστε, βλέπουμε μπροστά

Η Unicars συμπληρώνει φέτος 75 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην αυτοκίνηση στην Κύπρο. Η ιστορία της πάει πίσω στο 1946 όταν ο Παναγιώτης Τσεριώτης εισέρχεται στην εμπορία αυτοκινήτων με σημαντικό σταθμό την εξασφάλιση της αντιπροσωπείας της  Volkswagen το 1953. Σήμερα στο τιμόνι της εταιρείας είναι μια νέα γυναίκα της οικογένειας Τσεριώτη, η Χριστιάννα Διογένους η οποία μας μίλησε για όλα. Το χθες, το σήμερα και το αύριο.

Η Χριστιάννα Διογένους.

Πώς είναι να βρίσκεται κάποιος επικεφαλής ενός ομίλου με μια ιστορία τόσο μεγάλη και με ονόματα όπως των Παναγιώτη Τσιεριώτη και Λέλλο Τσεριώτη και είστε ένας νέος άνθρωπος και είστε και γυναίκα σε μια Κύπρο που ακόμα δεν έχει αποβάλει τις προκαταλήψεις;

Θα ξεκινήσω ανάποδα διότι και οι προκάτοχοί μου ήταν γυναίκες. Η μητέρα μου Άννα και η θεία μου Πανδώρα ήταν στα ηνία του Ομίλου για πολλά χρόνια πριν από εμάς. Εμείς ως οικογένεια αλλά και ως εταιρεία δεν είχαμε ποτέ αυτές τις προκαταλήψεις και ούτε μας απασχολούσαν.

Σε ότι αφορά στη θέση που κατέχω εγώ το νιώθω ως μια εξέλιξη και ως συνέχεια μιας οικογενειακής πορείας η οποία ήρθε πάρα πολύ φυσικά. Προφανώς νιώθω περήφανη αλλά σίγουρα είναι και μια πολύ μεγάλη ευθύνη αφενός για τη συνέχεια της πετυχημένης πορείας τόσων πολλών χρόνων και αφετέρου για την ανταπόκριση στις προσδοκίες που έχει ο κόσμος αλλά και η οικογένεια εντός και εκτός του Ομίλου. Επιθυμία και προσπάθειά μου είναι να προσθέσω κι εγώ το προσωπικό μου στίγμα σε αυτήν την μακρόχρονη πορεία της εταιρείας.

Μέσα από όλη αυτήν την πορεία κάθε οργανισμός αποκτά μια κουλτούρα και κτίζει το δικό του DNA. Στην περίπτωση του Ομίλου σας, ποια είναι η κουλτούρα και ποιο το DNA;

Το δικό μας DNA προέρχεται προφανώς από το ότι είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση με οικογενειακές αρχές και αξίες, άρα είναι ανθρωποκεντρική, υπάρχει προσωπική συμμετοχή, υπάρχει σταθερότητα και φυσικά υπάρχει συνέχεια. Από την άλλη όμως είναι μια επαγγελματική εταιρεία με επαγγελματική οργάνωση και διεύθυνση, με διαφάνεια με αξιοκρατία με δομές κλπ. Άρα έχει αυτή την ισορροπία μεταξύ των δύο κόσμων. Ξεκάθαρα παίρνει το DNA της από το παρελθόν και κτίζει πάνω στις ανθρώπινες αξίες αλλά και από το όραμά μας που ξεκινά από τον ιδρυτή Παναγιώτη Τσεριώτη, προκειμένου να είμαστε πρωτοπόροι, να εξελισσόμαστε και να βλέπουμε μπροστά.

Σε αυτή την πορεία ποια θεωρείτε ως πιο σημαντική στιγμή για τον Όμιλο;

Υπάρχουν πάρα πολλές σημαντικές στιγμές αλλά νομίζω ότι η υπογραφή της συμφωνίας για συνεργασία με την Volkswagen το 1953 αποτελεί μίας κομβικής σημασίας χρονική στιγμή καθώς ήταν  η βάση για το μέλλον και την εξελικτική πορείας της Unicars. Μια πολύχρονη και επιτυχημένη συνεργασία που έχει πλέον επεκταθεί σημαντικά και περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις μάρκες του ομίλου.

Ο παππούς Λέλλος Τσεριώτης

Έχετε ζήσει κοντά σε ένα από τα μεγάλα ονόματα της εταιρείας, τον παππού σας Λέλλο Τσεριώτη. Τι θα ξεχωρίζατε από αυτή την σχέση;  

Ζήσαμε πάρα πολλά με τον παππού μου Λέλλο Τσεριώτη. Τον χαρακτήριζαν δύο πράγματα. Το ένα είναι το πόσο ανθρωποκεντρικός ήταν και πόση πραγματική επαφή είχε με τον κόσμο της εταιρείας. Ήξερε τους ανθρώπους της εταιρείας με τα ονόματά τους, τους συζύγους τους, τα παιδιά τους, τα ενδιαφέροντά τους, τα προβλήματά τους, πήγαιναν για κυνήγι μαζί. Αυτή η μοναδική σχέση που είχε αναπτύξει με τους ανθρώπους της εταιρείας καθόριζε τον τρόπο που έπαιρνε αποφάσεις και τον τρόπο που συμπεριφερόταν. Είχε στενούς φίλους που ήταν άτομα από την εταιρεία το οποίο είναι επίσης πάρα πολύ εντυπωσιακό.

Ο Λέλλος Τσεριώτης ανέλαβε την εταιρεία από τον πατέρα του Παναγιώτη και δημιούργησε μια «αυτοκρατορία» στο χώρο της εμπορίας αυτοκινήτων.

Το άλλο ιδιαίτερα ξεχωριστό και συνάμα πολύ ανθρώπινο ήταν ότι στα εταιρικά πάρτι τραγουδούσε. Τον θυμούμαι ότι πάντα έπαιρνε το μικρόφωνο και τραγουδούσε και έτσι δημιουργούσε μια πολύ όμορφη, οικογενειακή θα έλεγα, ατμόσφαιρα κάτι που προσπαθούμε και εμείς να συνεχίσουμε.

Από τους προηγούμενους επικεφαλείς της εταιρείας, τη μητέρα σου Άννα και πιο πριν τον παππού σου Λέλλο, τι συμβουλές έχεις πάρει; Τις σου έλεγαν;

Πάντα να σκέφτομαι πρώτα τον άνθρωπο. Να είμαι δίκαιη και να συμπεριφέρομαι με ακεραιότητα. Να μην θυσιάζω ποτέ τις αρχές και τις ανθρώπινες αξίας για οτιδήποτε άλλο.

Μια συγκλονιστική εμπειρία

Αφηγηθείτε μας μια πιο προσωπική ιστορία που έχει σχέση με την εταιρεία;

Με τον παππού μου θυμούμαι να παίζω ως μωρό μέσα στα γραφεία της εταιρείας ενώ ο παππούς μου δίπλα είχε σύσκεψη με άτομα από την Volkswagen για παράδειγμα. Είναι στη μνήμη μου η εικόνα να τους ακούω να μιλούν για σοβαρά θέματα κι εγώ να παίζω μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από το μεγάλο τραπέζι. Ως μωρό περνούσα πάρα πολύ χρόνο στην εταιρεία διότι μου άρεσε. Ο παππούς μου ήθελε να με παίρνει μαζί του συνέχεια.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που θυμούμαι είναι να πηγαίνω στην αποθήκη των ανταλλακτικών και να βοηθώ τα παιδιά εκεί να βρίσκουν τα ανταλλακτικά. Μου άρεσε να τρέχω μέσα στους διαδρόμους με τα ράφια των ανταλλακτικών για να βρω τα εξαρτήματα.

Μια πιο πρόσφατη ιστορία που έχει να κάνει με την εταιρεία και νομίζω χαρακτηρίζει και κάποια πράγματα που κάνουμε ως οργανισμός, είναι μέσα από τη συνεργασία μας με τον εθελοντικό οργανισμό Reaction. Πριν μερικά χρόνια είχα την τύχη και την χαρά να τους συνοδεύσω σε μια επίσκεψη στο Μακάριο Νοσοκομείο στο παιδικό τμήμα όπου πήγαν ντυμένοι ως κάποιοι χαρακτήρες παιδικών ηρώων για να χαρίσουν δώρα στα παιδάκια. Και πραγματικά νομίζω ότι είναι από τις πιο έντονες και συγκινητικές εμπειρίες που έζησα. Το πόση χαρά είδα στα πρόσωπα των παιδιών ιδιαίτερα των σοβαρά άρρωστων και το πόσα συναισθήματα έζησα, ήταν πραγματικά συγκλονιστικό και απερίγραπτο. Και ακόμα πιο συγκλονιστικό ήταν η αντίδραση των γονιών που ήθελαν να μας ευχαριστήσουν που δώσαμε στα παιδιά τους λίγες στιγμές χαράς. Ως οργανισμός προσπαθούμε να είμαστε διαρκώς κοντά στην κοινωνία με συνεχείς δράσεις που επιπλέον προσφέρουν σε εμάς και στους ανθρώπους μας μοναδικές και αξέχαστες εμπειρίες ζωής.

Δεν ήταν όλα ρόδινα

Η πιο δύσκολη στιγμή που πέρασε η εταιρεία ποια ήταν;

Σίγουρα ήταν η εισβολή του 1974 όπου ο Όμιλος έχασε εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, αυτοκίνητα, προϊόντα και πολλά άλλα. Η όλη προσπάθεια τότε επικεντρώθηκε στο να διατηρηθεί η εταιρεία ζωντανή. Απόφαση του παππού μου ήταν να κάνει το παν να κρατήσει όλους τους εργαζόμενους και να βοηθήσει όσους χρειάζονταν βοήθεια.

Απ’ εκεί και πέρα οι δύσκολες στιγμές που πέρασε η οικονομία της Κύπρου μεταξύ 2008 – 2013 και τώρα η κατάσταση με την πανδημία και τις επιπτώσεις της είναι η επόμενη μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζουμε και παλεύουμε.

Πώς την αντιμετωπίζετε; Είστε σε ένα κλάδο που έχει πληγεί σημαντικά.

Την αντιμετωπίζουμε και πάλι ξεκινώντας από τον άνθρωπο. Το πρώτο μας μέλημα ήταν να διατηρήσουμε την ασφάλεια των ανθρώπων μας εντός της εταιρείας και φυσικά και των πελατών μας. Ξεκινήσαμε στήνοντας μια ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων η οποία είχε να διαχειριστεί όλες αυτές τις επιπτώσεις. Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να εφαρμόσουμε τα πρωτόκολλα και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για να μπορέσουμε να είμαστε όλοι ασφαλείς, να στηρίξουμε τον κόσμο μας που είναι πάρα πολύ σημαντικό και φυσικά να κρατήσουμε την εταιρεία βιώσιμη και σταθερή ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσει την πορεία της.

Επίσης κάτι που μας χαρακτηρίζει πάντα είναι να βλέπουμε και τις ευκαιρίες, να εξελισσόμαστε και να ανταποκρινόμαστε άμεσα. Μέσα στην πανδημία εμείς προσπαθήσαμε να δούμε πως αλλάζει το περιβάλλον και που κινείται η αγορά και πως θα επηρεαστεί ο καταναλωτής. Σήμερα είναι πιο έντονα στη ζωή μας η ψηφιοποίηση και οι ανέπαφες συναλλαγές. Εμείς υλοποιήσαμε πολλά έργα ακόμα και εντός πανδημίας, προσπάθεια που δεν ήταν εύκολη φυσικά, όπως τη δημιουργία του πρότυπου ψηφιακού showroom ώστε να μπορούν οι πελάτες μας να συνεχίσουν να έχουν επαφή μαζί μας χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία. Όλες αυτές τις δράσεις φυσικά τις συνεχίζουμε και τις ενισχύουμε. Είναι όλα στη βάση μιας στρατηγικής η οποία είναι σταθερή και την ακολουθούμε πιστά πάντα βέβαια προσαρμόζοντας την στις εξελίξεις. Στόχος πάντα είναι η πορεία και το όραμα μας να παραμένουν σταθερά.

Great Place to Work

Το μέλλον μετά την πανδημία πώς το βλέπετε;

Το μέλλον θα είναι διαφορετικό σίγουρα. Παραμένουμε αισιόδοξοι αλλά θα είναι δύσκολο. Υπάρχουν αλλαγές προφανώς και στην ψυχολογία του κόσμου, ο κόσμος είναι κουρασμένος διότι έχει περάσει πολλά. Έχει αλλάξει η συμπεριφορά του κόσμου, έχει αλλάξει ο τρόπος που σκέφτεται, έχει αλλάξει τον τρόπο που το κοινό, οι πελάτες, αξιολογούν τις εταιρείες με τις οποίες έχουν επαφή και αυτό είναι κάτι το οποίο το έχουμε λάβει υπόψη σε όλες μας τις δράσεις.

Η Χριστιάννα Διογένους είναι η δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει το τιμόνι της Unicars. Στη φωτογραφία από αριστερά οι Χριστιάννα Διογένους, Πανδώρα Τσεριώτη, Αλέξανδρος Διογένους και Άννα Τσεριώτη Διογένους

Έχουμε πρόσφατα πιστοποιηθεί ως Great Place to Work και βραβευτεί ως Best Workplace και είναι κάτι που μας κάνει πάρα πολύ περήφανους. Μια διάκριση που  αντικατοπτρίζει την όλη δουλειά που κάνουμε ακόμη και εντός περιόδων κρίσης για να διατηρούμε το σωστό εργασιακό περιβάλλον για το προσωπικό μας ώστε να νοιώθουν άνετα να παράγουν, να δημιουργούν και να αναπτύσσονται. Επιπλέον είναι κάτι το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό και για τους πελάτες μας καθώς  γνωρίζουν ότι συναλλάσσονται με μια εταιρεία σοβαρή, μια εταιρεία η οποία είναι στημένη σωστά, μια εταιρεία που επενδύει σε υποδομές, μια εταιρεία που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το μέλλον το οποίο είναι ψηφιακό και περισσότερο ανέπαφο. Πάντοτε όμως διατηρώντας την προσωπική επαφή με τον πελάτη που είναι πάρα πολύ σημαντική για εμάς.

Τέλος επενδύουμε σε υποδομές που έχουν σχέση με την ηλεκτροκίνηση η οποία  μπορεί να είναι σε πρωταρχικά στάδια αλλά θεωρώ  ότι τώρα, όλες αυτές οι εξελίξεις, την φέρνουν πιο κοντά κι εμείς  είμαστε έτοιμοι. Έχουμε ήδη ξεκινήσει να παρέχουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην αγορά και έχουμε στήσει τις υποδομές μας. Έχουμε επίσης προχωρήσει στην εκπαίδευση των ανθρώπων μας ώστε να είμαστε έτοιμοι να φέρουμε αυτή τη νέα εποχή στην κυπριακή αγορά με τον καλύτερο τρόπο.

Η ηλεκτροκίνηση ήρθε

Οι υποδομές δημόσια υπάρχουν;

Η δημόσια υποδομή θεωρώ ότι αναπτύσσεται σιγά σιγά και στην Κύπρο. Επειδή είμαστε όμως μια μικρή σε έκταση χώρα είναι πάρα πολύ σημαντική η υποδομή στα σπίτια. Εμείς βοηθούμε τους πελάτες μας να προσαρμοστούν. Με προσωπικό που κατέχει αυτήν την εξειδικευμένη γνώση κάνουμε αξιολόγηση του χώρου των πελατών μας προκειμένου να τους βοηθήσουμε ώστε να μπορούν να φορτίζουν τα αυτοκίνητά τους στο σπίτι τους. Απ’ εκεί και πέρα μέσα στους επόμενους έξι με δώδεκα μήνες η υποδομή στην Κύπρο θα αναπτυχθεί αρκετά κι εμείς θα βοηθήσουμε σε αυτό διότι θα προσφέρουμε στη δημόσια υποδομή. Δεν μπορώ να πω περισσότερα τώρα αλλά μέρος των σχεδιασμών μας είναι να παρέχουμε  σημεία φόρτισης σε  δημόσιους χώρους που θα βοηθήσουν το κοινό.

Το μέλλον στην αυτοκίνηση είναι ηλεκτρικό. Η ηλεκτροκίνηση βρίσκεται ήδη στα showrooms της Unicars.

Θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Να επαναλάβω ότι εμείς ως εταιρεία βλέπουμε μπροστά, είμαστε αισιόδοξοι, πρωτοπόροι και στο επίκεντρό μας πάντα είναι ο άνθρωπος. Έχουμε τα εφόδια για να συνεχίσουμε την επιτυχημένη μας πορεία και για τα επόμενα 75 χρόνια.

Το μέλλον στην αυτοκίνηση είναι ηλεκτρικό. Η ηλεκτροκίνηση βρίσκεται ήδη στα showrooms της Unicars.

Διεύθυνση.

Λεωφ. Γιάννου Κρανιδιώτη 144,
2235 Λατσιά
Λευκωσία

Τηλέφωνο.

+357 22 204222