ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ

Μια νέα ασφαλιστική 70 χρόνων

Η ασφαλιστική εταιρεία, «Γενικές Ασφάλειες», κλείνει φέτος 70 χρόνια ζωής. Η αρχή έγινε στις 6 Νοεμβρίου 1951 όταν η εταιρεία ιδρύθηκε από την Τράπεζα Κύπρου και την Κτηματική Τράπεζα Κύπρου με την επωνυμία «Γενικαί Ασφάλειαι Κύπρου Λτδ» και με κεφάλαιο £150.000. Σε αυτή την πολύχρονη πορεία, η Εταιρεία ήταν και συνεχίζει να είναι στις ηγέτιδες εταιρείες στον κλάδο της ασφάλισης, προσφέροντας μία μεγάλη γκάμα ασφαλιστικών προϊόντων που καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών των πελατών της.

Μια νέα ασφαλιστική 70 χρόνων

Η ασφάλιση αλλάζει συνεχώς και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο καλούνται να είναι ευέλικτες και να βελτιώνουν διαρκώς το λειτουργικό τους μοντέλο. Έτσι μόνο αντέχουν στο χρόνο. Τα 70 χρόνια ιστορίας των Γενικών Ασφαλειών είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα επιτυχίας.

Το πιστοποιητικό εγγραφής της Εταιρείας στο Λονδίνο (1951).

Το πρώτο βήμα

Αρχές της δεκαετίας του 1950 και οι ανάγκες της αγοράς δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ύπαρξη μιας τοπικής ασφαλιστικής εταιρείας που θα ανταποκρινόταν και θα υπηρετούσε αυτό το σκοπό. Το τότε Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, λαμβάνοντας υπόψη τη λειτουργία 55 τουλάχιστον ξένων ασφαλιστικών εταιρειών έναντι καμίας τοπικής, αποφασίζει, με γνώμονα το γόητρο και το συμφέρον της αλλά και του τόπου, να ιδρύσει ασφαλιστική εταιρεία. Επειδή ο κυπριακός νόμος απαγόρευε την ίδρυση ασφαλιστικών εταιρειών στην Κύπρο, η εταιρεία εγγράφεται στο Λονδίνο υστέρα από πολλές δυσκολίες και διατυπώσεις. Στις 6 Νοεμβρίου 1951, με την επωνυμία «Γενικαί Ασφάλειαι Κύπρου Λτδ» και με κεφάλαιο £150.000, Τράπεζα Κύπρου και Κτηματική Τράπεζα Κύπρου, χαράσσουν την πρώτη σελίδα στην ιστορία της νέας ασφαλιστικής εταιρείας.

Το 1952 θα αποτελέσει μια ξεχωριστή χρονιά για τις Γενικές Ασφάλειες έτος κατά το οποίο αρχίζει η λειτουργία τους με τον Κλάδο Πυρός. Το ημερολόγιο έγραφε 14 Ιανουαρίου. Μέχρι το τέλος της χρονιάς είχαν συναφθεί 563 ασφαλιστικά συμβόλαια που αντιπροσώπευαν «Ασφαλισθέν Κεφάλαιον» ύψους £1.588.599. Αντασφαλιστική εταιρεία ήταν η «The Mercantile and General Reinsurance Company Ltd» μέχρι ποσοστού 90-95%.

Ένα παλιό λογότυπο της Εταιρείας.

Το Κτήριο της Λήδρας

Νωρίς νωρίς η Εταιρεία φροντίζει να εξασφαλίσει στέγη. H Ledra Estates Ltd η οποία ανήκει κατά 50% στις Γενικές Ασφάλειες και κατά 50% στην Ελένη Σίμου Μενάρδου ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1953 με στόχο την αγορά ακινήτων στο κέντρο της Λευκωσίας.  Η Εταιρεία, αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο, προχώρησε «προς αγοράν παρά της κας Ελένης Σίμου Μενάδρου του κεντρικώτατου κτήματος εις την αρχήν της οδού Λήδρας, εις το οποίον σήμερον στεγάζεται το ξενοδοχείο «Αλμκήνη» προς τον σκοπόν της ανεγέρσεως νέου συγχρονισμένου κτηρίου…».  H Ledra Estates Ltd αγόρασε και το παλαιό εργοστάσιο Διανέλλου και Βεργόπουλου.

Οι εχθροπραξίες που έλαβαν χώρα το 1958 ήταν μία μεγάλη δοκιμασία για τον πληθυσμό. Ήταν όμως και η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τη νεοϊδρυθείσα Εταιρεία που κλήθηκε να καταβάλει αποζημιώσεις για καταστροφές από πυρκαγιές που ξέσπασαν εξαιτίας των επεισοδίων.

Αρχείο καταχώρησης Απαιτήσεων 1961.

Οι ανάγκες καθορίζουν την πορεία

Κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πορεία των Γενικών Ασφαλειών και στη μορφή που απέκτησε η εταιρεία. Χρόνο με χρόνο οι απαιτήσεις για αποζημιώσεις αυξάνονται. Έτσι, δημιουργούνται διάφορα αρχεία π.χ. Αρχείο Καταχώρησης Απαιτήσεων (1961) κάποια από τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα.

Τα χρόνια που ακολουθούν αναδεικνύουν την ανάγκη μίας ακόμη ασφάλισης. Την εξασφάλιση της περιουσίας των πολιτών έναντι κλοπών και διαρρήξεων.

Έγγραφο ασφαλιστικής κάλυψης (1975).

Νέα ασφαλιστικά σχέδια

Η Εταιρεία στη συνέχεια εισάγει στην αγορά και νέα σχέδια ασφαλίσεως, όπως:

  • Ασφάλεια για απώλεια κερδών από πυρκαγιά
  • Ασφάλεια ανεγέρσεως και κατασκευής έργων
  • Ασφάλεια μηχανημάτων
  • Ασφάλεια προσωπικών αυχημάτων

Δεν είναι μόνο οι κοινωνικές αλλαγές που απαιτούσαν νέα προιόντα. Ο ασφαλιστικός κλάδος κατά τη δεκατίεα του 1980 χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό. Το 1985 λειτουργούσαν 46 ασφαλιστικές εταιρείες στην Κύπρο. Τότε, οι Γενικές Ασφάλειες προσέφεραν ασφαλιστικά σχέδια και στους δύο Κλάδους ασφάλισης (Ζωής και Περιουσίας/Ευθύνης) ικανοποιώντας τις ανάγκες για ιδιωτική και ομαδική ασφάλιση παρέχοντας προστασία, ασφάλεια και επένδυση. Παρά τον έντονο ανταγωνισμό, οι Γενικές Ασφάλεις κατείχαν την πρώτη θέση στα συνολικά ασφάλιστρα.

Ο πολιτισμός και κοινωνία σε πρώτο πλάνο

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι Γενικές Ασφάλειες προέβαλαν την πολιτιστική τους ταυτότητα. Σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου υπήρξαν σημαντικές και αξιόλογες δραστηριότητες που άφησαν το στίγμα τους στον τόπο. Η συμβολή και η στήριξη της Εταιρείας στην Πολιτεία ήταν επίσης σημαντική. Ως μέλος της κοινωνίας οι Γενικές Ασφάλειες προσπαθούν, αρχές της δεκαετίας του 90’, να συμβάλουν στην ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου και  διοργανώνουν συναυλίες με τον τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα για την άμυνα που χαρακτηρίζονται από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας ως «Υπερσυναυλίες Εθνικής Προσφοράς».

Άλμα στην τεχνολογία

Οι Γενικές Ασφάλειες απόλυτα ταυτισμένες στο πέρασμα του χρόνου με την πρωτοτυπία εγκαθιδρύουν το θεσμό της Τραπεζασφάλισης (Bancassurance) που θα χαρακτηριστεί ως η τελευταία καινοτομία στο χρηματοοικονομικό τομέα.

Την ίδια περίοδο καταγράφεται ακόμα ένα άλμα για την Εταιρεία. Το 1997 ολοκληρώνεται η  εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης και διαχείρισης αρχείων της Εταιρείας το οποίο συμβάλει σημαντικά στη μείωση των λειτουργικών εξόδων και στην καλύτερη διεξαγωγή των εργασιών της.

Ορόσημο το 2000

Το έτος 2000 ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για τις Γενικές Ασφάλειες. Τα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας καταγράφουν αξιοσημείωτη αύξηση. Πρόσθετα, σημαντική πρόοδος σημειώνεται στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της. Τα δύο ορόσημα που είχαν επιτευχθεί ήταν η εξασφάλιση άδειας επέκτασης της Εταιρείας στην Ελλάδα και η δυνατότητα απ’ ευθείας πωλήσεων των ασφαλιστηρίων της μέσω τηλεφώνου.

Η εισαγωγή της ασφάλισης μέσω τηλεφώνου ήταν μια ακόμη πρωτοποριακή κίνηση των Γενικών Ασφαλειών.

Υιοθετώντας την τελευταία τεχνολογία της εποχής, η πρωτοποριακή υπηρεσία με το όνομα «Τηλευθεία» ολοκληρώθηκε και εισήχθηκε στην κυπριακή αγορά το 2000 παρέχοντας την ευκαιρία στους πελάτες να αγοράσουν ασφάλιση οχήματος μέσω τηλεφώνου. Ήταν μία κίνηση που εκμηδένιζε τις παραδοσιακές, γραφειοκρατικές διαδικασίες ασφάλισης.

Το μεγάλο άνοιγμα

Συμβαδίζοντας με τη στρατηγική του για επέκταση των εργασιών της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα, το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου εξασφαλίζει άδεια από τις αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας για να προσφέρει ασφαλιστικές υπηρεσίες και προϊόντα στην Ελλάδα. Έτσι, το 2001 θα τεθεί σε λειτουργία το υποκατάστημα των Γενικών Ασφαλειών Κύπρου στην Ελλάδα υπό την εμπορική επωνυμία Κύπρου Ασφαλιστική. Αυτή η στρατηγική κίνηση θα επιτρέψει στην Εταιρεία να  παρέχει ασφαλιστικές υπηρεσίες και προϊόντα και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση στο πελατολόγιο της Τράπεζας Κύπρου Ελλάδος, να δημιουργήσει ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο μέσω προσεκτικής αξιολόγησης και αποδοχής κινδύνων και να αξιοποιήσει συνέργειες με άλλα τμήματα του Συγκροτήματος της Τράπεζας.

Λογότυπο Κύπρου Ασφαλιστικής.

Δίπλα στον πελάτη

H αναπτυξιακή πορεία και η σημαντική αύξηση στην παραγωγή ασφαλίστρων και στα μερίδια αγοράς αποτυπώνεται μέσα από την επέκταση της εταιρείας. Το 2003 έγινε αναδιοργάνωση των κεντρικών υπηρεσιών της Εταιρείας και δημιουργήθηκε υποκατάστημά της στη Λευκωσία.

Από το τηλέφωνο στο site

Από την Τραπεζασφάλιση και την Τηλευθεία, στο διαδίκτυο. Οι Γενικές Ασφάλειες είναι η πρώτη εταιρεία που προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα ασφάλισης μέσω διαδικτύου. Βρισκόμαστε στο 2017 και το κοινό μέσω του www.gic.com.cy μπορεί να συμπληρώσει πρόταση οχημάτων, κατοικιών, ταξιδιού, κυνηγού, οδηγών να ενημερωθεί για το κόστος ασφάλισης και να ολοκληρώσει την αγορά του ασφαλιστηρίου του με χρέωση τραπεζικής κάρτας.

Εφαρμογή Genikes App με δυνατότητα υποβολής Απαίτησης μέσω κινητού.

Genikes App

Μπαίνουμε στη νέα δεκαετία και οι Γενικές Ασφάλειες πρωτοπορούν και πάλι και εμπλουτίζουν την Εφαρμογή Genikes App με τη δυνατότητα υποβολής Απαίτησης μέσω κινητού. Κάθε ασφαλισμένος με τις Γενικές Ασφάλειες θα μπορεί πλέον να υποβάλλει Απαίτηση για ζημιά στο όχημά του που αφορά ανεμοθώρακα ή άλλη ζημιά στο όχημά του (νοουμένου ότι δεν εμπλέκεται τρίτο όχημα) μέσω του Genikes App άμεσα, χωρίς διαδικασίες και χωρίς χρονοτριβές.

Παράλληλα, το Genikes App συνεχίζει να… «σας βρίσκει όπου κι αν βρίσκεστε. Με το Genikes App η οδική βοήθεια φτάνει κοντά σας με το πάτημα ενός κουμπιού!  Χρησιμοποιώντας GPS tracking, το Genikes App μπορεί να εντοπίσει ακριβώς την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το όχημά σας. Έτσι, σε περίπτωση ατυχήματος ή ανάγκης για οδική βοήθεια, το Genikes App θα σας εντοπίσει μέσω GPS και η υπηρεσία οδικής βοήθειας θα φθάσει κοντά σας, όπου και αν βρίσκεστε».

Οι Γενικές Ασφάλειες διατηρούν τον ηγετικό ρόλο στη βιομηχανία και χαρακτηρίζονται ως μία από τις μεγαλύτερες και τις πλέον αξιόπιστες ασφαλιστικές εταιρείες της Κύπρου.

Η στήριξη στην κοινωνία συνεχίστηκε και κατά την πανδημία

Τα μεγάλα, απρόσμενα γεγονότα δοκιμάζουν πάντοτε τις αντοχές του επιχειρείν. Η εμφάνιση της COVID-19 στην Κύπρο άλλαξε τις προτεραιότητες των Γενικών Ασφαλειών αλλά όχι τους στόχους τους. Η πανδημία βρίσκει την Εταιρεία σε μια περίοδο επένδυσης σε ψηφιακά κανάλια εξυπηρέτησης. Όχι μόνο δεν διακόπτει την ανάπτυξή τους αλλά η ειλημμένη απόφαση επιταχύνεται.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, για τις Γενικές Ασφάλειες, «πρώτη έγνοια κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης ήταν το προσωπικό, οι πελάτες οι συνεργάτες. Ήταν όμως και μια στιγμή κατά την οποία ευπαθείς ομάδες είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη φροντίδας. Έτσι, αρωγοί στον επαναπατρισμό ευπαθών ομάδων οι Γενικές Ασφάλειες χρηματοδοτούν αεροπορική πτήση για τον επαναπατρισμό πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, σε συντονισμό με την Πολιτεία». Από την εταιρεία προσθέτουν ότι, «αυτή δεν είναι η μόνη φορά στη σύγχρονη τους ιστορία που θα δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο. Οι καταστροφικές πυρκαγιές της ορεινής Λάρνακας και Λεμεσού θα ευαισθητοποιήσουν τις Γενικές Ασφάλειες οι οποίες προσφέρουν το καλοκαίρι του 2021 ένα πλήρως εξοπλισμένο όχημα έκτακτης ανάγκης παντός εδάφους (ATV) στο Crisis And Disaster Support Centre του οργανισμού Reaction στο πλαίσιο του Δικτύου SupportCY της Τράπεζας Κύπρου. Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκτέλεσης των συμβατικών τους υποχρεώσεων θα ανταποκριθούν άμεσα για διευθέτηση των απαιτήσεων  των πελατών τους που πλήγηκαν από την πυρκαγιά», σημειώνουν από την εταιρεία.

Η νέα εταιρική ταυτότητα

Το 2021 χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη αλλαγή. Σύμφωνα με  εκπρόσωπο της εταιρείας, «οι Γενικές Ασφάλειες, ανοίγοντας δρόμο στο αύριο, εκσυγχρονίζουν το 2021 την εταιρική τους ταυτότητα. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης αυτής, η νέα εταιρική ταυτότητα είναι πιο λιτή, καθαρή και αναδεικνύει την εταιρεία περισσότερο από ποτέ». Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνεται, «υπηρετεί την ιστορία, την ταυτότητα και τις αξίες της, παραμένοντας αισθητικά και ουσιαστικά στην οικογένεια των εταιρειών του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου. Το ίδιο το brand name, «Γενικές Ασφάλειες», μένει άθικτο για να δώσει την απαραίτητη έμφαση στη σταθερότητα που χαρακτηρίζει τον Οργανισμό».

Προσφορά στον άνθρωπο και την κοινωνία

Ο Γενικός Διευθυντής των Γενικών Ασφαλειών, Κώστας Κώστα, στη συνέντευξή του αναφέρθηκε και στην κοινωνική προσφορά της εταιρείας. Ρωτήσαμε τον κ. Κώστα πόση σημασία δίνει η Εταιρεία στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και πώς αυτή μεταφράζεται σε πράξη και δράσεις; Απάντησε ως εξής:

«Οι Γενικές Ασφάλειες έχουν εντάξει στη φιλοσοφία τους και κάνουν πράξη την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, προσφέροντας στον άνθρωπο και την κοινωνία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Εταιρεία προχώρησε σε αξιέπαινες πρωτοβουλίες, συνεργασίες και συνέργειες με επίκεντρο τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για στήριξη. Στην πανδημία δεν ήμασταν εκεί μόνο για τους πελάτες μας που αντιμετώπιζαν σοβαρές δυσκολίες μέσα από διευκολύνσεις. Ήμασταν εκεί και για τον επαναπατρισμό ευπαθών ομάδων με χρηματοδότηση πτήσεων. Στηρίξαμε επίσης τους συμπολίτες μας που το καλοκαίρι είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται από πυρκαγιές με άμεση διευθέτηση απαιτήσεων. Στο πλαίσιο του Δικτύου SupportCY της Τράπεζας Κύπρου προσφέραμε σύγχρονο εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης παντός εδάφους (ATV)».

Λογότυπο Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Οδηγώ με ασφάλεια».

Πρόσθεσε επίσης τα ακόλουθα: «Στο πλαίσιο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στηρίξαμε επίσης το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας στην Κύπρο, «Οδηγώ με ασφάλεια», σε συνεργασία με το ΜΚΟ Reaction. Πάγιος στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες να δώσουν προσοχή στην υπεύθυνη και ασφαλή οδήγηση μέσα από την εκπαίδευση. Εκπαίδευση που ξεκινά από νωρίς. Το πρόγραμμα δράσεων στο οποίο υπερήφανα συνεισφέρουμε εφαρμόζεται σε νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και λύκεια με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας καθώς και στο στρατό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας. Ένα μικρό δείγμα της διάθεσής μας για στενή συνεργασία με την Πολιτεία. Γνωρίζουμε ότι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη πρέπει να μεταφράζεται σε πράξεις και να έχει θετικό αντίκτυπο για τους συνανθρώπους μας.

Οι Γενικές Ασφάλειες και όλο το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου αποδεικνύουμε περίτρανα την κοινωνική μας ευαισθησία και προσφορά. Κομμάτι της συλλογικής συνείδησης του οργανισμού είναι το να αισθανόμαστε υπεύθυνοι. Να ενισχύουμε θεσμούς και ενέργειες για επίλυση προβλημάτων της κοινωνίας».

Ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας, Κώστας Κώστα.

Ραγδαία ανάπτυξη, πρωτοπορία, καινοτομία

Η ασφαλιστική εταιρεία, «Γενικές Ασφάλειες», κλείνει φέτος 70 χρόνια ζωής. Η αρχή έγινε στις 6 Νοεμβρίου 1951 όταν η εταιρεία ιδρύθηκε από την Τράπεζα Κύπρου και την Κτηματική Τράπεζα Κύπρου με την επωνυμία «Γενικαί Ασφάλειαι Κύπρου Λτδ» και με κεφάλαιο £150.000. Σε αυτή την πολύχρονη πορεία, η Εταιρεία ήταν και συνεχίζει να είναι στις ηγέτιδες εταιρείες στον κλάδο της ασφάλισης, προσφέροντας μία μεγάλη γκάμα ασφαλιστικών προϊόντων που καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών των πελατών της.

Για το χθες, το σήμερα και το αύριο μας μίλησε ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας, Κώστας Κώστα.

Πώς είναι να βρίσκεται κάποιος επικεφαλής ενός οργανισμού με μια ιστορία τόσο μεγάλη και ένα όνομα τόσο βαρύ;

Αισθάνομαι υπερηφάνεια αλλά και μεγάλη ευθύνη. Οι Γενικές Ασφάλειες κλείνουν φέτος 70 χρόνια παρουσίας στο χώρο της ασφάλισης. Δεν είναι καθόλου εύκολο για μια εταιρεία να ξεπερνά προκλήσεις των καιρών, να διατηρεί σταθερές την αποστολή και τις αξίες της, να τιμά την εμπιστοσύνη των πελατών. Οι Γενικές Ασφάλειες τα κατάφεραν. Εδώ και επτά δεκαετίες διατηρούν μια ραγδαία αναπτυξιακή πορεία την οποία οφείλουμε να διατηρήσουμε μέσα από το χρόνο. Επιθυμία μου είναι να συνεισφέρω κι εγώ στη συνέχιση και εξέλιξη της έτσι, ώστε οι πελάτες να είναι απόλυτα ευχαριστημένοι από τα όσα τους προσφέρουμε.

Τι μεταφέρει στο σήμερα και το αύριο αυτή η 70χρονή ιστορία;

Οι Γενικές Ασφάλειες παραμένουν σταθερές στις αξίες τους. Διακρίνονται για το κύρος, την αξιοπιστία και την υπευθυνότητά τους καθώς και για τον επαγγελματισμό ενός έμπειρου, καταρτισμένου και άρτια εκπαιδευμένου προσωπικού. Πρόκειται για χαρακτηριστικά που όσο πίσω κι αν ανατρέξει κανείς θα τα εντοπίσει στις χρυσές σελίδες της ιστορίας των Γενικών Ασφαλειών. Χωρίς να επιφέρει στασιμότητα. Ανοίγοντας δρόμο στο αύριο, εκσυγχρονίσαμε και την εταιρική μας ταυτότητα. Αναπτυσσόμαστε και επενδύουμε στην τεχνολογία, στο δίκτυο ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, στους ανθρώπους μας. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης αυτής, μια νέα εταιρική ταυτότητα υιοθετήθηκε. Μια ταυτότητα που αναδεικνύει την Εταιρεία περισσότερο από ποτέ. Ταυτόχρονα υπηρετεί την ιστορία της παραμένοντας αισθητικά και ουσιαστικά στην οικογένεια των εταιρειών του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου.

Είμαστε μέρος της κοινωνίας

Τι καθόρισε το DNA της Εταιρείας και ποιο είναι αυτό;

Αυτό που καθόρισαν από το Νοέμβριο του 1951 οι άνθρωποι που έβαλαν τις υπογραφές σε ένα γραφείο του Λονδίνου και που μέχρι σήμερα μας πρεσβεύει. Την ανάπτυξη της ασφαλιστικής συνείδησης και της ασφαλιστικής βιομηχανίας στην Κύπρο. Είμαστε μέρος της κοινωνίας. Στο DNA μας, στο DNA ολόκληρου του Συγκροτήματος είναι το να δημιουργούμε σχέσεις ζωής με τους πελάτες μας και να τους στηρίζουμε σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο. Η ακεραιότητα, η αξιοπιστία και ο επαγγελματισμός μας δεν φθείρονται. Είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας και των εργασιών μας. Είναι η κουλτούρα μας και με αυτήν πορευόμαστε στο μέλλον.

Οι σημαντικές στιγμές

Ποια θεωρείτε ως την πιο σημαντική στιγμή σε αυτή την πολύχρονη πορεία;

Μια αναδρομή στο παρελθόν των Γενικών Ασφαλειών είναι αρκετή για να εντοπίσει κανείς ένδοξες στιγμές στην ιστορία. Σίγουρα η μέρα ίδρυσή της, τον Νοέμβριο του 1951, ακριβώς 70 χρόνια πριν προκαλεί συγκίνηση. Ήταν η αρχή μιας σπουδαίας διαδρομής που σήμερα συμπεριλαμβάνει εκατοντάδες προσωπικού και πάνω από 100 χιλιάδες πελάτες που εξυπηρετούνται καθημερινά. Σημαντικές στιγμές είναι και η μετάβαση των Γενικών στην ψηφιακή ζωή. Το 1997 τέθηκε σε ισχύ το σύστημα ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης και διαχείρισης αρχείων και δεδομένων. Την ίδια χρονιά πρωτοτυπήσαμε και με το θεσμό της Τραπεζασφάλισης (Bancassurance). Εξίσου λαμπρό ήταν και το έτος 2000 όταν τα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας κατέγραψαν θεαματική αύξηση. Πρόσθετα, σημαντική πρόοδος είχε καταγραφεί στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της Εταιρείας.

Ποιο θεωρείτε ως το πιο σημαντική απόφαση σε όλη αυτή την 70χρονη πορεία της εταιρείας;

Η κάθε απόφαση που πάρθηκε ήταν σημαντική για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Σε μια πορεία ανάπτυξης και επιτυχίας. Ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα της σύγχρονης εποχής των Γενικών Ασφαλειών είναι αναμφισβήτητα η ιστοσελίδα μας που καθημερινά επισκέπτονται οι πελάτες. Ακούγεται αυτονόητο σήμερα για τον καταναλωτή να ασφαλίζεται μέσω διαδικτύου. Δεν ήταν πάντα εφικτό. Οι Γενικές Ασφάλειες πάντα ένα βήμα μπροστά και το 2017 κατάφεραν να είναι οι μοναδικές στον Κλάδο που παρείχαν μια τέτοια δυνατότητα.

Η επόμενη μέρα της πανδημίας

Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση στην Κύπρο. Πριν καλά καλά σταθεί στα πόδια της η οικονομία ήρθε ο κορωνοϊός. Πώς βλέπετε εσείς την κατάσταση;

Η υγειονομική κρίση έβαλε φρένο στην ανάπτυξη που με τόσο μόχθο και κόπο πετύχαμε ως Κύπρος μετά τα όσα δύσκολα βίωσε η χώρα. Είμαι όμως αισιόδοξος. Πιστεύω ότι η χώρα θα βρει ξανά τη δύναμη και το κουράγιο για να επιστρέψει στην κανονικότητα και να δει τους δείκτες της ξανά να ανεβαίνουν. Δεν γνωρίζει κανείς με ακρίβεια ποια θα είναι η εικόνα της παγκόσμιας αγοράς μερικά χρόνια από τώρα. Αυτό που μπορεί να μας κάνει αισιόδοξους είναι ότι το δυναμικό rebound στη ζήτηση πολλών βιομηχανιών και στο ΑΕΠ των χωρών. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να κερδηθεί το χαμένο έδαφος και πιστεύω ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πώς θα είναι τα πράγματα μετά την πανδημία;

Η πανδημία έκανε το επιχειρείν να ξανασκεφτεί τα πάντα. Η παύση της οικονομικής δραστηριότητας αποτέλεσε ένα σοκ διεθνώς. Έφερε όμως ριζικές αλλαγές. Το βέβαιο είναι πως επιτάχυνε τις διαδικασίες ψηφιοποίησης και εξέλιξης των λειτουργικών μοντέλων των εταιρειών. Στις Γενικές Ασφάλειες είχαμε από καιρό αποφασίσει να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στην τεχνολογία και τους ανθρώπους, αναπτύσσοντας περαιτέρω τα ψηφιακά κανάλια εξυπηρέτησης. Συνεπώς, προσβλέπω την ακόμη μεγαλύτερη παρουσία των πολιτών στον ψηφιακό κόσμο. Οι δουλειές θα διεκπεραιώνονται online ακόμα και κάποιες που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε πως ήταν αδύνατο να γίνουν χωρίς φυσική παρουσία. Βέβαια οι τάσεις μιλούν για έναν συνδυασμό τεχνολογίας και φυσικής παρουσίας. Το Phygital κερδίζει συνεχώς έδαφος. Πολλά θα αλλάξουν και στον τρόπο εργασίας. Κάποτε το να δουλέψει κανείς από το σπίτι ήταν σπάνιο. Οι συσκέψεις από τον υπολογιστή γίνονταν ελάχιστες φορές. Σήμερα θεωρούμε δεδομένο το ότι οι συζητήσεις μας λαμβάνουν χώρα στο διαδίκτυο. Αποκτήσαμε εμπειρία, προσαρμοστήκαμε σε μια διαφορετική ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Το σημαντικό είναι ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της κάθε εταιρείας να διατηρηθεί και να συνυπάρξει αρμονικά με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τεχνολογία.

Σημαντικές προκλήσεις

Είναι επαρκής η τεχνολογική αναβάθμιση στη βιομηχανία σας;

Όχι, γι’ αυτό και δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του να εστιάσουμε την προσοχή μας αποκλειστικά και μόνο στην τεχνολογική παράμετρο. Είναι βασικό όχημα που θα οδηγήσει κάθε εταιρεία στο αύριο και που θα αφήσει ικανοποιημένους τους πελάτες της. Υπάρχουν, όμως, κι άλλες σημαντικές προκλήσεις που ο ασφαλιστικός κλάδος καλείται να διαχειριστεί. Μεταξύ άλλων είναι και ασφάλιση του πολίτη εν μέσω κλιματικής αλλαγής. Το κόστος που προκαλούν ακραία φυσικά φαινόμενα όπως πλημμύρες, καταστροφικές καταιγίδες και πυρκαγιές είναι τεράστιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η κατάσταση χρόνο με χρόνο χειροτερεύει καθώς οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις όλο και μεγαλώνουν. Τέτοια φαινόμενα μεταφράζονται σε  εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, διεθνώς, σημαντικό μέρος του οποίου αποζημιώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Από την άλλη, έχουμε και σημαντικές νομοθετικές τροποποιήσεις που ανοίγουν την πόρτα σε νέα δεδομένα. Οι ευρωπαϊκές οδηγίες εναρμονίζουν και ομογενοποιούν την αγορά μας. Το αυξανόμενο κανονιστικό πλαίσιο αποτελεί πρόκληση σε όλη την Ευρώπη ιδίως για τις μικρές σε μέγεθος ασφαλιστικές εταιρείες. Το κανονιστικό πλαίσιο, όμως, είναι και μια ευκαιρία. Και πρέπει να την αξιοποιήσουμε στην εξέλιξή μας για έναν νέο, πολύ πιο προσωποποιημένο και πολύ πιο ευέλικτο Οργανισμό. Προς την αυτή την κατεύθυνση η εκπαίδευση του προσωπικού μας, στο νέο περιβάλλον, είναι για μας βασική προτεραιότητα και σίγουρα θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σ’ αυτήν και τα επόμενα χρόνια.

Δίπλα στον άνθρωπο σαν πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας

Πιστεύετε ότι είναι επαρκής η ασφάλιση στην Κύπρο;

Ο κλάδος μας καταγράφει θετικά αποτελέσματα και παρά τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, η πορεία του είναι ανοδική. Ωστόσο, η ασφάλιση δεν είναι επαρκής. Κάνοντας μία σύγκριση με το εξωτερικό θα δει κανείς ότι η χώρα μας ανήκει στα κράτη με τη χαμηλότερη διείσδυση της ασφάλισης, μεταξύ άλλων, σε  ευθύνη εργοδότη και περιουσία.

Στις Γενικές Ασφάλειες λαμβάνουμε πολύ σοβαρά την καλλιέργεια της ασφαλιστικής συνείδησης. Συχνά προχωρούμε σε συνέργειες με φορείς για να εμπεδώσουμε στο κοινό την ασφαλιστική κουλτούρα. Έχουμε πολλά να προσφέρουμε και είμαστε δίπλα του. Προσφέρουμε μεγάλο φάσμα από ασφαλιστικά σχέδια σε ανταγωνιστικές τιμές και εξαιρετικές υπηρεσίες. Στοχεύουμε στη διαρκή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας. Γνωρίζουμε ότι οι πολίτες έχουν συνεχώς νέες ανάγκες. Είναι γι’ αυτό που έχουμε δημιουργήσει και υλοποιούμε μια ολοκληρωμένη ψηφιακή εμπειρία.

Είμαι χαρούμενος επειδή οι πελάτες μας, μας έχουν εμπιστοσύνη και διαρκώς αναζητούν περισσότερες επιλογές ασφάλισης. Δεν είναι τυχαίο. Η στρατηγική μας που βασίζεται στο τρίπτυχο self-sufficiency, transparency και personalization διευκολύνει τον πελάτη να «χτίζει» τις ασφαλιστικές λύσεις που του ταιριάζουν, να επικοινωνεί και να ενημερώνεται, να αιτείται αλλαγές και να υποβάλλει αιτήματα, να εκτελεί τροποποιήσεις και πληρωμές, να βρίσκει πληροφορίες και στοιχεία που τον αφορούν, να υποβάλλει απαιτήσεις και να παρακολουθεί δυναμικά την εξέλιξη τους.

Που εστίασε την προσοχή της η Εταιρεία όλη αυτή την περίοδο της πανδημίας;

Μα φυσικά στον πελάτη! Βρισκόμαστε δίπλα στον άνθρωπο, τον επαγγελματία, τον επιχειρηματία και την κοινωνία σαν πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας. Μια δυναμική, προοδευτική εταιρεία, όπως οι Γενικές Ασφάλειες, οφείλει να συνεχίζει να προσφέρει επιδιώκοντας την άριστη εξυπηρέτηση των πελατών της.

Διεύθυνση.

2-4 Themistokli Dervi, Nicosia

1066

Τηλέφωνο.

8000.87.87