ΟΕΒ

Ένας Οργανισμός

με πολύπλευρη δράση

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) είναι μία οργάνωση με σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου και του επιχειρείν στη χώρα μας.

Ένας Οργανισμός με πολύπλευρη δράση

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) είναι μία οργάνωση με σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου και του επιχειρείν στη χώρα μας. Αποτελεί ηγετικό εκπρόσωπο του εργοδοτικού και επιχειρηματικού κόσμου και αποστολή της είναι να παρέχει ουσιαστική στήριξη και να προσθέτει αξία στις επιχειρήσεις-μέλη συμβάλλοντας ταυτόχρονα έμπρακτα και ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της χώρας.

Το κτίριο ΟΕΒ στη Λευκωσία. Από το 2011 η Ομοσπονδία στεγάζεται σε ιδιόκτητα γραφεία.

Η δράση της ΟΕΒ πάει πολλές δεκαετίες πίσω καθώς φέτος συμπληρώνει 62 χρόνια ζωής. Ιδρύθηκε το 1960 από 19 πρωτοπόρους επιχειρηματίες που θέλησαν από τη μία να ενώσουν τις δυνάμεις τους ως εργοδότες για την επίτευξη μεγαλύτερης ισορροπίας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών και από την άλλη να είναι ένας σύνδεσμος που θα συμβάλλει ενεργά και αποφασιστικά στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών της χώρας.

Ο δρόμος έξω από το κτίριο της ΟΕΒ, με αφορμή τα 60χρονα της οργάνωσης μετονομάστηκε από τους Δήμους Λευκωσίας και Στροβόλου, σε Οδό Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου.

Τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία μίας οργάνωσης εργοδοτών έγιναν το 1958 με τον διορισμό ενδεκαμελούς επιτροπής για την προώθηση του θέματος. Τον Οκτώβριο του 1959 πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνέλευση του συνδέσμου κάτω από την επωνυμία Συμβουλευτικός Σύνδεσμος Εργοδοτών Κύπρου (ΣΣΕΚ) και έναν χρόνο αργότερα, στις 26 Σεπτεμβρίου 1960, υπογράφηκε το καταστατικό της Οργάνωσης και επισημοποιήθηκε η δημιουργία της ΣΣΕΚ στην Κύπρο.

Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συμβουλευτικού Συνδέσμου Εργοδοτών Κύπρου (ΣΣΕΚ) (1968). Στο βήμα ο τότε Υπουργός Εργασίας, Τ. Παπαδόπουλος. Η ΣΣΕΚ το 1970 μετονομάστηκε σε ΟΕΚ και το 1981 σε ΟΕΒ.

Σήμερα η ΟΕΒ είναι μία Οργάνωση με πολύπλευρη δραστηριότητα με μέλη που προέρχονται από όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και απασχολούν πέριξ του 70% των εργοδοτουμένων του ιδιωτικού τομέα, ποσοστό που είναι από τα ψηλότερα στην Ευρώπη.

Από την αρχή της σύστασης της Ομοσπονδίας, στις προτεραιότητες της ήταν η επιμόρφωση των μελών της σε διάφορα εξειδικευμένα θέματα. Η Φωτογραφία είναι από σεμινάριο για τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης (1968).

Η ΟΕΒ είναι παγκύπρια ανεξάρτητη οργάνωση με πέραν των εκατό δέκα Επαγγελματικών / Κλαδικών Συνδέσμων Μελών που εκτείνονται σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Το σύνολο των άμεσων και έμμεσων μελών της ξεπερνά τις 10.000.

Τα πρώτα βήματα

Κύριο χαρακτηριστικό της δεκαετίας του ’60 ήταν η σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με την ίδρυσή της αρχίζουν να διαμορφώνονται και οι πρώτοι θεσμοί. Ανάμεσα στους κυριότερους, ήταν και ο Συμβουλευτικός Σύνδεσμος Εργοδοτών Κύπρου (ΣΣΕΚ). Ιδρύθηκε από 19 πρωτοπόρους επιχειρηματίες της εποχής και ήταν ο πρόδρομος της σημερινής Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ). Εξ αρχής έγινε μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργοδοτών.

Η κυπριακή οικονομία αυτή την πρώτη δεκαετία ήταν αγροτική οικονομία και στηριγμένη στον πρωτογενή τομέα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο ΣΣΕΚ προσπάθησε να βοηθήσει τα μέλη του να αναπτυχθούν και γενικότερα την κυπριακή οικονομία να θέσει τα θεμέλια για τον εκσυγχρονισμό της.

1970 – 1979

Μετά από μία δεκαετία ύπαρξης, ο ΣΣΕΚ μεγαλώνει αφού στο δυναμικό του εντάσσονται ως μέλη πολλές μεμονωμένες επιχειρήσεις αλλά και επιχειρηματικοί σύνδεσμοι. Συνεπακόλουθο τούτου, στις αρχές της δεκαετίας, στις 19 Δεκεμβρίου 1970, ο ΣΣΕΚ μετονομάζεται σε Ομοσπονδία Εργοδοτών Κύπρου (ΟΕΚ), μία επωνυμία η οποία αντικατοπτρίζει καλύτερα το εύρος της σύνθεσης και της δράσης της οργάνωσης. Τα πρώτα βήματα για εκβιομηχάνιση της χώρας και για οργάνωση του τουριστικού τομέα διακόπηκαν βίαια από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974 και την έκτοτε παράνομη κατοχή από την Τουρκία μεγάλου μέρους της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΚ (1979)

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών Κύπρου δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Αναδιοργανώνεται, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και συμβάλλει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων για διαχείριση των νέων δεδομένων.

Σημαντική εξέλιξη είναι και η υπογραφή, μαζί με τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, ο οποίος προσυπογράφεται και από το υπουργείο Εργασίας.

1980 – 1989

Τη δεκαετία αυτή παρατηρείται ραγδαία ανάπτυξη της μεταποιητικής βιομηχανίας, ενώ γίνεται προσπάθεια να οργανωθεί και να προσδοθεί ταυτότητα στο κυπριακό τουριστικό προϊόν. Είναι μία περίοδος υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και ραγδαίας βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού. Η ΟΕΚ, στις 31 Μαρτίου 1981, μετονομάζεται σε Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ). Για εξυπηρέτηση των χιλιάδων πλέον μελών της, η ΟΕΒ δημιουργεί Τμήμα Βιομηχανίας, και με σκοπό τη συμβολή στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων δημιουργεί Τμήμα Κατάρτισης για επιχειρηματίες και ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων.

Η ΟΕΒ ήταν από τους πρωτοστάτες της προώθησης της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Για παράδειγμα, το Μάιο του 1989, διοργάνωσε συνέδριο με θέμα, «Υπηρεσίες: Μπροστά στην Ευρωπαϊκή Πρόκληση» (1989).

Η δεκαετία χαρακτηρίζεται από την ισχυροποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος και αντίστοιχη ενίσχυση της ΟΕΒ, η οποία το 1980 καθίσταται η πρώτη και μόνη οργάνωση μέλος της BusinessEurope, της Πανευρωπαϊκής Οργάνωσης Εργοδοτών και Βιομηχάνων. Η κυπριακή οικονομία παραμένει προστατευτική και λειτουργεί ως κλειστή αγορά τόσο σε σχέση με την εργασία όσο και με τις εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές.

Επίσκεψη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) της Ελλάδας στην Κύπρο και συνάντηση με τον τότε Υπ. Εμπορίου & Βιομηχανίας Τάκη Νέμιτσα (1989).

Η ΟΕΒ διαβλέπει έγκαιρα τις τάσεις παγκοσμιοποίησης και κατάργησης των προστατευτικών δασμών και ποσοστώσεων και προετοιμάζει την οικονομία, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία για το νέο διεθνώς ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον. Ανακήρυξε το 1987 ως έτος Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ), διοργάνωσε συνέδρια και εισήγαγε τον θεσμό του Ευρωπαϊκού Βραβείου Επιχειρήσεων προετοιμάζοντας τις κυπριακές επιχειρήσεις για τις αλλαγές που θα επέρχονταν στις δραστηριότητές τους από τη Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης.

1990 – 1999

. Τη δεκαετία αυτή πραγματοποιείται μετάβαση της οικονομίας στον τριτογενή τομέα καθώς και θεαματική διεύρυνση του τομέα των υπηρεσιών. Τα πρώτα βήματα για μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό και διεθνές κέντρο παροχής υπηρεσιών πραγματοποιούνται με την ενεργό συμβολή της ΟΕΒ, ενώ παρατηρείται μετακίνηση μεγάλου ποσοστού εργατικού δυναμικού σε δραστηριότητες του ευρύτερου τομέα των υπηρεσιών.

Η ΟΕΒ προσαρμόζει την οργανωτική της διάρθρωση δημιουργώντας Τμήμα Υπηρεσιών. Αρχίζει παράλληλα η σταδιακή χαλάρωση στους περιορισμούς στις εισαγωγές και την αγορά εργασίας.

Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ. Στο βήμα ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου (1991).

Στα τέλη της δεκαετίας, η απότομη ανάπτυξη του χρηματιστηριακού θεσμού δημιουργεί μία «φούσκα» η οποία όταν, αναπόφευκτα, «σκάει» επισωρεύει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην οικονομία. Η ΟΕΒ, με συγκεκριμένες δράσεις βοηθά τα μέλη της και την οικονομία να ξεπεράσουν την κρίση και τα συσσωρευθέντα προβλήματα.

Απονομή του Βραβείου Υπηρεσιών της ΟΕΒ από τον πρώην ΠτΔ Γλαύκο Κληρίδη ( 1996)

2000 – 2009

. Ο νέος αιώνας και η νέα χιλιετία φέρνουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης παγκοσμίως αλλά και στην Κύπρο. Επικρατεί ευφορία λόγω της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της ισότιμης συμμετοχής της χώρας μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια των 25 κρατών μελών. Για σκοπούς εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο έχει προηγηθεί, με τη συμμετοχή της ΟΕΒ, τεράστιου εύρους νομογονία, η οποία ισοδυναμεί σχεδόν με «επανίδρυση» του κράτους. Ορόσημα της εποχής είναι η μετάβαση από τη λίρα στο ευρώ, η συμμετοχή στην ενιαία αγορά και η πλήρης ελευθερία στη διακίνηση εμπορευμάτων και ανθρώπινου δυναμικού εντός των ορίων της ΕΕ που δημιουργούν ένα κλίμα αισιοδοξίας.

Η δεκαετία χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και από την προσπάθεια μείωσης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τις οικονομικές δραστηριότητες.

Η ΟΕΒ πρωτοστατεί στην ενημέρωση και επιμόρφωση στελεχών των επιχειρήσεων για τις τεράστιες αλλαγές που επέφερε η ένταξη στην ΕΕ και η υιοθέτηση του ευρώ. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προβολής και προώθησης τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος. Υψηλά στις προτεραιότητές της βρίσκεται η προώθηση και ανάπτυξη της καινοτομίας με τη θεσμοθέτηση του ετήσιου διαγωνισμού για το Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας ΟΕΒ. Παράλληλα, εμπλουτίζεται η δράση της ΟΕΒ μέσω της ανάληψης και συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα και της διενέργειας μελετών.

2010 – 2019

. Στο πρώτο μισό της δεκαετίας ο δημόσιος τομέας και το χρηματοπιστωτικό σύστημα διογκώθηκε τόσο που επέφερε την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης με ίδια μέσα (bail–in) της Τράπεζας Κύπρου, και οδήγησε σε κρατική στήριξη του Συνεργατισμού και κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας. Ως αποτέλεσμα, η χώρα προσέφυγε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για δανεισμό 10 δισ. ευρώ συνομολογώντας μνημόνιο συναντίληψης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο («Τρόικα»).

Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ. Διακρίνονται ο πρώην ΠτΔ Δημήτρης Χριστόφιας, και οι πρώην Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Φίλιος Ζαχαριάδης και Μιχάλης Πήλικος (2011).

Η υλοποίηση του μνημονίου οδήγησε σε εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα και σε προσπάθεια μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα. Η οικονομική κρίση εκτόξευσε την ανεργία, ενώ δημιουργήθηκαν κοινωνικά παντοπωλεία καθώς και δίκτυο προστασίας των ευάλωτων ομάδων. Κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας παρατηρείται σταθερή ανάπτυξη.

Το 2012 η ΟΕΒ βράβευσε τον κύπριο Νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη.

Η ΟΕΒ ανέπτυξε έντονη δράση για στήριξη της κυπριακής οικονομίας. Ως Οργάνωση συνέχισε να στηρίζει παντοιοτρόπως τις επιχειρήσεις, να διευρύνεται και να εντάσσει διαρκώς νέα μέλη στην οικογένειά της. Ταυτόχρονα δημιουργεί Τμήμα Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Υπηρεσία Διεθνών Επιχειρηματικών Σχέσεων και Διαχείρισης Εκδηλώσεων, καθώς και Υπηρεσία Μελετών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Το 2011 γίνεται ακόμα ένα σημαντικό βήμα για την ΟΕΒ. Μετακομίζει σε ιδιόκτητο κτήριο υλοποιώντας ένα σημαντικό όραμα των μελών της.

Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ. Στο βήμα ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης (2017).


Η ΟΕΒ οργανώνει και υποστηρίζει εμπορικές εκθέσεις. Η φωτογραφία από την τελετή εγκαινίων της Έκθεσης Αυτοκινήτου Motor Show 2017.

2020 – 2022

. Η έβδομη δεκαετία της ιστορίας της ΟΕΒ αρχίζει με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ωστόσο, η πορεία προς κάλυψη του χαμένου εδάφους μετά την οικονομική κρίση του 2013 διακόπτεται βίαια από την πανδημία του SARS–CoV-2, στη διαχείριση της οποίας η ΟΕΒ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο και εμπεδώνεται ως ο κατεξοχήν φορέας της επιχειρηματικής κοινότητας στην παραγωγή, προώθηση και υλοποίηση πολιτικών διαχείρισης της κρίσης. Παρατηρείται θεαματική αύξηση των μελών της με προσχώρηση στην ΟΕΒ σωρείας επιχειρήσεων και οργανωμένων συνόλων από όλους τους τομείς και υποτομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Σε αναγνώριση της πολυσχιδούς δράσης και προσφοράς της ΟΕΒ στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρου, τα δημοτικά συμβούλια των Δήμων Λευκωσίας και Στροβόλου εγκρίνουν τη μετονομασία της οδού επί της οποίας βρίσκεται το κτήριο της ΟΕΒ σε οδό Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου, ενώ τα Κυπριακά Ταχυδρομεία, τιμώντας την ΟΕΒ, εκδίδουν επετειακό γραμματόσημο και φάκελο πρώτης ημέρας κυκλοφορίας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυση της Ομοσπονδίας.

Στις 25 Μαΐου 2022 η ΟΕΒ πραγματοποίησε την 61 η Ετήσια Γενική Συνέλευση της.

Σήμερα με την κρίση στην Ουκρανία και τα νέα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, η ΟΕΒ πρωτοστατεί ξανά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων στις επιχειρήσεις και την κυπριακή οικονομία. Με συγκεκριμένες δράσεις, μελετημένες θέσεις, προτάσεις και εισηγήσεις συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της νέας αυτής κρίσης που έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία και κατ’ επέκταση την οικονομία της χώρας μας.

Πολλαπλές υπηρεσίες – ευρεία εκπροσώπηση

Σημαντικό κεφάλαιο στις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων είναι η παροχή σειράς υπηρεσιών σε αρκετούς τομείς του οικονομικοκοινωνικού γίγνεσθαι και επίσης η συμβολή στη διαμόρφωση της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής του Κράτους. Αυτό επιτυγχάνεται κατά άμεσο τρόπο με την ενεργό συμμετοχή των εκπροσώπων της στις πολλές εθνικές και ευρωπαϊκές επιτροπές και συμβούλια, τα οποία μελετούν θέματα οικονομικά, εργατικά, βιομηχανικά, υπηρεσιών, εκπαιδευτικά, κοινωνικά, ενεργειακά και περιβαλλοντικά.

Εργασιακές σχέσεις και κοινωνία

Στην προμετωπίδα της παροχής υπηρεσιών βρίσκεται βεβαίως το κεφάλαιο «Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνική Πολιτική». Από την ΟΕΒ παρέχεται βοήθεια στις διαπραγματεύσεις με τις συντεχνίες για σύναψη/ανανέωση/τροποποίηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για εφαρμογή ή ερμηνεία άρθρων των εν λόγω συμβάσεων.

Από την αρχή της σύστασης της Ομοσπονδίας, στις προτεραιότητες της ήταν η επιμόρφωση των μελών της σε διάφορα εξειδικευμένα θέματα. Η Φωτογραφία είναι από σεμινάριο για τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης (1968).

Γίνεται επίσης μελέτη και αξιολόγηση εργατικών αιτημάτων πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις συντεχνίες και παρέχεται στήριξη κατά τη διαπραγματευτική διαδικασία και κατά το στάδιο της μεσολάβησης στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Παρέχεται ακόμα στήριξη και πληροφόρηση για τον ορθό χειρισμό εργατικών διαφορών βάσει του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και της εργατικής νομοθεσίας.

Αναφορικά με την εργατική νομοθεσία και πρακτική, παρέχονται συμβουλές για την ορθή εφαρμογή της κυπριακής εργατικής νομοθεσίας και πρακτικής όπως για παράδειγμα: τερματισμός της απασχόλησης, προστασία της μητρότητας, οργάνωση του χρόνου εργασίας, λειτουργία των καταστημάτων και όροι απασχόλησης των υπαλλήλων τους, ασφάλεια και υγεία στον χώρο εργασίας, ετήσιες άδειες και νομοθεσίες που αφορούν θέματα ισότητας και ίσης μεταχείρισης. Όπως σημειώνεται, σκοπός είναι η αποφυγή άσκοπων συγκρούσεων και η αχρείαστη εμπλοκή των μελών της ΟΕΒ σε δικαστικές διαδικασίες.

Επίσης, μεταξύ άλλων, γίνεται κατατόπιση πάνω στις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και ειδικότερα όσον αφορά τις Οδηγίες και Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρέχονται στοιχεία για τα ισχύοντα επίπεδα μισθοδοσίας καθώς και τα παρεχόμενα ωφελήματα / επιδόματα και δίνονται πληροφορίες που αφορούν την εισαγωγή και εφαρμογή καλών πρακτικών. Επίσης πληροφορίες για τις διαδικασίες απασχόλησης κοινοτικών και αλλοδαπών εργαζομένων.

Παρέχονται ακόμα εξειδικευμένες υπηρεσίες όπως σχεδιασμός εγχειρίδιου προσωπικού και επί μέρους πολιτικών, σχεδιασμός πειθαρχικού κώδικα, σχεδιασμός κώδικα για την πρόληψη και καταπολέμηση της παρενόχλησης και σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, διοργάνωση ενδοεπιχειρησιακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για θέματα εργατικής νομοθεσίας και εξειδικευμένες και επιστημονικές εκδόσεις για την εργατική νομοθεσία και πρακτική που αφορούν και επηρεάζουν τις επιχειρήσεις.

Επιχειρηματική ανάπτυξη και οικονομία

Ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο είναι η επιχειρηματική ανάπτυξη και οικονομία. Στο κεφάλαιο αυτό, μεταξύ άλλων, παρέχεται στήριξη, προώθηση και δικτύωση για διάφορα επιχειρηματικά θέματα όπως:

– Ενίσχυση επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας (προσέλκυση ξένων επενδυτών, προώθηση παραγωγικών επενδύσεων, παρακολούθηση διεθνών δεικτών ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, απλούστευση και εξάλειψη διοικητικών διαδικασιών / γραφειοκρατίας στο δημόσιο)

– Θέματα οικονομίας (φορολογική πολιτική, κίνητρα, μεταρρυθμίσεις, στατιστικές, αποσβέσεις, προϋπολογισμοί, δημόσιες συμβάσεις, δασμοί, τελωνειακός έλεγχος)

– Βιομηχανική και αναπτυξιακή πολιτική

– Σχέδια χορηγιών (εθνικά και συγχρηματοδοτούμενα)

– Συμμετοχή και εκπροσώπηση σε συμβούλια, επιτροπές και σώματα στην Κύπρο και το εξωτερικό

– Προστασία καταναλωτών

– Οργάνωση και διαχείριση επαγγελματικών συνδέσμων στους κλάδους της Βιομηχανίας, των Επαγγελματικών Υπηρεσιών, των Κατασκευών, του Εμπορίου, των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, του Πρωτογενούς Τομέα, της Εκπαίδευσης και της Υγείας.

Κατάρτιση και ανθρώπινο δυναμικό

Στο κεφάλαιο «Μελέτες, Κατάρτιση, Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού», γίνεται σχεδιασμός, συντονισμός και πραγματοποίηση πολυεπιχειρησιακών και ενδοεπιχειρησιακών προγραμμάτων κατάρτισης των ανώτερων στελεχών των επιχειρήσεων και παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες σε θέματα που αφορούν στη διαχείριση, ανάπτυξη και διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται σχεδιασμός και εκπόνηση εγχειριδίων προσωπικού, συστημάτων και διαδικασιών κατάρτισης, ανάπτυξης και αξιολόγησης απόδοσης του προσωπικού και συστημάτων παροχής αμοιβής και κινήτρων (Bonus and Incentives Schemes).

Στο ίδιο πλαίσιο παρέχονται στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν στα συγχρηματοδοτούμενα έργα που υλοποιεί ή διαχειρίζεται η ΟΕΒ.

Ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική

Σημαντική είναι επίσης η παροχή υπηρεσιών με επίκεντρο την Ενέργεια και το Περιβάλλον. Μεταξύ άλλων:

– Παρέχεται ενημέρωση σχετικά με τις δραστηριότητες και εξελίξεις στον τομέα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο

– Προωθείται η ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων ή άλλων ευρωπαϊκών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων

– Προωθείται η συνεργασία της βιομηχανίας με πανεπιστήμια στον τομέα της ενέργειας και την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών

– Πραγματοποιούνται μελέτες και καταρτίζονται εκθέσεις για την Ενέργεια & το Περιβάλλον.

Πολύπλευρη εκπροσώπηση της ΟΕΒ

Η ΟΕΒ εκπροσωπείται σε πολλά Σώματα και σε μεγάλο αριθμό ad-hic στα πιο κάτω μόνιμα Σώματα και σε μεγάλο αριθμό ad-hoc Επιτροπών που συστάθηκαν για μελέτη ειδικών θεμάτων. Κατά τομέα και κλάδο, η ΟΕΒ εκπροσωπείται στα ακόλουθα:

Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων

– Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα

– Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και Επαγγελματική Εκπαίδευση

– Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης

– Διοικητικό Συμβούλιο Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων

– Συμβούλιο Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών

– Διοικητικό Συμβούλιο Κεντρικού Ταμείου Ετησίων Αδειών

– Διοικητικό Συμβούλιο Ταμείου Αφερεγγυότητας Εργοδότη

– Διοικητικό Συμβούλιο Ταμείου για Πλεονάζον Προσωπικό

– Συμβουλευτικές Επιτροπές Επαρχιακών Γραφείων Εργασίας σ’ όλες τις πόλεις

– Παγκύπριο Συμβούλιο Ασφάλειας & Υγείας

– Παγκύπριο Συμβούλιο για Άτομα με Αναπηρίες

– Διοικητικό Συμβούλιο Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Αναπήρων

– Εθνικός Φορέας Δημογραφικής & Οικογενειακής Πολιτικής

– Επιτροπή Όρων Υπηρεσίας Κέντρων Αναψυχής

– Διοικητικό Συμβούλιο Μεσογειακού Ινστιτούτου Διεύθυνσης

– Διοικητικό Συμβούλιο Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού

– Συμβούλιο Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας

– Τεχνική Επιτροπή Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης

– Παγκύπριο Συμβούλιο Χημικών Ουσιών

– Τεχνική Επιτροπή Οικοδομικής Βιομηχανίας

– Συμβούλιο Παραγωγικότητας

– Εθνικός Φορέας Πιστοποίησης Επιχειρήσεων για Καλές Πρακτικές www.oeb.org.cy

Υπουργείο Οικονομικών

– Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή

– Στατιστικό Συμβούλιο

– Συμβουλευτική Επιτροπή Δείκτη Λιανικών Τιμών

Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας

– Διοικητικό Συμβούλιο Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Ποιότητας (ΚΟΠΠ)

– Τεχνική Επιτροπή για υψηλή Τεχνολογία

– Διοικητικό Συμβούλιο Κυπριακής Εταιρείας Πιστοποίησης (ΚΕΠ)

– Επιτροπή για τη Βιομηχανική Στρατηγική

– Συμβουλευτική Επιτροπή για Θέματα Καταναλωτών

– Επιτροπή Παρακολούθησης και Εφαρμογής των Προνοιών της Ευρωπαϊκής Πράξης για τις Μικρές Επιχειρήσεις

– Επιτροπή Συντονισμού & Παρακολούθησης της Δήλωσης Πολιτικής για την Ενίσχυση του Επιχειρηματικού Οικοσυστήματος

– Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ενεργειακή Απόδοση των κτηρίων

Υπουργείο Δικαιοσύνης & Δημόσιας Τάξης

– Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (ΕΜΔΓ)

– Κεντρικό Συμβούλιο Φορέα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας

– Επιτροπή Κέντρου Καθοδήγησης, Εξωιδρυματικής Απασχόλησης & Αποκατάστασης Κρατουμένων

Υπουργείο Υγείας

– Διοικητικό Συμβούλιο Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας

– Συμβουλευτική Επιτροπή για την πιστοποίηση Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων

Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών & Έργων

– Συμβούλιο Οδικής Τροχαίας Μεταφοράς

– Λιμενικό Εργατικό Συμβούλιο Λάρνακας/Βασιλικού

– Λιμενικό Εργατικό Συμβούλιο Λεμεσού

Υπουργείο Εσωτερικών

– Μόνιμη Επιτροπή Παρακολούθησης και Εφαρμογής της Οδηγίας Δομικών Προϊόντων

Υπουργείο Εξωτερικών

– Καθοδηγητική Επιτροπή για την Οικονομική Διπλωματία

Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

– Συμβουλευτικό Σώμα Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

– Συμβούλιο Μαθητείας

– Δ.Σ. Μεταλυκειακού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Μ.Ι.Ε.Ε.Κ.)

Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης

& Περιβάλλοντος

– Παγκύπριο Συμβούλιο Περιβάλλοντος

– Συμβουλευτική Επιτροπή Διαχείρισης Αποβλήτων Υλικών Συσκευασίας

– Συμβουλευτική Επιτροπή Απονομής Οικολογικού Σήματος

– Επιτροπή Παρακολούθησης Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης

– Συμβουλευτική Επιτροπή Διαχείρισης Υδάτων

– Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Πράσινες Δημόσιες και Ιδιωτικές Συμβάσεις

– Επιτροπή Αξιολόγησης των Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις, Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης

– Επιτροπές Παρακολούθησης Προγραμμάτων Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ

– Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα–Κύπρος 2014-2020»

– Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα–Κύπρος 2021-2027»

– Επιτροπή Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα», και «Απασχόληση, Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Κοινωνική Συνοχή» 2014 -2020

– Επιτροπή Παρακολούθησης Χρηματοδοτικών Μηχανισμών ΕΟΧ και Νορβηγίας

Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού

– Κοινοπραξία ReferNet Κύπρου

– Διοικητικό Συμβούλιο Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού

– Τεχνικές Επιτροπές για το Πρότυπο Επαγγελματικών Προσόντων

– Τεχνική Επιτροπή για την Ανάπτυξη Προσόντων Επαγγελματικών Προτύπων – Δέσμη 8: Τομείς Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Υποστηρικτικές Ομάδες

Άλλα

– Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών

– Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών

– Συμβουλευτική Επιτροπή για τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης – ΧΑΚ

– Πλατφόρμα για την Έρευνα και την Τεχνολογία στις Κατασκευές (ΠΕΤΕΚΚ)

– Επιτροπή Συντονισμού και Παρακολούθησης της Οικονομικής Διπλωματίας

– Εθνική Πλατφόρμα για τα ηλιακά θερμικά συστήματα

– Εθνική Τεχνική Επιτροπή Τυποποίησης για τους Υδρογονάνθρακες

– Εθνική Τεχνική Επιτροπή Τυποποίησης για τα ηλιακά θερμικά συστήματα

– Εθνική Αντανακλαστική Υποεπιτροπή Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες

– Παράλληλη Βουλή για την Επιχειρηματικότητα

– Φορέας Ελέγχου Διαφήμισης

– Εθνική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων ECVET του Ιδρύματος Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης

– ISO TC/260 Τεχνική Επιτροπή για την ανάπτυξη προτύπου «Human resource management»

– Ομάδα Έργου για την αξιοποίηση του χώρου της Κρατικής Έκθεσης

– Τεχνικές Επιτροπές Προτύπων

– Επιτροπή Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Τουρισμό

– Ανεξάρτητο Συμβούλιο Πιστοποίησης της Κυπριακής Εταιρείας Πιστοποίησης (ΚΕΠ)

– Άλλες ad-hoc Επιτροπές

– Η ΟΕΒ εκπροσωπείται επίσης στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Πάνω από 110 Σύνδεσμοι και Οργανωμένα Σύνολα

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) έκανε τα πρώτα της βήματα το 1960. Τότε που 19 πρωτοπόροι επιχειρηματίες αποφάσισαν να συστήσουν μία οργάνωση που θα τους εκπροσωπεί και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας και της οικονομίας του τόπου. Σήμερα, το σύνολο των μελών της, άμεσων και έμμεσων, ξεπερνά τις 10 χιλ.

Ο δρόμος έξω από το κτίριο της ΟΕΒ, με αφορμή τα 60χρονα της οργάνωσης μετονομάστηκε από τους Δήμους Λευκωσίας και Στροβόλου, σε Οδό Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου.

Ποιοι γίνονται μέλη

Μέλη της ΟΕΒ μπορούν να γίνουν:

  • Μεμονωμένοι εργοδότες ή βιομήχανοι ή επιχειρηματίες όλων των εθνικοτήτων

Οποιοσδήποτε μεμονωμένος εργοδότης ή βιομήχανος ή επιχειρηματίας μπορεί να υποβάλει αίτηση για να γίνει μέλος της Ομοσπονδίας εφόσον μπορεί να αποδείξει με τρόπο που να ικανοποιεί το Διοικητικό Συμβούλιο ότι απασχολεί προσωπικό επί τακτικής βάσεως σε μόνιμο τόπο εργασίας, ο οποίος καταγίνεται ή σχετίζεται με οποιαδήποτε βιομηχανία, υπηρεσία, εμπόριο, εργασία ή επιχείρηση στην Κύπρο.

Κάθε νομικό πρόσωπο που έχει συσταθεί βάσει νόμου (Statute) μπορεί να γίνει δεκτό ως μέλος μόνο αν οι δραστηριότητές του διεξάγονται με τρόπο παρόμοιο προς εκείνο που διεξάγεται από μία βιομηχανία, υπηρεσία, εμπόριο, εργασία ή επιχείρηση και αν διατηρεί χωριστούς λογαριασμούς που δεν αποτελούν μέρος του Γενικού Προϋπολογισμού της χώρας.

Νοείται ότι σε περίπτωση νομικού προσώπου οποιασδήποτε μορφής, μέλος είναι το νομικό πρόσωπο το οποίο εκπροσωπείται στην Ομοσπονδία διά του αξιωματούχου που υποδεικνύεται από τα αρμόδια όργανα του εν λόγω νομικού προσώπου.

  • Σύνδεσμοι και ομοσπονδίες εργοδοτών

Δεόντως εγγεγραμμένοι σύνδεσμοι ή ομοσπονδίες εργοδοτών ή βιομηχάνων ή επιχειρηματιών σ’ εκείνες τις βιομηχανίες, τις υπηρεσίες, το εμπόριο, τις εργασίες ή τις επιχειρήσεις στις οποίες υπάρχουν τέτοιοι σύνδεσμοι ή ομοσπονδίες ανεξάρτητα από το όνομα με το οποίο οι σύνδεσμοι ή ομοσπονδίες είναι γνωστοί.

  • Οργανισμοί επαγγελματιών

Ανεξάρτητα με τα πιο πάνω, μέλη της Ομοσπονδίας μπορούν να εγγραφούν οποιοιδήποτε οργανισμοί επαγγελματιών (με ή χωρίς νομική προσωπικότητα).

Η διοίκηση

Τη διοίκηση της ΟΕΒ ασκούν δύο όργανα: το Διοικητικό Συμβούλιο και η Εκτελεστική Επιτροπή. Το Δ.Σ. αποτελείται από 150 μέλη που εκπροσωπούν όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Το Δ.Σ. διαμορφώνει τη γενική πολιτική της Ομοσπονδίας και εκλέγει τον Πρόεδρο και την Εκτελεστική Επιτροπή.

Στις 25 Μαΐου 2022 η ΟΕΒ πραγματοποίησε την 61 η Ετήσια Γενική Συνέλευση της.

Στο  Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΒ εκπροσωπούνται σήμερα έντεκα γενικοί τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Αυτοί είναι:

-Βιομηχανία,

-Υδρογονάθρακες,

-Εμπόριο,

-Τουρισμός,

-Οργανισμοί κοινής ωφελείας,

-Μεταφορές,

-Γεωργία, Κτηνοτροφία, Αλιεία,

-Κατασκευές,

-Υπηρεσίες,

-Χρηματοδοτικοί οργανισμοί,

-ΑΠΕ, ΕΞΕ, Περιβάλλον.

Σύνδεσμοι και οργανωμένα σύνολα

Στην ΟΕΒ είναι σήμερα μέλη πάνω από 110 επαγγελματικοί σύνδεσμοι και άλλα οργανωμένα σύνολα. Ακολουθούν κατά τομέα οι σύνδεσμοι και τα άλλα σύνολα.

Bιομηχανία

– Παγκύπριος Σύνδεσμος Βιομηχάνων Επίπλου & Ξυλουργικών (ΠΑΣΥΒΕΞ)

– Παγκύπριος Σύνδεσμος Υαλουργικών Βιομηχανιών (ΠΑ.Σ.Υ.ΒΙ.)

– Σύνδεσμος Βιομηχάνων Μωσαϊκών & Μαρμάρων

– Σύνδεσμος Μεταλλουργικών Βιομηχανιών Κύπρου

– Παγκύπριος Σύνδεσμος Εργοδοτών Τυπογράφων

– Σύνδεσμος Βιομηχάνων Υποδημάτων & Δερματίνων Ειδών

– Σύνδεσμος Φαρμακευτικών – Χημικών Βιομηχανιών Κύπρου (ΦΑΡΧΗΜ)

– Σύνδεσμος Υγρομονώσεων Κύπρου

– Σύνδεσμος Ζυθοποιείων Κύπρου

– Σύνδεσμος Οινοποιείων Κύπρου

– Σύνδεσμος Εμφιαλωτών Νερού

Κατασκευές

– Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ)

– Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών

– Σύνδεσμος Εργοληπτών Μηχανολογικών & Ηλεκτρολογικών Έργων Κύπρου (ΣΕΜΗΕΚ)

– Ομοσπονδία Σωματείων Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Κύπρου (ΟΣΕΗΚ)

– Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Χωματουργικών Εργασιών, Εκσκαφέων και Κατεδαφίσεων

Υγεία

– Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑ.Σ.Ι.Ν)

– Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ)

– Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος (ΠΟΣ)

– Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ)

– Παγκύπριος Σύλλογος Εργοθεραπευτών

– Σύνδεσμος Εργαστηριούχων Οδοντοτεχνιτών Κύπρου (ΣΕΡΟΚ)

– Παγκύπριος Σύνδεσμος Οδοντοτεχνιτών Κύπρου

– Παγκύπριος Σύνδεσμος Παραγωγών Γενετικών Φαρμάκων (ΠΑΣΥΠΑΓΕΦ)

– Σύνδεσμος Φαρμακευτικής Κάνναβης

– Σύνδεσμος Αντιπροσώπων Ιατρικού & Επιστημονικού Εξοπλισμού Κύπρου (ΣΑΙΕΕΚ)

– Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Κατ’ Οίκον Νοσηλείας (ΠΑΣΕΚΟΝ)

– Σύνδεσμος Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων, Βιοϊατρικών & Κλινικών Εργαστηριακών Επιστημόνων

– Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Ασθενοφόρων

Υπηρεσίες

– Kυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο

– Kυπριακός Εργοδοτικός Σύνδεσμος Πλοιοκτητών

– Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου

– Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ)

– Cyprus Fiduciary Association

– Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής (CITEA)

– Σύνδεσμος Eταιρειών Τηλεπικοινωνιών (ΣΕΤΗΛ)

– Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου

– Κυπριακός Σύνδεσμος Εκδοτών Διαδικτύου (ΚΟΕΔ)

– Σύνδεσμος Εκδοτών Εφημερίδων & Περιοδικών Κύπρου

– Παγκύπριος Σύνδεσμος Αιθουσαρχών Κινηματογράφου

– Παγκύπριος Σύνδεσμος Ψυκτικών

– Σύνδεσμος Συμβoύλων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων & Ενέργειας

– Σύνδεσμος Εξωτερικής Διαφήμισης

– Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Συσκευών Πόσιμου Νερού

– Σύνδεσμος Πλυντηρίων Αυτοκινήτων

– Kυπριακός Σύνδεσμος Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού (Κυ.Συ.Δ.Α.Δ.)

– Κυπριακός Σύνδεσμος Ποιότητας

– Κυπριακό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (CSR Cyprus)

– Cyprus Payroll Management Association

– Παγκύπρια Ένωση Πτυχιούχων Μεταφραστών & Διερμηνέων

– European Mentoring & Coaching Council Cyprus

– Ιnternational Management Assistants (IMA)

– Σύνδεσμος Επαγγελματιών Φωτογράφων Κύπρου

– Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων & Ερευνών Αγοράς Κύπρου (ΣΕΔΕΑΚ)

– Κυπριακός Σύνδεσμος Συμβούλων Επιχειρήσεων (KΣΣE)

– Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών-Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ)

– Παγκύπριος Σύνδεσμος Πτυχιούχων Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού

– Cyprus VAT Association (CYVA)

– Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Σχολών Χορού Κύπρου

– Σύνδεσμος Χορού Κύπρου

– Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Διοργάνωσης Εμπορικών Εκθέσεων (ΠΑΣΥΔΥΕΕ)

– Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων

– Cyprus International Business Association (CIBA)

– Σύνδεσμος Ασφάλειας και Υγείας Κύπρου

– Κυπριακή ένωση Ναργιλέδων

– Cyprus Blockchain Technologies

– Σύνδεσμος Κομμωτηρίων

– Cyprus Investment Funds Association (CIFA)

– Σύνδεσμος Συγκοινωνιολόγων Κύπρου

Εστίαση

– Σύνδεσμος Επωνύμων Αλυσίδων Εστίασης Κύπρου (ΣΕΠΑΕΚ)

– Παγκύπριος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Εκδηλώσεων (ΠΑΣΥΕΠΕΚ)

– Ομοσπονδία Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ)

– Παγκύπριος Σύνδεσμος Κέντρων Διασκέδασης (ΠΑΣΥΔΕΚ)

– Ένωση Επαγγελματιών Εστίασης – Αναψυχής Επαρχίας Λεμεσού (ΑΣΠΙΔΑ)

– Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Υποστήριξης Εκδηλώσεων

Τουρισμός

– Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ)

– Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ)

– Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων

– Σύνδεσμος Πάρκων Αναψυχής & Δραστηριοτήτων Κύπρου

– Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ξενώνων Κύπρου

Εμπόριο

– Σύνδεσμος Εισαγωγέων Μηχανοκινήτων Οχημάτων (ΣΕΜΟ)

– Παγκύπριος Εργοδoτικός Σύνδεσμος Συσκευαστών – Εξαγωγέων Εσπεριδοειδών & Σταφυλών

– Σύνδεσμος Εισαγωγέων Μοτοσικλεττών

– Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προμηθευτών Ηλεκτρολογικού & Μηχανολογικού Εξοπλισμού (ΣΕΠΗΜΕΚ)

– Σύνδεσμος Προμηθευτών & Συντηρητών Πυροσβεστικού Εξοπλισμού

Ενέργεια & Περιβάλλον

– Ένωση Βιομηχάνων Ηλιακής Ενέργειας Κύπρου (ΕΒΗΕΚ)

– Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΠΑΣΕΕΞΕ)

– Παγκύπριος Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου

– Σύνδεσμος Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΑΠΕΚ)

– Σύνδεσμος Μεγάλων Καταναλωτών Ηλεκτρικής Ενέργειας

– Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοκαυσίμων Κύπρου

– Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΣΕΔΕΑ)

– Σύνδεσμος Συμμετεχόντων Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΣΣΑΑΗ)

– Σύνδεσμος Υδρογόνου Κύπρου

– Wind Energy Alliance

Παιδεία

– Σύνδεσμος Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης Κύπρου (ΣΙΠΕΚ)

– Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων Κύπρου

– Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΑΣΙΣΤΕ)

– Κυπριακός Σύνδεσμος Εκπαιδευτικών Συμβούλων (ΚΣΕΣ)

– Ένωση Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου

– Σύνδεσμος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Υπηρεσιών Κύπρου (ΣΙΕΥΚ)

Πρωτογενής τομέας

– Δίκτυο Επιστημόνων & Αλιέων Κύπρου

– Παγκύπριος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ψαράδων

– Παγκύπριος Σύνδεσμος Εκκοπής Εσπεριδοειδών.

Παρουσία στην ΕΕ και διεθνείς σχέσεις

Σημαντική εκπροσώπηση έχει η ΟΕΒ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιο συγκεκριμένα στα εξής:

– Ευρωπαϊκή Οικονομική & Κοινωνική Επιτροπή

– Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου

– Δ.Σ. Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας

– Δ.Σ. Ευρωπαϊκό Πρακτορείο για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία

– Δ.Σ. Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP)

– Συμβουλευτική Επιτροπή για την Επαγγελματική Κατάρτιση (ACVT) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

– Ευρωπαϊκή Ομάδα Εθνικών Συντονιστών για ΜΜΕ

– Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ESF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

– Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την κυκλική οικονομία

– Ευρωπαϊκή Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για θέματα ΑΠΕ και ΕΞΕ

– European Biogas Association – National Industrial Representative

– European Solar Thermal Association (ESTIF) – National Industrial Representative

– ISO/TC 323 Τεχνική Επιτροπή για την ανάπτυξη προτύπων για την κυκλική οικονομία

– Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ελεύθερη Διακίνηση Εργαζομένων

– Συμβουλευτική Επιτροπή για τον Συντονισμό των Συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης

– Συμβουλευτική Επιτροπή Ασφάλειας και Υγείας στον Χώρο Εργασίας.

Εξωστρέφεια

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης για την ΟΕΒ είναι το μέρος των παρεχόμενων υπηρεσιών από την Ομοσπονδία στον τομέα των διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων. Αυτό επιτυγχάνεται ως εξής:

  • Διεθνείς επαφές: Επιδιώκεται η ανάπτυξη σχέσεων με τους εμπορικούς συμβούλους ξένων πρεσβειών στην Κύπρο, τις πρεσβείες της Κύπρου στο εξωτερικό, με οικονομικές οργανώσεις και ομοσπονδίες εργοδοτών σε όλο τον κόσμο με στόχο την προώθηση των εμπορικών σχέσεων κυπριακών επιχειρήσεων με επιχειρήσεις ξένων χωρών καθώς και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην Κύπρο.
  • Συνέδρια και οικονομικά φόρουμ: Διοργανώνονται συνέδρια για διάφορα θέματα τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, φιλοξενούνται φόρουμ ξένων αξιωματούχων και οργανώνονται επισκέψεις σε κορυφαίες επιχειρήσεις της Κύπρου.
  • Γενικές πληροφορίες: Παρέχονται στα μέλη της ΟΕΒ πληροφορίες για εκθέσεις, αντιπροσωπείες, οικονομικές αξιολογήσεις και άλλα σχετικά στοιχεία από όλο τον κόσμο. Επίσης παρέχονται στοιχεία και συμβουλές σε κυπριακές και ξένες εταιρείες για θέματα διεθνούς εμπορίου, εισαγωγών, εξαγωγών, φορολογικών καθεστώτων, οικονομικών αξιολογήσεων, επιχειρηματικών οδηγών και κλαδικών αξιολογήσεων της αγοράς.
  • Εισερχόμενες αντιπροσωπείες: Γίνεται φιλοξενία αντιπροσωπειών από όλο τον κόσμο και προγραμματίζονται επιχειρηματικές επαφές και συναντήσεις.
  • Εξερχόμενες αντιπροσωπείες: Γίνεται οργάνωση εμπορικών αποστολών, συμμετοχή/επισκέψεων σε εκθέσεις, συνέδρια και διεθνείς διοργανώσεις στο εξωτερικό.
  • Σεμινάρια εξωτερικού: Διοργανώνονται κλαδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια για κυπριακές επιχειρήσεις στο εξωτερικό και επισκέψεις σε τοπικά εργοστάσια και ερευνητικά κέντρα.
  • Εμπορικοί σύμβουλοι: Διευθετούνται επιμέρους συναντήσεις μεταξύ των μελών της ΟΕΒ και των εμπορικών συμβούλων ξένων χωρών στην Κύπρο, προκειμένου να διερευνήσουν συγκεκριμένες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε διάφορες χώρες.
  • Εμπορικές εκθέσεις: Διοργανώνονται εμπορικές εκθέσεις για διεύρυνση των δυνατοτήτων των επιχειρήσεων να προωθούν τα προϊόντα/υπηρεσίες τους στην κυπριακή αγορά.

Η διοικητική οργάνωση της ΟΕΒ

Τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων ασκούν δύο όργανα: το Διοικητικό Συμβούλιο και η Εκτελεστική Επιτροπή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΒ αποτελείται από 150 μέλη που εκπροσωπούν όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγει τον Πρόεδρο και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΕΒ και διαμορφώνει τη γενική πολιτική της, την οποία αναλαμβάνει να εφαρμόσει η Εκτελεστική Επιτροπή.

Η Εκτελεστική Επιτροπή αποτελείται από 22 μέλη. Προωθεί την επίτευξη των σκοπών και στόχων της ΟΕΒ στα πλαίσια της γενικής πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σήμερα την Εκτελεστική Επιτροπή απαρτίζουν οι ακόλουθοι:

Αντωνίου Α. Αντώνιος -Πρόεδρος, Παντελίδης Γιώργος -Αναπληρωτής Πρόεδρος, Βάκης Δημήτρης -Πρώτος Αντιπρόεδρος, Κουντούρης Αντώνης -Αντιπρόεδρος, Λοΐζου Λούης -Αντιπρόεδρος, Πέτρου Γιώργος -Τέως Πρόεδρος και τα μέλη: Αλετράρης Δημήτρης, Aναστασίου Τάσος, Γαβριήλ Στέλιος, Γεωργίου Γιώργος, Ζορπάς Δημήτρης, Θεοδότου Γιώργος, Ιωάννου Λύσανδρος, Καζάκος Θωμάς, Μυλωνάς Ανδρέας, Παναγιώτου Θεοδοσίου Δέσποινα, Πανταζής Γιάννος, Παπαχριστοφόρου Ανθούλης, Τοφαρίδης Λάκης, Φωτιάδης Παύλος, Αντωνίου Μιχάλης (Γενικός Διευθυντής) και Πίττας Ανδρέας (Επίτιμος Πρόεδρος).

Τη διοίκηση της ΟΕΒ ασκούν δύο όργανα: το Διοικητικό Συμβούλιο και η Εκτελεστική Επιτροπή. Η Εκτελεστική Επιτροπή αποτελείται από τα ακόλουθα 22 μέλη: Αντωνίου Α. Αντώνιος -Πρόεδρος, Παντελίδης Γιώργος -Αναπληρωτής Πρόεδρος, Βάκης Δημήτρης –Πρώτος Αντιπρόεδρος, Κουντούρης Αντώνης -Αντιπρόεδρος, Λοΐζου Λούης -Αντιπρόεδρος, Πέτρου Γιώργος -Τέως Πρόεδρος και τα μέλη: Αλετράρης Δημήτρης, Aναστασίου Τάσος, Γαβριήλ Στέλιος, Γεωργίου Γιώργος, Ζορπάς Δημήτρης, Θεοδότου Γιώργος, Ιωάννου Λύσανδρος, Καζάκος Θωμάς, Μυλωνάς Ανδρέας, Παναγιώτου Θεοδοσίου Δέσποινα, Πανταζής Γιάννος, Παπαχριστοφόρου Ανθούλης, Τοφαρίδης Λάκης, Φωτιάδης Παύλος, Αντωνίου Μιχάλης (Γενικός Διευθυντής) και Πίττας Ανδρέας (Επίτιμος Πρόεδρος).

19 Πρόεδροι και 5 Γενικοί Διευθυντές

Την ΟΕΒ έχουν υπηρετήσει μέχρι σήμερα 19 Πρόεδροι και πέντε Γενικοί Διευθυντές. Πρώτος Πρόεδρος ήταν o Νίκος Λανίτης που κατείχε τη θέση του Προέδρου από τις 20 Οκτωβρίου 1959  μέχρι τις 19 Μαρτίου 1962. Στην ουσία υπό την προεδρία του προετοιμάστηκε και συστάθηκε ο Συμβουλευτικός Σύνδεσμος Εργοδοτών Κύπρου, η πρώτη οργάνωση εργοδοτών στη χώρα. Πρώτος Γενικός Διευθυντής ήταν ο Στέλιος Θεοχαρίδης (5/1/1960 – 20/4/1964). Σήμερα Πρόεδρος της Ομοσπονδίας είναι ο κ. Αντώνης Αντωνίου ο οποίος εξελέγη και ανέλαβε τα ηνία της ΟΕΒ από την 1/1/2021 και Γενικός Διευθυντής ο κ. Μιχάλης Αντωνίου που διορίστηκε στη θέση την 1/2/2016.

Πρόεδροι

Στην προεδρία της ΟΕΒ από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα θήτευσαν οι ακόλουθοι:

-Νίκος Λανίτης (20.10.1959 – 19.03.1962)

-Γιώργος Χριστοφίδης (20.03.1962 – 15.09.1964)

-Λέανδρος Β. Ζαχαριάδης (16.09.1964 – 14.10.1968)

-Σόλων Τριανταφυλλίδης (15.10.1968 – 11.10.1970)

-Χρίστος Παντζαρής (12.10.1970 – 06.11.1972)

-Ντίµης Δηµητρίου (07.11.1972 – 08.11.1973)

-Στέλιος Γκαράνης (09.11.1973 – 02.01.1975)

-Κωνσταντίνος Λόρδος (03.01.1975 – 19.05.1975)

-Αθανάσιος Κοβότσος (20.05.1975 – 22.08.1977)

-Ρένος Σολοµίδης (23.08.1977 – 14.12.1981 & 05.11.1985 – 09.05.1988)

-Μιχάλης Κολοκασίδης (15.12.1981 – 04.11.1985)

-Φαίδρος Οικονοµίδης (10.05.1988 – 12.05.1992)

-Μιχαλάκης Ζιβανάρης (13.05.1992 – 22.04.1996 & 09.05.2000 – 24.06.2002)

-Ανδρέας Πίττας (23.04.1996 – 08.05.2000 & 13.06.2006 – 19.05.2010)

-Βύρων Κρανιδιώτης (25.06.2002 – 12.06.2006)

-Φίλιος Ζαχαριάδης (20.05.2010 – 18.05.2014)

-Χρίστος Μιχαηλίδης (19.05.2014 – 31.12.2018)

-Γιώργος Πέτρου (01.01.2019 – 31.12.2020)

-Αντώνης Αντωνίου (01.01.2021 – σήµερα)

Την ΟΕΒ έχουν υπηρετήσει μέχρι σήμερα 19 Πρόεδροι: Νίκος Λανίτης (20.10.1959 – 19.03.1962), Γιώργος Χριστοφίδης (20.03.1962 – 15.09.1964), Λέανδρος Β. Ζαχαριάδης (16.09.1964 – 14.10.1968), Σόλων Τριανταφυλλίδης (15.10.1968 – 11.10.1970), Χρίστος Παντζαρής (12.10.1970 – 06.11.1972), Ντίμης Δημητρίου (07.11.1972 – 08.11.1973), Στέλιος Γκαράνης (09.11.1973 02.01.1975), Κωνσταντίνος Λόρδος (03.01.1975 – 19.05.1975), Αθανάσιος Κοβότσος (20.05.1975 – 22.08.1977), Ρένος Σολομίδης (23.08.1977 – 14.12.1981 & 05.11.1985 – 09.05.1988), Μιχάλης Κολοκασίδης (15.12.1981 – 04.11.1985), Φαίδρος Οικονομίδης (10.05.1988 – 12.05.1992), Μιχαλάκης Ζιβανάρης (13.05.1992 – 22.04.1996 & 09.05.2000 – 24.06.2002), Ανδρέας Πίττας (23.04.1996 – 08.05.2000 & 13.06.2006 – 19.05.2010), Βύρων Κρανιδιώτης (25.06.2002 – 12.06.2006), Φίλιος Ζαχαριάδης (20.05.2010 – 18.05.2014), Χρίστος Μιχαηλίδης (19.05.2014 -31.12.2018), Γιώργος Πέτρου (01.01.2019 – 31.12.2020) και Αντώνης Αντωνίου (01.01.2021 – σήμερα).

Γενικοί Διευθυντές

Στη Γενική Διεύθυνση της ΟΕΒ από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, διορίστηκαν οι ακόλουθοι:

-Στέλιος Θεοχαρίδης (05.01.1960 – 20.4.1964)

-Κώστας Καπαρτής (08.04.1965 – 13.03.1975)

-Αντώνης Πιερίδης (26.04.1978 – 30.06.2002)

-Μιχάλης Πήλικος (01.07.2002 – 31.01.2016)

-Μιχάλης Αντωνίου (01.02.2016 – σήµερα)

Στη Γενική Διεύθυνση της ΟΕΒ διορίστηκαν μέχρι σήμερα οι ακόλουθοι πέντε Γενικοί Διευθυντές: Στέλιος Θεοχαρίδης (05.01.1960 – 20.4.1964), Κώστας Καπαρτής (08.04.1965 – 13.03.1975), Αντώνης Πιερίδης (26.04.1978 – 30.06.2002), Μιχάλης Πήλικος (01.07.2002 – 31.01.2016) και Μιχάλης Αντωνίου (01.02.2016 – σήμερα).

Διεύθυνση.

4 Cyprus Employers & Industrialists Federation Street,
Strovolos,
2000 Nicosia,
Cyprus

Τηλέφωνο.

+357 22 643 000