ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

Κοινωνική υπευθυνότητα

και πρωτοπορία

Η Τράπεζα Κύπρου διανύσει αισίως την 13η δεκαετία της ζωής της. Η αρχή έγινε στη Λευκωσία το 1899 ως συνεργατικό ταμιευτήριο και ακολούθησε μερικά χρόνια αργότερα η δημιουργία της Τράπεζας Κύπρου.

Μια ιστορία γραμμένη για την Κύπρο και τους ανθρώπους της

Κάθε οργανισμός έχει τη δική του μοναδική και αποκλειστική ιστορία. Κάποιες εταιρείες και κάποιοι οργανισμοί ξεχωρίζουν για την ισχυρή κουλτούρα τους, για το πρωτοποριακό τους έργο, για το αποτύπωμά τους στην οικονομία και την κοινωνία του τόπου. Ακόμη περισσότερο, κάποιες εταιρείες προηγούνται των εξελίξεων χαράζοντας πορεία και για τους υπόλοιπους.

Η Τράπεζα Κύπρου, με ιστορία πέραν των 120 χρόνων, παραμένει η μοναδική τράπεζα που συνεχίζει να λειτουργεί αδιάλειπτα στην Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελεί το σημείο αναφοράς για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και προσδιορίζεται μέσα από το έμβλημά της, που ταυτόχρονα προσδιορίζει την ίδια την ύπαρξή της, το «Κοινό Κυπρίων».

Σήμερα μετά από ένα και πλέον αιώνα ζωής ηγείται νέων μεταμορφώσεων στο χρηματοπιστωτικό σκηνικό, που συνδέονται με την τεχνολογία, την εξυπηρέτηση τού πελάτη, τον τρόπο σκέψης και τη συνεισφορά της στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Όλα αυτά βέβαια, δεν είναι πρωτόγνωρα για έναν οργανισμό που ηγείτο πάντοτε μεγάλων αλλαγών και που ξεκίνησε την πορεία του με ένα όραμα, μια αποστολή: να είναι όχι απλά μια συστημική τράπεζα που οδηγεί την οικονομική ανάπτυξη και δημιουργεί αξία για τους μετόχους, αλλά πάνω από όλα η κινητήρια δύναμη προόδου για την κοινωνία μας.

Σταθερή στις αξίες της για ακεραιότητα, αξιοπιστία, συνεργασία, επαγγελματισμό και καινοτομία, προχωρεί διαχρονικά σε μετασχηματισμό σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της.

Οι οραματιστές

Η πορεία του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού οργανισμού της Κύπρου ξεκίνησε το 1899. Μια ομάδα Κυπρίων οραματιστών και διορατικών ανθρώπων, με πρωτεργάτη τον Ιωάννη Οικονομίδη, πιστεύοντας στην ιδέα της αποταμίευσης και του Συνεργατισμού, αποφασίζουν να προχωρήσουν σε ένα πρωτόγνωρο για την εποχή εγχείρημα.

Το νησί, τη δεδομένη χρονική περίοδο, βρίσκεται υπό την κυριαρχία των Βρετανών. Οι Κύπριοι, κυρίως αγρότες, δουλεύουν για το μεροκάματο πληρώνοντας υψηλές φορολογίες που πνίγουν κάθε ελπίδα και προοπτική για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιού.

Η Πρωτοχρονιά του 1899 σηματοδοτεί την αρχή μιας πορείας που θα γράψει ιστορία μέχρι και τους σύγχρονους χρόνους. Ιδρύεται το Ταμιευτήριο «Η Λευκωσία», το οποίο μετεξελίσσεται σε Τράπεζα Κύπρου. Το Ταμιευτήριο συγκεντρώνει εβδομαδιαίως κεφάλαιο και ο κάθε καταθέτης έχει τη δυνατότητα ν’ αγοράσει μία μετοχή καταθέτοντας ένα σελίνι την εβδομάδα για πέντε χρόνια, για κάθε μετοχή που θέλει να αποκτήσει.

1909, Εξουσιοδότηση μετόχων για εγγραφή του Ταμιευτηρίου «Η Λευκωσία» ως ανωνύμου εταιρείας.

Η πρώτη Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο του 1900. Τρία χρόνια μετά, τον Φεβρουάριο του 1912, οι μέτοχοι υπογράφουν συμβόλαιο για μετατροπή του Ταμιευτηρίου σε «ανώνυμον εταιρείαν υπό την επωνυμία Τράπεζα Κύπρου με διάρκεια 30 ετών και με κεφάλαιο 200.000 λιρών διηρημένων εις 50.000 μετοχές αξίας 4 λιρών η καθεμία».

1930, Φωνή της Κύπρου αρ.2249 (2555)

Με το σύνθημα «Η Κύπρος δια τους Κυπρίους», η Τράπεζα Κύπρου επιχειρεί το επόμενο μεγάλο βήμα της, μετά την επιτυχή διαχείριση της κρίσης που σάρωσε τις οικονομίες του κόσμου εξαιτίας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Το μεγάλο όραμα για το «Κοινό Κυπρίων» υλοποιείται με τη συγχώνευση κι άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων στις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου.

Οι ανάγκες για αστική ανάπτυξη αυξάνονται. Έτσι, στις 25 Μαΐου 1944 εγκαινιάζει τις εργασίες της η Κτηματική Τράπεζα, με κεφάλαιο 15.000 λιρών εξ’ ολοκλήρου κατατεθειμένο από την Τράπεζα Κύπρου.

Μέχρι τη δεκαετία του 1950 η Τράπεζα Κύπρου συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής. Στεγάζεται σε ιδιόκτητους χώρους σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό, Μόρφου και Πάφο.

Το 1955, η Τράπεζα επεκτείνεται στο Λονδίνο, ακολουθώντας τους μετανάστες στην αποικιακή μητρόπολη. Με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, η Τράπεζα ιδρύει τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως, στηρίζει την επιχειρηματικότητα και χρηματοδοτεί τις ανάγκες του κόσμου.

1976, Περιοδικό «Παγκόσμιος Ελληνισμός»

Τη δεκαετία του 1970 το Συγκρότημα ιδρύει την εταιρεία Τράπεζα Κύπρου (Επενδύσεις), εξαγοράζει τις μετοχές της Τράπεζας και όλων των εξαρτημένων εταιρειών της, και επεκτείνεται και σε μη τραπεζικούς κλάδους.

Οι καινοτομίες μιας άλλης εποχής

Πάντοτε πρωτοπόρος, προχωρεί σε κινήσεις καινοτόμες για την εποχή. Το 1967, βάζει μπρος τη λειτουργία του «Ευλάμπιου», του πρώτου ηλεκτρονικού υπολογιστή, υιοθετώντας τις σύγχρονες τάσεις στη μηχανογράφηση και επεξεργασία στοιχείων. Ο «Ευλάμπιος» προσφέρει τις υπηρεσίες του και σε άλλους οργανισμούς όπως η Cyta, η ΑΗΚ, οι Κυπριακές Αερογραμμές, εκτυπώνοντας τους λογαριασμούς οι οποίοι μέχρι τότε γράφονταν στο χέρι.

«Ευλάμπιος», ο πρώτος ηλεκτρονικός διερευνητής

Το 1974 εγκαθιστά 3 μηχανές Αυτόματης Διανομής Χαρτονομισμάτων στη Λευκωσία με διαφημιστικό σλόγκαν «Μετρητά 24 ώρες το 24ώρο» και εννέα χρόνια αργότερα εκδίδει τη CYCARD πρωτοστατώντας στις συναλλαγές του πλαστικού χρήματος. Εκεί, όμως, που φέρνει την πραγματική επανάσταση είναι με την υπηρεσία CYTEL το 1988, προσφέροντας την επιλογή για τη χρήση μιας γκάμας τραπεζικών υπηρεσιών μέσω τηλεφώνου. Ο Τύπος κάνει λόγο για τον «Κόσμο του Αύριο».

1983, Έκδοση Χρεωστικής Κάρτας CYCARD

Το 1993 ταράζει και πάλι τα νερά με το πρώτο Unman Branch στη Μακαρίου. Ο πελάτης μπαίνει, πραγματοποιεί τις συναλλαγές του χωρίς την ανθρώπινη παρουσία, και φεύγει.

Επίσης, δημιουργεί την πρώτη Mobile Bank, την Αυτοκινητοτράπεζα, ένα λεωφορείο εποχής, που ταξιδεύει στα χωριά και εξυπηρετεί τον κόσμο της υπαίθρου και λειτουργεί το πρώτο drive in κατάστημα εξυπηρέτησης στη Λεμεσό, όπου το κοινό μπορεί να πραγματοποιεί τις συναλλαγές του χωρίς να κατεβαίνει από το αυτοκίνητό του.

Οι εξελίξεις τρέχουν με την τουρκική εισβολή του 1974 να βρίσκει την Τράπεζα δίπλα στον κυπριακό λαό. Προσφέρει 50.000 λίρες στο Ταμείο Ανακουφίσεως Παθόντων, προχωρεί σε πλήρη απόσβεση χρεών και αποσύρει αγωγές που είχαν κινηθεί κατά πελατών της.

6. 1974, το χαρακτηριστικό λεωφορείο της αυτοκινητοτράπεζας για την εξυπηρέτηση της υπαίθρου

Παρά τις απώλειές της, υποκαταστήματα και μετρητά στα κατεχόμενα, αποφασίζει να μην χαρακτηριστεί ως πληγείσα και να εξαιρεθεί από τον Νόμο 54, αποφεύγοντας την προσωρινή μείωση μισθών.

1979, Το πρώτο Drive – In κατάστημα στη Λεμεσό

Τη δεκαετία του 1980 η Τράπεζα Κύπρου πρωταγωνιστεί στην ανοικοδόμηση της χώρας και την ανάκαμψη της οικονομίας. Εξαγοράζει τη Chartered Bank στην Κύπρο και στηρίζει το νέο «οικονομικό θαύμα» με συνετές αποφάσεις.

Οι επεκτάσεις

Το 1991 είναι μια χρονιά σταθμός. Εγκαινιάζει το πρώτο της κατάστημα στην Ελλάδα και την επόμενη χρονιά ιδρύει την Τράπεζα Κύπρου Φάκτορς στην Κύπρο. Το 1996 λειτουργεί ως η πρώτη ελληνόφωνη υπεράκτια τράπεζα στο Guernsey, στα Channels Islands και το 1997 λειτουργεί το πρώτο κατάστημα της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, αφήνει το κοινωνικό της αποτύπωμα στον Πολιτισμό και την Υγεία. Σταθμοί ορόσημο στην πορεία της αποτελεί η ίδρυση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου (1984) και το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου (1996).

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου. Εδώ στεγάζονταν τα Κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας μέχρι το 1993

Την ίδια χρονιά δημιουργείται και ο θεσμός «Αλυσίδα Ζωής» για την ενίσχυση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου και της Πορείας Χριστοδούλας.

Παραμονές του 21ου αιώνα, η Τράπεζα εισάγει τις μετοχές της  στο Χρηματιστήριο Αθηνών και επίσης το 2000, δημιουργεί την Τράπεζα Κύπρου Αυστραλίας και λειτουργεί τα πρώτα της καταστήματα. Το 2007 εγκαινιάζονται οι εργασίες στη Ρωσία και τη Ρουμανία και το 2008 η Τράπεζα Κύπρου εξαγοράζει την AvtoZAZbank στην Ουκρανία  και το 80% του κεφαλαίου της Uniastrum Bank στη Ρωσία.

Η οικονομική κρίση δεν αργεί να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο, καθώς αρχίζει να κλυδωνίζει την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η πώληση της Τράπεζας Κύπρου Αυστραλίας Λτδ το 2011 οριοθετεί το τέλος της εποχής της ανάπτυξης. Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με τις εγχώριες πολιτικοοικονομικές συνθήκες οδηγούν τις δυο μεγαλύτερες τράπεζες του νησιού σε αδιέξοδο.

Κτήριο Διοίκησης, Αγία Παρασκευή

Η κρίση θα συνεχιστεί μέχρι το 2014. Καθοριστική για την πορεία ανάκαμψης αποδεικνύεται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους €1 δισ. και η συμμετοχή ξένων επενδυτών στη μετοχική δομή του Συγκροτήματος, τη μεγαλύτερη ενιαία επένδυση στην ιστορία του χρηματοοικονομικού συστήματος της Κύπρου.

Τα επόμενα χρόνια με πρόεδρο του Δ.Σ. τον Tζόζεφ Άκερμαν και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Τζον Χούριγκαν, η Τράπεζα καταφέρνει το ακατόρθωτο. Τον Ιανουάριο του 2017 αποπληρώνει τη χρηματοδότηση από τον ELA, μια κληρονομιά της Λαϊκής Τράπεζας, σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναφέρονται σε πραγματικό «οικονομικό επίτευγμα». Τον ίδιο μήνα, η Τράπεζα επιστρέφει στις διεθνείς αγορές με την έκδοση Δευτεροβάθμιου Κεφαλαίου (Tier 2) ύψους €250 εκατ. Μια νέα σελίδα εγκαινιάζεται στη σύγχρονη ιστορία της.

Ορόσημα στην ιστορία της Τράπεζας

1899

  • Ιδρύεται και λειτουργεί το Ταμιευτήριο «Η Λευκωσία».

1909, Εξουσιοδότηση μετόχων για εγγραφή του Ταμιευτηρίου «Η Λευκωσία» ως ανωνύμου εταιρείας.

1912

  • Το Ταμιευτήριο μετονομάζεται σε «Τράπεζα Κύπρου»

1930, Φωνή της Κύπρου αρ.2249 (2555)

1943

  • Η Τράπεζα Κύπρου συγχωνεύεται με τραπεζικά ιδρύματα άλλων πόλεων.
  • Υιοθετείται το «Κοινό Κυπρίων» ως έμβλημά της.

1976, Περιοδικό «Παγκόσμιος Ελληνισμός»

1955

  • Ιδρύεται η Τράπεζα Κύπρου (Λονδίνο).

1967

  • Λειτουργεί ο Ηλεκτρονικός Διερευνητής «Ευλάμπιος».

«Ευλάμπιος», ο πρώτος ηλεκτρονικός διερευνητής

1974

  • Στηρίζει την οικονομία μετά την τουρκική εισβολή.

1980

  • Εξαγοράζει τη Chartered Bank στην Κύπρο.

1983

  • Εκδίδεται η χρεωστική κάρτα CYCARD

1983, Έκδοση Χρεωστικής Κάρτας CYCARD

1984

  • Ιδρύεται το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου.

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου. Εδώ στεγάζονταν τα Κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας μέχρι το 1993


1. Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου. Εδώ στεγάζονταν τα Κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας μέχρι το 1993

1987

  • Αναπτύσσεται Δίκτυο Αυτόματων Τραπεζικών Μηχανών με το όνομα CYBANK 24.

1988

  • Εισάγεται η CYTEL για χρήση μεγάλου φάσματος τραπεζικών υπηρεσιών μέσω τηλεφώνου.
  • Το Ηλεκτρονικό Κέντρο αναβαθμίζεται σε Υπηρεσία Πληροφορικής και Τεχνολογίας.
  • Υλοποιείται σχέδιο ανάπτυξης στον τομέα της σύγχρονης τεχνολογίας (Information Technology Strategy).

1991

  • Λειτουργεί το πρώτο κατάστημα της Τράπεζας στην Ελλάδα.
  • Ιδρύεται το Ιατρικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου.

1992

  • Λειτουργεί η Superbank, το νέο ηλεκτρονικό σύστημα σύνδεσης πελατών με την Τράπεζα.

1994

  • Αρχίζει η υλοποίηση του σχεδίου «Μεταμόρφωση» για αυτοματοποίηση όλων των λειτουργικών διαδικασιών.

1995

  • Ιδρύεται το Γραφείο Αντιπροσωπείας στη Νότιο Αφρική
  • Λειτουργεί η πρώτη ΑΤΜ Drive-In και το πρώτο πλήρως αυτοματοποιημένο κατάστημα 24ωρης εξυπηρέτησης.
  • Εισάγονται οι κάρτες Direct για απευθείας πληρωμές από τον τρεχούμενο λογαριασμό του πελάτη.

1996

  • Ιδρύεται η υπεράκτια τράπεζα Bank of Cyprus (Channel Islands).
  • Δημιουργείται το Γραφείο Αντιπροσωπείας στον Καναδά (Τορόντο).

1997

  • Λειτουργεί το πρώτο κατάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

1998

  • Ιδρύεται το Γραφείο Αντιπροσωπείας στη Ρωσία (Μόσχα).
  • Λειτουργεί το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου.

1999

  • Το Συγκρότημα προχωρεί σε αναδιάρθρωση και οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου (Επενδύσεις) αντικαθίστανται με μετοχές της Τράπεζας Κύπρου.
  • Ιδρύεται το Γραφείο Αντιπροσωπείας στη Ρουμανία (Βουκουρέστι).
  • Λειτουργεί το Internet Banking.

2000

  • Η μετοχή του Συγκροτήματος εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
  • Ιδρύεται η Τράπεζα Κύπρου Αυστραλίας
  • Εισάγεται η Sunmiles Visa και η Internet Visa.

2002

  • Εισάγεται νέα τεχνολογική υποδομή συστημάτων πληροφορικής για τα καταστήματα της Τράπεζας.
  • Εισάγεται το Digipass από την Υπηρεσία Direct Banking για ασφάλεια των διαδικτυακών συναλλαγών.
  • Εισάγεται νέα πλατφόρμα εργασίας κάτω από Windows 2000.

2004

  • Συγχωνεύονται οι εργασίες της Τράπεζας Κύπρου (Λονδίνο) με το κατάστημα της Τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

2007

Αρχίζουν οι τραπεζικές εργασίες στη Ρουμανία και τη Ρωσία.

2008

  • Αρχίζουν οι τραπεζικές εργασίες στην Ουκρανία μέσω της εξαγοράς της AvtoZAZbank.
  • Εξαγοράζεται το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Uniastrum Bank στη Ρωσία.

2011

  • Πωλείται η Τράπεζα Κύπρου Αυστραλίας Λτδ.

2012

  • Η Τράπεζα υποβάλλει αίτηση για κρατική κεφαλαιακή στήριξη.

2013

  • Η Τράπεζα τίθεται σε καθεστώς εξυγίανσης, από τις 24 Μαρτίου μέχρι τις 30 Ιουλίου, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup.
  • Ανακεφαλαιοποιείται και αναδιαρθρώνεται μέσω Διάσωσης με Ίδια Μέσα.
  • Αποκτούνται οι ασφαλισμένες καταθέσεις και η πλειοψηφία των περιουσιακών στοιχείων και των δανείων της Λαϊκής Τράπεζας Λτδ.

2014

  • Επιτυγχάνεται η συμμετοχή ξένων/εταιρειών.

2015

  • Πωλείται η Uniastrum Bank Ρωσίας

2017

  • Αποπληρώνεται η χρηματοδότηση από τον ELA.
  • Εισάγονται οι μετοχές της Bank of Cyprus Holdings Public Limited Company στο Αξιών του Λονδίνου

2018

  • Επιτυγχάνεται συμφωνία για πώληση των θυγατρικών της εταιρειών στην Αγγλία.

2019

  • Ολοκληρώνεται η πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου, γνωστό ως «Project Helix».

2020

  • Επιτυγχάνεται συμφωνία για την πώληση του «Project Helix 2».
  • Δημιουργείται το Δίκτυο Υποστήριξης #SupportCY.

Η ψηφιακή μεταμόρφωση και το όραμα CYON

Σήμερα η Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται σε μια νέα πορεία μεταμόρφωσης, εκσυγχρονισμού και αλλαγών: αλλαγών ψηφιακών και λειτουργικών, αλλαγών που αφορούν τον τρόπο σκέψης, κουλτούρας, προσφοράς υπηρεσιών και ανθρώπινου δυναμικού.
Η νέα πρωτοποριακή ψηφιακή «επανάσταση» ενσωματώνεται σε ένα φιλόδοξο και διαχρονικό όραμα, το Cyprus ON (CYON), μια φιλοσοφία και μια νέα προσέγγιση που ξυπνά την ψηφιακή οικονομία της Κύπρου, δημιουργεί γεγονότα και εξελίξεις στο νησί και ηγείται της μετάβασης του Κοινού Κυπρίων στην ψηφιακή εποχή.

Η Τράπεζα αναβαθμίζει την γκάμα των ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών της, καλλιεργεί ψηφιακή κουλτούρα ανάμεσα στο ανθρώπινο δυναμικό της, ενθαρρύνει και εκπαιδεύει το κοινό της Κύπρου ώστε να εξοικειωθεί με τα νέα δεδομένα και να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία. Αναβαθμίζει τις ανέπαφες πληρωμές όπως το Apple Pay για ασφαλείς πληρωμές με κάρτες, το BoC Wallet App, το πορτοφόλι για android κινητά, το QuickPay για πληρωμές χρησιμοποιώντας τον αριθμό κινητού του δικαιούχου και το Garmin Pay για πληρωμές με το smartwatch. Επίσης προσφέρει το Fit Pay για πληρωμές με τη Fitbit συσκευή και το Settle για εύκολη αποστολή και λήψη χρημάτων δωρεάν.

Πρωτοπορεί με ένα νέο άλμα στην ψηφιακή εποχή, εγκαινιάζοντας ένα πρότυπο κατάστημα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τού σύγχρονου πελάτη καθώς και με την ηλεκτρονική υπογραφή, όπως και την αποταμίευση και χρηματοδότηση μέσω των e-loans και e-Notice.

Στο νέο κατάστημα υπάρχει σημείο “Meet and Greet”, στο οποίο εξειδικευμένο προσωπικό της Τράπεζας υποδέχεται τους πελάτες και τους καθοδηγεί ανάλογα με τις ανάγκες εξυπηρέτησής τους ή για πιθανές απορίες.
Το πρώτο καινοτόμο κατάστημα της Τράπεζας διαθέτει ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες διασκέψεων για συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο με τους πελάτες. Ακολουθώντας τις τελευταίες τεχνολογικές τάσεις, όλες οι ταμειακές πράξεις επιβεβαιώνονται με ηλεκτρονική υπογραφή σε pad αντί για την παραδοσιακή υπογραφή σε χαρτί.

Ο οργανισμός συνδεδεμένος άρρηκτα με την ιστορία, τους αγώνες και τις κατακτήσεις του λαού της Κύπρου στέκεται επίσης δίπλα στην κοινωνία. Η πανδημία είναι μόνο η αρχή για να αφήσει ένα νέο κληροδότημα που φέρει το όνομα SupportCY, ένα δίκτυο υποστήριξης για στήριξη ανθρώπων και κρατικών φορέων και υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, με το Κέντρο Καινοτομίας IDEA στηρίζεται η επιχειρηματικότητα και οι νέες ιδέες.

Ένας νέος κόσμος ξημερώνει. Μια νέα αυγή χαράσσει για την Κύπρο και τον κόσμο της. Εδώ η Τράπεζα Κύπρου πρωτοπορεί και δεσμεύεται να στηρίξει και να ενθαρρύνει τις μεγάλες αλλαγές για την κατάκτηση του ψηφιακού και όχι μόνο μέλλοντος.

Κοινωνική υπευθυνότητα και πρωτοπορία

Η Τράπεζα Κύπρου διανύσει αισίως την 13η δεκαετία της ζωής της. Η αρχή έγινε στη Λευκωσία το 1899 ω συνεργατικό ταμιευτήριο και ακολούθησε μερικά χρόνια αργότερα η δημιουργία της Τράπεζας Κύπρου. Σε όλη αυτή την πορεία χαρακτήριζε την Τράπεζα ο κυπροκεντρικός της χαρακτήρας, η πρωτοπορία και η κοινωνική προσφορά. Πράγματα που ισχύουν και σήμερα σημειώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου ο οποίος μας μιλά για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Πώς είναι να βρίσκεται κάποιος επικεφαλής σε ένα τραπεζικό όμιλο 122 ετών;

Το πρωταρχικό αίσθημα είναι εκείνο της ευθύνης.  Αν σκεφθεί κάποιος τι πέρασε αυτός ο Όμιλος από το 1899 μέχρι σήμερα και προπαντός τι αντιπροσωπεύει για την κοινωνία της Κύπρου, το μέγεθος της ευθύνης προκαλεί δέος. Πολλά από τα όσα κτίστηκαν μέσα από μια πορεία σχεδόν 110 ετών γκρεμίστηκαν το 2013-2014, γι αυτό και πρωταρχικός σκοπός ήταν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό που υπήρχε από την κυπριακή κοινωνία προς την Τράπεζα. Και σε μεγάλο βαθμό το έχουμε καταφέρει, τόσο μέσα από την επίτευξη των στόχων μας όπως την μείωση των ΜΕΔ και την αποπληρωμή του ELA,  όσο και μέσα από την αναδιάρθρωση της όλης εξυπηρέτησης του πελάτη.

Πανίκος Νικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος

DNA μέσα από την κοινωνία

Κάθε οργανισμός μέσα από την ιστορία του, την πορεία του, δημιουργεί μια κουλτούρα. Ένα DNA. Ποιο είναι το DNA της Τράπεζας Κύπρου;  

Το DNA της Τράπεζας Κύπρου, είναι το DNA της κυπριακής κοινωνίας. Ένας οργανισμός που πάντα πρωτοπορούσε. Η Τράπεζα Κύπρου δεν είναι απλά ένας οικονομικός οργανισμός.

Η πρωτοπορία από την άλλη είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο αυτού του Ομίλου. Για παράδειγμα η Τράπεζα έφερε στην Κύπρο τον πρώτο υπολογιστή το 1967. Εισήγαγε πρώτη τα ΑΤΜ, την πιστωτική κάρτα, το internet banking, τα mutual  funds, και πολλά άλλα. Δεν ήταν μόνο η πρώτη τράπεζα της Κύπρου, αλλά δημιούργησε και την πρώτη ασφαλιστική που ήταν από κύπριους, για κύπριους, πριν το τέλος της αγγλοκρατίας.  Ήταν επίσης η Τράπεζα που ανέδειξε την γυναίκα στον τραπεζικό εργασιακό χώρο. Πάντα η Τράπεζα είχε μια κουλτούρα πρωτοπορίας και αλλαγής σε ότι αφορά την καινοτομία. Αυτό είναι το DNA μας. Κοινωνική υπευθυνότητα και πρωτοπορία. Αυτό συνεχίζουμε και σήμερα. Κάτω βέβαια από πιο δύσκολες συνθήκες.

2. 1988, Εισάγεται η CYTEL, που δίνει στον πελάτη τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο φάσμα τραπεζικών υπηρεσιών μέσω τηλεφώνου

Η αρχή έγινε το 1899

Η Τράπεζα Κύπρου είχε αρχικά ιδρυθεί το 1899 ως ταμιευτήριο «Η Λευκωσία». 13 χρόνια μετά μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία με το όνομα Τράπεζα Κύπρου. Τι κοινό έχει η σημερινή Τράπεζα Κύπρου με αυτήν του 1899 και του 1912;

Ο στόχος και το όραμα τότε ήταν να δημιουργηθεί ένας οργανισμός που θα χρηματοδοτούσε την κυπριακή κοινωνία, το κυπριακό νοικοκυριό, την κυπριακή επιχειρηματική πρωτοβουλία και την ανάπτυξη του τόπου. Τα ίδια πράγματα ισχύουν και σήμερα. Αν «οι τράπεζες δίνουν δάνεια», εμείς βλέπουμε τις εργασίες μας διαφορετικά: Χρηματοδοτούμε και στηρίζουμε. Είτε αυτό είναι το νέο σου σπίτι, η νέα επιχείρηση, η επέκταση, η απασχόληση που θέλει να κάνει ένας εργοδότης, δικός μας ρόλος δεν είναι «να δώσουμε δάνειο», έτσι απλά, αλλά να στηρίξουμε τα όνειρα και τις επιτυχίες του κάθε κύπριου.

1909, Εξουσιοδότηση μετόχων για εγγραφή του Ταμιευτηρίου «Η Λευκωσία» ως ανωνύμου εταιρείας.

Το «Κοινό Κυπρίων» και το σήμερα

Το 1943 η Τράπεζα, μέσω συγχωνεύσεων επεκτείνεται σε όλες τις πόλεις και υιοθετεί ως έμβλημα το νόμισμα του Κλαύδιου (43 – 44 μ.Χ.), το «Κοινό Κυπρίων». Από τότε μέχρι και το 2013, το Κοινό Κυπρίων ήταν και πράξη, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη μετοχική δομή της Τράπεζας με χιλιάδες μικρούς και μικρομεσαίους μετόχους. Κατείχαν τη μεγάλη πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Σήμερα η Τράπεζα κατά βάση ανήκει σε ξένους και σε πολύ λίγους. Το “Κοινό Κυπρίων” πως ισχύει σήμερα με μια εντελώς διαφορετική μετοχική δομή;

Και σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό των μετόχων της Τράπεζας είναι Κύπριοι. Κατέχουν ένα ποσοστό γύρω στο 30%. Αλλά δεν πρέπει να στεκόμαστε σε αυτό. Η αφοσίωση της Τράπεζας στην Κύπρο, το αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, ο ρόλος μας στην κοινωνική και τεχνολογική καινοτομία – όλα αυτά αποτελούν έκφανση της αφοσίωσης μας στο Κοινό Κυπρίων. Η μετοχική δομή είναι ένα άλλο θέμα. Σήμερα καλούμαστε, σε ένα άλλο επεισόδιο της ιστορίας μας, να τονώσουμε την επανεκκίνηση, να προστατέψουμε την απασχόληση, να στηρίξουμε τις βιώσιμες επιχειρήσεις αλλά και να προστατέψουμε την υγεία των συναδέλφων, των πελατών και των συνεργατών μας. Ακριβώς εκεί έγκειται η οργανική μας σχέση την Κύπρο, την ιστορία της και το μέλλον της, και όχι μόνο στην μετοχική δομή.

Κτήριο Διοίκησης, Αγία Παρασκευή

Το 2013 έγινε μια σημαντική αλλαγή και μεταξύ άλλων η Τράπεζα Κύπρου απορρόφησε τις εργασίες της Λαϊκής Τράπεζας. Τι άφησε στην Τράπεζα αυτή η αλλαγή;

Να ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειας των πρώτων χρόνων μετά το 2013 ήταν να αποπληρωθεί ο ELA που μας άφησε ως κληρονομιά η Λαϊκή Τράπεζα για να μην το υποστεί το κυπριακό δημόσιο και ο φορολογούμενος. Επίσης στο χαρτοφυλάκιο που παραλάβαμε, μαζί με τους καλούς πελάτες, υπήρχαν και ανοίγματα που είτε ήταν ή μετατράπηκαν σε ΜΕΔ, τα οποία σε συνδυασμό με αυτά της Τράπεζας Κύπρου αύξησαν τα ΜΕΔ που έπρεπε να διαχειριστούμε. Αυτές ήταν οι δύο προκλήσεις: το ELA και τα ΜΕΔ που μας πληρονόμησε η κρίση.

Από την άλλη, παραλάβαμε πολλούς ικανούς συναδέλφους οι οποίοι γρήγορα ενσωματώθηκαν πλήρως και έχουν ήδη προσφέρει πολλά. Πλέον δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός στη συνείδηση του προσωπικού με βάση το από πού προήρθαν.

Εξάλλου η Τράπεζα Κύπρου έχει μακράν ιστορία συγχωνεύσεων και έχει διαχρονικά απορροφήσει εργασίες από άλλες τράπεζες όπως στα αρχικά στάδια της ζωής της την Τράπεζα Αμμοχώστου, την Τράπεζα Λάρνακος, την Τράπεζα Μέλισσα στην Πάφο, και πολύ αργότερα την Chartered Bank. Άρα και οι συγχωνεύσεις είναι μέρος του DNA μας.

Ξεφορτώσαμε το ELA από το φορολογούμενο

Μετά έχουμε μια άλλη περίοδο που είναι το 2013 – 2019. Μια δύσκολη και ταυτόχρονα ενδιαφέρουσα περίοδος. Τι κρατάτε από αυτήν;

Πρώτον ότι αποπληρώθηκε ο ELA το 2017. Μην ξεχνάτε ότι μεταφέρθηκε στην Τράπεζα Κύπρου η υποχρέωση της Λαϊκής σε ELA πέραν των €9 δισ. Η επιτυχία αυτή πολλές φορές περνά απαρατήρητη, εν μέρει διότι τα καταφέραμε τόσο ομαλά. Αλλά κανένας εκτός της Τράπεζας δεν πίστευε πως ήταν δυνατό να τα καταφέρουμε. Δεύτερον ότι η Τράπεζα βγήκε στις αγορές το 2014 και έφερε στη χώρα κεφάλαια €1 δισ., τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην Κύπρο. Τρίτον, ήταν η πρώτη τράπεζα που κατάφερε και πούλησε ΜΕΔ, και μάλιστα κάτω από δύσκολες συνθήκες – πρώτα εν μέσω αβεβαιότητας, μετά εν μέσω Πανδημίας. Αλλά το πιο σημαντικό απ’ όλα ήταν η επανάκτηση της εμπιστοσύνης του κόσμου. Και αυτό φαίνεται και μέσα από τους δείκτες εμπιστοσύνης και από τις καταθέσεις.

Πανδημία και επανεκκίνηση οικονομίας

Ακολούθησε η πανδημία που ακόμα μας ταλαιπωρεί. Τι πληγές θα αφήσει στην Τράπεζα η όλη κατάσταση;

Θεωρώ ότι από πλευράς εμπιστοσύνης από τον κόσμο η πανδημία μόνο οφέλη έχει να αφήσει στην Τράπεζα. Το Συγκρότημά μας μέσα στην πανδημία απέδειξε πόσο κοντά είναι στον Κύπριο πολίτη και ενδεικτικά αναφέρω το SupportCy το οποίο έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει σε οποιοδήποτε έχει ανάγκη. Πρόκειται μάλιστα για ένα θεσμό που θα συνεχίσει και μετά την πανδημία. Πάνω από όλα, η προσπάθεια αυτή έδειξε τα ένστικτα της Τράπεζας. Το πρώτο τηλεφώνημα του SupportCy έγινε τρεις ημέρες πριν το πρώτο κρούσμα.

Από την άλλη, η πανδημία έχει ασκήσει σοβαρές πιέσεις στην οικονομία του τόπου. Είχαμε 6 δισ. ευρώ σε δάνεια υπό εννιάμηνη αναστολή και έπρεπε από νωρίς να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση.  Σήμερα, περίπου το 95% των πελατών πληρώνουν τη δόση τους κανονικά.

Να σημειώσω επίσης ότι ξεκινήσαμε την πανδημία με ΜΕΔ στο 30%, κλείσαμε το 2020 με 16% λαμβάνοντας υπόψη την ολοκλήρωση της πώλησης του Helix 2 και με ψηλούς κεφαλαιακούς δείκτες .

Θα ήταν βέβαια ουτοπικό να υποστηρίξει κάποιος ότι η πανδημία δε θα αφήσει τα σημάδια της στην οικονομία και κατ’ επέκταση στο τραπεζικό σύστημα. Θα δημιουργηθούν νέες προκλήσεις στο χαρτοφυλάκιο των Τραπεζών και καινούρια ΜΕΔ το μέγεθος των οποίων ακόμα είναι νωρίς να διευκρινιστεί. Όσο ανακάμπτει η οικονομία, γινόμαστε πιο αισιόδοξοι.  Εμείς από την πλευρά μας είμαστε προετοιμασμένοι και πάνω από όλα αισθανόμαστε πολύ έντονα πως πρέπει να στηρίξουμε τις βιώσιμες επιχειρήσεις για να αποφύγουμε όσο γίνεται και τις επιπτώσεις στην απασχόληση.

Για την κυπριακή οικονομία τι προβλέπετε. Ποια η συνταγή της επανεκκίνησης;

Να πω ότι η κυπριακή οικονομία είναι πολύ μικρή και είναι και πολύ ευέλικτη. Και αν κοιτάξω το 2020 πως εξελίχθηκε ξεκινώντας από το δεύτερο τρίμηνο και βλέποντας πως πήγε το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο, δεδομένων των συνθηκών, η οικονομία πήγε καλά. Άρα εγώ θεωρώ ότι η κυπριακή οικονομία γρήγορα θα επανέλθει αν και θα προκύψουν νέα προβλήματα από την πανδημία.

Υπάρχει απίστευτη ρευστότητα στην αγορά με πολλές καταθέσεις στις Κυπριακές Τράπεζες.Την ίδια στιγμή η ανεργία συγκρατείται σε ελεγχόμενα επίπεδα, ιδιαίτερα σε σύγκριση με άλλες χώρες. Επομένως, εάν καταφέρουμε, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, να αξιοποιήσουμε τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, που πρόκειται για αρκετά σημαντικά ποσά και να κάνουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, τότε η κυπριακή οικονομία πολύ εύκολα θα επανακάμψει. Οι οικονομολόγοι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ εκτιμούν ότι θα φθάσουμε στο επίπεδο του ΑΕΠ που είχαμε πριν την πανδημία πριν το τέλος του 2022.

Κοντά στην κοινωνία με πολλά έργα και δράσεις

Η Τράπεζα Κύπρου προσαρμόστηκε στη νέα εποχή; Διότι το Ταμείο Ανάκαμψης, μεταξύ άλλων, παραπέμπει σε μια πράσινη και ψηφιακή οικονομία.

Η Τράπεζα Κύπρου ήδη κάνει βήματα. Έχουμε συστήσει το Restart Cy. Όπως με το Support Cy και με το Restart Cy, θέλουμε και μπορούμε, να χρηματοδοτήσουμε και να συνεισφέρουμε μαζί με το κράτος στην ανάπτυξη της οικονομίας. Εμείς ως Τράπεζα είμαστε έτοιμοι.

Στην Τράπεζα η ψηφιακή μας μεταμόρφωση προχώρησε και προχωρά και αυτή τη στιγμή δεν έχουμε να ζηλέψουμε οτιδήποτε όχι από οποιαδήποτε κυπριακή τράπεζα, αλλά από οποιαδήποτε τράπεζα στην κεντρική Ευρώπη.

Θα αναφέρω δύο χαρακτηριστικά στοιχεία. Σήμερα το 75% των πελατών συναλλάσσεται ψηφιακά και το 85% των συναλλαγών γίνονται ψηφιακά.

Σε όλη αυτή την πορεία των 122 ετών, υπάρχει κάτι, κάποιο περιστατικό που έχετε ακούσει, διαβάσει ή και έχετε ζήσει εσείς ο ίδιος στην Τράπεζα που θέλετε να μας διηγηθείτε;

Όταν προβεί κανείς σε μια ανασκόπηση αυτής της μεγάλης ιστορίας, ιδίως τι έχει κάνει η Τράπεζα σε κοινωνικό επίπεδο, τότε υπάρχουν πολλά πράγματα. Όπως για παράδειγμα το Ογκολογικό Κέντρο που δημιουργήσαμε το 1996. Μέχρι σήμερα έχουμε δώσει €70 εκατ. για το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου, ένα ποσό που αυξάνεται κάθε χρόνο. Υπάρχει επίσης το Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, ένα πολύ σημαντικό Ίδρυμα που λειτουργεί και προσφέρει από το 1984. Είναι το Κέντρο Καινοτομίας IDEA. Ένα πρωτοποριακό κέντρο που δίνει ευκαιρία σε νέους να υλοποιήσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες.

Βλέποντας το παρελθόν, βλέπουμε πολλές κινήσεις- κατά τη διάρκεια των πολέμων, ή ακόμα και της Πανδημίας του 1917. Αρνήθηκε η Τράπεζα να υποβάλει αίτηση για να κριθεί ως πληγείσα το 1974, παρόλο που πληρούσε όλα τα κριτήρια, ή όταν πλήρωσε όλους τους μισθούς των πολιτικών κρατουμένων του 1955-1959. Η λίστα είναι ατέλειωτη.

Αυτή είναι η Τράπεζα Κύπρου. Και ο σκοπός είναι να συνεχίσουμε και να βρούμε τρόπους να προσφέρουμε περισσότερα.

Τα πιο πάνω είναι δράσεις στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Τράπεζας;

Είναι πολύ περισσότερα από Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Θέλουμε να είμαστε κάτι παραπάνω από μια Τράπεζα. Και πλέον είναι και το γνωστό ESG, Environmental, Social and Governance (περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση) το οποίο θέλουμε σιγά σιγά να ενσωματώσουμε στην κλασική Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Η Τράπεζα της επόμενης εποχής

Ποιοι οι στόχοι της Τράπεζας για το επόμενο διάστημα;

Πρέπει να ολοκληρώσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να τα μειώσουμε σε μονοψήφιο ποσοστό από το 16% που είναι σήμερα. Είναι ένας στόχος που εκτιμούμε ότι θα υλοποιηθεί εντός του επόμενου έτους. Απ’ εκεί και πέρα στοχεύουμε σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο να αφουγκράζεται τις σημερινές συνθήκες και να στηρίζεται στην ψηφιακή μεταμόρφωση. Στόχος είναι να είμαστε ένας επικερδής οργανισμός που θα ανταμείβει τους μετόχους του αλλά, από την άλλη, να είναι σε θέση να συνεχίσει να προσφέρει όλα αυτά που προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια. Και σε ότι αφορά στον πολιτιστικό τομέα και στην υγεία με το Ογκολογικό και στην καινοτομία με το Κέντρο IDEA και σε οτιδήποτε άλλο.

Την ίδια στιγμή επικεντρωνόμαστε σε αυτό που μας χαρακτηρίζει. Να είμαστε πρωτοπόροι παντού και ιδιαίτερα πρωτοπόροι στην ψηφιακή μεταμόρφωση. Όχι μόνον της Τράπεζας που εξάλλου εμείς είμαστε πολύ μπροστά, αλλά και ολόκληρης της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας. Η Κύπρος πρέπει να επιταχύνει την ψηφιακή της μεταμόρφωση. Πρόκειται για εθνικό ζήτημα.

Ως Τράπεζα προσπαθούμε να σπρώξουμε τα πράγματα μπροστά όσο μπορούμε και όσο μας επιτρέπει ο ρόλος μας. Επαναλαμβάνω όμως ότι τα πράγματα δεν εξαρτούνται μόνο από εμάς. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα. Εμείς ως Τράπεζα έχουμε εισαγάγει την ηλεκτρονική υπογραφή και την αξιοποιούμε. Αλλά ο χρήστης της υπογραφής αυτής δεν μπορεί να την αξιοποιήσει στο δημόσιο, με σκοπό να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, να επιταχυνθεί η εξυπηρέτηση του πολίτη, να μειωθούν τα έξοδα και να ενισχυθεί πολίτης να τη χρησιμοποιήσει; Στο κτηματολόγιο, στον Έφορο Εταιρειών, που αλλού; Σχεδόν πουθενά. Άρα έχουμε υποχρέωση να σπρώξουμε και τη χώρα προς αυτή την κατεύθυνση διότι διαφορετικά θα χαθεί μια σημαντική ευκαιρία για όλους.

Τι μας επιφυλάσσει η Τράπεζα σε ότι αφορά τις ψηφιακές εφαρμογές;

Προς το τέλος αυτού του χρόνου και τον επόμενο χρόνο, θα δείτε σημαντικά πράγματα σε ψηφιακές υπηρεσίες που δεν έχουν καμία σχέση με την Κύπρο. Δεν έχουμε επιλογή. Πρέπει να προχωρήσουμε και ως κοινωνία και ως οικονομία και βεβαίως ως Τράπεζα Κύπρου. Ήδη έχουμε στηρίξει κινήσεις, όχι δημοσίως, αλλά μέσα από την τεχνογνωσία μας, και είμαστε στη διάθεση της Πολιτείας για να στηρίξουμε κι άλλες.

Είμαστε παραπάνω από μια τράπεζα

Πώς θέλετε να κλείσουμε αυτή τη συνέντευξη;

Θα τονίσω ξανά ότι αυτός ο Οργανισμός είναι παραπάνω από μια τράπεζα. Κι αυτό αποδεικνύεται από την ιστορία του Οργανισμού ο οποίος παρεμπιπτόντως έχει δυο φορές την ηλικία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άρα με το να προχωρήσουμε με το νέο επιχειρηματικό μας μοντέλο με επίκεντρο την τεχνολογία και την ψηφιακή μεταμόρφωση, νομίζω ότι θα αποτελέσουμε ξανά τον πυλώνα της κυπριακής οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα, για την επόμενη δεκαετία. Δηλαδή, με δυο λόγια, θα συνεχίσουμε την ιστορία του “Κοινό Κυπρίων” έχοντας υπόψη ότι είμαστε καινοτόμοι και πρωτοπόροι σε ότι κάνουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε καινοτόμα στοιχεία, προϊόντα και διαδικασίες στην κυπριακή κοινωνία και όχι στην Τράπεζα Κύπρου μόνο. Διότι με το να είμαστε εμείς ψηφιακά πανέτοιμοι αλλά όχι ο πελάτης μας ή οι υπόλοιποι συντελεστές της οικονομίας, δεν έχει νόημα. Πρέπει να δούμε όλοι μπροστά και να προχωρήσουμε με πιο γοργά βήματα.

Παρόλα αυτά, εμείς σαν Τράπεζα Κύπρου, θα πρέπει να είμαστε βήματα μπροστά από τους πελάτες μας και να είμαστε πανέτοιμοι να τους υποδεχτούμε όταν φτάσουν, όπως πολλές φορές έχει γίνει στο παρελθόν.

Διεύθυνση.

Οδός Στασίνου 51, Στρόβολος,
Τ.Θ. 21472,
1599 Λευκωσία,
Κύπρος

Τηλέφωνο.

800 00 800